Bij Beleef de Lente kijk je live mee in de vogelnesten van de bosuil, de kerkuil en de steenuil, de ooievaar, de koolmees, de zeearend en andere vogels. Je kunt de vogels volgen terwijl ze nestelen, broeden en hun jongen voeden.
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de lente. Waar komt het woord 'lente' vandaan? Vanaf wanneer is het lente? En wat zijn eigenlijk lentekriebels? Bekijk het filmpje.
Lentekriebels! Tulpen, lekker weertje, jonge dieren, kikkerdril, blaadjes aan de bomen... Het is lente! De leukste weetjes, filmpjes en sites over de lente vind je hier.
Het woord lente komt van 'lengen'. Dat betekent langer worden. In de lente worden de dagen langer. Doordat er meer licht is, en vaker zon, kan alles in de natuur gaan groeien en bloeien. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 099. Kijk in...
In de lente komt er bloesem aan de bomen en bouwen vogels een nest. Waaraan kun je nog meer zien dat het lente wordt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Bloeiende bloemen, zingende vogels en warmere dagen. Dat kan maar één ding betekenen: de lente is weer begonnen! Dit wist je vast nog niet over de lente. Neem snel een kijkje op de website van Kidsweek. Dit is een bericht van 20 maart 2025.
Download de woordzoeker. De afbeeldingen op de 'flipping' pagina kun je omdraaien door erop te klikken. In de tekst kom je woorden tegen, die je ook kunt vinden in de woordzoeker die je gedownload hebt. Zo kom je meer te weten over de lente.
Van 31 maart tot en met 4 april 2025 is het de 'week van de lentekriebels'. Op veel basisscholen wordt aandacht besteed aan deze week. Over verliefd zijn en alles wat daar mee te maken heeft. Het thema van de Week van de Lentekriebels 2025 is ‘Twintig jaar Week van de Lentekriebels’ Leerkrachten...
Van 31 maart tot en met 4 april 2025 is het de 'week van de lentekriebels'. Op veel basisscholen wordt aandacht besteed aan deze week. Over verliefd zijn en alles wat daar mee te maken heeft. Het thema van de Week van de Lentekriebels 2025 is ‘Twintig jaar Week van de Lentekriebels’. Hier...
Als je nu naar buiten kijkt, zou je het misschien niet zeggen. Maar vandaag begint de lente. De sterrenkundige tenminste want volgens weerexperts is de lente al op 1 maart begonnen. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 20 maart 2023.
Volg de Klokhuis tour en kom alles te weten over de Nachtwacht, het beroemdste schilderij van Rembrandt van Rijn. Het echte schilderij kun je bekijken in het Rijksmuseum in Amsterdam.
Een vrolijk liedje over de lente. Als de zon meer gaat schijnen en de voorjaarsbloemen bloeien ga je uit je bol! Kijk maar naar de clip van Schooltv.nl. Zing je mee?
Download de woordzoeker. De afbeeldingen op de 'flipping' pagina kun je omdraaien door erop te klikken. In de tekst kom je woorden tegen, die je ook kunt vinden in de woordzoeker die je gedownload hebt. Zo kom je meer te weten over Pasen. Als je alle woorden in de woordzoeker hebt ingevuld, lees je een...
Pascal wordt aangereden, 112 wordt gebeld. Via de meldkamer komt de melding terecht bij de ambulance, die met loeiende sirenes, door het rode stoplicht en op hoge snelheid komt aanrijden. Pascal wordt opgelapt en rijdt een dag mee met de ambulance. Hij beleeft wat voor heftige dingen ambulancemedewerkers...
Elk jaar weer moet het land genoeg graan, groente en fruit opleveren om iedereen te voeden. Daarom bidden christenen aan het begin van de lente voor een goede oogst. Protestanten doen dat op de 'Dag voor gewas en arbeid'. Lees erover op de site Weet wat je viert.
Na een koude donkere winter komt de natuur weer tot leven. Hoe merken de planten wanneer het lente is en wanneer ze weer moeten bloeien? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.
Als je in de lente mooie bloemen wil hebben in de tuin, moet je in de herfst al bollen in de grond planten. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? In de clip van Schooltv.nl kun je dat zien.
Lente, zomer, herfst of winter, in elk jaargetijde ziet een boom er weer anders uit. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 21. Kijk in de (school)bieb.
Een kenmerkend lentebeeld, een broedende vogel. Ook andere dieren kennen broedzorg, zoals vissen, amfibieën en zelfs zoogdieren. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.
China is een van de grootste landen van de wereld. Toch kennen veel Nederlanders niet meer van China dan de Chinese muur en de panda. Wist jij bijvoorbeeld dat veel Chinezen in een restaurant ontbijten? En dat kinderen in China heel beleefd en gehoorzaam zijn? Lees er over op de website van Docukit....
In de Week van de Lentekriebels, van 4 t/m 8 maart 2024, gaat het over online weerbaarheid. In dit artikel op de website van Kidsweek geeft liefdesexpert Elsbeth Reitzema van Rutgers antwoord op de vraag: wat kun je doen als je online iets ziet waarvan je schrikt?
Het hindoeïsme is zo'n 4000 jaar geleden in India ontstaan. Inmiddels zijn de gelovigen over de hele wereld verspreid. Maurice viert het hindoeïstische feest Holi en legt uit hoe de godsdienst beleefd wordt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Aan het eind van de winter vieren de Hindoes het Holifeest. Ze vieren dan de overwinning van de lichte lente op de donkere winter én van het goede op het kwade. Voor de Hindoes is het ook een soort oud en nieuw. Bekijk hier de clip van Schooltv Beeldbank.
Holi Phagwa is het uitbundige feest waarmee hindoes de overwinning vieren van de lente op de winter. En van het goede op het kwade. Lees erover op de site Weet wat je viert.
Flip de Beer mag samen met drie kinderen Holi vieren. Dat is het lentefeest! Ze zingen liedjes en versieren elkaar met mooie kleuren. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Met het Holifeest vieren mensen met het Hindoestaanse geloof onder andere het begin van de lente en dat het goede altijd overwint van het kwade. Ze doen dat onder andere door met heel veel gekleurd poeder te gooien. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.
Het Holifeest, lentefeest of Holi Phagwa is een feest uit het hindoeïsme waarin het goede het kwade overwint. Lees er over op Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.
In Kameleon Terherne beleef je avonturen zoals Sietse en Hielke die beleven in de Kameleonboeken, geschreven door Hotze de Roos. Neem eens een kijkje op de website.
In de lente drijven slijmerige klompen in de sloot. Daarin zitten ontelbare zwarte puntjes: dat is kikkerdril, duizenden kikkereitjes. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes over kikkers.
Ken je de boeken van Kikker? Kikker beleeft samen met zijn vriendjes Rat, Varkentje, Haas en Eend allerlei avonturen. Elk jaar in de maand maart is het Kikkertiendaagse. Dan is er op scholen, in boekhandels en bibliotheken van alles te beleven met Kikker. Neem maar eens een kijkje op deze site.
In het kinderboekenmuseum ontdek, beleef en maak je de mooiste verhalen. Laat je meeslepen door je favoriete schrijver of droom weg bij je lievelingsboek. Voor meer informatie over het museum kijk je op deze website.
Luister in deze podcast naar het verhaal van Christina. Zij vertelt hoe ze de coronavirus-periode beleeft. Christina vertelt hoe erg zij school mist of niet? Ze deelt haar ervaring, haar angst en vertelt wat ze graag wil doen als deze periode voorbij is.
Luister naar Missie Voelspriet, de podcast van Zappelins Beestenbrigade. Samen met boswachter Tim en Emmely Voelspriet beleef je spannende en grappige avonturen met nieuwe Nederlandse insecten.
Ontdek de wereld van de krijgsmacht. Neem plaats in een F16-simulator, leer kijken als scherpschutter of bestuur een tank. Je beleeft het in het Nationaal Militair Museum in Soest. Kijk hier voor alle informatie over het museum.
Een boek van Peter van Gestel. Nikki beleeft in dit boek de spannendste dag van haar leven. Ze moet auditie doen voor een film en raakt van de ene dolle situatie in de andere verzeild. Ze krijgt een broertje, krijgt een filmrol en wordt verliefd. En dat allemaal op 1 dag! Bekijk de animatie op Schooltv.nl.
In de lente komen ooievaars naar Nederland om een nest te bouwen. Ooievaars krijgen meestal drie tot vijf jongen. Als de jongen groot zijn vliegen ze uit. Dan kunnen ze net als hun ouders op weg naar het warme Afrika om te overwinteren. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de lente worden padden en kikkers weer actief. Met gevaar voor eigen leven steken ze de weg over. Dat loopt niet altijd goed af.Gelukkig hebben boswachters daar iets op bedacht. Bekijk het artikel en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 14 maart 2021.
Beleef in deze app samen met het Koninklijk Concertgebouworkest de avonturen van Peter, grootvader, de kat, de eend, het vogeltje en natuurlijk die akelige wolf.
Website met interactieve video bij het prentenboek ‘Picknick met Taart’ van Thé Tjong-Khing. Beleef samen met de dieren het avontuur rond de verdwenen taarten. Met taartrecept, kleurplaten en wallpapers en meer.
Beleef hier vrolijke avonturen met Pim en Pom. De twee vrolijke katten uit de verhalen van Mies Bouhuijs. Pim en Pom zijn getekend door Fiep Westendorp. Met liedjes, verhalen, filmpjes, kleurplaten en knutselwerkjes.
Het is heerlijk als het weer lente wordt, maar dat betekent ook dat de bomen en de planten en grassen weer gaan bloeien. Voor mensen met hooikoorts is dat geen feest. Heb jij ook last van hooikoorts, kijk op deze website, daar lees je welke bomen er bloeien en waar de meeste pollen in de lucht hangen,...
In de lente, als in Colorado de sneeuw van de Rocky Mountains smelt, begint daar het raftseizoen. Bart gaat op bezoek bij één van de beste raftplekken ter wereld; Cotopaxi. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
De ramadan is de meest heilige maand voor moslims over de hele wereld. Deze maand duurt ongeveer 30 dagen waarin moslims overdag helemaal niets eten of drinken. Maar deze maand draait ook om familiemomenten en het stilstaan bij mensen die het minder goed hebben. Nizar doet ook mee met de ramadan. Hoe...
In het Rijksmuseum in Amsterdam doen ze onderzoek naar geur en schilderijen. Hoe beleef je een schilderij van de Slag bij Waterloo als je kunt ruiken hoe het daar toen geroken moet hebben? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Thea Stilton is de zus van Geronimo Stilton, samen met haar vriendinnen beleeft ze allerlei avonturen die je kunt lezen in haar boeken de Thea Sisters. Neem een kijkje op de website dan kom je meer te weten over Thea.
De muziek van Stravinsky doet Celia en Isabel denken aan het begin van de lente: als alles wat dood is plaatsmaakt voor groen en iedereen weer vrolijk wordt. Bekijk het filmpje van Tussen je oren op schooltv.nl.
Als de lente komt dan stuur ik jou... tulpen uit Amsterdam! Maar komen de tulpen wel uit Amsterdam? Hoe worden ze gekweekt en hoe is het mogelijk dat tulpen het hele jaar door te koop zijn? In de clip van Schooltv.nl krijg je uitleg.
Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Ons land wordt vijf jaar bezet door nazi-Duitsland. Voor de nazi’s was niet iedereen gelijk. Joden, Roma en Sinti, gehandicapten en homoseksuelen werden gediscrimineerd en vermoord. Chris de Leeuw was nog een kind toen de oorlog uitbrak, een...
Door de watersnoodramp van 1953 komen grote delen van Zuidwest-Nederland onder water te staan. Dijken en huizen worden weggespoeld en er vallen ruim 1800 slachtoffers door de ramp. In deze interactieve schoolplaat vertellen ooggetuigen hoe zij de watersnoodramp beleefd hebben. Deze schoolplaat is gemaakt...
Een boek van Ida Vos. Beleef de Tweede Wereldoorlog door de ogen van het joodse meisje Rachel. Ze mag niet meer fietsen, geen verstoppertje meer spelen in het park, boodschappen doen op speciale tijden, en tenslotte moet ze zich echt gaan verstoppen, samen met haar zus Esther. Bekijk de animatie op Schooltv.nl.
Lijkt het jou wel wat om de koude winter over te slaan en weer wakker te worden in de lente? Jammer genoeg houden mensen geen winterslaap. Ons lichaam kan dat namelijk helemaal niet aan. Maar het zou soms best handig zijn! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
In Nederland verzetten we de klok twee keer per jaar om meer van het zonlicht te genieten en energie te besparen: vooruit in de lente en achteruit in de herfst. Maar hoe zit dat in andere landen? Doen zij dat ook, of niet? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 25 oktober...