Tips van de LeesTippers

Max en de slinger van Foucault

Max en de slinger van Foucault
Leestip van Friso

dinsdag 2 juni 2015
"Maar deze slinger dan? Waarom bleef hij maar heen en weer bewegen? Ik begreep er niets van, dit was echt een raadsel. Wat een geheimzinnig fenomeen! Als ik iets niet begrijp, word ik altijd opgewonden en voel ik een onrust in me opkomen, die ik pas kwijtraak als ik de verklaring heb gevonden." (p. 17)
Uit: Max en de slinger van Foucault, geschreven door Marc Boada.

Leestip van Friso (groep 6), basisschool De Wegwijzer

Het verhaal
Max de Vos gaat op een regenachtige dag samen met zijn vader naar een wetenschapsmuseum. Hier ziet hij de slinger van Foucault. De slinger van Foucault stopt nooit. Hoe kan dat nou? Stapsgewijs probeert Max een slinger na te bouwen. Iedere keer krijgt hij nieuwe informatie van een slim persoon om hem heen, dat zorgt ervoor dat hij steeds een stapje verder komt.

Interessant persoon in het boek:
Max, hij is twaalf jaar. Hij is een super slimme en nieuwsgierige jongen. Hij doet graag proeven en als hij iets niet begrijpt, rust hij niet voor hij een verklaring heeft gevonden.
Friso: "Ik kan me moeilijk inleven in Max, omdat hij erg in de wetenschap geïnteresseerd is. Mijn interesse liggen op andere vlakken".

Deze woorden passen goed bij het verhaal
Slimme jongen, experimenten, uitleg van moeilijke woorden.

Verrassende en interessante weetjes over het boek:
• De illustraties zijn gemaakt door Pere Mejan. Ze passen mooi bij het boek. Op bijna elke bladzijde staat wel een tekening die goed bij de tekst past.
• Het is een origineel verhaal: "Nog nooit heb ik in een leesboek zoveel leuke weetjes geleerd. Ook worden de moeilijke woorden (zoals bijvoorbeeld magnetische velden, kabinet, vacuüm, hypothese) heel duidelijk uitgelegd".
• Dit wil Friso graag van het boek onthouden: "Hoe de slinger van Foucault werkt. Voordat ik het boek ging lezen had ik hier nog nooit van gehoord".
• In het boek staan er experimenten van Max die je thuis ook kunt doen.
• Het is geen spannend boek maar een bijzonder boek. Heel leerzaam maar toch op een leuke manier geschreven. Er staan veel leuke tekeningen in.
• Friso vindt het boek vooral geschikt voor jongens en meisjes .

Waarom je dit boek zeker moet lezen:
Het is een leerzaam boek met veel leuke weetjes.
Je kan thuis de experimenten doen.
Voor je algemene ontwikkeling.

Rapportcijfer:
Friso geeft dit boek een 8,5.

Max en de slinger van Foucault / geschreven door Marc Boada
Uitgever: Clavis
Verschenen in: 2015
Aantal bladzijden: 294
ISBN: 9789044823691
Prijs: € 17,95
Voor iedereen vanaf 10 jaar