Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Eva is in Den Bosch om te kijken hoe de enige echte Bossche bollen gemaakt worden. De bakker laat zien hoe je holle soezen bakt die je kunt vullen met slagroom. De chocola maakt de Bossche bol helemaal af. Eet smakelijk! Bekijk het filmpje Het Klokhuis op schooltv.nl.
Voor 1 kilo chocola zijn minstens 300 cacaobonen nodig! Cacaobonen komen uit Midden- en Zuid-Amerika, waar ze groeien in de peulen van de cacaoboon. Na de oogst moeten de bonen gisten en drogen. Daarna zijn ze klaar om chocola van te maken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Werken in een chocoladefabriek, wie droomt er niet van. De Schooltv.nl neemt een kijkje in zo'n fabriek en laat je zien hoe die heerlijke chocola gemaakt wordt.
Chocola wordt gemaakt van de cacaoboon. In de fabriek worden de bonen verhit en samen met andere ingrediënten verwerkt enorme chocoladeblokken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Download de kruiswoordpuzzel. De afbeeldingen op de 'flipping' pagina kun je omdraaien door erop te klikken. In de tekst kom je woorden tegen, die je ook kunt vinden in de puzzel die je gedownload hebt. Zo kom je meer te weten over chocolade.
Sinterklaas kan natuurlijk niet zonder chocoladeletters! Lisa laat zien hoe dit heerlijk snoepgoed wordt gemaakt. Verrassend: ze begint in de haven van Amsterdam, daar liggen enorme bergen cacaobonen. Maar ze eindigt uiteraard in de chocofabriek. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Sinterklaas en chocoladeletters zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe is dat zo gekomen? Bekijk de clipphanger over de oorsprong van de chocoladeletter in dichtvorm op schooltv.nl.
Mensen eten al heel lang chocola. Een van de eerste mensen die de cacaoboon ontdekten, waren de Maya's, in Zuid-Amerika. Maar hoe maak je van een cacaoboon eigenlijk lekkere eetbare chocolade? Bekijk deze aflevering van het Klokhuis.
Nina en Henok uit Amsterdam houden van chocoladeletters. Maar dan het liefst gemaakt van ‘goede’ chocola. Maar wat is dat? En hoe herken je het in de winkel? Ze gingen op bezoek bij het keurmerk UTZ. Bekijk het filmpje op de site van Samsam.
Roos is gek op hagelslag. En dus wil ze graag weten hoe haar favoriete broodbeleg wordt gemaakt. Het begint allemaal met de cacaoboon. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Een bonbon wordt gemaakt van chocolade, met een zachte vulling aan de binnen kant. Bijvoorbeeld een vulling met aardbeiensmaak, pistachesmaak of van crème freche. Maar hoe krijg je die vulling er eigenlijk in? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Uit onderzoek blijkt: we snoepen in Nederland behoorlijk meer in coronatijd. Vooral aan chocola en drop geven we meer geld uit dan vóór de pandemie. Bekijk dit nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 7 juni 2021.
Bij Pasen horen natuurlijk paaseitjes! Grote paaseieren zijn vaak hol en kleintjes zijn vaak van massieve chocolade. Maar je hebt ook paaseitjes die worden gevuld met de lekkerste ingrediënten, zoals karamel. Maar hoe doen ze dat eigenlijk? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over snoep. Dit webpad is speciaal gemaakt voor de Kinderboekenweek 2009 met als thema: Eten en snoepen in kinderboeken.
Tony’s Chocolonely is een voorbeeld van eerlijke chocolade. Vind je het leuk en belangrijk om daar een spreekbeurt over te houden? Tony's helpt je een handje met dit spreekbeurtpakket.