Leeslijst Culturele diversiteit in kinder- en jeugdboeken

 • Plaatje 67 seconden
  67 seconden

  Reynolds, Jason
  D-boek

  Will(15) wil wraak nemen op de (vermoedelijke) moordenaar van zijn broer Shawn (19). Hij stapt in de lift, gewapend met diens pistool, maar onderweg stappen alle (vermoorde) bekenden en familieleden ook in. Dit zet Will aan het denken...

 • Plaatje Ada Dapper, wetenschapper
  Ada Dapper, wetenschapper

  Beaty, Andrea
  AK-boek

  Ada Marie wil alles en alles weten. Haar hoofd zit vol vragen. En die vragen wil ze graag onderzoeken en oplossen.

 • Plaatje Ademloos
  Ademloos

  Gemert, Gerard van
  B-boek

  Joey vraag Adil, een jongen uit het asielzoekerscentrum, of hij mee wil voetballen. Adil is supergoed. Als de voetbalclub geen vluchtelingenkinderen wil toelaten, besluiten de jongens daar actie tegen te ondernemen.

 • Plaatje Ali
  Ali's oorlog

  Rood, Lydia
  B-boek

  Yessin zit klem tussen twee werelden. Thuis willen ze dat hij een goede Cito-toets maakt. Maar als hij op school niet meedoet, krijgt hij Ali en zijn vriendengroep tegen zich. Is Yessin een slappeling of een macho, is hij een dader of een slachtoffer?

 • Plaatje Als ik een dinosaurus had
  Als ik een dinosaurus had

  Dawnay, Gabby
  AK-boek

  Een meisje wil graag een huisdier. Een hond? Nee! Een kat? Nee! Vissen dan? Nee! Ineens weet ze wat voor een dier zij wil: een dinosaurus. Is dat een goed plan?

 • Plaatje Anansi de spin en de gulzige tijger
  Anansi de spin en de gulzige tijger

  Cudogham, Iven
  AJ-boek

  Tijger eet al het eten van de dieren op, dus wil Anansi hem een lesje leren. Iedereen lacht hem uit: dat gaat hem nooit lukken! Vierkant prentenboek met ...

 • Plaatje Arabische sprookjes
  Arabische sprookjes

  Al Galidi, ...
  J-boek

  Twintig sprookjes uit het Midden-Oosten worden naverteld. Reis mee naar deze wereld met kamelen, sjeiks en dorre woestijnen. Met kleurrijke illustraties in ...

 • Plaatje Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes
  Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes

  Cavallo, Francesca
  J-boek

  Honderd verhalen over bijzondere vrouwen. Koninginnen, ballerina's, advocaten... Vrouwen die alle kansen hebben gegrepen om de wereld te veranderen.

 • Plaatje Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes : 100 verhalen over bijzondere vrouwen
  Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes : 100 verhalen over bijzondere vrouwen

  Favilli, Elena
  J-boek

  Zestig kunstenaressen tekenden portretten bij honderd verhalen over beroemde rebelse bijzondere vrouwen. Zoals Michelle Obama, Astrid Lindgren, Alicia Alonso en Koningin Elizabeth I.

 • Plaatje Brown girl magic
  Brown girl magic

  Hermans, Dalilla
  A-boek

  Noen wordt gepest omdat ze een donkere huid heeft. Haar zus Maan vertelt dat ze juist goed en bijzonder is. Tekst in het Nederlands en Engels.

 • Plaatje De club van lelijke kinderen
  De club van lelijke kinderen

  Meinderts, Koos
  B-boek

  Dictator generaal Isimo wil van zijn land een mooi, schoon land maken. Daarom worden alle lelijke kinderen opgepakt en in een kamp gestopt. Twee lelijke kinderen weten te ontsnappen en willen de anderen bevrijden.

 • Plaatje De duik
  De duik

  Kuyper, Sjoerd
  B-boek

  In Willemstad in Curaçao is een oude brug met een geheim: de Pontjesbrug. Wie onder de brug door zwemt belandt in het verleden. Roly weet het geheim van zijn vader, maar mag er niemand iets over vertellen. Als zijn vader na een duik niet meer terugkomt besluit Roly zijn geheim te delen met zijn vriendinnetje...

 • Plaatje De jongen achter in de klas
  De jongen achter in de klas

  Raúf, Onjali Q.
  B-boek

  In de klas van Alexa (9) komt een nieuwe jongen. Ahmet, een Syrische vluchteling, die alleen Koerdisch spreekt. Samen met een paar vrienden wil ze hem helpen.

 • Plaatje De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes
  De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes

  Schotveld, Janneke
  A-boek

  Vijftien moderne sprookjes. Een dappere 'ridster' redt een knappe prins, een koning verandert in een kikker, er is een computervrouwtje, en alle kinderen uit de klas van juf Minet krijgen een apenstaartje, zodat ze in een boom kunnen hangen.

 • Plaatje De man met de zeegroene ogen
  De man met de zeegroene ogen

  Meinderts, Koos
  AK-boek

  Aan zee woont een man met zeegroene ogen. Hij leeft van de wind en wat de zee hem schenkt. Op een dag spoelt er een fles aan met de boodschap: zoek de schat. Hij besluit aan de oproep gehoor te geven.

 • Plaatje De mooiste wiegeliedjes van hier en elders
  De mooiste wiegeliedjes van hier en elders

  Voet, Bart
  J-boek

  Kennismaking met slaapliedjes uit Afghanistan, Turkije, Marokko, Italië en nog meer landen. Met teksten van dertien wiegeliedjes in de betreffende talen. De ...

 • Plaatje De reis van Syntax Bosselman : verhalen over de slavernij
  De reis van Syntax Bosselman : verhalen over de slavernij

  Dam, Arend van
  J-boek

  Nederland gebruikte slavernij om rijk te worden. Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen en Johan Maurits van Nassau vertellen hun verhaal, maar ook Syntax Bosselman verhaalt over zijn leven als slaaf op een plantage in Suriname. In 1883 kwam hij naar de Wereldtentoonstelling in Amsterdam, maar niet...

 • Plaatje De zon is ook een ster
  De zon is ook een ster

  Yoon, Nicola
  D-boek

  New York. Het is waarschijnlijk de laatste dag dat Natasha in Amerika is. Ze zal worden uitgezet met haar vader naar Jamaica. Als Daniel, van Koreaanse afkomst, haar ontmoet, wordt hij verliefd. Hij doet er alles aan om haar te overtuigen dat ze een toekomst hebben...

 • Plaatje De zweetvoetenman : over rechtszaken & regels (en een hoop gedoe)
  De zweetvoetenman : over rechtszaken & regels (en een hoop gedoe)

  Huizing, Annet
  J-boek

  Dit boek informeert je over de gang van zaken in het recht. Aan de hand van bekende en onbekende zaken ontdek je hoe het recht werkt en hoe een rechter tot zijn oordeel komt.

 • Plaatje Donna Deletia : wegtoverheks
  Donna Deletia : wegtoverheks

  Brosens, John
  B-boek

  Donna wordt vanwege haar donkere huidskleur door haar klasgenoot uitgemaakt voor 'zwarte trut'. Als ze hem zegt op te hoepelen naar zijn tante in Amsterdam, verdwijnt hij inderdaad in in het niets.

 • Plaatje Echte Amerikaanse jongens : roman
  Echte Amerikaanse jongens : roman

  Reynolds, Jason
  D-boek

  Rashad wordt ten onrechte aangezien als winkeldief. Hij wordt door een blanke politieagent mishandeld en belandt in het ziekenhuis. Quinn ziet alles gebeuren. Moet hij reageren en het melden?

 • Plaatje Een bijna eindeloze afstand : roman
  Een bijna eindeloze afstand : roman

  Mafi, Tahereh
  D-boek

  Shirin heeft er genoeg van. Niemand ziet haar om wie ze werkelijk is. Alleen haar hijab en religie bepalen dat. Tot ze Ocean James ontmoet bij breakdance...maar kan ze de muren om zich heen nog neer halen?

 • Plaatje Een indiaan als jij en ik
  Een indiaan als jij en ik

  Sassen, Erna
  B-boek

  Boaz vind het niet leuk op school. Totdat Aïsha bij hem in de klas komt. Hij verstaat haar niet, maar haar tekeningen begrijpt hij wel. Vanaf nu is het leuk op school. Maar dan komt papa met een naar voorstel...

 • Plaatje Een leeuw als Leonard
  Een leeuw als Leonard

  Vere, Ed
  AK-boek

  De leeuw Leonard is dikke vrienden met de eend Marianne. Dat vinden de andere leeuwen heel raar. Want een eend... die slok je op. Maar Leonard vindt dat er meer manieren zijn om een leeuw te zijn. Een prentenboek over jezelf zijn.

 • Plaatje Hallo Teckel Tom!
  Hallo Teckel Tom!

  Westera, Bette
  AK-boek

  Teckel Tom vindt het prima zo met al zijn broertjes en zusjes en mama Moeps in een grote doos. Maar op een dag wordt hij in een andere doos gezte. Waar gaat hij naartoe?

 • Plaatje Heb jij misschien Olifant gezien?
  Heb jij misschien Olifant gezien?

  Barrow, David
  AK-boek

  Een jongetje speelt verstoppertje met zijn Olifant. Olifant is heel goed in verstoppen. Het jongetje kan hem nergens vinden...

 • Plaatje Het kattenmannetje en andere sprookjes
  Het kattenmannetje en andere sprookjes

  Schotveld, Janneke
  A-boek

  Het kattenmannetje kan praten met katten, als hij ziek wordt zorgen ze voor hem. Een meisje verandert haar broertje in een konijn. en wie is de stoerste man van het land?\n

 • Plaatje Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn
  Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn

  Morosinotto, Davide
  C-boek

  1904, Louisiana. Vier vrienden bestellen een revolver uit een catalogus. Ze krijgen echter een oud horloge. Het blijkt heel veel geld waard. Ze besluiten in Chicago de prijs op te halen. Het verhaal speelt in een omgeving met grote armoede, ongelijkheid tussen mannen en vrouwen en racisme,

 • Plaatje Het verlangen van de prins
  Het verlangen van de prins

  Kunst, Marco
  B-boek

  Lode is als peuter gevonden in een bootje en woont in een weeshuis. De enige die aardig is, is oma Walyu die prachtige verhalen vertelt. Op een dag ontsnapt Lode naar een schip. Maar wie op dat schip komt, kan er niet meer af, door de vloek van een prins...

 • Plaatje Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle
  Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle

  Geest, Simon van der
  B-boek

  Eva heeft een andere huidskleur dan haar moeder. Ze kent haar vader niet en haar moeder wil niets over hem vertellen. Als Eva een werkstuk moet maken kiest ze 'biologische vaders' als onderwerp. Door het werkstuk gaat ze op zoek naar haar vader in Suriname. Zal ze hem vinden?

 • Plaatje Het wonder van jou en je biljoenen bewoners
  Het wonder van jou en je biljoenen bewoners

  Schutten, Jan Paul
  J-boek

  Dit boek gaat over jou! Over je lichaam. Hoe het in elkaar zit en waarom je lichaam de dingen doet die het doet. Over de werking van organen als hart, longen, maag en darmen. En over zo'n 206 botten, 86 miljard hersencellen, zo'n 20 biljoen andere cellen en biljoenen bacteriën.

 • Plaatje Hoe mooi wit ik ben
  Hoe mooi wit ik ben

  Verroen, Dolf
  B-boek

  Als je jarig bent, krijg je cadeautjes. Maria krijgt voor haar twaalfde verjaardag een wel heel speciaal cadeau. Wat ze dan wel krijgt? Een eigen slaaf. Dit boek is eerder verschenen met de titel: Slaaf kindje slaaf.

 • Plaatje Idje wil niet naar de kapper
  Idje wil niet naar de kapper

  Middelkoop, Michael
  AK-boek

  Idje heeft een enorme bos met krullen. Hij is er blij mee want hij vindt het superhandig. Maar zijn keurige moeder heeft andere plannen: Idje moet naar de kapper.

 • Plaatje Iedereen telt
  Iedereen telt

  Roskifte, Kristin
  A-boek

  Een kijk- en zoekboek boordevol allerlei verschillende mensen. Tel de mensen en voel met ze mee. Als je hard genoeg zoekt ontdek je hun verhalen.

 • Plaatje Ik ben ik en jij bent jij
  Ik ben ik en jij bent jij

  Newson, Karl
  AP-boek

  Een jongetje is te kort voor het boek in de kast. De lange giraf helpt hem. Een kind is dik ingepakt en heeft het warm, de ijsbeer heeft het koud.

 • Plaatje Izzy + Tristan
  Izzy + Tristan

  Dunlap, Shannon
  D-boek

  Als Izzy met haar ouders en tweelingbroer Hull van Manhattan naar Brooklyn verhuist, komt ze als blank meisje in een totaal andere wereld terecht dan die ze gewend is. Maar alles staat pas echt op zijn kop als ze smoorverliefd wordt op Tristan.

 • Plaatje Janne & Jamila samen op de fiets
  Janne & Jamila samen op de fiets

  Hemmerechts, Kristien
  B-boek

  Vijf verhalen over Janne en Jamilla. Ze zijn heel verschillend, en toch beste vriendinnen.

 • Plaatje Jij tussen vele anderen
  Jij tussen vele anderen

  Goeminne, Siska
  AK-boek

  Er zijn heel veel verschillende mensen. Maar niemand is hetzelfde als jij!

 • Plaatje Johannes de parkiet
  Johannes de parkiet

  Haayema, Mark
  AK-boek

  Johannes de parkiet verhuist van een kleine kooi naar een grote volière. Daar blijft hij niet lang alleen. En dat is heel erg wennen, zoveel vreemde vogels om hem heen...

 • Plaatje Julian is een zeemeermin
  Julian is een zeemeermin

  Love, Jessica
  AK-boek

  Julian is dol op zeemeerminnen. Hij verkleedt zich zelfs als zeemeermin. Wat vindt zijn oma daar van?

 • Plaatje Junglekoorts : hoe overleef je in de stad als je alleen het oerwoud kent?
  Junglekoorts : hoe overleef je in de stad als je alleen het oerwoud kent?

  Rempt, Fiona
  B-boek

  Arani woont al lange tijd met zijn vader en moeder bij een stam in jungle van Nieuw-Guinea. Als zijn vader overlijdt besluit zijn moeder terug te gaan naar Nederland. Een land waar alles nieuw is voor hem.

 • Plaatje Justins rivaal
  Justins rivaal

  Rood, Lydia
  B-boek

  Justin woont regelmatig bij een pleegopa en -oma als zijn Rwandese moeder het moeilijk heeft. Zelf is hij te dik. Dan komt de grootste pestkop van de klas ook bij zijn pleeggezin wonen...

 • Plaatje Kalle en Saar in de jungle
  Kalle en Saar in de jungle

  Westin Verona, Jenny
  AK-boek

  Kalle en Saar vervelen zich. Ze besluiten stiekem naar de jungle in de achtertuin te gaan. Daar begint een spannend avontuur.

 • Plaatje Kersenhemel
  Kersenhemel

  Aerts, Jef
  AK-boek

  Dina en Adin zijn beste vrienden, meer dan beste vrienden. Ze zijn net tweelingkersen aan hetzelfde steeltje. Als Adin naar de stad verhuist mist Dina hem vreselijk. Ze verzinnen een manier om toch weer bij elkaar te zijn.

 • Plaatje Kikker en de vreemdeling
  Kikker en de vreemdeling

  Velthuijs, Max
  AK-boek

  Er is een vreemdeling in het bos komen wonen. Volgens Varkentje en Eend zijn ratten onbetrouwbaar, vies en lui. Maar langzaamaan ontdekken ze dat Rat juist ...

 • Plaatje Koken met Shane : 40 recepten stap-voor-stap, voor kinderen en ouders
  Koken met Shane : 40 recepten stap-voor-stap, voor kinderen en ouders

  Kluivert, Shane
  J-boek

  Shane is de zoon van Patrick Kluivert. Hij houdt van voetbal maar ook van koken. In dit boek deelt hij zijn recepten van veertig gerechten. Zoals hij ook op Instagram en YouTube zijn kookfilmpjes deelt.

 • Plaatje Kraai
  Kraai

  Timmers, Leo
  AK-boek

  Kraai is verdrietig. Omdat hij zwart is mag hij niet meespelen met Mees, Parkiet en Vink. Kraai verft zich in andere kleuren, maar dat lost ook niets op...

 • Plaatje Kwakoe
  Kwakoe

  Römer, Bart
  D-boek

  De zwarte slaaf Thomas was in zijn kinderjaren bevriend met de zoon van de plantage-eigenaar. Maar daar komt verandering in als Jacob en Thomas verliefd worden op hetzelfde meisje. Dat heeft heel grote gevolgen.

 • Plaatje Liedjes zonder grenzen : 24 liedjes van heinde en verre
  Liedjes zonder grenzen : 24 liedjes van heinde en verre

  Meinderts, Koos
  AJ-boek

  Vertaalde volksliedjes uit 24 landen die een band hebben met Nederland, met luistercd.

 • Plaatje Maantje
  Maantje

  Kuyper, Sjoerd
  A-boek

  Maantje vindt een gevallen baby-eekhoorn in de tuin. Ze kan het niet verzorgen, daarom wordt Dori naar de eekhoornopvang gebracht. Maantje schrijft brieven met sprookjes naar haar.

 • Plaatje Mama
  Mama

  Delforge, Hélène
  AJ-boek

  Groot prentenboek over het moederschap, met poëtische maar ook grappige teksten. Ze gaan over moeders van vroeger en van nu en van allerlei culturen. Met ...

 • Plaatje Marijn bij de Lorredraaiers : een gevaarlijke liefde in de slavernij
  Marijn bij de Lorredraaiers : een gevaarlijke liefde in de slavernij

  Diekmann, Miep
  C-boek / AVI: E6

  Marijn is scheepsarts op een slavenschip. De onmenselijke toestanden daar dwingen hem, geheel tegen de mening van zijn tijd (17e eeuw) in, volgens zijn gevoelens te handelen.

 • Plaatje Martin Luther King
  Martin Luther King

  Coronado, Ángel
  J-boek

  Martin Luther King vond het vreemd dat sommige blanke kinderen niet met hem wilden spelen omdat hij een donkere huid had. Later streed hij voor gelijke rechten voor iedereen, maar zonder geweld. Hij vond dat iedereen moet kunnen worden wat je wilt.

 • Plaatje Miss Eenhoorn
  Miss Eenhoorn

  Vendel, Edward van de
  A-boek

  Ayla wil heel graag meedoen met de verkiezing tot Miss Eenhoorn. Maar ze is een zebra, en de jury wil haar niet kiezen. Ayla bedenkt een plan en zorgt er voor dat iedereen die anders is ook mag meedoen.

 • Plaatje Mootje
  Mootje

  Elouarti, Hakima
  AK-boek

  Mootje heeft twaalf zussen. Soms wil ze alleen zijn, maar nergens vindt ze een rustig plekje. Dan bedenkt ze een oplossing...

 • Plaatje Naar de overkant
  Naar de overkant

  Klootwijk, Wouter
  A-boek

  Als Steef in de mast is geklommen ziet hij aan de overkant een meisje. Hij maakt een vlot en vaart naar haar toe. Ze beleven samen leuke avonturen.

 • Plaatje Niemandsjongen
  Niemandsjongen

  Marsh, Katherine
  B-boek

  Ahmed (14) is gevlucht uit Syrië. Hij bleef alleen over na de tocht, en verstopt zich in de kelder van een huis in Brussel. Daar ontdekt de Amerikaanse Max (13) hem...

 • Plaatje Niet te stoppen
  Niet te stoppen

  Thomas, Angie
  D-boek

  Bri (16) breekt door als rapper. Net als haar carrière in de lift zit, verliest haar moeder haar baan. De rekeningen stapelen zich op. Misschien moeten ze zelfs hun huis uit...\n

 • Plaatje Pirouette in Paramaribo
  Pirouette in Paramaribo

  Tan, Humberto
  B-boek

  Gerda (11) woont in Paramaribo en heeft een grote droom: ze wil ballerina worden. Ze verhuist naar Nederland om naar de zware dansopleiding in Den Haag te ...

 • Plaatje Planeet Omar : problemenmagneet
  Planeet Omar : problemenmagneet

  Mian, Zanib
  B-boek

  Omar wordt op school gepest omdat hij moslim is. Maar gelukkig weet hij zich wel te redden,

 • Plaatje Potje!
  Potje!

  Freeman, Mylo
  AP-boek

  Midden in het oerwoud staat een potje, wie zou daar toch op passen...? Alle dieren doen een poging. Grappig prentenboek met vrolijke illustraties voor peutertjes die zindelijk proberen te worden.

 • Plaatje Prinses Arabella en de oppas
  Prinses Arabella en de oppas

  Freeman, Mylo
  AK-boek

  De ouders van prinsesje Arabella gaan uit. Arabella wil niet mee dus komt er een oppas. Volgens Arabella zijn oppassen saai en vervelend. Maar dan komt oppas Ushi. Of loopt het weer dan niet zoals de prinses het wil.

 • Plaatje Prinses Arabella en prins Mimoen
  Prinses Arabella en prins Mimoen

  Freeman, Mylo
  AK-boek

  Het donkergekleurde prinsesje Arabella krijgt een nieuwe buurjongen: prins Mimoen. Arabella en haar vriendinnen moeten eerst niets weten van jongens met hun wilde spelletjes. Prentenboek met illustraties in kleur.

 • Plaatje Prinses Arabella is jarig
  Prinses Arabella is jarig

  Freeman, Mylo
  AK-boek

  Voor haar verjaardag vraagt de zwarte prinses Arabella een heuse olifant. De olifant is erg verdrietig en ongelukkig. De vraag is of die wel in het paleis kan blijven wonen. Prentenboek met grote, vrolijkgekleurde illustraties.

 • Plaatje Prinses Arabella vindt een ei
  Prinses Arabella vindt een ei

  Freeman, Mylo
  AK-boek

  Prinses Arabella vindt een ei. Van wie is het ei? Tekstloos hardkartonnnen prentenboek.

 • Plaatje Race
  Race

  Stoffels, Maren
  B-boek

  River en Ties wonen op een eiland en zijn elkaars beste vrienden. Maar deze zomer is alles anders. De terugkeer van Sina, de dood van Ties' moeder, de komst van de snelle Ravi op blote voeten... Wat betekent dat voor hun vriendschap?

 • Plaatje Rosie en Moussa
  Rosie en Moussa

  De Cock, Michael
  A-boek

  Rosie verhuist met haar moeder naar een groot flatgebouw. Daar leert ze de jongen Moussa kennen. Samen raken ze opgesloten op het dak van de flat

 • Plaatje Samen hier : wijs worden uit de wereld
  Samen hier : wijs worden uit de wereld

  Jeffers, Oliver
  AK-boek

  "Welkom op aarde". Er is veel te zien en te doen. Ga maar mee op reis om het allemaal te ontdekken. Over mensen en dieren, woorden en tijd. Over delen en vriendelijk zijn.

 • Plaatje Sara Snufje
  Sara Snufje

  Jones, Pip
  AK-boek

  Sara is dol op uitvinden, alleen mislukken haar uitvindingen altijd. Ze moet doorzetten totdat het wel lukt. Kan Sara iets maken zodat de kraai met zijn kapotte vleugel weer door de lucht kan vliegen ...?

 • Plaatje Sara Snufje en de uitvindwedstrijd
  Sara Snufje en de uitvindwedstrijd

  Jones, Pip
  AK-boek

  Sara doet mee aan een uitvindwedstrijd. Abby pikt alle spullen in, maar Sara en Superkraai recyclen kapotte dingen met het gebruik van duurzame energie.

 • Plaatje Spelen tot het donker wordt
  Spelen tot het donker wordt

  Törnqvist, Marit
  AJ-boek

  Een meisje en haar vriendje spelen overal samen: buiten, binnen, in bad, op het strand, in de sneeuw of met het poppenrestaurant. Na een fantasievolle dag gaan ze slapen. Tot morgen!

 • Plaatje Spoken
  Spoken

  Telgemeier, Raina
  B-boek

  De familie van Kate verhuist naar Noord-Californië. Haar zusje Maya heeft taaislijmziekte. Carlos, haar nieuwe buurjongen vertelt over de Dag van de Doden, waarop gevierd wordt dat de geesten van dierbaren terugkomen.

 • Plaatje Spreek je chocola?
  Spreek je chocola?

  Lester, Cas
  B-boek

  Jaz komt in de brugklas naast Nadima terecht. Nadima komt uit Syrië en spreekt de taal nog niet goed. Jaz is dyslectisch, maar dankzij een reepje chocola ontdekken ze de universele taal van vriendschap.

 • Plaatje Stukjes van mezelf
  Stukjes van mezelf

  Watson, Renée
  D-boek

  De Afro-Amerikaanse Jade woont in een arme zwarte buurt, maar gaat dankzij een studiebeurs naar een dure witte prive?school. Daar loopt ze steeds meer tegen racistische vooroordelen aan, die haar steeds meer gaan tegenstaan.

 • Plaatje The hate u give
  The hate u give

  Thomas, Angie
  D-boek

  Starr Carter (16, ik-figuur) gaat naar een dure particuliere school, maar woont in een arme wijk vol drugs en straatbendes. De spanning tussen die twee ...

 • Plaatje Tori
  Tori

  Elstak, Brian
  B-boek

  Jean-Michel is een reuzenschildpad die prachtig kan vertellen. Hij voedt drie kinderen op. Dan komt Vos op bezoek. Hij heeft akelige plannen. Kunnen Cel, Bones en Zi hun vader redden?

 • Plaatje Trash : je weet nooit wat je tussen het afval vindt...
  Trash : je weet nooit wat je tussen het afval vindt...

  Mulligan, Andy
  C-boek

  Rafael (14) woont op een vuilstortplaats. Als hij en zijn vrienden een tas met een sleutel vinden, houden ze hun vondst geheim. Toch worden ze al snel op de hielen gezeten door corrupte politieagenten.

 • Plaatje Trobi
  Trobi

  Elstak, Brian
  B-boek

  Een grote sterke schildpad genaamd Jean-Michel Tortoise zorgt voor de kinderen Cel, Bones en Zi. Ze zitten lelijk in de problemen: de tijgerklauw met de kracht van honderd tijgers is gestolen. En dan blijken ook nog eens alle boeven van het eiland op hen te zijn afgestuurd...

 • Plaatje Waar is mijn noedelsoep?!?
  Waar is mijn noedelsoep?!?

  Kartosen-Wong, Reza
  AK-boek

  Sam-Ming kijkt uit naar de middagpauze op school. Dan kan hij smullen van zijn superverrukkelijke noedelsoep die zijn ouders voor hem hebben gemaakt. Maar als hij wil gaan eten, is zijn noedelsoep verdwenen...

 • Plaatje Wat ik mooi vind
  Wat ik mooi vind

  Praagman, Milja
  AK-boek

  De meester vraagt aan Max wat hij mooi vindt. Daar moet Max over nadenken. In de loop van de dag, avond en nacht ontdekt Max allerlei dingen die hij mooi vindt. Hij kan haast niet ophouden er over te vertellen.

 • Plaatje Wat niemand had verwacht
  Wat niemand had verwacht

  Törnqvist, Marit
  A-boek

  Een meisje valt in een diepe kuil waar ze niet uit kan. Eerst wil iedereen haar helpen, maar dat verandert. Alle mensen hebben haast en niemand heeft tijd. Gelukkig is er een man en een jongetje die wèl blijven langskomen. Prentenboek met sfeervolle illustraties in kleur.

 • Plaatje Wat zou Martin doen?
  Wat zou Martin doen?

  Stone, Nic
  D-boek

  Justyce, een zwarte student op een overwegend witte school, wordt door de politie opgepakt als hij een medestudente helpt. Zijn wereld verandert, en hij schrijft brieven aan Martin Luther KIng om helder te krijgen hoe hij moet reageren op deze maatschappij.

 • Plaatje Xinia
  Xinia's wraak

  Rood, Lydia
  B-boek

  Xinia wordt op school gepest. Op schoolreis naar een pretpark wordt Xinia genegeerd, zelfs door haar vriendin Britt. Als tijdens een storm het pretpark leegloopt, besluit Xinia achter te blijven...