Leeslijst Nieuwsbegrip: Kloof tussen arm en rijk weer groter

  • Plaatje 17 doelen voor een betere wereld
    17 doelen voor een betere wereld

    Spilsbury, Louise
    J-boek

    17 doelen, opgesteld door de Verenigde Naties, om beter met de aarde en zijn bewoners om te gaan. Wat kun je zelf doen?

  • Plaatje Adres onbekend
    Adres onbekend

    Nielsen, Susin
    C-boek

    Felix wil niet dat zijn vrienden en schoolgenoten weten dat hij met zijn moeder in een kampeerbusje woont. Gelukkig krijgt hij een geniaal idee...

  • Plaatje Altijd honger
    Altijd honger

    Opmeer, Kees
    B-boek

    Harry woont samen met zijn moeder. Geld is er nooit, er zijn schulden, er is geen telefoon, geen verwarming en ze maken gebruik van de voedselbank. Harry droomt ervan rijk te zijn... Als hij van fietsendiefstal wordt beschuldigd gaat hij op onderzoek uit.

  • Plaatje Arm en rijk
    Arm en rijk

    Brink, Annemarie van den
    AJ-boek

    Als je ouders genoeg geld hebben, kun je naar school, genoeg eten, en je verjaardag vieren. Arme mensen kunnen dat niet. Sommige mensen zijn heel erg rijk. Lees er over in dit boekje.

  • Plaatje Arme rijk : een lees- en luistersprookje
    Arme rijk : een lees- en luistersprookje

    Westera, Bette
    A-boek

    Met een appel, een ei en een zak vol stenen gaat Rijk de wijde wereld in om te ontdekken wie hij is. Een verhaal over armoede en rijkdom. Met cd waarop het verhaal wordt voorgelezen met bijpassende muziek.

  • Plaatje Armoede
    Armoede

    Spilsbury, Louise
    J-boek

    In het nieuws gaat het vaak over armoede en honger. Maar hoe is het om arm te zijn? Hoe is het om honger te hebben? En is er in ons land ook armoede? Je leest er over in dit boek.

  • Plaatje Betrapt
    Betrapt

    Cazemier, Caja
    B-boek / AVI: M5

    Mees schaamt zich omdat zijn moeder en hij arm zijn. Dat mag niemand weten. Op een dag gaat hij met twee jongens op stap om rottigheid uit te halen. Ze worden betrapt...

  • Plaatje Blauw brengt ongeluk
    Blauw brengt ongeluk

    Dam, Angelique van
    B-boek

    Er is weinig geld bij Elif thuis. Dat vertelt ze aan niemand. Als ze bij Coco wordt uitgenodigd voor een groot feest heeft ze een probleem: hoe komt ze aan een cadeautje?

  • Plaatje Blij zijn kost geen geld
    Blij zijn kost geen geld

    Lammertink, Ilona
    AJ-boek

    Brechtje gaat met haar ouders naar het strand. Daar speelt ze met zand, niet met een dure vlieger. Ze huurt geen bedje, maar ligt op een handdoek. Maakt dat iets uit?

  • Plaatje Boutje van de rommelberg
    Boutje van de rommelberg

    Oldenhave, Mirjam
    A-boek

    Boutje en zijn vader Ed wonen bij de rommelberg. Voor Boutje is het een paradijs. Hij houdt ontzettend van knutselen en uitvinden. Dan vinden ze een gouden beeldje. De politie denkt dat Ed het gouden beeld heeft gestolen. Hij moet naar de gevangenis. Boutje bedenkt een plan.

  • Plaatje De dochters van sjeik Boul-Boul
    De dochters van sjeik Boul-Boul

    Hoffman, Marjon
    B-boek

    De schatrijke sjeik Boul-Boul wil een dierentuin, maar moet van zijn vrouw eerst honderd dagen als een gewoon mens leven. Gaat dat lukken en komt er dan een dierentuin?

  • Plaatje De eikelvreters
    De eikelvreters

    Pelgrom, Els
    C-boek

    Curro vertelt hoe hij eind jaren veertig in Andalusie opgroeide. Het was een hard leven van hongerlijden en werken, maar toch kon hij met heel weinig gelukkig zijn.

  • Plaatje De geheime verdieping
    De geheime verdieping

    Lange, Ilona de
    B-boek

    De ouders van Zilver zijn erg rijk, maar dat mag niemand weten. Onder hun huis hebben ze een geheime verdieping gebouwd, met een escape room, een kartbaan en nog meer spectaculaire ruimtes. Maar ineens gebeuren daar vreemde dingen.

  • Plaatje De meestervervalser
    De meestervervalser

    Jongbloed, Annemarie
    B-boek

    Bilal komt uit een arm gezin. Hij kan goed tekenen en perfect kunstwerken namaken. Dat valt de verkeerde mensen op: hij wordt gedwongen om beroemde schilderijen te vervalsen.

  • Plaatje De schoen van tien miljoen : en andere verhalen
    De schoen van tien miljoen : en andere verhalen

    B-boek
    Verhalenbundel over armoede, gebaseerd op interviews met kinderen en hun ouders.

  • Plaatje De verloren erfgenaam
    De verloren erfgenaam

    Barnes, Jennifer Lynn
    D-boek

    Avery heeft de miljarden geërfd van Thomas Hawthorne. Voorwaarde was wel dat ze een jaar in zijn huis moet wonen, met de rest van de onterfde familie. Ze gaat op zoek naar waarom hij haar als erfgename heeft gekozen.

  • Plaatje Een bofkont in Pechstad
    Een bofkont in Pechstad

    Gijsbertsen, Thijmen
    B-boek

    Joris woont met zijn vader, de burgemeester, in Bofstad. Zijn vader wil trouwen met juffrouw Drakenstein, maar ze is niet zo aardig als ze lijkt. Hun lieve Nina wordt weggestuurd, omdat ze zong over een vergeten stad vol armoede. Dan vindt Joris een groot houten luik...

  • Plaatje Een eerlijke wereld : waarom is er ongelijkheid … en wat kun jij nu doen?
    Een eerlijke wereld : waarom is er ongelijkheid … en wat kun jij nu doen?

    Claybourne, Anna
    J-boek

    Lees alles over ongelijkheid in de wereld en hoe er gewerkt kan worden aan een eerlijke wereld voor iedereen. Ook jij kan een handje helpen.

  • Plaatje Een koffer met geld
    Een koffer met geld

    Sikkel, Manon
    B-boek

    Elvis Watt is de rijkste jongen van het stadje Sonsbeek. Sinds hij twee miljoen euro heeft gekregen van zijn opa, kan hij kopen wat hij wil. Zijn moeder mag er niks van weten. Wat moet Elvis nu doen?

  • Plaatje Geld is gek!
    Geld is gek!

    Rompa, Bas
    J-boek

    Sofie, Wafaa en Teun zoeken uit wat "rijk zijn" is. Hun groepswerkstuk voor school levert veel weetjes op over zakgeld, sparen, geld en waar uitdrukkingen over geld vandaan komen.

  • Plaatje Geld verdienen
    Geld verdienen

    Hubbard, Ben
    AJ-boek

    Yara krijgt zakgeld, maar ze wil graag nog meer hebben. Hoe komt ze daaraan? Verhaal met weetjes over geld en geld verdienen.

  • Plaatje Heppie Kemper
    Heppie Kemper

    Sikkel, Manon
    B-boek

    Miljonair Elvis Watt gaat met zijn moeder, vuilniszakken vol geld en een schilderij van Rembrandt op zoek naar zijn onbekende vader. Ze reizen met hun 'Heppie Kemper' naar Frankrijk. Die brengt hen geluk, want ondanks allerlei problemen vinden ze wat ze zochten.

  • Plaatje Het geheim van het onderhuis
    Het geheim van het onderhuis

    Lange, Ilona de
    B-boek

    Het huis van Zilver en zijn familie lijkt armoedig. Onder de grond is echter een villa met dierentuin, tropisch zwemparadijs en zelfs een achtbaan. Maar niemand mag het weten. Hoe komt dan die inbreker in huis..?

  • Plaatje Het meisje dat op een olifant ontsnapte
    Het meisje dat op een olifant ontsnapte

    Farook, Nizrana
    B-boek

    Chaya is een meesterdief. Ze steelt om haar arme dorpsgenoten te helpen. Nadat ze juwelen van de koningin heeft gestolen, komt Neel - haar beste vriend - in de problemen. Samen met hem vlucht ze op een gestolen olifant de jungle in.

  • Plaatje Het te gekke geldboek
    Het te gekke geldboek

    Kleyngeld, Arwen
    J-boek

    Geld is er altijd, wordt over de hele wereld gebruikt en iedereen kent het. Geld kan te gek zijn, maar ook gekmakend of waardeloos. Geld is beslist niet saai. Lees er over in dit boek boordevol weetjes.

  • Plaatje Het verborgen eiland
    Het verborgen eiland

    Lange, Ilona de
    B-boek

    De ouders van Zilver zijn steenrijk. Niemand mag dat weten. Daarom kochten ze een tropisch privé-eiland. Zelfs bij zo’n eiland blijkt plasticsoep een heus probleem. Tijdens een storm spoelt een andere miljonair aan. Hoe houdt de familie hun rijkdom geheim?

  • Plaatje Joe Biljoen
    Joe Biljoen

    Walliams, David
    B-boek

    De vader van Joe is superrijk. Joe heeft alles en dan ook alles wat zijn hartje begeert. Maar er is één ding dat hij niet heeft: een vriend. Daarom besluit hij naar een gewone school te gaan, op zoek naar een echte vriend.

  • Plaatje Mijn moeder is een dekbed
    Mijn moeder is een dekbed

    Geel, Lysette van
    B-boek

    Geen zakgeld meer, een lege koelkast, te kleine schoenen... De moeder van Adam zit in de schulden. Als Adam ook nog eens de hoofdrol krijgt in de eindmusical van groep acht, is het wel duidelijk dat dit geen gewoon jaar zal worden.

  • Plaatje Miljonair
    Miljonair

    Sikkel, Manon
    B-boek

    Elvis krijgt op zijn verjaardag een envelop met geld. Daarin zit niet een paar euro, maar een paar miljoen! Wat gaat hij daar mee doen?

  • Plaatje Miljonairtje
    Miljonairtje

    Os, Erik van
    AK-boek

    Miljonairtje heeft niets meer nodig. Toch koopt ze dingen van de bakker, de slager, de fietsenmaker en kiest ze en vriendin. Ze koopt zelfs een kasteel. Tot ze heimwee krijgt naar haar eigen huis...

  • Plaatje Morgen gaat het beter
    Morgen gaat het beter

    Vanacker, Hans
    B-boek

    Sara wil niemand uitnodigen voor haar verjaardag. Ze schaamt zich voor het kleine flatje waar ze woont. Haar vrienden denken daar heel anders over...

  • Plaatje Opeens miljonair
    Opeens miljonair

    McLaughlin, Tom
    B-boek

    Jasper is uitvinder. Hij heeft zijn kat leren praten, en nu betalen mensen hem om hun kat ook te laten praten. Jasper begint een bedrijf en wordt schatrijk!

  • Plaatje Paloma
    Paloma

    Berg, Cees van den
    B-boek

    Paloma is superslim. Haar moeder is een jaar geleden gestorven, en haar vader kan het verdriet niet aan. Ze heeft een plan bedacht om steenrijk te worden, maar dan moet ze wel naar Amsterdam.

  • Plaatje Paniek in het pretpark
    Paniek in het pretpark

    Lange, Ilona de
    B-boek

    De ouders van Zilver kopen een pretpark. In Schatrijk kun je zwemmen in het geld, racen van een gouden achtbaan en heerlijk eten. Tot er allerlei dingen verkeerd gaan. Zilver en Lennon gaan op onderzoek uit.

  • Plaatje Papa, ik word later rijk
    Papa, ik word later rijk

    Haeringen, Annemarie van
    AK-boek

    Olifantje wil graag rijk worden later, dan kan hij alles kopen wat hij wil. Papa Olifant legt uit dat je je ook op andere manieren heel rijk kunt voelen.

  • Plaatje Prof Weetal
    Prof Weetal

    Lazzarato, Francesca
    E-boek / AVI: M4

    Een dommer boer, Gans, wil ook prof worden. Hij noemt zich prof Weetal en wil rijk worden.

  • Plaatje Stinkend rijk
    Stinkend rijk

    Ham, Fabien van der
    B-boek

    Donovan is stinkend rijk, en woont in een grote villa. Hij wil gewoon zijn, en wil van zijn spullen af. Maar dat valt nog niet mee...

  • Plaatje Twee vrienden
    Twee vrienden

    Geyskens, Emy
    AJ-boek

    Jordan en Tuur zitten bij elkaar in de klas. Thuis is het heel verschillend merkt Jordan als hij bij Tuur gaat spelen.

  • Plaatje Wat kost dat ?! : wat je wilt weten over geld & economie
    Wat kost dat ?! : wat je wilt weten over geld & economie

    Zundert, Marga van
    J-boek

    Dit boek geeft antwoorden op vragen over geld. Een profvoetballer verdient meer dan een meester of een juf, maar waarom eigenlijk? De professoren geven uitleg en tips over hoe jij rijk kan worden. Maar ze leren ook dat meer geld niet altijd gelukkiger maakt en wat eerlijk verdienen betekent.

  • Plaatje Wie arm is moet slim zijn
    Wie arm is moet slim zijn

    Bon, Annemarie
    E-boek / AVI: E3 - M5

    Keet is bang voor Tes en Maud. zij pesten haar vaak, en Keet durft niets te doen. tot ze Tinka leert kennen. Tinka heeft bijna niets, maar ze durft alles! Tinka neemt Keet mee op een wilde tocht. Ineens voelt Keet zich best wel stoer. dus pas maar op, Tes en Maud! Een samenleesboek.