Informatie over Jeugdbieb

Wat is Jeugdbieb

Jeugdbieb is een verzameling links naar informatieve websites, filmpjes, apps en podcasts voor kinderen. Interessant, boordevol weetjes en feiten, zomaar alleen leuk of handig bij het maken van werkstukken, spreekbeurten en presentaties.
Bij elke link wordt een korte beschrijving gegeven.
Jeugdbieb verwijst o.a. naar vragen van Willem Wever, naar filmpjes van Schooltv en afleveringen van het Klokhuis.
Jeugdbieb is een initiatief van OCLC.

Icoontjes

Filmpjes op Jeugdbieb zijn te herkennen aan het dit plaatje:
Links naar apps herken je aan deze afbeelding:
En links naar podcasts herken je aan deze afbeelding:

Jeugdbieb is veilig

De websites, filmpjes en apps in Jeugdbieb zijn beoordeeld door jeugdbibliothecarissen. Jeugdbieb is een veilige omgeving voor kinderen. Wanneer zij surfen binnen Jeugdbieb worden zij niet geconfronteerd met sites met ongewenste inhoud, vervelende en enge plaatjes of teksten (racisme, discriminatie, porno, geweld, pesten, veel reclame) (Zie: Informatie voor scholen en bibliotheken).

Aandachtspunten bij de beoordeling van de websites

Doelgroep Jeugdbieb

Jeugdbieb richt zich op kinderen in de basisschoolleeftijd. In het bijzonder op kinderen van 8 t/m 12 jaar, leerlingen uit groep 5 t/m 8. Websites bedoeld voor volwassenen, maar door de informatie, het taalgebruik of mooie afbeeldingen ook geschikt voor kinderen worden soms opgenomen. In de beschrijving van de website wordt dit aangegeven.

Vormgeving websites

De website moet aantrekkelijk zijn voor de leeftijdsgroep waarvoor de website is bedoeld. Een goede informatieve site voor kinderen moet mooi, duidelijk en eenvoudig zijn. Wordt de nieuwsgierigheid van het kind geprikkeld?

Inhoud websites

De informatie is bij voorkeur in de Nederlandse taal. De informatie moet juist zijn, in begrijpelijke taal geschreven, uitleg geven van moeilijke begrippen en regelmatig worden onderhouden en geactualiseerd.

Betrouwbaarheid websites

Betrouwbaarheid van de informatie is belangrijk. De webredactie achterhaalt wie de samensteller van de website, het filmpje of app is: een betrouwbare organisatie, een specialist op het gebied van het onderwerp. Voor wie is de informatie bedoeld en met welk doel is de website, het filmpje of de app gemaakt: leren, informeren of vermaken. Betreft het een commerciële site of bevat de site reclame dan wordt dit vermeld in de beschrijving van de website. Werkstukken van kinderen worden niet afzonderlijk opgenomen in Jeugdbieb.

Gebruiksgemak websites

De zoekweg moet snel, duidelijk en eenvoudig zijn. Begrijpelijke taal is een vereiste. Een index, sitemap of zoekmogelijkheid is een handig hulpmiddel.

Extra informatie

SISO-nummer / PIM rubriek

Bij de geselecteerde links wordt het betreffende SISO-nummer (indelingsnummer van de openbare bibliotheken) en de PIM-rubriek vermeld. Aan de hand van dit SISO-nummer of PIM-rubriek kunnen kinderen in de (school)bibliotheek naar meer informatie over het onderwerp zoeken.

Zoekmogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden om naar een onderwerp te zoeken in Jeugdbieb.
  • door het intypen van een zoekwoord
  • snuffelen in de rubrieken
  • via A-Z
  • via Siso-nummer

Meer weten, meer lezen of kijken

Regelmatig verwijst Jeugdbieb naar titels van boeken, dvd's of andere materialen over het onderwerp. Deze materialen kunnen kinderen lenen in de meeste bibliotheken in Nederland of in hun schoolbibliotheek.
Vragen of opmerkingen: via het contactformulier