Leeslijst Nederland Leest Junior 2021: Over de grens

  • Plaatje
    ' Nieuwe buren'

    J-boek
    In deze 'Dichter' lees je gedichten over hoe is het om, soms door oorlog of armoede, naar een ander land te vluchten. Over hoe het was, in het geboorteland, en hoe het nu hier is, in Nederland.

  • Plaatje 100% Coco Tokyo
    100% Coco Tokyo

    Smit, Niki
    B-boek

    Modevlogger Coco gaat naar Tokio om mee te doen met een populaire tv-show. Het is een wedstrijd, wie ontwerpt de schattigste outfit?

  • Plaatje Ali
    Ali's oorlog

    Rood, Lydia
    B-boek

    Yessin zit klem tussen twee werelden. Thuis willen ze dat hij een goede Cito-toets maakt. Maar als hij op school niet meedoet, krijgt hij Ali en zijn vriendengroep tegen zich. Is Yessin een slappeling of een macho, is hij een dader of een slachtoffer?

  • Plaatje Boreas en de duizend eilanden
    Boreas en de duizend eilanden

    Witteman, Mina
    B-boek

    Boreas(12) is met zijn ouders aangekomen op de Canarische Eilanden. Ze willen de oversteek wagen met hun zeilboot Argo over de Atlantische Oceaan. Hoe loopt dit avontuur af?

  • Plaatje Boreas en de vier windstreken
    Boreas en de vier windstreken

    Witteman, Mina
    B-boek

    Boreas (13) zeilt met zijn ouders de hele wereld rond op de Argos. Ze bezoeken New York, Cuba, en de Kaaimaneilanden. Als ze naar Californië onderweg zijn komt op de Stille Oceaan hen een storm tegemoet.

  • Plaatje Boreas en de vijftien vrienden
    Boreas en de vijftien vrienden

    Witteman, Mina
    B-boek

    Boreas heeft tijdens de zeiltocht met zijn ouders onderweg al heel veel vrienden gemaakt. Hij besluit met zijn vrienden een oplossing te vinden voor de plasticsoep.

  • Plaatje Boreas en de zeven zeeën
    Boreas en de zeven zeeën

    Witteman, Mina
    B-boek

    Boreas zeilt met zijn ouders twee jaar rond de wereld. Hij vindt er niets aan, was liever bij zijn vrienden in de buurt gebleven. Naarmate de reis vordert gaat Boreas ook de bijzondere en mooie kanten van de tocht zien Bijvoorbeeld wanneer ze een jonge Soedanese vluchteling uit het water redden.

  • Plaatje Code wifi
    Code wifi

    Hest, Monique van
    A-boek / AVI: M5

    Aleks is helemaal vergroeid met zijn telefoon en de game Code Alarm. Zelfs op vakantie, als hij met zijn oma en Sofya naar Kroatië gaan. Onderweg ontmoeten ze Jara en Ammar die door mensensmokkelaars de grens over worden gezet.

  • Plaatje De blauwe vleugels
    De blauwe vleugels

    Aerts, Jef
    B-boek

    Josh en zijn verstandelijk beperkte broer Jadran vinden een gewonde kraanvogel. Ze willen hem weer leren vliegen. Bij het oefenen valt Josh van de ladder. Dan verandert alles...

  • Plaatje De brieven van Mia
    De brieven van Mia

    Sy, Astrid
    C-boek

    Laila woont met haar broer, zus en moeder in een asielzoekercentrum. Voor een schoolopdracht moet ze de oude meneer Cohen helpen. Op zolder ontdekt ze brieven van de Joodse Mia. Wat is er met haar gebeurd?

  • Plaatje De jongen achter in de klas
    De jongen achter in de klas

    Raúf, Onjali Q.
    B-boek

    De 9-jarige Ahmet komt als oorlogsvluchteling uit Syrië in een Londense schoolklas terecht. Alexa (9, ik-persoon) en een paar klasgenoten willen hem helpen. ...

  • Plaatje De reis van Syntax Bosselman : verhalen over de slavernij
    De reis van Syntax Bosselman : verhalen over de slavernij

    Dam, Arend van
    J-boek

    Nederland gebruikte slavernij om rijk te worden. Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen en Johan Maurits van Nassau vertellen hun verhaal, maar ook Syntax Bosselman verhaalt over zijn leven als slaaf op een plantage in Suriname. In 1883 kwam hij naar de Wereldtentoonstelling in Amsterdam, maar niet...

  • Plaatje De TikTok challenge
    De TikTok challenge

    Jacobs, Annet
    B-boek

    De klas van Nova doet mee aan een TikTok challenge. Nova kan niet meedoen omdat haar moeder TikTok niets vindt. Dan vindt ze een telefoon en doet ze stiekem mee onder een schuilnaam.

  • Plaatje De vlucht van Omid
    De vlucht van Omid

    Geel, Lysette van
    B-boek

    Het waargebeurde verhaal van Omid. Omid heeft een leverziekte, waarvoor hij in Iran niet goed behandeld kan worden. Met zijn zussen en moeder gaat hij op reis naar Nederland. Zijn vader blijft achter.

  • Plaatje Een hondenleven
    Een hondenleven

    Cirici, David
    B-boek

    Mos had het fijn bij het gezin waar hij woonde. Tijdens een bombardement raakt hij zijn baasjes kwijt. Ineens is hij een arme straathond. Nu bestaat zijn leven uit honger, kou, angst, verwondingen en eenzaamheid.

  • Plaatje Elke dag broerdag
    Elke dag broerdag

    Honingh, Tineke
    B-boek

    Noa en zijn broers hebben niet allemaal dezelfde ouders maar horen bij elkaar, wat er ook gebeurt. Als er een paarse envelop komt, betekent dat slecht nieuws. Noa roept een broeralarm uit. Samen bedenken ze een plan.

  • Plaatje Everest
    Everest

    Sangma Francis, ...
    J-boek

    Welkom in de wereld van de Mount Everest, een magische plek, de hoogste plek ter wereld, de ultieme uitdaging voor bergbeklimmers. Een boek boordevol weetjes zoals bijvoorbeeld: Hoe meet je een berg? En hoe word je bergbeklimmer?

  • Plaatje Feo en de wolven
    Feo en de wolven

    Rundell, Katherine
    B-boek

    Feodora woont met haar moeder in de bossen van Rusland. Haar moeder leert tamme wolven weer wild te worden, zodat ze kunnen overleven in de wildernis. Dan wordt Feo’s moeder gevangengenomen door het leger. Lukt het Feo en de wolven om haar moeder te bevrijden?

  • Plaatje Gevlucht! : voor oorlog, honger en geweld
    Gevlucht! : voor oorlog, honger en geweld

    Brundle, Harriet
    J-boek

    Waarom vluchten mensen, hoe doen ze dat en waar komen ze terecht? En hoe kijken andere mensen hier tegenaan? Je leest er over in dit boek.

  • Plaatje Haaieneiland
    Haaieneiland

    Ruggenberg, Rob
    C-boek

    Eén van de schepen op ontdekkingsreis in de Stille Zuidzee, loopt op een klif en vergaat. Matroos Roemer grijpt zijn kans en blijft met vier anderen achter op een klein prachtig koraaleiland. Hij raakt bevriend met een meisje en ontdekt dat het er levensgevaarlijk is.

  • Plaatje Het Pungelhuis
    Het Pungelhuis

    Huizing, Annet
    B-boek

    Pas na het overlijden van opa hoort Ole (13) over zijn bestaan. Volgens zijn vader was het een vreselijke man. Waarom?

  • Plaatje Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle
    Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle

    Geest, Simon van der
    B-boek

    Eva kent haar vader niet en haar moeder wil niets over hem vertellen. Als Eva een werkstuk moet maken kiest ze 'biologische vaders' als onderwerp. Als ze ontdekt dat haar vader waarschijnlijk in Suriname woont, schakelt ze stiekem de hulp in van een televisieprogramma. Zal Eva haar vader vinden?

  • Plaatje Honderd uur nacht
    Honderd uur nacht

    Woltz, Anna
    C-boek

    Emilia vliegt, zonder dat iemand het weet, in haar eentje naar New York. Maar het appartement dat ze via internet huurde bestaat niet. En er komt een verwoestende orkaan op de stad af. Samen met drie andere kinderen probeert Emilia te overleven.

  • Plaatje Jij en ik : verhalen over vriendschap en vluchtelingen
    Jij en ik : verhalen over vriendschap en vluchtelingen

    B-boek
    Zou jij mensen tijdens de Hongerwinter eten hebben gegeven? Wat doe je als een kind uit een ver land in je klas komt? En hoe zou je op een andere planeet ...

  • Plaatje Katvis
    Katvis

    Veldkamp, Tjibbe
    C-boek

    Ate in Groningen en Baptiste in Brussel chatten elke dag over hun favoriete YouTubers. Als Baptiste Ate appt dat hij geen geld meer heeft, brengt Ate hem zijn oude telefoon. Dan blijkt dat Baptiste niet helemaal eerlijk is geweest...

  • Plaatje Kind i
    Kind i

    Tasane, Steve
    B-boek

    Op 3 juli is kind I 10 jaar geworden. Niemand weet het, want hij heeft geen papieren. Helemaal alleen is hij in het vluchtelingenkamp gekomen. Samen met zijn vrienden E en L bedenkt hij spelletjes en proberen ze te overleven.

  • Plaatje Lepelsnijder
    Lepelsnijder

    Hof, Marjolijn
    B-boek

    Janis woont samen met de oude Frid boven op een berg, ver van de onveilige bewoonde wereld. Alleen Frid zelf daalt af en toe de berg af. Als Frid niet terugkeert van een van zijn tochten gaat Janis op zoek naar Frid en... naar de waarheid.

  • Plaatje Mensen met koffers
    Mensen met koffers

    Kuyper, Sjoerd
    J-boek

    Prentenboek met het gedicht over mensen die op zoek gingen naar een betere wereld.

  • Plaatje Mijn jaar in een tent
    Mijn jaar in een tent

    Fisscher, Tiny
    B-boek

    Zwaan (12) kiest als challenge voor haar school een jaar lang buiten slapen in een tent. Dat is heel dapper want Zwaan is bang voor het donker, en nog veel meer. Toch houdt ze vol.

  • Plaatje Mijn opa de trekvogel
    Mijn opa de trekvogel

    Ruben, Liesbeth
    J-boek

    Adam is geboren in Amsterdam. Hij heeft een Marokkaanse opa. Deze opa reist met hem langs alle plekken in Marokko waar hij herinneringen aan heeft: de stad Fès, het bergdorp waar hij geboren is, de medina en de woestijn.

  • Plaatje Naar het noorden
    Naar het noorden

    Meinderts, Koos
    B-boek

    Het is oorlog. Hongerwinter ... In de grote steden is nauwelijks nog iets te eten. Jaap, Nel en Kleine Kees vertrekken naar het platteland in het noorden waar nog voldoende voedsel is. Maar waar ook alles anders en vreemd is. Zien ze elkaar en hun ouders ooit weer terug?

  • Plaatje Nep
    Nep

    Cazemier, Caja
    B-boek / AVI: M6

    Jasmijn is nieuw in groep 8. Ze is meteen populair om haar beroemde moeder en mooie kleren. Is ze wel echt wie ze zegt dat ze is?

  • Plaatje Niemandsjongen
    Niemandsjongen

    Marsh, Katherine
    B-boek

    Ahmed (14) is gevlucht uit Syrië. Hij bleef alleen over na de tocht, en verstopt zich in de kelder van een huis in Brussel. Daar ontdekt de Amerikaanse Max (13) hem...

  • Plaatje Onmogelijk blauw
    Onmogelijk blauw

    DiCamillo, Kate
    B-boek

    Billie (14) heeft haar hond begraven. Niets houdt haar meer thuis en ze loopt weg naar Tamaray Beach. Ze vindt een baantje in het plaatselijke visrestaurant.

  • Plaatje Samen op de vlucht
    Samen op de vlucht

    Van Sever, Nadja
    B-boek

    Ahmed en Fahraz vluchten beiden uit Afghanistan, het land van de Taliban. Hun vlucht is niet gemakkelijk en ze moeten oppassen voor allerlei gevaren.

  • Plaatje Sara
    Sara's walkabout

    Loon, Inez van
    B-boek

    1959. Sara verhuist met het hele gezin naar Australië. Haar hele leven staat op z’n kop in down-under! Totdat ze in het nieuwe land bevriend raakt met Otis, een ‘halve’ Aboriginaljongen. Want wat zijn er verschrikkelijke dingen gebeurd met Aboriginal-kinderen. Dit boek helpt je nadenken over de...

  • Plaatje Smokkelkinderen
    Smokkelkinderen

    Vriens, Jacques
    B-boek

    1934. Arie(12) woont aan de grens met België. Zijn vader heeft geen werk. Hij smokkelt boter over de grens, om zo wat te verdienen. Ook Arie wil helpen, maar dat loopt anders af dan gedacht...

  • Plaatje Spreek je chocola?
    Spreek je chocola?

    Lester, Cas
    B-boek

    Jaz komt in de brugklas naast Nadima terecht. Nadima komt uit Syrië en spreekt de taal nog niet goed. Jaz is dyslectisch, maar dankzij een reepje chocola ontdekken ze de universele taal van vriendschap.

  • Plaatje Toegang geweigerd
    Toegang geweigerd

    De Vos, Danny
    B-boek

    Nick gaat op vakantie naar een Grieks eiland. Daar ontmoet hij Zaïd, een bootvluchteling. Ze worden vrienden. Dan besluit Nick een dagje met Zaïd te ruilen. Maar of dat een goed plan is...?

  • Plaatje Verkocht
    Verkocht

    Hagen, Hans
    B-boek / AVI: E5

    Yaqub is pas vier jaar als hij door zijn straatarme ouders wordt verkocht. De man die Yaqub meeneemt belooft hen een gouden toekomst en vertelt dat hij geld zal gaan verdienen als kamelenjockey. Maar klopt dat wel?

  • Plaatje Vertrouw me maar : webcams, vriendjes en andere rampen
    Vertrouw me maar : webcams, vriendjes en andere rampen

    Slegers, Marlies
    B-boek

    Kaat is veel alleen thuis. Ze meldt zich aan bij een profielsite. Ze wil zo veel mogelijk 'Friendz' verzamelen. Maar als ze ook de webcam gaat gebruiken, gaat ze wel erg ver.