Leeslijst Nieuwsbegrip: Steeds meer honderdplussers

  • Plaatje Aan de kant, ik ben je oma niet!
    Aan de kant, ik ben je oma niet!

    Westera, Bette
    J-boek

    Wat weet jij van je opa en oma toen ze nog jong waren? In dit boek maak je kennis met verschillende bewoners van een verzorgingstehuis. In steeds twee levensverhalen in dichtvorm lees je wie of wat ze vroeger waren en hoe ze nu zijn. Over meneer van Dam, meneer Zeybek, mevrouw van Veen en anderen.

  • Plaatje De redding van de zwevende oma
    De redding van de zwevende oma

    Vriens, Jacques
    B-boek / AVI: E6

    Nina, Eefie, Joost en Pepijn wonen in hotel De Korenwolf. Ze horen dat oma weggaat uit het hotel, omdat ze het traplopen zo lastig vindt. Dat mag niet gebeuren!

  • Plaatje De regels van drie
    De regels van drie

    Hof, Marjolijn
    B-boek

    Opi Kas woont helemaal alleen in IJsland. Twan, zijn zus Linde, hun moeder en oma reizen er heen om hem terug te halen naar Nederland. Maar daar denkt opi Kas heel anders over. Hij heeft een ontsnappingsplan bedacht en vraagt of Twan hem wil helpen.

  • Plaatje De verschrikkelijke oudjescruise
    De verschrikkelijke oudjescruise

    Boets, Jonas
    B-boek

    De opa van Ides (13) belooft een groot cadeau aan degene die met hem op cruise gaat. Ides hoopt op de auto van opa. Aan boord zijn alleen maar oude, zeurende mensen. Als de kapitein ziek wordt, is Ides de enige die het schip kan besturen...

  • Plaatje Een vriend zonder tanden
    Een vriend zonder tanden

    Dam, Angelique van
    B-boek

    Omdat Caro het vreselijk vindt om op school over te blijven gaat ze als tafeldame in het bejaardencentrum eten. Daar ontmoet ze meneer Hans. Al snel maken ze plannen om het saaie leven van de bejaarden leuker te maken.

  • Plaatje Gevonden
    Gevonden

    Berg, Cees van den
    B-boek

    Frietje (10) vindt midden op het fietspad een oude man op pantoffels. Hij weet niet meer wie hij is of waar hij woont. Frietje neemt meneer Fritz mee naar huis.

  • Plaatje Het kattenmannetje en andere sprookjes
    Het kattenmannetje en andere sprookjes

    Schotveld, Janneke
    A-boek

    Een verhaal over een oud kattenmannetje dat kan praten met katten, als hij ziek wordt zorgen ze voor hem. En nog meer andere bijzondere sprookjes.

  • Plaatje Het Ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen
    Het Ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen

    Rooseboom, Sanne
    B-boek

    Nina probeert samen met de andere leden van het Ministerie van Oplossingen het probleem van Ralf op te lossen. Dat vindt ze best lastig, want Ralf is helemaal niet aardig en pest andere kinderen. Zij, Ralf, Alfa, Kai en de bejaarde dames Vis en Tirza werken gelijktijdig aan een schaduwzaak om Jack de...

  • Plaatje Hier waakt oma
    Hier waakt oma

    Boonen, Stefan
    A-boek

    Elk jaar gaan de tien kleinkinderen een weekend bij oma logeren. Dat is geweldig! Want samen met oma doen de kleinkinderen dan alles wat niet mag!

  • Plaatje Iza en de verdwenen pony
    Iza en de verdwenen pony

    Foekens, Simone
    A-boek / AVI: E4

    De oma van Iza woont nu in het zorgcentrum in het dorp. Ze mag geen huisdier hebben. Iza bedenkt een plan: een kinderboerderij voor alle bewoners.

  • Plaatje Jikke en Jurre redden oom Piet
    Jikke en Jurre redden oom Piet

    Brok, Yvette den
    E-boek / AVI: E3

    Jikke wil oom Piet helpen. Hij woont nu in een huis voor oude mensen. Oom Piet wil gewoon thuis wonen. Jikke en Jurre bedenken een plan.

  • Plaatje Josephina : een naam als een piano
    Josephina : een naam als een piano

    Robben, Jaap
    A-boek

    Een verhaal over oma Josephina. Oma was niet altijd oma, ze was een mama, een mevrouw, een meisje, een kindje, een baby. Maar nu vergeet oma steeds meer.

  • Plaatje Kapsalon Romy
    Kapsalon Romy

    Bos, Tamara
    B-boek

    Na de scheiding van haar ouders moet Romy elke dag na school naar oma Stine. Oma heeft het druk en is best streng. Maar het lijkt wel of oma verandert... Wat is er toch met oma?

  • Plaatje Knotsknettergek
    Knotsknettergek

    Menten, Tosca
    B-boek

    Bundel met twee verhalen. Kan Nona Ketel een eind maken aan een Ramp van het Aller Ergste Soort? En is de geluksdag van Tom Piekepol wel een echte geluksdag want Toms onsympathieke ouders hem naar een bejaardentehuis.

  • Plaatje Lieve Stine, weet jij het ? : 20 vragen over het leven
    Lieve Stine, weet jij het ? : 20 vragen over het leven

    Jensen, Stine
    J-boek

    Veel dingen uit het dagelijks leven zijn best ingewikkeld als je erover nadenkt. In dit boek vind je antwoord op vragen van kinderen. Vragen over het leven. Met opdrachtjes, feitjes, weetjes en uitspraken van filosofen.

  • Plaatje Meer avonturen van de dappere ridster
    Meer avonturen van de dappere ridster

    Schotveld, Janneke
    A-boek

    De dappere ridster zit nooit stil. Ze helpt iedereen. Als ze haar band niet aan het plakken is, dan is ze wel jongetjes uit bomen aan het halen, vermiste honderdjarige dametjes aan het zoeken, of roept ze een veel te drukke groep zes tot de orde.

  • Plaatje Mees Kees op de planken
    Mees Kees op de planken

    Oldenhave, Mirjam
    A-boek

    Tobias moet met zijn klas op bezoek bij een bejaardentehuis. Vinden de bejaarden dat wel leuk? Mees Kees, die nog moet leren hoe hij meester moet zijn, heeft een goed plan. Ze gaan met z'n allen naar de kermis.

  • Plaatje Mijn opa de trekvogel
    Mijn opa de trekvogel

    Ruben, Liesbeth
    J-boek

    Adam is geboren in Amsterdam. Hij heeft een Marokkaanse opa. Deze opa reist met hem langs alle plekken in Marokko waar hij herinneringen aan heeft: de stad Fès, het bergdorp waar hij geboren is, de medina en de woestijn.

  • Plaatje Mijn opa en ik en het varken Oma
    Mijn opa en ik en het varken Oma

    Hof, Marjolijn
    A-boek

    Een meisje logeert graag bij haar opa en zijn varken Oma. Opa bakt graag pannenkoeken, houdt van slootje springen en klimt soms op het dak. Samen beleven ze grappige avonturen. Om voor te lezen of om zelf te lezen.

  • Plaatje Mon & Gies : Canada is niet ver
    Mon & Gies : Canada is niet ver

    Van Ranst, Do
    B-boek

    In het bejaardenhuis wonen Mon en Gies. Gies beweert dat zijn zus naar Canada is verhuisd, maar nooit een adres heeft achtergelaten. Als Bes in het huis gaat werken, en computerles geeft, hopen ze dat ze via internet gevonden kan worden...

  • Plaatje Oma boef
    Oma boef

    Walliams, David
    B-boek

    Bah, Ben moet elke vrijdagavond naar zijn oma. Ze wil altijd scrabble spelen en stinkt naar koolsoep. Dan verklapt ze hem dat ze al jaren juwelen steelt. Samen beramen ze een grote juwelendiefstal bij de koningin. Maar dat loopt helemaal anders dan verwacht.

  • Plaatje Oma ondersteboven
    Oma ondersteboven

    Dieltiens, Kristien
    A-boek

    Billie mag met oma naar zee. Haar ouders vinden dat niets, want oma is soms de weg kwijt. Toch gaan ze. Ze hebben veel plezier.

  • Plaatje Oma
    Oma's rommelkamer

    Westera, Bette
    A-boek

    De ouders van Sofia vinden dat oma rare dingen doet en steeds meer vergeet. Ze maken zich steeds meer zorgen. Sofia begrijpt dat niet. Het is juist zo leuk bij oma.

  • Plaatje Op avontuur met oma
    Op avontuur met oma

    Bon, Annemarie
    A-boek / AVI: E6

    De oma van Marloes is met pensioen. Ze heeft een lijst gemaakt met avonturen die ze samen met Marloes wil beleven. Al gauw gaan andere kinderen ook meedoen. Samen hebben ze veel plezier.

  • Plaatje Opa Pats en Oma Woelie
    Opa Pats en Oma Woelie

    Geurts, Hannemarieke
    A-boek

    Opa Pats en oma Woelie hebben vaak gekke ideeën. Ze zetten een tent op in de woonkamer, halen een glijbaandiploma in het zwembad en opa wil een geitje door een hoepel leren springen.

  • Plaatje Opa vlucht
    Opa vlucht

    Walliams, David
    B-boek

    De opa van Jack is erg in de war. Hij denkt dat hij nog steeds als piloot in de Tweede Wereldoorlog vecht. Daarom moet hij naar een bejaardenhuis. Daar gebeuren vreemde dingen. Jack en opa plannen een ontsnapping...

  • Plaatje Opa
    Opa's en oma's stelen niet

    Jongman, Mariken
    B-boek / AVI: M6

    Een kijkverhaal, een verhaal met extra veel illustraties, over Koen, zijn opa en een groep oude mensen. Er verdwijnt een aap uit het apenverblijf. Wie heeft het beest meegenomen? Koen gaat op onderzoek uit.

  • Plaatje Opa
    Opa's en oma's zijn ...

    Ellis, Elina
    AP-boek

    Een jongetje vertelt dat het niet klopt dat grootouders oud zijn of stijf. Zijn opa en oma gaan op avontuur, zitten op yoga en zijn niet bang voor moderne dingen als een robot.

  • Plaatje Oscar Cook
    Oscar Cook

    Van Renterghem, Vera
    B-boek

    Oscar woont in een bejaardenhuis waar zijn vader directeur is. Als hij gevangen wordt genomen, gaat Oscar met zijn (oude) vrienden op onderzoek uit. Wie zijn zijn vader en moeder echt (geweest)?

  • Plaatje Ouder worden
    Ouder worden

    Gog, Marian van
    AJ-boek

    Jij bent nog jong. Je ouders zijn veel ouder dan jij. Je opa en oma zijn nóg ouder. Iedereen wordt ouder. Elke dag weer.

  • Plaatje Pas op, opa!
    Pas op, opa!

    Hollander, Vivian den
    E-boek / AVI: M4

    Opa Bullebak is de chagrijnigste oude knar van de hele buurt. Hij heeft een vreselijke snor, nare baard en gemene prikoogjes. En het allerergste is: de moeder van Tom en Mila heeft hem gevraagd om hun nieuwe oppas te worden! O nee!

  • Plaatje Portiek Zeezicht
    Portiek Zeezicht

    Mieras, Annejan
    B-boek

    Sinds een half jaar woont Fenna met haar moeder Maria in een portiekflat. Achter een van de andere voordeuren woont de nieuwsgierige bejaarde tweeling Bakker... Dan komt Benedict in de flat wonen. En wie is toch dat boze meisje dat steeds voor de deur staat?

  • Plaatje Samen honderd
    Samen honderd

    Sikkel, Manon
    B-boek / AVI: E4

    Toon is bijna jarig. Maar er is niemand om zijn verjaardag mee te vieren. Dan ziet Toon een bericht van Eefje. Zij is op dezelfde dag jarig. Maar wie is Eefje? Gedrukt in lettertype Dyslexie.

  • Plaatje Schildpad en ik
    Schildpad en ik

    Törnqvist, Marit
    AK-boek

    Opa heeft al sinds zijn vijfde verjaardag een schildpadje dat groeide tot het een grote schildpad was. De schildpad bracht hem geluk. Nu krijgt zijn kleinzoon een eigen schildpad.

  • Plaatje Spekkie en Sproet : oma vermist!
    Spekkie en Sproet : oma vermist!

    Hollander, Vivian den
    A-boek / AVI: E5 - M6

    De oma van Spekkie geeft een groot verjaardagsfeest in een museum. Maar dan is oma ineens verdwenen. Hoog tijd voor Spekkie en Sproet om in actie te komen.

  • Plaatje Spijkerzwijgen
    Spijkerzwijgen

    Geest, Simon van der
    B-boek

    Vonkie logeert bij haar opa op de boerderij. Hij vertelt over zijn broers en wat ze vroeger allemaal uithaalden. Maar waarom vertelt hij niet alles? En waarom mag ze niet bij de oude molen in de buurt komen?

  • Plaatje Zullen we spelen, Bout?
    Zullen we spelen, Bout?

    Cock, Nicole de
    AK-boek

    Muiz Moertje wil graag opa en oma spelen met Ezel Bout. Maar wat doen opa's en oma's eigenlijk? Of maakt het niet uit of je oud bent of jong?