Zoeken: strijd tegen water

Ik zoek informatie voor groep:
peuters 1 2 3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje Wat gebeurt er met warm water en koud water bovenop elkaar?
    proefjes.nl
    Wat gebeurt er met warm water en koud water bovenop elkaar?

    Uit de kraan komt warm en koud water. Als je warm en koud water mengt dan krijg je lauw water. Maar wat gebeurt er als je een glas met warm water bovenop een glas met koud water zet? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Waterpeil
    hetklokhuis.nl
    Waterpeil

    De waterschappen zorgen ervoor dat er voldoende water is in sloten, plassen en kanalen. Maar ze zorgen er ook voor dat te veel water snel wordt opgevangen of afgevoerd. Dat heeft allemaal te maken met het goed regelen en in de gaten houden van het waterpeil! Hoe doen de waterschappen dat? Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Waterschappen
    waterschappen.nl
    Waterschappen

    Wil je meer leren over water en waterbeheer? Hier vind je een overzicht van websites, activiteiten en lespakketten.

    x
  • Plaatje Sporen van het woedende water
    onwijsnat53.nl
    Sporen van het woedende water

    Op deze zeer uitgebreide website "Sporen van het woedende water" wordt de hele geschiedenis van de Nederlandse strijd tegen het water uitgelegd. Bevat informatie over de watersnoodramp 1953, het deltaplan en de Deltawerken Bevat veel foto's en animaties.

    x
  • Plaatje Hoe kunnen waterstofauto
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe kunnen waterstofauto's op water rijden?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje 6 tips om water te besparen
    willemwever.kro-ncrv.nl
    6 tips om water te besparen

    Op de website van Willem Wever vind je tips om water te besparen.

    x
  • Plaatje Watersnoodramp 1953
    zeeuwseankers.nl
    Watersnoodramp 1953

    In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 wordt de Zeeuwse bevolking opgeschrikt door een vreselijke ramp. Als gevolg van extreem hoog water en zware storm begeven vele dijken het. Verschillende gebieden in Zeeland komen onder water te staan. Lees er meer over op deze site.

    x
  • Plaatje Waterstof
    hetklokhuis.nl
    Waterstof

    Auto rijden is niet goed voor het milieu. Maar Bart weet in Duitsland een milieuvriendelijke auto te vinden die op waterstof rijdt. Hoe kan dat en wat is waterstof precies? Bart gaat naar de waterstofdeskundige en naar de autofabriek van de waterstofauto. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Water
    hetklokhuis.nl
    Water

    Een groot deel van de aarde is ermee bedekt: water. Maar wat is water eigenlijk en hoe is het op aarde gekomen? Janouk komt erachter hoe belangrijk water voor ons is en dat we er heel zuinig op moeten zijn. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Het Klokhuis over water
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis over water

    Nederland is een waterland. 'Het Klokhuis over water' is een 10-delige serie waarin op verschillende manieren wordt verteld hoe het water in Nederland in de gaten wordt gehouden. Bekijk hier alle afleveringen.

    x
  • Plaatje De waterkringloop
    schooltv.nl
    De waterkringloop

    Water is één van de belangrijkste elementen op aarde. Als oppervlaktewater, zoals zeewater, verdampt en er wolken worden gevormd, kunnen winden het opgeslagen water meevoeren. Als water weer condenseert en in neerslag weer in zee terechtkomt spreken we van een korte waterkringloop. Als...

    x
  • Plaatje Watersnoodramp 1953
    zeeuwsarchief.nl
    Watersnoodramp 1953

    Zeeuwse verhalen over de watersnoodramp in 1953.

    x
  • Plaatje Energie uit water
    schooltv.nl
    Energie uit water

    Nederland, waterland. Dat klopt ook. Slootjes, plassen, grote en kleine rivieren. Ze bepalen ons landschap en we halen flink wat energie uit al dat water. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als je tegen twee glazen water blaast?
    proefjes.nl
    Wat gebeurt er als je tegen twee glazen water blaast?

    Als je dorst hebt, dan kun je een glas water drinken. En heb je veel dorst, dan drink je gewoon twee glazen water. Maar wat gebeurt er als je tegen twee glazen water blaast? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Waterzuivering
    schooltv.nl
    Waterzuivering

    Waar gaat al dat vieze water naar toe? En hoe belandt het uiteindelijk weer in onze rivieren en meren? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Week van ons water
    onswater.nl
    Week van ons water

    Elke dag weer wordt er hard gewerkt om ons land waterveilig te houden. En om te zorgen voor voldoende en schoon water. In de 'Week van Ons Water' van 19 oktober tot en met 3 november 2024, kun je bij jou in de buurt kijken waar er wordt gewerkt aan ons water. En wat je zelf kunt doen om ons water schoon...

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Water
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Water

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje De watersnoodramp van 1953
    schooltv.nl
    De watersnoodramp van 1953

    Door de watersnoodramp van 1953 komen grote delen van Zuidwest-Nederland onder water te staan. Dijken en huizen worden weggespoeld en er vallen ruim 1800 slachtoffers door de ramp. In deze interactieve schoolplaat vertellen ooggetuigen hoe zij de watersnoodramp beleefd hebben. Deze schoolplaat is gemaakt...

    x
  • x
  • Plaatje Waterverkeer
    hetklokhuis.nl
    Waterverkeer

    Nederland staat bekend om zijn vele water. Er stromen best wat belangrijke rivieren door ons land en er varen ruim 8000 grote boten door Nederland. Net als op de weg, heb je op het water dus ook te maken met drukke knooppunten. Janouk gaat langs bij een verkeerpost waar ze ervoor zorgen dat er geen ongelukken...

    x
  • Plaatje Wonen met water
    hetklokhuis.nl
    Wonen met water

    Het water is de grootste vijand van ons land: de kans is groot dat er in de toekomst wel eens overstromingen zullen zijn. Bart ontdekt allerlei vormen om te wonen met water, zoals wooneilandjes van piepschuim, een drijvende stad en zelfs amfibische huizen, geschikt voor land en water. Bekijk deze aflevering...

    x
  • x
  • Plaatje Hoe kun je een glas water op zijn kop houden?
    proefjes.nl
    Hoe kun je een glas water op zijn kop houden?

    Als je een glas met water omkeert, dan valt het water eruit. Je kunt proberen om het water tegen te houden. Wat gebeurt er als je een glas water met een kaart erop omkeert? Probeer het met dit proefje!

    x
  • Plaatje HackShield: strijd tegen cybercriminaliteit
    schooltv.nl
    HackShield: strijd tegen cybercriminaliteit

    Sanne en André zijn gehackt en willen anderen waarschuwen voor online gevaren en met HackShield de strijd aangaan tegen cybercriminaliteit. Daarbij kunnen zij jouw hulp goed gebruiken! Speel HackShield en train jezelf tot Cyber Agent die alles weet over internet, hacken en online veiligheid! Speel...

    x
  • Plaatje Hoe stroomt water uit de kraan?
    schooltv.nl
    Hoe stroomt water uit de kraan?

    Water komt met een bepaalde druk uit de kraan. Anders zou het water niet stromen, maar druppelen. Die druk wordt geregeld door elektrische pompen. Bekijk het filmpje Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ten strijde tegen Engeland
    schooltv.nl
    Ten strijde tegen Engeland

    De Spaanse koning Filips II regeert over een groot aantal gebieden in Europa. Ook over de Nederlanden. Het is het jaar 1588, veel Nederlandse provincies zijn tegen hem in opstand gekomen. Nederlanders vechten tegen Spaanse soldaten. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Een watermolen
    schooltv.nl
    Een watermolen

    Het water in de rivier stroomt van de top naar het dal. De kracht van het stromende water kun je gebruiken voor het opwekken van energie. Met de energie kun je bijvoorbeeld hout zagen. Kijk maar eens naar het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De waterrap
    schooltv.nl
    De waterrap

    Anic en Anouar rappen over water. Water is onmisbaar! We gebruiken het bijna overal voor. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl en zing mee.

    x
  • Plaatje Droppie Water
    droppiewater.nl
    Droppie Water

    Op de website van Droppie Water vind je spelletjes en interessante weetjes over water.

    x
  • Plaatje Hoe water bewust ben jij?
    hoewaterbewustbenjij.nl
    Hoe water bewust ben jij?

    In deze lessen leer je meer over de Watersnoodramp van 1953 en ga je ontdekken hoe waterveilig we eigenlijk wonen in Nederland.

    x
  • Plaatje 101 tips om water te besparen
    energievergelijk.nl
    101 tips om water te besparen

    Hier vind je 101 tips die je kunnen helpen bij het besparen van water. De tips zijn niet speciaal voor kinderen maar je vindt er vast tips bij die jij goed kunt gebruiken.

    x
  • Plaatje Doe-pad water
    doe-pad-water.yurls.net
    Doe-pad water

    In dit doepad kun je luisteren, kijken en spelletjes doen rond het thema water.

    x
  • Plaatje Kan water omhoog stromen?
    proefjes.nl
    Kan water omhoog stromen?

    Water stroomt van hoog naar laag. Bijvoorbeeld het water uit een omgevallen glas. Of het water in een rivier. Maar kan water ook omhoog stromen? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Kies-pad water
    kies-pad-water.yurls.net
    Kies-pad water

    In dit Kies-pad over water kun je luisteren naar liedjes, filmpjes kijken en spelletjes doen.

    x
  • Plaatje Water uit de kraan
    schooltv.nl
    Water uit de kraan

    Waar komt al het water vandaan? Om hier achter te komen, nemen we een kijkje in de drinkwaterfabriek. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • x
  • Plaatje Kan water bevriezen buiten de diepvries?
    proefjes.nl
    Kan water bevriezen buiten de diepvries?

    Als je water in de diepvries doet dan wordt het ijs. Hierdoor kun je ijsklontjes maken om drinken te koelen. Maar het ijs smelt als het in een drankje zit, langzaam wordt het weer water. Kan water ook bevriezen buiten de diepvries? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Proefje bloem in het water
    proefjes.nl
    Proefje bloem in het water

    Bloemen hebben water nodig. Je zou misschien denken dat papieren bloemen geen water nodig hebben. Wat gebeurt er met een papieren bloem in het water? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Droppie Water in de klas
    droppiewater.nl
    Droppie Water in de klas

    Deze app is een aanvulling op de lesmodule Droppie Water in de klas voor het digibord en de kinderwebsite droppiewater.nl.

    x
  • Plaatje Kan jouw eigen insect op water lopen?
    proefjes.nl
    Kan jouw eigen insect op water lopen?

    Als je in een bad stapt, word je nat. Het lukt je alleen op het water te staan als je opblaasschoenen hebt of als het water bevroren is. Sommige insecten hoeven niet te wachten tot het vriest, zij kunnen altijd op water lopen. Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Waarom kun je niet scherp zien onder water?
    schooltv.nl
    Waarom kun je niet scherp zien onder water?

    Als je onder water je ogen opendoet zie je alles lang niet zo goed als boven water. Dat komt doordat je oog het licht dat op je hoornvlies valt onder water niet kan buigen. Daardoor komt het beeld niet op een plek samen op je netvlies. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe hard kan water aan een pingpongbal trekken?
    proefjes.nl
    Hoe hard kan water aan een pingpongbal trekken?

    Als je een kraan opendraait, dan krijg je een straal water. Je kunt gemakkelijk met je hand door de straal bewegen. De waterstraal lijkt zo niet zo sterk. Hoe sterk is dat water eigenlijk? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Ten strijde in oorlog vechten tegen de Duitsers
    schooltv.nl
    Ten strijde in oorlog vechten tegen de Duitsers

    Als de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnenvallen, vecht Nederland terug. Jongens vanaf 16 jaar zijn het jaar daarvoor al opgeroepen voor militaire dienst. Ze hebben geen idee wat hen te wachten staat. Hoe hebben zij de Tweede Wereldoorlog ervaren? De jongens van toen vertellen hun verhaal. Bekijk...

    x
  • Plaatje Water
    docukit.nl
    Water

    Water is overal. Jij denkt misschien: Ja, maar in de woestijn is het droog. Toch is er overal op aarde water. Water dat je niet ziet. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 015. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Water als uitlaatgas?
    nemosciencemuseum.nl
    Water als uitlaatgas?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Hoe komt het dat er altijd water uit de kraan komt?
    schooltv.nl
    Hoe komt het dat er altijd water uit de kraan komt?

    Door de druk die uit een watertoren komt, stroomt er evenveel water via waterleidingen naar alle huizen toe. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe zuiver je water?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe zuiver je water?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoeveel liter water verbruiken wij per douchebeurt?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoeveel liter water verbruiken wij per douchebeurt?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Kan er water door een gat?
    proefjes.nl
    Kan er water door een gat?

    Je weet dat water door een gat heen kan. Met een gat in het dak word je, als het regent, nat. Maar in een vissenkom moet het juist nat zijn. Als daar een gat in zit dan stroomt het water er uit en gaat je vis dood. Wat gebeurt er als je een gat in een zak water maakt? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Kun je een pijl door het water heen zien?
    proefjes.nl
    Kun je een pijl door het water heen zien?

    Water is doorzichtig en heeft geen kleur van zichzelf. Je kunt dus gewoon dwars door water heen kijken. Of niet? Kun je een pijl door het water heen zien? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Wanneer gaat water koken?
    proefjes.nl
    Wanneer gaat water koken?

    Water kun je voor van alles gebruiken. Je kunt het drinken of erin koken. Om in water te kunnen koken moet het heel heet zijn. Wanneer gaat water eigenlijk koken? Doe dit proefje maar eens.

    x
  • Plaatje Snapje? Watermoleculen
    schooltv.nl
    Snapje? Watermoleculen

    Water bestaat uit watermoleculen. Als de watermoleculen veranderen, dan verandert ook de vorm van het water. Zo kan water vloeibaar, als waterdamp en als ijs bestaan. Luister maar naar dit Snapje?, een liedje met uitleg waardoor jij het snapt!

    x
  • Plaatje Watersnoodmuseum
    watersnoodmuseum.nl
    Watersnoodmuseum

    In Ouwerkerk in Zeeland staat het Watersnoodmuseum. Het museum probeert een beeld te geven van wat er is gebeurd tijdens en na de overstroming van 1 februari 1953. Op de website van het museum vind je ook veel informatie over de ramp en de Deltawerken. Neem eens een kijkje.

    x
  • Plaatje Digitaal Watersnoodmuseum
    watersnoodmuseum.mustsee.nl
    Digitaal Watersnoodmuseum

    Kies een gids en kijk online rond in het digitaal Watersnoodmuseum.

    x
  • Plaatje Watersnoodramp van 1953 (WikiKids)
    wikikids.nl
    Watersnoodramp van 1953 (WikiKids)

    Informatie over Watersnoodramp van 1953 uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • x
  • Plaatje Drijven onder water
    proefjes.nl
    Drijven onder water

    Een potlood blijft drijven op water, zelfs als je nog maar een klein stompje over hebt. Je kunt het zelf proberen. Maar kan een potlood ook onder water drijven? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Hoeveel munten passen er in een glas water?
    proefjes.nl
    Hoeveel munten passen er in een glas water?

    In een glas past heel veel water. Heb je wel eens goed gekeken naar hoeveel water er eigenlijk in een glas past? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Wat doet een pingpongbal in een glas water?
    proefjes.nl
    Wat doet een pingpongbal in een glas water?

    Een pingpongbal is heel licht. Veel lichter dan bijvoorbeeld water. Wat doet een pingpongbal in een glas water? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Kun je opgeloste suiker weer uit het water halen?
    proefjes.nl
    Kun je opgeloste suiker weer uit het water halen?

    Sommige mensen doen suiker in hun thee. Dat kan een suikerklontje zijn of een schepje losse suikerkorrels. In heet water lost suiker meestal helemaal op. Kun je opgeloste suiker ook weer uit het water halen? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Gaat water door een T-shirt heen?
    proefjes.nl
    Gaat water door een T-shirt heen?

    Als je zonder jas door de regen loopt, dan word je kleddernat. Het water van de regen gaat dwars door je T-shirt heen. Gaat het water uit een glas ook door een T-shirt heen? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Met water kun je vuur maken - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Met water kun je vuur maken - Is het snugger of kletspraat?

    Met water kun je vuur maken. Dat klinkt vreemd, want water wordt juist gebruikt om vuur mee te blussen. Kletspraat of niet? Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als je water en olie bij elkaar doet?
    proefjes.nl
    Wat gebeurt er als je water en olie bij elkaar doet?

    Je kunt olie gebruiken om mee te koken. Soms zit er ook water door het eten. Wat gebeurt er eigenlijk als je water en olie bij elkaar doet? Doe dit proefje op een plek die je gemakkelijk kunt schoonmaken, bijvoorbeeld in een keuken of badkamer.

    x
  • Plaatje Hoe blijf je droog als je een emmer water op zijn kop houdt?
    proefjes.nl
    Hoe blijf je droog als je een emmer water op zijn kop houdt?

    Water stroomt meestal van boven naar beneden. Dat komt door de zwaartekracht. Wat gebeurt er als je een emmer water op z'n kop houdt? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Hoe blijft je vinger droog in het water?
    proefjes.nl
    Hoe blijft je vinger droog in het water?

    Als je in het water springt ben je nat. Als alleen je vingertopje in het water steekt is hij ook nat. Of toch niet? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Hoe sterk is water?
    proefjes.nl
    Hoe sterk is water?

    Een baksteen zakt naar de bodem van een zwembad, maar een kurk blijft op het water drijven. Sommige kleine dingen blijven soms op het water liggen en soms zinken ze. Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Webpad water
    webpad-water.yurls.net
    Webpad water

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over water en waterwerken in Nederland.

    x
  • Plaatje Waterdiertjes.nl
    waterdiertjes.nl
    Waterdiertjes.nl

    De website van Waterdiertjes.nl. 2024 staat speciaal in het teken van de aanwezigheid van kokerjuffers in het Nederlandse water. Help jij mee met het onderzoek? Meedoen betekent dat je een watertje in je omgeving opzoekt. Dit mag ook je eigen vijver zijn. Vervolgens vang je met een schepnet zoveel mogelijk...

    x
  • Plaatje De watersnood
    canonvannederland.nl
    De watersnood

    In 1953 waaide het heel hard: er was een grote storm. Dat was in de nacht van 31 januari op 1 februari. De dijken waren niet sterk genoeg. Het water kwam over de dijken heen. Het was een ramp. Een groot deel van Nederland kwam onder water: Zeeland, West-Brabant en een deel van Zuid-Holland. Lees hier...

    x
  • Plaatje Wat is de watersnoodramp?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat is de watersnoodramp?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Een doorzichtige waterstraal
    schooltv.nl
    Een doorzichtige waterstraal

    Als je een kraan zachtjes aanzet, is het water helder en kun je er doorheen kijken. Maar als je de kraan harder zet, dan wordt het water wit en ondoorzichtig. Hoe komt dat eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wereld water dag
    wereldwaterdag.nl
    Wereld water dag

    Op 22 maart is het Wereld water dag. Op die dag staan we stil bij het belang van goed waterbeheer. Kijk hier voor meer informatie.

    x
  • Plaatje Hoeveel zoet water is er op aarde?
    zozitdat.nl
    Hoeveel zoet water is er op aarde?

    Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat doet inkt in water?
    proefjes.nl
    Wat doet inkt in water?

    Inkt kun je gebruiken om mee te schrijven. En als je niet uitkijkt dan kun je er ook vlekken mee maken. Wat gebeurt er met een druppel inkt in een glas water? Probeer het maar.

    x
  • Plaatje De kringloop van het water
    schooltv.nl
    De kringloop van het water

    Water is continu op reis. Stel dat je 's zomers in zee zwemt. Dan is er een kans dat dat zwemwater later als regen op je hoofd valt. Hoe dat kan? Kijk naar deze clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe stop je een leeglopende fles water?
    zozitdat.nl
    Hoe stop je een leeglopende fles water?

    Op de website van Zo Zit Dat zie je hoe je een leeglopende fles water kunt stoppen.

    x
  • Plaatje Nieuw Hollandse Waterlinie
    hollandsewaterlinies.nl
    Nieuw Hollandse Waterlinie

    De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie van 85 kilometer lang. De linie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch en is 3 tot 5 kilometer breed. Ze bestaat uit 45 forten, 6 vestingen, 2 kastelen, 85 mitrailleurkazematten, ruim 700 betonnen schuilplaatsen en kazematten en ruim 100 militaire...

    x
  • Plaatje Plakkend water
    zozitdat.nl
    Plakkend water

    Op de website van Zo Zit Dat zie je hoe je zelf water plakkend kunt maken.

    x
  • Plaatje Zo kun je schrijven op water
    zozitdat.nl
    Zo kun je schrijven op water

    Op de website van Zo Zit Dat zie je hoe je op het water kunt schrijven.

    x
  • Plaatje Slateelt op water
    hetklokhuis.nl
    Slateelt op water

    De meeste sla die wij eten groeit buiten. Dit maakt de plantjes kwetsbaar. Eén flinke hagelbui en de hele oogst is naar de knoppen. Pascal gaat langs bij een teler die hier iets slims op bedacht heeft, hij teelt de sla binnen, op water. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Vluchten voor het water
    schooltv.nl
    Vluchten voor het water

    Emmelie woont in Zeeland. Een provincie met dijken die de bewoners beschermen tegen het zeewater. Maar in 1953 gaat het fout. Tijdens een stormvloed breken de dijken en stroomt het land onder. Emmelies oma is daarbij en weet te ontsnappen aan het water. Bekijk het filmpje van 'Riskante regio's' op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het water de baas
    docukit.nl
    Het water de baas

    Nederland is wereldberoemd. Natuurlijk door de klompen en tulpen, maar ook door iets anders. Nederland is ook beroemd omdat de helft lager ligt dan de zee. Een groot stuk van Nederland ligt lager dan de zeespiegel. Dat vinden sommige mensen maar een eng idee. Gelukkig zorgen de duinen en dijken ervoor...

    x
  • Plaatje Een proefje met water en een potlood
    schooltv.nl
    Een proefje met water en een potlood

    Als je met een scherp potlood in een zakje water prikt, wat gebeurt er dan? Niet wat je misschien zou verwachten! Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kun je papier droog houden onder water?
    proefjes.nl
    Kun je papier droog houden onder water?

    Van water word je nat. Je wordt nat als je gaat zwemmen of onder de douche gaat. Het papier van een boek mag niet nat worden, dus je kunt onder de douche geen boekje lezen. De bladzijden zouden doorweekt worden! Of kan het toch? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Kun jij water schenken met een touwtje?
    proefjes.nl
    Kun jij water schenken met een touwtje?

    Touw kun je gebruiken om touwtje te springen, touw te trekken of iets bij elkaar te binden. Maar kun je touw ook gebruiken om water mee te schenken? Ontdek het, maar doe dit proefje voor de zekerheid op een plek die nat mag worden.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er met een beker water in de vriezer?
    proefjes.nl
    Wat gebeurt er met een beker water in de vriezer?

    's Winters is het vaak koud, soms zo koud dat het vriest. In een vriezer vriest het het hele jaar door. Wat gebeurt er als je een beker water in de vriezer zet? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje De watersnoodramp van 1953
    schooltv.nl
    De watersnoodramp van 1953

    Door een storm in combinatie met springvloed, kunnen de Nederlandse dijken op 1 februari 1953 de zee niet langer tegenhouden. De dijken breken door en een deel van Nederland loopt onder water. Oma was toen 9 jaar en vertelt in deze clip van Schooltv.nl haar verhaal.

    x
  • Plaatje Wat was de Watersnoodramp?
    kidsweek.nl
    Wat was de Watersnoodramp?

    Op een gure winternacht in 1953 komt er een storm recht op de Nederlandse Noordzeekust af. De wind stuwt het water zo hoog op dat de dijken breken. Grote delen van Nederland overstromen. De Watersnoodramp is de grootste natuurramp van de vorige eeuw in ons land. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek...

    x
  • Plaatje Watervallen
    natgeojunior.nl
    Watervallen

    Water stroomt naar beneden. Giet maar eens wat water over een hoop zand, dan zie je wat we bedoelen. Als er genoeg water is, vormt dat water samen een rivier. Als er in zo'n rivier ineens een groot hoogteverschil is, stort het water in een vrije val naar beneden, een afgrond in. Dat noemen we een waterval....

    x
  • Plaatje In wat voor water blijf je het best drijven?
    ahaindeklas.nu
    In wat voor water blijf je het best drijven?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Gered van het water
    schooltv.nl
    Gered van het water

    De oma van Ezra was vijf jaar oud tijdens de watersnoodramp. Haar ouders haalden haar uit bed en ze vluchtten naar zolder. Gelukkig hebben zij het overleefd, maar hulp kwam niet voor iedereen op tijd. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom zijn katten bang voor water?
    zozitdat.nl
    Waarom zijn katten bang voor water?

    Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Is er water op de maan?
    nemosciencemuseum.nl
    Is er water op de maan?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Nieuwe Hollandse Waterlinie
    waterliniemuseum.nl
    Nieuwe Hollandse Waterlinie

    Op de website van het Waterliniemuseum lees je allerlei weetjes over de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

    x
  • Plaatje Waarom drijft olie op water?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom drijft olie op water?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Kan water door een plant reizen?
    ahaindeklas.nu
    Kan water door een plant reizen?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • x
  • Plaatje Hoe kan een reddingshond in het water ruiken?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe kan een reddingshond in het water ruiken?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • x
  • Plaatje Lost thee alleen in warm water op?
    ahaindeklas.nu
    Lost thee alleen in warm water op?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Waarom kan een theezakje niet in koud water oplossen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom kan een theezakje niet in koud water oplossen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom gaat vuur uit als het water aanraakt?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom gaat vuur uit als het water aanraakt?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe krijg je warm water uit de kraan?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe krijg je warm water uit de kraan?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat moet je doen als iemand in het water valt?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat moet je doen als iemand in het water valt?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Water
    hetklokhuis.nl
    Water

    De toegang tot schoon drinkwater is in sommige landen een enorme uitdaging. Nienke reist af naar Swaziland en laat zien wat het voor een gezin betekent als er nauwelijks voldoende drinkwater voorhanden is. Organisaties als Unicef proberen wat aan die situatie te doen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • x
  • x
  • Plaatje Hoe komt het dat water vertekent?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoe komt het dat water vertekent?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Hoeveel water bevat je lichaam?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoeveel water bevat je lichaam?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoeveel water gebruik je op een dag?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoeveel water gebruik je op een dag?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Waarom krijg je bubbels als het water kookt?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom krijg je bubbels als het water kookt?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Kun je water buigen?
    ahaindeklas.nu
    Kun je water buigen?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Stop het water
    zozitdat.nl
    Stop het water

    Op de website van Zo Zit Dat zie je hoe je dit proefje zelf kunt uitvoeren.

    x
  • Plaatje Waarom blijft het water aan je vel plakken?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom blijft het water aan je vel plakken?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • x
  • Plaatje Wat zit er in water?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat zit er in water?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Watersnood
    lab.nos.nl
    Watersnood

    In de nacht van 1 februari 1953 liepen tijdens een zware storm grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant onder water. Bekijk hier een reconstructie van deze ramp.

    x
  • Plaatje Canon-pad de watersnood
    canon-pad-watersnood.yurls.net
    Canon-pad de watersnood

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de watersnoodramp in 1953.

    x
  • Plaatje Vensterplaat Watersnood
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Watersnood

    Op deze plaat over de watersnood is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Watersnoodramp
    hetklokhuis.nl
    Watersnoodramp

    Op 1 februari 1953 voltrekt zich een ramp in Nederland. Tijdens een storm, in combinatie met een springvloed, breken een aantal dijken door waardoor Zeeland en delen van Zuid-Holland en Brabant onder water komen te staan. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis.

    x
  • Plaatje Watersnoodramp 1953
    schooltv.nl
    Watersnoodramp 1953

    Hoogwater en noordwesterstorm. Een watersnoodramp overvalt het zuidwesten van Nederland. Hoe kon dit gebeuren? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Redding na de watersnoodramp
    schooltv.nl
    Redding na de watersnoodramp

    Na de watersnoodramp van 1 februari 1953 gebruikten de plaatselijke bevolking en vissers hun boten om mensen te redden. Ook andere landen schoten te hulp. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom kunnen sommige dieren op het water lopen?
    proefjes.nl
    Waarom kunnen sommige dieren op het water lopen?

    Water vind je bijna overal, bijvoorbeeld in de kraan of in de vijver. Sommige insecten kunnen over het water lopen. Ook als dit water niet bevroren is. Bijvoorbeeld een schaatsenrijder, die je veel op vijvers ziet. Hoe kan een schaatsenrijder over water lopen? Wat gebeurt er als het water vervuild is?

    x
  • Plaatje Kun je hoogte meten met waterdruk?
    schooltv.nl
    Kun je hoogte meten met waterdruk?

    Eén liter water weegt één kilo. Als je dieper onder water gaat, heb je meer water boven je en drukt er dus een zwaarder gewicht op je. Dit noem je waterdruk. Maar kun je waterdruk ook gebruiken om de hoogte van een toren te meten? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nieuwe Hollandse Waterlinie (WikiKids)
    wikikids.nl
    Nieuwe Hollandse Waterlinie (WikiKids)

    Informatie over de Nieuwe Hollandse Waterlinie uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Waterpolitie
    hetklokhuis.nl
    Waterpolitie

    Op het water gelden ook allerlei regels voor het vaarverkeer en de veiligheid. De waterpolitie houdt in de gaten of iedereen op het water zich aan die regels houdt. Dolores wil wel eens kijken hoe dat in z'n werk gaat en vaart veel te hard met haar bootje over het IJ in Amsterdam. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Watersnoodramp van 1953
    docukit.nl
    Watersnoodramp van 1953

    In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 stormde het. Tussen 4 en 6 uur 's ochtends was het vloed. Het water van de zee stond daardoor hoog. Maar het was ook springtij, en daardoor stond het water extra hoog. De storm duwde het water met kracht de zeearmen van Zeeland in. Daardoor...

    x
  • Plaatje Waterspin bouwt duikerklok
    schooltv.nl
    Waterspin bouwt duikerklok

    Een waterspin jaagt onder water op muggenlarven en andere kleine diertje. Haar achterlijf glanst alsof het van zilver is. Hoe dat komt zie je in de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe wordt de waterstand gemeten?
    schooltv.nl
    Hoe wordt de waterstand gemeten?

    In Nederland stromen veel rivieren en kanalen. Die worden intensief gebruikt door vrachtschepen. De waterstand is dus heel belangrijk voor binnenvaartschippers. Bij Rijkswaterstaat houden ze de hoogte van het water nauwlettend in de gaten. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kan ik in Zeeland blijven wonen als het water stijgt?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Kan ik in Zeeland blijven wonen als het water stijgt?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: De Hollandse Waterlinies
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: De Hollandse Waterlinies

    Nederlanders zijn goed met water. We gebruiken water ook om ons te verdedigen. Dat doen we met de Hollandse Waterlinies: een systeem dwars door Nederland, dat ons al ooit beschermde door het land tijdelijk te laten overstromen. Tirsa bezoekt de forten, bunkers en kanonnen langs de waterlinie en ontdekt...

    x
  • Plaatje Loopt Nederland onder water?
    nemosciencemuseum.nl
    Loopt Nederland onder water?

    Aardwetenschapper Erik Cammeraat gaat op zoek naar het antwoord op de vraag: loopt Nederland onder water? Lees het antwoord op deze vraag in het verslag van de kinderlezing van het NEMO Science Museum van februari 2016. (De Kinderlezing is een activiteit van NEMO Science Museum in samenwerking met de...

    x
  • Plaatje Waarom stemmen voor de waterschapsverkiezingen?
    youtube.com
    Waarom stemmen voor de waterschapsverkiezingen?

    In deze video van ProDemos wordt uitgelegd waarom er gestemd mag worden voor de waterschapsverkiezingen.

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Hoe hard kun je gaan van een waterglijbaan?
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Hoe hard kun je gaan van een waterglijbaan?

    Op een waterglijbaan kun je superhard gaan. Daarom moeten ze aan strenge regels voldoen. Maar toch gebeuren er weleens ongelukken. Hoe kan dat? En wanneer zijn glijbanen veilig genoeg? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal wordt dat voor jou uitgezocht.

    x
  • Plaatje Watermangementcentrum Nederland (WMCN)
    rijkswaterstaat.nl
    Watermangementcentrum Nederland (WMCN)

    Het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) is hét centrum voor kennis en informatie over het Nederlandse watersysteem. Lees er meer over op deze site en bekijk het filmpje waarin wordt uitgelegd wat WMCN precies doet.

    x
  • Plaatje Maak je eigen waterrad
    zozitdat.nl
    Maak je eigen waterrad

    Op de website van Zo Zit Dat zie je hoe je zelf een waterrad kunt maken.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt Groene wateragame
    kids.licg.nl
    Spreekbeurt Groene wateragame

    Op deze site is de belangrijkste informatie over de groene wateragame voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op...

    x
  • Plaatje Klein waterhoen
    vogelbescherming.nl
    Klein waterhoen

    Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kleine waterhoen.

    x
  • Plaatje Nederland onder water
    schooltv.nl
    Nederland onder water

    De watersnoodramp van 1953. Golven spoelen over de dijken en huizen worden meegesleurd door het water: de watersnoodramp maakt in 1953 van Nederland een rampgebied. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe kun je overleven onder water?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoe kun je overleven onder water?

    Hoe kun je overleven onder water? Dat wil jij vast graag weten. Lees het antwoord op deze vraag in het verslag van de kinderlezing bij NEMO van april 2017. (De Kinderlezing is een activiteit van NEMO Science Museum in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.)

    x
  • Plaatje Waterdieren
    docukit.nl
    Waterdieren

    Nederland is een land met veel water. Sloten, meren, rivieren en kanalen zijn gevuld met zoet water. In dat water wonen allerlei dieren. De meeste zijn zo klein dat je een microscoop of een vergrootglas nodig hebt om ze te bekijken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje Waterdiertjes
    ivn.nl
    Waterdiertjes

    Waterdiertjes komen voor in allerlei vormen en maten. Welke er in de sloot bij jou in de buurt wonen, hangt af van de kwaliteit van het water. In een gezonde sloot zie je bijvoorbeeld veel variatie, maar in kleine aantallen. Lees op de site van het IVN alles over de verschillende soorten waterdiertjes.

    x
  • Plaatje Waterdunen (boek)
    waterdunen.nl
    Waterdunen (boek)

    Website bij het boek "Het verraad van Waterdunen", geschreven door Rob Ruggenberg. Met tips en illustraties die je kunt gebruiken voor je werkstuk of leesverslag.

    x
  • Plaatje Waar is de grootste waterglijbaan van de wereld?
    nemosciencemuseum.nl
    Waar is de grootste waterglijbaan van de wereld?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Wat is een watermeloen?
    schooltv.nl
    Wat is een watermeloen?

    In Azië worden de pitjes van een watermeloen geroosterd en als tussendoortje gegeten. En in Japan geven mensen elkaar vaak een watermeloen cadeau. Wat is dat precies, een watermeloen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Verhoog het waterpeil
    nemosciencemuseum.nl
    Verhoog het waterpeil

    Hoe meer water, hoe hoger het waterpeil. Of zijn er ook andere manieren om het waterpeil te verhogen? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Waterpolo
    hetklokhuis.nl
    Waterpolo

    Het beste waterpoloteam van Nederland traint zes dagen per week! Het team legt Janouk uit hoe de sport precies in elkaar zit, en ze legt uit dat je bij waterpolo niet alleen goed moet kunnen zwemmen, gooien en vangen, maar dat je ook tegen een stootje moet kunnen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe wordt een waterpolobal gemaakt?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe wordt een waterpolobal gemaakt?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Het waterschap
    prodemos.nl
    Het waterschap

    Rijkswaterstaat – een organisatie van de landelijke overheid – is verantwoordelijk voor de grote rivieren, meren, Noordzee en Waddenzee. Maar al het overige waterbeheer ligt in handen van de regionale waterschappen. Lees op de website van ProDemos wat een waterschap precies doet.

    x
  • Plaatje Watervallen
    schooltv.nl
    Watervallen

    Je hebt vast wel eens een waterval gezien. Het water dendert naar beneden, en dat is prachtig om naar te kijken. Maar hoe ontstaat een waterval eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat doen vissen in de waterzuivering?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat doen vissen in de waterzuivering?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Auto te water
    hetklokhuis.nl
    Auto te water

    Nederland is waterland. Er gebeuren dan ook regelmatig ongelukken met auto's die in het water terecht komen. De Amersfoortse reddingsbrigade leert chauffeurs wat ze moeten doen als hun auto te water raakt. Ook hulpverleners van brandweer en politie krijgen training bij noodsituaties. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Watersnoodramp en overstromingen
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Watersnoodramp en overstromingen

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Wat zijn de Hollandse Waterlinies?
    schooltv.nl
    Wat zijn de Hollandse Waterlinies?

    De Hollandse Waterlinie is één van de meest unieke verdedigingssystemen ter wereld en is onderdeel van UNESCO Werelderfgoed. Het werd aangelegd in de 17e en 18e eeuw. Door middel van sluizen werden grote stukken land onder water gezet om de vijand tegen te houden. Bekijk het filmpje van...

    x
  • x
  • Plaatje Water
    hetklokhuis.nl
    Water

    San Dar is 11 jaar oud en woont in Myanmar. Haar huis staat op palen, want ze woont op een meer. Elke dag gaat ze met de boot naar het dorp verderop om water te halen, het water uit het meer mag je niet drinken. Ze wil weten waar het water in het meer vandaan komt, waarom het vervuild is en welke leuke...

    x
  • Plaatje Hoe worden waterijsjes gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe worden waterijsjes gemaakt?

    In de zomer gaat er niets boven een verfrissend waterijsje! Ze bestaan meestal uit laagjes met verschillende smaken en kleuren. Pascal laat zien hoe waterijsjes gemaakt worden. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Maak je eigen waterijsjes
    nemosciencemuseum.nl
    Maak je eigen waterijsjes

    Water komt in verschillende fases voor. Vloeibaar, vast en gas. En met water in vaste vorm kan je lekkere dingen maken! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Watermeloen
    hetklokhuis.nl
    Watermeloen

    Als je aan een watermeloen denkt dan denk je misschien aan een stuk zoet, tropisch fruit. Maar wist je dat de watermeloen familie is van de komkommer? En sommige groeien zelfs in Nederland. Hoe? Dat zoekt Eva uit in deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Waterskiën
    hetklokhuis.nl
    Waterskiën

    Pascal bindt de ski's onder en duikt in de spectaculaire sport waterskiën. Hij leert alles over techniek, materiaal, snelheid, behendigheid en hoe je niet kopje onder gaat. Zussen en meervoudig kampioenen Eva en Sofie van Bergen nemen Pascal op sleeptouw en loodsen hem door de eerste twee onderdelen...

    x
  • Plaatje Spreekbeurt of werkstuk over watersport
    hiswa.nl
    Spreekbeurt of werkstuk over watersport

    Hier vind je verschillende onderwerpen die je kunt gebruiken in je werkstuk of spreekbeurt over watersport. Over de geschiedenis, welke watersporten er zijn, welke boten, de vaarregels en meer. En handige tips om je spreekbeurt nóg leuker te maken.

    x
  • Plaatje Proefje watersproeier
    proefjes.nl
    Proefje watersproeier

    Door een rietje kun je water drinken. Handig wanneer jij dorst hebt, maar niet wanneer je de planten wil sproeien. Hoe maak je een watersproeier van een rietje? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Wat is de Slag bij Waterloo?
    jeugdjournaal.nl
    Wat is de Slag bij Waterloo?

    In 2015 vochten 180.000 soldaten tijdens de Slag bij Waterloo. De veldslag wordt daarom in 2015 groot herdacht. Maar wat is de Slag bij Waterloo precies? Vocht Nederland mee? En hoe wordt dat herdacht? Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal waarin deze drie vragen worden beantwoord.

    x
  • Plaatje Onzichtbaar in het water
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Onzichtbaar in het water

    Veel dieren op het land vallen dankzij hun schutkleur niet op in hun omgeving. Hoe camoufleren dieren zich in het water? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wat kun je tegen pesten doen?
    hetklokhuis.nl
    Wat kun je tegen pesten doen?

    Aflevering van de Klokhuisserie over pesten. Iedereen krijgt wel eens te maken met pesten. Nienke gaat in deze aflevering op zoek naar wat je tégen pesten kunt doen. Pest-deskundige Niels Baas legt uit wat een school kan doen tegen pesten. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De Waddeneilanden verdwijnen door waterwinning - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    De Waddeneilanden verdwijnen door waterwinning - Is het snugger of kletspraat?

    De Waddeneilanden zullen gaan verdwijnen omdat we het water uit de Waddenzee gebruiken als bad- en drinkwater. Kletspraat of niet? Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waterhoen
    vogelbescherming.nl
    Waterhoen

    Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de waterhoen.

    x
  • Plaatje Hoe worden waterijsjes gemaakt?
    zozitdat.nl
    Hoe worden waterijsjes gemaakt?

    Op de website van Zo Zit Dat kom je te weten hoe je zelf waterijsjes kunt maken.

    x
  • Plaatje Waterpieper
    vogelbescherming.nl
    Waterpieper

    Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de waterpieper.

    x
  • Plaatje Waterpolo
    zapp.nl
    Waterpolo

    Wat is waterpolo? Op de website van Zappsport wordt het in één zin uitgelegd. Met een link naar een club bij jou in de buurt.

    x
  • Plaatje Waterpolo (WikiKids)
    wikikids.nl
    Waterpolo (WikiKids)

    Waterpolo is een team-balsport die zwemmend wordt uitgeoefend. Lees er over op Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Dit moet je weten over waterpolo op de Spelen
    nos.nl
    Dit moet je weten over waterpolo op de Spelen

    Wat moet je weten voordat je tijdens de Olympische Spelen naar waterpolo gaat kijken? In dit filmpje van de NOS wordt het uitgelegd. Let op: dit filmpje gaat over de Olympische spelen van 2016.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt of werkstuk waterpolo
    waterpolo.nl
    Spreekbeurt of werkstuk waterpolo

    Op deze website vind je een speciale pagina met heel veel informatie, handige tips en een uitgebreid stappenplan voor een werkstuk of spreekbeurt over waterpolo. Het stappenplan kun je downloaden.

    x
  • Plaatje Maak een waterrad
    nemosciencemuseum.nl
    Maak een waterrad

    Maak je eigen waterrad! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Waterral
    vogelbescherming.nl
    Waterral

    Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de waterral.

    x
  • Plaatje Waterrietzanger
    vogelbescherming.nl
    Waterrietzanger

    Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de waterrietzanger.

    x
  • Plaatje Waterschildpadden
    waterschildpad.info
    Waterschildpadden

    Wil je een waterschildpad als huisdier? Lees hier alles over de verzorging van deze diertjes.

    x
  • Plaatje Waterskiën
    zapp.nl
    Waterskiën

    Wat is waterskien? Op de website van Zappsport wordt het in één zin uitgelegd. Met een link naar een club bij jou in de buurt.

    x
  • Plaatje Watersnip
    vogelbescherming.nl
    Watersnip

    Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de watersnip.

    x
  • Plaatje De waterspitsmuis
    zoogdiervereniging.nl
    De waterspitsmuis

    Op de site van de Zoogdiervereniging vind je allerlei weetjes over de waterspitsmuis.

    x
  • Plaatje Waterspreeuw
    vogelbescherming.nl
    Waterspreeuw

    Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de waterspreeuw.

    x
  • Plaatje De slag bij Waterloo
    schooltv.nl
    De slag bij Waterloo

    Napoleon voert veel oorlogen. Hij wil heel Europa veroveren. Echter in 1815 wordt hij in de 'Slag bij Waterloo' verslagen. Als je meer wilt weten bekijk je de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Groot, groter, grootst; onder water in Nederland!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Groot, groter, grootst; onder water in Nederland!

    Welke roofvissen kom je allemaal tegen in Nederland? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Kleinst waterhoen
    vogelbescherming.nl
    Kleinst waterhoen

    Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kleinst waterhoen.

    x
  • Plaatje Napoleon verliest bij Waterloo
    schooltv.nl
    Napoleon verliest bij Waterloo

    Napoleon behoort tot de meest bekende personen uit de geschiedenis. Hij wist zich van eenvoudige komaf op te werken tot keizer van Frankrijk en heerser over bijna geheel Europa. Maar bij Waterloo werd hij verslagen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. (Een aflevering uit het programma Vroeger & Zo)

    x
  • Plaatje Noodweer en wateroverlast in Midden-Europa
    jeugdjournaal.nl
    Noodweer en wateroverlast in Midden-Europa

    Het noodweer in Midden-Europa zorgt in meerdere landen voor grote overlast. Bekijk dit nieuwsbericht en filmje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 14 september 2024.

    x
  • Plaatje Hoe wordt regenkleding waterdicht gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe wordt regenkleding waterdicht gemaakt?

    Regenkleding is gemaakt van een hele speciale stof. Aan de buitenkant zit een een soort kunststof en aan de binnenkant zit een hele dunne beschermlaag van plastic. Maar hoe wordt de kleding gemaakt en hoe kan het dat de regen niet via de naden naar binnen loopt? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op...

    x
  • Plaatje Rioolwaterzuivering
    hetklokhuis.nl
    Rioolwaterzuivering

    We gebruiken de hele dag door water, gemiddeld zo'n 119 liter water per dag! Bij het koken, afwassen, douchen, tandenpoetsen, op de wc, om je handen te wassen. Waar komt al het water dat we wegspoelen terecht? Maurice duikt het riool in. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis over water.

    x
  • Plaatje Roomijs en waterijs
    schooltv.nl
    Roomijs en waterijs

    Weet jij welk ijsje het eerst smelt? Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er met water dat de afvoerput in gaat ?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat gebeurt er met water dat de afvoerput in gaat ?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er met een waterballon in de vriezer?
    proefjes.nl
    Wat gebeurt er met een waterballon in de vriezer?

    Water kun je drinken. Of je kunt het in een ballon doen, dan krijg je een waterballon. Wat gebeurt er met een waterballon in de vriezer? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Hoe krijg je een zak met 10 gaten waterdicht?
    ahaindeklas.nu
    Hoe krijg je een zak met 10 gaten waterdicht?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Hoe maak je een natuurlijk waterfilter?
    schooltv.nl
    Hoe maak je een natuurlijk waterfilter?

    Pascal is op pad met een ervaren bushcrafter. Dit is iemand die heel goed kan survivallen in de natuur. Hij laat zien hoe je slootwater zelf kunt filteren zodat het drinkwater wordt. Hiervoor heb je een aantal dingen nodig, die je in de natuur kunt vinden. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe worden waterijsjes gemaakt?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe worden waterijsjes gemaakt?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Watermeloen-kokosijsjes maken
    zapp.nl
    Watermeloen-kokosijsjes maken

    Een lekker ijsje op een warme dag hoeft helemaal niet ongezond te zijn. Jill heeft een heerlijk DIY-recept voor jou.

    x
  • Plaatje Wat is een watermerk en waarom heet het zo?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat is een watermerk en waarom heet het zo?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe krijg je een belletje in een waterpas?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe krijg je een belletje in een waterpas?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • x
  • Plaatje Wat doet de waterpolitie?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat doet de waterpolitie?

    In het filmpje op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe diep zijn de waterputten in Afrika?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe diep zijn de waterputten in Afrika?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe werkt een watertoren?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe werkt een watertoren?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • x
  • Plaatje Week tegen pesten
    weektegenpesten.nl
    Week tegen pesten

    De Week Tegen Pesten (23 t/m 27 september 2024) met het thema Denk FF na! Als het om geklets gaat, is hét moment om extra aandacht te besteden aan pesten in de klas. Leerkrachten vinden hier alle informatie. Ben je een leerling? Ga dan naar Pestweb.

    x
  • Plaatje Waarom blijf je drijven op zout water?
    zozitdat.nl
    Waarom blijf je drijven op zout water?

    Op de website van Zo Zit Dat lees je waarom je blijft drijven op zout water.

    x
  • Plaatje Waarschuwing voor blauwalg: duik niet zomaar het water in
    jeugdjournaal.nl
    Waarschuwing voor blauwalg: duik niet zomaar het water in

    Een frisse duik in het water met warm weer is heerlijk, maar dan moet het water wel schoon zijn. Bij warm weer komt er op steeds meer plekken blauwalg voor. Lees er over en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Dieren die doorzetten met weinig water
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Dieren die doorzetten met weinig water

    Leven zonder water is onmogelijk. Toch zijn er dieren die goed tegen langdurige droogte kunnen. Hoe doen zij dat? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Dolfje Weerwolfje tegen pesten
    kinderboeken.nl
    Dolfje Weerwolfje tegen pesten

    Voor de wedstrijd Dolfje Weerwolfje Tegen Pesten konden kinderen uit heel het land tips tegen pesten insturen. Lees hier welke supergoede tips kinderen gaven. Misschien heb jij er ook iets aan.

    x
  • Plaatje Als het eb is zakt het water de grond in - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Als het eb is zakt het water de grond in - Is het snugger of kletspraat?

    Als het eb is, staat het water laag en bij vloed juist hoog. De maan heeft een belangrijke rol in het ontstaan van eb en vloed. Maar ook het ronddraaien van de aarde zorgt voor hoog en laag water. Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe klinkt een glas water?
    proefjes.nl
    Hoe klinkt een glas water?

    Als je dorst hebt is het fijn een glas water leeg te drinken. Misschien heb je wel trek in twee glazen. Je kunt ook andere dingen met glazen en water doen, zoals muziek maken. Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Hoe stroomt het water in de oceanen?
    schooltv.nl
    Hoe stroomt het water in de oceanen?

    Het water in de oceanen is altijd in beweging. Dit komt door de draaiing van de aarde. De De stromingen verdelen voedsel, dieren en warmte over de hele aarde. Als je op Bonaire een fles in het water gooit, dan zou het maar zo kunnen dat die op Texel aanspoelt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Straatverwarming helpt tegen gladheid  - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Straatverwarming helpt tegen gladheid - Is het snugger of kletspraat?

    Door warm water door buizen te leiden onder de straat wordt het wegdek een beetje opgewarmd. Zo kan je voorkomen dat de straat bevriest door sneeuw en water. Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het water in Nederland staat erg hoog
    jeugdjournaal.nl
    Het water in Nederland staat erg hoog

    Hoog water ontstaat als het in Duitsland, België en in de Alpen hard regent en sneeuwt. Het water moet afgevoerd worden door rivieren en komt in Nederland terecht. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als je water, olie en stroop bij elkaar doet?
    proefjes.nl
    Wat gebeurt er als je water, olie en stroop bij elkaar doet?

    Water, olie en stroop zijn vloeistoffen. Sommige vloeistoffen kunnen mengen, andere niet. Wat gebeurt er als je water, olie en stroop bij elkaar doet? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Waarom werkt zeep tegen virussen?
    schooltv.nl
    Waarom werkt zeep tegen virussen?

    Je handen met zeep wassen helpt om het coronavirus tegen te gaan. Als je je handen met water wast, blijven de virusdeeltjes gewoon op je handen plakken. Als je met zeep wast, trekken de zeepdeeltjes het vettige jasje uit elkaar en wordt het virus kapotgemaakt. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal...

    x
  • Plaatje Wetenschap: Hoe kunnen we onze huizen verstevigen tegen aardbevingen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wetenschap: Hoe kunnen we onze huizen verstevigen tegen aardbevingen?

    In Nederland maken we gelukkig geen heftige aardbevingen mee, maar de laatste jaren komen ze toch steeds meer voor. Dit komt door aardgas dat uit de grond wordt gehaald in Groningen. Diederik gaat naar de TU Delft en kijkt hoe we onze huizen beter kunnen beschermen tegen aardbevingen! Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Wat moet je doen als je met de auto in het water belandt?
    schooltv.nl
    Wat moet je doen als je met de auto in het water belandt?

    Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. Matthijs en Jonata vragen zich af hoe je je kunt voorbereiden op overstromingen en willen weten: als je met de auto in het water belandt, wat moet je dan doen? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe bescherm je bos en hei tegen brand?
    schooltv.nl
    Hoe bescherm je bos en hei tegen brand?

    Als het lange tijd warm en droog is, dreigt altijd het gevaar van natuurbranden. Maar ook als er nog geen vuur is, zijn brandweermannen heel erg druk. Met allerlei voorzorgsmaatregelen proberen zij en andere organisaties de bossen en hei in ons land tegen een grote brand te beschermen. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Kun je voorover bukken als je tegen de muur staat?
    proefjes.nl
    Kun je voorover bukken als je tegen de muur staat?

    Als je iets wil oprapen van de grond, dan kun je gewoon even voorover bukken. Of toch niet? Kun je voorover bukken als je tegen de muur staat? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Dieren krijgen prik tegen de ziekte blauwtong
    kidsweek.nl
    Dieren krijgen prik tegen de ziekte blauwtong

    De komende tijd krijgen dierenartsen er een flinke klus bij. Schapen en koeien mogen vanaf vrijdag gevaccineerd worden tegen de ziekte blauwtong. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 1 mei 2024.

    x
  • Plaatje Blijft een mandarijn drijven in water?
    proefjes.nl
    Blijft een mandarijn drijven in water?

    Een mandarijn is gezond om te eten. Hiervoor moet je hem eerst wel even pellen. Blijft een mandarijn drijven in water? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Blijft klei drijven in water?
    proefjes.nl
    Blijft klei drijven in water?

    Van klei kun je vanalles kneden, bijvoorbeeld een bal of een bakje. Maar wat denk je, blijft klei drijven in een emmer water? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Drinkwater
    docukit.nl
    Drinkwater

    Als je in Nederland de kraan opendraait, krijg je water dat je veilig kunt drinken en dat geen bijsmaak heeft. Schoon drinkwater is niet altijd vanzelfsprekend. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 4. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Duizenden mensen in Nederland demonstreren tegen oorlog in Oekraïne
    jeugdjournaal.nl
    Duizenden mensen in Nederland demonstreren tegen oorlog in Oekraïne

    Op meerdere plekken in Nederland protesteren mensen vandaag tegen de oorlog in Oekraïne. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 27 februari 2022.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als je je handen tegen een fles houdt?
    proefjes.nl
    Wat gebeurt er als je je handen tegen een fles houdt?

    Een munt is van metaal en die zal niet zomaar uit zichzelf gaan bewegen. Bij dit proefje leg je een munt op een glazen fles. Wat gebeurt er als je je handen tegen de fles aanhoudt? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Groningers protesteren met fakkeltocht tegen problemen
    jeugdjournaal.nl
    Groningers protesteren met fakkeltocht tegen problemen

    In Groningen was een grote fakkeloptocht om te protesteren tegen de gaswinning. In Groningen wordt aardgas uit de grond gehaald en dat veroorzaakt aardbevingen. Mensen in Groningen willen dat het stopt. Bekijk het nieuwsbericht en het filmoje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 16...

    x
  • Plaatje Grote tegenstander van Poetin is overleden in de gevangenis
    jeugdjournaal.nl
    Grote tegenstander van Poetin is overleden in de gevangenis

    Aleksej Navalny is overleden. De Rus stond bekend als de grootste tegenstander van president Poetin. Hij is 47 jaar oud geworden. Wil je meer weten? Lees het artikel en bekijk de video op de website van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 16 februari 2024.

    x
  • Plaatje Wat doet een gummibeer in water?
    proefjes.nl
    Wat doet een gummibeer in water?

    Gummiberen zijn gekleurde snoepjes in de vorm van een beer. Als je er op kauwt dan zijn ze een beetje flexibel. Wat gebeurt er als je een gummibeer een tijdje in water legt? Doe het proefje dan kom je er vanzelf achter.

    x
  • Plaatje Hoe wordt ons land beschermd tegen terrorisme?
    jeugdjournaal.nl
    Hoe wordt ons land beschermd tegen terrorisme?

    Het gaat de laatste weken in het nieuws vaak over terrorisme. Lucas, van het Zapp Weekjournaal, ging op bezoek bij twee belangrijke organisaties die terrorisme in Nederland proberen tegen te houden. Bekijk dit filmpje.

    x
  • Plaatje Hoe ziet gekleurd ijs eruit?
    proefjes.nl
    Hoe ziet gekleurd ijs eruit?

    Je kunt water in de vriezer bewaren. Het water wordt dan vanzelf ijs. Je kunt water ook een kleurtje geven. Wat gebeurt er met gekleurd water in de vriezer? Probeer het maar eens.

    x
  • Plaatje Kan je goed tegen kietelen?
    proefjes.nl
    Kan je goed tegen kietelen?

    Kan je tegen kietelen? In dit proefje kun je kijken hoe goed je kriebelen kan voelen.

    x
  • Plaatje Kinderrechten: Bescherming tegen kindermishandeling
    kinderrechten.nl
    Kinderrechten: Bescherming tegen kindermishandeling

    Lees hier artikel 19 van het kinderrechtenverdrag dat gaat over bescherming tegen kindermishandeling.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als je kurkuma mengt met water en soda?
    proefjes.nl
    Wat gebeurt er als je kurkuma mengt met water en soda?

    Kurkuma is een specerij. Je kunt het gebruiken bij het koken, voor de smaak of de gele kleur. Maar je kunt er ook een proefje mee doen. Wat gebeurt er als je kurkuma mengt met water en soda? Kom er achter met dit proefje!

    x
  • Plaatje Hoe klinkt een lepel als je hem tegen de tafel tikt?
    proefjes.nl
    Hoe klinkt een lepel als je hem tegen de tafel tikt?

    Je hebt vast wel eens het geluid van een kerkklok gehoord. Als je met een lepel tegen de tafel tikt geeft dit een heel ander geluid. Of toch niet? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Hoeveel glazen water kan een luier opnemen?
    proefjes.nl
    Hoeveel glazen water kan een luier opnemen?

    Jonge kinderen dragen een luier, omdat ze hun plas nog niet kunnen ophouden. De luier vangt hun plas op. Maar hoe goed werkt een luier eigenlijk? Hoeveel water kan een luier opnemen? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Dit zijn de nieuwe maatregelen tegen corona in Nederland
    jeugdjournaal.nl
    Dit zijn de nieuwe maatregelen tegen corona in Nederland

    Minister-president Mark Rutte gaf maandagavond (23 maart 2020) een persconferentie, waarin hij verteld over nieuwe maatregelen tegen het coronavirus. Lees hier het nieuwsbericht en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Kun je mieren tegenhouden met een krijtje?
    schooltv.nl
    Kun je mieren tegenhouden met een krijtje?

    Sosha’s droom gaat in vervulling: ze mag op de mierenboerderij van haar nichtje passen. Janouk heeft gehoord dat je mieren kunt tegenhouden door met een krijtje een streep te zetten, maar is dat ook zo? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Helpt een mondkapje tegen een virus?
    schooltv.nl
    Helpt een mondkapje tegen een virus?

    Bij een epidemie zoals corona gaan veel mensen uit paniek een mondkapje dragen. Maar houdt zo’n mondkapje echt een virus tegen? Matthijs en Sosha doen een experiment met confetti en een tennisracket. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als munten tegen elkaar ketsen?
    proefjes.nl
    Wat gebeurt er als munten tegen elkaar ketsen?

    Munten kunnen rollen. Maar ze kunnen natuurlijk ook schuiven. En als je een paar munten op een rijtje legt, dan kun je er een munt tegenaan ketsen. Wat gebeurt er met het rijtje munten? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Nederland waterland
    docukit.nl
    Nederland waterland

    Een groot deel van Nederland ligt onder zeeniveau. Nederlanders hebben door de eeuwen heen dan ook vaak overstromingen en watersnoodrampen meegemaakt. Niet alleen door de zee, maar ook door de rivieren. Nederland is voor een groot deel een rivierdelta. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Dit kun je doen tegen pesten
    kidsweek.nl
    Dit kun je doen tegen pesten

    Bij de Kindertelefoon krijgen ze vaak vragen van kinderen die niet goed weten wat ze tegen pesten moeten doen. Op de site van Kidsweek geeft Franny Pouderoyen van de Kindertelefoon de vier beste tips.

    x
  • Plaatje Kun je een potlood breken met een glas water?
    proefjes.nl
    Kun je een potlood breken met een glas water?

    Een potlood is dun en recht. Niks bijzonders zou je zeggen. Maar is dat wel altijd zo? Wat gebeurt er met een potlood in een glas water? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Kun je een regenboog maken met een glas water?
    proefjes.nl
    Kun je een regenboog maken met een glas water?

    Het komt niet zo vaak voor dat je een regenboog ziet. Misschien vind je dat jammer, omdat een regenboog zoveel mooie kleuren heeft. Maar je kunt ook zelf een regenboog maken! Sommige kinderen spelen in de zomer onder een sproeier in de tuin. Als het water van de sproeier dan in de zon komt kun je een...

    x
  • Plaatje Rivieren: Water naar de zee dragen?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Rivieren: Water naar de zee dragen?

    Hoe komt het dat rivieren blijven stromen? Spelen rivieren een rol in de natuur of dragen ze alleen water naar de zee? Je ontdekt het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Water in het oude Rome
    schooltv.nl
    Water in het oude Rome

    De meeste huizen in het oude Rome hadden geen stromend water. De Romeinen gingen naar openbare wc's en zichzelf wassen deden ze in een van de badhuizen. Deze thermen waren heel populair bij de Romeinen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom schaatsen we rondjes tegen de klok in?
    schooltv.nl
    Waarom schaatsen we rondjes tegen de klok in?

    Op de schaatsbaan schaatsen we rondjes linksom: tegen de klok in. En ook bij het baanwielrennen en bij atletiek gaan de rondjes linksom. Maar waarom is dat eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Skittles in het water
    proefjes.nl
    Skittles in het water

    Snoep heb je in alle kleuren van de regenboog. Zo zijn er bijvoorbeeld rode, gele en groene skittles. Wat gebeurt er als je water bij de skittles schenkt? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Staken tegen Jodenvervolging in oorlog
    schooltv.nl
    Staken tegen Jodenvervolging in oorlog

    Nederland is vanaf mei 1940 bezet door de Duitsers, die ook in ons land nieuwe regels instellen waardoor de vrijheid van Joodse Nederlanders steeds meer wordt ingeperkt. Zo worden ze ontslagen en mogen ze op sommige plekken zoals parken, winkels en bioscopen niet meer komen. Maar in 1941 komen sommige...

    x
  • Plaatje Stip it! Samen Tegen Iemand Pesten
    zapp.nl
    Stip it! Samen Tegen Iemand Pesten

    Kom samen met Zapp in actie tegen pesten! Doe mee met Stip it en zet 4 stippen op je hand. Hiermee maken we 4 afspraken! Stip 1. Pesten is niet okay en ik doe er nooit aan mee. Stip 2. Ik sluit niemand uit: voor mij hoort iedereen erbij . Stip 3. Ik praat erover als pesten mij bang of verdrietig maakt....

    x
  • Plaatje De leukste dingen tegen verveling thuis
    willemwever.kro-ncrv.nl
    De leukste dingen tegen verveling thuis

    Op de website van Willem Wever vind je dingen om thuis te doen tegen verveling.

    x
  • Plaatje Hoe haal je water uit een aardappel?
    zozitdat.nl
    Hoe haal je water uit een aardappel?

    Op de website van Zo Zit Dat zie je hoe je zelf water uit een aardappel kunt halen.

    x
  • Plaatje Heb je weleens een waterflesje gegeten?
    nemosciencemuseum.nl
    Heb je weleens een waterflesje gegeten?

    Ooho is een biologisch afbreekbaar en eetbaar waterflesje in de vorm van een bolletje. Je stopt het bolletje helemaal in je mond en eet en drinkt het op. Meer uitleg vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Waterlampen in de sloppenwijk
    schooltv.nl
    Waterlampen in de sloppenwijk

    Kinderen die in sloppenwijken wonen moeten vaak buiten hun huiswerk maken, omdat het binnen altijd donker is. Er is namelijk geen elektriciteit. Daar is iets op bedacht: door een gat in het dak te maken en daar een fles met water in te stoppen is er toch licht binnen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Week tegen Kindermishandeling
    voordejeugdenhetgezin.nl
    Week tegen Kindermishandeling

    Van 20 november tot en met 25 november 2023 is het de Week tegen Kindermishandeling. Lees er hier meer over.

    x
  • Plaatje Goed beschermen tegen felle zon
    jeugdjournaal.nl
    Goed beschermen tegen felle zon

    Het is verstandig om je in te smeren als je naar buiten gaat op een zonnige dag. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen:`Wat doet de zon? Houdt niets dat dan tegen? Kun je zelf ook iets doen?

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er met zout in een glas met water en olie?
    proefjes.nl
    Wat gebeurt er met zout in een glas met water en olie?

    Met zout kun je de smaak van je eten veranderen. Maar met zoutkorrels kun je ook proefjes doen. Wat gebeurt er als je zout in een glas met water en olie strooit? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Zwemmend ei
    proefjes.nl
    Zwemmend ei

    In de zee zit zout water. Je kunt zelf zout water maken door zout op te lossen in een glas water. Zou een ei zinken of blijven drijven in zout water? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje #Doeslief: campagne tegen asociaal gedrag (Jeugdjournaal)
    jeugdjournaal.nl
    #Doeslief: campagne tegen asociaal gedrag (Jeugdjournaal)

    Bekijk het nieuwsbericht over de campagne #doeslief op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Actie tegen schelden met
    jeugdjournaal.nl
    Actie tegen schelden met 'homo' bij voetbal

    'Homo' is al jaren het meest gebruikte scheldwoord op scholen, in voetbalstadions en op het veld. Dat kan hartstikke kwetsend zijn voor jongens en meiden die homoseksueel zijn. Daarom is er een nieuwe campagne om het schelden met 'homo' te stoppen bij het voetbal.Bekijk het nieuwsbericht en filmpje op...

    x
  • Plaatje Helpt handen vasthouden tegen angst?
    schooltv.nl
    Helpt handen vasthouden tegen angst?

    Als je bang bent, gebeurt er van alles in je lichaam: je krijgt het warm en je hart gaat sneller kloppen. Janouk wil weten of die angstverschijnselen minder worden wanneer je iemands hand vasthoudt. Ze heeft een glibberige verrassing voor het testteam… Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe goed kan een ballon tegen vuur?
    proefjes.nl
    Hoe goed kan een ballon tegen vuur?

    Aan vuur kun je je lelijk branden. Een vlam van een kaars of een aansteker is namelijk heel warm. Door die hitte kan de vlam stoffen kapot maken: verbranden. Gaat een ballon kapot als je hem in een vlam houdt? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Houden ballonnen van water?
    proefjes.nl
    Houden ballonnen van water?

    Een ballon is heel handig. Je kan dingen naar je toe trekken zonder ze aan te raken! Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Britten zeggen ja of nee tegen Europa
    jeugdjournaal.nl
    Britten zeggen ja of nee tegen Europa

    Blijft Groot-Brittannië bij de Europese Unie horen of gaat het land weg uit de EU? Inwoners van Groot-Brittannië mogen daar op 23 juni over stemmen. Meer uitleg? Lees de informatie en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Britten zeggen nee tegen Europese Unie
    jeugdjournaal.nl
    Britten zeggen nee tegen Europese Unie

    Groot-Brittannië vertrekt uit de Europese Unie. Donderdag 22 juni 2016 mochten de Britten stemmen. Meer dan de helt van de Britten wil uit de EU. Lees de informatie en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Wat kun je doen tegen cyberpesten?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat kun je doen tegen cyberpesten?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe kijken dolfijnen onder water?
    schooltv.nl
    Hoe kijken dolfijnen onder water?

    Een dolfijn kijkt eigenlijk met zijn gehoor. Hij zendt hele hoge pieptonen uit die terugkaatsen naar de onderkaak van de dolfijn. Zo krijgt hij een beeld van zijn omgeving. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De doorstroomtoets: tips tegen toetsbibbers
    kidsweek.nl
    De doorstroomtoets: tips tegen toetsbibbers

    Ga jij de doorstroomtoets maken. Kidsweek geeft je handige tips om je zenuwen de baas te blijven.

    x
  • Plaatje Drones beschermen surfers tegen haaien
    schooltv.nl
    Drones beschermen surfers tegen haaien

    Haaien horen erbij in Zuid-Afrika. Maar om het risico op een aanval zo klein mogelijk te houden, worden de populaire stranden aan de kust extra goed bewaakt. Haaienspotters houden de zee in de gaten met behulp van drones. Bekijk het filmpje van Zapp Weekjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom gaan duikers soms achteruit het water in?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom gaan duikers soms achteruit het water in?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Rechtszaak tegen een
    schooltv.nl
    Rechtszaak tegen een 'groomer'

    In de rechtbank staat een man terecht voor ‘grooming’. Hij deed alsof hij een 14-jarige jongen was en legde zo via internet contact met wel 300 meisjes. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe beschermen we Nederland tegen hackers?
    schooltv.nl
    Hoe beschermen we Nederland tegen hackers?

    Als je voor al je internetaccounts hetzelfde wachtwoord gebruikt, ben je makkelijk te hacken. Maar hacken gebeurt ook op grote schaal: landen die met cyberaanvallen informatie bij elkaar proberen te stelen bijvoorbeeld. Sem is een jonge hacker en laat zien hoe makkelijk het is om iemand te hacken. Bekijk...

    x
  • Plaatje Hoe bescherm ik me tegen corona? Maak je eigen handgel!
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe bescherm ik me tegen corona? Maak je eigen handgel!

    Op de website van Willem Wever vind je aanwijzingen om je eigen handgel te maken.

    x
  • x
  • Plaatje Wat helpt het beste tegen de hik?
    schooltv.nl
    Wat helpt het beste tegen de hik?

    Er zijn allerlei trucjes om van de hik af te komen. Maar werken ze ook echt? Sosha en Eva testen voor deze NOJ (Nee of Ja) wat het beste helpt. Maar eerst: heel veel cola drinken om de hik te krijgen! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom kan een hond niet tegen chocolade?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom kan een hond niet tegen chocolade?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom kan een hond niet tegen chocolade?
    zozitdat.nl
    Waarom kan een hond niet tegen chocolade?

    Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Podcast: Helpt een zonnebril tegen hooikoorts?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Helpt een zonnebril tegen hooikoorts?

    Niezen, snotteren en prikkende ogen: veel mensen hebben er last van. Maar wat is hooikoorts precies? En waarom heet het eigenlijk zo? In deze aflevering van de NOS Jeugdjournaalpodcast praten Bart Tuinman (heeft hooikoorts) en Malou van der Starre (soms prikkende ogen om onbekende redenen) met allergoloog...

    x
  • Plaatje Wat kun je doen tegen hooikoorts?
    schooltv.nl
    Wat kun je doen tegen hooikoorts?

    Als je hooikoorts hebt, kan je zelf maatregelen nemen om er zo min mogelijk last van te hebben: zorgen dat de pollen niet door het raam naar binnen komen met roosters, niet in de buurt van pasgemaaid gras komen en medicijnen nemen. Ook is er immunotherapie, die ervoor zorgt dat je lichaam minder allergisch...

    x
  • Plaatje Hoe lang kan een ijsbeer onder water blijven?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe lang kan een ijsbeer onder water blijven?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waardoor kunnen ijsberen zo goed tegen kou?
    schooltv.nl
    Waardoor kunnen ijsberen zo goed tegen kou?

    De ijsbeer heeft een warme vacht en een dikke speklaag. Zo kan er nauwelijks warmte uit zijn lijf ontsnappen. Ook is de huid van de ijsbeer zwart. Zwart wordt snel warm, zodat hij goed opwarmt. Hij lijkt wit, door de holle haren van zijn vacht. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het water van gesmolten ijsbergen kun je drinken - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Het water van gesmolten ijsbergen kun je drinken - Is het snugger of kletspraat?

    IJsbergen komen voor in de zeeën van de Noord- en de Zuidpool. Ze bestaan uit samengeperste sneeuw. Maar kun je gesmolten ijsbergen drinken? Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Izai (9) deelt honderden posters uit tegen de oorlog
    jeugdjournaal.nl
    Izai (9) deelt honderden posters uit tegen de oorlog

    Net als veel andere kinderen maakt Izai zich zorgen over de oorlog in Oekraïne. Daarom deelt hij posters uit aan mensen in zijn buurt. Op de poster staat 'Stop de oorlog' in geel-blauwe letters. Bekijk het filmpje op de website van het Jeugdjournaal. Daar kun je ook de poster downloaden. Dit is...

    x
  • Plaatje Wat kun je tegen kanker doen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat kun je tegen kanker doen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Helpt kauwgom tegen huilen als je een ui snijdt?
    schooltv.nl
    Helpt kauwgom tegen huilen als je een ui snijdt?

    Als je een uit snijdt, komt er een gas vrij waardoor je ogen gaan tranen. Sosha en Eva testen of het helpt om tijdens het snijden kauwgom te kauwen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een duikbril opzetten tijdens het snijden. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kunnen dieren tegen kietelen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Kunnen dieren tegen kietelen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat kun je doen tegen klimaatstress?
    kidsweek.nl
    Wat kun je doen tegen klimaatstress?

    De opwarming van de aarde gaat nog steeds té snel, zeggen onderzoekers. Zij vragen iedereen om z'n steentje bij te dragen. Maar steeds aan het klimaat denken, kan ook stress geven. We schotelen klimaatpsycholoog Yvette Stevens twee stressvolle situaties voor. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek...

    x
  • Plaatje Kan een kurk tegen de stroom in zwemmen?
    ahaindeklas.nu
    Kan een kurk tegen de stroom in zwemmen?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Zonnende kwallen in een eiland van water
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Zonnende kwallen in een eiland van water

    Waarom zwemmen de gouden kwallen de hele dag in de zon? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Plassen over een kwallenbeet helpt tegen de pijn - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Plassen over een kwallenbeet helpt tegen de pijn - Is het snugger of kletspraat?

    Een kwallenbeet kan goed zeer doen. Als je bent geprikt, helpt het om eroverheen te plassen. Kletspraat of niet? Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom en hoe kun je onder water lassen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom en hoe kun je onder water lassen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe voelt lauw water aan?
    proefjes.nl
    Hoe voelt lauw water aan?

    Als het buiten koud is en je gaat naar binnen, dan lijkt het daar vaak heel warm. Maar als je al lang binnen bent, dan vind je het helemaal niet warm of zelfs een beetje koud. Waarom is dat? Kan iets warm en koud tegelijk zijn? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje De lucht is blauw omdat er op aarde veel water is - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    De lucht is blauw omdat er op aarde veel water is - Is het snugger of kletspraat?

    Het gras is groen en de lucht is blauw. Maar hoe komt het dat wij de lucht blauw zien? Bekijk het filmpje uit Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wanneer komt er een medicijn tegen corona?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wanneer komt er een medicijn tegen corona?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Met je hoofd boven water (Yoleo)
    yoleo.nl
    Met je hoofd boven water (Yoleo)

    Dit boek kun je online lezen op Yoleo.nl of met de Yoleo iPad app. Daar moet je wel voor betalen. Ben je lid van de bibliotheek dan kun je een account aanmaken en gratis boeken lezen op deze site.

    x
  • Plaatje Waarom kunnen mieren niet tegen koperen munten?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom kunnen mieren niet tegen koperen munten?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom loopt het water je soms in de mond?
    schooltv.nl
    Waarom loopt het water je soms in de mond?

    Begin jij al te kwijlen als je aan chocoladetaart denkt, of een patatje met? Dat speeksel verschijnt automatisch in je mond als je hersenen denken dat er eten aan komt. En het heeft best een belangrijke functie! Bekijk het filmpje van het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Helpt azijn tegen muggenbeten?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Helpt azijn tegen muggenbeten?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Helpt knoflook tegen muggen?
    schooltv.nl
    Helpt knoflook tegen muggen?

    Vinden muggen knoflook vies? Sosha en Eva onderzoeken of knoflook muggen op afstand houdt. En wie ruikt er volgens het muggenpanel het lekkerst: Eva of Sosha? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom zijn er vaak veel muggen bij water?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom zijn er vaak veel muggen bij water?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Helpt een kruisje in je muggenbult tegen de jeuk?
    schooltv.nl
    Helpt een kruisje in je muggenbult tegen de jeuk?

    Niks vervelender dan een jeukende muggenbult! Maar wat doe je eraan? Sommige mensen zeggen dat het helpt om met je nagel een kruisje in de muggenbult te zetten. Sosha en Eva onderzoeken of dat echt helpt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • x
  • Plaatje Hoe werkt ontkalker?
    schooltv.nl
    Hoe werkt ontkalker?

    In water zit kalk. Dat kun je zien als je water hebt gekookt: de kalk blijft zitten op de bodem van je pan of waterkoker. Dat is helemaal niet erg, maar als kalk zich ophoopt, heb je ontkalker nodig. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat kun je doen tegen pesten?
    politie.nl
    Wat kun je doen tegen pesten?

    Pesten komt helaas nog steeds regelmatig voor. Wat kun je doen als je gepest wordt? En welke stappen kun je zetten als je via social media gepest wordt? Lees er over op de site van politie.nl.

    x
  • Plaatje Wat kunnen scholen doen tegen pesten?
    schooltv.nl
    Wat kunnen scholen doen tegen pesten?

    Op veel scholen wordt gepest. Om te zorgen dat het pesten stopt, is het belangrijk dat juffen en meesters goed luisteren naar hun leerlingen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Piepkleine diertjes in het water
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Piepkleine diertjes in het water

    In iedere sloot leven beestjes die je niet met het blote oog kunt zien. Wat zijn dit voor beestjes? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • x
  • Plaatje Podcast: Waarom kunnen kinderen slecht tegen hun verlies?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Waarom kunnen kinderen slecht tegen hun verlies?

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over hoe je met winst of verlies omgaat. Je kunt hier naar de podcast luisteren of in je podcast-app.

    x
  • Plaatje Wat doe je tegen een rattenplaag?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat doe je tegen een rattenplaag?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Redden op het water
    hetklokhuis.nl
    Redden op het water

    De mensen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) redden ieder jaar tussen de 3300 en 3600 mensen op zee. Zelfs wanneer de zee kalm lijkt heeft het gevaarlijke stromingen; de onderstroom noemen we dat. Pascal mag mee op een oefening en leert hoe stromingen gaan door te kijken naar...

    x
  • Plaatje Waarom staan rijstvelden altijd onder water?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom staan rijstvelden altijd onder water?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • x
  • x
  • Plaatje Hoe kan een schaatsenrijder op water lopen?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoe kan een schaatsenrijder op water lopen?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • x
  • Plaatje Sieb het schaap
    youtube.com
    Sieb het schaap

    Schaap Sieb neemt je mee in de wereld van Ruimte voor de Rivier! Sieb is nieuwsgierig. Om overstromingen in Nederland te voorkomen hebben de rivieren meer ruimte nodig. Maar hoe doe je dat dan? Kijk hier naar de 9 verschillende filmpjes!

    x
  • x
  • x
  • Plaatje Leren over slootjes
    ivn.nl
    Leren over slootjes

    Op de site van IVN natuureducatie vind je alles over slootjes. Het nut van slootjes in Nederland, welke waterdiertjes en waterplanten je tegenkomt. Hoe herken je een sloot? Ook lees je over de vervuiling van slootjes en hoe jij je kan inzetten voor het behoud van gezonde slootjes.

    x
  • Plaatje Wat kun je doen tegen sluipverbruik?
    schooltv.nl
    Wat kun je doen tegen sluipverbruik?

    Sommige apparaten gebruiken stroom als ze uitstaan. Dat heet sluipverbruik, kost veel geld en is slecht voor het milieu. Hoe voorkom je dat de apparaten in je huis energie slurpen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje In Kenia vecht zelfs het leger tegen de sprinkhanen
    jeugdjournaal.nl
    In Kenia vecht zelfs het leger tegen de sprinkhanen

    De sprinkhanen-plaag in het oosten van Afrika wordt steeds groter. Ze doen er alles aan om de insecten te bestrijden. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Straatputten
    schooltv.nl
    Straatputten

    Als je over straat loopt kom je allerlei putten tegen. In sommige van deze putten komt ons water. Maar er zijn ook putten met gas of putten waar juist water uitkomt voor de brandweer. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom andere landen niet vechten tegen de Taliban
    jeugdjournaal.nl
    Waarom andere landen niet vechten tegen de Taliban

    Al weken is het land Afghanistan veel in het nieuws. De Taliban hebben er de macht overgenomen. In dit artikel op de site van het Jeugdjournaal worden antwoorden gegeven op jullie vragen. Dit is een bericht van 23 augustus 2021.

    x
  • Plaatje Tristan Tulen over schermen, niet tegen verlies kunnen en de Spelen
    jeugdjournaal.nl
    Tristan Tulen over schermen, niet tegen verlies kunnen en de Spelen

    Verslaggever Annabelle van het Jeugdjournaal ging bij schermer Tristan Tulen langs met jullie vragen! Bekijk het filmpje met het interview op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een filmpje van 21 juli 2024.

    x
  • Plaatje Vastgelopen schip zorgt voor mega-file op het water
    jeugdjournaal.nl
    Vastgelopen schip zorgt voor mega-file op het water

    Een grote file in Egypte. Niet op de weg, maar op het Suezkanaal. Dat is een van de belangrijkste vaarroutes ter wereld. Bekijk het bericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 24 maart 2021.

    x
  • Plaatje Het verraad van Waterdunen (Yoleo)
    yoleo.nl
    Het verraad van Waterdunen (Yoleo)

    Dit boek kun je online lezen op Yoleo.nl of met de Yoleo iPad app. Daar moet je wel voor betalen. Ben je lid van de bibliotheek dan kun je een account aanmaken en gratis boeken lezen op deze site.

    x
  • Plaatje Verzet tegen de Duitsers
    schooltv.nl
    Verzet tegen de Duitsers

    Veel Nederlandse jongens en mannen moeten werken voor de Duitsers. Maar vaak willen ze dat niet en duiken ze onder. Er vormen zich verzetsgroepen die hen helpen door identiteitspapieren te vervalsen en voedselbonnen te stelen.Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • x
  • Plaatje Tips om voedselverspilling tegen te gaan
    wwf.nl
    Tips om voedselverspilling tegen te gaan

    Op de site van het WWF staan tips waarmee je je eetpatroon stap voor stap een beetje duurzamer maakt en verspilling voorkomt.

    x
  • Plaatje Wat kun je doen tegen voedselverspilling?
    schooltv.nl
    Wat kun je doen tegen voedselverspilling?

    Elk jaar gooien we in Nederland meer dan 2 miljard kilo eten weg. Dat is veel te veel, vinden deskundigen. Ook als de tenminste-houdbaar-datum-verstreken is, kun je veel producten nog prima eten. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Eerste proef voor prik tegen vogelgriep succesvol
    kidsweek.nl
    Eerste proef voor prik tegen vogelgriep succesvol

    Al jaren gaat de vogelgriep in Europa rond. Het is een groot probleem, want er bestaat geen vaccinatie voor. Daar komt nu misschien verandering in. Twee vaccins van de universiteit van Wageningen lijken te werken. Lees de uitleg op de website van Kidsweek. Dit is een bericht van 17 maart 2023.

    x
  • x
  • x
  • x
  • Plaatje Waarom lopen atleten altijd tegen de klok in?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom lopen atleten altijd tegen de klok in?

    In dit filmpje op de website van Willem Wever krijg je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe smaakt zout water?
    proefjes.nl
    Hoe smaakt zout water?

    Als je per ongeluk een beetje zeewater drinkt tijdens het zwemmen, is dat heel vies. Maar een beetje zout in je eten vinden veel mensen juist lekker. Dan smaakt zout helemaal niet zo zout. In het volgende proefje kun je zelf ontdekken wanneer iets zout proeft.

    x
  • Plaatje Waarom moet je voldoende water drinken?
    nemosciencemuseum.nl
    Waarom moet je voldoende water drinken?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Waterkoorts (Yoleo)
    yoleo.nl
    Waterkoorts (Yoleo)

    Dit boek kun je online lezen op Yoleo.nl of met de Yoleo iPad app. Daar moet je wel voor betalen. Ben je lid van de bibliotheek dan kun je een account aanmaken en gratis boeken lezen op deze site.

    x
  • Plaatje WaterVrij
    water-vrij.nl
    WaterVrij

    Door het coronavirus kun je minder vaak naar het zwembad. Om toch een beetje met zwemmen bezig te zijn vind je hier filmpjes, kleurplaten, zwemoefeningen en andere bijzondere dingen.

    x
  • Plaatje Hoe komt het water in een wildwaterglijbaan?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe komt het water in een wildwaterglijbaan?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe komt het dat zalf helpt tegen de pijn?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe komt het dat zalf helpt tegen de pijn?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe wordt een zwembad gevuld met water?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe wordt een zwembad gevuld met water?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Kun je zweten onder water?
    schooltv.nl
    Kun je zweten onder water?

    Van sporten ga je zweten, maar geldt dat ook voor zwemmen? Nienke en Kiefer nemen de proef op de som met een lesje aqua-tae-bo in het zwembad. Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe kun je zelf een draaikolk maken?
    proefjes.nl
    Hoe kun je zelf een draaikolk maken?

    Water kan stilstaan, maar het kan ook bewegen. Soms ontstaat er een draaikolk in het bewegende water. Hoe kun je zelf zo'n draaikolk maken? Probeer het zelf!

    x
  • Plaatje Drinkwater
    schooltv.nl
    Drinkwater

    Water halen we uit de natuur. Het is zo gewoon dat je er bijna nooit bij stil staat. Maar weet je dat er heel veel met het water gebeurt voordat we het kunnen drinken? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waar komt het zachtste drinkwater vandaan?
    schooltv.nl
    Waar komt het zachtste drinkwater vandaan?

    In Nederland komt er perfect drinkwater uit de kraan. Maar dat drinkwater is niet overal hetzelfde. In sommige gebieden is het water zacht en in andere hard. Dat heeft te maken met de hoeveelheid kalk in het water. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kraanwater -kennis-
    kraanwaterkennis.nl
    Kraanwater -kennis-

    Interactieve lessen over kraanwater. Met filmpjes, proefjes en waterweetjes. Zo leer je alles over (kraan)water.

    x
  • Plaatje Drinkwater in Nepal
    schooltv.nl
    Drinkwater in Nepal

    Wij gebruiken dagelijks veel water. Om onze tanden te poetsen, om de wc door te spoelen of om te douchen. Maar niet in alle landen is het vanzelfsprekend dat er water uit de kraan komt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Prikkers in de fles
    proefjes.nl
    Prikkers in de fles

    Een fles heeft bovenaan een opening. Hierdoor kun je de fles met water vullen en eruit drinken. Kan het water er ook nog door als de opening in de fles kleiner is? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Als sneeuw smelt
    schooltv.nl
    Als sneeuw smelt

    Sneeuw bestaat uit water en lucht. Hoeveel water blijft erover van een vol glas sneeuw? Kijk maar eens naar dit proefje in de Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Maak zelf een wolk
    nemosciencemuseum.nl
    Maak zelf een wolk

    Als je een wolk heel precies en van dichtbij zou kunnen bekijken, zou je allemaal hele kleine waterdruppeltjes zien. In deze proef maak je die kleine waterdruppels zelf, namelijk in een glazen pot! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Gevolgen van de bouw van de Afsluitdijk
    schooltv.nl
    Gevolgen van de bouw van de Afsluitdijk

    Op 28 mei 1932 werd de Zuiderzee afgesloten van de Noordzee. De Zuiderzee werd een meer, het IJsselmeer. Het zoute water werd zoet. Niet iedereen was blij met de bouw van de Afsluitdijk... Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Afvalwater
    schooltv.nl
    Afvalwater

    Voordat het water in het riool belandt, volgt het eerst een lange weg. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom gebruik je afwasmiddel voor de afwas?
    proefjes.nl
    Waarom gebruik je afwasmiddel voor de afwas?

    Met afwasmiddel kun je een sopje maken voor de afwas. Daarin was je de vieze lepels en pannen weer lekker schoon. Maar waarom gebruik je bij het afwassen eigenlijk afwasmiddel en niet alleen water? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Hoeveel kun je besparen bij het douchen?
    schooltv.nl
    Hoeveel kun je besparen bij het douchen?

    We douchen gemiddeld acht minuten per dag en verbruiken dan 63 liter water. Als we per dag drie minuten korter zouden douchen, zou je in een jaar 30 euro per persoon besparen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is blauwalg?
    schooltv.nl
    Wat is blauwalg?

    Als er bij je favoriete zwemvijver wordt gewaarschuwd voor blauwalg, kun je er beter niet gaan zwemmen. Deze bacteriën zorgen voor een vies laagje smurrie op het water. Als je ermee in contact komt kun je last krijgen van huidirritatie, hoofdpijn en darmklachten. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe maak je een boot die kan drijven en zinken?
    proefjes.nl
    Hoe maak je een boot die kan drijven en zinken?

    Je kunt varen in een boot, omdat hij blijft drijven op water. Sommige dingen blijven drijven en andere dingen zinken. Kun jij een duikboot maken die kan drijven én zinken? Probeer het met deze proef.

    x
  • Plaatje De brandweerauto
    schooltv.nl
    De brandweerauto

    Wij zijn hele grote machines. Wij kunnen dingen bouwen, slopen, tillen, hakken, zagen, malen, slepen en graven. Dat is wat we doen. Dit is de brandweerauto die spuit heel veel water. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kunnen dingen tegelijk zinken en blijven drijven?
    proefjes.nl
    Kunnen dingen tegelijk zinken en blijven drijven?

    Als je een steen in het water gooit, dan zinkt hij. Sommige dingen zinken, andere blijven drijven. Kunnen dingen ook tegelijk zinken en blijven drijven? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Drinkwater
    hetklokhuis.nl
    Drinkwater

    Waar komt ons drinkwater vandaan? In grote delen van Nederland wordt daar rivierwater voor gebruikt. Janouk gaat naar Limburg en ziet hoe water uit de Maas gezuiverd wordt tot helder drinkwater. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Droge vinger
    zozitdat.nl
    Droge vinger

    Op de website van Zo Zit Dat zie je hoe je door kruiden droge vingers houdt in een glas water.

    x
  • Plaatje Hoe maak je een speciale gieter?
    proefjes.nl
    Hoe maak je een speciale gieter?

    Je kunt planten water geven met een gieter. Als je die niet hebt, dan kun je ook een blik limonadesiroop gebruiken. Zo maak je een gieter van zo'n blik.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er met een ijsklontje in een glas met olie?
    proefjes.nl
    Wat gebeurt er met een ijsklontje in een glas met olie?

    Als je ijsklontjes in een glas met water doet, dan blijven ze drijven. Wat gebeurt er als je ijsklontjes in een glas met olie doet? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Kinderpodcastserie De Rampnacht
    zapp.nl
    Kinderpodcastserie De Rampnacht

    In deze jeugdpodcast ontdekt de 12-jarige Janna dat haar opa Pieter nog steeds worstelt met een fatale beslissing in de nacht van de Watersnoodramp. Als een detective gaat ze op zoek. Zal Janna zijn geheim ontdekken? Luister hier of in je eigen podcast-app naar deze spannende podcast over de Watersnoodramp...

    x
  • Plaatje Kun je licht uit een fles schenken?
    proefjes.nl
    Kun je licht uit een fles schenken?

    Met een zaklamp kun je licht maken. Als je de zaklamp weer uit doet is het licht weg. Misschien zou het handig zijn om het licht in een fles water te stoppen. Kun jij licht uit een fles schenken? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Natte paperclip
    proefjes.nl
    Natte paperclip

    Sommige dingen blijven in water drijven, terwijl andere dingen zinken. Bij dit proefje gebruik je metalen paperclips. Blijven de paperclips drijven? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Een proefje met peper en zout
    schooltv.nl
    Een proefje met peper en zout

    Hoe kun je peper laten zwemmen? Samen met Wijze Varen doet Buurpoes een proefje met water, peper en afwasmiddel. Daar kun je leuke dingen mee doen! Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vijverleven
    schooltv.nl
    Vijverleven

    Wolfram vertelt waarom een vijver in het bos belangrijk is en waarom je geen troep in het water moet gooien. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe maak je een vierkante zeepbel?
    proefjes.nl
    Hoe maak je een vierkante zeepbel?

    Met water en zeep kun je zeepbellen maken. Een zeepbel is meestal rond. Hoe maak je een vierkante zeepbel? Doe dit proefje.

    x
  • Plaatje Wat bedacht Archimedes in bad?
    nemosciencemuseum.nl
    Wat bedacht Archimedes in bad?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Bangladesh
    kidsweek.nl
    Bangladesh

    Kijk op de website van Samsam voor weetjes en filmpjes over het land Bangladesh.

    x
  • Plaatje De beekprik
    schooltv.nl
    De beekprik

    Hij lijkt misschien een beetje op een paling, maar is veel kleiner. Hij komt voor in een aantal beken in Nederland. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • x
  • Plaatje De Donau
    schooltv.nl
    De Donau

    De enige rivier in Europa die van west naar oost stroomt. De Donau is 2888 kilometer lang en mondt uit in de Zwarte Zee. Rivieren trekken mensen aan. Het deltagebied is erg vruchtbaar en met schepen kan je makkelijk grondstoffen en goederen vervoeren. Daarom ontstaan er vaak steden bij rivieren. Bekijk...

    x
  • Plaatje Waarom krijg je dorst als je zout gegeten hebt?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom krijg je dorst als je zout gegeten hebt?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe maak je een draaikolk met twee flessen?
    proefjes.nl
    Hoe maak je een draaikolk met twee flessen?

    Je kunt natuurlijk geen echte tornado maken, want dat is levensgevaarlijk. Maar je kunt wel een draaikolk maken die lijkt op een tornado. Hoe doe je dat? Probeer het zelf!

    x
  • Plaatje Full Proof - Wetenschap om zelf te doen
    hetklokhuis.nl
    Full Proof - Wetenschap om zelf te doen

    Full Proof is een programma van de makers van Het Klokhuis over wetenschappelijke proefjes. Spannende proefjes die je bijna allemaal kunt doen met spullen uit je eigen keuken! De proefjes worden niet gedaan door mannen met witte jassen in een laboratorium, maar gewoon buiten door kinderen zoals jij....

    x
  • Plaatje Gletsjers in de Alpen
    schooltv.nl
    Gletsjers in de Alpen

    Gletsjers zijn bevroren rivieren die heel langzaam de berg afstromen. Dat gaat duizenden jaren door. Door de grote kracht ervan, slijten hele dalen uit. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kraanwaterdag
    kraanwaterdag.nl
    Kraanwaterdag

    Op woensdag 25 september 2024 is het Nationale Kraanwaterdag. Lees er meer over op deze website.

    x
  • Plaatje Les je dorst
    lesjedorst.nl
    Les je dorst

    Op deze website, speciaal voor kinderen, kom je alles te weten over kraanwater. Er wordt uitgelegd hoe en waarom mensen drinkwater gebruiken, hoe de natuur zorgt voor drinkwater en hoe de mensen zorgen voor drinkwater. Informatie en plaatjes voor werkstukken en spreekbeurten kun je downloaden. Met leuke...

    x
  • Plaatje Hoe maak je kleine letters groter?
    proefjes.nl
    Hoe maak je kleine letters groter?

    Letters heb je in allerlei soorten en maten. Sommige letters zijn zo klein, dat je ze bijna niet kunt lezen. Hoe kun je kleine letters groter maken? Probeer het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Kun je onderwater een muziekinstrument bespelen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Kun je onderwater een muziekinstrument bespelen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje NAP
    schooltv.nl
    NAP

    Waar staat het NAP (Normaal Amsterdams Peil) voor en wat betekent dit eigenlijk?

    x
  • Plaatje Onderwaterfilm
    hetklokhuis.nl
    Onderwaterfilm

    In een sloot filmen, kan dat wel? Arthur doet dat, en hij laat aan Serah een prachtige onderwaterwereld zien. Serah mag zelf ook filmen met een van de speciale onderwatercamera’s. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Proefjes
    proefjes.nl
    Proefjes

    Op deze site vind je allerlei leuke wetenschappelijke proefjes. De proefjes zijn thuis of op school te doen met gewone spullen.

    x
  • Plaatje Waarom rimpelen onze vingers in bad?
    schooltv.nl
    Waarom rimpelen onze vingers in bad?

    Na een heerlijke badsessie ben je misschien wel ontspannen en schoon, maar je houdt er ook rimpels op je handen en voeten aan over. Hoe kom je eigenlijk aan die oudevrouwtjeshanden en voeten? Bekijk de cliphanger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom krijg je rimpels als je te lang in bad gaat?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom krijg je rimpels als je te lang in bad gaat?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Rioolwater en regenwater
    schooltv.nl
    Rioolwater en regenwater

    We gebruiken allemaal water. Je draait een kraan open en het water stroomt en verdwijnt weer via de gootsteen of het doucheputje. Maar waar gaat al dat water naartoe en hoe komen we aan schoon drinkwater? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Schone was
    hetklokhuis.nl
    Schone was

    Er zijn allerlei soorten wasmiddelen voor allerlei soorten wasgoed. Maar hoe maak je nou waspoeder en hoe kan het dat de was schoon wordt? Lisa komt in het wasmiddelenlaboratorium echt alles te weten over schone was en wasmiddelen. Bekijk het in deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Smaakwereld
    smaakwereld.nl
    Smaakwereld

    In Smaakwereld ontdek je alles over waar ons eten vandaan komt. Met filmpjes, onderzoekjes, spelletjes en tips om dingen te kweken en te knutselen.

    x
  • Plaatje Hoe maak je een automatische speedboot?
    proefjes.nl
    Hoe maak je een automatische speedboot?

    Om te bewegen moet je iets doen. Om te fietsen, moet je trappen. Maar in een auto of een speedboot ga je zonder zelf te trappen of duwen vooruit. De motor zorgt voor de beweging. Bij een echte speedboot zit de motor ingewikkeld in elkaar. Toch kun je zelf een mini speedboot maken. Probeer het met dit...

    x
  • Plaatje Kan dat, stroom uit zee?
    nemosciencemuseum.nl
    Kan dat, stroom uit zee?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Stuwmeer
    hetklokhuis.nl
    Stuwmeer

    Als je weleens in de bergen bent geweest, heb je er waarschijnlijk één gezien: een grote stuwdam, met daarachter een stuwmeer. Ze zijn er niet alleen om elektriciteit op te wekken, maar ook om het te bewaren. Nizar beklimt een stuwdam en gaat heel diep een berg in om te kijken hoe dat werkt....

    x
  • Plaatje Proefje trechter blazen
    proefjes.nl
    Proefje trechter blazen

    Met een flesje bellenblaas kun je zeepbellen blazen. Meestal zijn dit een heleboel kleine zeepbellen. Hoe kun je een heel grote zeepbel blazen? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Unicef
    unicef.nl
    Unicef

    Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties, komt op voor de rechten van kinderen wereldwijd. Lees alles over deze organisatie, wat ze doen en wat jij kunt doen, op hun website.

    x
  • Plaatje Hoe werkt zeep?
    schooltv.nl
    Hoe werkt zeep?

    Zeep maakt alles schoon, maar hoe werkt zeep dan? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kun je een zeepbel aanraken zonder dat hij stuk gaat?
    proefjes.nl
    Kun je een zeepbel aanraken zonder dat hij stuk gaat?

    Zeepbellen zijn er maar even. En als je ze probeert te pakken, dan gaan ze snel stuk. Kun je een zeepbel aanraken zonder dat hij stuk gaat? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Hoe maak je een slang van zeepbellen?
    proefjes.nl
    Hoe maak je een slang van zeepbellen?

    Afwasmiddel is vloeibare zeep waarmee je kunt afwassen. Hierbij ontstaat er al snel zeepsop. Dat zijn een heleboel zeepbellen bij elkaar. Hoe maak je een lange slang van zeepbellen? Doe dit proefje.

    x
  • Plaatje Deltapark Neeltje Jans
    neeltjejans.nl
    Deltapark Neeltje Jans

    De website van Deltapark Neeltje Jans, op het voormalige werkeiland midden in de Oosterschelde, bevat informatie voor een dagje uit. En je vindt er ook info over de Deltawerken.

    x
  • Plaatje Deltaplan
    zeeuwseankers.nl
    Deltaplan

    Een verschrikkelijke ramp: in de nacht van 30 januari op 1 februari 1953 breken dijken door en stroomt het zeewater Zuidwest-Nederland binnen. Een vreselijke aanleiding om actie te ondernemen. Er worden plannen gemaakt voor het Deltaplan. Lees hier meer.

    x
  • Plaatje Deltawerken
    onwijsnat53.nl
    Deltawerken

    Lees hier informatie over de verschillende onderdelen van de Deltawerken.

    x
  • Plaatje Deltawerken
    zeeuwseankers.nl
    Deltawerken

    De Deltawerken zijn de grote afsluitingswerken die voortkomen uit het Deltaplan. Lees hier meer.

    x
  • Plaatje Insecten gaan kopje onder
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Insecten gaan kopje onder

    Hoe lang houd jij het vol onder water? Een minuut of twee? Er zijn insecten die veel langer onder water blijven dan wij. Hoe doen ze dat? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De Oosterscheldekering
    schooltv.nl
    De Oosterscheldekering

    In 1953 breken de dijken van Zeeland en delen van Zuid-Holland en Noord-Brabant door. Het veroorzaakt de ‘Watersnoodramp’. Grote delen land komen onder water te staan en mensen raken hun huizen kwijt. Om dit soort rampen in de toekomst te voorkomen, wordt er besloten tot de bouw van de Deltawerken....

    x
  • Plaatje Het verhaal van Johanna Burgers-Nieuwkerk
    schooltv.nl
    Het verhaal van Johanna Burgers-Nieuwkerk

    Johanna Burgers-Nieuwkerk is ooggetuige van de Watersnoodramp van 1953 in Heijningen. Als 22-jarige woont ze samen met haar vader, moeder en drie zussen op een boerderij. Zij vertelt hoe ze 's nachts worden verrast door het water en veilig gebied weten te bereiken. Bekijk het filmpje van Ooggetuigen...

    x
  • Plaatje Het verhaal van Lenie Ike-Verboom
    schooltv.nl
    Het verhaal van Lenie Ike-Verboom

    Lenie Ike-Verboom woont ten tijde van de Watersnoodramp in Schelphoek en vertelt hoe het huis waar ze met haar familie woont volledig wordt weggeslagen door het water. Bekijk het filmpje van Ooggetuigen van de watersnoodramp op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het verhaal van Tona van der Heide
    schooltv.nl
    Het verhaal van Tona van der Heide

    Tona van der Heide woont aan de Torendijk in Kortgene in Zeeland. Ze vertelt hoe deze dijk tijdens de Watersnoodramp bijna volledig is weggespoeld. Door samen met haar moeder in een langsdrijvende kledingkist te klimmen weten ze veilig de dijk te bereiken en de watersnoodramp te overleven. Bekijk het...

    x
  • Plaatje Vissentrektocht
    hetklokhuis.nl
    Vissentrektocht

    Tijdens hun leven zwemmen vissen naar verschillende gebieden. Om zich voort te planten, om voedsel te vinden of om te overwinteren. Ze zwemmen van zout naar zoet water, of andersom. Dit noem je vismigratie. Onderweg komen vissen allerlei hindernissen tegen zoals dammen, gemalen, stuwen of sluizen. Daardoor...

    x
  • Plaatje Gevangen licht
    zozitdat.nl
    Gevangen licht

    Uit een zaklamp komt een lichtstraal. Als je ‘m uitdoet, is de straal weg. Maar wist je dat je het licht in een fles water kunt stoppen? Je ontdekt het met het proeffje dat je vindt op de website van Zo Zit Dat.

    x
  • Plaatje Het verhaal van Alice Hovestadt
    schooltv.nl
    Het verhaal van Alice Hovestadt

    Alice Hovestad is al 65 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis. Als 22-jarige verleent ze spontaan hulp na de watersnoodramp van 1953. Vanuit Amstelveen vertrekt ze met een groep vrijwilligers op drie platbodems naar de omgeving van Zierikzee waar zij zes dagen lang mensen van daken hebben gehaald. Bekijk...

    x
  • Plaatje Het verhaal van Cees van Gijzen
    schooltv.nl
    Het verhaal van Cees van Gijzen

    Cees van Gijzen gaat als 17-jarige jongen werken bij Smit & Co. Een van zijn eerste klussen wordt het slepen van caissons vanuit Engeland naar Zeeland. Hiermee worden de gaten in de dijken gedicht die door de watersnoodramp zijn ontstaan. Bekijk het filmpje van Ooggetuigen van de watersnoodramp op...

    x
  • Plaatje Het verhaal van Joop Schouwenburg
    schooltv.nl
    Het verhaal van Joop Schouwenburg

    Joop Schouwenburg en zijn familie weten de watersnoodramp in 1953 te overleven. Hij vertelt wat er is gebeurd in de dagen nadat hij in veiligheid is gebracht in Amsterdam. Bekijk het filmpje van Ooggetuigen van de watersnoodramp op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het verhaal van Koos de Vos
    schooltv.nl
    Het verhaal van Koos de Vos

    In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari wordt Koos de Vos wakker geschud. Vanaf de Koninklijke Militaire Academie in Breda vertrekt hij met tientallen collega’s om te gaan helpen in het watersnoodrampgebied. Hij is als één van de eerste hulpverleners ter plaatse....

    x
  • Plaatje Blauwe energie
    hetklokhuis.nl
    Blauwe energie

    Je kunt elektriciteit opwekken door zoet en zout water op een slimme manier met elkaar in contact te brengen. Op de Afsluitdijk staat een proefcentrale waar deze 'blauwe energie' opgewekt wordt. Nienke legt uit hoe dat precies werkt. Elektriciteit uit water! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Crisisoefening overstroming
    hetklokhuis.nl
    Crisisoefening overstroming

    Een groot deel van Nederland ligt onder het waterniveau, lager dan de zee. En lager dan de meeste rivieren. Daarom is er in Nederland altijd kans op een overstroming. Stel dat dat gebeurt, wat moet er dan allemaal geregeld worden? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Het Deltaplan
    schooltv.nl
    Het Deltaplan

    Na de watersnoodramp uit 1953 was iedereen het erover eens dat Nederland beschermd moest worden tegen het water. Daarom werd het Deltaplan bedacht. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Foiling
    hetklokhuis.nl
    Foiling

    Het is spannend, snel en altijd spectaculair: de nieuwe watersport foiling, waarbij je letterlijk over het water vliegt. Wat is het verschil met ‘gewoon’ surfen, zeilen en kiten? Hoe werkt weerstand? Hoe houd je balans? Topsurfster Esther leert Pascal hoe je door de nieuwe techniek nog veel...

    x
  • Plaatje Hoe werd de Oosterscheldekering gebouwd?
    schooltv.nl
    Hoe werd de Oosterscheldekering gebouwd?

    Het grootste Deltawerk van Nederland is de Oosterscheldekering. De kering is negen kilometer lang en bestaat uit pijlers die wel twintig miljoen kilo per stuk wegen. Een hele klus om die pijlers op de juiste plek te krijgen. Dit gebeurt dan ook met speciale schepen. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zelf regen maken
    nemosciencemuseum.nl
    Zelf regen maken

    De meeste mensen houden niet zo van regen. Voor de natuur is de regen juist goed: planten kunnen groeien. Voor jou is een regenachtige dag een perfect moment om een proefje te doen: onderzoek zelf hoe regen ontstaat! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje De aalscholver
    schooltv.nl
    De aalscholver

    Aalscholvers zijn echte watervogels. Ze leven en broeden dan ook bij visrijk water. Met zijn gehaakte snavel vangt de aalscholver zijn maaltje bij elkaar. In het nest braakt ie zijn eten op voor zijn hongerige kleintjes. Bekijk het filmpje van Vroege Vogels in de klas op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Amfibiebus
    hetklokhuis.nl
    Amfibiebus

    Een voertuig dat je op het land, maar ook op het water kan gebruiken, dat is natuurlijk heel handig. Mustafa gaat op reis met de amfibiebus. Hij maakt een tocht over de Maas en de chauffeur legt uit wat voor motoren op het water nodig zijn. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Blauwalg
    schooltv.nl
    Blauwalg

    Van water dat besmet is met blauwalg kun je goed ziek worden. Je kunt daar dus beter niet gaan zwemmen. Gelukkig is er een oplossing voor: waterstofperoxide. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat doet een loodgieter?
    schooltv.nl
    Wat doet een loodgieter?

    Een loodgieter wordt tegenwoordig installateur genoemd. Bij de bouw van een huis legt hij of zij de leidingen voor water, gas en elektriciteit aan. Als er een verstopt toilet of een lekkage is, dan repareren zij dit weer. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Op jacht naar de muskusrat
    schooltv.nl
    Op jacht naar de muskusrat

    Muskusratten worden ook wel waterkonijnen genoemd. Het zijn knaagdieren die leven in het water. Ze graven gangen in de oevers, wat veel schade veroorzaakt. Daarom worden muskusratten gevangen. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sterke draad
    hetklokhuis.nl
    Sterke draad

    Wol, katoen, leer of polyester: iedere stof heeft unieke eigenschappen. De een is warm, de ander waterafstotend. Maar hoe maak je sterke kleding? Kleding die niet scheurt of zelfs kogels tegen kan houden? Bart bezoekt een fabriek waar draden gemaakt worden die sterker zijn dan staal. En hij onderzoekt...

    x
  • Plaatje De steur
    hetklokhuis.nl
    De steur

    Ooit zwom door onze rivieren de Europese steur, een enorme vis, de grootste vissoort van ons land. De laatst levende is gevangen in 1952, zo, hoppa ergens bij Dordrecht uit het water gevist. En nu willen we hem graag terug, die Europese steur. Serah zoekt uit wat er daarvoor moet gebeuren. Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Zwemmen
    knzb.nl
    Zwemmen

    Wil je alles weten over zwemmen? Kijk dan op deze site van de KNZB, de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond.

    x
  • Plaatje Op 1 april verloor Alva zijn bril
    schooltv.nl
    Op 1 april verloor Alva zijn bril

    "Op 1 april verloor Alva zijn bril". Een uitdrukking die je vast wel eens hebt gehoord. Het gaat over de dag waarop de watergeuzen het stadje Den Briel innamen, op 1 april 1572. Alva verloor dus niet zijn bril, maar Den Briel. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Batavialand
    batavialand.nl
    Batavialand

    Ontdek het land van water in Batavialand. Een museum over de strijd tegen het water, de inpolderingen en dijkenbouw - maar ook over de ontdekkingsreizen en de overzeese handel. Buiten vind je de werf, met de beroemde reconstructie van het VOC-schip de Batavia.Meer weten? Neem een kijkje op de site.

    x
  • Plaatje De eend
    schooltv.nl
    De eend

    De eend is een watervogel. Hij kan zwemmen maar ook vliegen. Eenden hebben een heleboel veren. Weet jij waar die voor zijn? Bekijk het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De wilde eend
    schooltv.nl
    De wilde eend

    In bijna elke Nederlandse sloot, vijver of plas zit ie te kwaken: de wilde eend. Maar wist je dat eenden in hun snavel een soort tralies hebben waarmee ze eten? En dat de mannetjeseend een heel bijzondere piemel heeft? Sosha en Matthijs vertellen je alles over deze bijzondere watervogel. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Flyboarden
    hetklokhuis.nl
    Flyboarden

    Metershoog boven het water vliegen en dan ook nog te gekke tricks doen. Dat is Flyboarden. En de flyboardheld van Nederland is Bo Krook. Maurice loopt, euh..vliegt, een dagje met hem mee. Maar of het hem lukt? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Fosfaten
    hetklokhuis.nl
    Fosfaten

    Fosfaten zijn belangrijk om planten goed te laten groeien. Ook mens en dier hebben fosfaten nodig. Maar we poepen en plassen de meeste fosfaten weer uit! Nizar gaat op bezoek bij de waterzuivering van Amsterdam. Daar proberen ze om de fosfaten weer terug te winnen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe voeg je vijanden toe aan je game?
    schooltv.nl
    Hoe voeg je vijanden toe aan je game?

    Een spannende game heeft vijanden nodig: tegenstanders die het spel moeilijker en dus spannender maken. Pascal laat zien hoe je je speler in de Klokhuis Game Studio kunt laten achtervolgen door een vijand. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje IJs
    docukit.nl
    IJs

    Softijs, Italiaans ijs, waterijs... Er zijn veel soorten ijs, en in veel smaken. Al dat ijs heeft één ding gemeen: het is bevroren. Dat wil zeggen: het is kouder dan nul graden. En niet een beetje, maar wel 16 graden onder nul. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...

    x
  • Plaatje Hoe worden kranen gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe worden kranen gemaakt?

    Dat water uit de kraan komt, is voor ons de normaalste zaak van de wereld. Maar hoe worden kranen eigenlijk gemaakt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Mist is een wolk die te zwaar is geworden - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Mist is een wolk die te zwaar is geworden - Is het snugger of kletspraat?

    Mist is een wolk die uit de lucht is gezakt. Als je een wolk van dichtbij bekijkt, zie je allemaal kleine waterdruppeltjes. Die druppeltjes zijn heel licht, maar als ze te zwaar worden dan zakken ze naar beneden. Echt waar, of kletspraat? Bekijk het filmpje uit Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Podcast: Moeten we in Nederland bang zijn voor overstromingen?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Moeten we in Nederland bang zijn voor overstromingen?

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. Deze keer gaat de podcast over overstromingen. Kunnen die ook in Nederland voorkomen? En wat kunnen we er tegen doen? Bart en Pien zoeken het uit. Luister naar de podcast in je podcast-app.

    x
  • Plaatje De paling
    schooltv.nl
    De paling

    Een langwerpige vis die wel een meter lang kan worden. De paling is niet alleen bijzonder door zijn uiterlijk maar vooral ook door de manier waarop hij leeft. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ruimte voor rivieren
    hetklokhuis.nl
    Ruimte voor rivieren

    Wat moeten we doen als het water in de rivieren steeds hoger komt te staan? Sosha komt erachter dat we overal in Nederland bezig zijn de dijken te verplaatsen en extra rivieren uit te graven. En dan ontstaan er prachtige natuurgebieden. En wat gebeurt er als zo'n extra rivier dwars door je tuin wordt...

    x
  • Plaatje Roeien (WikiKids)
    wikikids.nl
    Roeien (WikiKids)

    Roeien is een watersport. Lees er over op Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Wat is roeien?
    roeien.nl
    Wat is roeien?

    Hier vind je informatie over de watersport roeien. Bekijk het filmpje met uitleg over verschillende roeivormen.

    x
  • Plaatje Schepijs
    hetklokhuis.nl
    Schepijs

    Dolores vertelt de geschiedenis van ons ijsje. De eerste ijssalon ter wereld werd in 1686 geopend in Parijs en bestaat nog steeds. Luc, één van de dertig Nederlandse meesterijsbereiders, legt aan Dolores uit hoe tegenwoordig schepijs in zijn ijssalon gemaakt wordt. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; Sloten en plassen
    schooltv.nl
    Nieuws uit de Natuur ; Sloten en plassen

    In de sloot en in de plas leven veel dieren. Slootdieren hebben water nodig om te kunnen overleven. Sommige dieren kunnen in zoet water leven en sommige in zout water. Libellen zijn vaak bij het water te vinden, waarom eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 34.000 verschillende vissen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    34.000 verschillende vissen

    Er zijn ongeveer 34.000 verschillende vissoorten bekend. Dat zijn er meer dan alle zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën bij elkaar. Vanwaar zoveel vissen? Lees de informatie in Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Een waxtekening maken
    schooltv.nl
    Een waxtekening maken

    Justus en Lorenz maken een tekening met wasco. Daarna gaan ze eroverheen met waterverf. Ze maken er alleen wel een rommeltje van! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wolk in de fles
    nemosciencemuseum.nl
    Wolk in de fles

    Soms zie je een heleboel wolken en soms geen één. Ze zien er ook telkens anders uit. Een wolk is een verzameling van hele kleine waterdruppeltjes, ijskristallen of een mengsel van beide. Probeer er eens zelf eentje te maken! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Waarom is het Woudagemaal werelderfgoed?
    schooltv.nl
    Waarom is het Woudagemaal werelderfgoed?

    Overal in Nederland waar het land lager ligt dan zeeniveau moeten we pompen om het land droog te houden. In dit stoomgemaal in Friesland uit 1920 worden de waterpompen in beweging gezet door de druk van stoom. Het is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis...

    x
  • Plaatje Wat is een zwanenhals?
    schooltv.nl
    Wat is een zwanenhals?

    Iedere dag maken we zeer regelmatig gebruik van toiletten, kranen en de douche. Al het water verdwijnt via het afvoerputje naar het riool. Maar hoe zorg je er voor dat het afvalwater wel het riool in kan, maar alle vieze luchtjes niet onze huizen in komen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Aalscholver
    vogelbescherming.nl
    Aalscholver

    Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de aalscholver.

    x
  • x
  • Plaatje Spreekbeurt Afval
    spreekbeurt-afval.yurls.net
    Spreekbeurt Afval

    Op deze pagina vind je handige websites, filmpjes, plaatjes en nuttige tips voor een spreekbeurt over afval.

    x
  • Plaatje Snapje? Aggregeren maar!
    schooltv.nl
    Snapje? Aggregeren maar!

    Als water bevriest, wordt het ijs. En als je het kookt wordt het waterdamp. Water kan allerlei vormen aannemen. Hoe dat werkt...? Luister maar naar dit Snapje?, een liedje met uitleg waardoor jij het snapt!

    x
  • Plaatje Algen
    hetklokhuis.nl
    Algen

    Deze aflevering van Het Klokhuis gaat over algen. Lisa legt uit dat de blauwalg een bacterie in het water is waar je ziek van kunt worden. Ze laat zien hoe blauwalg eruit ziet en hoe de alg met een slim bubbelsysteem bestreden kan worden. Verder bezoekt zij een algenkwekerij en ontdekt dat er algenbier,...

    x
  • Plaatje Atomen en moleculen
    docukit.nl
    Atomen en moleculen

    Wat gebeurt er als je materie, bijvoorbeeld een liter water, deelt en alsmaar verder deelt? Uiteindelijk houd je één molecuul water over. Als je een molecuul nog verder opsplitst maak je hem kapot, het is dan geen water meer. Wat je dan overhoudt zijn atomen. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Waarom iets uitzet als het bevriest?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom iets uitzet als het bevriest?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje BiebBoys - #hierniet
    biebboys.nl
    BiebBoys - #hierniet

    De BiebBoys zijn gevraagd om als #hierniet-helden online grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. In hun crisiscentrum komen alle meldingen binnen. Kees en Joran verzinnen een oplossing: #hierniet-heldenbot. Kan deze robot de BiebBoys helpen om #hierniet te zeggen tegen vervelend online gedrag? Ontdek...

    x
  • Plaatje De Biesbosch
    docukit.nl
    De Biesbosch

    De Biesbosch is een natuurgebied. Door de zee stijgt en zakt het water er twee keer per dag. Bij vloed komt het water het gebied in, bij eb stroomt het weer terug naar de zee. Het is daardoor een van de weinige gebieden met zoet en zout water. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...

    x
  • Plaatje Wat is er gevaarlijk aan blauwalg?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat is er gevaarlijk aan blauwalg?

    Op de website van Willem Wever vind je wat er gevaarlijk is aan blauwalg.

    x
  • Plaatje Brandweerduiker
    hetklokhuis.nl
    Brandweerduiker

    De brandweer voor in het water. Dat klinkt heel tegenstrijdig, maar ze bestaan echt. Als er iets of iemand te water raakt, komen de brandweerduikers in actie. Eva loopt een dagje mee. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Buffelboer
    hetklokhuis.nl
    Buffelboer

    Buffels kunnen prima in ons land leven. En dat is mooi, want van buffelmelk kan je weer overheerlijke mozzarella maken. In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Bart naar buffelboer Piet: hij leert hoe hij met een speciaal geluid de buffels kan roepen. Verder geeft hij buffelkalfjes melk en helpt hij...

    x
  • Plaatje Dijken
    docukit.nl
    Dijken

    Nederland is een echt waterland. Het grenst aan de Noordzee en de Waddenzee. In het binnenland zijn allerlei rivieren zoals de Maas, de Rijn en de IJssel. Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. Gelukkig beschermen dijken het land tegen het water. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Hoe maak je een eiland van slib?
    schooltv.nl
    Hoe maak je een eiland van slib?

    Tussen Flevoland en Noord-Holland ligt het Markermeer. In het water zit zoveel slib dat er geen waterplanten, vissen en vogels kunnen leven. Daarom worden er vijf eilanden gemaakt, van zand, klei en slib. De Marker Wadden maken het water weer schoon en aantrekkelijk voor vissen en vogels. Bekijk het...

    x
  • Plaatje EnergieGenie
    energiegenie.nl
    EnergieGenie

    Informatie voor je spreekbeurt of werkstuk over energie. Antwoorden op allerlei vragen: hoe bespaar je energie, wat is er is mis met CO2? Je vindt het allemaal op EnergieGenie.

    x
  • Plaatje Geoorde fuut
    vogelbescherming.nl
    Geoorde fuut

    Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de geoorde fuut.

    x
  • Plaatje De Geuzen komen aan bij Den Briel
    schooltv.nl
    De Geuzen komen aan bij Den Briel

    De Geuzen zijn op weg naar Enkhuizen om te plunderen, maar drijven weg door de wind en verdwalen. Als ze in Den Briel aankomen, komen ze erachter dat er bijna geen Spanjaarden zijn en dat ze de stad zo kunnen innemen. Bekijk het filmpje van Welkom in de 80-jarige Oorlog op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Huidhuis
    huidhuis.nl
    Huidhuis

    Deze site is speciaal voor kinderen en jongeren met een huidziekte. Je vindt er heel veel informatie.

    x
  • Plaatje Kun je alle smaken ijs maken?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Kun je alle smaken ijs maken?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje IJs maken
    schooltv.nl
    IJs maken

    Chocola raspen, nootjes fijn maken, slagroom, melk en suiker erbij, dan goed roeren en in de vriezer! Zelf ijs maken, lekker. Kijk maar goed naar deze clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom is het ijs uit Italië zo beroemd?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom is het ijs uit Italië zo beroemd?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje De ijscoman
    schooltv.nl
    De ijscoman

    Mmm, een liedje over heerlijke ijsjes. Krijg je er ook al zin in? Bekijk het filmpje van Koekeloere op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje IJsjes maken
    schooltv.nl
    IJsjes maken

    IJsjes kun je in de winkel kopen, maar je kunt ze ook zelf maken! In deze clip van Schooltv.nl zie je wat je daarvoor nodig hebt.

    x
  • Plaatje In een druppel
    proefjes.nl
    In een druppel

    Als je in de spiegel kijkt, dan zie je jezelf. Maar heb je wel eens goed gekeken naar de spiegel in de badkamer? Wat zie je in een druppel op een spiegel? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Je kan bij judo winnen door te stinken - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Je kan bij judo winnen door te stinken - Is het snugger of kletspraat?

    Judo is een verdedigingssport uit Japan. Het is de bedoeling om je tegenstander met de juiste grepen en worpen op de mat te krijgen. Zou je je tegenstander nog sneller tegen de vloer krijgen als je je een tijdje niet gewassen hebt? Bekijk het clipje uit Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het kinderwetje van Van Houten
    canonvannederland.nl
    Het kinderwetje van Van Houten

    Kinderen zijn goedkope arbeidskrachten en daarom willen fabriekseigenaren hen graag als personeel. Naarmate het aantal fabrieken toeneemt, groeit ook het verzet tegen kinderarbeid. In 1874 verbiedt het Kinderwetje van Van Houten arbeid van kinderen tot twaalf jaar. Vanaf 1901 moeten alle kinderen van...

    x
  • Plaatje Wat is de kleinste zeilboot ter wereld?
    schooltv.nl
    Wat is de kleinste zeilboot ter wereld?

    Als je wilt leren zeilen, kun je beginnen in een klein zeilbootje. De optimist is met zijn 2,30 meter lengte en 1,5 meter breedte de kleinste zeilboot ter wereld. Eva gaat kijken hoe zo’n zeilboot gemaakt wordt. Maar het belangrijkste voor een zeilboot is natuurlijk: wind! Bekijk het filmpje van...

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Er zit een luchtje aan je kleren
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Er zit een luchtje aan je kleren

    Veel kleding wordt in razendsnel tempo voor zo weinig mogelijk geld gemaakt. Maar kleding maken is best duur. Daarom laten kledingmerken dat door andere bedrijven doen, in landen waar het goedkoper kan. Dat gaat niet altijd goed. Soms worden mensen gedwongen om lang en hard te werken voor veel te weinig...

    x
  • Plaatje Het Klokhuis afleveringen
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis afleveringen

    Heb je een aflevering van het Klokhuis gemist? Geen probleem. Via de website kun je oude afleveringen van het Klokhuis bekijken.

    x
  • Plaatje Waar komt kroos vandaan?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waar komt kroos vandaan?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat zit er in de kruipruimte van een huis?
    schooltv.nl
    Wat zit er in de kruipruimte van een huis?

    Janouk neemt met een loodgieter een kijkje in de meterkast en de kruipruimte. In de meterkast komen de leidingen het huis binnen. Als je de kruipruimte in kruipt, zie je buizen voor afvoer naar het riool en de gasleiding. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Libel of juffer
    schooltv.nl
    Libel of juffer

    Libellen kun je onderverdelen in twee ondersoorten: juffers en ‘echte’ libellen. Een libelle kun je makkelijk herkennen aan de grote ogen die boven op haar kop zitten, terwijl bij de juffer de ogen aan de zijkant van de kop zitten. Maar er zijn meer verschillen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Van larve tot libel
    schooltv.nl
    Van larve tot libel

    Libellenlarven leven in het water, maar gaan na een aantal jaren het water uit. Boven water vervellen ze voor de laatste keer. De larve is daarna veranderd in een volwassen insect: een mooie libel. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe worden magnums gemaakt?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe worden magnums gemaakt?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe ontstaat mist?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe ontstaat mist?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Maak je eigen mist
    zozitdat.nl
    Maak je eigen mist

    Op de website van Zo Zit Dat zie je hoe je zelf mist maakt.

    x
  • Plaatje Nederland
    holland.com
    Nederland

    Op deze site lees je allerlei (toeristische) weetjes over bezienswaardigheden in Nederland.

    x
  • Plaatje Wat is pesten?
    hetklokhuis.nl
    Wat is pesten?

    Pesten komt altijd en overal voor. Pesten dieren ook? Bioloog Patrick van Veen vertelt Nienke hoe apen pesten. Als er gepest wordt, spelen de omstanders een grote rol. Pestonderzoeker Gijs Huitsing legt aan Nienke uit wat je als omstander kunt doen als je met pesten te maken krijgt. Ko (13 jaar) werd...

    x
  • Plaatje Raften
    hetklokhuis.nl
    Raften

    In de lente, als in Colorado de sneeuw van de Rocky Mountains smelt, begint daar het raftseizoen. Bart gaat op bezoek bij één van de beste raftplekken ter wereld; Cotopaxi. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Kun je een regenbui plannen?
    nemosciencemuseum.nl
    Kun je een regenbui plannen?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Het regent!
    schooltv.nl
    Het regent!

    Hoe kan het opeens gaan regenen? Als een pan water kookt zie je damp boven de pan. In die damp zitten allemaal kleine waterdruppeltjes. Een wolk bestaat ook uit allemaal kleine waterdruppeltjes. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Roeien
    zapp.nl
    Roeien

    Wat is roeien? Op de website van Zappsport wordt het in één zin uitgelegd. Met een link naar een club bij jou in de buurt.

    x
  • Plaatje Dit moet je weten over roeien op de Spelen
    nos.nl
    Dit moet je weten over roeien op de Spelen

    Wat moet je weten voordat je tijdens de Olympische Spelen naar roeien gaat kijken? In dit filmpje van de NOS wordt het uitgelegd. Let op: dit filmpje gaat over de Olympische spelen van 2016.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt en werkstuk over Scouting
    scouting.nl
    Spreekbeurt en werkstuk over Scouting

    Ga jij je spreekbeurt houden of een werkstuk maken over Scouting? Dan vind je hier alle informatie die je nodig hebt. Je vindt er een puwerpointpresentatie, filmpjes en een pdf-bestand metl veel informatie over Scouting in Nederland en in andere landen.

    x
  • Plaatje Kies-pad snoep
    kies-pad-snoep.yurls.net
    Kies-pad snoep

    In dit Kies-pad over snoep kun je luisteren naar liedjes, filmpjes kijken en spelletjes doen.

    x
  • Plaatje Sorbetijs maken
    studio.hetklokhuis.nl
    Sorbetijs maken

    Op een warme zomerse dag smaakt zelfgemaakt sorbetijs heerlijk. Meesterijsbereider Luc laat je in de Klokhuis Studio stap voor stap zien hoe je dat moet doen .

    x
  • Plaatje Spreekbeurt zwemsporten
    knzb.nl
    Spreekbeurt zwemsporten

    Wil je een spreekbeurt houden of een werkstuk maken over zwemmen of zwemsporten. Dan kun je dit handige spreekbeurtpakket van de KNZB gebruiken. Er is een pakket voor groep 5/6 en een pakket voor groep 7/8. Het spreekbeurtpakket kun je hier gratis downloaden,

    x
  • Plaatje Surfen
    zapp.nl
    Surfen

    Wat is surfen? Op de website van Zappsport wordt het in één zin uitgelegd. Met een link naar een club bij jou in de buurt.

    x
  • Plaatje Doe-pad vakantie
    doe-pad-vakantie.yurls.net
    Doe-pad vakantie

    In dit doepad kun je luisteren, kijken en spelletjes doen rond het thema vakantie.

    x
  • Plaatje Veilige dijken
    hetklokhuis.nl
    Veilige dijken

    Klimaatverandering zorgt ervoor dat het méér en héviger gaat regenen. Meer regen betekent dat er ook meer water wordt aangevoerd via de zee en de grote rivieren. Daarom is het extra belangrijk dat de dijken sterk zijn. Maar hoe doe je dat en waar let je op? Nienke gaat op pad met...

    x
  • Plaatje Vissen
    docukit.nl
    Vissen

    Vissen zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Maar hoe verschillend ze ook zijn, ze leven allemaal in water. In zoet water, zoals meertjes, beken en rivieren. Of in de zoute zee. Sommige vissen leven in brak water in het overgangsgebied van een rivier naar de zee. Lees er over op de website van...

    x
  • Plaatje Vissen
    schooltv.nl
    Vissen

    Een vis hoort in het water. Sommige vissen leven in zoet water, zoals de karper of de snoek. Andere houden juist van zout water uit de zee, zoals haring, garnalen en haaien. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom staan flamingo
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom staan flamingo's op één poot?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wadvogels
    hetklokhuis.nl
    Wadvogels

    Op een zandplaat op het wad staat een camera om het doen en laten van wadvogels te bestuderen. In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Bart kijken wat de vogels zoal uitspoken. Het draait natuurlijk allemaal om eten, op elke vierkante meter wad is al gauw één kilo voedsel te vinden.

    x
  • Plaatje Warmtepomp
    hetklokhuis.nl
    Warmtepomp

    In de winter willen we dat het binnen lekker warm is. Maar hoe krijg je een huis warm? Een nieuwe manier om warmte te maken is met de warmtepomp. Een super ingewikkelde machine die warmte uit de grond haalt en het omzet in nog meer warmte. Manon gaat tot op de bodem uitzoeken hoe dit werkt. Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Arthur Wellesley
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Arthur Wellesley

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Arthur Wellesley, de Britse generaal die Napoleon versloeg bij Waterloo.

    x
  • Plaatje Een wolk is zwaarder dan een olifant - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Een wolk is zwaarder dan een olifant - Is het snugger of kletspraat?

    Wolken heb je in alle vormen en maten. Als je er een ziet hangen, lijkt die heel licht. Maar een wolk is zwaarder dan een olifant. Kletspraat of niet? Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Webpad Zeeën en Oceanen
    webpad-oceanen.yurls.net
    Webpad Zeeën en Oceanen

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren.Zo kom je veel te weten over zeeën en oceanen.

    x
  • Plaatje Zwemmen
    surfsleutel.nl
    Zwemmen

    Op de website Surfsleutel lees je allerlei weetjes over zwemmen.

    x
  • Plaatje Hoe helpen bubbels om sneller te zwemmen?
    schooltv.nl
    Hoe helpen bubbels om sneller te zwemmen?

    Met bubbels kan je goed zien hoe water stroomt. Dat is handig voor zwemmers die zo snel mogelijk willen zwemmen. Water geeft weerstand als je zwemt. Dit is normaal niet te zien, maar wel met bubbels in het water. Zo kan je beter zien wat je anders moet doen. Ook dieren, zoals de pistoolgarnaal, maken...

    x
  • Plaatje Zwetende planten
    schooltv.nl
    Zwetende planten

    Planten hebben water nodig om te overleven. Maar niet al het water dat ze met hun wortels opnemen, wordt gebruikt. Het wateroverschot wordt er via de bladeren uit gezweet. Zo krijgt de plant genoeg voeding binnen en houdt ie niet te veel vocht vast. Hoe zou plantenzweet eigenlijk ruiken? Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Aardwarmte
    hetklokhuis.nl
    Aardwarmte

    Bart Meijer bekijkt een boorinstallatie die zo'n twee kilometer in de aarde boort op zoek naar aardwarmte. Diep onder de grond heeft het water een temperatuur van zo'n zestig graden. Hij ontdekt dat een kaskweker van tropische planten het warme water goed kan gebruiken. Bekijk deze aflevering van Het...

    x
  • Plaatje Afschaffing kinderarbeid
    jeugdbieb.nl
    Afschaffing kinderarbeid

    Een belangrijke gebeurtenis in 200 jaar koninkrijk is de afschaffing van kinderarbeid. Hier een aantal feiten, sites en filmpjes op een rijtje.

    x
  • Plaatje Alfred de Grote
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Alfred de Grote

    Alfred de Grote was in de middeleeuwen koning van Wessex (een groot deel van Groot Britannië). Alfred werd bekend om zijn succesvolle strijd tegen de Vikingen. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Alfred de Grote.

    x
  • Plaatje Alpe d
    opgevenisgeenoptie.nl
    Alpe d'HuZes

    Alpe d’HuZes is een actie waarbij deelnemers hardlopend, wandelend of fietsend de Alpe d’Huez beklimmen om zo veel mogelijk geld in te zamelen in de strijd tegen kanker. Misschien ken jij ook iemand die meedoet. In 2024 vindt de actie op 6 juni plaats. Op deze site vind je alle informatie.

    x
  • Plaatje April-meistakingen 1943
    hetklokhuis.nl
    April-meistakingen 1943

    In Nederland was het van 1940 tot 1945 oorlog. De nazi’s waren de baas, en wie tegen ze inging riskeerde zijn leven. Toch vond in het voorjaar van 1943 de grootste opstand tegen de nazi's plaats. Door te staken – ofwel het werk neer te leggen – kwamen Nederlanders in het hele land in...

    x
  • Plaatje Waarom bederft eten?
    nemosciencemuseum.nl
    Waarom bederft eten?

    Wat hebben boterhammen, een stuk watermeloen en kaas met elkaar te maken? Het zijn alledrie etenswaren die snel bederven. Dit in tegenstelling tot lollies, drop en jam. Hoe dat kan legt microbioloog Stanley Brul van de Universiteit van Amsterdam uit tijdens de kinderlezing van het NEMO Science Museum...

    x
  • Plaatje Beeldenstorm
    hetklokhuis.nl
    Beeldenstorm

    Vijfhonderd jaar geleden werd er in de Nederlanden maar één geloof toegestaan. Het katholieke geloof. Totdat Luther met zijn geloofsgenoten daar tegen protesteerden: de protestanten. Die strijd kwam tot een climax tijdens de Beeldenstorm in augustus 1566. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis.

    x
  • Plaatje Belangrijke dam in Oekraïne opgeblazen, ruzie over wie het heeft gedaan
    jeugdjournaal.nl
    Belangrijke dam in Oekraïne opgeblazen, ruzie over wie het heeft gedaan

    In het zuiden van Oekraïne is een belangrijke dam opgeblazen. Waardoor het water dat de dam tegenhield nu wegstroomt. Tientallen dorpen lopen gevaar. Bekijk het nieuwsbericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 6 juni 2023.

    x
  • Plaatje Bellen in een glas
    proefjes.nl
    Bellen in een glas

    Door een rietje kun je zuigen en zo water drinken. Maar je kunt ook door een rietje blazen. Wat gebeurt er als je blaast door een rietje in een glas water? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Hoe eten en drinken bloemen?
    proefjes.nl
    Hoe eten en drinken bloemen?

    Planten hebben eten en drinken nodig om in leven te blijven, net als mensen. Daarom zet je bloemen in een vaas met water. Maar hoe komt dat water dan bij de bloemen? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Hoe overleven cactussen in de woestijn?
    schooltv.nl
    Hoe overleven cactussen in de woestijn?

    In de woestijn groeit bijna niets, maar cactussen hebben het er prima naar hun zin. Als het regent, slaan ze het water op in hun stam. En hun stekels beschermen ze tegen dorstige vijanden. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Cyberpesten
    hetklokhuis.nl
    Cyberpesten

    Aflevering van de Klokhuisserie over pesten. Online, en dan vooral via social media, wordt veel gepest. Nienke bezoekt de twee razend populaire vloggers Milan Knol en Gamemeneer. Zij vertellen aan Nienke hoe ze zelf vroeger gepest zijn. Hoe gaan zij om met negatieve reacties op internet? Zij hebben handige...

    x
  • Plaatje De Deltawerken
    schooltv.nl
    De Deltawerken

    Na de watersnoodramp van 1953 werden de dijken in Zeeland versterkt met de Deltawerken. Hierdoor zijn mensen in Zeeland nu veilig tegen zeewater, maar als de zeespiegel door klimaatverandering gaat stijgen kan het weer gevaarlijk gebied worden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Deltawerken
    docukit.nl
    De Deltawerken

    In 1953 was er een grote watersnoodramp in Zuidwest-Nederland. Tegelijk met een zware storm was het springvloed. Het water van de Noordzee steeg heel snel en de dijken braken. 1836 mensen verdronken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 297. Kijk...

    x
  • Plaatje Dijken versterken, hoe doe je dat?
    schooltv.nl
    Dijken versterken, hoe doe je dat?

    Het Hoogwaterbeschermingsprogramma wil voor het jaar 2050 meer dan 1500 kilometer aan dijken versterken. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat al onze zeedijken en rivierdijken in Nederland ook in de toekomst stevig genoeg blijven om de lagergelegen gebieden te beschermen tegen het water uit de rivieren...

    x
  • Plaatje Met een duikklok kun je duiken zonder zuurstofflessen - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Met een duikklok kun je duiken zonder zuurstofflessen - Is het snugger of kletspraat?

    Als je lang onder water wil blijven, gebruik je zuurstofflessen. Voordat deze bestonden, gebruikten mensen duikklokken om onder water te blijven. Hiermee doken ze naar schatten van gezonken schepen. Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje E-sports
    hetklokhuis.nl
    E-sports

    Al sinds de jaren 70 gamen mensen tegen elkaar. Tegenwoordig worden er hele toernooien georganiseerd. Habtamu loopt een dagje mee met de Nederlands Kampioen E-Divisie. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe werkt eb en vloed?
    schooltv.nl
    Hoe werkt eb en vloed?

    Soms kun je lopen over de zeebodem waar een paar uur geleden nog water stroomde. Dan is het eb. Maar waar blijft dat water dan eigenlijk? Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wist je dit al over het EK atletiek?
    kidsweek.nl
    Wist je dit al over het EK atletiek?

    Van 7 juni tot en met 12 juni 2024 is het EK Atletiek in Rome. De beste Europese atleten strijden hierbij tegen elkaar om die felbegeerde medailles. Wist jij dit al over het toernooi? Lees de weetjes op de site van Kidsweek. Dit is een bericht van 7 juni 2024.

    x
  • Plaatje Fotosynthese
    docukit.nl
    Fotosynthese

    Planten leven van water en lucht. Ze maken hun eigen voedsel, glucose. Dat doen ze van deeltjes water en lucht, fotosynthese helpt hen daarbij. Fotosynthese betekent: met behulp van licht iets nieuws maken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Freediving
    hetklokhuis.nl
    Freediving

    Hoe lang kun jij onder water zwemmen met één hap lucht? Nanja van den Broek is wereldrecordhouder freediven en kan wel 130 meter diep duiken zonder zuurstoffles. Er gebeurt van alles met je lichaam als je lang en diep onder water bent. Janouk leert over de duikreflex, ademhaling en over...

    x
  • Plaatje Ganzen
    docukit.nl
    Ganzen

    Ganzen zijn watervogels. Ze leven in de buurt van water. Maar je ziet ze ook in weilanden, altijd in een groep. En soms zie je een grote groep ganzen in de lucht! Je hoort ze luid gakken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Mini Informatie, nr. 430. Kijk in...

    x
  • Plaatje Hoe leeft de gans?
    schooltv.nl
    Hoe leeft de gans?

    Ganzen zijn grote watervogels. Ze hebben een zachte witte vacht. Van hun veren maken wij bijvoorbeeld dekbedden. Ganzen zijn gek op water en vers groen gras. Wil je meer weten over de gans? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe wordt gel gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe wordt gel gemaakt?

    Gel wordt gemaakt van onder andere polymeer, parfum, kleurstof en water. Als je gel in je haar smeert, dan verdampt het water uit de gel en wordt het hard. Daardoor blijft je haar in model zitten. Maar hoe wordt gel precies gemaakt? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Er komt een gevangenis in de ruimte - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Er komt een gevangenis in de ruimte - Is het snugger of kletspraat?

    Vroeger kregen gevangenen in de gevangenis alleen maar water en brood. Ze zaten met veel mensen in een kleine ruimte. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Bekijk het clipje uit Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gletsjer- en rivierdalen
    schooltv.nl
    Gletsjer- en rivierdalen

    Stromend water bepaalt hoe het landschap eruit ziet. Is het water ijs en zakt het als een gletsjer de berg af, dan krijgt het bergdal de vorm van de letter U. Een rivier die door de bergen stroomt, zorgt voor een dal in de vorm van de letter V. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom hebben we haar?
    schooltv.nl
    Waarom hebben we haar?

    Lichaamshaar beschermt ons tegen de kou en tegen verbranden door de zon. Bijna alle zoogdieren hebben lichaamshaar, maar de meeste zijn veel hariger dan de mens. Eén van de theorieën is dat mensen minder behaard werden om van parasieten af te komen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op...

    x
  • Plaatje Heldengame
    heldengame.eo.nl
    Heldengame

    Heldengame is een spel voor groep 5 t/m 8, waarbij de klas samen strijdt tegen pesten. Speel de Zapp Heldengame en word met jouw klas een ijzersterk team. Wees een held, met elkaar! Vraag je juf of meester om mee te doen en neem kijk snel op deze site.

    x
  • Plaatje De heremietkreeft
    schooltv.nl
    De heremietkreeft

    De heremietkreeft leeft onder water. Hij verstopt zich in een schelp. Zo is hij beschermd tegen grote roofvissen. Maar ook een heremietkreeft moet af en toe verhuizen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is een hersenschudding?
    schooltv.nl
    Wat is een hersenschudding?

    Als je je hoofd heel hard stoot of als je er een klap tegen krijgt, dan kun je een hersenschudding krijgen. Je hebt dan pijn aan je hoofd, kunt misselijk zijn en een beetje suf. Maar wat is een hersenschudding precies en wat kun je er het beste tegen doen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe speel je honkbal?
    schooltv.nl
    Hoe speel je honkbal?

    Bij honkbal sla je de bal weg met een knuppel. Vervolgens moet je zo snel mogelijk langs alle honken rennen. De tegenstanders in het veld proberen je tegen te houden door de bal te vangen of je af te tikken, of eerder met de bal bij het volgende honk te zijn. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De jaguar: onmisbaar in de Amazone
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De jaguar: onmisbaar in de Amazone

    De jaguar is een indrukwekkend roofdier dat in de tropische bossen van Midden- en Zuid-Amerika leeft. Hier jaagt hij op vrijwel ieder dier dat hij in zijn leefgebied tegenkomt. Daardoor is hij een gevaarlijke tegenstander. Voor de jaguar ligt er echter ook gevaar op de loer. Kijk op de Natuurwijzer van...

    x
  • Plaatje Kevers
    hetklokhuis.nl
    Kevers

    Bart gaat het veld in met keverkenner Oscar. Ze vangen kevers in het veld, uit de bomen en in het water en komen zo allerlei keversoorten tegen! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt Kinderarbeid
    spreekbeurt-kinderarbeid.yurls.net
    Spreekbeurt Kinderarbeid

    Op deze pagina vind je handige websites, filmpjes, plaatjes en nuttige tips voor een spreekbeurt over kinderarbeid.

    x
  • Plaatje Vensterplaat Kinderwetje van Van Houten
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Kinderwetje van Van Houten

    Op deze plaat over de kinderwet van van Houten is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Hoe leef je zo klimaatvriendelijk mogelijk?
    schooltv.nl
    Hoe leef je zo klimaatvriendelijk mogelijk?

    De tweeling Annemieke en Lucas probeert samen met hun familie zo min mogelijk water en elektriciteit te gebruiken. Met hout stoken ze hun huis warm en ze gebruiken een jerrycan met water om te douchen. Bekijk het filmpje van Het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie was Anton de Kom?
    schooltv.nl
    Wie was Anton de Kom?

    Anton de Kom is een Surinaamse schrijver, activist en verzetsheld. Tijdens zijn leven strijdt hij tegen onrecht en ongelijkheid. Ook schrijft hij een boek over de geschiedenis van Suriname. Hij overlijdt tijdens de Tweede Wereldoorlog in een concentratiekamp. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kringloopgebouw
    hetklokhuis.nl
    Kringloopgebouw

    Nienke gaat op bezoek bij het gebouw van de Nederlands Instituut voor de Ecologie. Daar worden allerlei onderzoeken gedaan naar hoe we slim met de natuur kunnen samenwerken. Het gebouw heeft een groen dak tegen wateroverlast en de toiletten zijn een bron voor nieuwe grondstoffen. bodem levert... Bekijk...

    x
  • Plaatje Libellenlarve
    schooltv.nl
    Libellenlarve

    Een libel legt eieren in het water. Uit de eieren komen larven, die er heel anders uitzien dan hun ouders. Libellenlarven hebben kenmerken waardoor ze echte waterdieren zijn. Ze leven van kleine diertjes. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe snel gaan licht en geluid?
    proefjes.nl
    Hoe snel gaan licht en geluid?

    Als iemand ver weg staat, dan moet hij schreeuwen om verstaanbaar te zijn. Hij kan natuurlijk ook op een andere manier geluid maken. Bijvoorbeeld door twee latten tegen elkaar te slaan. Wanneer zie je de latten tegen elkaar komen? En wanneer hoor je het geluid? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje MediaMasters
    mediamasters.nl
    MediaMasters

    Mediawijs? Bewijs het maar! Strijd tijdens de Week van de Mediawijsheid van 7 t/m 15 november 2024 tegen duizenden klassen om de titel 'meest mediawijze klas van Nederland'. Doe met je klas mee aan Mediamasters, een gratis serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media Kijk hier voor meer...

    x
  • Plaatje Hoe ontstaat mist?
    schooltv.nl
    Hoe ontstaat mist?

    Mist ontstaat vaak ’s nachts als de grond erg afkoelt. Door de kou verandert het water in de lucht boven de grond in kleine druppels. Als de zon feller gaat schijnen, lossen de waterdruppels op in de warme lucht. Als de zon in de winter of herfst niet zo fel is, blijft de mist langer hangen. Bekijk...

    x
  • Plaatje Nano - gekko
    hetklokhuis.nl
    Nano - gekko

    Gekko's zijn bijzondere beesten want ze kunnen tegen de muur of zelfs langs het plafond lopen. Met behulp van nanotechnologie probeert Bart het geheim van de gekko te ontrafelen. Hij ontdekt dat nanobouwers robots maken die net als gekko's tegen de muur kunnen klimmen. Bekijk deze aflevering van Het...

    x
  • Plaatje Nationaal park Oosterschelde
    np-oosterschelde.nl
    Nationaal park Oosterschelde

    De Oosterschelde is het grootste en natste nationaal park van Nederland. Het is een wereld van getij, wind en vooral water, veel water. Door het getij is het landschap altijd anders. Om meer te weten kijk je op deze website.

    x
  • Plaatje Wat is de NAVO?
    schooltv.nl
    Wat is de NAVO?

    De NAVO wordt na de Tweede Wereldoorlog opgericht door een aantal West-Europese landen en de VS. Aanvankelijk om het westen te beschermen tegen het communisme, tegenwoordig om in te grijpen bij rampen en oorlogen. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Poep van een octopus
    schooltv.nl
    Poep van een octopus

    Een octopus stuurt niet alleen met zijn sifon, zijn poep komt daar ook uit. De poep is een lange sliert die oplost in water. Elbert heeft het water meegenomen voor Rachel en daagt haar uit om het te proeven. Bekijk het filmpje van Tussen Kop en Staart op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oorlog tussen Israël en Hamas weer begonnen na gevechtspauze
    jeugdjournaal.nl
    Oorlog tussen Israël en Hamas weer begonnen na gevechtspauze

    Het Israëlische leger zegt dat de strijd tegen Hamas weer is begonnen. Volgens het leger heeft Hamas zich niet aan de afspraken van de gevechtspauze gehouden. Lees het artikel en bekijk de video op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 1 december 2023.

    x
  • Plaatje Willem van Oranje
    schooltv.nl
    Willem van Oranje

    Vader des Vaderlands wordt Willem van Oranje ook wel genoemd. In de Gouden Eeuw was hij dé man die in opstand kwam tijdens de Spaanse overheersing en ten strijde trok tegen koning Filips van Spanje. Filips was woedend en loofde een beloning uit voor diegene die Willem van Oranje wist te vermoorden....

    x
  • Plaatje Otters
    schooltv.nl
    Otters

    Otters zoeken hun voedsel in het water. Hun lichaamsbouw is aangepast aan de jacht onder water. Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Overstromingen voorkomen
    schooltv.nl
    Overstromingen voorkomen

    Als het waterpeil in de rivieren stijgt, is er een verhoogde kans op overstromingen. Daarom geven we rivieren extra ruimte. Een soort vluchtstrook voor water! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sterft de paling uit?
    schooltv.nl
    Sterft de paling uit?

    De Deltawerken houden niet alleen het water uit de Noordzee tegen, maar ook vissen. Daardoor zijn er steeds minder palingen in Nederland. Gelukkig wordt er van alles aan gedaan om te zorgen dat het aantal palingen weer toeneemt. De sluizen opengooien bijvoorbeeld! Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet...

    x
  • Plaatje Kan peper zwemmen?
    proefjes.nl
    Kan peper zwemmen?

    Je kunt peper over een bord met water strooien. De peper blijft dan bovenop het water liggen. Kun je de peper ook laten zwemmen? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Rolverdeling bij pesten
    hetklokhuis.nl
    Rolverdeling bij pesten

    Pestsituaties hebben vaak een vaste rolverdeling van pester, gepeste, meelopers en omstanders. Pestonderzoeker Gijs Huitsing legt aan de hand van een alledaags voorbeeld uit hoe die rolverdeling werkt. Rúbia (15) is jarenlang gepest. Zij vertelt Nienke haar indrukwekkende verhaal. Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Wat is pesten?
    schooltv.nl
    Wat is pesten?

    Pesten lijkt misschien onschuldig, maar als je wordt gepest kun je daar heel ongelukkig van worden. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor pesten. Bekijk het filmpje van Het Jeugdjournaal op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hebben we ook plastic soep in Nederland?
    schooltv.nl
    Hebben we ook plastic soep in Nederland?

    Ricky en Tess gaan het water op om te kijken hoeveel plastic er in de Nederlandse wateren zit. Ook gaan ze samen met een wetenschapper bioplastic maken. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Polders
    docukit.nl
    Polders

    Nederland heeft de meeste polders van de wereld. De oudste is de Beemster in Noord-Holland. Polders werden en worden gemaakt ter bescherming tegen het water. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 4. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Hoe maak je zelf een regenboog?
    proefjes.nl
    Hoe maak je zelf een regenboog?

    Bij warm droog weer hebben mensen en planten dorst. Wij hebben dan water nodig uit een glas of een plantenspuit. Als je de planten sproeit, wat doet het zonlicht dan met het water? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Regenschoenen testen
    schooltv.nl
    Regenschoenen testen

    Flip en een groepje kinderen gaan in een wasteil gevuld met water staan en zoeken uit welke schoenen of laarzen het beste tegen de regen kunnen. Daarna testen ze het buiten, met regenpakken en een mooie paraplu! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe creëren we ruimte voor de rivier?
    schooltv.nl
    Hoe creëren we ruimte voor de rivier?

    Dijken beschermen ons tegen overstromende rivieren, maar zorgen ook dat die rivieren minder ruimte hebben. Door de dijken te verplaatsen en ze verder van de rivier af te bouwen, worden de uiterwaarden groter en is er meer plaats voor water. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het rivierengebied
    docukit.nl
    Het rivierengebied

    Er stromen verschillende grote rivieren door Nederland. De Rijn, Maas, Waal en IJssel ken je vast wel. In de zomer staat het water laag. Maar in de winter stijgt het. Om het wonen veiliger te maken, verbreden en versterken de waterschappen de dijken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Sluizen
    docukit.nl
    Sluizen

    Het waterpeil in de Nederlandse rivieren is niet overal hetzelfde. Dat is lastig als je met een boot van de ene rivier de andere op wil. Gelukkig bestaan er sluizen. Een sluis is een soort lift in het water. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Speedboot
    nemosciencemuseum.nl
    Speedboot

    Sommige voorwerpen kunnen op water blijven liggen. Bijvoorbeeld een punaise, een schrijvertje (je weet wel, zo’n klein waterbeestje) of een stukje papier. Dat komt door de oppervlaktespanning. Wij maken een papieren bootje. Dat blijkt zelfs een motortje te krijgen door een druppel afwasmiddel....

    x
  • Plaatje Wat zijn spooknetten?
    schooltv.nl
    Wat zijn spooknetten?

    Wist je dat er in de Noordzee ook zeehonden leven? Duiker Ben komt ze vaak tegen als hij aan het duiken is bij oude scheepswrakken. Tijdens een van zijn duiken komt hij een zeehond tegen die verstrikt is in een oud visnet. Zou het arme beestje nog kunnen redden? Bekijk het filmpje van De Buitendienst...

    x
  • Plaatje Ontstaan van steenzout
    schooltv.nl
    Ontstaan van steenzout

    Ongeveer 200 miljoen jaar geleden was Nederland bedekt door zee. Geen open zee, maar een ondiepe randzee gevuld met zout water. Het was hier erg warm en droog. Daardoor verdampte het water en bleef er steeds zout achter. Dat werd een harde laag steenzout. Wil je daar meer van weten? Bekijk dan het filmpje...

    x
  • Plaatje Stenen
    docukit.nl
    Stenen

    Elke steen, groot of klein, was ooit een stukje rots van een berg. Door de wind en de regen breken stukken steen van de berg af. Als die stukken in de rivier vallen, neemt het water ze mee. Ze schuren over de bodem en botsen tegen elkaar. Daardoor worden de stukjes steeds kleiner en ronder, tot het kiezelstenen...

    x
  • Plaatje Mengen alle stoffen?
    nemosciencemuseum.nl
    Mengen alle stoffen?

    Vet mengt niet met water. Daarom kun je vette handen en vette afwas niet zomaar met water schoonmaken. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Surfen
    docukit.nl
    Surfen

    Als er aan zee een lekker windje staat, zie je veel watersporters. Surfers scheren op planken over het water. Windsurfers gebruiken een plank met een zeil. Ze komen vooruit door de wind. Golfsurfers gebruiken een plank zonder zeil. Ze laten zich met hun plank meevoeren op de golven. Lees er over op de...

    x
  • Plaatje Synchroonzwemmen
    hetklokhuis.nl
    Synchroonzwemmen

    Ondersteboven in het water hangen zonder te zinken. Synchroonzwemmers weten hoe het moet. Ze zwemmen op de maat van de muziek en doen dat precies tegelijk met anderen. Synchroonzwemmen is een combinatie van sport, dans en acrobatiek. Janouk duikt het water in en krijgt les van Olympisch talenten Bregje...

    x
  • Plaatje Hoe werkt een tafelvoetbalrobot?
    schooltv.nl
    Hoe werkt een tafelvoetbalrobot?

    Tafelvoetbal is leuk, maar niet als er geen mensen in de buurt zijn om tegen te spelen. Tenzij je tegen de tafelvoetbalrobot kunt spelen natuurlijk, maar… hoe werkt zo’n robot precies? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Tennis
    docukit.nl
    Tennis

    Tennis is een balsport. De speler slaat met zijn racket tegen de bal. Het doel van het spel is om de bal zo te slaan, dat de tegenstander hem niet terug kan slaan. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 140. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Tennis (Junior)
    docukit.nl
    Tennis (Junior)

    Tennis is een balsport. De speler slaat met zijn racket tegen de bal. Het doel van het spel is om de bal zo te slaan, dat de tegenstander hem niet terug kan slaan. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 271. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Trash (boek)
    schooltv.nl
    Trash (boek)

    Een boek van Andy Mulligan. Zou jij een jongen van de vuilnisbelt geloven, als die zegt dat hij en zijn vrienden de strijd aangaan met een van de meest corrupte politici van het land? Drie schoffies van de vuilnisbelt, tegen een enorme politiemacht ergens in de derde wereld. Je gelooft het pas als je...

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog in Zeeland
    schooltv.nl
    De Tweede Wereldoorlog in Zeeland

    Als de geallieerden dichterbij komen, willen ze de weg naar het water naar Antwerpen vrijmaken. Zo moet de aanvoer over de Westerschelde mogelijk gemaakt worden. Om de Duitse bezetters uit Walcheren te verjagen wordt besloten Walcheren onder water te zetten. Bekijk het filmpje van Jong in oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Visserij in Nederland
    docukit.nl
    Visserij in Nederland

    In waterland Nederland wordt al eeuwenlang gevist. In de Noordzee, in het IJsselmeer en in rivieren en meren. Vroeger gebeurde dat met botters. Dat zijn houten zeilschepen. Het werk op de botters was zwaar. Alles gebeurde met de hand. Tegenwoordig hebben vissersschepen moderne apparatuur aan boord. Lees...

    x
  • Plaatje Vogelwacht op Schiphol
    hetklokhuis.nl
    Vogelwacht op Schiphol

    Een aflevering van Het Klokhuis over de vogelwacht van Schiphol. Rondvliegende vogels vormen een gevaar voor vliegtuigen op Schiphol. Dolores laat alle afschrikmiddelen zien die de vogelwacht van Schiphol gebruikt om vogels te verjagen. Nieuw in de strijd tegen de vogels is de radiografisch bestuurbare...

    x
  • Plaatje Verdwijnt de Waddenzee door klimaatverandering?
    schooltv.nl
    Verdwijnt de Waddenzee door klimaatverandering?

    Schelpdieren, vogels, zeehonden: in het waddengebied leven een heleboel dieren die afhankelijk zijn van de zandplaten die droogvallen bij laag water. Maar als de klimaatverandering doorzet, kan de Waddenzee binnen een eeuw onder water komen te staan. Wat betekent dat voor de dieren die er leven? Bekijk...

    x
  • Plaatje Walrus
    hetklokhuis.nl
    Walrus

    Walrussen zijn bijzonder. Ze zwemmen als enorme vissen in het water, maar toch zijn het zoogdieren. Bovendien moeten ze, net als mensen, gewoon ademhalen. Hoe blijven ze dan zo lang onder water? En hoe overleven ze in de ijskoude poolgebieden? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Walvis
    hetklokhuis.nl
    Walvis

    Wat weten we van walvissen, of de baleinwalvissen, zoals de blauwe vinvis? Dat is het grootste dier dat op aarde leeft, deze walvis wordt gemiddeld ongeveer 30 meter lang en kan wel 150 ton zwaar worden. Op de Azoren, een eilandengroep van Portugal, wordt er onderzoek gedaan naar het gedrag van deze...

    x
  • Plaatje Week van de lentekriebels
    jeugdbieb.nl
    Week van de lentekriebels

    Van 4 t/m 8 maart 2024 is het de 'week van de lentekriebels'. Het thema van deze week is 'Weerbaar online. Je leert hoe je veilig gebruik kunt maken van internet en social media. En hoe je jezelf kunt beschermen tegen het onbedoeld tegenkomen van naaktbeelden. Hier vind je links naar sites en filmpjes...

    x
  • Plaatje Wat is de wet van Bernoulli?
    schooltv.nl
    Wat is de wet van Bernoulli?

    Overal om ons heen vliegen moleculen en die botsen tegen van alles aan. Als er aan één kant van een voorwerp minder moleculen tegenaan botsen, dan verplaatst het voorwerp die kant op. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Welke soorten wolken zijn er?
    schooltv.nl
    Welke soorten wolken zijn er?

    Wolken zijn eigenlijk gewoon waterdruppeltjes. Als water verdampt en opstijgt, vormen de druppeltjes wolken hoog in de lucht en blijven ze zweven. Er zijn verschillende wolkensoorten, zoals de bloemkoolwolk. Ook mist is een wolk. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe vind je een wolf?
    schooltv.nl
    Hoe vind je een wolf?

    Sinds de zomer van 2018 is de wolf terug in Nederland. Maar omdat wolven erg schuw zijn, zul je ze niet snel tegenkomen tijdens een boswandeling. Kiefer en Jonata gaan samen met wolvenspoorzoeker Jaap op zoek naar wolvensporen in het bos. Wat moet je eigenlijk doen als je toch een wolf tegenkomt? Bekijk...

    x
  • Plaatje Zeeaquarium
    hetklokhuis.nl
    Zeeaquarium

    In Burgers Zoo wordt het zeeleven zichtbaar gemaakt in enorme aquaria. Er is bijna een fabriek nodig om die aquaria te onderhouden. Maurice legt uit hoe het water gefilterd wordt en hoe bacteriën het water schoon eten. Hoe geef je al die verschillende vissoorten het juiste voedsel?

    x
  • Plaatje Welke vorm hebben zeepbellen in een piramide?
    proefjes.nl
    Welke vorm hebben zeepbellen in een piramide?

    Je kunt zeepbellen maken met water en afwasmiddel. Als ze nergens tegenaan komen worden ze mooi rond. Welke vorm hebben zeepbellen in een piramide? Doe dit proefje.

    x
  • Plaatje Wat betekent zeespiegelstijging?
    schooltv.nl
    Wat betekent zeespiegelstijging?

    Nederland ligt voor een groot deel onder de zeespiegel. Daarom hebben we dijken, dammen en duinen nodig die ons beschermen tegen het water. Maar wat als de zeespiegel nog verder gaat stijgen? Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zeestromen en wind
    schooltv.nl
    Zeestromen en wind

    De klimaten op aarde worden voor een belangrijk deel bepaald door de zeestromen. Dat komt doordat zeestromen warmte verplaatsen van het ene gebied naar het andere. Koud water brengen ze van het noorden naar het zuiden, en warm water van het zuiden naar het noorden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zeilen
    docukit.nl
    Zeilen

    Nederland is een echt watersportland. Er is veel water, en het waait bijna altijd. Je kunt dus goed zeilen in ons land. Want zeilen is varen op de wind. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 335. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Zwemmend redden
    hetklokhuis.nl
    Zwemmend redden

    Ieder jaar zijn er in Nederland zo'n 500 verdrinkingsslachtoffers. Vandaar dat de reddingsbrigades hard bezig zijn om zwemmende redders op te leiden. Wat moet je doen als iemand in het water in de problemen zit? Maurice krijgt een spoedcursus. Moet hij nou wel of juist niet het water in? Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Zwemwater
    hetklokhuis.nl
    Zwemwater

    Al douche je voor het zwemmen, als je in het water ligt, valt er toch nog van alles van je lichaam af. Bart zoekt uit hoe je zwembadwater schoon kan houden. En waarom zit er chloor in het water, en is dat nou niet gevaarlijk? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Zorgen over kinderen met speelgoedwapens
    jeugdjournaal.nl
    Zorgen over kinderen met speelgoedwapens

    De politie komt op straat steeds vaker kinderen met speelgoedwapens tegen die heel erg op echte wapens lijken. Daarom begint de politie een actie om te waarschuwen voor het gevaar van dit speelgoed. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Gratis plastic tassen zijn verboden
    jeugdjournaal.nl
    Gratis plastic tassen zijn verboden

    Vanaf 1 januari 2016 moet je in de winkels betalen voor een plastic tas. Het verbod is bedacht om milieuvervuiling tegen te gaan. Bekijk dit onderwerp op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Hoe worden 3D-printers gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe worden 3D-printers gemaakt?

    Tegenwoordig kunnen printers niet alleen je werkstukken en boekverslagen printen, maar ook driedimensionale voorwerpen. Deze techniek is nog vrij nieuw. Bij het maken van een 3D-printer komen aardig wat machines kijken en ook – jawel – 3D-printers. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe groeien aardbeien?
    schooltv.nl
    Hoe groeien aardbeien?

    Aardbeien groeien aan een plant. Met goede aarde en voldoende water en zon krijg je lekkere zoete aardbeien. Weet jij al wat de groene vlekjes op de aardbei zijn? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Aardbevingen in Groningen
    schooltv.nl
    Aardbevingen in Groningen

    Op de plek waar het huis van Zara en Annemijn stond, wordt nu een huis gebouwd dat wel tegen aardbevingen kan. Ze wonen namelijk in Groningen, waar veel aardbevingen zijn door de gasboringen die er worden gedaan. Ze hebben een film gemaakt over de invloed die de bevingen op hun dagelijkse leven hebben....

    x
  • Plaatje Aarde
    schooltv.nl
    Aarde

    De aarde ziet er vanuit de hemel blauw uit. Dit komt door al het water wat er op aarde is. Dat is heel bijzonder in de ruimte! Of is onze blauwe planeet eigenlijk een groene? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Aardgas
    docukit.nl
    Aardgas

    Aardgas is onze belangrijkste grondstof. We gebruiken het om ons huis te verwarmen en voor warm water om te douchen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 2. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Een zoon voor Abraham en Sarah
    schooltv.nl
    Een zoon voor Abraham en Sarah

    Abraham en Sarah zijn al oud. Ze hebben geen kinderen. God zegt tegen Abraham dat ze toch een kindje zullen krijgen en heel veel kleinkinderen en achterkleinkinderen. Als de baby wordt geboren, noemen ze hem Isaak. Bekijk het filmpje van Verhalen uit de Schatkist op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom krijg je in de achtbaan kriebels in je buik?
    schooltv.nl
    Waarom krijg je in de achtbaan kriebels in je buik?

    Als je in een snelle achtbaan zit, kan dat een gek gevoel geven in je buik. In je buik zitten een heleboel organen die door de snelheid van het karretje tegen elkaar en je buikwand worden gedrukt. Ook het stofje adrenaline kan zorgen voor kriebels in je buik. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De adder
    schooltv.nl
    De adder

    Op de hei in het natuurpark de Drentsche Aa kun je een giftig reptiel tegenkomen: de adder. Sosha gaat met boswachter Lizette op zoek naar de enige gifslang in Nederland. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Afrika in het nieuws
    docukit.nl
    Afrika in het nieuws

    Als je op tv nieuws hoort over Afrika, is het meestal geen goed nieuws. Afrika is een werelddeel met veel tegenstellingen, zoals rijk en arm. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 259. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Agoeti – Tuinman van de jungle
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Agoeti – Tuinman van de jungle

    In Midden- en Zuid-Amerika groeit een boom met zulk harde vruchten, die bijna geen enkel dier open krijgt: de paranotenboom. De agoeti, een knaagdier zo groot als een kleine kat, laat zich door de harde buitenkant niet tegenhouden. Het diertje peuzelt de zaden van de paranotenboom lekker op, Lees er...

    x
  • Plaatje Alcohol
    docukit.nl
    Alcohol

    'Geniet, maar drink met mate.' Dat is een zin uit een reclamespotje tegen misbruik van alcohol. Met zulke spotjes waarschuwt de overheid voor de gevaren van te veel alcohol. Veel mensen houden wel van een glaasje wijn, een koud biertje of een borreltje. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Waar kun je allergisch voor zijn?
    schooltv.nl
    Waar kun je allergisch voor zijn?

    Als je allergisch bent, kun je niet tegen bepaalde stoffen, zoals pollen als je hooikoorts hebt. Welke allergieën zijn er nog meer? Kiefer en Yannick zetten er vijf op een rij. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Alpaca
    hetklokhuis.nl
    Alpaca's

    Hoog in de bergen van Bolivia gaat Bart op bezoek bij een familie met een alpacaboerderij. De dieren hebben een dikke vacht om zich te beschermen tegen de koude nachten. Van die vacht wordt in de fabriek wol gesponnen, waar lekkere dikke warme truien van gemaakt worden. Bekijk deze aflevering van Het...

    x
  • Plaatje Drie vragen over de Alpe d
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de Alpe d'Huzes

    Alpe d’HuZes is een grote actie om geld op te halen voor onderzoek tegen kanker. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over deze actie. Wat is de Alpe d'HuZes? Waarom heet het Alpe d'HuZes? Doen er kinderen aan mee? Dit is een bericht van 1 juni 2017.

    x
  • Plaatje Armoede in de Gouden Eeuw
    schooltv.nl
    Armoede in de Gouden Eeuw

    De Gouden Eeuw is niet voor iedereen een tijd van welvaart. Er is ook vel armoede. Mensen die hun hoofd nauwelijks boven water kunnen houden gaan bedelen op straat. Maar daar moeten ze wel een vergunning voor hebben. Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Leven met Asperger
    schooltv.nl
    Leven met Asperger

    Voor autistische kinderen is het soms moeilijker om de dingen om zich heen te verwerken en te begrijpen. Femke heeft Asperger en kan niet goed tegen drukte. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Aspirine
    docukit.nl
    Aspirine

    Iedereen slikt wel eens aspirine. Het helpt tegen pijn, koorts en verkoudheid. Aspirine is het beroemdste medicijn van de twintigste eeuw (1900-2000). Maar wat is het eigenlijk? Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 046. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Drie vragen over autisme
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over autisme

    Ieder jaar op 2 april is het Wereld Autisme Dag. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over autisme: Wat is autisme? Waarom wordt er aandacht voor gevraagd? Kun je iets tegen autisme doen?

    x
  • Plaatje Kun je een auto laten rijden op poep?
    schooltv.nl
    Kun je een auto laten rijden op poep?

    Al onze poep komt in het riool terecht. In de waterzuiveringsinstallatie wordt dat een dikke, stinkende smurrie. En van het gas dat daarbij vrijkomt wordt biogas gemaakt. Een schone brandstof voor je auto! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ballon boven een vuurtje
    nemosciencemuseum.nl
    Ballon boven een vuurtje

    Een ballon en vuur, dat lijkt geen goede combinatie. Vul hem met water en hou hem boven een aansteker. Durf jij het aan? (Vraag even toestemming aan je ouders!) Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Ballon en mandarijn
    proefjes.nl
    Ballon en mandarijn

    Een mandarijn is een vrucht met een schil. Pel hem en je kunt de partjes opeten. Makkelijk en nog gezond ook. Hoe goed kan een ballon tegen een mandarijn? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Beachvollybal
    hetklokhuis.nl
    Beachvollybal

    Serah en Nizar duiken in de wereld van beachvolleybal. Van Olympische beachvolleyballers Katja Stam en Raïsa Schoon leren zij hoe je een block zet, je tegenstanders laat zandhappen, en er met de winst vandoor gaat. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De bedreigde zwaan van Jan Asselijn
    schooltv.nl
    De bedreigde zwaan van Jan Asselijn

    Op het schilderij De bedreigde Zwaan van Jan Asselijn is veel meer te zien dan een boze zwaan die met zijn vleugels slaat. Eigenlijk gaat het over een politiek conflict dat Nederland in de Gouden Eeuw verdeelde: Johan de Witt tegen de Oranjes. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Beekse Bergen
    beeksebergen.nl
    Beekse Bergen

    Een dagje op safari? Dat kan in safaripark de Beekse Bergen. Neem alvast een kijkje op de website. Je vindt er ook informatie over de dieren die je tijdens je safari kunt tegenkomen. De Afrikaanse olifant of de mantelbaviaan, de hyena, de kameel en nog veel meer.

    x
  • Plaatje Beelden buiten
    docukit.nl
    Beelden buiten

    Als je door een stad of dorp loopt, kom je nogal wat kunst tegen. Vaak staan er beelden in de buitenlucht. Zomaar op de markt of op een plein. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 176. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De Beeldenstorm
    schooltv.nl
    De Beeldenstorm

    Ooit was er maar één godsdienst in Nederland: het katholicisme. Maar dan komen er mensen in protest tegen deze godsdienst en ontstaat het protestantisme. In het geheim houden de volgelingen, de protestanten, kerkdiensten. ‘Hagenpreken’ worden die ook wel genoemd. In 1566, ‘het...

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: Beemster
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: Beemster

    Van water land maken, hoe doe je dat? Hoe krijg je zo'n groot meer als de Beemster helemaal leeg? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Begrippenlijst gender en seksuele diversiteit
    gsanetwerk.nl
    Begrippenlijst gender en seksuele diversiteit

    Gender en seksuele diversiteit zijn begrippen waar veel losse onderwerpen onder vallen. In deze lijst woorden die je tegen zou kunnen komen.

    x
  • Plaatje Belangrijkste toeristische plek in Peru dicht door protesten
    jeugdjournaal.nl
    Belangrijkste toeristische plek in Peru dicht door protesten

    De regering van Peru heeft 'Machu Picchu' gesloten. Dat is de belangrijkste toeristische attractie van het land. Het is namelijk al een paar weken erg onrustig in Peru. Er wordt gedemonstreerd tegen de regering en daar wordt ook veel geweld bij gebruikt. Bekijk dit nieuwsbericht op de site van het Jeugjournaal....

    x
  • Plaatje Het beleg van Leiden
    schooltv.nl
    Het beleg van Leiden

    In 1573 komt Nederland in opstand tegen de Spaanse overheersers in ons land. De Spaanse koning Filips II treedt hard op: hij bezet de stad Leiden. Mensen verhongeren of gaan dood aan de pest. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het taalconflict in België
    schooltv.nl
    Het taalconflict in België

    België is officieel tweetalig, maar de Vlamingen en Walen gaan niet altijd goed samen. Je kunt spreken van een taalconflict. Hoe kijken Vlaamse jongeren tegen dit conflict aan? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werkt een bellenblaas?
    schooltv.nl
    Hoe werkt een bellenblaas?

    Om bellen te kunnen blazen heb je een houdertje nodig met een vliesje van zeepsop. Maar waarom kun je alleen bellen blazen van water en zeep en hoe werkt dat precies? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De berimbau
    schooltv.nl
    De berimbau

    De berimbau bestaat uit een stok, een snaar en een uitgeholde kalebas. Als je er met een stokje tegenaan slaat ontstaat er een zingend geluid. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoeveel kun je besparen bij het koken?
    schooltv.nl
    Hoeveel kun je besparen bij het koken?

    Elke dag wordt er gekookt met water, gas en elektriciteit. Je kunt bij elkaar wel 137 euro per jaar besparen! Maar hoe? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe leeft de bever?
    schooltv.nl
    Hoe leeft de bever?

    De bever heeft het naar zijn zin in Nederland! Hij bouwt veilige burchten in het water en knaagt af en toe een boom om. Sosha en Matthijs brengen een bezoekje aan de Biesbosch, waar veel bevers leven. Wat kunnen wij leren van de bever? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Overlast van de bever
    schooltv.nl
    Overlast van de bever

    Het is leuk dat de bever het zo goed doet in Nederland. Maar bevers richten ook veel schade aan. Ze knagen niet alleen bomen om, maar graven ook tunnels waardoor wegen kunnen verzakken. Wat kunnen we doen tegen de brutale bever? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bewaking van het luchtruim
    hetklokhuis.nl
    Bewaking van het luchtruim

    Wist je dat niet alleen onze aarde met grenzen is opgedeeld in verschillende landen, maar ook de lucht daarboven? De luchtmacht is er om ons gebied in de lucht te beschermen tegen iedereen die verkeerde bedoelingen heeft. Janouk mag een dagje kijken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Bewegen met games
    hetklokhuis.nl
    Bewegen met games

    Bewegen is gezond en dus zijn er tegenwoordig heel veel games waarbij je flink moet bewegen om te spelen. Bart onderzoekt hoe gezond al die sportieve games zijn. Hoeveel calorieën verbrand je als je met de computer een potje tennist of een hardloopwedstrijd doet? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Wie is Joe Biden?
    schooltv.nl
    Wie is Joe Biden?

    Joe Biden wordt de oudste president van Amerika ooit. Als kind stotterde hij. Hij was een tijdje advocaat maar zit alweer zo’n 50 jaar in de politiek. Hij wil meer doen tegen klimaatverandering. Ook vindt hij het belangrijk om het verschil tussen arm en rijk kleiner te maken. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje BiebBoys - BiebBoys de Musical
    biebboys.nl
    BiebBoys - BiebBoys de Musical

    De Biebboys zijn bezig aan een spetterende musical waarin ze de strijd bezingen tussen de BiebBoys en de Lettervreter. Hoe ze hier toch weer terecht komen? Theaterlezen! Ben je nieuwsgierig? Bekijk snel de video. Voor leerkrachten: De klas gaat theaterlezen, theaterlezen is een vorm waarbij je samen...

    x
  • Plaatje BiebBoys - Gi-Ga-Groen!
    biebboys.nl
    BiebBoys - Gi-Ga-Groen!

    BiebBoy Kees vindt in de studio een boek wat door Joran is geschreven. Nieuwsgierig naar het verhaal begint Kees te lezen. Al snel zit hij helemaal in het verhaal en ziet hij de strijd tussen Gi-Ga-GroenBoy en Doctor Vuilnisius helemaal voor zich. Maar hoe loopt het af? Dat zie je in de video. Voor leerkrachten:...

    x
  • Plaatje BiebBoys - Superkrachten!
    biebboys.nl
    BiebBoys - Superkrachten!

    De BiebBoys ontdekken dat je kracht kunt halen uit het denken aan een boekfiguur. Kees en Joran zitten heerlijk te lezen als het alarm af gaat in de Bibliotheek. De Anti-lezer is terug en dit keer heeft hij het gemunt op alle boeken in de bieb. Kunnen de BiebBoys genoeg superkracht verzamelen om de anti-lezer...

    x
  • Plaatje BiebBoys - Wikken & Wegen
    biebboys.nl
    BiebBoys - Wikken & Wegen

    BiebBoy Joran irriteert zich vreselijk aan BiebBoy Kees en besluit de studio in tweeën te delen. Daar is Kees het totaal niet mee eens en de ruzie loopt volledig uit de hand. Voordat ze het weten staan de BiebBoys tegenover elkaar in de rechtszaal met hun advocaten. Wat zal de rechter beslissen?...

    x
  • Plaatje The big five van Nederland
    schooltv.nl
    The big five van Nederland

    Je hoeft niet helemaal naar Afrika om wilde dieren te zien! In Nederland kun je ook hele bijzondere dieren tegenkomen. Je moet er wel je best voor doen, want het zijn vaak schuwe dieren. We stellen the big five van Nederland aan je voor! Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bij het verzet
    schooltv.nl
    Bij het verzet

    Niet iedereen gaf zich tijdens de Tweede Wereldoorlog zomaar gewonnen aan de Duitsers. Sommige mensen gingen in verzet. Ze drukten stiekem krantjes of plakten posters tegen de Duitsers. Maar als je gepakt werd, hadden de Duitsers geen genade. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De oude Grieken veegden hun billen af met steentjes - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    De oude Grieken veegden hun billen af met steentjes - Is het snugger of kletspraat?

    Tegenwoordig gebruiken we lekker zacht toiletpapier als we naar de wc gaan. Maar dat is niet altijd zo geweest. Vroeger veegden we onze billen af met steentjes, sponzen en kranten. Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Biokunst
    hetklokhuis.nl
    Biokunst

    Pascal gaat kijken in het Bio Art laboratorium van Jalila Essaidi. Hier komen kunst, natuur en wetenschap samen. Wist je dat je van koeienmest textiel kunt maken? En dat mensenhuid kogels tegen kan houden wanneer het gemengd is met spinnenzijde? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Behulpzame beestjes in de biologische bestrijding
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Behulpzame beestjes in de biologische bestrijding

    Hoe beschermen milieubewuste boeren hun planten dan tegen al die vervelende beestjes? Met nog meer beestjes! Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bionische mens
    hetklokhuis.nl
    Bionische mens

    Als je een arm of een been mist, kunnen bionische ledematen ervoor zorgen dat je je toch kunt bewegen. Als je hart het niet meer goed doet, helpt een speciaal kastje ervoor dat hij wel blijft kloppen. Maar tegenwoordig bestaan er ook manieren om je lichaam te verbeteren, zonder dat er iets mis is. Bekijk...

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als je over een stuk papier blaast?
    proefjes.nl
    Wat gebeurt er als je over een stuk papier blaast?

    Als het stormt waait er van alles weg. Dat komt doordat de wind ertegenaan blaast. Je kunt zelf ook iets wegblazen. Maar wat gebeurt er nu als je niet ergens tegenaan blaast, maar ergens overheen blaast? Dit proefje zal je laten zien hoe een vliegtuigvleugel werkt.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als je tussen pingpongballen door blaast?
    proefjes.nl
    Wat gebeurt er als je tussen pingpongballen door blaast?

    Als het stormt waait er van alles weg. Dat komt doordat de wind ertegenaan blaast. Je kunt zelf ook iets wegblazen. Maar wat gebeurt er nu als je niet ergens tegenaan blaast, maar ergens tussendoor blaast? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; Bladeren
    schooltv.nl
    Nieuws uit de Natuur ; Bladeren

    Herfst is de aanloop naar winter. In deze tijd zien we veel bladeren op de grond vallen. De meeste loofbomen laten hun bladeren vallen om uitdroging te voorkomen. Ze verdampen namelijk veel water via hun bladeren. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de blobvis
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de blobvis

    Deze vis ziet er boven water een stuk anders uit dan onderwater. Wil jij nog meer lezen over dit buitenbeentje? Lees dan de feitjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Blushelikopter
    hetklokhuis.nl
    Blushelikopter

    Het bestrijden van een natuurbrand is vaak een race tegen de klok. Het moet snel gebeuren en bovendien zijn er in die gebieden vaak geen wegen voor de brandweerwagens. Dan worden blushelikopters ingezet. Nienke gaat mee op oefening. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Boccia
    boccia.nl
    Boccia

    Boccia is een vorm van mikspel en lijkt op het spel jeu de boules. Het is een sport die gespeeld kan worden door mensen met een beperking. Twee teams van één tot drie personen spelen tegen elkaar. Bij boccia is het toegestaan hulpstukken te gebruiken om de bal in het veld te rollen. De...

    x
  • Plaatje Hoe was het vroeger op de boerderij?
    schooltv.nl
    Hoe was het vroeger op de boerderij?

    Tegenwoordig hebben de meeste boeren in Nederland grote boerderijen met een soort product. Maar vroeger was dat anders. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe was het om het bombardement van Rotterdam mee te maken?
    schooltv.nl
    Hoe was het om het bombardement van Rotterdam mee te maken?

    Tom is vijf jaar oud als Rotterdam gebombardeerd wordt door het Duitse leger in de Tweede Wereldoorlog. De huizen tegenover zijn huis stonden allemaal in brand. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bomen in de herfst
    schooltv.nl
    Bomen in de herfst

    Waarom verliest een boom zijn blaadjes in het najaar? In de herfst bereiden bomen zich voor op de winter. Om ervoor te zorgen dat er geen water verdampt via de bladeren laat een boom zijn bladeren vallen in het najaar. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Botox
    hetklokhuis.nl
    Botox

    Botox wordt gebruikt om rimpels weg te spuiten, maar het kan ook toegepast worden als medicijn, bijvoorbeeld tegen ernstige spierziekten. In deze aflevering van Het Klokhuis legt Lisa uit wat botox nou precies is, waar het botoxstofje vandaan komt en op wat voor manieren het wordt gebruikt en ingespoten.

    x
  • Plaatje Boudica
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Boudica

    Deze Keltische koningin streed tegen de Romeinse bezetters. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Boudica.

    x
  • Plaatje Zelf braakballen pluizen | OERRR
    natuurmonumenten.nl
    Zelf braakballen pluizen | OERRR

    Een uil eet een muis met huid en haar op! Hun maag kan de botjes en haren niet goed verteren, daarom spuugt de uil deze als bal (braakbal) uit. Als je de braakbal uit elkaar pluist, kom je de schedeltjes en botjes van muizen tegen. Spannend! Kijk hier om te zien hoe je dat precies doet zo'n braakbal...

    x
  • Plaatje Hoe worden brandblussers gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe worden brandblussers gemaakt?

    Met een brandblussers kun je kleine brandjes in huis of ergens anders zelf blussen. Er zit geen water in, maar een blusmiddel dat het vuur dooft. Hoe worden die brandblussers eigenlijk gemaakt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat draagt een brandweerman of -vrouw?
    schooltv.nl
    Wat draagt een brandweerman of -vrouw?

    Als er ergens brand uitbreekt, rukt de brandweer uit om de brand te blussen en mensen te redden. Maar wat moet een brandweerman of –vrouw eigenlijk dragen, om goed beschermd te zijn tegen warmtestraling en rook? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is een brandwond?
    schooltv.nl
    Wat is een brandwond?

    Een brandwond kun je krijgen als je huid in contact komt met hele extreme temperaturen. Je kunt een eerstegraads, tweedegraads of derdegraads brandwond krijgen. Hoe zien die verschillende brandwonden er uit en wat kun je er tegen doen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Brede en smalle duinen
    schooltv.nl
    Brede en smalle duinen

    Duinen zijn niet alleen mooi om doorheen te wandelen. Ze zijn ook erg belangrijk als bescherming tegen de zee en als filter van ons drinkwater. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Brood bakken
    schooltv.nl
    Brood bakken

    Je hebt meel nodig, water, gist en een paar sterke handen! Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe komen de luchtbelletjes in het brood?
    proefjes.nl
    Hoe komen de luchtbelletjes in het brood?

    Om brood te maken heb je meel, water en ook gist nodig. Die gist kun je in kleine zakjes in de supermarkt kopen. Maar waarom zit er eigenlijk gist in brood? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Hoe wordt brood gebakken in de fabriek?
    schooltv.nl
    Hoe wordt brood gebakken in de fabriek?

    Brood wordt gemaakt van meel, water, zout en gist. Veel broden die uiteindelijk in de supermarkt verkocht worden, zijn in de fabriek geproduceerd. Hoe gaat dat precies? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bruggen
    docukit.nl
    Bruggen

    In Nederland zijn meer dan 40.000 bruggen. Via een brug kom je van de ene kant van het water naar de andere. Er zijn veel soorten bruggen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 53. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Bruggen bouwen
    docukit.nl
    Bruggen bouwen

    Nederland heeft niet alleen veel water, maar ook veel bruggen. Alleen de stad Amsterdam heeft al duizend bruggen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 037. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Bruggen in Nederland
    docukit.nl
    Bruggen in Nederland

    Nederland is een land met veel rivieren. Vroeger kon je met een platte boot van de ene naar de andere oever varen. Die boten heten pontveren. Er zijn er nog maar een paar van in Nederland. Tegenwoordig zijn over alle rivieren en kanalen bruggen gebouwd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Waar kan je bubbels voor gebruiken?
    schooltv.nl
    Waar kan je bubbels voor gebruiken?

    Bubbels zijn niet alleen leuk, maar ook heel nuttig. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om dingen schoon te maken. Door de bubbels te laten imploderen, dus in elkaar te laten klappen, vormt elke bubbel een waterstraal. Zo kunnen lenzen of motorblokken schoongemaakt worden. Ook kunnen verstopte aders...

    x
  • Plaatje Van ei tot buidelboomkikker
    schooltv.nl
    Van ei tot buidelboomkikker

    Het vrouwtje van een buidelboomkikker draagt haar eieren in een broedbuidel met zich mee. In de buidel komen de eieren uit. Als de larven groot genoeg zijn, laat de moeder ze los in het water. Ze groeien daar uit tot kleine boomkikkertjes. Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Voortplanting van de buidelboomkikker
    schooltv.nl
    Voortplanting van de buidelboomkikker

    Buidelboomkikkers leven van insecten die ze tussen de takken van bomen vangen. Het zijn amfibieën, maar ze komen alleen in het water om de larven los te laten. Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Buistransport
    hetklokhuis.nl
    Buistransport

    Tussen Rotterdam en Antwerpen ligt een ondergrondse snelweg met pijpleidingen voor transport van gassen en vloeistoffen. Hoe omzeil je de obstakels die je tijdens de aanleg tegen komt? Maurice vliegt met een controlevlucht over de 'buisleidingenstraat'. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Bushcraftskills
    hetklokhuis.nl
    Bushcraftskills

    Pascal gaat bushcraften. Dat is leven in de natuur, van de natuur en met respect voor de natuur. Hij leert een waterdichte hut bouwen, en hoe je een vuur maakt. Maar vooral, hoe laat je alles wat je doet weer netjes achter? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Camouflage en bedrog bij dieren
    docukit.nl
    Camouflage en bedrog bij dieren

    Voor veel dieren is het handig als ze niet opvallen. Hun schutkleur beschermt ze tegen roofdieren. Die zien hen daardoor niet goed. Dieren kunnen zich op allerlei manieren camoufleren. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 311. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Caribisch gebied in oorlog
    schooltv.nl
    Caribisch gebied in oorlog

    In 1940 is Curaçao een kolonie van Nederland. Maar in tegenstelling tot Nederland wordt het Caribische eiland niet bezet door de Duitsers. Toch gaat de tweede wereldoorlog hier niet ongemerkt voorbij. Twee ooggetuigen vertellen hun verhaal. Bekijk het filmpje van Jong in oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Catamaranzeilen
    hetklokhuis.nl
    Catamaranzeilen

    Bart leert zeilen op een catamaran. Hij leert allemaal nieuwe woorden zoals overstag, bakboord en stuurboord. Hij hangt buitenboord aan een trapeze om de boot goed in balans te houden. Helaas slaat de catamaran midden op het water toch om. Wat nu? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis

    x
  • Plaatje Champignons
    schooltv.nl
    Champignons

    Een champignon begint als een ondergronds bolletje. Als dat bolletje water opneemt zwelt het op. Boven de grond laat de bovenkant van het bolletje los van de steel. Zo ontstaan de hoed en de ring. Onder de hoed zitten de plaatjes, waar de sporen op ontstaan. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Chemotherapie
    hetklokhuis.nl
    Chemotherapie

    Chemotherapie is een van de bekendste behandelingen tegen kanker. Janouk ontmoet Emma (16 jaar) en volgt haar bij haar chemo. Emma kreeg al 16 behandelingen met chemomedicijnen en is nu bijna beter. Hoe vond zij de chemo? Is het erg om kaal te zijn? En hoe werken die medicijnen eigenlijk? Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Wat is de cloud?
    schooltv.nl
    Wat is de cloud?

    Al je foto’s, filmpjes en documenten kun je tegenwoordig bewaren in de cloud. Ze staan dan niet op je eigen computer, maar op een van de vele supercomputers ergens ter wereld. En toch kun je er altijd en overal bij. Bekijk het filmpje van het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het conflict tussen Israël en de Palestijnen
    kidsweek.nl
    Het conflict tussen Israël en de Palestijnen

    'Het is oorlog', zo liet de Israëlische premier Netanyahu zaterdag weten toen Hamas, een terroristische organisatie, vanuit Palestijns gebied raketten afvuurde op Israël. Ook vielen tientallen strijders het land binnen. Al meer dan zeventig jaar is er ruzie tussen Israëliërs en Palestijnen....

    x
  • Plaatje Wat is conservatief?
    schooltv.nl
    Wat is conservatief?

    Conservatief is het tegenovergestelde van vooruitstrevend. Conservatieve mensen willen dingen het liefste houden zoals ze zijn. Vooruitstrevende mensen vinden het juist goed als dingen veranderen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Constructies
    docukit.nl
    Constructies

    Een huis, een tafel, een brug, een fiets en een tuinhek: het zijn allemaal voorbeelden van een constructie. Een constructie maakt al deze voorwerpen stevig. Zodat je er bijvoorbeeld op kunt zitten, eroverheen kunt lopen of tegen aan kunt duwen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Wat zijn cookies?
    schooltv.nl
    Wat zijn cookies?

    Veel websites op internet maken gebruik van cookies. Zo’n cookie komt op jouw computer te staan en onthoudt waar je bent geweest en wat je leuk vindt. Dat kan heel handig zijn, maar het kan ook irritant zijn om overal dezelfde reclames tegen te komen bijvoorbeeld. Bekijk het filmpje van het Klokhuis...

    x
  • Plaatje Drie vragen over het coronavirus
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over het coronavirus

    In China zijn mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Het Jeugdjournaal (22 januari 2020) geeft antwoord op drie vragen over het coronavirus: Wat is het coronavirus? Wat wordt er gedaan tegen het virus? Kan het virus zich ook buiten China verspreiden?

    x
  • Plaatje Hoe groeit courgette?
    schooltv.nl
    Hoe groeit courgette?

    Courgettes worden in Nederland in kassen geteeld. Ze kunnen namelijk niet goed tegen de kou. Er is iets speciaals met de bestuiving van de bloemen van de courgetteplant. Hoe de courgette na de bestuiving groeit, zie je met versnelde opnames in de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het cultuurstelsel
    schooltv.nl
    Het cultuurstelsel

    In de 19e eeuw is Nederlands-Indië een kolonie van Nederland. De Nederlandse regering is er de baas. In 1830 wordt het cultuurstelsel ingevoerd om nog meer winst te behalen uit de landbouw. En de Indiërs? Die konden er niks tegen doen. Bekijk het filmpje van Welkom in de IJzeren Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Damz
    damz.nl
    Damz

    Hoe zit het ook alweer met de spelregels van dammen? Neem snel een kijkje op deze website. Waar je ook live kunt trainen en kunt spelen tegen andere kinderen.

    x
  • Plaatje Dance battle
    hetklokhuis.nl
    Dance battle

    Dolores leert dance battlen bij dans- en theatergroep ISH. Ze battlet met haar dansgroep tegen een andere groep. Wie zal de battle winnen? Kijk maar naar deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Data Detox Game
    game.data-detox.nl
    Data Detox Game

    In de Data Detox Game zoek je, surfend over het web, naar de schat van een legendarische hacker. Maar ... er zijn andere kapers op de kust! Accepteer je alle cookies die je tegenkomt, geef je altijd persoonlijke informatie vrij wanneer je daarom gevraagd wordt? Weet wat je prijsgeeft!

    x
  • Plaatje De Beemster
    canonvannederland.nl
    De Beemster

    Bij Amsterdam lag een groot meer, de Beemster. De Amsterdammers wilden het water uit dit meer halen. Ze bouwden een dijk om het hele meer heen. De dijk was wel 38 kilometer lang. Daarna maakten ze het meer leeg met 43 windmolens. In 1612 was het werk klaar. Het meer was helemaal droog. Het was een groot...

    x
  • Plaatje De brandweerauto
    schooltv.nl
    De brandweerauto

    Een brandweerauto heeft heel veel onderdelen. De belangrijkste zijn de pomp en de watertank. In deze clip van Schooltv.nl kun je zien hoe een brandweerauto eruit ziet.

    x
  • Plaatje De club van Lelijke Kinderen (de film)
    declubvanlelijkekinderen.nl
    De club van Lelijke Kinderen (de film)

    De Club van Lelijke Kinderen is een bioscoopfilm die in 2019 in de bioscopen komt. De film gaat over Paul, een jongen die wordt opgesloten door president Isimo omdat hij flaporen heeft. Gelukkig weet hij op het nippertje te ontsnappen. Samen met Sara, Kai en De Club van Lelijke Kinderen gaat hij de strijd...

    x
  • Plaatje De Opstand
    canonvannederland.nl
    De Opstand

    Tijdens de Nederlandse Opstand, beter bekend als Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), komen de Nederlandse gewesten in verzet tegen koning Filips II van Spanje. In 1588 ontstaat uiteindelijk de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Voor meer informatie neem je een kijkje op deze site. Let op: kies...

    x
  • Plaatje De route van de VOC
    schooltv.nl
    De route van de VOC

    De schepen van de VOC voeren heen en weer naar Azië. Maar welke route namen ze? En welke gevaren kwamen ze tegen? Deze clip van Schooltv.nl geeft je het antwoord.

    x
  • Plaatje Deodorant
    hetklokhuis.nl
    Deodorant

    Bart zoekt in de deodorantfabriek uit wat er te doen is tegen zweetgeurtjes. Waarom zweten we en hoe werkt deodorant? En welke stoffen zitten er in een deodorant? Verder ziet Bart hoe deospuitbussen én deorollers worden gemaakt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Diamant
    hetklokhuis.nl
    Diamant

    In de natuur is er niets harder dan diamant. Tegenwoordig zijn we in staat om zelf diamanten te maken. Hoe gaat dat in zijn werk en is deze in een laboratorium gemaakte diamant van een natuurlijke te onderscheiden? Eva zoekt het uit! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Dieren in de winter
    docukit.nl
    Dieren in de winter

    Veel dieren zijn altijd buiten, ook in de winter. Hazen en reeën, mezen, schapen, allemaal kunnen ze tegen de kou, zelfs als het vriest. Hoe blijven ze warm? Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 86. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Dieren in de woestijn
    docukit.nl
    Dieren in de woestijn

    In een woestijn kan het overdag wel 50 graden worden. En het zand zelfs 75 graden. 's Nachts kan het in sommige woestijnen flink vriezen. Tegen zo'n extreem klimaat kan niet elk dier. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 193. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Dieren van de Galapagos
    docukit.nl
    Dieren van de Galapagos

    Enorme schildpadden, vogels met knalblauwe voeten, grote leguanen die rechtstreeks uit de prehistorie lijken te komen. Op de Galapagos-eilanden leven dieren die je nergens anders tegenkomt. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 408. Kijk in de...

    x
  • Plaatje Dierenbescherming
    docukit.nl
    Dierenbescherming

    Mishandeling of verwaarlozing van dieren komt helaas maar al te vaak voor. Veel mensen konden slecht tegen dit dierenleed. Daarom richtten zij verenigingen op om de dieren te beschermen. In 1877 gingen al die verenigingen in Nederland samenwerken. En zo ontstond de Nederlandse Dierenbescherming. Lees...

    x
  • Plaatje DierenZoeker
    hetklokhuis.nl
    DierenZoeker

    Er bestaan duizenden diersoorten. Als je een beestje in de natuur tegenkomt, hoe weet je dan welk diertje het is? Maurice heeft op zijn smartphone de app DierenZoeker. Samen met een bioloog en de DierenZoeker gaat hij op pad. In deze aflevering van Het Klokhuis ontdek je hoe de DierenZoeker, voor op...

    x
  • Plaatje Dijkversterking
    hetklokhuis.nl
    Dijkversterking

    Als er geen dijken zijn, dan zou meer dan de helft van Nederland onder water staan. Hoe bouw je een dijk? En hoe test je de stevigheid? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Dik en dun
    docukit.nl
    Dik en dun

    Iedereen is anders gebouwd, en dat is prima. Sommige mensen zijn dun, anderen een beetje mollig. Maar er zijn tegenwoordig wel meer dikke mensen. Terwijl de meeste mensen eigenlijk liever dun willen zijn. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Dino-voetstappen ontdekt door de droogte
    jeugdjournaal.nl
    Dino-voetstappen ontdekt door de droogte

    In de Verenigde Staten zijn voetsporen van een dinosaurus ontdekt. De sporen zijn meer dan 113 miljoen jaar oud en lagen jarenlang onder water. Door de droogte in het gebied, zijn de dino-voetstappen nu te zien. Bekijk het artikel op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 24 augustus 2022.

    x
  • Plaatje Hoe zit een dobbelsteen in elkaar?
    schooltv.nl
    Hoe zit een dobbelsteen in elkaar?

    Op een dobbelsteen staan de cijfers een tot en met zes. Maar wist je dat de ogen op de zijden die tegenover elkaar liggen opgeteld altijd zeven zijn? Op die manier kun je heel makkelijk uitrekenen welke getallen er op de zijdes van de dobbelsteen staan die je niet kunt zien. Bekijk het filmpje van Het...

    x
  • Plaatje #Doeslief
    doeslief.sire.nl
    #Doeslief

    We doen best vaak onaardig tegen elkaar. Op straat, in het verkeer, in winkels, op sociale media... Daar moeten we echt iets aan doen. Daarom start SIRE (Stichting Ideële Reclame) een campagne: #doeslief. op deze site lees je er alles over.

    x
  • Plaatje Dolfijnen
    docukit.nl
    Dolfijnen

    Vrolijk, slim en aardig tegen mensen. Zo'n huisdier wil iedereen wel. Maar dat gaat een beetje moeilijk met een dolfijn. Dolfijnen hebben een behoorlijk zwembad nodig om zich lekker te voelen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 001. Kijk...

    x
  • Plaatje Waarom kunnen dolfijnen zo goed horen?
    schooltv.nl
    Waarom kunnen dolfijnen zo goed horen?

    Dolfijnen hebben kleine oren, maar ze kunnen onder water heel goed horen. Dolfijnentrainer Daan laat dit zien. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Doopvont
    schooltv.nl
    Doopvont

    In elke katholieke kerk staat een mooi versierde doopvont. In dit water worden door de priester kinderen gedoopt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Drie vragen over kindermishandeling
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over kindermishandeling

    Kindermishandeling, wat is het precies en wat kun je er tegen doen? Het Jeugdjournaal geeft antwoorden op drie vragen over kindermishandeling.

    x
  • Plaatje Een proefje over drijven en zinken
    schooltv.nl
    Een proefje over drijven en zinken

    Wat blijft drijven en welke voorwerpen zinken naar de bodem als je ze in het water gooit? Wijze Varen en Buurpoes doen een proefje om dat uit te zoeken. Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Snapje? Drijven of zinken
    schooltv.nl
    Snapje? Drijven of zinken

    Hoe weet je wat in water blijft drijven en wat naar de bodem zinkt? Luister maar naar dit Snapje?, een liedje met uitleg waardoor jij het snapt!

    x
  • Plaatje Hoe kom je aan drinkwater uit de natuur?
    schooltv.nl
    Hoe kom je aan drinkwater uit de natuur?

    Je kunt weken zonder eten, maar slechts een paar dagen zonder drinkwater. Daarom is het belangrijk dat je genoeg drinkt. Maar waar haal je schoon water vandaan als je in de natuur bent, zonder dat je er ziek van wordt? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Reizen door de woestijn
    schooltv.nl
    Reizen door de woestijn

    De dromedaris kan goed tegen de hitte van de woestijn. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Drones
    docukit.nl
    Drones

    Een drone is een onbemand voertuig, meestal is het een luchtvaartuig zonder piloot. Er zijn ook drones die onder water worden gebruikt, of op de weg. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 117. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Drop
    hetklokhuis.nl
    Drop

    In Nederland snoepen we wel 32 miljoen kilo drop per jaar. Maar wist je dat drop oorspronkelijk helemaal niet bedacht was als snoep? Vroeger geloofden mensen dat het hielp tegen verkoudheid, keelpijn en griep. Pascal gaat op zoek naar het belangrijkste ingrediënt van drop: de zoethoutwortel. En...

    x
  • Plaatje Drugs
    docukit.nl
    Drugs

    Al duizenden jaren geleden ontdekten mensen dat bepaalde planten hielpen tegen hoest, hoofdpijn of kramp. Sommige mensen gebruiken deze oude geneesmiddelen nog steeds. Niet omdat ze ziek zijn, maar vanwege het gevoel dat ze krijgen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje Een duikboot haalt adem met een snorkel - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Een duikboot haalt adem met een snorkel - Is het snugger of kletspraat?

    Een mens kan, zonder hulpmiddelen, niet lang onder water blijven. Hoe gaat dat dan in een duikboot? Bekijk het filmpje van Stdio Snugger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Duiken
    docukit.nl
    Duiken

    Duiken is spannend en stoer. Samen met je maatje verken je een avontuurlijke wereld onder water vol bijzondere vissen. Maar voor het zover is, leer je het duiken gewoon in een zwembad. Eerst moet je veel vaardigheden leren voordat je in zee mag duiken. En je moet weten wat je moet doen om veilig te duiken....

    x
  • Plaatje Duinen
    docukit.nl
    Duinen

    Toeristen verbazen zich er steeds weer over. Nederland ligt lager dan de zee. Is dat niet gevaarlijk, vragen ze zich af. Nee hoor. Ons land wordt tegen de zee beschermd door een lange rij duinen. Samen vormen zij de zeewering. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Duinonderhoud
    hetklokhuis.nl
    Duinonderhoud

    De duinen beschermen het land tegen de zee, maar door drinkwaterwinning en gebrek aan knagers (konijnen) worden de duinen bedreigd. In deze aflevering van Het Klokhuis wandelt Margreet door de duinen en komt van alles te weten over duinonderhoud.

    x
  • Plaatje Duitsland
    schooltv.nl
    Duitsland

    Ten oosten van Nederland ligt Duitsland. De 20e eeuw staat voor Duitsland grotendeels in het teken van allerlei oorlogen, maar tegenwoordig is Duitsland een sterk economisch ontwikkeld land. Duitsland is geliefd bij toeristen door culturele steden als Berlijn en Hamburg, natuurgebieden als het Zwarte...

    x
  • Plaatje E-Divisie
    eredivisie.nl
    E-Divisie

    De KPN eDivisie is de officiële Nederlandse FIFA22 competitie. In de KPN eDivisie strijden de 18 Eredivisieclubs virtueel om het kampioenschap in EA Sports FIFA 22 Ultimate Team™. Hier vind je meer informatie.

    x
  • Plaatje Eb en vloed
    hetklokhuis.nl
    Eb en vloed

    Hoe krijg je hoog en laag water op het strand? Dolores legt uit hoe de maan en de draaiing van de aarde voor eb en vloed zorgen. Verder laat ze zien hoe dieren profiteren van de getijdenwisselingen. En op de Afsluitdijk ziet ze hoe met een getijdengenerator met behulp van eb en vloed stroom maakt. Bekijk...

    x
  • Plaatje Hoe ontstaan eb en vloed?
    schooltv.nl
    Hoe ontstaan eb en vloed?

    Soms is het water hoog, en soms laag. Dit heet eb en vloed, en de maan zorgt ervoor dat dit gebeurt. Hoe gaat dat in zijn werk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe ontstaan eb en vloed?
    schooltv.nl
    Hoe ontstaan eb en vloed?

    De maan trekt met haar zwaartekracht het water naar zich toe. Als de Noordzee aan de kant van de maan staat, dan is het daar vloed. Ook aan precies de andere kant van de wereld is het dan vloed, door draaien van de aarde. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Mijn echo
    schooltv.nl
    Mijn echo

    In de bergen, in een grot of in een zoutpan kun je soms een echo horen. Het is je eigen stem die weerkaatst tegen de wand van de bergen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is eczeem?
    schooltv.nl
    Wat is eczeem?

    De hoornlaag is de beschermlaag van de huid. Normaal gesproken is dit laagje een beetje vettig, zodat het je huid kan beschermen tegen verkeerde stoffen. Als je eczeem hebt, is de hoornlaag droog en schilfert het daardoor een beetje. Maar hoe werkt dat precies? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op...

    x
  • Plaatje Verkiezingen: Wat doet de Eerste Kamer?
    jeugdjournaal.nl
    Verkiezingen: Wat doet de Eerste Kamer?

    Op 15 maart 2023 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Via deze verkiezingen wordt ook gekozen wie er in de Eerste Kamer terechtkomen. Over de Tweede Kamer heb je vast wel eens gehoord, maar de Eerste Kamer is ook heel belangrijk voor de politiek in Nederland. Hoe dat zit,...

    x
  • Plaatje De eerste spoorlijn
    schooltv.nl
    De eerste spoorlijn

    Op 20 september 1849 werd de eerste spoorlijn van Nederland geopend, van Amsterdam naar Haarlem. De stoomlocomotief ‘De Arend’ reed er met 40 kilometer per uur overheen. De stoomlocomotief werd aangedreven doormiddel van stoom dat afkomt van waterdamp. Eigenlijk is de trein een hele grote...

    x
  • Plaatje Wist je dit al over de Eerste Wereldoorlog?
    kidsweek.nl
    Wist je dit al over de Eerste Wereldoorlog?

    Op 28 juli 1914 begon de Eerste Wereldoorlog. In 1918 eindigde de oorlog, die miljoenen mensen het leven kostte. Waar draaide het om? En wie vocht tegen wie? Op de website van Kidsweek vind je een paar weetjes over deze bloederige oorlog. Dit is een bericht van 28 juli 2022.

    x
  • Plaatje Wat moet je doen als je een egel vindt?
    schooltv.nl
    Wat moet je doen als je een egel vindt?

    Egels zijn nachtdieren en houden een winterslaap. Als je een egel overdag tegenkomt, is er waarschijnlijk iets aan de hand. Er bestaan egelopvangcentra waar verzwakte en gewonde egeltjes worden verzorgd. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De egel: vrienden en vijanden in het bos
    schooltv.nl
    De egel: vrienden en vijanden in het bos

    Egels zijn schuwe dieren. Maar als je goed oplet kun je ze zomaar tegenkomen. Misschien zit er wel eentje bij jou in de tuin! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Eierlevendbarend: bijzondere manier van geboorte
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Eierlevendbarend: bijzondere manier van geboorte

    Veel dieren leggen eieren in een nest of in het water. Maar wist je dat er ook moederdieren zijn die eieren in hun eigen lichaam uitbroeden? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Eikels en andere noten
    hetklokhuis.nl
    Eikels en andere noten

    Planten hebben leuke trucs om er voor te zorgen dat hun zaad verspreid wordt. De ene plant maakt gebruik van de wind, de andere van het water. Maar er zijn ook planten die er voor zorgen dat hun vruchten gewoon heel lekker smaken! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Een eiland: dé plek voor aparte soorten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een eiland: dé plek voor aparte soorten

    Eilanden liggen midden in het water, afgesloten van het vaste land. Door deze isolatie ontstaan er de bijzonderste dieren. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes.

    x
  • Plaatje Flipping - Elfstedentocht
    flipping-elfstedentocht.yurls.net
    Flipping - Elfstedentocht

    Download de woordzoeker. De afbeeldingen op de 'flipping' pagina kun je omdraaien door erop te klikken. In de tekst kom je woorden tegen, die je ook kunt vinden in de woordzoeker die je gedownload hebt. Zo kom je meer te weten over de Elfstedentocht.

    x
  • Plaatje Emmelie leeft onder de zeespiegel
    schooltv.nl
    Emmelie leeft onder de zeespiegel

    Emmelie's huis ligt lager dan de zee. Haar dorp wordt tegen de zee beschermd door dijken. Wil je daar wel eens meer van weten? Bekijk dan het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Judoka Noël van
    jeugdjournaal.nl
    Judoka Noël van 't End beantwoordt vragen van kinderen

    Laura van het Jeugdjournaal ging bij judoka Noël van 't End langs en nam al jullie vragen mee. Hoe is hij op het idee gekomen om op judo te gaan? Wat is zijn favoriete worp? En kan hij zijn tegenstander wel zien als hij zijn bril niet op heeft? Bekijk het filmpje met het interview op de site van...

    x
  • Plaatje Energie
    docukit.nl
    Energie

    Zonder energie kunnen we tegenwoordig niet meer zo veel. Geen lamp zou branden, geen computer zou werken en geen motor zou draaien. De mens zou zonder energie niks kunnen beginnen. Maar waar komt die energie vandaan? Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Hoe maak je energie uit afval?
    schooltv.nl
    Hoe maak je energie uit afval?

    Afval dat niet kan worden hergebruikt, gaat de verbrandingsoven in. De warmte die daarbij vrijkomt, kun je gebruiken om bijvoorbeeld water te verwarmen. En met de stoom kun je elektriciteit opwekken. Twee vliegen in één klap! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Energiebronnen
    schooltv.nl
    Energiebronnen

    Energie ontstaat niet zomaar. Daar is een energiebron voor nodig. Er zijn verschillende soorten energiebronnen. Zonnepanelen, windmolens en waterkracht zijn milieuvriendelijk en kunnen met gas of steenkool gestookte elektriciteitscentrales vervangen. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Engeland
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Engeland

    Over Nederlandse waaghalzen, die tijdens de bezetting naar het vrije Engeland vluchten, om zo te kunnen vechten tegen de Duitsers. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Engelen
    missiokids.nl
    Engelen

    Heeft iemand weleens tegen jou gezegd dat je een engel bent? En kreeg je toen vleugeltjes op je rug? Wat zijn engelen eigenlijk? Lees er over op Missiokids.

    x
  • Plaatje Waarom eten ze in warme landen zo pittig?
    schooltv.nl
    Waarom eten ze in warme landen zo pittig?

    Een lekkere curry of een bordje nasi met hete sambal: in oosterse landen houden ze van heet. Maar eigenlijk komt de chilipeper helemaal niet uit Azië. Habtamu legt uit wat een peper zo heet maakt en wat je kunt tegen dat branderige gevoel in je mond. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat eet jij?
    docukit.nl
    Wat eet jij?

    Iedereen eet elke dag. In eten zitten belangrijke stoffen die je nodig hebt. Het is belangrijk om gezond te eten en te zorgen voor genoeg afwisseling. Tegenwoordig eten we erg verschillend. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 7. Kijk in...

    x
  • Plaatje Hoe wordt de euromunt geslagen?
    schooltv.nl
    Hoe wordt de euromunt geslagen?

    Muntgeld wordt tegenwoordig vaak digitaal ontworpen. Het onderwerp wordt vervolgens met een stempel op een munt geslagen. Maar hoe werkt dit precies en hoe kan het dat een munt soms twee kleuren heeft? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Evolutie van planten: gif maken of lokken?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Evolutie van planten: gif maken of lokken?

    Planten verdedigen zich op verschillende manieren tegen planteneters. Sommige maken gif, andere maken stekels of lokken vijanden van vijanden Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wat is extreem weer?
    schooltv.nl
    Wat is extreem weer?

    Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreem weer. Het is dan bijvoorbeeld heel heet of juist heel nat. Wat kunnen we doen tegen extreem weer? Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Familiegeheim (boek)
    schooltv.nl
    Familiegeheim (boek)

    Een boek van Caja Cazemier en Martine Letterie. Eva en Annefloor zijn nichtjes die elkaar ontmoeten op de begrafenis van een oom. Hun moeders hebben bijna geen contact, dat komt door het oorlogsverleden van de overleden oom: een NSB'er van het eerste uur. Eva en Annefloor willen het naadje van de kous...

    x
  • Plaatje Februaristaking
    schooltv.nl
    Februaristaking

    In februari 1941 wordt er voor het eerst door een grote groep mensen geprotesteerd tegen de bezetting van de Duitsers in Nederland. Sinds mei 1940 zijn ze bij ons de baas. Waarom nu dat protest? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Februaristaking (WikiKids)
    wikikids.nl
    Februaristaking (WikiKids)

    De Februaristaking was een verzetsactie in Amsterdam tegen de Duitse bezetter. Lees er over op Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje De fiets
    schooltv.nl
    De fiets

    Wist je dat de eerste fiets geen stuur had en ook geen pedalen? Tegenwoordig zitten de fietsen supersonisch in elkaar. In dit filmpje op Schooltv.nl nemen we een kijkje in een fietsfabriek en zien we hoe fietsen gemaakt worden.

    x
  • Plaatje Wat kijk je nou? Hoe is het verhaal van een film opgebouwd?
    schooltv.nl
    Wat kijk je nou? Hoe is het verhaal van een film opgebouwd?

    Alle films en veel video’s hebben een vaste opbouw. De belangrijkste figuur is de hoofdpersoon. Hij of zij heeft een doel, maar wordt tegengewerkt door een slechterik. Bij een film staat dit allemaal beschreven in het scenario. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De flamingo
    schooltv.nl
    De flamingo

    Europese flamingo's overwinteren in Afrika. Elk jaar komen ze terug naar Europa om zich voort te planten. Ze broeden in grote kolonies. Als de jongen groot genoeg zijn, gaan ze in een crèche, waar een aantal oudervogels ze bewaakt tegen bijvoorbeeld roofmeeuwen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat moet je doen als iemand flauwvalt?
    schooltv.nl
    Wat moet je doen als iemand flauwvalt?

    Dylan kan niet zo goed tegen bloed en valt flauw. Wat moet je dan doen? Bekijk het filmpje van EHBO SpangaS op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kun je iemand in een fles horen praten?
    proefjes.nl
    Kun je iemand in een fles horen praten?

    In een fles zit meestal water, wijn of limonade. Maar als een fles leeg is kun je er allemaal geluiden in horen. Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Zitten er onzichtbare gaten in een fles?
    proefjes.nl
    Zitten er onzichtbare gaten in een fles?

    De ramen van een huis houden de wind tegen. De wind kan niet door het glas heen blazen. Of kan het toch? Kun jij door glas heen blazen? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Flipping - Middeleeuwen
    flipping-middeleeuwen.yurls.net
    Flipping - Middeleeuwen

    Download de filippine. De afbeeldingen op de 'flipping' pagina kun je omdraaien door erop te klikken. In de tekst kom je woorden tegen, die je ook kunt vinden in de puzzel die je gedownload hebt. Zo kom je meer te weten over de middeleeuwen.

    x
  • Plaatje Flipping - Prehistorie
    flipping-prehistorie.yurls.net
    Flipping - Prehistorie

    Download de filippine. De afbeeldingen op de 'flipping' pagina kun je omdraaien door erop te klikken. In de tekst kom je woorden tegen, die je ook kunt vinden in de puzzel die je gedownload hebt. Zo kom je meer te weten over de prehistorie. Als je alle woorden in de filippine hebt ingevuld, lees je in...

    x
  • Plaatje Floris de Vijfde
    hetklokhuis.nl
    Floris de Vijfde

    Mustafa bezoekt het Muiderslot en geeft uitleg over ridders in de tijd van Floris V. Hij krijgt in een harnas les in zwaardvechten en gaat op een paard in galop met een lans strijden. En natuurlijk legt ridder Mustafa uit wie Floris de Vijfde was. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis.

    x
  • Plaatje Kun je iemand op een afstand horen fluisteren?
    proefjes.nl
    Kun je iemand op een afstand horen fluisteren?

    Tegenwoordig bestaan er hele ingewikkelde telefoons met heel veel functies, zoals bijvoorbeeld spelletjes. Maar de belangrijkste functie van een telefoon is toch dat je met iemand op afstand kunt spreken. Wist je dat je daar helemaal geen ingewikkelde apparatuur voor nodig hebt? Kun jij iemand die ver...

    x
  • Plaatje Hoe maak je een fluit met een toon die verandert?
    proefjes.nl
    Hoe maak je een fluit met een toon die verandert?

    Je kunt op een fles fluiten, door tegen de rand aan te blazen. Op deze fluit kun je maar één toon maken. Of kun je de toon veranderen tijdens het blazen? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Wat is foley?
    schooltv.nl
    Wat is foley?

    Vroeger lukte het nog niet om de stemmen en geluiden op te nemen en tegelijkertijd met een film af te spelen. Daarom maakte een explicateur tijdens de filmvertoning allerlei geluidseffecten. Tegenwoordig worden veel geluidseffecten in een studio gemaakt om de belevenis van een film zo mooi mogelijk te...

    x
  • Plaatje Wat is footwork voor een dansstijl?
    schooltv.nl
    Wat is footwork voor een dansstijl?

    Footwork draait om hele snelle bewegingen met je voeten. Vaak wordt footwork als een wedstrijd tegen elkaar gedanst: wie kan zijn voeten het snelste bewegen?

    x
  • Plaatje Fort Pampus
    docukit.nl
    Fort Pampus

    Pampus is een eiland in het IJmeer. Er staat een fort op, dat is een stevig gebouw met dikke muren. Het werd vroeger gebruikt om Nederland tegen de vijand te verdedigen. Van april tot en met oktober kun je Fort Pampus bezoeken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Forten rond Amsterdam
    docukit.nl
    Forten rond Amsterdam

    Door middel van de forten rond Amsterdam kon de vijand worden tegenhouden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 402. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Fossielen zoeken, vinden...en dan?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Fossielen zoeken, vinden...en dan?

    Lekker uitwaaien op het strand. Hé, daar steekt iets uit het zand. Je schopt er tegenaan en ineens sta je met een oeroud bot in je handen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Fotograferen
    docukit.nl
    Fotograferen

    Tegenwoordig hebben heel veel mensen een fotocamera. Dat is meestal een digitale camera. Hiermee kun je leuke of belangrijke dingen vastleggen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 331. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Wat is freediven?
    schooltv.nl
    Wat is freediven?

    De meeste mensen kunnen hun adem niet langer dan een minuut inhouden. Maar freedivers kunnen soms wel minutenlang onder water blijven. Nienke en Matthijs willen weten hoe je dat kunt trainen. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Mylo Freeman
    mylofreeman.com
    Mylo Freeman

    Bekijk op deze site de boeken van prentenboekenmaakster Mylo Freeman. In de video zie je hoe zij een prentenboek maakt. In de prentenboeken van Mylo Freeman zul je als hoofdpersonen vooral gekleurde kinderen tegenkomen. Omdat ze vindt dat er van zulke boeken veel te weinig zijn.

    x
  • Plaatje Freerunning
    hetklokhuis.nl
    Freerunning

    Freerunnen is een sport waarbij je zo spectaculair en soepel mogelijk een route van A naar B aflegt. Onderweg probeer je obstakels die je tegenkomt te overwinnen. Pascal leert een run van de 16-jarige wereldkampioen Noa. Zal het Pascal lukken? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Provincie Friesland
    docukit.nl
    Provincie Friesland

    Friesland is één van de twaalf provincies van Nederland. Het ligt in het noorden en het is een gebied met veel water. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 5. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Hoe spreek je gebarentaal?
    schooltv.nl
    Hoe spreek je gebarentaal?

    Sosha krijgt les van een lerares gebarentaal en leert onder andere de gebaren voor goedemorgen, bloem, thee en water. Ze ontdekt hoe belangrijk gezichtsuitdrukking is bij gebarentaal en krijgt een eigen naamgebaar. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gehoorbeschadiging
    hetklokhuis.nl
    Gehoorbeschadiging

    Lekker naar muziek luisteren, filmpjes kijken, videogamen of naar een muziek concert gaan. Wat is er leuker dan dat? Maar kunnen oren daar wel tegen? Hoe kan het dat je oor iets hoort en hoe hard mag dat geluid staan, zodat het niet slecht is voor je oren? Tirsa zoekt het uit. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje De gekko
    schooltv.nl
    De gekko

    Gekko's zijn kleine reptielen. Ze eten vooral insecten en hebben een bijzondere hobby: tegen muren en plafonds op lopen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vroeger werd het geluid bij films live in de bioscoop gemaakt - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Vroeger werd het geluid bij films live in de bioscoop gemaakt - Is het snugger of kletspraat?

    Vroeger zat er geen geluid bij films. In de bioscoop werd er live muziek bij de film gemaakt op de piano. Tegenwoordig gebruiken filmmakers behalve muziek ook veel geluidseffecten om de film zo spannend mogelijk te maken. Bekijk het filmpje van Stdio Snugger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Geluid maakt golven
    schooltv.nl
    Geluid maakt golven

    Geluiden gaan als trillingen door de lucht. Het lijkt op de golfjes die je krijgt als je een steentje in het water gooit. Hoe het precies werkt kun je zien in deze clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Geoweek
    geoweek.nl
    Geoweek

    Het is Geoweek: op expeditie met aardrijkskunde, van 12 mei tot en met 25 mei 2025. Misschien ga jij met je klas wel grondboringen doen, bekijken hoe water gezuiverd wordt, of ga je op expeditie om te ontdekken wanneer dijken stevig en hoog genoeg zijn. Meer informatie over de Geoweek vind je op deze...

    x
  • Plaatje Informatie (voor een spreekbeurt) over gevangenissen
    dji.nl
    Informatie (voor een spreekbeurt) over gevangenissen

    Vroeger zetten we boeven in een zwart-wit gestreept pak achter de tralies en kregen ze alleen water en brood. Dat gaat al lang niet meer zo. Er komt heel wat kijken bij het opsluiten van mensen. Wil je weten hoe gevangenschap in Nederland werkt? Hier vind je informatie.

    x
  • Plaatje Geweld in Israël en Palestijnse gebieden:
    jeugdjournaal.nl
    Geweld in Israël en Palestijnse gebieden: 'Het is oorlog'

    Vanuit Palestijns gebied zijn er op 7 oktober 2023 raketten afgevuurd op Israël. Dat werd gedaan door de terroristische organisatie Hamas. Die organisatie is tegen Israël. De situatie in Israël en de Palestijnse gebieden is ingewikkeld. Het heeft te maken met twee bevolkingsgroepen die...

    x
  • Plaatje Hoe drinkt een giraffe?
    schooltv.nl
    Hoe drinkt een giraffe?

    Giraffen zijn heel groot. En ze hebben een hele lange nek. Zo kunnen ze goed bij de hoge blaadjes aan de bomen. Maar het is lastig om water op de grond te drinken. Hoe zou het zijn om zo'n lange nek en zulke lange benen te hebben? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Glazenwasser
    hetklokhuis.nl
    Glazenwasser

    Dolores gaat mee met een glazenwasser en merkt dat het een zwaar beroep is. Want hoe moet je professioneel ramen lappen? Wat voor soorten vuil kom je tegen? Verder gaat Dolores mee met een hoogwerker om op grote hoogte de ramen te wassen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Wat is gluten?
    schooltv.nl
    Wat is gluten?

    In brood zit gluten. Gluten zorgt ervoor dat het brood sterk en elastisch wordt. Handig! Maar niet als je niet tegen gluten kan: als je een glutenintolerantie hebt, ook wel coeliakie genoemd, moet je glutenvrij eten. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vincent van Gogh
    schooltv.nl
    Vincent van Gogh

    In deze tijdlijn kom je meer te weten over het leven van de kunstenaar Vincent van Gogh. Tegenwoordig is zijn werk wereldberoemd, maar in zijn eigen tijd kan Vincent er niet van leven. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Goodnight
    schooltv.nl
    Goodnight

    Voordat Amber de krab gaat slapen, zegt ze welterusten tegen alle dieren en haar moeder: goodnight! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Een GPS
    schooltv.nl
    Een GPS

    De moderne wegenkaart. Snel op zoek naar nieuwe plaatsen zonder heel lang onderweg te zijn? Tegenwoordig helpt een routeplanner je op weg. Favoriete plaatsen kun je met andere delen via internet. Er zijn oneindig veel mogelijkheden. Kijk deze clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De groei van de Rotterdamse haven
    schooltv.nl
    De groei van de Rotterdamse haven

    Van kleine vissershaven naar een van de grootste havens ter wereld. De haven van Rotterdam was vroeger een klein visserhaventje. Tegenwoordig is het een van de belangrijkste havens ter wereld! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Groente
    docukit.nl
    Groente

    Sommige soorten groente kunnen goed tegen regen en kou. Die groeien op het land. Bijvoorbeeld bloemkool. Nederland bestaat voor vijf procent uit akkers waarop groente wordt verbouwd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 168. Kijk in de...

    x
  • Plaatje Ik ben geen... groentes worden dieren
    schooltv.nl
    Ik ben geen... groentes worden dieren

    Een bloemkool is geen schaap. En een watermeloen is geen haai. Maar met een beetje fantasie kun je dat er wel van maken! Wat een gezonde dieren! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is er te zien onder de grond?
    schooltv.nl
    Wat is er te zien onder de grond?

    Molletje is gek op graven! Hij komt botten tegen en ontdekt zelfs plekken waar het regent. Onder de grond! Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.