Leeslijst Nieuwsbegrip: 75 jaar vrijheid in Nederland

 • Plaatje 13 in de oorlog : hoe kinderen de Tweede Wereldoorlog beleefden
  13 in de oorlog : hoe kinderen de Tweede Wereldoorlog beleefden

  Hoffmann, Hein
  J-boek

  Bij de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog vertellen gewone Nederlandse mensen hoe zij als kind de oorlog hebben beleefd. Het boek is gebaseerd op de televisieserie 13 in de Oorlog.

 • Plaatje 2040 : een verhaal over oorlog en verzet
  2040 : een verhaal over oorlog en verzet

  Geus, Mireille
  B-boek

  Mei 2040. Lotte (14) is gevraagd om de toespraak op de Dam te houden. En ze weet niets over de Tweede Wereldoorlog. Met een virtual realitybril komt ze in 1943 terecht, en in een gevaarlijke situatie...

 • Plaatje Altijd feest : samen de feesten van het jaar vieren
  Altijd feest : samen de feesten van het jaar vieren

  Molen, Janny van der
  J-boek

  In de Willemsstraat wonen veel verschillende mensen. Ze komen uit alle windstreken en vieren ieder hun eigen feesten. In dit boek lees je over de verschillende feesten, en waarom ze belangrijk zijn voor de kinderen en volwassenen. Bijvoorbeeld over Pasen.

 • Plaatje Anna is er nog
  Anna is er nog

  Vos, Ida
  B-boek

  Anna heeft zich in de Tweede Wereldoorlog steeds verborgen gehouden, want ze is een Joods meisje. Het valt na de oorlog niet mee om weer te vertrouwen op andere mensen. Een gevoelig verhaal over een hele verwarrende tijd.

 • Plaatje Anna
  Anna's oorlog

  Nolet, Beatrijs
  B-boek

  Anna mag niet met haar nieuwe buurjongen Borre omgaan. Het heeft iets met de oorlog te maken. Maar wat? Daar moet Anna zelf achter zien te komen.

 • Plaatje Boordschutter Charlie
  Boordschutter Charlie

  Manning, Mick
  J-boek

  In een stripachtig beeldverhaal, documenten en foto's, wordt het persoonlijke verhaal verteld van Charlie Manning, Britse oorlogspiloot. Charlie was in de Tweede Wereldoorlog boordschutter op een bommenwerper. Tijdens bombardementen boven Duitsland raakt hij ernstig gewond.

 • Plaatje Buiten is het oorlog : Anne Frank en haar wereld
  Buiten is het oorlog : Anne Frank en haar wereld

  Molen, Janny van der
  J-boek

  Dit verhaal neemt je mee in het leven van Anne Frank. Het verhaal wordt verteld rond tien thema’s: lachen, familie, oorlog, school, angst, schrijven, moed houden, verliefd zijn, verraad en dood. Voor kinderen die het dagboek 'Het Achterhuis' nog te moeilijk vinden. Ook als luisterboek verkrijgbaar.

 • Plaatje Daan en Sietze vechten voor de vrijheid
  Daan en Sietze vechten voor de vrijheid

  Prins, Piet
  B-boek

  De vrienden Daan en Sietze zitten tijdens de laatste oorlogswinter nog steeds ondergedoken, terwijl het lot van hun ouders eveneens onzeker is. Toch zitten ze niet bij de pakken neer.

 • Plaatje De boom van Anne
  De boom van Anne

  Cohen-Janca, Irène
  J-boek

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Anne Frank ondergedoken in het Achterhuis. Door het dakraam zag zij een grote kastanjeboom. Daarover schrijft zij ook in haar beroemde dagboek. In dit prentenboek vertelt de boom zijn eigen verhaal.

 • Plaatje De nacht van 2 april
  De nacht van 2 april

  Simoen, Jan
  B-boek

  Joris speelt met zijn vrienden vaak in de duinen van een Belgisch kustplaatsje. Ze spelen soms in bunkers en op andere verboden plekken. In de zomervakantie vindt Joris tussen de spullen van zijn vader een oude foto uit de oorlog. Zo wordt het een zomer om nooit te vergeten.

 • Plaatje De schuilplaats
  De schuilplaats

  Reiss, Johanna
  C-boek

  De in Amerika wonende joodse schrijfster vertelt hoe zij en haar zusje tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim twee jaar ondergedoken zijn geweest bij een boerenfamilie in Usselo.

 • Plaatje De sleutel is gebroken
  De sleutel is gebroken

  Vos, Ida
  B-boek

  Eva en Lisa moeten in de Tweede Wereldoorlog onderduiken voor de Duitsers omdat ze joods zijn. Nergens lijken ze veilig en bovendien raken ze ook hun ouders kwijt.

 • Plaatje De sprong op Normandië : jeugdboek
  De sprong op Normandië : jeugdboek

  Manschot, Anke
  D-boek

  Twee Amerikaanse jongens, Dave en Joey, worden parachutist in de Tweede Wereldoorlog. Ze trainen in Amerika en Engeland, en op D-day landen ze in Normandië. Achterin staat een lijst van geraadpleegde literatuur en van de muziek die een rol speelt. Deze nummers zijn te beluisteren via Spotify.

 • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
  De Tweede Wereldoorlog

  Adams, Simon
  J-boek

  In korte hoofdstukken worden de belangrijkste ontwikkelingen in de Tweede Wereldoorlog beschreven.

 • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
  De Tweede Wereldoorlog

  Denters, Jeroen
  J-boek

  Over de Tweede Wereldoorlog, die we nu nog steeds elk jaar herdenken. Ook vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Maar waarom was het eigenlijk oorlog?

 • Plaatje De Tweede Wereldoorlog : 50 dingen die je moet weten
  De Tweede Wereldoorlog : 50 dingen die je moet weten

  Adams, Simon
  J-boek

  In 50 weetjes worden de belangrijkste ontwikkelingen in de Tweede Wereldoorlog beschreven.

 • Plaatje De wortels van Oranje en andere weetjes over Nederland
  De wortels van Oranje en andere weetjes over Nederland

  Horst, Marc ter
  J-boek

  Waarom is oranje de kleur van Nederland? Waarom zoete drop zouter is dan zoute drop? Lees in dit boek verbluffende en grappige en vooral ook interessante weetjes over Nederland.

 • Plaatje Dio D-Day
  Dio D-Day

  Roel, Hans Peter
  B-boek

  Dio (11) krijgt bezoek van een vreemde tante. Samen met zijn vriendin Aine en de tante gaat hij terug in de tijd. Ze belanden in 1944, waar ze de landing op de Normandische kust meemaken.

 • Plaatje Dromen van vrijheid
  Dromen van vrijheid

  Duin, Lieke van
  B-boek

  Marja woont met haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië (het huidige Indonesië). De Japanners worden de baas. Haar vader moet naar een kamp, de rest van de familie naar een ander kamp. Marja blijft hopen op de hereniging met haar vader.

 • Plaatje Een aap op de wc : een dierentuin in oorlogstijd
  Een aap op de wc : een dierentuin in oorlogstijd

  Akveld, Joukje
  J-boek

  Alle dieren van de dierentuin, waaronder chimpansee Phientje en neushoorn Kali, gaan verhuizen. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en wordt Rotterdam gebombardeerd.

 • Plaatje Een medaille voor Leroy
  Een medaille voor Leroy

  Morpurgo, Michael
  B-boek

  Leroys vader is neergeschoten boven het Kanaal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niemand wil hem echt veel meer vertellen. Pas als tante Sneeuwklokje overlijdt, leest Leroy het hele verhaal.

 • Plaatje Eenzaam in de oorlog
  Eenzaam in de oorlog

  Letterie, Martine
  J-boek

  Eddy van Thijn heeft een longontsteking die maar niet wil genezen. Toch moet hij met zijn moeder naar kamp Westerbork.

 • Plaatje Eigen vuur
  Eigen vuur

  Stoffels, Karlijn
  C-boek

  Oostburg, het dorp waar Sooys woont, wordt gebombardeerd. Met zijn zusje en broertjes moet hij, dwars door het oorlogsgebied, op zoek naar veiligheid. Wie kun je vertrouwen in een land vol vijanden en gevaar?

 • Plaatje Familiegeheim
  Familiegeheim

  Cazemier, Caja
  B-boek

  Eva's opa wordt begraven. Maar waarom mag er niemand bij de begrafenis zijn? En wie is die geheimzinnige vrouw bij het graf?

 • Plaatje Gevaarlijk geheim
  Gevaarlijk geheim

  Heerze, Jan
  C-boek

  1942. Ward brengt illegale krantjes rond voor zijn broer in het verzet. Hij wordt staande gehouden door een Duitser. Ward besluit voortaan met Minke te gaan. Zijn broer duikt onder, steeds meer bekenden worden opgepakt...

 • Plaatje Groen en rood maken ruzie
  Groen en rood maken ruzie

  Anthony, Steve
  AK-boek

  De groene hagedissen en de rode rechthoeken hebben ruzie. De rode rechthoeken zijn slim, maar de groene hagedissen zijn sterk. Ze vechten alsof het oorlog is. Kan dat echt niet echt anders?

 • Plaatje Grote gedachten : verhalen over filosofie
  Grote gedachten : verhalen over filosofie

  Molen, Janny van der
  J-boek

  Meneer Swart geeft filosofieles op een middelbare school. Hij laat de leerlingen kennis maken met de ideeën van veertien bekende filosofen. En leert ze nadenken over zichzelf en de wereld waarin ze leven.

 • Plaatje Het Achterhuis : dagboekbrieven 12 juni 1942-1 augustus 1944
  Het Achterhuis : dagboekbrieven 12 juni 1942-1 augustus 1944

  Frank, Anne
  C-boek

  Anne Frank is een joods meisje, dat in de Tweede Wereldoorlog met haar ouders, zusje en anderen ondergedoken is in een achterhuis op een Amsterdamse gracht. Ze schrijft in haar dagboek over alles wat haar van haar 13e tot haar 15e jaar bezighoudt. Ook als luisterboek verkrijgbaar.

 • Plaatje Het begin van de bevrijding : D-day
  Het begin van de bevrijding : D-day

  Hynson, Colin
  J-boek

  Informatie over de invasie van de geallieerde legers tijdens de Tweede Wereldoorlog op de kust van Normandië. Korte hoofdstukken en voorzien van veel foto's in kleur.

 • Plaatje Het geheim van de oorlogskist
  Het geheim van de oorlogskist

  Gemert, Gerard van
  A-boek / AVI: E5 - M6

  Bij opa en om op zolder staat een kist met een hangslot. Anna en Davy vinden de sleutel en ontdekken dat de kist vol oude spullen uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog zit. Maar waar zijn de kostbare sieraden van opa’s ouders gebleven?

 • Plaatje Het kindertransport
  Het kindertransport

  Beer, Fedor de
  B-boek

  Na de dood van oma Vliegmachien stapelen de raadsels zich in rap tempo op. Marit probeert de waarheid over haar oma te ontrafelen. Haar speurtocht brengt haar bij een nare gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog.

 • Plaatje Het meisje met de vlechtjes : gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Nederlands jongste verzetsmeisje
  Het meisje met de vlechtjes : gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Nederlands jongste verzetsmeisje

  Geldof, Wilma
  D-boek

  Freddie (16) sluit zich samen met haar zus aan bij het verzet. De groep waar ook Hannie Schaft bij hoort. Ze lokt hooggeplaatste nazi's naar hun verzetskameraden. Dan moet ze zelf iemand doden...

 • Plaatje Hetty : ik was veertien en zat gevangen in Bergen-Belsen
  Hetty : ik was veertien en zat gevangen in Bergen-Belsen

  Verolme, Hetty E.
  J-boek

  Hetty (14) vertelt over haar tijd in concentratiekamp Bergen-Belsen. Zij was de oudste in de kinderbarak en nam de verantwoording over de andere kinderen. Ondanks honger, kou, verveling, ziektes en barre omstandigheden overleven zij de oorlog.

 • Plaatje Ik kan nog steeds niet vliegen
  Ik kan nog steeds niet vliegen

  Woltz, Anna
  B-boek

  Oorlogsverhaal. Luuk gaat naar Denemarken om aan te sterken na de hongerwinter. Drie maanden lang mag hij lui in het gras liggen en bessen met room eten. Maar op de boerderij zijn twee meisjes met een geheim; voor de Nederlandse Ida en de Deense Kirsten is de oorlog nog niet voorbij. Kan Luuk Ida en...

 • Plaatje Imagine
  Imagine

  Lennon, John
  AJ-boek

  Een duif vliegt over de wereld om de vredesboodschap te brengen. Prentenboek met de Engelse en Nederlandse tekst van het lied van John Lennon.

 • Plaatje In de schaduw van de bevrijding
  In de schaduw van de bevrijding

  Scherpenhuizen, David
  C-boek

  Joop heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog twee vrienden, een Joodse jongen en een jongen die lid is van de Hitlerjugend. Zijn ouders zijn bij het verzet. Toch worden ze meegenomen na de oorlog, Joop is kwaad en ongerust...

 • Plaatje Kind in de oorlog : angst en avontuur
  Kind in de oorlog : angst en avontuur

  J-boek
  Zestien mensen vertellen wat zij als kind meemaakten tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

 • Plaatje Kinderen met een ster
  Kinderen met een ster

  Letterie, Martine
  AJ-boek

  Rosa, Klaartje en Leo moeten een gele ster dragen op hun kleding, mogen niet meer naar het park en kunnen niet naar school. Verhalen over het leven van kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork terechtkwamen.

 • Plaatje Leve je-weet-wel-wie! : de tijd van wereldoorlogen 1900-1950 : de Tweede Wereldoorlog
  Leve je-weet-wel-wie! : de tijd van wereldoorlogen 1900-1950 : de Tweede Wereldoorlog

  Smit, Peter
  AJ-boek

  Het is oorlog. Iedereen heeft honger. Jeroen, Tom en Marina besluiten te gaan vissen. Misschien hoeven ze dan niet zonder eten naar bed. Een informatief prentenboek.

 • Plaatje Mag je zeggen wat je vindt? : en andere belangrijke vragen over normen en waarden
  Mag je zeggen wat je vindt? : en andere belangrijke vragen over normen en waarden

  Hartog, Aby
  J-boek

  Wat zijn normen en waarden? Wanneer is iets goed ook al is het eigenlijk fout? Wat is vrijheid. Dit boek geeft antwoord op je vragen.

 • Plaatje Met niemand over praten!
  Met niemand over praten!

  Dool, Jan van den
  B-boek / AVI: M7 - P

  Hongerwinter 1944. Nico en Janke mogen van veel geheimen niets weten, maar ze beleven spannende avonturen in de oorlog. Wie kun je wel of niet vertrouwen? Hoe is het om les te krijgen in een onverwarmde school, en hoe kom je aan voldoende eten als er bijna niets is?

 • Plaatje Mijn lieve vijand
  Mijn lieve vijand

  Bracke, Dirk
  C-boek

  Tilleke en haar jongere broer Victor wonen in een dorp dicht bij de Nederlandse grens. België is bezet door de Duitsers. Tilleke en Victor beleven de oorlog ieder op hun eigen manier.

 • Plaatje Naar het noorden
  Naar het noorden

  Meinderts, Koos
  B-boek

  Het is oorlog. Hongerwinter ... In de grote steden is nauwelijks nog iets te eten. Jaap, Nel en Kleine Kees vertrekken naar het platteland in het noorden waar nog voldoende voedsel is. Maar waar ook alles anders en vreemd is. Zien ze elkaar en hun ouders ooit weer terug?

 • Plaatje Nergens meer veilig
  Nergens meer veilig

  Heerze, Jan
  B-boek

  17 september 1944: Arnhem wordt gebombardeerd, er wordt gevochten om de brug over de Rijn. 'Rotoorlog, wanneer is die nou een keer afgelopen?' Maaike gaat met haar moeder, broertje en klasgenoot Jelle op de vlucht. Net als veel andere mensen uit de stad.

 • Plaatje Onder vuur
  Onder vuur

  Molema, Jeanette
  C-boek

  1944. Oosterbeek. Jochem en Sim zien parachutisten landen. De bevrijding is begonnen. De Duitsers vechten als leeuwen. Samen met Martje en Sim schuilt Jochem in een kelder. Zullen ze het overleven?

 • Plaatje Oorlog en vriendschap
  Oorlog en vriendschap

  Verroen, Dolf
  B-boek

  Het is meteen duidelijk: Kees en Joop worden vrienden. Voor altijd. Maar er is oorlog en Kees ontdekt al snel dat er weinig voor altijd is. Vanaf ca. 9 jaar.

 • Plaatje Oorlog zonder vader
  Oorlog zonder vader

  Letterie, Martine
  B-boek

  Als zijn vader tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt gearresteerd door de Duitsers, moet de 12-jarige Frank voor zijn moeder, zus en broertje zorgen. Vanaf ...

 • Plaatje Oorlogsgeheimen
  Oorlogsgeheimen

  Vriens, Jacques
  B-boek

  Het Zuid-Limburgse dorpje waar Tuur woont, is bezet door de Duitsers. Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit erg spannend. Wie is in het dorp nog te vertrouwen?

 • Plaatje Oorlogsherinneringen : door de stiefzus van Anne Frank
  Oorlogsherinneringen : door de stiefzus van Anne Frank

  Schloss, Eva
  J-boek

  Eva vertelt hoe ze als 9-jarig Joods meisje met haar ouders vlucht uit Wenen naar Amsterdam. Daar leert ze Anne Frank kennen. In 1942 duikt ze met haar broer en ouders onder. In 1944 worden ze verraden en gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau.

 • Plaatje Oorlogswinter
  Oorlogswinter

  Terlouw, Jan
  C-boek

  Michiel (15) maakt de oorlogswinter 1944-1945 mee. Hij raakt betrokken bij het verzet en komt voor gevaarlijke opdrachten te staan. Hij voelt zich daarin heel eenzaam, want hij mag niemand in vertrouwen nemen.

 • Plaatje Op een dag... : vijftig voorleesverhalen over feesten, tradities en gebruiken
  Op een dag... : vijftig voorleesverhalen over feesten, tradities en gebruiken

  Dam, Arend van
  J-boek

  Voorleesverhalen over feesten, tradities en gebruiken in Nederland. Zoals bijvoorbeeld: Pasen.

 • Plaatje Op weg naar de bevrijding : waar gebeurd verzetsverhaal
  Op weg naar de bevrijding : waar gebeurd verzetsverhaal

  Wiersema, Bert
  C-boek

  Dirk Albada, een jonge onderwijzer in Gouda, raakt in de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het verzet. Een waargebeurd verhaal.

 • Plaatje Opgejaagd
  Opgejaagd

  Rood, Lydia
  B-boek

  Maira en de rest van het gezin Meinhardt behoren tot de Sinti. Ze trekken rond en verdienen de kost met muziek maken, handlezen en klusjes op het land. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit.

 • Plaatje Rugdekking
  Rugdekking

  Sonnemans, G.
  D-boek

  Na de dood van hun vriend Tom tijdens een straatgevecht, melden George en Pat zich aan bij het Amerikaanse leger. Na een intensieve opleiding moeten ze naar Europa om mee te vechten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 • Plaatje Schimmen uit het verleden
  Schimmen uit het verleden

  Engelen, Theo
  C-boek

  In hun nieuwe huis ontdekt Sander op zolder een geheime kamer waar tijdens de Tweede Wereldoorlog twee joodse jongens waren ondergedoken.

 • Plaatje Uitgespeeld
  Uitgespeeld

  Gemert, Gerard van
  C-boek

  Levi en Roald doen niets liever dan samen voetballen. Maar als de oorlog uitbreekt, blijkt Levi's joodse vader een verzetsman te zijn, terwijl de vader van Roald een fanatieke NSB'er is. Blijft hun vriendschap bestaan?

 • Plaatje Vechten voor vrijheid
  Vechten voor vrijheid

  Wiegers, Janneke
  B-boek

  Harm de Boer is koerier tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een gevaarlijk leven, onderduiken, weg van zijn familie, steeds gecontroleerd worden door de bezetter. Gelukkig heeft Harm zijn geloof.

 • Plaatje Verboden te vliegen
  Verboden te vliegen

  Letterie, Martine
  A-boek

  Fietje en haar familie houden duiven. Fietje praat me ze en weet zeker dat ze haar verstaan. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, lopen de duiven gevaar. De Duitsers nemen alles in beslag. Fietje bedenkt een plan om de duiven te redden.

 • Plaatje Vergeten Oorlog
  Vergeten Oorlog

  B-boek
  Tien verhalen over kinderen uit verschillende landen die de Tweede Wereldoorlog mee hebben gemaakt.

 • Plaatje Vrijheid geef je door! : nationaal aandenken
  Vrijheid geef je door! : nationaal aandenken

  J-boek
  Dit boekje vertelt over oorlog, vrede, herdenken en vrijheid.

 • Plaatje Wat is vrijheid?
  Wat is vrijheid?

  Brenifier, Oscar
  J-boek

  Wat is vrijheid? Kun je alles doen wat je wilt? Zijn alleen volwassenen vrij? Vragen en antwoorden over vrijheid. Met stripachtige kleurentekeningen.

 • Plaatje Weg uit de vuurlinie : het verhaal van een 15-jarig meisje
  Weg uit de vuurlinie : het verhaal van een 15-jarig meisje

  Witteveen, Thea
  C-boek

  Vanwege de Slag om Arnhem moeten een tienermeisje en haar familie hun woonplaats Renkum verlaten.

 • Plaatje Wie niet weg is wordt gezien
  Wie niet weg is wordt gezien

  Vos, Ida
  B-boek / AVI: M6

  Het Joodse meisje Rachel is acht jaar wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. In korte hoofdstukken wordt over haar gevoelens van angst en onzekerheid verteld.

 • Plaatje Winterijs
  Winterijs

  Gestel, Peter van
  B-boek

  Vlak na de Tweede Wereldoorlog raken Thomas en Zwaan, allebei tien jaar, in Amsterdam, bevriend met elkaar.