Tip van Romy "Binnen in de lift zitten de gebruikelijke knoppen om naar boven en beneden te gaan, en nog een schermpje met een klein wit vierkant erop. " (p. 144) Uit: De ondergrondse boomgaard / geschreven door Mat Larkin.
Tip van Ollie "'Hemeltje' zegt Jill. Ze kijkt nog altijd door haar verrekijker. 'Ik denk dat het niet zo gemakkelijk wordt, want die vogel is op weg naar zijn nest, en dat bevindt zich op een hoge besneeuwde rotspunt, net onder de top van de Mount Everest.'" (p. 176) Uit: De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen...
Tip van Elise "Die dag dat we alle archiefkasten van het faximonster openmaakten, om het eiland te bevrijden." (p. 254) Uit: De waanzinnige boomhut van 117 verdiepingen / geschreven door Andy Griffiths en Terry Denton.
Tip van Noah "'Ik heb alles geprobeerd, ik heb hem zelfs beschoten met het vliegenkanon - maar het werkte niet. Niets werkte!'" (p. 66) Uit: De waanzinnige boomhut van 130 verdiepingen / geschreven door Andy Griffiths en Terry Denton.
Tip van Pieter "Maar als ik zeg 'boom', dan bedoel ik boomhut.En als ik zeg 'boomhut', dan bedoel ik geen oud gammel hutje - dan bedoel ik een boomhut van 65 verdiepingen." (p. 10) Uit: De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen / geschreven en getekend door Andy Griffiths en Terry Denton .
Tip van Emmeke "Ze drukt op de siersteen die vooraan op haar tulband zit en allerlei rubberen slangen - met elk een tulbandje op het uiteinde - schieten tevoorschijn. "Rennen!" zeg ik. " (p. 288) Uit: De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen / geschreven door Andy Griffiths en getekend door Terry Denton.
Tip van Noah "Hoe hebben jullie ons kantoor gevonden? Omdat we slimmer zijn dan jullie, zei Kai fel" (p. 224) Uit: Het Ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis / geschreven door Sanne Rooseboom.
De grootste boom ter wereld staat in Californië, in de Verenigde Staten. Daar staan vele sequoia bomen, die heel erg oud en groot kunnen worden. De meeste bomen zijn al zo’n 2000 jaar oud. Maar welke boom is de grootste boom ter wereld? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Op deze site is de belangrijkste informatie over de borneo boomkikker voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de groene boomkikker voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op...
Op 16 maart 2022 is het Boomfeestdag. In het hele land worden op die dag door kinderen bomen geplant langs straten en pleinen, in parken en bossen. Hier lees je alles over de Boomfeestdag.
De boomklever is een korte, dikke en actieve vogel met een krachtige puntige snavel. Dit zijn de enige vogels die makkelijk langs een boomstam omhoog- en omlaag kunnen klimmen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Je ziet ze bijna nooit, maar dankzij verborgen camera’s weten we best veel over boommarters in Nederland. Het zijn kleine roofdieren die leven in het bos en gek zijn op pindakaas. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Nienke duikt met bioloog Edwin het bos in. Bomen zijn unieke natuurverschijnselen. Sommige soorten worden wel 2000 jaar oud en worden meer dan 100 meter hoog. Hoe werkt een boom? Nienke krijgt alles te weten over hoe een boom eet en drinkt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Hoe wordt een televisieprogramma eigenlijk gemaakt? Het is heel veel werk om een televisieprogramma te maken. In deze clip van Schooltv.nl krijg je een kijkje achter de schermen van het schooltelevisie programma Huisje Boompje Beestje.
Mieren leven graag in acaciabomen vanwege de zoete nectar. Maar ze beschermen de boom ook tegen vijanden. Zo houden ze elkaar in leven. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Bomen zijn erg belangrijk in de natuur. Ze zorgen bijvoorbeeld voor zuurstof. Het is dus niet slim om bomen om te zagen, maar wat gebeurt er dan als er een in de weg staat? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Onze voorouders, de Germanen, haalden lang geleden al groene takken in huis. Tegenwoordig heeft bijna iedereen met kerst een groene spar in de huiskamer staan. Maar waarom doen we dat eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Voor de geschiedenis is het bedenken en bouwen van steeds betere schepen erg belangrijk geweest. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 219. Kijk in de (school)bieb.
Van een omgezaagde boom kun je de ringen tellen, maar hoe weet je nou van een levende boom hou oud hij is? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Lente, zomer, herfst of winter, in elk jaargetijde ziet een boom er weer anders uit. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 21. Kijk in de (school)bieb.
De iep is een oersterke boom die al eeuwenlang favoriet is in Nederland. Het is één van de weinige bomen die goed tegen zoute zeewind kan. Maar de iepenziekte is een groot probleem. Hoe weten ze of er in de omgeving ergens zieke iepen staan? En waarom moet een zieke iep zo snel mogelijk...
Stella houdt van de natuur en in het bijzonder van bomen. Daarom is ze boos dat de gemeente de bomen bij haar in de buurt wil kappen. Samen met haar vriendinnetjes komt ze in actie. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.
Bomen zijn heel belangrijk voor mens en dier: ze slaan CO2 op, zorgen voor zuurstof, voedsel en nog veel meer. Toch moet er soms gekapt worden. Remy gaat met boswachter Martijn op safari in het bos, en ontdekt waarom het bos soms verjongd moet worden. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.
Mensen kunnen niet zonder bomen. Toch worden er veel bomen gekapt. In het regenwoud van Costa Rica bijvoorbeeld. Gelukkig wordt er ook nieuw regenwoud aangeplant, zodat de natuur niet verloren gaat. Matthijs helpt een handje mee en ontdekt waarom bomen zo belangrijk voor ons zijn. Bekijk het filmpje...
Kerstbomen horen bij kerst. Maar waar komen die miljoenen kerstbomen eigenlijk vandaan? Die worden gekweekt in een speciale kerstbomenkwekerij. Hier worden de sparren gepoot en gesnoeid totdat ze de perfecte vorm en grootte hebben. Laat de kerst maar beginnen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het vrouwtje van een buidelboomkikker draagt haar eieren in een broedbuidel met zich mee. In de buidel komen de eieren uit. Als de larven groot genoeg zijn, laat de moeder ze los in het water. Ze groeien daar uit tot kleine boomkikkertjes. Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl.
Fahd ontdekt hoe een animatie wordt gemaakt. In een animatie kan alles.. ook vliegen naar de maan! Bekijk het filmpje van Huisje Boompje Beestje op Schooltv.nl.
Buidelboomkikkers leven van insecten die ze tussen de takken van bomen vangen. Het zijn amfibieën, maar ze komen alleen in het water om de larven los te laten. Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.
Als je je arm breekt zit er een scheurtje in je bot. Dat moet weer aan elkaar groeien en daarom krijg je verband om je arm. Bekijk het filmpje van Huisje Boompje Beestje op Schooltv.nl.
Een hijskraan moet hele zware spullen hijsen en toch valt die niet om. De hijskraan maakt namelijk gebruik van katrollen en hefbomen. Bekijk het filmpje van Huisje Boompje Beestje op Schooltv.nl.
Op deze site is de belangrijkste informatie over de koraalteenboomkikker voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader...
Luizen verstoppen zich graag in je haar. Maar ze houden niet van de luizenkam! Zing maar mee met het luizenlied uit Huisje boompje beestje op Schooltv.nl.
Tel op 28, 29 of 30 januari 2022 een half uurtje vogels in jouw tuin of balkon. In deze web-app vind je het telformulier voor de tuinvogeltelling. Vul je telling uiterlijk maandagochtend 31 januari in vóór 12 uur. MijnTuinvogeltelling is een web-app voor de mobiele telefoon, je hoeft de...
Ratelslangen zijn heel gevaarlijk. Ze bijten een prooi en doden het met het gif in hun tanden. Bekijk het filmpje van Huisje Boompje Beestje op Schooltv.nl.
Rattenslangen zijn wurgslangen. Ze doden een prooi door het te laten stikken. Daarna slikken ze de prooi zonder te kauwen door! Bekijk het filmpje van Huisje Boompje Beestje op Schooltv.nl.
Wil jij weten welke vogels er allemaal in je tuin rondvliegen? Speel de Tuinvogelbingo van OERRR! Wie roept als eerste bingo? Kijk op de site hoe het werkt en download de tuinvogelbingokaart.
Doe in het weekend van 28, 29 en 30 januari 2022 mee aan de Nationale Tuinvogeltelling. Ga een half uurtje voor het raam zitten en tel de vogels in je tuin. Zo help je mee om gegevens te verzamelen voor onderzoek naar vogels. Hoe je moet tellen vind je op de website. Geef daar ook je telling door.
Doet jouw school ook mee aan de tuinvogeltelling voor scholen? Tel vóór of tijdens het weekend van 28, 29 en 30 januari 2022 een half uur de vogels op het schoolplein of in een park of in de buurt. Alle informatie vind je op deze site of vraag je juf of meester.
Op deze site is de belangrijkste informatie over de witlipboomkikker voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op...
Een boom zie je nooit helemaal. Een heel groot deel zit namelijk onder de grond. Dat zijn de wortels. Het wortel-stelsel is meestal net zo groot en breed als de takken erboven. Met de wortels staat een boom stevig vast in de aarde. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...
Heb je een blad of de naalden van een boom, dan kan je op deze site bekijken van welke boom ze afkomstig zijn. Je kunt zoeken op blad en naald of via de bomenlijst.
Waarom verliest een boom zijn blaadjes in het najaar? In de herfst bereiden bomen zich voor op de winter. Om ervoor te zorgen dat er geen water verdampt via de bladeren laat een boom zijn bladeren vallen in het najaar. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Eekhoorns zitten graag boven in een boom. Ze eten de dunne scheuten die er groeien. Ook eten ze graag nootjes boven in de boom, waar het veilig is om te eten en een nestje te maken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Bij Lena in de tuin staat een kersenboom. Het is een hele oude boom en je kan er goed in klimmen. Daarom heeft ze de boom een cadeautje gegeven. Bekijk de animatie van 1 Minuutje Natuur op Schooltv.nl.
Je hebt vast wel eens een ‘ongelukkige’ foto gemaakt, waarop iemand precies voor de stam van een boom staat. En het lijkt alsof de boom uit zijn hoofd groeit. Hoe zit dat precies? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
De vlinders van de processierups komen uit ondergrondse poppen. Ze gaan na het uitkomen zo snel mogelijk paren. Het vrouwtje legt eieren, waar rupsen uitkomen. De rupsen eten een boom met z'n allen kaal. In een lange rij gaan ze daarna op zoek naar een andere boom. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje...
Misschien ken je hem wel, de Taxus. Vroeger werd hij gezien als de boom van het leven. Maar het is ook de boom des doods! Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over de taxus.
In de podcast Worming-Up! hoor je het verhaal van twee bomen, Mama Aisa en Fleur Beuk. Mama Aisa is een stokoude boom die zwaar in de problemen komt door een brutale specht. Hoog in de boom gaat het er fel aan toe, maar ook ondergronds dreigt er gevaar. Ondertussen is de mierencolonne van kolonel Veira...
In Midden- en Zuid-Amerika groeit een boom met zulk harde vruchten, die bijna geen enkel dier open krijgt: de paranotenboom. De agoeti, een knaagdier zo groot als een kleine kat, laat zich door de harde buitenkant niet tegenhouden. Het diertje peuzelt de zaden van de paranotenboom lekker op, Lees er...
Hoe worden appels gekweekt en komen er ooit nog nieuwe soorten? En hoe komen de appels van de boomgaard in de supermarkt? Sosha laat zien hoe het gaat. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Eet jij veel appels? Grote kans dat je je tanden in een Elstar zet. Dat is namelijk de meest geteelde appel in Nederland. Ze groeien in boomgaarden waar de bomen zo worden gekweekt dat er veel naast elkaar kunnen staan. In september zijn de appels rijp en kunnen ze geplukt worden. Bekijk het filmpje...
De bever is het grootste knaagdier van Europa. Bevers hebben heel sterke tanden. Ze kunnen zelfs een boomstam doorknagen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De bever heeft het naar zijn zin in Nederland! Hij bouwt veilige burchten in het water en knaagt af en toe een boom om. Sosha en Matthijs brengen een bezoekje aan de Biesbosch, waar veel bevers leven. Wat kunnen wij leren van de bever? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Hoe maak ik bladnerven? In de herfst zie je bladeren op de grond. Als je goed naar een boomblad kijkt, zie je lijntjes. Die lijntjes heten nerven. Bekijk het filmpje van Schooltv.nl en maak zelf ook zo'n mooie tekening.
Veel kinderen leren muziek spelen op de blokfluit. Je krijgt er geluid uit door te blazen en je vingers op de gaatjes te zetten. Maar wist je dat de grootste blokfluit zo groot is als een boom? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Irma Boom ontwerpt boeken. Ze is ook de grafisch ontwerper van het Rijksmuseum. Ze heeft daar het 'kleuren DNA' ontworpen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Wist je dat bomen ook weleens een knipbeurt krijgen? Dat noemen ze snoeien. Snoeien of het kappen van bomen lijkt soms zo makkelijk en stoer maar dat is het niet altijd. Je moet heel voorzichtig te werk gaan om een boom of plant op een zorgvuldige manier te snoeien. Waar moet je allemaal op letten? Pascal...
Het Amazone regenwoud is het meest diverse bos ter wereld. Het regenwoud is zo uitgestrekt, dat nog steeds weinig bekend is over deze groene rimboe. Bijvoorbeeld, welke boom komt het meest voor in de Amazone? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer...
Van een complimentje wordt iedereen blij! Daarom zingen Raaf en Fahd het complimentenlied. Zing je mee? Bekijk het filmpje van Huisje Boompje Beestje op Schooltv.nl.
In Australië hebben ze een bijzonder blaasinstrument. De didgeridoo is een holle boomstam waar je een hele lage toon mee kunt maken. En als je tijdens het blazen inademt door je neus kun je muziek maken zonder te stoppen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De eikenprocessierups is een rups die op eikenbomen zit. Ze eten de blaadjes van die boom. Op zijn lijf heeft de processierups veel kleine haartjes die zwellingen, jeuk of brandwonden op je huid kunnen veroorzaken. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.
Sander heeft alle versieringen voor de kerstboom klaar, maar de vraag is of er nog wel een boom te koop is. Bekijk op Schooltv.nl het filmpje van het prentenboek 'Fijn kerstfeest'.
Het meest opvallende van de giraffe is zijn nek. Toch heeft hij net als de mens maar zeven nekwervels. Die nek is wel handig. Een giraffe kan zo makkelijk bladeren uit de boom eten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 227. Kijk in de (school)bieb.
In Nederland liggen een aantal natuurgebieden. In sommige daarvan kun je grote grazers vinden, zoals runderen en paarden. Door te grazen houden zij snel groeiende planten en jonge boompjes kort. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 196....
Op deze website vind je informatie over de Hortus Botanicus in Amsterdam. Volg de plattegrond en je leest alles over de 'Plantentoppers', vijftien echte recordhouders. Zoals bijvoorbeeld de dikste, de kleinste, de hoogste en de lekkerste boom.
In de herfst bereiden de bomen zich voor op de winter. Dan laten ze al hun bladeren vallen en worden ze kaal. Maar wáárom vallen die bladeren in de herfst van de boom? Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl. Met werkblad.
Kameleons zijn boombewoners. Tussen de bladeren en takken vallen ze niet op, omdat ze hun kleur aan hun omgeving kunnen aanpassen. Ze zijn goed gecamoufleerd. Ze hebben niet alleen vier poten met grijphandjes maar ook een grijpstaart om zich mee vast te houden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Kauwgom bestaat al heel erg lang. Zelfs de oude Grieken hadden al een soort kauwgom, wat ze maakten van hars uit een boom. De eerste echte kauwgom is in 1869 uitgevonden, door een tandarts nog wel! De echte roze bellenblazende bubblegum werd bedacht door een Amerikaan, in 1928. Bekijk het filmpje op...
Een Germaanse traditie, gekaapt door de Romeinen. Waarom halen we met Kerst eigenlijk een boom in huis en hangen we die vol met lichtjes, ballen en slingers? Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.
Kerstlied uit Huisje, Boompje, Beestje. Fahd gaat op zoek naar muzikanten voor een nieuw kerstlied. Raaf maakt muziek in het clubhuis. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De Kinderboekenweek 2022 staat in het teken van Gi-ga-groen. Andy Griffiths en Terry Denton, auteur en illustrator van de populaire reeks 'De waanzinnige boomhut', maken het Kinderboekenweekgeschenk. Marije Tolman maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek. De Kinderboekenweek vindt plaats van woensdag...
Klassieke muziek wordt vaak gespeeld op violen en andere klassieke instrumenten. Maar ook met boomwhackers kun je klassieke muziek maken. Meester Willem en zijn klas laten zien hoe je dat doet. Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Toeristen denken vaak dat iedereen in Nederland op klompen loopt. Dat is natuurlijk niet zo, maar de klomp wordt nog steeds veel gemaakt en gedragen. Dat begint allemaal met boomstammen in de grootste klompenfabriek ter wereld. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Jeetje, wat doet dat kaboutertje zo hoog in de boom? Is die vlinder te vertrouwen? En wat moet de heks bij dit huisje? Een digitaal prentenboek van Magda van Tilburg. Kijk en luister.
Mangrovebossen bestaan uit bomen die wel 15 meter hoog kunnen worden. Deze bossen doen het goed in hitte en zout water, en zijn daarom maar in een paar gebieden te vinden. In het grootste overdekte mangrovebos ter wereld ontdekte Janouk alles over deze bijzondere boomsoort. Bekijk deze aflevering van...
Een lekker appeltje van deze boom eten? Niet doen! Het is een van de giftigste bomen die bestaat. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.
Overal om ons heen staan masten in allerlei soorten, maten en hoogten. Waar dienen al die masten voor? Lotte gaat naar de mastenfabriek, legt uit waar ze voor gebruikt worden en ze controleert op grote hoogte een mast. Ze ontdekt zelfs een mast vermomd als boom! En wat is de hoogste mast van het land?...
Als je wilt weten hoe hoog een boom is, hoef je er niet per se in te klimmen. Janouk laat twee manieren zien om iets langs op te meten zonder dat je daar een ladder voor nodig hebt! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Leonard van Munster maakt onverwachte kunst op onverwachte plaatsen. Een boomhut op het dak van een museum of een oase in een troosteloze tunnel. Als het beweegt is het helemaal mooi. Hij is begonnen met pluche beesten en hij maakt nu een bewegend kunstwerk van zichzelf. Bekijk deze aflevering van Het...
Papier maken ze van bomen. Dat wist je misschien. Maar weet jij ook hoeveel papier ze uit 1 boom halen? En welke bomen ze precies gebruiken? Deze clip van Schooltv.nl laat je helemaal zien hoe papier gemaakt wordt.
Bij hooikoorts heb je last van pollen van bloeiende bomen, grassen en planten. De meeste last heb je in de periode februari t/m september. Deze pollenkalender geeft precies aan wanneer een gras, boom of onkruid bloeit.
Je hoort de specht meestal eerder dan dat je hem ziet. Met zijn snavel tikt hij hard en snel op boomstammen. Zou hij daar zelf niet soms een beetje hoofdpijn van krijgen? Bekijk het filmpje uit Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Misschien zitten ze ook wel bij jou in de buurt? Ze zitten met z'n allen in de boom of zwermen door de lucht: spreeuwen. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het genie Leonardo da Vinci was de nieuwsgierigste man van zijn tijd. Aan zijn 6000 tekeningen kun je goed zien wat hem bezighield. Zeer gedetailleerde schetsen met de meest uiteenlopende onderwerpen. Van boomtakken tot hijskranen, van vogels tot duikpakken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Als de bomen kaal zijn kun je ze goed zien. Welke vogel bouwt waar? Nesten in de boom, nesten op de grond en nesten op het water! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Meneer Big heeft een dag voor kerstmis nog geen kerstboom. Samen met Olifant en Schaap gaat hij op zoek naar een mooie boom. Een prentenboek met animaties, geluiden en spelletjes.
We weten hoe oud een walvis is door zijn oorsmeer. Dit is een hele vieze, dikke gestreepte staaf waarin ringen zitten. Die kan je net zoals bij een boom tellen. Hoe ouder de walvis, hoe meer ringen er in zijn oorsmeerstaaf zitten. Echt waar, of kletspraat? Bekijk het filmpje van Studio Snugger op schooltv.nl.
Op het Winterlandschap met schaatsers van Hendrick Avercamp is van alles te zien. Op het ijs komen alle soorten mensen samen: rijke mensen en bedelaars. Ook schildert Avercamp allerlei grapjes: mensen die omvallen of tegen een boom plassen bijvoorbeeld. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.