Zoek op trefwoorden zee

  • Plaatje Ammoniet
    schooltv.nl
    Ammoniet

    Ammonieten zijn inktvissen die lang geleden zijn uitgestorven. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De bruinvis
    schooltv.nl
    De bruinvis

    Het is de kleinste walvissoort van de Noordzee: de bruinvis. Bruinvissen lijken een beetje op dolfijnen maar er zijn verschillen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Crisisoefening overstroming
    hetklokhuis.nl
    Crisisoefening overstroming

    Een groot deel van Nederland ligt onder het waterniveau, lager dan de zee. En lager dan de meeste rivieren. Daarom is er in Nederland altijd kans op een overstroming. Stel dat dat gebeurt, wat moet er dan allemaal geregeld worden? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De Dode Zee
    schooltv.nl
    De Dode Zee

    Waarom heet hij zo? De zee in, zelfs als je eigenlijk niet kan zwemmen. Dat kan in de Dode Zee. Die is namelijk zo ontzettend zout dat je gewoon blijft drijven... Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Drijven in de Dode Zee
    zozitdat.nl
    Drijven in de Dode Zee

    Als je in de Dode Zee plonst, blijf je drijven. Hoe werkt dat? Doe het proefje dat je vindt op de site van Zo Zit Dat.

    x
  • Plaatje De dolfijn
    schooltv.nl
    De dolfijn

    De tuimelaardolfijn is de meest bekende dolfijn. Als je naar dit clipje van Schooltv.nl kijkt, kom je er van alles over te weten.

    x
  • Plaatje Mini-pad duinen
    mini-pad-duinen.yurls.net
    Mini-pad duinen

    In dit mini-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de duinen.

    x
  • Plaatje Eb en vloed
    hetklokhuis.nl
    Eb en vloed

    Hoe krijg je hoog en laag water op het strand? Dolores legt uit hoe de maan en de draaiing van de aarde voor eb en vloed zorgen. Verder laat ze zien hoe dieren profiteren van de getijdenwisselingen. En op de Afsluitdijk ziet ze hoe met een getijdengenerator met behulp van eb en vloed stroom maakt. Bekijk...

    x
  • Plaatje Eendenmossels
    schooltv.nl
    Eendenmossels

    Eendenmossels zijn rankpotigen, die leven in de zee. Ze hechten zich aan drijvende voorwerpen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Fluisterwater (boek)
    schooltv.nl
    Fluisterwater (boek)

    Een boek van Mirjam Mous. Eigenlijk is dit boek een moderne versie van het beroemde sprookje over de kleine zeemeermin: meisje vindt de jongen van haar dromen, doet alles om bij hem te zijn, maar hij heeft gevoelens voor een ander. De eenzame hoofdpersoon, in dit geval het meisje Marit, moet wel heel...

    x
  • Plaatje Golven
    hetklokhuis.nl
    Golven

    Deze Klokhuisaflevering gaat over golven. Dolores gaat met een golvendeskundige golven bestuderen om uit te vinden hoe golven ontstaan, hoe ze zich gedragen en hoe krachtig ze zijn.

    x
  • Plaatje De inktvis
    schooltv.nl
    De inktvis

    De octopus behoort tot de inktvisachtigen. Een octopus is geen vis, maar een weekdier. Met zijn 8 armen en geheime wapen struint hij over de bodem van de zee. Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kitesurfen
    schooltv.nl
    Kitesurfen

    Een combinatie van surfen en vliegeren. Heb je een speciale vlieger, een board, water en genoeg wind, dan kun je kitesurfen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje KNRM, redden op zee
    hetklokhuis.nl
    KNRM, redden op zee

    Wie op het water in nood komt wordt gered door de vrijwilligers van de KNRM, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Dolores gaat mee met een trainingsdag en speelt bij de oefeningen het slachtoffer. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Koraal
    schooltv.nl
    Koraal

    Diertjes van honderden jaren oud. Het schip de Stad Amsterdam heeft acht maanden lang een bijzondere reis gemaakt. Dit was dezelfde reis als Charles Darwin lang geleden maakte met zijn schip de Beagle. Diep in de zee zien de onderzoekers prachtige riffen met koraal. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat leeft er in een koraalrif?
    schooltv.nl
    Wat leeft er in een koraalrif?

    In een gezond koraalrif wemelt het van de vissen. Ook zijn er veel verschillende soorten koraal en zeewier. Kijk je mee? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De bouw van de kreeft
    schooltv.nl
    De bouw van de kreeft

    Kreeften zijn geleedpotigen. Er zijn verschillende soorten kreeften die in lengte, kleur en levenswijze sterk kunnen verschillen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Land en zee
    schooltv.nl
    Land en zee

    Op land heb je grotere temperatuurverschillen dan in zee Ken je dat, dat het zo warm is aan het strand dat je je voeten brandt? De zee is dan lekker koel. Maar hoe komt het eigenlijk dat land en zee niet dezelfde temperatuur hebben? Het antwoord krijg je in deze clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Landen maken afspraken om oceanen te beschermen
    jeugdjournaal.nl
    Landen maken afspraken om oceanen te beschermen

    Er werd al jaren over gepraat, maar nu zijn landen het eindelijk eens: oceanen moeten beschermd worden. Zo komen er bijvoorbeeld regels over hoeveel er gevist mag worden, en over waar schepen mogen varen. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van...

    x
  • Plaatje Muien
    reddingsbrigade.nl
    Muien

    Ga je zwemmen in de zee? Pas goed op voor muien, die zijn namelijk levensgevaarlijk! Lees op de site van de Reddingsbrigade hoe je een mui herkent en wat je moet doen als je in een mui terechtkomt.

    x
  • Plaatje Mui - Tips voor meer veiligheid
    reddingsbrigade.nl
    Mui - Tips voor meer veiligheid

    Dowload op de site van de Reddingsbrigade de poster: Een mui is levensgevaarlijk! Jij kan uit een mui komen! Weet wat je moet doen! Deze campagneposter is ook beschikbaar in het Arabisch, Duits, Engels en Pools. Zie onderaan de pagina.

    x
  • Plaatje Wat moet je doen als je in een mui komt?
    schooltv.nl
    Wat moet je doen als je in een mui komt?

    Een mui is een geul in zee tussen twee zandbanken. Als je daar zwemt, trekt de sterke stroming je mee richting zee. Probeer hier niet tegenin te zwemmen, maar zwem mee naar achteren, waar de stroming minder sterk wordt. Je kan dan opzij en vervolgens terug naar het strand zwemmen. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje De murene
    schooltv.nl
    De murene

    Tussen het koraal woont een lange, dunne vis. Hij lijkt wel op een slang. Het is de murene. Hij ziet er gevaarlijk uit, maar gelukkig valt hij mensen niet aan als ze hem met rust laten. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje NAP
    schooltv.nl
    NAP

    Waar staat het NAP (Normaal Amsterdams Peil) voor en wat betekent dit eigenlijk?

    x
  • Plaatje Noordzeewater
    hetklokhuis.nl
    Noordzeewater

    Nederland wordt voor een groot deel omgeven door water. Vijf van de twaalf provincies – van Zeeland tot aan Groningen en de Waddeneilanden – grenzen aan de Noordzee, de zee waarvan het Nederlandse deel groter is dan Nederland zelf. Hoe goed kennen we ‘s lands grootste natuurgebied?...

    x
  • Plaatje The Ocean Cleanup
    theoceancleanup.com
    The Ocean Cleanup

    Bij het project Ocean Cleanup gaat een nieuwe uitvinding de oceaan op om zoveel mogelijk plastic afval uit het water te halen. Het idee komt van een Nederlander: Boyan Slat. Op deze site vind je allerlei weetjes over het project. Let op: de site is Engelstalig.

    x
  • Plaatje Oceanen
    docukit.nl
    Oceanen

    Oceanen zijn onvoorstelbaar groot en diep. De grootste oceaan is groter dan al het land op aarde bij elkaar! En de diepste plek is ongeveer 11 kilometer diep. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 335. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Geven oceanen licht?
    zozitdat.nl
    Geven oceanen licht?

    Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Oesters
    schooltv.nl
    Oesters

    De oester leeft het liefst op de bodem van de zee. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ontstaan van duinen
    schooltv.nl
    Ontstaan van duinen

    Duinen beschermen ons land tegen de zee. Ze zijn ontstaan onder invloed van zee, wind en begroeiing. Hoe dit precies in zijn werk is gegaan, zie je in deze clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zo ziet de grootste opruimactie op zee eruit
    jeugdjournaal.nl
    Zo ziet de grootste opruimactie op zee eruit

    De Ocean Cleanup is een nieuwe uitvinding om op de oceaan zoveel mogelijk plastic afval uit het water te halen. Het idee komt van een Nederlander: Boyan Slat. In het filmpje van het Jeugdjournaal wordt de werking van de Ocean Cleanup uitgelegd.

    x
  • Plaatje Wat is een orkaan?
    schooltv.nl
    Wat is een orkaan?

    Tijdens het voorjaar en de zomer ontstaan er veel orkanen op zee. Vooral in Amerika hebben ze last van orkanen als ze aan land komen. Ze noemen deze periode ook wel het orkaanseizoen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De paling
    schooltv.nl
    De paling

    Een langwerpige vis die wel een meter lang kan worden. De paling is niet alleen bijzonder door zijn uiterlijk maar vooral ook door de manier waarop hij leeft. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Plankton
    schooltv.nl
    Plankton

    In zee leven grote aantallen kleine planktondiertjes. Ze zijn vaak goed gecamoufleerd omdat ze bijna helemaal doorzichtig zijn. Planktondiertjes eten nog kleinere planktonplantjes. Die vormen het begin van de voedselketen in zee. Veel vissen leven van plankton. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Plastic en dieren
    hetklokhuis.nl
    Plastic en dieren

    Nienke reist af naar Australië om te zien wat de gevolgen zijn van de zogenaamde 'plasticsoep'. De minuscule plastic deeltjes die overal in de oceaan terecht zijn gekomen blijken voor dieren een belangrijke belangrijke bedreiging. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe komen we af van het plastic in de zee?
    schooltv.nl
    Hoe komen we af van het plastic in de zee?

    Alle flesjes en andere stukken plastic die in de zee belanden, vallen na verloop van tijd uit elkaar. Die kleine stukjes plastic worden opgegeten door allerlei zeedieren. Supergevaarlijk, dus het is belangrijk om de zee en het strand schoon te houden! Wetenschappers hebben een apparaat ontwikkeld waarmee...

    x
  • Plaatje Plastic soep
    schooltv.nl
    Plastic soep

    Wat gebeurt er met plastic dat in de natuur terechtkomt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Plastic soep
    hetklokhuis.nl
    Plastic soep

    Een aanzienlijk deel van het plastic zwerfafval eindigt in de oceaan. Nienke reist af naar Australië om te zien wat dat voor gevolgen heeft voor de kwetsbare natuurgebieden aldaar. Samen met onderzoekers gaat ze 'plastic vissen'. Vooral de allerkleinste deeltjes blijken overal aanwezig. Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Plastic Soup Foundation
    plasticsoupfoundation.org
    Plastic Soup Foundation

    Door zwerfafval lijken oceanen en zeeën soms wel plastic soep. Plastic in de zee is slecht voor het milieu. De Plastic Soup Foundation is er voor iedereen die meer wil weten over plasticsoep en in actie willen komen. Neem snel een kijkje.

    x
  • Plaatje De reddingsbrigade
    schooltv.nl
    De reddingsbrigade

    Flip de Beer neemt een kijkje bij de reddingsbrigade. Ze turen door de verrekijker en mogen zelfs op de grote strandauto mee rijden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Sponzen
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Sponzen

    Sponzen zijn bijzondere organismen die ons veel vertellen over de 'gezondheid' van de zee. Dolores reist af naar Curacao om mee te duiken met onderzoeker Jasper de Goeij. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Steekmossels
    schooltv.nl
    Steekmossels

    Heb je wel eens een schelp met een parel gevonden? Misschien was het een steekmossel! Deze schelp begint als larve en kan uiteindelijk wel een meter groot worden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De steenvis
    schooltv.nl
    De steenvis

    Op de zeebodem is hij bijna niet te herkennen als vis: de steenvis lijkt op een steen! Bekijk het filmpje van Huisje Boompje Beestje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Webpad strand en zee
    webpad-strand.yurls.net
    Webpad strand en zee

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over strand en zee.

    x
  • Plaatje Strandvondsten
    strandvondsten.nl
    Strandvondsten

    Op het strand kun je van alles vinden, schelpen, kwallen, krabben, wieren en nog veel meer. Neem hier maar eens een kijkje.

    x
  • Plaatje Vissen
    schooltv.nl
    Vissen

    Een vis hoort in het water. Sommige vissen leven in zoet water, zoals de karper of de snoek. Andere houden juist van zout water uit de zee, zoals haring, garnalen en haaien. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Walvissen
    schooltv.nl
    Walvissen

    Er zijn twee groepen walvissen: baleinwalvissen en tandwalvissen. Deze namen hebben ze te danken aan de manier waarop ze hun voedsel vangen. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wereld Oceanen Dag
    worldoceanday.org
    Wereld Oceanen Dag

    Elk jaar op 8 juni is het Wereld Ocenanen Dag. Dan wordt er extra aandacht gevraagd voor een gezondere oceaan en een betere toekomst. Lees meer op deze Engelstalige site.

    x
  • Plaatje Waarom is de zee zout?
    schooltv.nl
    Waarom is de zee zout?

    Regenwater is zoet en zeewater is zout. Omdat het regenwater via de grond naar de zee stroomt, komt er steeds een klein beetje zout uit de grond mee de zee in. Vervolgens verwarmt de zon de zee, waardoor alleen het water verdampt en het zout achter in de zee blijft. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom is zeewater zout?
    kro-ncrv.nl
    Waarom is zeewater zout?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is de gevaarlijkste zee ter wereld?
    kro-ncrv.nl
    Wat is de gevaarlijkste zee ter wereld?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Zee- en kustencyclopedie van de lange landen
    vleet.be
    Zee- en kustencyclopedie van de lange landen

    Deze Nederlandstalige encyclopedie is er voor de zeeliefhebber, die meer wil weten over de zee en kust in België en Nederland.

    x
  • Plaatje Zeeanemoon
    schooltv.nl
    Zeeanemoon

    Zeeanemonen lijken op kleurige bloemen maar het zijn dieren. Deze dieren horen bij de holtedieren. Binnenin zit een holle ruimte. Holtedieren vangen en verdoven hun prooi met giftige pijltjes. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zeedijken
    schooltv.nl
    Zeedijken

    Als door aangespoelde zeeklei nieuw land is ontstaan, wordt er geprobeerd dit land te behouden. Het nieuwe land wordt afgeschermd van de zee door middel van een dijk. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Webpad Zeeën en Oceanen
    webpad-oceanen.yurls.net
    Webpad Zeeën en Oceanen

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren.Zo kom je veel te weten over zeeën en oceanen.

    x
  • Plaatje Zeestromen en wind
    schooltv.nl
    Zeestromen en wind

    De klimaten op aarde worden voor een belangrijk deel bepaald door de zeestromen. Dat komt doordat zeestromen warmte verplaatsen van het ene gebied naar het andere. Koud water brengen ze van het noorden naar het zuiden, en warm water van het zuiden naar het noorden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zeewier
    schooltv.nl
    Zeewier

    Zeewier vind je op de bodem van de zee. Het zijn planten die de vissen die op de zeebodem leven beschermen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zo haalt een Nederlands bedrijf bergen plastic uit de zee
    jeugdjournaal.nl
    Zo haalt een Nederlands bedrijf bergen plastic uit de zee

    Een Nederlands bedrijf Ocean Cleanup van Boyan Slat probeert al jaren om plastic uit de zee te halen. De eerste pogingen gingen niet meteen goed, maar dankzij een nieuwe plastic-vanger lukt het wel. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 5 oktober...

    x