Tips van de LeesTippers

Naar het noorden

Naar het noorden
Leestip van Valerie

donderdag 5 oktober 2017
"Ze was het dus toch vergeten. Iedereen was het vergeten en ik durfde hen er niet aan te herinneren. Ik was jarig. Elf jaar was ik geworden. Of misschien waren ze het niet vergeten, maar viel er weinig te vieren en hadden ze maar niks gezegd. Om mij te sparen. Nergens voor nodig. Ik begreep best dat er geen geld was voor cadeautjes en ik begreep nog beter dat ik niet mocht kiezen wat we vanavond aten. Er viel niets te kiezen." (p. 34)
Uit: Naar het noorden / geschreven door Koos Meinderts.

Leestip van Valérie (groep 7), basisschool De Wegwijzer

Waarom je dit boek zeker moet lezen:

Wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd mogen we nooit vergeten. Veel kinderboeken zijn er in het verleden al geschreven over de oorlog, maar het was voor mij onbekend dat er tijdens de hongerwinter kinderen uit de steden tijdelijk bij hun ouders weggehaald werden om ze in het noorden van Nederland onder te brengen waar nog wel voldoende eten te krijgen was.

Rapportcijfer:

Valerie geeft dit boek een 9.

Het verhaal:

Naar het noorden gaat over een jongen die Jaap heet. Hij gaat samen met zijn broer en zus tijdelijk wonen op het platteland in het noorden van Nederland. Tijdens de hongerwinter van 1944-1945 is er in het westen van Nederland een groot tekort aan voedsel. Jaap is dan ook heel erg vermagerd als zijn ouders besluiten om Jaap met zijn broer en zus naar het noorden te sturen. Per binnenschip gaan ze naar het noorden. Tijdens deze 5-daagse reis worden ze allemaal ziek. Jaap komt bij een kinderloos ouder echtpaar te wonen. Hij wordt hier goed verzorgd. Als de oorlog voorbij is mogen ze weer naar huis. Zullen zijn ouders nog leven? Thuis is alles anders dan voorheen.

Interessant persoon in het boek:

Jaap, Jaap is elf jaar. Hij heeft normaal heel snel heimwee. Toch besluiten zijn ouders om hem samen met zijn broer en zus naar het noorden te sturen. Jaap komt niet bij zijn broer en zus in het gastgezin, dan besluit hij om zijn zus Nel op te zoeken.

Vrienden zijn?

Met Jaap want hij lijkt mij een aardige jongen.

Origineel?

Het is een verhaal waarin beschreven wordt hoe het in de Tweede Wereldoorlog eraan toe ging.

Bijzondere weetjes over het boek:
  • Het boek gaat over Jaap en speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het eerste deel van het boek speelt zich af in een stad in het westen van Nederland. Het tweede deel tijdens hun reis per binnenschip op weg naar het noorden. Het derde deel tijdens het verblijf bij de familie Schut in het noorden van het land. Het laatste deel gaat over de hereniging met zijn ouders.
  • Het belangrijkste onderwerp van het verhaal: Oorlog
  • Het boek bestaat uit vier delen. Aan het begin van elk deel is er een blauwe waterverf tekening. De illustraties zijn heel eenvoudig, maar hierdoor ook heel passend bij het verhaal. Ze zijn getekend door Annette Fienieg.
  • Het boek bevat niet echt moeilijke woorden. Wat wel lastig lezen is dat sommige zinnen in het Fries geschreven zijn.
  • Het leek mij in eerste instantie een saai boek, maar vanaf de eerste bladzijde heb ik ervan genoten. Het is een boeiend verhaal.
  • Om te onthouden: Het is heel heftig als je als kind zonder ouders ergens een paar maanden alleen naar toe moet gaan.
  • Het verhaal in drie woorden: honger, oorlog en familie.
  • Valerie vindt het boek geschikt voor jongens en meisjes.
Over het boek:

Naar het noorden / geschreven door Koos Meinderts
met illustraties van Annette Fienieg
Uitgever: Uitgeverij Hoogland & van Klaveren
Verschenen in: 2016
Aantal bladzijden: 187
ISBN: 978 90 8967 232 2
Prijs: € 14,95
Voor iedereen vanaf 10 jaar