Bart gaat mee met de Texel 65, een garnalenkotter. Hoe weet schipper Erik waar hij die garnalen moet vangen? Erik geeft een korte cursus garnalen pellen maar veel garnalen worden inmiddels met de pelmachine gepeld. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de Hollandse nieuwe (haring): Wat is Hollandse Nieuwe? Wat is er zo bijzonder aan? Hoe wordt de Nieuwe Haring gepresenteerd? Bkijk het filmpje.
Omdat er steeds minder vis in de zee zit, zijn we vis gaan kweken. De fjorden in Noorwegen zijn een ideale plaats om vis te kweken. Het zeewater is er kalm en zuurstofrijk. De zalmen kunnen hier beschut opgroeien. Maar hoe doe je dat eigenlijk, vis kweken? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het eten van rauwe haring met uitjes is een typisch Nederlandse delicatesse. Elk jaar wordt de opening van het haringseizoen gevierd op vlaggetjesdag, als de haring vet genoeg is om opgegeten te worden. De Hollandse Nieuwe. Bekijk het filmpje van Jeugdjournaal op Schooltv.nl.
Nederlanders eten graag rauwe haring met uitjes. Die wordt gevangen in de Noordzee. Elk jaar wordt de eerste haring van het seizoen voor veel geld geveild. Maar wat is er nu zo bijzonder aan de zogenaamde Hollandse Nieuwe? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Maurice mee met schipper Marinus Padmos op de BRU 36, een echte mosselkotter. Marinus heeft zijn eigen percelen op de Oosterschelde waar hij de mosselen kweekt. Hoe werkt dat precies? Hoe blijven de mosselen liggen op de plek waar hij ze neerlegt?
Bart gaat naar Zeeland. In de Oosterschelde gaat hij onderzoeken hoe oesters worden gekweekt. Hij volgt de weg van oesterzaad, oesterlarfje tot kleine oestertjes. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
De palingen in de Nederlandse rivieren en meren worden geboren aan de andere kant van de oceaan: 6 duizend kilometer verderop. Onderzoekers denken dat ze de weg naar Europa vinden dankzij een soort ingebouwd kompas en GPS-systeem. Nizar gaat kijken bij het onderzoek van Ben Griffioen, die de jonge visjes...
Aan een stok in een rookkastaling wordt gerookt in een rookkast. Maar eerst moet de vis gedood en schoongemaakt worden. Kiefer en Yannick helpen een handje in een palingrokerij. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Er zijn nog maar weinig palingen over. Ze worden geboren in de Sargassozee en zwemmen daarna naar meren en rivieren in Europa. Kwekers vissen de kleintjes uit zee en kweken de vissen tot ze groot genoeg zijn voor de verkoop. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Er zijn nog maar weinig palingen. De paling wordt geboren in het zoute water van de Sargassozee. Daarna zwemt hij naar zoete meren en rivieren. Maar er zijn steeds meer obstakels die de weg blokkeren, zoals dijken, sluizen en gemalen. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
In Nederland zijn we dol op paling. Maar dit glibberige visje wordt met uitsterven bedreigd. Onderzoekers zijn bezig om paling te kweken zodat we hem niet meer uit de zee hoeven te vissen. Maar Sosha en Jonata ontdekken dat dat nog niet zo makkelijk is. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
De Deltawerken houden niet alleen het water uit de Noordzee tegen, maar ook vissen. Daardoor zijn er steeds minder palingen in Nederland. Gelukkig wordt er van alles aan gedaan om te zorgen dat het aantal palingen weer toeneemt. De sluizen opengooien bijvoorbeeld! Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet...
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over pulsvissen: Wat is pulsvissen? Waarom wordt het waarschijnlijk verboden? Wat betekent een verbod voor Nederlandse vissers?
Om vijf uur ’s ochtends is het spitsuur op de visafslag: er komen veel vissersboten binnen. De vis die gevangen is op zee, moet gesorteerd en verkocht worden. Hoe ziet het er daar uit? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Wat gebeurt er bij de visafslag? In de haven van Den Helder wordt iedere vrijdag de vis gelost. Hoe ziet dat er uit? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Voordat de vis op je bord terecht komt, heeft het een hele weg afgelegd. Bij de visafslag worden de vissen gesorteerd. Daarna worden ze verkocht op de veiling aan handelaren over de hele wereld.
In Tokio, de hoofdstad van Japan, vind je de grootste vismarkt ter wereld. Omdat Japan omringd is door drie grote wereldzeeën vol met verse vis, is het niet zo gek dat de Japanners zo veel vis eten. Wel twintig keer meer dan in Nederland! Maar hoe gaat het er aan toe op deze vismarkt? Bekijk het...
Jeugdbibliotheek.nl helpt jou aan handige informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Met verwijzingen naar boeken, filmpjes en websites. Let op, zit je in groep 7 of 8, kies dan Basisschool groep 7-8.
In waterland Nederland wordt al eeuwenlang gevist. In de Noordzee, in het IJsselmeer en in rivieren en meren. Vroeger gebeurde dat met botters. Dat zijn houten zeilschepen. Het werk op de botters was zwaar. Alles gebeurde met de hand. Tegenwoordig hebben vissersschepen moderne apparatuur aan boord. Lees...