Leeslijst Nieuwsbegrip: 4 en 5 mei

  • Plaatje 13 in de oorlog : hoe kinderen de Tweede Wereldoorlog beleefden
    13 in de oorlog : hoe kinderen de Tweede Wereldoorlog beleefden

    Hoffmann, Hein
    J-boek

    Bij de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog vertellen gewone Nederlandse mensen hoe zij als kind de oorlog hebben beleefd. Het boek is gebaseerd op de televisieserie 13 in de Oorlog.

  • Plaatje 2040 : een verhaal over oorlog en verzet
    2040 : een verhaal over oorlog en verzet

    Geus, Mireille
    B-boek

    Mei 2040. Lotte is gevraagd om de toespraak op de Dam te houden. En ze weet niets over de Tweede Wereldoorlog. Met een virtual realitybril komt ze in 1943 terecht, en in een gevaarlijke situatie...

  • Plaatje Alleen Beer mocht mee
    Alleen Beer mocht mee

    Hollander, Vivian den
    B-boek

    Trudi moet tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar familie naar een Japans kamp. Samen met Beer maakt ze vrolijke, maar ook veel verdrietige dingen mee.

  • Plaatje Alles over Anne
    Alles over Anne

    Metselaar, Menno
    J-boek

    Dit boek vertelt het verhaal over het leven van Anne Frank. En beantwoordt vragen van kinderen van groep 7 en 8 over Anne Frank, de Jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog.

  • Plaatje Als de strijd is gestreden
    Als de strijd is gestreden

    Kenney, Karen Latchana
    J-boek

    Wat gebeurt er met de mensen als een oorlog voorbij is. Hoe is het leven in een vluchtelingenkamp, hoe worden de overgebleven landmijnen opgespoord en opgeruimd en wat doet het Rode Kruis?

  • Plaatje Altijd feest : samen de feesten van het jaar vieren
    Altijd feest : samen de feesten van het jaar vieren

    Molen, Janny van der
    J-boek

    In de Willemsstraat wonen veel verschillende mensen. Ze komen uit alle windstreken en vieren ieder hun eigen feesten. In dit boek lees je over de verschillende feesten, en waarom ze belangrijk zijn voor de kinderen en volwassenen. Bijvoorbeeld over carnaval.

  • Plaatje Anna is er nog
    Anna is er nog

    Vos, Ida
    B-boek

    Anna heeft zich in de Tweede Wereldoorlog steeds verborgen gehouden, want ze is een Joods meisje. Het valt na de oorlog niet mee om weer te vertrouwen op andere mensen. Een gevoelig verhaal over een hele verwarrende tijd.

  • Plaatje Anna
    Anna's oorlog

    Nolet, Beatrijs
    B-boek

    Anna mag niet met haar nieuwe buurjongen Borre omgaan. Het heeft iets met de oorlog te maken. Maar wat? Daar moet Anna zelf achter zien te komen.

  • Plaatje Anne Frank
    Anne Frank

    Coronado, Ángel
    J-boek

    Anne Frank was een Joods meisje dat in de Tweede Wereldoorlog moest onderduiken. In haar dagboek vertelt ze over haar leven.

  • Plaatje Anne Frank
    Anne Frank

    Dorosheva, Sveta
    AJ-boek

    Anne Frank moest in de Tweede Wereldoorlog onderduiken. Ze werd naar een kamp gebracht waar ze overleed. Later vond haar vader haar dagboek. Lees er over in dit boekje.

  • Plaatje Buiten is het oorlog : Anne Frank en haar wereld
    Buiten is het oorlog : Anne Frank en haar wereld

    Molen, Janny van der
    J-boek

    Dit verhaal neemt je mee in het leven van Anne Frank. Het verhaal wordt verteld rond tien thema’s: lachen, familie, oorlog, school, angst, schrijven, moed houden, verliefd zijn, verraad en dood. Voor kinderen die het dagboek 'Het Achterhuis' nog te moeilijk vinden. Ook als luisterboek verkrijgbaar.

  • Plaatje De bevrijding van het Stedelijk
    De bevrijding van het Stedelijk

    Schippers, K.
    J-boek

    In de Tweede Wereldoorlog was moderne kunst verboden. Een jongetje gaat na de oorlog voor het eerst mee naar het Stedelijk Museum in Amsterdam. Daar ziet hij voor het eerst moderne kunst.

  • Plaatje De boom van Anne
    De boom van Anne

    Cohen-Janca, Irène
    J-boek

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Anne Frank ondergedoken in het Achterhuis. Door het dakraam zag zij een grote kastanjeboom. Daarover schrijft zij ook in haar beroemde dagboek. In dit prentenboek vertelt de boom zijn eigen verhaal.

  • Plaatje De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog
    De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog

    J-boek
    Atlas waarin te zien is wat de Tweede Wereldoorlog voor Nederland betekende voor wat betreft aanloop, oorlogstijd, doorwerking tot vandaag.

  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog in Nederland
    De Tweede Wereldoorlog in Nederland

    Hoof, Karin van
    J-boek

    In dit boekje lees je over de Tweede Wereldoorlog. Over de jodenvervolging, het verzet, de hongerwinter en de bevrijding.

  • Plaatje De vijand
    De vijand

    Calì, Davide
    A-boek

    Een soldaat in de woestijn zit daar letterlijk in de put. Even verderop zit een soldaat van de vijand in zijn eigen put. Een verhaal over de zinloosheid van oorlog.

  • Plaatje De wortels van Oranje en andere weetjes over Nederland
    De wortels van Oranje en andere weetjes over Nederland

    Horst, Marc ter
    J-boek

    Waarom is oranje de kleur van Nederland? Waarom zoete drop zouter is dan zoute drop? Lees in dit boek verbluffende en grappige en vooral ook interessante weetjes over Nederland. Zoals bijv. het verhaal: Planeten aan het plafond.

  • Plaatje Dromen van vrijheid
    Dromen van vrijheid

    J-boek
    Uitspraken over vrijheid van bekende en minder bekende ‘wereldkampioenen mensenrechten’, zoals bijvoorbeeld Nobelprijswinnaars Nelson Mandela en Malala Yousafzai.

  • Plaatje Dromen van vrijheid
    Dromen van vrijheid

    Duin, Lieke van
    B-boek

    Marja woont met haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië (het huidige Indonesië). De Japanners worden de baas. Haar vader moet naar een kamp, de rest van de familie naar een ander kamp. Marja blijft hopen op de hereniging met haar vader.

  • Plaatje Familiegeheim
    Familiegeheim

    Cazemier, Caja
    B-boek

    Eva's opa wordt begraven. Maar waarom mag er niemand bij de begrafenis zijn? En wie is die geheimzinnige vrouw bij het graf?

  • Plaatje Groen en rood maken ruzie
    Groen en rood maken ruzie

    Anthony, Steve
    AK-boek

    De groene hagedissen en de rode rechthoeken hebben ruzie. De rode rechthoeken zijn slim, maar de groene hagedissen zijn sterk. Ze vechten alsof het oorlog is. Kan dat echt niet echt anders?

  • Plaatje Grote gedachten : verhalen over filosofie
    Grote gedachten : verhalen over filosofie

    Molen, Janny van der
    J-boek

    Meneer Swart geeft filosofieles op een middelbare school. Hij laat de leerlingen kennis maken met de ideeën van veertien bekende filosofen. En leert ze nadenken over zichzelf en de wereld waarin ze leven.

  • Plaatje Herdenken en vieren op 4 en 5 mei
    Herdenken en vieren op 4 en 5 mei

    Visser-van den Brink, Truus
    J-boek

    Op 4 mei herdenken we de mensen die zijn gestorven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei vieren we onze bevrijding en dat we in vrijheid mogen leven. Je leest er over in dit boekje.

  • Plaatje Het Achterhuis : dagboekbrieven 12 juni 1942-1 augustus 1944
    Het Achterhuis : dagboekbrieven 12 juni 1942-1 augustus 1944

    Frank, Anne
    C-boek

    Anne Frank is een joods meisje, dat in de Tweede Wereldoorlog met haar ouders, zusje en anderen ondergedoken is in een achterhuis op een Amsterdamse gracht. Ze schrijft in haar dagboek over alles wat haar van haar 13e tot haar 15e jaar bezighoudt. Ook als luisterboek verkrijgbaar.

  • Plaatje Het geheim van de oorlogskist
    Het geheim van de oorlogskist

    Gemert, Gerard van
    A-boek / AVI: E5 - M6

    Bij opa en om op zolder staat een kist met een hangslot. Anna en Davy vinden de sleutel en ontdekken dat de kist vol oude spullen uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog zit. Maar waar zijn de kostbare sieraden van opa’s ouders gebleven?

  • Plaatje Het kindertransport
    Het kindertransport

    Beer, Fedor de
    B-boek

    Na de dood van haar reislustige oma vindt Marit (13) een doos met kaarten die oma aan zichzelf stuurde. Haar speurtocht naar oma's geheim brengt haar bij een ...

  • Plaatje Het verhaal van Anne Frank
    Het verhaal van Anne Frank

    Metselaar, Menno
    J-boek

    Over het leven van Anne Frank (1929-1945) en over haar beroemde dagboek. Met veel foto's.

  • Plaatje Het verzet in de Tweede Wereldoorlog
    Het verzet in de Tweede Wereldoorlog

    Mersbergen, Zeger van
    J-boek

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er veel dingen verboden door nazi-Duitsland. Er waren mensen die dit niet pikten en in verzet kwamen. In dit boekje lees je hoe verzetsgroepen de vijand tegenwerkten.

  • Plaatje Hoe fel de zon ook scheen : verhalen over de Tweede Wereldoorlog
    Hoe fel de zon ook scheen : verhalen over de Tweede Wereldoorlog

    Dam, Arend van
    J-boek

    Verhalen over bekende en minder bekende Nederlanders die vijf jaar lang de Duitse bezetting meemaakten. Een periode in de Nederlandse geschiedenis die nooit vergeten mag worden.

  • Plaatje Ik kan nog steeds niet vliegen
    Ik kan nog steeds niet vliegen

    Woltz, Anna
    B-boek

    Luuk gaat naar Denemarken om aan te sterken na de hongerwinter. Drie maanden lang mag hij lui in het gras liggen en bessen met room eten. Maar op de boerderij zijn twee meisjes met een geheim; voor de Nederlandse Ida en de Deense Kirsten is de oorlog nog niet voorbij. Kan Luuk Ida en Kirsten helpen?

  • Plaatje Ik zal je bewaren
    Ik zal je bewaren

    Verstegen, Jeska
    B-boek

    De oma van Jeska noemt haar per ongeluk Hesje? Wie is die Hesje? Waarom wil haar moeder er niets over zeggen en zwijgt ze over bijna alles van vroeger? Houdt ze dingen geheim? Heeft het met de Tweede Wereldoorlog te maken?

  • Plaatje Imagine
    Imagine

    Lennon, John
    AJ-boek

    Een duif vliegt over de wereld om de vredesboodschap te brengen. Prentenboek met de Engelse en Nederlandse tekst van het lied van John Lennon.

  • Plaatje In de schaduw van de bevrijding
    In de schaduw van de bevrijding

    Scherpenhuizen, David
    C-boek

    Joop heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog twee vrienden, een Joodse jongen en een jongen die lid is van de Hitlerjugend. Zijn ouders zijn bij het verzet. Toch worden ze meegenomen na de oorlog, Joop is kwaad en ongerust...

  • Plaatje Kinderen met een ster
    Kinderen met een ster

    Letterie, Martine
    AJ-boek

    Rosa, Klaartje en Leo moeten een gele ster dragen op hun kleding, mogen niet meer naar het park en kunnen niet naar school. Verhalen over het leven van kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork terechtkwamen.

  • Plaatje Mister Orange
    Mister Orange

    Matti, Truus
    B-boek

    Linus maakt tijdens de Tweede Wereldoorlog kennis met mister Orange, een kunstschilder. Hij praat met de schilder over wat helpt in een oorlog: vechten of verbeelding.

  • Plaatje Naar het noorden
    Naar het noorden

    Meinderts, Koos
    B-boek

    Het is oorlog. Hongerwinter ... In de grote steden is nauwelijks nog iets te eten. Jaap, Nel en Kleine Kees vertrekken naar het platteland in het noorden waar nog voldoende voedsel is. Maar waar ook alles anders en vreemd is. Zien ze elkaar en hun ouders ooit weer terug?

  • Plaatje Nergens meer veilig
    Nergens meer veilig

    Heerze, Jan
    B-boek

    17 september 1944: Arnhem wordt gebombardeerd, er wordt gevochten om de brug over de Rijn. 'Rotoorlog, wanneer is die nou een keer afgelopen?' Maaike gaat met haar moeder, broertje en klasgenoot Jelle op de vlucht. Net als veel andere mensen uit de stad.

  • Plaatje Oorlog
    Oorlog

    Spilsbury, Louise
    J-boek

    In het nieuws gaat het vaak over oorlog. Hoe is het om een oorlog mee te maken? Kun je een oorlog voorkomen? Je leest er over in dit boek.

  • Plaatje Oorlog in inkt : dagboekverhalen
    Oorlog in inkt : dagboekverhalen

    Brink, Annemarie van den
    J-boek

    Vrijheid vinden we nu heel gewoon, maar hoe was het voor kinderen en jongeren om de Tweede Wereldoorlog mee te maken? Dat weten we door hun dagboeken. In dit boek laten 14 jongens en meisjes jou hun verhalen meebeleven.

  • Plaatje Oorlogen en conflicten
    Oorlogen en conflicten

    Mersbergen, Zeger van
    J-boek

    In de hele wereld zijn er conflicten en oorlogen. Duizenden mensen slaan op de vlucht. Niet alleen volwassenen vechten, ook worden vaak kinderen ingezet. Lees er over in dit boekje.

  • Plaatje Oorlogsgeheimen
    Oorlogsgeheimen

    Vriens, Jacques
    B-boek

    Het Zuid-Limburgse dorpje waar Tuur woont, is bezet door de Duitsers. Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit erg spannend. Wie is in het dorp nog te vertrouwen?

  • Plaatje Oorlogswinter
    Oorlogswinter

    Terlouw, Jan
    C-boek / AVI: P

    Michiel maakt de oorlogswinter 1944-1945 mee. Hij raakt betrokken bij het verzet en komt voor gevaarlijke opdrachten te staan. Hij voelt zich daarin heel eenzaam, want hij mag niemand in vertrouwen nemen.

  • Plaatje Op een dag... : vijftig voorleesverhalen over feesten, tradities en gebruiken
    Op een dag... : vijftig voorleesverhalen over feesten, tradities en gebruiken

    Dam, Arend van
    J-boek

    Voorleesverhalen over feesten, tradities en gebruiken. Zoals bijvoorbeeld: carnaval.

  • Plaatje Opgroeien in oorlog
    Opgroeien in oorlog

    Matthews, Jenny
    J-boek

    Een journalist reisde over de hele wereld naar oorlogsgebieden. Ze fotografeerde vooral kinderen, en vrouwen. Hoe zou jij het vinden als er oorlog was in jouw land, en dat moest verlaten?

  • Plaatje Schimmen uit het verleden
    Schimmen uit het verleden

    Engelen, Theo
    C-boek

    In hun nieuwe huis ontdekt Sander op zolder een geheime kamer waar tijdens de Tweede Wereldoorlog twee joodse jongens waren ondergedoken.

  • Plaatje Soldaat Wojtek
    Soldaat Wojtek

    Dumon Tak, Bibi
    B-boek / AVI: E6

    De beer Wojtek groeit in de Tweede Wereldoorlog op bij een groep Poolse soldaten. Ze nemen hem mee naar het oorlogsfront en hij wordt hun beste vriend.

  • Plaatje Toen het oorlog was : 1939-1945
    Toen het oorlog was : 1939-1945

    Groot, Annemiek de
    J-boek

    In dit boek wordt verteld wat er met Nederland en de Nederlanders is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Soms gaat het ook over gebeurtenissen buiten Nederland omdat die juist ook belangrijk waren.

  • Plaatje Toen mijn vader een struik werd
    Toen mijn vader een struik werd

    Leeuwen, Joke van
    B-boek

    Toda vertelt over de tijd dat de oorlog is uitgebroken. Haar vader moet weg om het land te verdedigen. Toda blijft bij oma, maar als het te gevaarlijk wordt, vlucht ze naar haar moeder die in een buurland woont. De reis is vol gevaar en vreemde ontmoetingen.

  • Plaatje Vechten voor vrijheid
    Vechten voor vrijheid

    Wiegers, Janneke
    B-boek

    Harm de Boer is koerier tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een gevaarlijk leven, onderduiken, weg van zijn familie, steeds gecontroleerd worden door de bezetter. Gelukkig heeft Harm zijn geloof.

  • Plaatje Vergeten Oorlog
    Vergeten Oorlog

    B-boek
    Tien verhalen over kinderen uit verschillende landen die de Tweede Wereldoorlog mee hebben gemaakt.

  • Plaatje Verzetsmuseum Junior
    Verzetsmuseum Junior

    Zijl, Moniek van
    J-boek

    In Verzetsmuseum Junior ga je op onderzoek uit in de nagebouwde huizen van vier kinderen in de oorlog. Eva, Henk, Nelly en Jan vertellen hun verhaal. Lees meer over dit museum en de oorlogstijd in dit boekje.

  • Plaatje Vrijheid geef je door! : nationaal aandenken
    Vrijheid geef je door! : nationaal aandenken

    J-boek
    Dit boekje vertelt over oorlog, vrede, herdenken en vrijheid.

  • Plaatje Wat is goed, wat is kwaad?
    Wat is goed, wat is kwaad?

    Brenifier, Oscar
    J-boek

    Dit boek helpt je je nadenken over dingen die goed en dingen die slecht zijn.

  • Plaatje Wat is vrijheid?
    Wat is vrijheid?

    Brenifier, Oscar
    J-boek

    Wat is vrijheid? Kun je alles doen wat je wilt? Zijn alleen volwassenen vrij? Dit boek helpt je nadenken over vrijheid.

  • Plaatje Werken voor de vijand
    Werken voor de vijand

    Dam, Arend van
    B-boek

    Jori vertelt over zijn opa die als dwangarbeider in Duitsland verschrikkelijke dingen heeft beleefd. Opa praat liever niet meer over die oorlog.

  • Plaatje Wij blijven bij elkaar
    Wij blijven bij elkaar

    Letterie, Martine
    C-boek

    Het bijzondere verhaal van de joodse familie Birnbaum.

  • Plaatje Winterijs
    Winterijs

    Gestel, Peter van
    B-boek

    Vlak na de Tweede Wereldoorlog raken Thomas en Zwaan, allebei tien jaar, in Amsterdam, bevriend met elkaar.