Tips van de LeesTippers

Mijn zusje

Mijn zusje
Leestip van Elsa

dinsdag 20 oktober 2015
"'Sta op en breng de Hitlergroet', snerpt de juf bij haar oor. Verschrikt kijkt Perla op. Alle meisje staren haar met grote ogen aan. Snel gaat ze naast haar bank staan, net als de rest van de klas..." (p. 97)
Uit: Mijn zusje, geschreven door Inez van Loon.

Leestip van Elsa (groep 8), basisschool De Wegwijzer

Waarom je dit boek zeker moet lezen:
Het is niet een grappig boek maar wel heel erg mooi.
Het is zielig en spannend.

Rapportcijfer:
Elsa geeft dit boek een 8,7.

Het verhaal
Het verhaal gaat over Perla die samen met haar zigeunerfamilie door Duitsland reist. De mannen verdienen geld door op te treden met hun muziekinstrumenten en de vrouwen voorspellen de toekomst en verkopen spullen op de markt. Maar Perla wil graag leren lezen en schrijven. Ondertussen worden de zigeuners steeds meer gehaat door de normale mensen. Het leven wordt steeds moeilijker. En dan breekt de oorlog uit en moeten Perla en haar familie vluchten.

Interessant persoon in het boek:
Perla, ze is de hoofdpersoon in het boek. Ze wil als één van de weinigen leren lezen en schrijven en ze overleeft de oorlog.

Origineel?
Ja, meestal gaan oorlogsboeken er over hoe zwaar de joden het hadden, maar ik heb nog geen één boek gelezen over de zigeuners in de oorlog.

Elsa vertelt je nog meer interessante dingen over dit boek:
• Er staan geen tekeningen in dit boek.
• Het verhaal speelt een tijdje voor de oorlog, in de oorlog en een tijdje na de oorlog, in Duitsland, Nederland en heel even in Polen.
• Je leeft heel erg mee met de personen in dit boek. Het is best wel een zielig boek omdat de zigeuners heel erg werden gediscrimineerd.
• Om te onthouden: Dat niet alleen de joden het zwaar hadden in de 2e wereld oorlog. Want voor de zigeuners was het ook erg moeilijk in de oorlog.
• Opvallend in dit boek: Soms staat er ergens een woord in de taal van de zigeuners bij zo'n woord staat een nummertje en dat woord staat achterin uitgelegd.
En ergens in het verhaal staat een ander verhaal dat verder in de tijd is, aan het eind komen die verleden tijd en die van verder in de tijd bij elkaar.
• Het verhaal in drie woorden: Sinti, oorlog, discriminatie.
• Het is een boek voor jongens en meisjes.

Mijn zusje / geschreven door Inez van Loon
Uitgever: Clavis
Verschenen in: 2015
Aantal bladzijden: 310
ISBN: 9789044824001
Prijs: € 19,95
Voor iedereen vanaf 11 jaar