Tips van de LeesTippers

Een aap op de WC

Een aap op de WC
Leestip van Tim

dinsdag 9 mei 2017
"Welk dier wil nu stikken of levend verbranden? Maar dieren zijn geen mensen. Ze denken niet als wij. Terwijl de oppassers met een natte doek voor hun gezicht het apenhuis binnengingen en de deuren naar de gang en de stenen buitenkooien openzetten, kropen sommige apen dieper de rook in. Ze durfden niet te vluchten want ze kenden de wereld buiten niet." (p. 70)
Uit: Een aap op de WC : een dierentuin in oorlogstijd / geschreven door Joukje Akveld.

Leestip van Tim (groep 8), basisschool De Wegwijzer

Waarom je dit boek zeker moet lezen:

Dit boek wordt op een leuke manier geschreven dat je echt door wilt lezen en je leert er ondertussen ook nog veel van. Opmerkelijk in dit boek: dat de dierentuinverzorgers echt alles over hadden voor hun dieren. Dat ze zelfs op gevaarlijke momenten bij ze bleven.

Rapportcijfer:

Tim geeft dit boek een 8.

Het verhaal

De dierentuin in Rotterdam moest wel verhuizen. Anders zouden ze failliet gaan. Dus gingen ze snel aan de slag met het bouwen van een nieuwe dierentuin. Best simpel toch? Alles behalve dat de oorlog uitbrak en de Duitsers namen Nederland over door bommen te gooien op Rotterdam. Veel huizen werden getroffen maar ook de dierentuin. Er ontstond brand in de hokken van de dieren, daardoor ontsnapten of stierven er veel. En hoe ging het verder met de nieuwe dierentuin? De dieren moesten snel daar naar toe, maar lukt dat ook?

De hoofdpersonen in het boek:

De dieren in de dierentuin van Rotterdam

Origineel?

Oorlogsboeken gaan vaak over mensen, in dit boek spelen de dieren de hoofdrol. Daarom vind ik het een origineel verhaal.

Bijzondere weetjes over het boek:
  • Het boek gaat over de dieren in de dierentuin van Rotterdam en speelt rond de Tweede Wereldoorlog.
  • Om te onthouden: alles, het was heel interessant en leerzaam!
  • De illustraties zijn soms heel verschillend, het ene plaatje is meer op detail dan de ander. Ze zijn gemaakt door Martijn van der Linden.
  • Dit boek las ik achter elkaar uit,  Ik dook echt mee in het verhaal.
  • Het verhaal in drie woorden: dierentuin, oorlog en verhuizen
  • Tim vindt het voor jongens en meisjes
Over het boek

Een aap op de WC : een dierentuin in oorlogstijd / geschreven door Joukje Akveld, met illustraties van Martijn van der Linden
Uitgever: Hoogland & Van Klaveren
Verschenen in: 2015
Aantal bladzijden: 117
ISBN: 978 90 8967 177 6
Prijs: € 14,90
Voor iedereen vanaf 9 jaar