Tips van de LeesTippers

Dromen van vrijheid

Dromen van vrijheid
Leestip van Elsa

vrijdag 30 oktober 2015
"We zitten al een hele poos samen op de voorgalerij als ik hem eindelijk durf te vragen: "Hoe was het bij jou in het kamp? Hoe heb je..." Mijn stem schokt. Ik weet niet hoe ik verder moet. Hij begint te vertellen, maar na een kwartier stopt hij, kijkt me aan en zegt: "Ach, laat maar even." Hij staat op en loopt de straat in. Een paar dagen later vertelt hij weer iets. Niet veel, maar ik begrijp dat de kampen hem net als mij veel te vroeg volwassen hebben gemaakt." (p. 160)
Uit: Dromen van vrijheid, geschreven door Lieke van Duin en Truus Huizenga.

Leestip van Elsa (groep 8), basisschool De Wegwijzer

Waarom je dit boek zeker moet lezen:
Het is een erg mooi verhaal en gebaseerd op een echt gebeurd verhaal. Het is wel soms best heftig en daarom ook voor iets oudere kinderen.

Rapportcijfer:
Elsa geeft dit boek een 9,5.

Het verhaal
Het gaat over het leven van Marja, zij heeft een aantal jaren in de jappenkampen geleefd. De kampen waren anders dan die uit Europa. Het was er heel erg heet en als je een regel overtrad ( als je bijvoorbeeld eten smokkelde ) moest je soms een hele dag in de brandende zon staan! Het eerste jappenkamp waar Marja in zat was niet zo erg vergeleken bij de 2e en de 3e. Ze krijgen weinig eten en ze bedenken allerlei creatieve oplossingen voor de de dingen die ze niet hebben.

Interessant persoon in het boek:
Marja, ze is de hoofdpersoon, in de kampen probeert ze er toch maar het beste van te maken. Dat vind ik erg knap aangezien ze nog maar rond de 10 jaar is.
Ze is erg vriendelijk en behulpzaam, in het kamp zorgt ze soms ook voor de kleinere kinderen.

Origineel?
Elsa vindt van wel, "want volgens mij zijn er wel veel kinderboeken over de oorlog in Europa en de kampen daar, maar ik heb nog nooit een (kinder) boek gelezen over de oorlog in ( toen nog ) Nederlands-Indië en de jappenkampen".

Elsa vertelt je nog meer over dit boek:
• Achterin staan een paar moeilijke woorden die daar uitgelegd worden, het verhaal is gebaseerd op een echt verhaal en jappen betekent Japanners.
• Er staan soms Japanse woorden in, die worden achter in het boek wel uitgelegd, maar soms kan je zal al begrijpen zonder het op te zoeken achterin.
• Het verhaal speelt van maart 1942 tot december 1945 in de jappenkampen.
• Het verhaal in drie woorden: oorlog, familie, creativiteit.
• Dit wil Elsa zeker onthouden van het boek: dat niet alleen het leven in de concentratiekampen erg was maar ook in de jappenkampen.
• Het is een zielig boek. Geschikt voor jongens en meisjes van 10-12 jaar.
• Elsa zet dit boek op haar lijstje lievelingsboeken.

Dromen van vrijheid / geschreven door Lieke van Duin en Truus Huizenga
Uitgever: Leopold
Verschenen in: 2015
Aantal bladzijden: 192
ISBN: 978-90-258-6795-9
Prijs: € 14,99
Voor iedereen vanaf 10 jaar

Lees hier een fragment uit het boek