Leeslijst Nieuwsbegrip: Letterontwerper Gerard Unger overleden

 • Plaatje A is een koetje (dat staat op zijn kop)
  A is een koetje (dat staat op zijn kop)

  Berkel, Rob
  J-boek

  Heb je je wel eens afgevraagd waarom onze letters eruitzien zoals ze eruitzien? Waarom de een rond is en de ander hoekig? Waarom de a voor de b staat in het alfabet? Dit boek vertelt hoe mensen begonnen te schrijven tot hoe verschillende lettertypes werden ontworpen.

 • Plaatje A is van os : waar komen onze letters vandaan?
  A is van os : waar komen onze letters vandaan?

  Westera, Bette
  J-boek

  Heel lang geleden werden tekens bedacht. Later werden het letters. Maar wie bedacht onze letters? Hoe zien ze eruit in een ander schrift? En waarom is de A van Os? Als je dit boek hebt gelezen, snap je hoe dat zit.

 • Plaatje ABC
  ABC

  Deneux, Xavier
  AP-boek

  Van alligator tot zebra. Een ABC-boek met Engelse, Franse en Nederlandse woordjes. Een dik hardkartonnen prentenboek met letters en tekeningen in reliëf.

 • Plaatje Driedelig paard : blokgedichten, beeldsonnetten en tekeningen
  Driedelig paard : blokgedichten, beeldsonnetten en tekeningen

  Lieshout, Ted van
  J-boek

  Een jongen schrijft een brief aan zijn oma en zij schrijft hem terug. Blokgedichten en beeldsonnetten over allerlei onderwerpen uit de wijde wereld. Met uitleg over het zelf maken van blokgedichten en beeldsonnetten. Met bijzonder lettertypes.

 • Plaatje Fantasia I
  Fantasia I

  Stilton, Geronimo
  B-boek / AVI: E7

  Geronimo Stilton vindt een muziekdoos die hem via een gouden trap door zeven fantasielanden voert. Let op! De boeken van Geronimo Stilton bevatten veel woorden in speciale en bijzondere letters. Dat maakt lezen leuk, ook als je lezen niet leuk vindt.

 • Plaatje Het grootste en leukste beeldwoordenboek ter wereld : encyclopedia Otto-biografica
  Het grootste en leukste beeldwoordenboek ter wereld : encyclopedia Otto-biografica

  Schamp, Tom
  AK-boek

  Bekijk met Otto, zijn familie en vrienden de wereld om ons heen. Een zoekplatenboek boordevol beeldgrapjes en woordspelingen. Het lettertype varieert van zeer klein tot groot, van gekke handschriftletters tot bijzondere typografie.

 • Plaatje Het Lettercircus
  Het Lettercircus

  Visser, Rian
  AK-boek

  In gewone dingen kun je letters zien. Vader Joep en Fien nemen samen de letters van het alfabet door. Ze vinden ze overal.

 • Plaatje Het letterwinkeltje
  Het letterwinkeltje

  Busser, Marianne
  AK-boek

  Opa Brom verkoopt allerlei soorten letters in zijn winkeltje. Op speelse wijze wordt het belang van letters en van taal duidelijk.

 • Plaatje Het leukste ABC ter wereld
  Het leukste ABC ter wereld

  Schamp, Tom
  AK-boek

  Grappig ABC-boek, waarin de betreffende letter overal in het woord kan staan. Bij iedere letter word je verrast met kleine grapjes en dingen die anders dan anders zijn.

 • Plaatje Ik zoek een woord : 167 gedichten over taal om van A tot Z te verslinden
  Ik zoek een woord : 167 gedichten over taal om van A tot Z te verslinden

  J-boek
  Geheime berichten, boze brieven, lieve woorden... Een verzameling versjes en gedichten over letters, woorden en taal.

 • Plaatje Letterdromen met Do
  Letterdromen met Do

  Reek, Harriët van
  AK-boek

  Het meisje Do is zo intensief bezig met het maken van letters dat ze in haar dromen fantastische avonturen met ze beleeft. Prentenboek met fantasievolle, humoristische tekeningen in kleur.

 • Plaatje Mooi boek
  Mooi boek

  Leeuwen, Joke van
  A-boek

  Kunnen lezen is mooi. Kunnen kijken is mooi. In dit boek vind je een prachtige verzameling van letters, woorden en zinnen. In allerlei vormen en kleuren. Laat je verrassen door dit boek boordevol versjes, stripjes over Vurkie en Lepeltje, dierenverhaaltjes en gekke abc's.

 • Plaatje O echo : stadsgeluidenboek
  O echo : stadsgeluidenboek

  Van Steendam, Stan
  A-boek

  In dit boek dansen de gekste en mooiste letters over de bladzijden terwijl Tuur een wandeling door de stad maakt. Wat je daar toch allemaal hoort en ziet.

 • Plaatje Soepletters
  Soepletters

  Versyp, Mieke
  B-boek

  Een jongen komt samen met zijn broer en zus van school. Plots is zijn zusje verdwenen. Hij gaat naar haar op zoek. Daarbij wordt hij geholpen door een vreemd klein mannetje. Letters en woorden zijn de sleutel naar tal van mysterieuze werelden

 • Plaatje Van a tot zet
  Van a tot zet

  De Doncker, Wally
  A-boek

  In dit boek is elke letter van het alfabet net een mens. De letters van het alfabet stellen zich voor aan de hand van verhaaltjes over hun vorm, klank of plaats.

 • Plaatje Ze gaan er met je neus vandoor
  Ze gaan er met je neus vandoor

  Lieshout, Ted van
  J-boek

  Het lukt een dichter met liefdesverdriet niet meer om te schrijven. Wat nu? De letters nemen een besluit, zij komen in actie. En wat als de rode letters botsen met de zwarte letters..?