Leeslijst Lezen over oorlog

 • Plaatje
  ' Nieuwe buren'

  J-boek
  In deze 'Dichter' lees je gedichten over hoe is het om, soms door oorlog of armoede, naar een ander land te vluchten. Over hoe het was, in het geboorteland, en hoe het nu hier is, in Nederland.

 • Plaatje De jongen achter in de klas
  De jongen achter in de klas

  Raúf, Onjali Q.
  B-boek

  In de klas van Alexa (9) komt een nieuwe jongen. Ahmet, een Syrische vluchteling, die alleen Koerdisch spreekt. Samen met een paar vrienden wil ze hem helpen.

 • Plaatje De koffer
  De koffer

  Naylor-Ballesteros, Chris
  AK-boek

  Op een dag komt er een raar dier met een grote koffer bij Vogel, Haas en Vos. Als het dier slaapt maken ze de koffer open, want ze vertrouwen hem niet.

 • Plaatje De koning die het donker verbood
  De koning die het donker verbood

  Haworth-Booth, Emily
  AK-boek

  Een prins is heel bang voor het donker. Als hij koning wordt verbiedt hij het donker. Er komt zelfs een kunstzon die altijd aan is en er komen ‘anti-donker’ wetten. De koning heeft zijn zin, maar de brugers verzetten zich en bedenken een plan om het donker terug te krijgen.

 • Plaatje De tunnel
  De tunnel

  Woltz, Anna
  C-boek

  1940, Londen. Ella, net ziek geweest, moet samen met Quinn, Jay en Robbie schuilen in de tunnels van de metro voor het luchtalarm als er bommen vallen. Hoewel ze heel verschillend zijn, hebben ze ook veel steun aan elkaar.

 • Plaatje De vijand
  De vijand

  Calì, Davide
  A-boek

  Een soldaat in de woestijn zit daar letterlijk in de put. Even verderop zit een soldaat van de vijand in zijn eigen put. Een verhaal over de zinloosheid van oorlog.

 • Plaatje Een gevaarlijk spel
  Een gevaarlijk spel

  Prins, Ruben
  A-boek

  Mats en Milad spelen oorlogje in het bos. Daar mogen ze eigenlijk niet zijn. Het spel wordt net echt als ze een vreemde man zien en hen wegjaagt. Wat is er toch aan de hand met die man?

 • Plaatje Een hondenleven
  Een hondenleven

  Cirici, David
  B-boek

  Mos had het fijn bij het gezin waar hij woonde. Tijdens een bombardement raakt hij zijn baasjes kwijt. Ineens is hij een arme straathond. Nu bestaat zijn leven uit honger, kou, angst, verwondingen en eenzaamheid.

 • Plaatje Een kleine kans
  Een kleine kans

  Hof, Marjolijn
  B-boek / AVI: M4

  Kieks vader is dokter in een ver land dat in oorlog is. Ze is bang dat hem iets ergs overkomt en maakt een plan om die kans te verkleinen.

 • Plaatje Een warm geheim
  Een warm geheim

  Karels-Meeuse, M.H.
  A-boek / AVI: E4

  Thijs vertelt over zijn oom die hulpgoederen naar Oekraïne brengt. Ook vertelt hij over zijn geloof.

 • Plaatje Fedde en Naomi leven vrij en blij
  Fedde en Naomi leven vrij en blij

  Oldersma, Folkert
  A-boek

  Verhalenbundel over Fedde en Naomi die ontdekken wat vrijheid betekent.

 • Plaatje Gevlucht! : voor oorlog, honger en geweld
  Gevlucht! : voor oorlog, honger en geweld

  Brundle, Harriet
  J-boek

  Waarom vluchten mensen, hoe doen ze dat en waar komen ze terecht? En hoe kijken andere mensen hier tegenaan? Je leest er over in dit boek.

 • Plaatje Groen en rood maken ruzie
  Groen en rood maken ruzie

  Anthony, Steve
  AK-boek

  De groene hagedissen en de rode rechthoeken hebben ruzie. De rode rechthoeken zijn slim, maar de groene hagedissen zijn sterk. Ze vechten alsof het oorlog is. Kan dat echt niet echt anders?

 • Plaatje Hele verhalen voor een halve soldaat
  Hele verhalen voor een halve soldaat

  Lindelauf, Benny
  C-boek

  Zes broers worden om beurten opgeroepen voor het leger. Bij een grenspost in de woestijn moeten ze de wachtposten een gift geven. Het enige wat ze hebben zijn verhalen.

 • Plaatje Hoe Tortot zijn vissenhart verloor
  Hoe Tortot zijn vissenhart verloor

  Lindelauf, Benny
  C-boek

  Veldkok Tortot leeft voor de oorlog. Hij zorgt ervoor dat hij altijd dient in het leger dat aan het winnen is. Hij ziet soldaten komen en gaan, de een nog jonger en naiever dan de ander. Aan het einde van de oorlog laat hij zijn ezel zijn eigen weg kiezen...

 • Plaatje Imagine
  Imagine

  Lennon, John
  AJ-boek

  Een duif vliegt over de wereld om de vredesboodschap te brengen. Prentenboek met de Engelse en Nederlandse tekst van het lied van John Lennon.

 • Plaatje In de val
  In de val

  Doorn, Dani van
  B-boek / AVI: E5

  Sasja en Igor leven op straat in de Oekraïne. Soms verdienen ze wat eten of geld als ze klusjes kunnen doen. Boris, een bendeleider, wil hen inzetten als koeriers. Sasja wil dat niet...

 • Plaatje Kind i
  Kind i

  Tasane, Steve
  B-boek

  Op 3 juli is kind I 10 jaar geworden. Niemand weet het, want hij heeft geen papieren. Helemaal alleen is hij in het vluchtelingenkamp gekomen. Samen met zijn vrienden E en L bedenkt hij spelletjes en proberen ze te overleven.

 • Plaatje Mister Orange
  Mister Orange

  Matti, Truus
  B-boek

  Linus maakt tijdens de Tweede Wereldoorlog kennis met mister Orange, een kunstschilder. Hij praat met de schilder over wat helpt in een oorlog: vechten of verbeelding.

 • Plaatje Onderweg
  Onderweg

  Sanna, Francesca
  AJ-boek

  Een kind vertelt hoe het leven veranderde na het uitbreken van een oorlog, hoe het gezin besluit te vluchten zoals vele anderen. En over hoe zij reizen, over vele grenzen heen, op zoek naar een veilig thuis.

 • Plaatje Onmogelijke opdracht
  Onmogelijke opdracht

  Heijboer, André
  C-boek

  Zomer 2014, Oekraïne. Dávid(15) moet stoppen met school om zijn vader te helpen met de varkens. Als deze zich aansluit bij de pro-Russische separatisten moet het gezin op de vlucht.

 • Plaatje Oorlog
  Oorlog

  Spilsbury, Louise
  J-boek

  In het nieuws gaat het vaak over oorlog. Hoe is het om een oorlog mee te maken? Kun je een oorlog voorkomen? Je leest er over in dit boek.

 • Plaatje Op de vlucht
  Op de vlucht

  Hest, Pimm van
  AK-boek

  Een klein meisje wordt omringd door oorlog, gevaar. Haar huis is geen veilig thuis meer. Ze laat alles achter en gaat op de vlucht. In het nieuwe land is alles anders. Heel langzaam komt er weer zon in haar leven...

 • Plaatje Opgroeien in oorlog
  Opgroeien in oorlog

  Matthews, Jenny
  J-boek

  Een journalist reisde over de hele wereld naar oorlogsgebieden. Ze fotografeerde vooral kinderen, en vrouwen. Hoe zou jij het vinden als er oorlog was in jouw land, en dat moest verlaten?

 • Plaatje Owen en de soldaat
  Owen en de soldaat

  Thompson, Lisa
  B-boek

  De vader van Owen (12) is als soldaat uitgezonden naar Syrië, en zijn moeder is depressief. De enige waar hij mee kan praten is het standbeeld van de stenen soldaat in het park. De gemeente wil het beeld weghalen maar Owen onderneemt actie...

 • Plaatje Reis door de tijd
  Reis door de tijd

  Stilton, Geronimo
  B-boek

  Keizer Kattenklauw III wil Muizeneiland de oorlog verklaren! Professor Volt stuurt Geronimo op reis door de tijd om het geheim van de vrede te vinden.

 • Plaatje Toen mijn vader een struik werd
  Toen mijn vader een struik werd

  Leeuwen, Joke van
  B-boek

  Toda vertelt over de tijd dat de oorlog is uitgebroken. Haar vader moet weg om het land te verdedigen. Toda blijft bij oma, maar als het te gevaarlijk wordt, vlucht ze naar haar moeder die in een buurland woont. De reis is vol gevaar en vreemde ontmoetingen.

 • Plaatje Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw : het ongelooflijke verhaal van de tweeling Nadja en Viktor
  Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw : het ongelooflijke verhaal van de tweeling Nadja en Viktor

  Morosinotto, Davide
  C-boek

  De tweeling Nadja en Viktor moet de stad ontvluchten want de Duitsers proberen Sint-Petersburg in handen te krijgen. Door een miscommunicatie zijn Viktor en Nadja ver van elkaar verwijderd. Viktor probeert Nadja te vinden. Dit boek vertelt wat een oorlog met je doet. En geeft een inkijkje in hoe het...

 • Plaatje Vluchtelingen
  Vluchtelingen

  Roberts, Ceri
  J-boek

  Hoe is het om te vluchten uit je eigen land? Hoe ziet het leven van een asielzoeker eruit? Wat is een verblijfsvergunning? Dit boek geeft je antwoord op allerlei vragen over vluchtelingen en asielzoekers.

 • Plaatje Wij zijn ontdekkingsreizigers
  Wij zijn ontdekkingsreizigers

  Shahrjerdi, Shahrzad
  AK-boek

  Een jongen vertelt zijn kleine zusje dat ze op ontdekkingsreis gaan. Ze zullen hun huis moeten achterlaten, soms moeten rennen en eten wat ze maar kunnen vinden. Ze gaan op zoek naar een fijne, veilige plek.