Documentatiecentrum

Ik heb voedselallergie

Voedselallergie kan heel lastig zijn. Als je naar een feestje gaat, krijg je soms iets lekkers aangeboden wat jij niet mag eten. Eet je er toch van, dan kun je allerlei klachten krijgen. Zoals buikpijn, diarree of eczeem.
Je kunt een allergie hebben voor heel veel soorten voedsel. Het is moeilijk om te ontdekken waar je precies overgevoelig voor bent. Een arts kan bijvoorbeeld een bloedtest of een huidtest doen om erachter te komen.
Sommige mensen moeten zich hun leven lang aan een dieet houden. Maar de overgevoeligheid kan ook overgaan. De helft van de kinderen met een voedsel-overgevoeligheid groeit eroverheen.
Het is prettig als mensen in je omgeving weten dat je een allergie hebt. Zij kunnen er dan rekening mee houden.

Een allergische reactie: rode huiduitslag.

Hoe werkt het?

Voedselallergie betekent dat je lichaam abnormaal reageert op wat je eet. Voedsel komt via je mond en slokdarm in je maag terecht. De maag maakt zure sappen die het voedsel verteren. Een gezond mens merkt daar niets van. Iemand die een allergie heeft, krijgt een reactie als het voedsel verteerd wordt. Die reactie verschilt per persoon. De een krijgt bijvoorbeeld prikkels in zijn keel. De ander krijgt jeuk als hij aardbeien eet. Sommigen krijgen meteen een reactie, anderen hebben pas de volgende dag klachten. Alle abnormale reacties op eten worden voedsel-overgevoeligheid genoemd.
Je kunt voor heel veel voedsel overgevoelig zijn. Zoals voor noten, fruit of vis. Maar ook voor stoffen die toegevoegd worden om eten langer houdbaar te maken. Deze conserverings-middelen staan altijd op de verpakking aangegeven. Bepaalde voedingsmiddelen blijken vaker een reactie te geven dan andere. Bijvoorbeeld melk of melkproducten.
De reactie van het lichaam verschilt bij iedereen. Veelvoorkomende klachten zijn: buikpijn, diarree of juist verstopping, eczeem, astma, overgeven en slechte groei. Hoe ernstig de klacht is, verschilt ook. Sommige mensen krijgen bijvoorbeeld een beetje diarree van koemelk. Als ze ervoor zorgen dat ze niet te veel melk binnenkrijgen, of producten waar melk in zit, gaat het prima met ze. Anderen kunnen heel heftig reageren, bijvoorbeeld alleen al van een kruimel noten. Ze kunnen zelfs in een shock (zeg: sjok) raken. Bij een shock is je lichaam helemaal in de war. Je luchtpijp kan dik worden. Dat is gevaarlijk, omdat je dan bijna geen adem meer kunt halen. Je moet dan meteen naar het ziekenhuis, want je kunt er zelfs aan doodgaan.
Voor de één is voedsel-overgevoeligheid een beetje lastig, voor de ander is het iets wat zijn leven enorm beïnvloedt.

Op de verpakking staat altijd te lezen welke stoffen in een product zitten. Zo weet je of jij het wel of niet mag eten.

Gluten

Je kunt ook allergisch zijn voor gluten, het belangrijkste eiwit in graankorrels. Gluten zijn een soort bindmiddel. Ze zorgen ervoor dat het deeg plakt en dat het brood niet uit elkaar valt. Als je een glutenallergie hebt, is je dunne darm overgevoelig voor dit eiwit. Je mag dan helemaal geen gluten meer eten, omdat de binnenkant van je dunne darm anders kapot kan gaan. Je hele leven moet je dan een streng dieet houden. Dat is lastig, want in veel producten zitten gluten. Je kunt gelukkig wel steeds meer producten kopen waar ze niet in zitten.

Details en informatie

  • Titel: Ik heb voedselallergie
  • Auteur(s): Lynette de Ruijter
  • Nummer: IC276
  • Niveau: 4
  • Siso: J 605.19
123movies