Zoeken: junior songfestival

Ik zoek informatie voor groep:
3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje Luna van het Junior Songfestival beantwoordt jullie vragen
    jeugdjournaal.nl
    Luna van het Junior Songfestival beantwoordt jullie vragen

    Luna vertegenwoordigt Nederland met haar nummer La Festa in de Europese finale van het Junior Songfestival 2022. Waarom zingt ze eigenlijk in verschillende talen? En wat vond ze tot nu toe het leukste van het Junior Songfestival? Verslaggever Joanke van het Jeugdjournaal ging bij Luna langs en nam jullie...

    x
  • Plaatje Junior Eurovisie Songfestival 2023
    junioreurovision.tv
    Junior Eurovisie Songfestival 2023

    Op 26 november 2023 vindt in Nice (Frankrijk) het Junior Eurovisie Songfestival plaats. Wil je meer weten over dit songfestival, neem dan een kijkje op deze Engelstalige site. Sep & Jasmijn vertegenwoordigen Nederland met het liedje Holding on to you.

    x
  • Plaatje Junior Songfestival
    zapp.nl
    Junior Songfestival

    Hier vind je alle informatie over het Junior Songfestival. Het songfestival voor kinderen van 10 tot en met 15 jaar.

    x
  • Plaatje Sinds wanneer bestaat het Junior Songfestival?
    schooltv.nl
    Sinds wanneer bestaat het Junior Songfestival?

    In 2000 werd er in Denemarken een liedjeswedstrijd speciaal voor kinderen gehouden. Twee jaar later mochten ook kinderen uit Zweden en Noorwegen meedoen. In 2003 werd de liedjeswedstrijd het Junior Eurovisie Songfestival. Elk jaar mogen zo'n 16 tot 20 landen in Europa en het Midden-Oosten meedoen. Bekijk...

    x
  • Plaatje De geschiedenis van het Songfestival
    schooltv.nl
    De geschiedenis van het Songfestival

    Er is op de wereld geen groter muziekspektakel dan het Eurovisie Songfestival. Maar hoe is het eigenlijk begonnen? Songfestivalcommentator Jan Smit, winnaar Duncan Laurence en Buddy Vedder vertellen je er alles over! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe is het songfestival ontstaan?
    schooltv.nl
    Hoe is het songfestival ontstaan?

    In 1956 wordt het allereerste Eurovisie Songfestival georganiseerd. Nog steeds is het liedjesfestijn razend populair in heel Europa én daarbuiten. Veel artiesten hebben hun carrière aan het Songfestival te danken, zoals Abba en Duncan Laurence. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Drie vragen over het Songfestival in Nederland
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over het Songfestival in Nederland

    Het Songfestival is op 22 mei 2021 in Ahoy Rotterdam. Jeangu Macrooy zal Nederland vertegenwoordigen. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen: Wanneer is het songfestival? Waarom wordt het in Nederland gehouden? Hoe vaak heeft Nederland gewonnen? Dit is een bericht van 4 maart 2021.

    x
  • Plaatje Eurovisie Songfestival
    avrotros.nl
    Eurovisie Songfestival

    Als je alles wilt weten over het Eurovisie Songfestival kijk je op deze website.

    x
  • Plaatje Hoe schrijf je een songfestivallied?
    schooltv.nl
    Hoe schrijf je een songfestivallied?

    Hoe schrijf je een songfestivallied? Als er iemand is die weet hoe je een songfestivallied schrijft, is het Jeangu Macrooy! Samen met Buddy bedenkt hij eerst een tekst die past bij het thema van het Songfestival. En op muziek klinkt het nog beter! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de...

    x
  • Plaatje Joost Klein repeteert niet mee, songfestival doet onderzoek naar de zanger
    jeugdjournaal.nl
    Joost Klein repeteert niet mee, songfestival doet onderzoek naar de zanger

    Joost mocht vandaag (10 mei 2024) niet meedoen aan een repetitie voor de finale. De organisatie van het evenement doet onderzoek naar iets wat er gebeurd is met Joost Klein op het songfestival. Totdat het onderzoek klaar is, mag Joost niet mee-repeteren. Lees het artikel op de site van het Jeugdjournaal....

    x
  • Plaatje Joost Klein met nummer
    kidsweek.nl
    Joost Klein met nummer 'Europapa' naar het Eurovisie Songfestival, wie is hij?

    Lees op de website van Kidsweek zeven weetjes over de artiest Joost Klein. Hij vertegenwoordigt Nederland met het lied Europapa op het Songfestival 2024.

    x
  • Plaatje Met dit nummer doet Nederland mee aan het Songfestival 2021
    jeugdjournaal.nl
    Met dit nummer doet Nederland mee aan het Songfestival 2021

    Nederland doet met het liedje Birth of a new age mee aan het Songfestival 2021. Het lied wordt gezongen door zanger Jeangu Macrooy. Lees hier het nieuwsbericht en luister het hele nummer. Dit is een bericht van 4 maart 2021.

    x
  • Plaatje Met dit nummer gaat Joost Klein naar het Songfestival
    jeugdjournaal.nl
    Met dit nummer gaat Joost Klein naar het Songfestival

    Joost Klein gaat met het liedje Europapa meedoen aan het Eurovisie Songfestival. Milou van het Jeugdjournaal sprak met Joost Klein over het nummer. Bekijk de video met het interview. Dit is een bericht van 29 februari 2024.

    x
  • Plaatje Mia en Dion over songfestival en vals zingen
    jeugdjournaal.nl
    Mia en Dion over songfestival en vals zingen

    Mia Nicolai en Dion Cooper doen voor Nederland mee aan het Songfestival 2023. In dit filmpje van het Jeugdjournaal geven ze antwoord op jullie vragen. Dit is een bericht van 1 mei 2023.

    x
  • Plaatje Nemo uit Zwitserland wint het Songfestival
    jeugdjournaal.nl
    Nemo uit Zwitserland wint het Songfestival

    Het Eurovisie Songfestival 2024 is gewonnen door Zwitserland. Artiest Nemo kreeg met het liedje The Code de meeste punten. Vooral bij de jury's was Nemo populair. Maar liefst 22 landen gaven Zwitserland de 12 punten, ook de jury van Nederland. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit...

    x
  • Plaatje Podcast: Alles wat jullie willen weten over het Songfestival
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Alles wat jullie willen weten over het Songfestival

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over het Songfestival 2021. Je kunt hier naar de podcast luisteren of in je podcast-app.

    x
  • Plaatje Mega klus: Opbouw Songfestival is begonnen
    jeugdjournaal.nl
    Mega klus: Opbouw Songfestival is begonnen

    Het Songfestival vindt plaats op 18, 20 en 22 mei 2021 in Rotterdam. De voorbereidingen zijn in volle gang. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 11 april 2021.

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Hoe win je het songfestival?
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Hoe win je het songfestival?

    Elk jaar proberen meer dan dertig landen het Eurovisie Songfestival te winnen. En er kan er maar één de winnaar zijn. 'Europapa' van Joost Klein maakt een goede kans denken deskundigen. Maar hoe win je de liedjeswedstrijd? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal wordt...

    x
  • Plaatje Welk land gaat het Songfestival winnen?
    jeugdjournaal.nl
    Welk land gaat het Songfestival winnen?

    Meedoen is belangrijker dan winnen! Toch? Nou, grote kans dat alle 37 landen die deze week meedoen aan het Eurovisie Songfestival 2023 het liefst zelf winnen. Experts kunnen meestal redelijk inschatten welke landen kans maken op de overwinning. Dit jaar hebben ze één grote favoriet. Welk...

    x
  • Plaatje Zo klinkt het songfestival-liedje Europapa van Joost Klein
    kidsweek.nl
    Zo klinkt het songfestival-liedje Europapa van Joost Klein

    Joost Klein gaat naar het Eurovisie Songfestival met het liedje Europapa. Het nummer is te beluisteren op de site van Kidsweek.

    x
  • Plaatje Waar gaat het Songfestivallied echt over?
    kidsweek.nl
    Waar gaat het Songfestivallied echt over?

    Waar gaat het songfestivallied Birth of A New Age van Jeangu Macrooy nou precies over? Wat betekenen de woorden in Sranantongo, de Surinaams taal. Lees het artikel op de website van Samsam.

    x
  • Plaatje Songfestivalquiz
    schooltv.nl
    Songfestivalquiz

    Het Eurovisie Songfestival is het grootste muziekspektakel ter wereld. En werd in 2021 gehouden in ons eigen Rotterdam! Wat weet jij van de geschiedenis, de acts en de muziek? Test je kennis in de quiz! Bekijk de quiz van Meer Muziek in de Klas op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het is Songfestivalweek! Dit kan je verwachten
    jeugdjournaal.nl
    Het is Songfestivalweek! Dit kan je verwachten

    Het Eurovisiesongfestival 2023 vindt plaats in Liverpool op 9, 11 en 13 mei. Wil je weten wat er in deze week precies staat te gebeuren, lees dan het artikel en bekijk het filmpje op de website van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 8 mei 2023.

    x
  • Plaatje Hoe presenteer je jezelf op het Songfestival?
    schooltv.nl
    Hoe presenteer je jezelf op het Songfestival?

    Als je meedoet aan het Eurovisie Songfestival wil je iedereen omver blazen. Niet alleen met je lied, maar ook met je act. Iemand die alles weet over jezelf presenteren, is Nikkie de Jager. Welke tips heeft zij voor de Songfestivalact van Buddy? Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas...

    x
  • Plaatje Hoelang bestaat het Songfestival al?
    jeugdjournaal.nl
    Hoelang bestaat het Songfestival al?

    In deze video van het Jeugdjournaal hoor je het antwoord. Dit is een bericht van 22 maart 2024.

    x
  • Plaatje Het songfestival met Ilse DeLange
    schooltv.nl
    Het songfestival met Ilse DeLange

    In 2014 wordt Ilse DeLange met de Common Linnets tweede op het Eurovisie Songfestival! In deze energizer zingen we mee met haar nummer Calm after the storm en leren we meer over modulatie. Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Heel Nederland Leest Junior 2023
    hebban.nl
    Heel Nederland Leest Junior 2023

    Kinderen van 10 tot 14 jaar kunnen in november 2023 meedoen met Heel Nederland Leest Junior. Je leest met de hele klas het boek Het Pungelhuis, geschreven door Annet Huizing. En je praat met elkaar over het verhaal en de thema's in dit boek.

    x
  • Plaatje Heel Nederland Leest Junior 2023
    jeugdbieb.nl
    Heel Nederland Leest Junior 2023

    Kinderen van 10 tot 14 jaar kunnen in november 2023 meedoen met Heel Nederland Leest. Je leest met de hele klas het boek Het Pungelhuis van Annet Huizing. En je praat er met elkaar over. Kijk hier voor alle informatie en een fijne boekenlijst.

    x
  • Plaatje Verzetsmuseum Junior
    docukit.nl
    Verzetsmuseum Junior

    In het Verzetsmuseum Junior in Amsterdam kom je meer te weten over het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 73. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Virtueel Verzetsmuseum Junior
    verzetsmuseum.org
    Virtueel Verzetsmuseum Junior

    Bezoek Virtueel Verzetsmuseum Junior vanaf nu helemaal gratis! Leer de echt bestaande kinderen Henk, Eva, Jan en Nelly kennen en kom via hen meer te weten over de Tweede Wereldoorlog. Ga op deze site de virtuele tentoonstelling binnen.

    x
  • Plaatje Wereldmuseum Junior
    amsterdam.wereldmuseum.nl
    Wereldmuseum Junior

    Wereldmuseum Junior is onderdeel van het Wereldmuseum Amsterdam. In het museum ontdek je van alles over de culturen van heel de wereld. Neem alvast een kijkje op de site.

    x
  • Plaatje Joods Museum Junior
    jck.nl
    Joods Museum Junior

    Ontmoet de Joodse familie Hollander in het Joods Museum junior! Vader, moeder en hun drie kinderen beleven elk op hun eigen manier hoe het is om Joods te zijn. In het Joods Museum junior (voorheen Kindermuseum van het Joods Historisch Museum) kan iedereen in huize Hollander zelf ervaren wat belangrijk...

    x
  • Plaatje Online oefenen met Junior Einstein
    junioreinstein.nl
    Online oefenen met Junior Einstein

    Met Junior Einstein kun je online oefenen voor alle vakken van de basisschool! Bijvoorbeeld voor topo, rekenen en verkeer. Superhandig dus! Je kunt Junior Einstein gebruiken door in te loggen met je bibliotheekaccount. Vind je dat lastig? Vraag dan iemand je te helpen.

    x
  • Plaatje National Geographic Junior (Tijdschrift)
    natgeojunior.nl
    National Geographic Junior (Tijdschrift)

    In dit blad vind je informatie over de onderwerpen: dieren, natuur, techniek en sport, maar er zijn ook strips, puzzels en leuke weetjes. Ook de website staat boordevol weetjes.

    x
  • Plaatje AIVD juniorkerstpuzzel 2022
    aivd.nl
    AIVD juniorkerstpuzzel 2022

    Ben jij goed in het oplosssen van de meest moeilijke puzzels en sommen? Doe dan mee aan de de AIVD juniorkerstpuzzel 2022. Op deze pagina kun je het opgaven- en antwoordformulier downloaden. Stuur dit antwoordformulier (als PDF-bestand) met je antwoorden op uiterlijk 17 januari 2023 naar het emailadres...

    x
  • Plaatje RoboCup Junior
    robocupjunior.nl
    RoboCup Junior

    RoboCup Junior is een jaarlijkse competitie met robots voor het basis- en voortgezet onderwijs, waaraan scholieren tussen 9 en 19 jaar met zelfgebouwde robotjes kunnen meedoen. Lees er alles over op de website.

    x
  • Plaatje Slangen (Junior)
    docukit.nl
    Slangen (Junior)

    In Nederland kun je drie slangen in het wild tegenkomen. Dat zijn de adder, de ringslang en de gladde slang. Je ziet ze niet zo vaak, want ze zijn schuw. Ze zijn bang voor mensen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 265. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De Slavernij Junior
    schooltv.nl
    De Slavernij Junior

    De Slavernij Junior is een zesdelige geschiedenisserie voor kinderen, gepresenteerd door Lisa Wade. Zij vertelt het verhaal van de slavernij en laat je filmpjes zien. Niet alleen slavernij van vroeger, maar ook slavernij zoals die nu nog voorkomt in bijvoorbeeld Bangladesh en Benin. Kijk hier voor meer...

    x
  • Plaatje Tennis (Junior)
    docukit.nl
    Tennis (Junior)

    Tennis is een balsport. De speler slaat met zijn racket tegen de bal. Het doel van het spel is om de bal zo te slaan, dat de tegenstander hem niet terug kan slaan. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 271. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Turnen (Junior)
    docukit.nl
    Turnen (Junior)

    Turnen is een sport, net als voetbal of zwemmen. Maar je hebt er toestellen voor nodig. Dat zijn speciale, grote voorwerpen waar je oefeningen op doet. Turnen is een individuele sport, je doet het in je eentje. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Duncan Laurence
    nl.wikipedia.org
    Duncan Laurence

    Duncan Laurence vertegenwoordigde Nederland op het Eurovisie Songfestival 2019. Wil je meer weten over deze zanger? Lees dan de informatie op de online encyclopedie Wikipedia.

    x
  • Plaatje Joost Klein doet niet mee aan finale, dit is wat we nu weten
    jeugdjournaal.nl
    Joost Klein doet niet mee aan finale, dit is wat we nu weten

    Joost Klein doet niet mee aan de finale van het Songfestival. Er is een klacht tegen hem ingediend. De organisatie heeft besloten dat hij daarom gediskwalificeerd is. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Het artikel wordt aangepast zodra er meer nieuws is. Dit is een...

    x
  • Plaatje Joost Klein is door naar finale
    jeugdjournaal.nl
    Joost Klein is door naar finale

    Joost Klein is door naar de finale van het Eurovisie Songfestival! Bekijk hier het filmpje van zijn optreden in de halve finale en zijn reactie. Dit is een bericht van 9 mei 2024.

    x
  • Plaatje Nationale AI cursus junior
    junior.ai-cursus.nl
    Nationale AI cursus junior

    In de klas, op het schoolplein en thuis zal je steeds meer over AI tegenkomen. Slimme apps op je telefoon of ChatGPT die je helpt bij je huiswerk. AI wordt steeds belangrijker. Doe deze online cursus en ontdek wat AI echt inhoudt.

    x
  • Plaatje Nederland van boven junior
    npo.nl
    Nederland van boven junior

    In acht afleveringen geeft presentator Jelle een eigen kijk op ons land. Want als je goed kijkt, is het nog gekker dan je denkt. En vanuit de lucht helemaal! Bekijk hier alle afleveringen.

    x
  • Plaatje Pazzup Junior
    pazzup.nl
    Pazzup Junior

    Op de website van Simon de Spoorwachter ontdek je van alles over de gevaren rondom het spoor. Zit je in groep 5 of 6 beantwoord dan de vragen op de interactieve spoorkaart. Leerlingen uit groep 7 en 8 helpen Simon de veiligheid rondom het spoor te vergroten.

    x
  • Plaatje Songtekst Europapa - Joost Klein
    avrotros.nl
    Songtekst Europapa - Joost Klein

    Hier vind je de songtekst van de Nederlandse inzending van het Eurovisie Songfestival 2024 Europapa van Joost Klein.

    x
  • Plaatje Eurovisiesongfestival (WikiKids)
    wikikids.nl
    Eurovisiesongfestival (WikiKids)

    Informatie over het Eurovisiesongfestival uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Jeangu Macrooy
    jeangumacrooy.com
    Jeangu Macrooy

    Wil je alles weten over de zanger Jeangu Macrooy? Neem een kijkje op zijn officiële website. Jeangu deed voor Nederland mee aan het Eurovisiesongfestival 2021 met het lied: Birth of a new age.

    x
  • Plaatje Jeangu Macrooy beantwoordt vragen van kinderen
    jeugdjournaal.nl
    Jeangu Macrooy beantwoordt vragen van kinderen

    Jeangu Macrooy doet voor Nederland mee aan het Eurovisiesongfestival 2021 met het lied: Birth of a new age. Op de site van het Jeugdjournaal geeft hij antwoord op jullie vragen. Dit is een bericht van 16 mei 2021.

    x
  • Plaatje Docukit
    docukit.nl
    Docukit

    Bij Docukit vind je informatie voor werkstukken en spreekbeurten over allerlei onderwerpen. Bij elk onderwerp hoort een boekje uit de Junior Informatie en/of Informatie-reeks. Dat boekje is vast te vinden op school of in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Animatie bij het boek Het Pungelhuis
    youtube-nocookie.com
    Animatie bij het boek Het Pungelhuis

    Bekijk het filmpje dat is gemaakt bij het boek Het Pungelhuis, geschreven door Annet Huizing. De animatie is gemaakt door een student van de Willem de Kooning Academie.

    x
  • Plaatje Schrijver Annet Huizing over kraaienpoten en Het Pungelhuis
    youtube-nocookie.com
    Schrijver Annet Huizing over kraaienpoten en Het Pungelhuis

    Schrijver Annet Huizing vertelt je in dit filmpje over kraaienpoten. Tijdens achtervolgingen werden ze door smokkelaars op de weg gegooid om de Douane af te schudden. Spannend! In haar boek ‘Het pungelhuis’ lees je er nog veel meer over.

    x
  • Plaatje Kidsweek  (Tijdschrift)
    kidsweek.nl
    Kidsweek (Tijdschrift)

    Wil jij weten wat er in de wereld gebeurt? En lees je graag nieuws over dieren, natuur, wetenschap en sport? Je leest het allemaal in Kidsweek. Een krant speciaal voor kinderen tussen 7 en 10 jaar. Neem ook eens een kijkje op de website.

    x
  • Plaatje De Muziekwedstrijd
    demuziekwedstrijd.nl
    De Muziekwedstrijd

    Van 12 augustus tot en met 14 oktober 2024 kun je meedoen aan de Muziekwedstrijd. In de Muziekwedstrijd kun je meedoen met alle soorten muziek en met ieder instrument. Zingen mag ook! Je kunt een filmpje (laten) maken van jezelf of samen met andere kinderen. Kijk voor alle informatie op deze site.

    x
  • Plaatje S10
    hetklokhuis.nl
    S10

    Hoe is het leven van een artiest? Sosha loopt mee met supertalent Stien den Hollander, ook wel bekend als S10. S10 is muzikant: ze rapt, zingt en schrijft haar eigen teksten en muziek. Ze werkt veel samen met andere artiesten zoals Kraantje Pappie, Yung Nnelg en Ronnie Flex. In deze aflevering een kijkje...

    x
  • Plaatje Zangeres S10 beantwoordt jullie vragen
    jeugdjournaal.nl
    Zangeres S10 beantwoordt jullie vragen

    Verslaggever Milou van het Jeugdjournaal ging bij zangeres S10 langs met jullie vragen! Bekijk het filmpje met het interview op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een filmpje van 8 mei 2022.

    x
  • Plaatje Suriname
    kidsweek.nl
    Suriname

    Neem een kijkje op de website van Samsam voor weetjes en filmpjes over Suriname.

    x
  • Plaatje 2000 jaar tijd
    docukit.nl
    2000 jaar tijd

    Met tijd is iets geks aan de hand. Een uur huiswerk maken, duurt voor je gevoel veel langer dan een uur televisiekijken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 021. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje 5x deze ‘nieuwe’ wilde dieren spot je nu in Nederland en België
    natgeojunior.nl
    5x deze ‘nieuwe’ wilde dieren spot je nu in Nederland en België

    Van roofdieren tot grote spinnen: we zien in Nederland en België steeds meer wilde dieren die hier ooit hebben geleefd en nu weer terugkeren. Of zelfs helemaal nieuw zijn. Lees over deze dieren op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Aardbevingen
    docukit.nl
    Aardbevingen

    Aardbevingen kunnen verschrikkelijk veel schade aanrichten. Bij een zware aardbeving storten huizen en gebouwen in. Mensen worden bedolven onder het puin. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 56. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Accordeon
    docukit.nl
    Accordeon

    Een accordeon is een blaasinstrument. Pas als er lucht doorheen gaat, kan er geluid uit komen. Je blaast de lucht niet met je mond in het instrument, zoals bij een trompet. Je drukt op een toets en je trekt of duwt aan het middelste gedeelte van de accordeon. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje Acteren
    docukit.nl
    Acteren

    Acteren is een ander woord voor toneelspelen. Doen alsof, dus. Je speelt dat je iemand anders bent. Dat kan een heel brutaal iemand zijn, maar ook een boze prinses, of een leeuw met liefdesverdriet. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Ademen
    docukit.nl
    Ademen

    Om te kunnen leven heb je zuurstof nodig. Die zit in de lucht om je heen. Je hoeft die lucht alleen maar in te ademen. Je longen halen de zuurstof er dan uit. Die zuurstof wordt via het bloed naar de organen en spieren gepompt. Die kunnen daardoor hun werk doen. Ademen gaat vanzelf. Lees er over op de...

    x
  • Plaatje Adoptie
    docukit.nl
    Adoptie

    In arme landen komt het vaak voor dat ouders hun kind laten adopteren. Dat doen ze meestal omdat ze niet genoeg geld hebben om eten voor het kind te kopen. Zo'n kind gaat dan naar een kindertehuis. Daar kan het wonen en wordt ervoor gezorgd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...

    x
  • Plaatje Wist je dit al over de Afrikaanse wilde hond?
    natgeojunior.nl
    Wist je dit al over de Afrikaanse wilde hond?

    De Afrikaanse wilde hond is echt een superjager. Kijk voor weetjes over Afrikaanse wilde hond op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Afscheid nemen
    docukit.nl
    Afscheid nemen

    Als je beste vriendin emigreert, dan verhuist ze naar een ander land. Dan zie je haar misschien nooit meer. Nog erger is het als er iemand dood gaat. Dat afscheid is definitief. Afscheid kan je verdrietig maken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Afval
    docukit.nl
    Afval

    We maken in Nederland met z'n allen een heleboel afval. We doen het in vuilniszakken en de vuilniswagen komt het ophalen. Maar dan? Het meeste afval komt in een vuilverbrandingsinstallatie terecht. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 053....

    x
  • Plaatje Allergisch!
    docukit.nl
    Allergisch!

    Sommige kinderen zijn allergisch, bijvoorbeeld voor pinda’s. Eten ze pinda’s, dan krijgen ze jeuk in hun mond, bulten en kramp in hun buik. Je kunt allergisch zijn voor verschillende dingen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Amazone-regenwoud
    natgeojunior.nl
    Amazone-regenwoud

    De Amazone is het grootste regenwoud ter wereld. Het is zeven miljoen vierkante kilometer groot! Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje De ambulance
    docukit.nl
    De ambulance

    Soms gebeurt er iets ergs, bijvoorbeeld een brand of een ongeluk. Bel dan het alarmnummer 112. Na je telefoontje komt er een brandweerauto of een ambulance als dat nodig is. De mensen van de ambulance zijn hulpverleners. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior...

    x
  • Plaatje Kikkers en padden
    docukit.nl
    Kikkers en padden

    Weet jij het verschil tussen kikkers en padden? Het verschil zit in de huid, de poten en de manier van bewegen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 316. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Amsterdam
    docukit.nl
    Amsterdam

    Geef mij maar Amsterdam Dat is mooier dan Parijs. Dit zijn de eerste regels van een heel bekend liedje over de grootste stad van Nederland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 006. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Animatiefilms
    docukit.nl
    Animatiefilms

    Animatie kan figuurtjes tot leven brengen. In een animatiefilm kan alles. Zo’n film bestaat uit heel veel plaatjes. Animaties worden in bioscoopfilms gebruikt. Maar je kunt ze ook zien in reclames, apps en games. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior...

    x
  • Plaatje Apen
    docukit.nl
    Apen

    Er zijn op de wereld ongeveer 180 soorten apen. Ze zijn er in allerlei maten. De kleinste aap is de pygmee-oeistiti. Die weegt ongeveer zestig gram. De grootste aap is de mandril. Hij heeft een bruine vacht, maar zijn gezicht en billen zijn rood met blauw. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje Het aquarium
    docukit.nl
    Het aquarium

    Wie thuis vissen houdt, heeft vaak een kleine glazen bak. Er zijn ook enorme grote aquaria. Die horen vaak bij een dierentuin. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 193. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Archeon
    docukit.nl
    Archeon

    In Archeon ga je ver terug in de tijd. Naar de Romeinse tijd of de middeleeuwen (500-1500) bijvoorbeeld. Volg de borden en loop door het museumpark. Het ene moment ben je in het huis van de meubelmaker of de rijke koopman. Even later sta je in een groot Romeins badhuis. Of je gaat nog verder terug in...

    x
  • Plaatje Arm en rijk
    docukit.nl
    Arm en rijk

    Met geld kun je van alles doen. Dingen kopen die nodig zijn, zoals eten en kleding. Maar je kunt er ook ook leuke dingen mee kopen. Maar niet iedereen heeft geld genoeg. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 141. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De atlas
    docukit.nl
    De atlas

    Ongeveer vierhonderd jaar geleden gingen mensen voor het eerst kaarten in een boek verzamelen. Zo'n kaartenboek noem je een atlas. De Bosatlas is de bekendste atlas. Je gebruikt hem op school bij aardrijkskunde, het vak waarbij je alles over de aarde leert. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje Atletiek
    docukit.nl
    Atletiek

    Atletiek is een combinatie van een aantal sporten. In totaal zijn het er 24 en er komen nog steeds nieuwe sporten bij. Je kunt de sporten verdelen in vier groepen: lopen, springen, werpen of gooien en meerkamp. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Atletiek
    docukit.nl
    Atletiek

    Atletiek is een combinatie van een aantal sporten. In totaal zijn het er 24 en er komen nog steeds nieuwe sporten bij. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 186. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Atomen en moleculen
    docukit.nl
    Atomen en moleculen

    Wat gebeurt er als je materie, bijvoorbeeld een liter water, deelt en alsmaar verder deelt? Uiteindelijk houd je één molecuul water over. Als je een molecuul nog verder opsplitst maak je hem kapot, het is dan geen water meer. Wat je dan overhoudt zijn atomen. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje De auto
    docukit.nl
    De auto

    Overal in Nederland zie je auto's. In je straat, bij school, op de snelweg. Er rijden in Nederland ongeveer 7 miljoen auto's rond. Elke dag komen er nog 1000 tot 1500 auto's bij. Want mensen vinden het fijn om een eigen auto te hebben. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in...

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de axolotl
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de axolotl

    Over zo'n bijzonder dier valt van alles te vertellen. Lees de weetjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Baby
    docukit.nl
    Baby

    Een baby is een heel klein mensje. Alles zit er al op en aan. Toch begint elke baby als twee cellen. Een zaadcel van de vader en een eicel van de moeder. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 067. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Badminton
    docukit.nl
    Badminton

    Jij hebt vast wel eens gebadmintond. Bijna een miljoen mensen doet dat wel eens. Lekker buiten, als het mooi weer is en je vakantie hebt. Maar badminton is ook een echte sport. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 323. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Ballet
    docukit.nl
    Ballet

    Heb je wel eens goed naar een ballet-danseres gekeken? Wat direct opvalt, is haar lichaamshouding. De schouders zijn ontspannen, de nek is lang, de rug recht en de buik aangespannen. De bewegingen die een ballet-danseres maakt, zijn heel sierlijk en ze danst vaak op spitzen. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Bedreigde dieren
    docukit.nl
    Bedreigde dieren

    Dieren van één soort heten samen een diersoort. Als van een diersoort opeens veel dieren doodgaan, is dat nog niet zo erg. Als er te weinig jonge dieren bijkomen, kan de diersoort van de aarde verdwijnen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje 5 simpele tips om bedreigde diersoorten te helpen
    natgeojunior.nl
    5 simpele tips om bedreigde diersoorten te helpen

    Op 22 april vieren we de dag van de aarde. Door samen te werken kunnen wetenschappers, politici en kinderen zoals jij voor positieve veranderingen zorgen en de aarde helpen. Dat doe je niet alleen voor jezelf, vrienden en familie, maar ook voor deze 50 bedreigde diersoorten. Kijk op de site van National...

    x
  • Plaatje Beelden buiten
    docukit.nl
    Beelden buiten

    Als je door een stad of dorp loopt, kom je nogal wat kunst tegen. Vaak staan er beelden in de buitenlucht. Zomaar op de markt of op een plein. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 176. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De begraafplaats
    docukit.nl
    De begraafplaats

    Een begraafplaats is de laatste rustplaats van mensen die zijn overleden. Vroeger werden mensen naast de kerk begraven. Toen die kerkhoven vol waren, werden er speciale begraafplaatsen aangelegd. De eerste begraafplaatsen leken wel wat op parken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Beren
    docukit.nl
    Beren

    Beren zien er lief uit. Maar pas op, het zijn echte roofdieren! Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 233. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Weet je dit al over de berggorilla?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over de berggorilla?

    De berggorilla is de grootste van alle apensoorten. Kijk voor weetjes over berggorilla's op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Beroepen van vroeger
    docukit.nl
    Beroepen van vroeger

    Veel beroepen van vroeger bestaan niet meer. Veel werk dat vroeger met de hand gedaan werd, is overgenomen door die apparaten en machines. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 24. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De Betuwe
    docukit.nl
    De Betuwe

    De Betuwe is het belangrijkste fruitteeltgebied van Nederland. Er wordt allerlei fruit gekweekt, vooral appels, peren en kersen. In april en mei zitten de fruitbomen vol bloesems. Uit elk bloemetje groeit later een vrucht. In de herfst zijn de appels en peren rijp. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Beugels
    docukit.nl
    Beugels

    De meeste beugels zijn er om tanden en kiezen recht te zetten. Rechte tanden staan mooi en ze zijn gezonder. Want tussen scheve tanden blijven vaak etensresten zitten. Daardoor kunnen er gaatjes in tanden en kiezen ontstaan. Er zijn ook andere redenen voor een beugel. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje De bibliotheek
    docukit.nl
    De bibliotheek

    Als je van lezen houdt, kom je vast wel eens in de bibliotheek. Je kunt er boeken lenen en er is van alles te beleven. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 20. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De Biesbosch
    docukit.nl
    De Biesbosch

    De Biesbosch is een natuurgebied. Door de zee stijgt en zakt het water er twee keer per dag. Bij vloed komt het water het gebied in, bij eb stroomt het weer terug naar de zee. Het is daardoor een van de weinige gebieden met zoet en zout water. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...

    x
  • Plaatje Bijen en hommels
    docukit.nl
    Bijen en hommels

    Iemand die bijen houdt, is een imker. De bijen wonen in speciale bijenkasten. Die kasten staan op plekken waar de bijen makkelijk nectar uit bloemen kunnen halen. Nectar is een zoete vloeistof en bijen maken daar honing van. Er zijn meer dan 20 duizend soorten bijen op de wereld. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Blaasinstrumenten
    docukit.nl
    Blaasinstrumenten

    Muziekinstrumenten zijn er in alle soorten en maten. Instrumenten waar je op moet blazen om er geluid uit te krijgen, heten blaasinstrumenten. Geluid ontstaat doordat de lucht om je heen gaat trillen. De trillingen van de lucht heten geluidsgolven. Zijn de trillingen regelmatig, dan hoor je een toon....

    x
  • Plaatje Weet je dit al over de blauwe vinvis?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over de blauwe vinvis?

    De blauwe vinvis is het allergrootste dier ooit. Kijk voor weetjes over blauwe vinvissen op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Als je blind of slechtziend bent
    docukit.nl
    Als je blind of slechtziend bent

    Wie een visuele beperking heeft, is blind of slechtziend. Een kind dat blind is, kan helemaal niets zien. Ook geen kleuren. Sommige blinde kinderen kunnen wel zien of het licht of donker is. Kinderen die slechtziend zijn, kunnen wel iets zien. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de blobvis
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de blobvis

    Deze vis ziet er boven water een stuk anders uit dan onderwater. Wil jij nog meer lezen over dit buitenbeentje? Lees dan de feitjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Weet je dit al over de boa constrictor?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over de boa constrictor?

    Er zijn tien ondersoorten van de boa constrictors, maar ze hebben allemaal 'zadelvlekken' op hun rug. Kijk voor weetjes boa constrictors op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Boekdrukkunst
    docukit.nl
    Boekdrukkunst

    Vroeger kon lang niet iedereen schrijven. Monniken konden het wel. Zij leefden in een klooster. Ze wijdden hun leven aan God. In het klooster leerden ze lezen en schrijven. Ze deden belangrijk werk door boeken met de hand over te schrijven. Meestal was dat de bijbel, een boek met verhalen over God. Lees...

    x
  • Plaatje De boerderij
    docukit.nl
    De boerderij

    In een boerderij wonen mensen. Ze werken er ook. Als een boer dieren heeft, staan achter het woonhuis de stallen. Daar leven de dieren. Een boer met dieren doet aan veeteelt. Hij houdt dieren voor het vlees, de melk of de eieren. Er zijn ook boeren zonder dieren. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Bomen
    docukit.nl
    Bomen

    Een boom zie je nooit helemaal. Een heel groot deel zit namelijk onder de grond. Dat zijn de wortels. Het wortel-stelsel is meestal net zo groot en breed als de takken erboven. Met de wortels staat een boom stevig vast in de aarde. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje Bonifatius
    docukit.nl
    Bonifatius

    De Germanen leefden zo'n 1300 jaar geleden in grote delen van Europa. Ze geloofden in meerdere goden. De Germanen waren bang voor hun goden. Sommige mensen vonden dat onzin. Ze geloofden in één god en zijn zoon Jezus Christus. Zulke mensen heten christenen. Bonifatius was ook iemand die maar in één...

    x
  • Plaatje De boswachter
    docukit.nl
    De boswachter

    Een boswachter is er om bossen en natuurgebieden in de gaten te houden. Hij zorgt ervoor dat de planten en dieren er goed kunnen leven. Hij weet alles van de flora en fauna. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 95. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Botbreuken
    docukit.nl
    Botbreuken

    Veel mensen hebben wel eens iets gebroken. Je kunt iets breken als je aan het sporten bent, of als je struikelt. Het doet pijn als je iets breekt. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 194. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Braille
    docukit.nl
    Braille

    Voor mensen met gezonde ogen is het heel gewoon dat ze de wereld om zich heen kunnen zien. Maar er zijn ook mensen die niet kunnen zien. De wereld om hen heen is donker. Door een ziekte of een ongeluk zijn zij blind geworden. Blindheid kan ook erfelijk zijn. Blind zijn is een handicap. Lees er over op...

    x
  • Plaatje Brandweer
    docukit.nl
    Brandweer

    Als er iets ernstigs gebeurt, kun je het alarm-nummer 1-1-2 bellen. Degene die de telefoon opneemt, vraagt waar het is gebeurd. En wie je nodig hebt: de brandweer, politie of een ambulance. Alles bij elkaar lijkt het lang te duren. Maar de brandweer zal altijd binnen ongeveer acht minuten aanwezig zijn....

    x
  • Plaatje Brillen
    docukit.nl
    Brillen

    Niet iedereen heeft even goede ogen. Gelukkig bestaan er brillen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 058. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Brood
    docukit.nl
    Brood

    Brood wordt in de hele wereld gegeten. Maar het ziet er niet overal hetzelfde uit. In Nederland eten de meeste mensen dungesneden boterhammen. De Fransen eten graag stokbrood. En in Engeland houden ze van sandwiches. In al die soorten brood zit ongeveer hetzelfde. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Bruggen
    docukit.nl
    Bruggen

    In Nederland zijn meer dan 40.000 bruggen. Via een brug kom je van de ene kant van het water naar de andere. Er zijn veel soorten bruggen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 53. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Bruggen bouwen
    docukit.nl
    Bruggen bouwen

    Nederland heeft niet alleen veel water, maar ook veel bruggen. Alleen de stad Amsterdam heeft al duizend bruggen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 037. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De burgemeester
    docukit.nl
    De burgemeester

    Nederland is verdeeld in gemeenten. Een gemeente is een stad, een groot dorp of een paar dorpen bij elkaar. Het hoofd van de gemeente is de burgemeester. Samen met andere mensen bestuurt hij de gemeente en zorgt hij ervoor dat alles binnen de gemeente goed verloopt. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Julius Caesar
    docukit.nl
    Julius Caesar

    Gaius Julius Caesar leefde ruim 2000 jaar geleden. Hij is de beroemdste leider van het oude Romeinse Rijk. Hij won bijna al zijn veldslagen en schreef er boeken over. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 42. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De caravan
    docukit.nl
    De caravan

    In de zomervakantie gaan veel Nederlanders kamperen, met de tent of de caravan. Kamperen is avontuurlijk en spannend. Maar als je met de caravan gaat, heb je eigenlijk bijna alles wat je thuis ook hebt. Van bed tot stoel, van aanrecht tot koelkast. Alles is alleen kleiner en knusser. Lees er over op...

    x
  • Plaatje Carnaval
    docukit.nl
    Carnaval

    Drie dagen per jaar staat alles in het zuiden van Nederland op z'n kop. Dan is het carnaval. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 234. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Cavia
    docukit.nl
    Cavia's

    In jouw klas zitten vast wel kinderen die een cavia als huisdier hebben. Ook op kinder-boerderijen zie je vaak cavia's. Het zijn lieve diertjes en ze zijn niet moeilijk om te verzorgen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 202. Kijk in...

    x
  • Plaatje Cheeta
    natgeojunior.nl
    Cheeta

    Het is een roofkat en het leeft vooral in Afrika. Juist! Een cheeta. Ook wel het jachtluipaard genoemd. Kijk voor weetjes, feiten en filmpje over de cheeta op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Weet je dit al over de chimpansee?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over de chimpansee?

    Van alle apen lijkt de chimpansee het meest op de mens. Samen met de bonobo (een andere aap) is de chimpansee onze meest naaste buur. We lijken zoveel op elkaar, dat we bijna broertjes en zusjes zouden kunnen zijn. Kijk voor weetjes over de chimpansee op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Chocolade
    docukit.nl
    Chocolade

    Nederlanders zijn gek op chocolade. Ze eten er ieder elk jaar gemiddeld zo'n zeven kilo van op. Je hebt chocolade in soorten en maten. Ga maar eens bij een chocolaterie kijken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 050. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De circusschool
    docukit.nl
    De circusschool

    In Nederland zijn een aantal circusscholen. Elke circusschool is anders. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 308. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje 13 x antwoorden op jullie (dieren)vragen over het coronavirus
    natgeojunior.nl
    13 x antwoorden op jullie (dieren)vragen over het coronavirus

    National Geographic Junior geeft antwoord op (dieren)vragen over het coronavirus. Lees hier de vragen en de antwoorden.

    x
  • Plaatje Corpus
    docukit.nl
    Corpus

    Het museum CORPUS heeft de vorm van een supergrote man. In die reus kun je rondlopen en zien hoe je lichaam werkt. CORPUS is geen gewoon museum maar een educatieve attractie. In het reuzenlichaam maak je een ‘reis door de mens’. In het gebouw naast de reus is de interactieve afdeling van...

    x
  • Plaatje Dakloos
    docukit.nl
    Dakloos

    Heb jij wel eens iemand buiten op een bankje of onder een afdakje zien liggen? Waarschijnlijk was diegene dakloos. Dat is iemand die geen huis heeft. Een dakloze heeft weinig geld en meestal geen werk. Hij slaapt op straat want een huis is te duur. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Dansen
    docukit.nl
    Dansen

    Als er iets te vieren is, wordt er vaak gedanst. Bij een trouwerij bijvoorbeeld, of op een verjaardagsfeest. De stoelen gaan aan de kant en de muziek gaat hard. En dan: dansen maar! Als je luistert naar het ritme van de muziek, gaat dansen vanzelf. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Darten
    docukit.nl
    Darten

    Darten is een sport met eigen spelregels. Om te kunnen darten heb je drie darts, een dartbord en een veilige ruimte nodig. Vaak wordt er in cafés en in de kantine van sportclubs dart gespeeld. Maar er zijn ook officiële wedstrijden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje De das
    docukit.nl
    De das

    Als het 's avonds donker wordt in het bos, komt de das uit zijn hol. Een das is te herkennen aan zijn zwart-wit gestreepte snuit. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 286. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Den Haag
    docukit.nl
    Den Haag

    Mensen denken wel eens dat Den Haag de hoofdstad van Nederland is. De regering is er gevestigd en de koning werkt er. Toch is Den Haag niet de hoofdstad van Nederland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 118. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Dieren in de stad
    docukit.nl
    Dieren in de stad

    Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. En meer dan je denkt! Dieren in de stad. En dan geen katten en honden, maar dieren die zichzelf redden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 222. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Dieren in de waddenzee
    docukit.nl
    Dieren in de waddenzee

    In en bij de Waddenzee leven veel dieren. De Waddenzee is een beschermd natuur-gebied. Er wordt voor gezorgd dat de dieren en planten daar rustig en gezond kunnen leven. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 217. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Dieren in de winter
    docukit.nl
    Dieren in de winter

    Veel dieren zijn altijd buiten, ook in de winter. Hazen en reeën, mezen, schapen, allemaal kunnen ze tegen de kou, zelfs als het vriest. Hoe blijven ze warm? Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 86. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De dierenambulance
    docukit.nl
    De dierenambulance

    In de meldkamer van de dierenambulance komen veel meldingen binnen. Dat zijn telefoontjes over dieren waar iets mee is. Als het ernstig is, gaat de dierenambulance op weg. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 280. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De dierenarts
    docukit.nl
    De dierenarts

    Dieren die bij mensen wonen, gaan soms naar de dierenarts. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 092. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje In het dierenasiel
    docukit.nl
    In het dierenasiel

    In Nederland zijn meer dan honderd dierenasielen. Ze zijn onderdeel van de Dierenbescherming, een vereniging die opkomt voor dieren. In een asiel komen loslopende dieren terecht die op straat zwerven. Ook als baasjes niet meer voor hun huisdieren kunnen zorgen, komen de dieren in een asiel terecht. Lees...

    x
  • Plaatje Dierendag
    docukit.nl
    Dierendag

    Bijna iedereen weet dat het op 4 oktober dierendag is. Die dag bestaat al ruim negentig jaar en is internationaal. De bedoeling van dierendag is dat mensen gaan nadenken over hoe ze met dieren omgaan. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr....

    x
  • Plaatje De dierentuin
    docukit.nl
    De dierentuin

    Vroeger waren er rijke mensen die als hobby het verzamelen van dieren hadden. Ze hielden de dieren in de tuin van hun landhuis. In 1856 begonnen twee mannen in Rotterdam een tuin met een verzameling bijzondere vogels. Hieruit is Diergaarde Blijdorp ontstaan. De oudste dierentuin in Nederland is Artis....

    x
  • Plaatje Dijken
    docukit.nl
    Dijken

    Nederland is een echt waterland. Het grenst aan de Noordzee en de Waddenzee. In het binnenland zijn allerlei rivieren zoals de Maas, de Rijn en de IJssel. Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. Gelukkig beschermen dijken het land tegen het water. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Dik en dun
    docukit.nl
    Dik en dun

    Iedereen is anders gebouwd, en dat is prima. Sommige mensen zijn dun, anderen een beetje mollig. Maar er zijn tegenwoordig wel meer dikke mensen. Terwijl de meeste mensen eigenlijk liever dun willen zijn. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje De dinosaurus
    docukit.nl
    De dinosaurus

    Heel lang geleden leefden er op de aarde dinosaurussen. Dat was in de prehistorie, miljoenen jaren terug. Ongeveer 65 miljoen jaar geleden ging de laatste dinosaurus dood. Alle dinosaurussen waren toen uitgestorven. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior...

    x
  • Plaatje De dj
    docukit.nl
    De dj

    Een dj kiest de muziek voor een feest, discotheek, club of festival. Hij of zij draait de muziek die het publiek leuk vindt en laat de nummers in elkaar over vloeien. Dj’s die heel goed zijn, kunnen het voor hun beroep doen. Dj is een afkorting voor het woord diskjockey. Het betekent zoiets als...

    x
  • Plaatje Knutselen met DNA
    docukit.nl
    Knutselen met DNA

    Elk levend wezen is opgebouwd uit een of meer cellen. Een cel bevat altijd DNA. Daarin zitten alle erfelijke eigenschappen, zoals haarkleur, vorm van de oren en of je spruitjes lekker vindt. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 73. Kijk...

    x
  • Plaatje Dolfijnen
    docukit.nl
    Dolfijnen

    Vrolijk, slim en aardig tegen mensen. Zo'n huisdier wil iedereen wel. Maar dat gaat een beetje moeilijk met een dolfijn. Dolfijnen hebben een behoorlijk zwembad nodig om zich lekker te voelen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 001. Kijk...

    x
  • Plaatje Dolfijnen
    docukit.nl
    Dolfijnen

    Een dolfijn ziet eruit als een vis, maar is dat niet. Het is een zoogdier. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 8. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Dolfijn
    natgeojunior.nl
    Dolfijn

    Van alle vissoorten is de dolfijn een van de vrolijkste. Fout! De dolfijn is helemaal geen vis, maar een zoogdier! Kijk voor weetjes en feiten over dolfijnen op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Als je doof of slechthorend bent
    docukit.nl
    Als je doof of slechthorend bent

    Wie slechthorend is, hoort slecht. Maar met een hulpmiddel, zoals een hoortoestel kan een slechthorende, mensen vaak wel verstaan. Wie doof is, kan niets horen, ook niet met een hoortoestel. Een doof iemand gebruikt daarom gebarentaal. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in...

    x
  • Plaatje Doolhoven
    docukit.nl
    Doolhoven

    In een doolhof kun je dolen. Dolen is rondlopen zonder dat je weet waar je bent. Het lijkt veel op verdwalen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 112. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Dorestad
    docukit.nl
    Dorestad

    In de buurt van Wijk bij Duurstede werd in 1967 een belangrijke ontdekking gedaan. Zo vonden de archeologen de resten van Dorestad. Dorestad was een rijke handelsstad in de Middeleeuwen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 045. Kijk in...

    x
  • Plaatje Drop
    docukit.nl
    Drop

    Je kunt het je misschien niet voorstellen. In andere landen kennen ze geen drop. Raar, he? Nederland is het enige land ter wereld waar drop wordt gegeten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 054. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Drummen
    docukit.nl
    Drummen

    Een drumstel is een stel trommels (in het Engels: drums) en bekkens. Een gewoon drumstel bestaat uit vier of vijf trommels en drie bekkens. Bekkens zijn ronde metalen schijven om op te slaan. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 288. Kijk...

    x
  • Plaatje Duinen
    docukit.nl
    Duinen

    Toeristen verbazen zich er steeds weer over. Nederland ligt lager dan de zee. Is dat niet gevaarlijk, vragen ze zich af. Nee hoor. Ons land wordt tegen de zee beschermd door een lange rij duinen. Samen vormen zij de zeewering. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Duizendpoot, miljoenpoot
    natgeojunior.nl
    Duizendpoot, miljoenpoot

    De miljoenpoot heeft helemaal geen miljoen poten! Het zijn er niet meer dan 750... En een duizendpoot heeft meestal 50 poten. Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes over deze kriebelbeestjes op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Duurzaamheid
    docukit.nl
    Duurzaamheid

    Duurzaam leven gaat over hoe we zorgen voor de aarde. Het gaat goed met het milieu, zolang er evenwicht is tussen de mensen, de dieren en het milieu. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 78. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Dwarsfluit spelen
    docukit.nl
    Dwarsfluit spelen

    Een dwarsfluit is een blaasinstrument. Als je op de dwarsfluit blaast, komt er geluid uit. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 29. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Weet je dit al over het dwergnijlpaard?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over het dwergnijlpaard?

    Het dwergnijlpaard is het kleinere neefje van het gewone nijlpaard. Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes over dwergnijlpaarden op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Ik heb dyslexie
    docukit.nl
    Ik heb dyslexie

    Goed lezen kun je niet zomaar. Daarvoor moet je veel oefenen. Sommige kinderen hebben extra veel moeite om te leren lezen. Dat noemen we dyslexie. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 93. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Edelstenen
    docukit.nl
    Edelstenen

    Mensen zijn rare wezens. Hoe minder er van iets is, hoe liever ze het willen hebben. En hoe duurder zoiets dan wordt. Zo willen veel mensen edelstenen als diamant, saffier, robijn en smaragd hebben. Edelstenen zijn zeldzaam. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje De eekhoorn
    docukit.nl
    De eekhoorn

    In Nederland komt de rode eekhoorn voor. Dat is een knaagdier, een dier met scherpe tanden. De rode eekhoorn leeft hoog in de bomen van een bos of in parken en tuinen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 291. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Egels
    docukit.nl
    Egels

    Een egel heeft een stekelvacht. Op zijn rug zitten lange, harde stekels. Egels leven graag in struiken en onder heggen, in parken, tuinen en aan de bosrand. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 35. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje EHBO
    docukit.nl
    EHBO

    Een ongeluk gebeurt vaak plotseling. Je keek echt goed uit. Je was heel voorzichtig, maar toch ging het fout. Je botst... je valt... je stoot je hoofd of iemand rijdt je aan. Je bent slachtoffer van een ongeluk. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Eieren
    docukit.nl
    Eieren

    Een ei bestaat uit verschillende delen. Die zie je als je pannenkoeken gaat bakken. Want bij het pannenkoekenmeel en de melk moet een ei. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 67. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Elektriciteit
    docukit.nl
    Elektriciteit

    Stroom of elektriciteit kunnen we niet uit ons leven wegdenken. Van alles en nog wat in huis draait op stroom. De verlichting, de centrale verwarming, de draadloze telefoon, de magnetron, je wekker, de tv... Er is ook stroom op plaatsen waar je het misschien niet zou verwachten. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Elfstedentocht
    docukit.nl
    Elfstedentocht

    Als het in Nederland een tijdje hard vriest, hoor je vast en zeker het woord Elfstedentocht in gesprekken om je heen. Dat is een schaatstocht van 200 kilometer langs elf Friese steden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 328. Kijk in de...

    x
  • Plaatje Wat eet jij?
    docukit.nl
    Wat eet jij?

    Iedereen eet elke dag. In eten zitten belangrijke stoffen die je nodig hebt. Het is belangrijk om gezond te eten en te zorgen voor genoeg afwisseling. Tegenwoordig eten we erg verschillend. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 7. Kijk in...

    x
  • Plaatje De Euro
    docukit.nl
    De Euro

    Sinds 1 januari 2002 kun je in Nederland met euro's betalen. En niet alleen in Nederland. Ook in tien andere landen van de Europese Unie is de euro ingevoerd. Dat ging niet van de ene op de andere dag. Er is lang over nagedacht. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Ezels
    docukit.nl
    Ezels

    Ezels zijn hele sterke dieren. Ze kunnen zware spullen op hun rug dragen. Of een kar trekken. Dat gebeurde 5500 jaar voor Christus al. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 203. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De fabriek van vroeger
    docukit.nl
    De fabriek van vroeger

    Pindakaas, een fiets of een spelcomputer. Wat hebben die met elkaar te maken? Ze worden allemaal gemaakt in een fabriek. Fabrieken bestaan al heel lang. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 315. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Fantasie en werkelijkheid
    docukit.nl
    Fantasie en werkelijkheid

    Alles wat echt bestaat is de werkelijkheid. Dingen die je kunt zien, ruiken, horen, proeven en voelen, die zijn er allemaal. Er zijn ook dingen die je zelf bedenkt. Dat heet fantasie. Die dingen zijn niet echt. Maar je kunt er wel heel erg in geloven. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje De fiets
    docukit.nl
    De fiets

    Kun jij je eigen fiets tekenen? Vast niet. Bijna niemand kan dat. Twee wielen, ja. Dat is gemakkelijk. Maar waar zit het zadel precies aan vast? En waar zitten de trappers? Bijna iedereen in Nederland heeft een fiets. Maar de meeste mensen weten niet hoe een fiets in elkaar zit. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Fietscrossen en mountainbiken
    docukit.nl
    Fietscrossen en mountainbiken

    Een mountainbike is een sterke fiets om mee door ruig terrein te fietsen. Een BMX-fiets is een kleine crossfiets waar je goed stunts mee kunt doen. Mountainbiken en fietscrossen met een BMX-fiets zijn twee verschillende sporten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Op de filmset
    docukit.nl
    Op de filmset

    Er moet heel veel werk gedaan worden voordat de film in de bioscoop komt. Zoals het opnemen van de film. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 012. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Provincie Flevoland
    docukit.nl
    Provincie Flevoland

    Stel je voor dat je terug kon gaan in de tijd, naar Flevoland in het jaar 1900. Haal je reddingsvest dan maar vast tevoorschijn! Want waar nu Flevoland is, was 100 jaar geleden alleen maar zeewater. Pas in 1986 werd Flevoland de twaalfde provincie van Nederland. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Floris de Vijfde
    docukit.nl
    Floris de Vijfde

    In 1254 werd Floris de Vijfde geboren. Bij zijn geboorte stond al vast dat hij zijn machtige vader Willem zou opvolgen als graaf van Holland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 255. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Fort Pampus
    docukit.nl
    Fort Pampus

    Pampus is een eiland in het IJmeer. Er staat een fort op, dat is een stevig gebouw met dikke muren. Het werd vroeger gebruikt om Nederland tegen de vijand te verdedigen. Van april tot en met oktober kun je Fort Pampus bezoeken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Fotograferen
    docukit.nl
    Fotograferen

    Tegenwoordig hebben heel veel mensen een fotocamera. Dat is meestal een digitale camera. Hiermee kun je leuke of belangrijke dingen vastleggen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 331. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Fotomodel
    docukit.nl
    Fotomodel

    Sommige meisjes en ook wel jongens dromen ervan om een beroemd fotomodel te worden. Iedereen bewondert je dan. Je draagt mooie kleren. Je verdient veel geld. Dat is allemaal erg aantrekkelijk. Maar het is niet zo eenvoudig om zo'n beroemd fotomodel te worden. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje Provincie Friesland
    docukit.nl
    Provincie Friesland

    Friesland is één van de twaalf provincies van Nederland. Het ligt in het noorden en het is een gebied met veel water. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 5. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Fruit
    docukit.nl
    Fruit

    In Nederland groeit veel fruit. Je kunt al dat fruit verdelen in drie soorten: pitfruit, steenfruit en zachtfruit. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 171. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Gamen
    docukit.nl
    Gamen

    Iedereen speelt wel eens een game. Jij, je beste vriend en je grote zus. En misschien ook jouw oma! Gamen is Engels voor ‘een spel spelen’, maar dan op de computer. Games kun je op verschillende manieren spelen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Gas in de Waddenzee
    docukit.nl
    Gas in de Waddenzee

    Er is een stuk van Nederland dat wereldberoemd is. Dat is de Waddenzee. Precies in dat prachtige natuurgebied zit aardgas in de grond. Gas waarmee je huizen kunt verwarmen en waarop je eten kunt koken. Dat gas is veel geld waard. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje Het gebit
    docukit.nl
    Het gebit

    Baby's worden zonder tanden geboren. Na ongeveer zes maanden komen de eerste tandjes door. Ze worden samen het melkgebit genoemd. Later vallen de melktandjes er één voor één uit. Je wisselt en krijgt een blijvend gebit. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Gedichten
    docukit.nl
    Gedichten

    Gedichten bestaan al duizenden jaren. Zelfs toen mensen nog niet konden schrijven, vertelden ze elkaar verhalen in de vorm van gedichten. Doordat een gedicht rijm en ritme heeft, is het vaak makkelijker te onthouden dan een verhaal. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje Onthouden en vergeten
    docukit.nl
    Onthouden en vergeten

    Onthouden en vergeten doe je met je geheugen. Je geheugen heb je nodig als je een toets maakt op school of als je een gedicht wilt opzeggen. Meestal denk je er niet bij na, want je geheugen werkt vanzelf. Pas als je iets bent vergeten of als het moeite kost om je iets te herinneren, merk je dat je een...

    x
  • Plaatje Provincie Gelderland
    docukit.nl
    Provincie Gelderland

    Gelderland is de grootste van de twaalf provincies van Nederland. Alle grote rivieren van ons land stromen door Gelderland, zoals de Waal, Neder-Rijn en de Maas. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 79. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Gereedschap
    docukit.nl
    Gereedschap

    In bijna elke woning staat een gereedschapskist. Daarin zitten vaak een hamer, schroevendraaiers, tangen, sleutels en een zaagje. Dit gereedschap is voor kleine klusjes thuis, bijvoorbeeld iets ophangen of iets in elkaar zetten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje De geschiedenis van de Olympische Spelen
    docukit.nl
    De geschiedenis van de Olympische Spelen

    De Olympische Spelen zijn heel belangrijke sportwedstrijden. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Ze worden eens in de vier jaar gehouden. Telkens in een andere stad. De beste sporters van de wereld komen dan bij elkaar. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Geven aan goede doelen
    docukit.nl
    Geven aan goede doelen

    Op onze aarde gaat het niet overal even goed. Dieren worden mishandeld. Bossen worden gekapt. Mensen hebben niet genoeg te eten. Kinderen kunnen niet naar school. Om de problemen aan te pakken, zijn er hulporganisaties. Ze zamelen geld in, maar soms ook spullen. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Weet je dit al over de gier?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over de gier?

    De gier is een roofvogel, maar eigenlijk gaat hij zelf heel erg weinig op jacht. Sterker nog: een gier is best wel lui! Kijk voor weetjes over gieren op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Giraffen
    docukit.nl
    Giraffen

    Het meest opvallende van de giraffe is zijn nek. Toch heeft hij net als de mens maar zeven nekwervels. Die nek is wel handig. Een giraffe kan zo makkelijk bladeren uit de boom eten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 227. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Gitaar spelen
    docukit.nl
    Gitaar spelen

    In elke band zie je een gitarist, en soms zelfs twee. Op een gitaar kun je popmuziek spelen, maar ook klassieke muziek. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 332. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Goochelen
    docukit.nl
    Goochelen

    Iedereen kan leren goochelen. Een goocheltruc lijkt altijd net echt. Hiervoor gebruikt de goochelaar verschillende slimme trucjes. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 30. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De Gouden Eeuw
    docukit.nl
    De Gouden Eeuw

    Voor Nederland was de 17e eeuw (1600-1700) de Gouden Eeuw. Het was een tijd van grote rijkdom. De grachtenpanden in Amsterdam en het Paleis op de Dam werden in die tijd gebouwd. Vooral kooplieden werden schatrijk met de handel. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Graven naar vroeger
    docukit.nl
    Graven naar vroeger

    In de grond zitten veel sporen van vroeger. De muren van een kasteel van lang geleden, of een oude begraafplaats. Iemand die in de grond naar zulke sporen zoekt, heet een archeoloog. Als ze iets vinden, graven ze laagje voor laagje de aarde weg. Op die manier komen we dingen te weten over de geschiedenis....

    x
  • Plaatje Grote grazers
    docukit.nl
    Grote grazers

    In Nederland liggen een aantal natuurgebieden. In sommige daarvan kun je grote grazers vinden, zoals runderen en paarden. Door te grazen houden zij snel groeiende planten en jonge boompjes kort. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 196....

    x
  • Plaatje Zo leefden de Grieken
    docukit.nl
    Zo leefden de Grieken

    In de Oudheid was Griekenland een rijk en bijzonder land. Het was vroeger groter dan nu. Het land bestond uit een aantal stadstaten. De belangrijkste vier waren: Athene, Delphi, Olympia en Sparta. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 059....

    x
  • Plaatje Groente
    docukit.nl
    Groente

    Sommige soorten groente kunnen goed tegen regen en kou. Die groeien op het land. Bijvoorbeeld bloemkool. Nederland bestaat voor vijf procent uit akkers waarop groente wordt verbouwd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 168. Kijk in de...

    x
  • Plaatje Provincie Groningen
    docukit.nl
    Provincie Groningen

    Nederland is verdeeld in 12 provincies. Groningen is er één van. De hoofdstad van Groningen heet ook Groningen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 34. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Grotschilderingen
    docukit.nl
    Grotschilderingen

    Prehistorische grotschilderingen zijn gemaakt tijdens de laatste ijstijd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 307. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Grotten
    docukit.nl
    Grotten

    Grotten komen voor in gebieden waar veel kalksteen in de bodem zit. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 097. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Alles over Guinness World Records
    docukit.nl
    Alles over Guinness World Records

    Het Guinness Recordboek is een boek waar allerlei wereldrecords in staan. Je kunt erin opzoeken wie de oudste mens ter wereld is. Of wat de zeldzaamste postzegel is. Het boek verschijnt één keer per jaar. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Hamsters
    docukit.nl
    Hamsters

    In de huisdieren-top10 staat de hamster. Net als de kat, de hond en het konijn. Een hamster kun je gemakkelijk tam maken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 251. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Haren
    docukit.nl
    Haren

    Haren heb je niet zomaar. Ze houden je hoofd lekker warm. Ze beschermen het hoofd ook tegen de brandende zon. En als je je hoofd stoot, doet dat minder pijn als je een dikke bos haar hebt. Vroeger waren mensen helemaal behaard. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Harry Potter
    docukit.nl
    Harry Potter

    Harry Potter is de hoofdpersoon van een reeks kinderboeken. Die boeken worden door ontzettend veel mensen gelezen. Niet alleen door kinderen. Ook grote mensen zijn gek op Harry Potter. Wie is Harry Potter nou eigenlijk? Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior...

    x
  • Plaatje Hart
    docukit.nl
    Hart

    Het hart is een holle spier. Het pompt het bloed door je lichaam. In het bloed zitten zuurstof en andere voedingsstoffen. Je spieren en organen hebben dat nodig om hun werk te kunnen doen. Het hart zit links in de borstkas, achter de ribben. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...

    x
  • Plaatje Havens
    docukit.nl
    Havens

    Veel spullen die je thuis hebt, worden in andere landen gemaakt. Vaak komen die spullen per schip naar Nederland toe. Schepen laden en lossen hun spullen in een haven. Een haven is er niet alleen voor spullen. Ga je een bootreis maken, dan stap je in een haven op een schip. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Hazen en konijnen
    docukit.nl
    Hazen en konijnen

    Het verschil tussen hazen en konijnen is erg klein. Maar het zijn toch echt twee verschillende dieren. Ze zijn wel allebei haas-achtigen, zo heet hun familie. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 261. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Heracles Almelo
    heracles.nl
    Heracles Almelo

    Informatie over voetbalclub Heracles uit Almelo. Met informatie over de kidsclub en de juniorclub.

    x
  • Plaatje Herdenken en vieren op 4 en 5 mei
    docukit.nl
    Herdenken en vieren op 4 en 5 mei

    Het is 4 mei, ’s avonds om 8 uur. Op de Dam in Amsterdam, staan duizenden mensen. Iedereen is 2 minuten stil en denkt aan alle Nederlanders die gestorven zijn in de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) en in oorlogen daarna. De koning en de koningin zijn ook bij de ceremonie. Zij leggen een bloemenkrans...

    x
  • Plaatje Herfst
    docukit.nl
    Herfst

    Op 23 september begint de herfst. Op die datum zijn de dag en de nacht precies even lang. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 108. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Hersenen
    docukit.nl
    Hersenen

    Hersenen zijn het belangrijkste deel van je lichaam. Ze sturen je lichaam aan. Je hebt ze bij alles nodig, bijvoorbeeld bij het slapen, groeien, sporten of bij het maken van een dictee. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 107. Kijk in...

    x
  • Plaatje Hijskranen
    docukit.nl
    Hijskranen

    Een hijskraan wordt bediend door een kraanmachinist. Die zit hoog boven in de kraan, in de cabine. Vanuit dat kleine hokje kan hij het bouwterrein goed overzien. Een kraanmachinist mag alleen een hijskraan besturen als hij een hijsbewijs heeft. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje De Hoge Veluwe
    docukit.nl
    De Hoge Veluwe

    Midden in de provincie Gelderland ligt een gebied waar niemand een huis mag bouwen of een fabriek mag neerzetten. In dat gebied mag alleen de natuur haar gang gaan. De bossen, de hei, maar ook dieren als herten, everzwijnen, vossen en konijnen krijgen er alle ruimte. Ze worden er beschermd. Het gebied...

    x
  • Plaatje Honden
    docukit.nl
    Honden

    Eén op de tien Nederlanders heeft een hond. Dat betekent dat er in ons land zo'n anderhalf miljoen honden rondlopen. Honden zijn dus populaire huisdieren. Dat komt omdat ze trouw en gezellig zijn. Een hond kun je aaien en je kunt hem dingen leren. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Horen
    docukit.nl
    Horen

    Met je oren kun je horen. Van de zachtste zucht tot de hardste herrie: alle geluiden vang je met je oren op. We horen ook uit welke richting het geluid komt. Dat kan alleen omdat we twee oren hebben. Met één oor lukt dat niet. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Het hotel
    docukit.nl
    Het hotel

    Veel mensen houden van reizen. De een gaat graag kamperen in een woest landschap. Een ander logeert liever in een luxere omgeving. Een hotel is dan een logische keuze. Lees er over op de website van Docukit.nMeer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 101. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De huid
    docukit.nl
    De huid

    Je huid zit om je heen als een goed passend jasje. Dat jasje houdt je hele lichaam netjes bij elkaar. Je huid is het grootste orgaan van je lichaam. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 144. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Zo wordt een huis gebouwd
    docukit.nl
    Zo wordt een huis gebouwd

    'In Holland staat een huis, in Holland staat een huis...' Dit is een zinnetje uit een liedje dat al heel oud is. In Nederland staan heel veel huizen. Grote huizen, kleine huizen, flats, villa's en zelfs woonboten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Zo wordt een huis gebouwd
    docukit.nl
    Zo wordt een huis gebouwd

    Voordat bouwvakkers aan het werk gaan om een huis te bouwen, moet er van alles gebeuren. De gemeente bepaalt welke grond in hun gebied bebouwd mag worden. Elk jaar worden er Nederland ongeveer 40 duizend nieuwe huizen gebouwd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje De huisarts
    docukit.nl
    De huisarts

    Heb je pijn of koorts en gaat het niet over, dan kun je naar je huisarts gaan. Dat is een dokter die van alle ziektes en kwalen iets weet. Je moet eerst een afspraak maken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 161. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De hulphond
    docukit.nl
    De hulphond

    Iemand met bijvoorbeeld een spierziekte, is gehandicapt. Hij kan niet meer lopen en zit in een rolstoel. Toch wil zo iemand graag zelfstandig blijven. Dat betekent dat hij zoveel mogelijk voor zichzelf wil zorgen. Dan kan een hulphond heel handig zijn. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Hunebedden
    docukit.nl
    Hunebedden

    De eerste hunebedden werden ongeveer vijfduizend jaar geleden gebouwd. Dat was in de steentijd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 164. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Christiaan Huygens
    docukit.nl
    Christiaan Huygens

    Christiaan Huygens is een bekende wetenschapper. Hij deed uitvindingen, onder andere over het heelal. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 10. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de gevlekte hyena
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de gevlekte hyena

    Deze jager eet zelfs de botten van dieren op! Er is vast nog veel meer dat jij nog niet wist. Lees de weetjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Weet je dit al over de Iberische lynx?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over de Iberische lynx?

    De kans dat je een Iberische lynx in het wild tegenkomt, is heel erg klein. Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes over Iberische lynxen op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje IJs
    docukit.nl
    IJs

    Softijs, Italiaans ijs, waterijs... Er zijn veel soorten ijs, en in veel smaken. Al dat ijs heeft één ding gemeen: het is bevroren. Dat wil zeggen: het is kouder dan nul graden. En niet een beetje, maar wel 16 graden onder nul. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...

    x
  • Plaatje Mmm…, IJs!
    docukit.nl
    Mmm…, IJs!

    IJs. Heerlijk als het warm is buiten, of gewoon als toetje. Bijna iedereen is er gek op. En er is zoveel keuze. Waterijs, roomijs, schepijs, schaafijs, ijstaart. Allemaal soorten ijs met verschillende smaken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje IJsberen
    docukit.nl
    IJsberen

    Lekker groot. Een enorm dikke, zachte vacht. Leuke ogen. Je denkt misschien dat het over een knuffeldier gaat. Maar het gaat over een levensgevaarlijk beest: de ijsbeer. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 011. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Weet je dit al over de ijsbeer?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over de ijsbeer?

    Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes over ijsberen op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje IJsbergen
    docukit.nl
    IJsbergen

    IJsbergen komen alleen in heel koude gebieden voor. Vooral op twee plaatsen: de noordpool en de zuidpool. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 124. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Illustraties in kinderboeken
    docukit.nl
    Illustraties in kinderboeken

    Een illustrator kan van een hoofdpersoon in een boek een beroemd figuur maken. Iedereen weet hoe de GVR, Pluk van de Petteflet, Kikker en Winnie de Poeh eruitzien. Dick Bruna is met Nijntje zó beroemd geworden dat er een museum over hem geopend is: het dick bruna huis in Utrecht. Lees er over...

    x
  • Plaatje In bad
    docukit.nl
    In bad

    Tot zo'n vijftig jaar geleden gingen kinderen één keer per week in bad. Eerst werd er water gekookt. Dat ging in een grote teil, die meestal in de keuken stond. Alle kinderen gingen er na elkaar in. Sommige gezinnen gingen naar het badhuis. Dat was een gebouw waar je onder de douche of in bad kon....

    x
  • Plaatje Indianen
    docukit.nl
    Indianen

    De indianen waren de eerste bewoners van Amerika. Het was een enorm volk. Indianen in Noord-Amerika leefden in grote groepen bij elkaar. Zo'n groep heette een stam. De meeste stammen hadden een stamhoofd of opperhoofd. Dat was altijd een man. Hij was de baas van de stam. Lees er over op de website van...

    x
  • Plaatje Inuït op Groenland
    docukit.nl
    Inuït op Groenland

    In Alaska, in Siberië en op Groenland wonen de Inuït. Dit volk kan heel goed tegen de kou. Dat moet ook wel, want in de winter vriest het in die gebieden wel eens zestig graden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 043. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Jagers en verzamelaars
    docukit.nl
    Jagers en verzamelaars

    Heel lang geleden jaagden de mensen op dieren. En ze verzamelden planten en vruchten om te eten. Daarom noemen we deze mensen jagers en verzamelaars. Zij leefden aan het einde van de prehistorie, ongeveer achtduizend jaar geleden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje De jeugdgevangenis
    docukit.nl
    De jeugdgevangenis

    De regels van een land staan in de wet. Voor iedereen in Nederland geldt de Nederlandse wet. Als iemand de regels overtreedt, krijgt hij straf. Voor te hard rijden krijg je bijvoorbeeld een boete. Als iemand iets ernstigs doet, kan het zijn dat hij naar de gevangenis moet. Voor kinderen is er een speciale...

    x
  • Plaatje Judo
    docukit.nl
    Judo

    Judo is een zelfverdedigings-sport uit Japan. Judo is een sport waarbij je met elkaar vecht zonder gemeen te zijn. Met handige technieken kun je de ander verslaan. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 318. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Kaart en kompas
    docukit.nl
    Kaart en kompas

    Met een kaart en een kompas kun je de weg en de richting bepalen.. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 162. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Kaas
    docukit.nl
    Kaas

    Nederland is een echt kaasland. Nederlanders eten bijna twintig kilo kaas per jaar. Kaas wordt gemaakt van melk, meestal van koeien. Maar ook van melk van schapen, geiten of kamelen kun je kaas maken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Kalenders
    docukit.nl
    Kalenders

    In elk huis hangt wel een kalender. Er bestaan kalenders met foto's of kunstwerken erop. Op andere staat alleen de datum. En daar gaat het om. Op een kalender kun je zien welke dag het is, welke maand en welk jaar. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior...

    x
  • Plaatje Kamelen
    docukit.nl
    Kamelen

    Wat zit er in de bulten van een kameel? Water, zul je wel denken. Mis. De bult van een kameel is een opslagplaats voor voedsel. Kamelen leven in de woestijn. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 160. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De kameleon
    docukit.nl
    De kameleon

    Een kameleon is een bijzonder dier. Het is een reptiel, dus een dier dat kruipt en eieren legt. De kameleon is verre familie van de dinosaurus, en dat zie je ook wel een beetje aan hem. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 274. Kijk in...

    x
  • Plaatje Kamperen
    docukit.nl
    Kamperen

    Wat heb je allemaal nodig om te kunnen kamperen? Om te beginnen natuurlijk een tent. Verder heb je een luchtbed of slaapmat en een slaapzak nodig. En om te koken een gasbrander met een klein gasflesje. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr....

    x
  • Plaatje De kangoeroe
    docukit.nl
    De kangoeroe

    Een beest dat rechtop staat en even hoog is als een mens. Dat op grote voeten rond hupt. Mensen wisten niet wat ze zagen toen ze voor het eerst zo’n dier tegenkwamen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 313. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Weet je dit al over de kangoeroe?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over de kangoeroe?

    Hij is 1.60 meter lang, weegt 90 kilo en heeft een staart van ruim een meter. Kijk voor weetjes over de rode reuzenkangoeroe op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Kanoën
    docukit.nl
    Kanoën

    Kanoën is een populaire sport. Je zit in een lange, smalle boot en je komt vooruit door te peddelen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 18. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Leven in een kasteel
    docukit.nl
    Leven in een kasteel

    In een kasteel woonde vroeger een aantal mensen. Natuurlijk de kasteelheer met zijn vrouw en kinderen. Maar ook de bedienden. Alle belangrijke mensen woonden in de hoofdburcht. Minder belangrijke mensen woonden in de voorburcht aan de voet van het kasteel. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje Kastelen
    docukit.nl
    Kastelen

    Honderden jaren geleden bouwden mensen kastelen. De meeste kastelen komen uit de middeleeuwen. Bekende kastelen in Nederland zijn Slot Loevestein, het Muiderslot en Kasteel Hoensbroek. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 81. Kijk in de...

    x
  • Plaatje Kathedralen
    docukit.nl
    Kathedralen

    Kathedralen zijn grote kerken die bij de katholieke kerk horen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 051. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Katten
    docukit.nl
    Katten

    Katten zijn gezellig, eigenwijs en speels. Eén op de zeven Nederlanders heeft een kat. Katten lijken wel eens lui. Ze slapen namelijk zo'n zestien uur per dag! Dat doen ze overdag, want het zijn eigenlijk nachtdieren. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Kauwgom
    docukit.nl
    Kauwgom

    Het is lekker om op iets te kauwen. Op een pen of een potlood, of op een stukje kauwgum. Wetenschappers hebben bewezen dat kauwgom kauwen goed is. Van het kauwen gaan je hersenen harder werken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 071....

    x
  • Plaatje De kermis
    docukit.nl
    De kermis

    De kermis bestaat al heel lang. Ongeveer duizend jaar geleden hielden de mensen kerkmissen. Dat waren feestelijke gebeurtenissen. Van heinde en ver kwamen de mensen om erbij te kunnen zijn. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 044. Kijk...

    x
  • Plaatje Weet je dit al over de kikker?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over de kikker?

    Eerst is het een hoopje kikkerdril, dan een visje dat langzaam poten krijgt en uiteindelijk een amfibie dat op het land rondspringt. Kijk voor weetjes over kikkers op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Kinderbescherming
    docukit.nl
    Kinderbescherming

    Veel kinderen hebben het prima thuis. Ze worden goed verzorgd. Ze krijgen aandacht en liefde. Maar soms gaat er iets mis. En heeft een kind extra bescherming nodig. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 173. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Het kinderboek
    docukit.nl
    Het kinderboek

    Een fijn leesboek sla je met een zucht dicht. Jammer dat het uit is! Als je leest, ben je even in een andere wereld. Niet echt natuurlijk, maar het voelt wel zo. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 172. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Kinderboekenweek
    docukit.nl
    Kinderboekenweek

    In oktober is het een extra lange week feest. Deze week duurt tien dagen. Op school, in de bieb en in de boekwinkel, overal wordt het feest gevierd. En alles draait om boeken. Kinderboekenweek! Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 319....

    x
  • Plaatje Kinderen voor Kinderen
    zapp.nl
    Kinderen voor Kinderen

    Op deze vrolijke site kun je kijken naar videoclips, luisteren naar liedjes en lekker meezingen. Natuurlijk vind je er ook informatie over het koor en het songfestival.

    x
  • Plaatje Kinderrechten
    docukit.nl
    Kinderrechten

    Voor alle kinderen op de wereld gelden de kinderrechten. Rechten zijn regels over iets wat je mag of waar je recht op hebt. Sinds 1948 bestaat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Dat zijn afspraken van veel landen over wat mensen mogen doen en waartegen ze beschermd moeten worden. Maar...

    x
  • Plaatje De Kindertelefoon
    docukit.nl
    De Kindertelefoon

    Kinderen die graag met iemand willen praten over een probleem of iets waar zij mee zitten kunnen De Kindertelefoon bellen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 14. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de kiwi
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de kiwi

    Deze kleine loopvogels hebben zich perfect aangepast op leven op de grond. Kiwi’s hebben namelijk nooit leren vliegen! Dit hoefde ook niet, vroeger leefden er namelijk helemaal geen roofdieren in de buurt van de kiwi. Wil je meer weten over de kiwi? Lees de weetjes op de website van National Geographic...

    x
  • Plaatje Kleur
    docukit.nl
    Kleur

    Van felle, vrolijke kleuren worden mensen vrolijk. Sombere kleuren maken mensen somber. Kleuren kunnen je ook waarschuwen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 75. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje 15 feiten over klimaatverandering die iedereen moet weten
    natgeojunior.nl
    15 feiten over klimaatverandering die iedereen moet weten

    Op de site van National Geographic Junior vind je 15 coole feiten over klimaatverandering. Ook staan er handige tips, coole knutsels en goed nieuws.

    x
  • Plaatje De klok
    docukit.nl
    De klok

    Een klok laat zien hoe laat het is. Het onderdeel van de klok dat de tijd meet, heet het uurwerk. De buitenkant van de klok heet de kast. Er zijn klokken met wijzers, en er zijn digitale klokken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 294....

    x
  • Plaatje De koala
    docukit.nl
    De koala

    Een koala is een buideldier. In de buidel op haar buik draagt het vrouwtje haar jong. Het jong blijft daar zolang het melk bij haar drinkt. Een koala is dus ook een zoogdier. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 246. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Koala
    natgeojunior.nl
    Koala

    Koala's zijn misschien wel de schattigste inwoners van Australië. Ze komen overal langs de oostkust van het land voor. En ook op stukken van de zuidkust en noordkust kun je ze tegen het lijf lopen. Kijk voor weetjes en feiten over de koala´s op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Koeien
    docukit.nl
    Koeien

    Koeien zijn runderen. Het vrouwtje heet een koe en het mannetje een stier. Een baby-rund heet een kalf. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 204. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Kolibrie
    natgeojunior.nl
    Kolibrie

    Het kleinste vogeltje ter wereld is de kolibrie. Kijk voor weetjes, feiten en filmpje over kolibries op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Weet je dit al over de komodovaraan?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over de komodovaraan?

    Met zijn twee meter lengte en zijn gewicht van zeventig kilo (of meer!) is de komodovaraan de grootste hagedis ter wereld. Kijk voor weetjes over komodovaranen op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Koning Willem I
    docukit.nl
    Koning Willem I

    De over-over-over-overgrootvader van koning Willem-Alexander was Willem I. Hij werd in 1814 de eerste koning van Nederland. Nederland werd toen een koninkrijk. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 26. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Koning Willem-Alexander
    docukit.nl
    Koning Willem-Alexander

    Op 30 april 2013 zette Willem-Alexander zijn handtekening onder een belangrijk papier. Nu was hij écht de nieuwe koning. Daarna was er een plechtig moment in de Amsterdamse Nieuwe Kerk: de inhuldiging. Lees over koning Willem-Alexander op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje Koningin Máxima
    docukit.nl
    Koningin Máxima

    Op 2 februari 2002 trouwden Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Máxima werd geboren in Argentinië. Ze moest de Nederlandse taal beter leren en de cultuur leren kennen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 33. Kijk...

    x
  • Plaatje Koraalduivel
    natgeojunior.nl
    Koraalduivel

    De koraalduivel wordt ook wel zebravis genoemd. Kijk voor weetjes over koraalduivels op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Kralen
    docukit.nl
    Kralen

    Veel kinderen en grote mensen vinden het leuk om kralen te rijgen. Van een handvol harde bolletjes met een gaatje erin, maak je een uniek sieraad. Je kunt een patroon rijgen. Of zomaar wat doen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 211....

    x
  • Plaatje De krant
    docukit.nl
    De krant

    Je hebt thuis vast wel een krant. Hij staat helemaal vol met wat er de vorige dag in de wereld is gebeurd. Er zijn verschillende kranten. Daarin vind je ook verschillende informatie. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 024. Kijk in de...

    x
  • Plaatje De kringloopwinkel
    docukit.nl
    De kringloopwinkel

    Wie zijn zolder opruimt, komt vaak spullen tegen die hij zelf niet meer wil hebben. Toch zijn ze nog wel bruikbaar. Het is geen afval. Zulke spullen kun je naar de kringloopwinkel brengen. Dat is een winkel voor tweedehands spullen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje Krokodillen
    docukit.nl
    Krokodillen

    Krokodillen zien er vaak wat sloom uit. Maar het zijn razend snelle roofdieren. Als er een prooi in de buurt is, schiet hij er op af. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 214. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Krokodil
    natgeojunior.nl
    Krokodil

    Dit boeiende beest loert al miljoenen jaren vanuit het water op lekkere hapjes die toevallig langskomen. Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes over krokodillen op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Kröller-Müller Museum
    docukit.nl
    Kröller-Müller Museum

    Midden in de natuur, in het Nationaal Park De Hoge Veluwe, ligt het Kröller-Müller Museum, een museum met schilderijen, tekeningen en beelden. Voor een groot deel is het de verzameling van Helene Müller en Anton Kröller. Vandaar de naam Kröller-Müller Museum. Lees er over...

    x
  • Plaatje Op kruistocht
    docukit.nl
    Op kruistocht

    Ongeveer duizend jaar geleden gingen zo'n honderdduizend mensen tegelijk op weg. Ze vertrokken te voet vanuit het westen van Europa naar Jeruzalem. Dat was ongeveer vijfduizend kilometer verderop. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 252....

    x
  • Plaatje Kunstschaatsen
    docukit.nl
    Kunstschaatsen

    Kunstschaatsen kun je zien als ballet maar dan op schaatsen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 264. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Kwallen
    docukit.nl
    Kwallen

    Als de wind uit het oosten waait, spoelen er vaak kwallen aan op het strand. Het zijn glibberige hoopjes. Veel mensen vinden ze vies. Of ze zijn er bang voor, want sommige kwallen kunnen gemeen steken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Weet je dit al over de kwal?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over de kwal?

    Zwemmende kwallen lijken wel een soort zee-spookjes. Kijk voor weetjes over kwallen op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Lama: 5 weetjes over dit spugende dier
    natgeojunior.nl
    Lama: 5 weetjes over dit spugende dier

    Op de site van National Geographic Junior lees je vijf leuke weetjes over lama's.

    x
  • Plaatje Lampen
    docukit.nl
    Lampen

    Dingen die licht geven, heten lichtbronnen. Er zijn natuurlijke lichtbronnen zoals de zon en de sterren. En er zijn lichtbronnen die door mensen zijn gemaakt: lampen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 6. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Landkaarten
    docukit.nl
    Landkaarten

    Als je met de auto of de fiets op vakantie gaat, weet je meestal de weg niet precies. Je komt op onbekend terrein, dus kun je makkelijk verdwalen. Je kunt dan gewoon de weg vragen. Maar je kunt ook op een kaart kijken. Daarop staan de wegen en de plaatsen waar je doorheen rijdt. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje De landmacht
    docukit.nl
    De landmacht

    Al zolang er mensen zijn, maken ze ruzie met elkaar. Soms ontstaat er oorlog uit een ruzie tussen twee landen. Vaak gaat het dan om stukken land of om geloof. Dat was lang geleden al zo. En dat is nu nog zo. Gelukkig niet in de buurt van Nederland. De laatste oorlog in Nederland was de Tweede Wereldoorlog....

    x
  • Plaatje Het Lauwersmeer
    docukit.nl
    Het Lauwersmeer

    Op de grens van Groningen en Friesland ligt het Lauwersmeer. Het Lauwersmeer is een nationaal park. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 333. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Lawines
    docukit.nl
    Lawines

    Lawines komen in Nederland niet voor. In de eerste plaats sneeuwt het hier niet zo vaak. Als het sneeuwt, dan is het niet veel en is het zo weer gesmolten. In de tweede plaats is Nederland te plat. Want een lawine is een heel dik pak sneeuw dat van een helling afglijdt. Lees er over op de website van...

    x
  • Plaatje Leeuwen
    docukit.nl
    Leeuwen

    De leeuw is de koning van de dieren. Hij is sterk en dapper en ziet er indrukwekkend uit. Dat komt door zijn manen. Dat zijn de haren rond zijn kop en hals. Leeuwen komen vooral in Afrika voor. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 98. Kijk...

    x
  • Plaatje Weet je dit al over de leeuw?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over de leeuw?

    Kijk voor weetjes over leeuwen op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Lego
    docukit.nl
    Lego

    Van Lego kun je alles maken: racewagens, robotten, ruimteschepen en nog veel meer. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 325. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Lente
    docukit.nl
    Lente

    Het woord lente komt van 'lengen'. Dat betekent langer worden. In de lente worden de dagen langer. Doordat er meer licht is, en vaker zon, kan alles in de natuur gaan groeien en bloeien. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 099. Kijk in...

    x
  • Plaatje Leven en dood
    docukit.nl
    Leven en dood

    Overal om ons heen is leven. Uit zaadjes groeien kleine plantjes, dieren krijgen jongen en mensen krijgen kinderen. Planten, dieren en mensen gaan allemaal een keer dood. Leven en dood horen bij elkaar. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Lichaamstaal
    docukit.nl
    Lichaamstaal

    Gevoelens kun je laten zien door je expressie. Je lichaamstaal is de manier waarop je handen, je gezicht en je houding 'vertellen' hoe je je voelt. Iedereen gebruikt lichaamstaal en meestal doe je dat vanzelf. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Lichaamsversieringen
    docukit.nl
    Lichaamsversieringen

    Kettinkjes, oorbellen, armbanden, ringen: het zijn allemaal lichaamsversieringen. Kijk maar om je heen, veel mensen dragen wel één of meer sieraden. Overal ter wereld versieren mensen hun lichaam. Hoe ze dat doen, hangt af van hun cultuur. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...

    x
  • Plaatje Provincie Limburg
    docukit.nl
    Provincie Limburg

    De provincie Limburg ligt in het zuidoosten van Nederland. Het is een langgerekte provincie die voor een deel tussen België en Duitsland in ligt. Limburg is uniek omdat er dieren leven die verder niet in Nederland voorkomen. Ook is de grond in Limburg anders dan in de rest van Nederland. Lees er...

    x
  • Plaatje De luchtmacht
    docukit.nl
    De luchtmacht

    Veel jongens en meisjes willen later piloot worden in een straaljager. Dat is natuurlijk heel spannend. Maar het kan ook gevaarlijk zijn. Piloten van straaljagers zijn militairen van de Koninklijke Luchtmacht. De luchtmacht is een onderdeel van het Nederlandse leger, net als de landmacht en de marine....

    x
  • Plaatje Luiaard: 9 weetjes over dit relaxte dier
    natgeojunior.nl
    Luiaard: 9 weetjes over dit relaxte dier

    Geen zoogdier beweegt zó langzaam als de luiaard. Als hij al beweegt! Meestal hangt het dier maar een beetje te hangen, hoog in een boom. Dat is niet lui, maar juist heel slim! Waarom? Dat lees je op de website van National Geographic junior. Samen met nog 8 leuke feitjes over dit relaxte dier.

    x
  • Plaatje De maan
    docukit.nl
    De maan

    Als het buiten donker is en er zijn geen wolken, dan kun je meestal de maan zien. Het lijkt of de maan schijnt, maar dat is niet zo. Het is namelijk een enorm groot grijsbruin rotsblok. Het zonlicht dat er op schijnt, kaatst de maan terug. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...

    x
  • Plaatje Naar de maan
    docukit.nl
    Naar de maan

    In 1969 landde er voor het eerst een mens op de maan. Miljoenen mensen zagen op tv hoe de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong uit zijn ruimtevaartuig klom. Samen met een andere astronaut zette hij de Amerikaanse vlag op de maan. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje Madurodam
    docukit.nl
    Madurodam

    In Den Haag ligt de miniatuur-stad Madurodam. Alles is er in het klein nagebouwd. Huizen, kerken en andere gebouwen. Straten met grachten, bruggen en een station. Maar ook winkels, huizen en een kermis. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje De mammoet
    docukit.nl
    De mammoet

    In de netten van vissers komen soms botten van dieren terecht. Die dieren leefden duizenden jaren geleden, maar zijn nu uitgestorven. Het zijn mammoeten, verre familie van de olifant. Mammoeten leefden in de prehistorie. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior...

    x
  • Plaatje Weet je dit al over de mandril?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over de mandril?

    Mandrils zijn na mensapen de grootste apen. Kijk voor weetjes over mandrils op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje De manege
    docukit.nl
    De manege

    Wie van paarden houdt maar zelf geen paard heeft, kan naar een manege. Daar kun je leren paardrijden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 183. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De marine
    docukit.nl
    De marine

    De marine is één van de vier onderdelen van het leger. De andere zijn de luchtmacht, de landmacht en de marechaussee. Die vier heten samen officieel de Nederlandse Strijdkrachten. Elk onderdeel heeft zijn eigen taken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior...

    x
  • Plaatje De markt
    docukit.nl
    De markt

    Schreeuwende kooplui en marktverkopers die grapjes maken. Dat hoort echt bij de markt. Ze proberen hun waren te verkopen. Dat zijn hun spullen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 269. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Maten en gewichten
    docukit.nl
    Maten en gewichten

    Met gewichten kun je aangeven hoeveel iets weegt. Gewicht geef je aan in gram en in kilo, in pond en in ons. Maten kun je gebruiken om te weten hoe groot je bent. Of hoe lang iets is. Vroeger gebruikten mensen hun lichaam om iets te meten. Een duim, een voet, of een stap. Lees er over op de website van...

    x
  • Plaatje Medicijnen
    docukit.nl
    Medicijnen

    Iedereen heeft wel eens wat: hoofdpijn, buikpijn of een geschaafde knie na een valpartij. Meestal gaan die dingen vanzelf weer over. Maar soms heeft het lichaam een beetje hulp nodig. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 324. Kijk in de...

    x
  • Plaatje Meisje van Yde
    docukit.nl
    Meisje van Yde

    In de 17e eeuw werd er in Drenthe veel turf gestoken. Turf is gedroogd veen. Veen is een grondsoort die ontstaat in moerassen. Turf is een prima brandstof, mensen gebruikten het om hun huizen mee warm te stoken. Tijdens het turfsteken werden regelmatig veenmummies gevonden. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje De metro
    docukit.nl
    De metro

    Ben je wel eens met de metro geweest? Dat is een trein die onder de grond rijdt. Handig, want boven de grond merk je er niets van. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 185. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Kijken door een microscoop
    docukit.nl
    Kijken door een microscoop

    Microscoop betekent letterlijk: het kleine zien. Door een microscoop kun je dingen zien die je met het blote oog niet kunt zien. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 158. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De middeleeuwse stad
    docukit.nl
    De middeleeuwse stad

    Wat zal het gestonken hebben in de middeleeuwse stad. Varkens en kippen liepen gewoon op straat. Er is geen stromend water, dus ook geen douche en wc. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 250. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Mieren
    docukit.nl
    Mieren

    Bijna overal op de wereld komen mieren voor. Mieren leven altijd in een groep bij elkaar, in een kolonie. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 11. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Mijn instrument
    kinderpodcasts.nl
    Mijn instrument

    In deze podcastreeks vertellen kinderen over hun muziekinstrument en waarom ze juist dit instrument spelen. Ook hoor je hoe elk instrument kan klinken in bekende en minder bekende muziekstukken. Deze podcast is gemaakt in opdracht van Het Concertgebouw met kinderen uit het Leerorkest en het Amsterdams...

    x
  • Plaatje Mode
    docukit.nl
    Mode

    Heb jij 'hippe' kleren in je kast hangen? Weet jij wat op dit moment 'in' is en wat niet? Ja? Dan zie jij er waarschijnlijk heel modieus uit. Mode is eigenlijk een gek iets. Mode wordt gemaakt, maar het ontstaat ook vanzelf. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Van moeras tot veen
    docukit.nl
    Van moeras tot veen

    Een moeras is ondiep water met een hele dikke laag modder eronder. Die modder bestaat uit plantenresten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 072. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Molens
    docukit.nl
    Molens

    In Nederland staan veel molens. De meeste Nederlandse molens zijn windmolens. Doordat ons land vlak is, kan het hier flink waaien. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 149. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Monniken en kloosters
    docukit.nl
    Monniken en kloosters

    Sint Benedictus was de eerste mens die een klooster stichtte. Dat gebeurde in het jaar 529. Sint Benedictus vond dat de mensen niet goed leefden. Ze dachten te veel aan zichzelf en te weinig aan God. Hij vond dat je in een klooster beter kon nadenken en bidden. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de monniksgier
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de monniksgier

    Over deze enorme vogel is veel te ontdekken. Check de weetjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Monsters
    docukit.nl
    Monsters

    Monsters, bestaan ze wel of niet? Je kunt het pas zeggen als je er één gezien hebt. Zelf, met je eigen ogen. Maar heb je er nooit één gezien, weet je dan ook zeker dat ze niet bestaan? Niemand die het weet! In boeken en films komen monsters zeker voor. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Mount Everest
    natgeojunior.nl
    Mount Everest

    De Mount Everest is de hoogste berg op aarde. Deze berg is 8848 meter hoog. Dat lees je goed: bijna negen kilometer. Kijk voor weetjes op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Muggen
    docukit.nl
    Muggen

    Zzzzzz… Muggen! Daar gaat je nachtrust! Muggen horen bij de zomer. Ze zitten overal, vooral bij vochtig weer en hoge temperaturen. Muggen zijn vliegende insecten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 65. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Het Muiderslot
    docukit.nl
    Het Muiderslot

    In Nederland staan nu nog ongeveer 300 kastelen, maar ooit waren er 2200. De meeste kastelen werden gebouwd in de middeleeuwen, tussen 500 en 1500. Dat was de Tijd van monniken en ridders. Kasteelheren lieten kastelen bouwen. Zo liet graaf Floris de Vijfde het Muiderslot bouwen. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Muizen
    docukit.nl
    Muizen

    In de winter gaan muizen in huizen en schuren op zoek naar voedsel. Je komt ze niet vaak tegen, want het zijn nachtdieren. Bovendien zijn ze erg schuw. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 16. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Nachtdieren
    docukit.nl
    Nachtdieren

    In Nederland leven veel nachtdieren. Je vindt hier alleen al tweeduizend soorten nachtvlinders. Nachtdieren zijn vooral actief om voedsel te zoeken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 179. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Natuur in Nederland
    docukit.nl
    Natuur in Nederland

    Over wat natuur is, kun je heel verschillend denken. Volgens sommige mensen is er in Nederland geen natuur meer over. Ook vinden zij dat nieuwe natuur niet echt is. Andere mensen vinden dat alles wat leeft bij de natuur hoort, zoals nieuwe natuur en stadsplantsoenen. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Het Nederlands Openluchtmuseum
    docukit.nl
    Het Nederlands Openluchtmuseum

    Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is een historisch museum. Het gaat over de geschiedenis van gewone mensen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 9. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Nemo
    docukit.nl
    Nemo

    Nemo is een museum over wetenschap en techniek. Het leuke van Nemo is dat je overal aan mag komen en alles mag proberen. Ze zeggen er zelfs: ‘Verboden af te blijven!’. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 329. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Nepnieuws
    docukit.nl
    Nepnieuws

    Nieuwtjes die niet waar zijn of niet helemaal kloppen, noem je nepnieuws. Naast deze nieuwtjes kom je op internet ook andere informatie tegen die niet klopt. Er is geen controle of alles wel waar is. Je weet dus niet altijd wat je kunt geloven. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje De neushoorn
    docukit.nl
    De neushoorn

    De neushoorn is na de olifant het grootste zoogdier. Een zoogdier voedt de jonge dieren met moedermelk. De neushoorn ziet er gevaarlijk uit door zijn hoorns en grote lijf. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 270. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Nieuws
    docukit.nl
    Nieuws

    Iets is pas nieuws als het actueel is. Het gaat over iets wat nu gebeurt, of net gebeurd is. Nieuws moet belangrijk zijn voor veel mensen. Hoe meer mensen ermee te maken hebben, hoe belangrijker het nieuws is. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje De Nijl
    natgeojunior.nl
    De Nijl

    Zonder de Nijl zouden er waarschijnlijk geen farao's en piramides zijn geweest. De rivier is mega-belangrijk in het kurkdroge Afrika. Kijk voor weetjesl op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Nijlpaarden
    docukit.nl
    Nijlpaarden

    In het Engels heet een nijlpaard 'hippopotamus'. Dat betekent zoiets als 'paard van de rivier'. Als je goed kijkt zie je misschien dat een nijlpaard een beetje op een paard lijkt. Maar dan natuurlijk veel dikker en met korte poten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje Provincie Noord-Brabant
    docukit.nl
    Provincie Noord-Brabant

    Noord-Brabant is één van de twaalf Nederlandse provincies. In die zuidelijke provincie wonen zo’n 2,5 miljoen mensen. Veel Brabanders spreken dialect, je herkent hun taal aan de zachte ‘g’. De grootste stad van Noord-Brabant is Eindhoven, maar de hoofdstad van de provincie...

    x
  • Plaatje Provincie Noord-Holland
    docukit.nl
    Provincie Noord-Holland

    In de provincie Noord-Holland wonen ongeveer drie miljoen mensen. Amsterdam en Haarlem zijn de grootste steden van de provincie. Noord-Holland heeft aan drie kanten water. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 17. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De Noordzee
    docukit.nl
    De Noordzee

    De zee is steeds weer anders. Spiegelglad bij rustig weer. Woest en wild met hoge golven als het hard waait. Soms is het laagwater en soms hoog. Dat heet getij of eb en vloed. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 290. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Ocelot
    natgeojunior.nl
    Ocelot

    Dit kleine katje miauwt als jouw huisdier. Maar zo onschuldig is de ocelot niet. Deze wilde kat is niet zo groot, maar jagen kan hij als de beste! Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes over de ocelot op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Oehoe
    natgeojunior.nl
    Oehoe

    In de nacht, vertrouwend op zijn scherpe ogen en geweldige oren, vangt deze grote uil heel wat hapjes. Kijk voor weetjes over oehoes op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Het oerwoud
    docukit.nl
    Het oerwoud

    De bossen in Nederland zijn niet zo groot. Je loopt een uur, misschien twee, en je bent er alweer uit. In andere landen kun je bossen vinden die groter zijn dan heel Nederland. Je vindt ze vooral in de tropen, het gebied rond het midden van de aarde. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje De olifant
    docukit.nl
    De olifant

    Olifanten zijn de grootste landdieren op aarde. Er zijn twee soorten olifanten: de Afrikaanse en de Indische olifant. De Afrikaanse olifant is groter dan de Indische. Hij trekt over de steppen in Afrika. Indische olifanten leven in de bossen van Azië. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Olifant
    natgeojunior.nl
    Olifant

    Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes over olifanten op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Olympische Spelen
    docukit.nl
    Olympische Spelen

    De Olympische Spelen zijn het grootste sporttoernooi ter wereld. Bijna alle landen doen mee. De sporters strijden om gouden, zilveren en bronzen medailles. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 95. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De onderzeeboot
    docukit.nl
    De onderzeeboot

    Onderzeeboten zijn oorlogs-boten. De marine gebruikt ze. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 235. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Onweer? Doe dit (niet)!
    natgeojunior.nl
    Onweer? Doe dit (niet)!

    Lees op de site van National Geographic Junior wat je juist wel én niet moet doen als er onweer op komst is.

    x
  • Plaatje De ooievaar
    docukit.nl
    De ooievaar

    Een ooievaar is een grote vogel met lange, dunne poten. Vanwege die lange poten wordt hij een steltloper genoemd. De poten en de snavel van een ooievaar zijn rood. Zijn veren zijn wit, alleen de punten van de vleugels zijn zwart. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje De Oostvaardersplassen
    docukit.nl
    De Oostvaardersplassen

    De Oostvaardersplassen is een bijzonder natuurgebied. Het ligt in de provincie Flevoland. Het gebied is bijna zesduizend hectare groot. Dat is zes bij tien kilometer. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 305. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Operatie
    docukit.nl
    Operatie

    Esmée heeft keelpijn en het gaat maar niet over. Daarom gaat ze naar de huisarts. Hij ziet dat haar amandelen ontstoken zijn. Vaak is het dan beter om ze te laten weghalen. Dat gebeurt in het ziekenhuis. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Orka: 8 weetjes over dit gevaarlijke roofdier
    natgeojunior.nl
    Orka: 8 weetjes over dit gevaarlijke roofdier

    De orka ziet er lief uit, maar wist je dat het eigenlijk één van de gevaarlijkste dieren in onze oceaan is? En is een orka nou familie van de dolfijn of walvis? National Geographic Junior deelt 8 weetjes over de orka.

    x
  • Plaatje Orka
    docukit.nl
    Orka's

    Een orka wordt ook wel zwaardwalvis genoemd. Dat komt doordat hij een grote rugvin heeft. Die lijkt wel wat op een zwaard en steekt bijna twee meter boven het water uit, als de orka zwemt. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 148. Kijk...

    x
  • Plaatje Hoe jaagt een orka? 4 slimme jachttechnieken
    natgeojunior.nl
    Hoe jaagt een orka? 4 slimme jachttechnieken

    Met zijn guitige snuit en zijn twinkel-oogjes lijkt de orka een vriendelijk beest. In werkelijkheid is de orka een superrover. Van haai tot haring: geen prooi is veilig voor het zoogdier. Maar wat maakt orka’s zo genadeloos en gevaarlijk? Ontdek het bij National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Oude mensen
    docukit.nl
    Oude mensen

    Mensen die ouder dan 65 jaar zijn, noemen we bejaard. Ieder mens begint zijn leven als baby en bijna iedereen eindigt het als bejaarde. Bejaarden zijn dus aan het laatste deel van hun leven bezig. Dat is niet erg, dat hoort zo. Er zijn veel fijne dingen aan ouder worden. Lees er over op de website van...

    x
  • Plaatje Oude steden
    docukit.nl
    Oude steden

    De meeste steden in Nederland zijn tussen het jaar 1200 en 1400 ontstaan. Ze werden allemaal op ongeveer dezelfde manier gevormd. In het midden is het centrum. Daar omheen ligt een gracht. Er zijn kerken, bruggen, smalle straatjes, torens en molens. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje O’G3NE
    og3ne.com
    O’G3NE

    Alles weten over de meidengroep O’G3NE? Winnaar van The Voice of Holland 2014 en de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival 2017. Neem een kijkje op deze site.

    x
  • Plaatje Paarden
    docukit.nl
    Paarden

    Paarden komen van oorsprong uit Noord-Amerika. Ze leefden er in het wild. Tegenwoordig zie je paarden op heel veel plekken in de wereld. In Nederland leven er ongeveer een half miljoen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 249. Kijk in...

    x
  • Plaatje Paddenstoelen
    docukit.nl
    Paddenstoelen

    De meeste paddenstoelen komen in de herfst uit de grond. De vliegenzwam is heel bekend. Het is de paddenstoel uit het liedje: 'Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen'. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 126. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Panda
    docukit.nl
    Panda's

    Panda’s komen alleen in China voor. Daar leven ze hoog in dichtbeboste bergen. Ze eten bamboe. De reuzenpanda staat op de lijst van ernstig bedreigde diersoorten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 21. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Papegaaien
    docukit.nl
    Papegaaien

    Papegaaien hebben prachtig gekleurde veren. De kleur groen komt het meest voor. Maar de veren kunnen ook blauw, rood of geel zijn. Alle papegaaien hebben sterke klauwen met vier tenen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 079. Kijk in de...

    x
  • Plaatje Papegaai
    natgeojunior.nl
    Papegaai

    Papegaaien zijn gek op noten. Ze gebruiken hun snavel als notenkraker. Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes over papegaaien op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Papier
    docukit.nl
    Papier

    Heel lang geleden bestond er geen papier. Mensen schreven op botten, schelpen, muren of klei. Het eerste papier ontstond ongeveer vijfduizend jaar geleden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 111. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Paprikateelt
    docukit.nl
    Paprikateelt

    Paprika's hebben veel zon nodig om te groeien. In warme landen zoals Spanje groeien ze buiten op het land. In Nederland is het daar te koud voor. Toch zijn er in ons land tuinders die paprika's telen. Ze doen dat in kassen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Parasieten
    natgeojunior.nl
    Parasieten

    Parasieten hebben het slim bekeken. Ze laten het zware werk gewoon aan iemand anders over. Kijk voor weetjes, feiten over parasieten op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Pasen
    docukit.nl
    Pasen

    Bij Pasen denk je vast aan gekleurde eieren en de paashaas. Maar Pasen is eigenlijk een feest dat hoort bij het christelijke geloof. Christenen geloven in God en zijn zoon Jezus Christus. Met Pasen vieren zij dat Jezus is opgestaan uit de dood. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje De Peel
    docukit.nl
    De Peel

    De Peel is een groot gebied in het zuidoosten van Nederland. Het ligt in Noord-Brabant en in Limburg. De Peel bestaat uit moerassen, berkenbossen, heide en akkers. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 297. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Weet je dit al over de pelikaan?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over de pelikaan?

    Het ziet er maar raar uit, de keelzak van een pelikaan. Toch is die zak erg handig. Een pelikaan kan er vis mee opscheppen en regenwater mee opvangen. Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes over pelikanen op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Pesten
    docukit.nl
    Pesten

    Je bent wie je bent. Iedereen is even belangrijk. En iedereen heeft recht op een veilige omgeving en een veilige school. Iedereen moet goed behandeld worden: met respect. Als je pest, doe je dat niet. Pesten is gemeen, dat weet iedereen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je...

    x
  • Plaatje Pianospelen
    docukit.nl
    Pianospelen

    Je wilt later pianist worden. Misschien wil je graag optreden in een grote zaal met een orkest. Of speel je liever met een klein groepje op muziekles? Er zijn veel mogelijkheden en veel soorten muziek. Wie piano wil leren spelen, moet ook noten leren lezen en vooral heel veel oefenen. Lees er over op...

    x
  • Plaatje Piepjong en stokoud
    docukit.nl
    Piepjong en stokoud

    Ieder mens begint als baby. Baby's groeien heel hard. Na ongeveer vier maanden zijn ze al twee keer zo zwaar als toen ze geboren werden. Gelukkig gaat dat niet altijd zo door. Maar mensen groeien wel lang. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Pijn
    docukit.nl
    Pijn

    Jij hebt vast wel eens pijn gehad. Misschien heb je het zelfs nu. Je kunt pijn hebben in je vinger, in je buik en op allerlei andere plekken. Er zijn ook verschillende soorten pijn, zoals een korte, stekende pijn of zeurende pijn die alsmaar duurt. Als je pijn hebt, wil je daarvan af. Lees er over op...

    x
  • Plaatje Pinguïns
    docukit.nl
    Pinguïns

    Pinguïns wonen vooral in koude gebieden. Ze leven op de Zuidpool en in de landen en eilanden die daar dichtbij liggen. Er zijn ook pinguïnsoorten die van warmere gebieden houden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 206. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Pinguïn
    natgeojunior.nl
    Pinguïn

    Een pinguïn is een vogel, maar hij kan niet vliegen. Pinguïns zien er vaak grappig uit, vooral als ze bewegen! Kijk voor weetjes, feiten en filmpje op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Piramides
    docukit.nl
    Piramides

    In de woestijn van Egypte staan piramides. Dat zijn eeuwenoude bouwwerken, vaak meer dan honderd meter hoog. Ze hebben de vorm van een driehoek. Archeologen zoeken nog steeds naar nieuwe piramides. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 241....

    x
  • Plaatje Piranha
    natgeojunior.nl
    Piranha

    De tanden van de Piranha zijn zo scherp dat ze in één beet stevige ijzerdraad kunnen doorbijten! Kijk voor weetjes over piranha's op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de piranha
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de piranha

    Veel mensen zijn bang voor de piranha, maar dat is helemaal niet nodig! Deze vis is namelijk helemaal geen jager. Er is vast nog veel meer dat jij nog niet wist. Lees de weetjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Piraten
    docukit.nl
    Piraten

    Veel spannende verhalen van vroeger gaan over piraten. Dat zijn dan meestal mannen met een houten been, een lapje voor hun oog en een papegaai op hun schouder. Ook hebben ze meestal maar één hand en is de andere vervangen door een ijzeren haak. Net als in de film Kapitein Haak. Lees er...

    x
  • Plaatje Pizza en pasta
    docukit.nl
    Pizza en pasta

    Pizza's werden voor het eerst gebakken in de zeventiende eeuw. In de stad Napels bakten ze platte broden, en daar deden ze kaas, knoflook en basilicum op. Pizza was goedkoop eten. Ook de arme mensen konden het kopen. De bodem werd belegd met wat er maar in huis was. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Planeten
    docukit.nl
    Planeten

    De aarde is een planeet. Er zijn nog acht andere planeten. Ze draaien allemaal om de zon. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 91. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Plastic
    docukit.nl
    Plastic

    Overal om je heen zie je plastic. Een schaar, je pen, je broodtrommel of je boterhamzakje. Die voorwerpen zijn verschillend van vorm en kleur. Plastic is handig, want je kunt er van alles van maken. Het is sterk, goedkoop en goed schoon te maken. Plastic is een kunststof. Het komt niet uit de natuur,...

    x
  • Plaatje Polders
    docukit.nl
    Polders

    Nederland heeft de meeste polders van de wereld. De oudste is de Beemster in Noord-Holland. Polders werden en worden gemaakt ter bescherming tegen het water. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 4. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De politie
    docukit.nl
    De politie

    De politie moet ervoor zorgen dat iedereen in Nederland rustig en veilig kan leven. De politie heeft vier belangrijke taken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 166. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Het popconcert
    docukit.nl
    Het popconcert

    Een popconcert is een hele belevenis. De muziek klinkt goed, er is een prachtige lichtshow en je ziet je favoriete popster in het echt. Het publiek juicht en zingt mee met de liedjes. Er zijn popconcerten in kleine zaaltjes, maar ook in enorme voetbalstadions. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Portret
    docukit.nl
    Portret

    Als een kunstenaar een gezicht schildert of fotografeert, dan maakt hij een portret. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 117. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Portugese fado zingen met Edsilia Rombley, Buddy Vedder en meester Willem
    schooltv.nl
    Portugese fado zingen met Edsilia Rombley, Buddy Vedder en meester Willem

    Portugal is niet alleen een mooi vakantieland, maar ook echt een Songfestivalland! In deze energizer maak je kennis met het Portugese levenslied: de fado. Edsilia Rombley laat je horen hoe dat klinkt. Zing je mee? Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De post
    docukit.nl
    De post

    Een brief voor iemand bij jou in de straat kun je gemakkelijk zelf bezorgen. Maar een brief die iets verder moet, gooi je in de rode brievenbus. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 055. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Postzegels
    docukit.nl
    Postzegels

    Een postzegel kun je kopen. Met zo'n postzegel kun je een brief van Groningen naar Maastricht sturen. In de loop van de tijd zijn er ontelbaar veel postzegels verschenen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 069. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Hoe praten dieren met elkaar?
    natuur-en-techniek-oefenen.nl
    Hoe praten dieren met elkaar?

    In deze gratis oefening van Junior Einstein ontdek je dat dieren niet met elkaar praten in woorden, maar dat dieren met elkaar praten via lichaamstaal, geluiden, geuren, kleuren en/of trillingen.

    x
  • Plaatje Praten zonder woorden
    docukit.nl
    Praten zonder woorden

    Kun je praten zonder woorden? Ja, iedereen doet dat. Bijvoorbeeld als je je vriend wilt roepen die aan de andere kant van het schoolplein staat. Je kunt dan hard schreeuwen, maar door het lawaai hoort hij je niet. Het is dan handiger om met je arm te wenken. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje Raceauto
    docukit.nl
    Raceauto's

    Raceauto's kunnen wel harder dan driehonderd kilometer per uur rijden. De bestuurder van een raceauto noem je een coureur. Kinderen die later coureur willen worden, beginnen vaak te racen in een kart. In die miniraceauto kun je ook flink hard. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...

    x
  • Plaatje De radio
    docukit.nl
    De radio

    Vroeger waren radio's grote kasten. Dat komt omdat er glazen buizen in zaten. Die waren nodig om stroom op te wekken. Tot iemand ontdekte dat je ook met transistors stroom kon maken. Dat zijn kleine onderdelen, zodat de radio zelf ook kleiner kon worden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Ratten
    docukit.nl
    Ratten

    De meeste mensen zijn bang voor ratten. Deze dieren hebben scherpe tanden en kunnen ziektes overbrengen. Ratten zijn knaagdieren, net als muizen en konijnen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 088. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Reclame
    docukit.nl
    Reclame

    Reclame zie je overal. Grote borden op straat of langs het sportveld. Folders in de brievenbus, filmpjes op tv en op internet. Maar ook in je keukenkastje of in de badkamer. Waarom is er zoveel reclame? Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Reddingboten
    docukit.nl
    Reddingboten

    Bij de Nederlandse Kustwacht komen alle nood-meldingen binnen. Een zwemmer in nood, een vermoeide surfer, een omgeslagen boot. Dan regelt de kustwacht hulp. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 240. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Het restaurant
    docukit.nl
    Het restaurant

    De meeste mensen gaan graag uit eten. Want in een restaurant eten, betekent dat je niet zelf hoeft te koken. Boodschappen doen en afwassen? Ook niet nodig. Alles wordt voor je gedaan. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 223. Kijk in de...

    x
  • Plaatje Weet je dit al over de reuzenkraak?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over de reuzenkraak?

    Vroeger dachten mensen dat er een monster in de zee leefde dat schepen verwoestte. Waarschijnlijk gingen die verhalen over de reuzenkraak, de grootste octopus ter wereld. Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes over reuzenkraken op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Weet je dit al over de reuzenpanda?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over de reuzenpanda?

    Wat een knuffel! Iedereen vindt deze Chinese beer schattig, met zijn zwarte vlekken-ogen. Maar of je hem nu moet aaien..? Kijk voor weetjes over reuzenpanda's op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Ridders
    docukit.nl
    Ridders

    De riddertijd duurde van 500 tot 1500. Die periode heet de Middeleeuwen. In de Middeleeuwen was Europa verdeeld in een heleboel kleine koninkrijkjes. De koningen hadden vaak ruzie met elkaar. Zij hadden ridders in dienst die ze voor zich konden laten vechten. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje Het Rijksmuseum
    docukit.nl
    Het Rijksmuseum

    Mensen over de hele wereld komen naar het Rijksmuseum om de schilderijen van de Hollandse meesters te zien. De collectie van het Rijksmuseum bestaat uit meer dan een miljoen dingen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 339. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Werken in het Rijksmuseum
    docukit.nl
    Werken in het Rijksmuseum

    Het Rijksmuseum is één van de belangrijkste musea van Amsterdam. De Nachtwacht hangt er. Dat is een enorm groot schilderij dat in 1642 door Rembrandt werd gemaakt. In het Rijksmuseum is nog meer te zien. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje De Rijn
    docukit.nl
    De Rijn

    Nederland heeft veel rivieren, kanalen, meren en plassen. Een heel grote rivier is de Maas. Maar de Rijn is de grootste. Als de Rijn ons land binnenkomt, heeft hij al een lange weg afgelegd. Langs bergen, bossen en steden. Van het ene naar het andere land. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje Het rivierengebied
    docukit.nl
    Het rivierengebied

    Er stromen verschillende grote rivieren door Nederland. De Rijn, Maas, Waal en IJssel ken je vast wel. In de zomer staat het water laag. Maar in de winter stijgt het. Om het wonen veiliger te maken, verbreden en versterken de waterschappen de dijken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Robots
    docukit.nl
    Robots

    Robots zijn overal om ons heen. Want een robot is niet alleen een stijve, metalen pop die uit zichzelf loopt. Een robot ziet er vaker uit als een machine. En dat is het eigenlijk ook: een machine die kan 'denken' met computerhersens. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in...

    x
  • Plaatje Weet je dit al over de rode lynx?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over de rode lynx?

    Deze wilde kat lijkt door zijn vachtkleur wel een beetje op een huiskat. Maar opgepast: dit roofdier is niet voor de poes! Kijk voor weetjes over de rode lynx op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje In een rolstoel
    docukit.nl
    In een rolstoel

    Mensen die in een rolstoel rijden, hebben een probleem met bewegen. Meestal zijn ze verder gezond. Ze denken en voelen net als jij. Meestal kunnen ze ook gewoon naar school of naar hun werk. Je noemt de mensen die delen van hun lichaam niet goed kunnen gebruiken gehandicapt. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Romeinen in Nederland
    docukit.nl
    Romeinen in Nederland

    Het Romeinse Rijk was het eerste en grootste rijk in Europa. Ongeveer vijftig jaar voor Christus veroverden de Romeinen Frankrijk, België en Nederland tot aan de Rijn. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 232. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Zo leefden de Romeinen
    docukit.nl
    Zo leefden de Romeinen

    'Rare jongens, die Romeinen.' Ken je deze uitdrukking? Hij komt uit de boeken over Asterix en Obelix. Daarin staan verzonnen verhalen over de Romeinen. De Romeinen proberen het dorpje te veroveren van een groepje Galliërs. Romeinen en Galliërs hebben echt bestaan. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Rotterdam
    docukit.nl
    Rotterdam

    In Nederland is een stad die al meer dan zevenhonderd jaar oud is. Maar de meeste huizen zijn er niet ouder dan vijftig jaar. Er wonen zeshonderdduizend mensen. Die stad heet Rotterdam. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 014. Kijk in...

    x
  • Plaatje Ruiken en proeven
    docukit.nl
    Ruiken en proeven

    Een gezond mens gebruikt vijf zintuigen: horen, zien, voelen, ruiken en proeven. Die zintuigen zijn hulpmiddelen om de wereld beter te snappen. Ze zorgen ook voor plezier en veiligheid. Van muziek kun je genieten. En als je neus een brandlucht ruikt, kun je vluchten. De zintuigen werken samen met de...

    x
  • Plaatje Ruimtevaart
    docukit.nl
    Ruimtevaart

    Op 20 juli 1969 was Neil Armstrong de eerste mens die op de maan rond wandelde. Hij droeg een dik, wit ruimtepak en een helm. Hij zette een camera aan. Daardoor konden miljoenen mensen over de hele wereld 'erbij zijn'. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior...

    x
  • Plaatje Sagen
    docukit.nl
    Sagen

    Heksen, tovenaars of weerwolven: je kunt ze tegenkomen in spannende sagen. Een sage is een kort, verzonnen verhaal, maar toch zit er meestal iets in wat wél waar is. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 91. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Satellieten
    docukit.nl
    Satellieten

    Voor het weerbericht worden vaak foto’s gemaakt met een satelliet. Dat is een apparaat dat hoog boven de aarde zweeft, in het heelal. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 72. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De schaapherder
    docukit.nl
    De schaapherder

    Schaapherder is een heel oud beroep. Schapen werden gehouden om hun wol en hun vlees. Hun poep was prima mest, en gewassen groeiden er goed van. De schapen worden nu vooral gebruikt om voor het landschap te zorgen. Ze eten sommige planten op en laten andere juist staan. Lees er over op de website van...

    x
  • Plaatje Schaken
    docukit.nl
    Schaken

    Mensen schaken al meer dan duizend jaar. Het spel komt waarschijnlijk uit India. Als je denkt dat alleen slimme mensen het kunnen leren, heb je het fout. Iedereen die het leuk vindt, kan leren schaken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Schapen
    docukit.nl
    Schapen

    Er zijn in Nederland zo'n 1,5 miljoen schapen. Ze leven in een kudde, als groep bij elkaar. Dan voelen ze zich veilig. Niet al die schapen zijn hetzelfde. De meeste boeren houden Texelaars. Maar er zijn meer soorten, of eigenlijk rassen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je...

    x
  • Plaatje Scheepswrakken
    docukit.nl
    Scheepswrakken

    Op de bodem van zeeën en oceanen liggen waarschijnlijk zo'n 3 miljoen scheepswrakken. De lading kan uit van alles en nog wat bestaan. Soms is een schip lang geleden vergaan. Dan kun je van de lading veel te weten komen over de manier waarop mensen toen leefden. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Scheiden
    docukit.nl
    Scheiden

    Als ouders scheiden, verandert er veel. De kinderen gaan bij de vader of de moeder wonen. Ze spreken de andere ouder niet meer elke dag. Soms gaat een broer of zus bij de andere ouder wonen. Het gezin is niet meer compleet. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Schelpen
    docukit.nl
    Schelpen

    Als je over het strand loopt, zie je vaak de mooiste schelpen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 090. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Schermen
    docukit.nl
    Schermen

    Schermen is een vechtsport. Schermers vechten met een wapen. Een schermer heeft een stevig pak aan en een helm op. Die helm heet masker, want hij zit ook voor je gezicht. Als je met schermen begint, gebruik je een floret. Dat is een licht steekwapen. Je probeert je tegenstander ermee te steken. Lees...

    x
  • Plaatje Schildpadden
    docukit.nl
    Schildpadden

    Schildpadden leven al miljoenen jaren op aarde. Ze waren er al toen de dinosaurussen nog leefden. Dat weten we, omdat er fossielen van schildpadden zijn gevonden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 220. Kijk in de (school)bieb. Lees hier...

    x
  • Plaatje Schipperskinderen
    docukit.nl
    Schipperskinderen

    Als je vader schipper is, dan is hij de baas van een schip. Jij bent dan een schipperskind. Veel schippers wonen met hun hele gezin op hun schip. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 3. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Annie M.G. Schmidt
    docukit.nl
    Annie M.G. Schmidt

    Annie M.G. Schmidt is één van de bekendste auteurs van Nederland. Ze schreef heel veel kinderboeken. Bijvoorbeeld Jip en Janneke, Minoes, Otje, Floddertje en Pluk van de Petteflet. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 121. Kijk in de...

    x
  • Plaatje Schoenen
    docukit.nl
    Schoenen

    In een schoenenwinkel kun je allerlei schoenen kopen. In allerlei kleuren, modellen en maten. Schoenen beschermen onze voeten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 28. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje School van vroeger
    docukit.nl
    School van vroeger

    Kun je je voorstellen dat je met 99 andere kinderen in één klas zit? Met maar één meester? Zo was het ongeveer tweehonderd jaar geleden op school. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 134. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Schooltuinen
    docukit.nl
    Schooltuinen

    Groente koop je in de supermarkt, bij de groenteboer of op de markt. Maar daar groeit het natuurlijk niet. Waar en hoe groente dan wel groeit? Daar kun je achter komen in de schooltuin. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 336. Kijk in...

    x
  • Plaatje De kunst van het schrijven
    docukit.nl
    De kunst van het schrijven

    Kun jij je nog herinneren hoe het was toen je nog niet kon lezen en schrijven? Vast niet. We kunnen het ons niet meer voorstellen, een wereld zonder letters en boeken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 027. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Scouting
    docukit.nl
    Scouting

    Meer dan 85 duizend kinderen in Nederland zijn lid van een scoutinggroep. Meestal zijn de bijeenkomsten op zaterdag. Een bijeenkomst heet bij de scouts een opkomst. Het gaat vooral om samen spelen en plezier maken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior...

    x
  • Plaatje Skaten
    docukit.nl
    Skaten

    Skates en skeelers zijn die nou hetzelfde? Eigenlijk niet, maar in Nederland worden die woorden door elkaar gebruikt. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 116. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Het skelet
    docukit.nl
    Het skelet

    Het skelet is het hardste deel van het lichaam. Het bestaat uit alle botten die je hebt. Het houdt je overeind en geeft je lichaam vorm. Zonder skelet zou je lichaam een soort pudding zijn. Je zou niet goed kunnen bewegen. Dankzij je skelet kun je lopen en sporten. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Skiën
    docukit.nl
    Skiën

    In Europa zijn verschillende skigebieden. De meeste liggen in de Alpen, een groot gebied met bergen, dat in verschillende landen ligt, zoals Frankrijk, Zwitserland, Italië, Oostenrijk en Duitsland. In de winter ligt daar vaak een dik pak sneeuw. Op de hellingen bij de dorpen worden in de sneeuw...

    x
  • Plaatje Slaginstrumenten
    docukit.nl
    Slaginstrumenten

    In een popgroep is een drummer het belangrijkst. Hij geeft het tempo, het ritme en de maat aan. Het tempo is hoe snel of langzaam een lied gaat. Het ritme is de afwisseling van lange en korte tonen. En de maat noem je de stukjes in de muziek die twee, drie of vier tellen duren. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Slangen
    natgeojunior.nl
    Slangen

    Kijk voor weetjes over slangen op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Slapen
    docukit.nl
    Slapen

    Het is wel eens vervelend om te moeten slapen. Het is mooi weer, de grote mensen zitten nog lekker buiten en jij moet naar bed. Maar slapen is belangrijk: je kunt niet zonder slaap. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 137. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Sluizen
    docukit.nl
    Sluizen

    Het waterpeil in de Nederlandse rivieren is niet overal hetzelfde. Dat is lastig als je met een boot van de ene rivier de andere op wil. Gelukkig bestaan er sluizen. Een sluis is een soort lift in het water. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Smaken verschillen
    docukit.nl
    Smaken verschillen

    Mooi of lelijk, wat is dat? Je vindt iets mooi, omdat het jouw smaak is. Of omdat het bij je gevoel past. Bijvoorbeeld als je verdrietig bent, wil je naar droevige muziek luisteren. Je kunt ook kiezen voor iets dat in de mode is. Iedereen heeft een eigen smaak, dat noem je subjectief. Lees er over op...

    x
  • Plaatje Snaarinstrumenten
    docukit.nl
    Snaarinstrumenten

    Gitaren, piano's en violen... Snaarinstrumenten kunnen er heel verschillend uitzien. Eén ding is hetzelfde, ze hebben allemaal snaren. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 007. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Sneeuw
    docukit.nl
    Sneeuw

    'Hoera, er ligt sneeuw!' roepen veel kinderen als ze 's winters sinds lang weer eens een witte wereld zien. Snel naar buiten, want sneeuw is heerlijk om mee en in te spelen. En zo vaak sneeuwt het niet in Nederland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior...

    x
  • Plaatje Snoep
    docukit.nl
    Snoep

    Ik hou van drop. En jij? Heel veel mensen vinden snoep lekker. Er zijn veel soorten snoep. Voor iedereen is er wel iets bij. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 200. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Snowboarden
    docukit.nl
    Snowboarden

    Snowboarden is leuk en makkelijk. Inmiddels is deze wintersport net zo bekend als skiën. Snowboarden is niet in de sneeuw ontstaan, maar bedacht door een surfer uit Californië in Amerika. Die wilde met zijn plank wel eens iets anders dan over het water glijden. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Speelgoed van vroeger
    docukit.nl
    Speelgoed van vroeger

    Wist je dat kinderen duizenden jaren geleden al met poppen speelden? Deze poppen zijn bij opgravingen gevonden. Maar ze zagen er anders uit dan nu. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 296. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Speurders van de politie
    docukit.nl
    Speurders van de politie

    Rechercheurs moeten proberen te bewijzen dat iemand een moord of een inbraak heeft gepleegd. Soms is dat heel makkelijk. Maar meestal is het niet zo eenvoudig. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 032. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Spijsvertering
    docukit.nl
    Spijsvertering

    Alles wat je eet, maakt een soort reis door je lichaam. Die reis heet de spijsvertering. Daarbij wordt het eten verteerd. Dat betekent dat je lichaam de goede stoffen uit het voedsel haalt. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 195. Kijk...

    x
  • Plaatje Spinnen
    docukit.nl
    Spinnen

    Veel kinderen en volwassenen zijn bang voor spinnen. Helemaal niet nodig, want de meeste spinnen die in Nederland leven zijn ongevaarlijk. In totaal komen er in Nederland zo’n 700 verschillende soorten spinnen voor. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Het Spoorwegmuseum
    docukit.nl
    Het Spoorwegmuseum

    In Utrecht staat Het Spoorwegmuseum. Het deftige, roze gebouw was vroeger een station. Achter het roze pand is een groot modern museumgebouw gebouwd. Het Spoorwegmuseum gaat over de geschiedenis van de spoorwegen in Nederland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Spreekwoorden en uitdrukkingen
    docukit.nl
    Spreekwoorden en uitdrukkingen

    ‘Eigen schuld, dikke bult!’ Dat heb je vast wel eens gehoord. Het is een spreekwoord of uitdrukking. Dat is een kort en krachtig zinnetje dat veel mensen kennen. Er zijn er heel veel van. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 326. Kijk...

    x
  • Plaatje Springmuis
    natgeojunior.nl
    Springmuis

    Als je door de woestijn loopt, bestaat de kans dat je iets kleins voorbij ziet hoppen. Het lijkt misschien op een mini-kangoeroe, maar dat is het niet. Het is de springmuis! Kijk voor weetjes over de springmuis op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Weet je dit al over de steekmug?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over de steekmug?

    Lastig, dat gezoem en gesteek! En soms zelfs gevaarlijk... Kijk voor weetjes over steekmuggen op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Sterren
    docukit.nl
    Sterren

    Als je op een donkere avond naar de lucht kijkt, kun je sterren zien. Ze staan in groepjes bij elkaar. Lang geleden gaven mensen die sterrenbeelden namen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 15. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de koningscobra
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de koningscobra

    Deze slang wordt wel twee keer zo lang als een mens! Daarmee is het dus ook de langste giftige slang ter wereld. Lees nog meer feitjes over de koningscobra op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de wolf
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de wolf

    Over dit mooie dier is natuurlijk veel te ontdekken. Check de weetjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Het stinkdier
    docukit.nl
    Het stinkdier

    Een stinkdier heeft geen scherpe stekels of lange slagtanden. Maar als hij in gevaar is, kan hij zijn vijanden wel wegjagen. Hij kan een vloeistof spuiten die zo vies is, dat alles en iedereen er vandoor gaat. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Weet je dit al over het stokstaartje?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over het stokstaartje?

    Klein, maar bomvol pit: het stokstaartje is geen dier om mee te sollen… Op de site van National Geographic Junior lees je de leukste weetjes over stokstaartjes.

    x
  • Plaatje Storm
    docukit.nl
    Storm

    Wind is lucht die beweegt. Soms beweegt de lucht zo weinig, dat het niet te merken is. Het is dan windstil. Maar soms kun je als fietser bijna niet tegen de wind opfietsen. Het waait dan behoorlijk. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr....

    x
  • Plaatje De straaljagerpiloot
    docukit.nl
    De straaljagerpiloot

    Straaljagerpiloot is een spannend beroep. In een straaljager voelt het net als in de achtbaan. Maar dan veel sneller! Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 018. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Straffen
    docukit.nl
    Straffen

    Straf krijg je als je iets doet wat niet mag. Straf is niet leuk. Maar het is de bedoeling dat je door die straf, iets niet nog een keer doet. Straf is altijd verbonden aan regels. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 283. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Strand en duin
    docukit.nl
    Strand en duin

    Zwemmen, schelpen zoeken, zandkastelen bouwen of een vlieger oplaten - op het strand vind je altijd wel iets leuks om te doen. Op warme dagen is het er druk met mensen die willen zwemmen en zonnen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 98....

    x
  • Plaatje Strandjutten
    docukit.nl
    Strandjutten

    Als het gestormd heeft, kun je aan het strand allerlei dingen vinden. Lege flessen, stukken hout of oude schoenen. Allemaal meegebracht door de zee en op het land aangespoeld. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 142. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Striptekenaar
    docukit.nl
    Striptekenaar

    Strips bestaan al meer dan honderd jaar. Ze staan in stripbladen zoals Eppo, Tina of Donald Duck. Een ander woord voor strip is beeldverhaal. Het is een verhaal dat bestaat uit getekende plaatjes met tekst erbij. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Weet je dit al over de struisvogel?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over de struisvogel?

    Fladderen lukt ze niet, maar struisvogels kunnen razendsnel lopen: wel zeventig kilometer per uur! Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes over struisvogels op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Stunts
    docukit.nl
    Stunts

    In films lijkt het soms of mensen kunnen vliegen. Ze springen door ramen, hangen aan hoge gebouwen, of ze staan in brand. In films kan alles! Dat komt door het stuntwerk, dat maakt films heel spannend. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Suiker
    docukit.nl
    Suiker

    Nederlanders eten per persoon ongeveer 32 kilo suiker per jaar. Dat is vijftien suikerklontjes per persoon per dag. Dokters vinden dat te veel. Suiker is slecht voor je tanden en je wordt er dik van. In veel etenswaren zit suiker zonder dat je het weet. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Het Suikerfeest
    docukit.nl
    Het Suikerfeest

    Het Suikerfeest is een islamitisch feest. Het wordt gevierd na de ramadan, een tijd van vasten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 245. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Supermarkt
    docukit.nl
    Supermarkt

    Waar je in Nederland ook woont, er is altijd een supermarkt in de buurt. Er zijn bijna vijfduizend van die grote winkels in ons land. Je kunt er van alles kopen, zoals groente, vlees, fruit, brood en andere levens-middelen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Surfen
    docukit.nl
    Surfen

    Als er aan zee een lekker windje staat, zie je veel watersporters. Surfers scheren op planken over het water. Windsurfers gebruiken een plank met een zeil. Ze komen vooruit door de wind. Golfsurfers gebruiken een plank zonder zeil. Ze laten zich met hun plank meevoeren op de golven. Lees er over op de...

    x
  • Plaatje Tandarts
    docukit.nl
    Tandarts

    Niemand staat te springen van blijdschap als het weer zover is. Hij of zij moet naar de tandarts. Heb jij wel eens iemand horen zeggen: 'Hoi, hoi, ik mag naar de tandarts'? Vast niet. Dat komt doordat het werk van een tandarts soms een beetje pijn doet. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Hoe verwijder je een teek?
    natgeojunior.nl
    Hoe verwijder je een teek?

    Draaien, trekken of toch schrapen: hoe verwijder je een teek? Lees meer over teken op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje De telefoon
    docukit.nl
    De telefoon

    Tegenwoordig heeft bijna iedereen een mobiele telefoon. Dat is handig. Je kunt even naar huis bellen als je later uit school komt. Of laten weten bij wie je na school gaat spelen. Voor 1995 had bijna niemand een mobiele telefoon. Hij bestond al wel, maar was nog erg duur. Lees er over op de website van...

    x
  • Plaatje Televisie
    docukit.nl
    Televisie

    Bijna iedereen kijkt wel eens televisie. Er is dan ook enorm veel te zien. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 320. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De tentoonstelling
    docukit.nl
    De tentoonstelling

    In een museum zijn vaak verschillende tentoonstellingen te bekijken. Er zijn permanente en tijdelijke exposities. Soms zijn er interactieve exposities, dan kun en mag je zelf ook dingen doen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 192. Kijk...

    x
  • Plaatje Naar het theater
    docukit.nl
    Naar het theater

    In een groot theater kan een grote voorstelling worden gegeven. Op het podium is plaats genoeg voor veel mensen en grote voorwerpen. Deze voorwerpen heten de decors. De mensen die op het podium spelen, zijn de acteurs. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior...

    x
  • Plaatje 5 x dáárom vinden wij Greta Thunberg te gek
    natgeojunior.nl
    5 x dáárom vinden wij Greta Thunberg te gek

    Het beroemde Amerikaanse tijdschrift Time Magazine kiest elk jaar de meest invloedrijke persoon ter wereld. In 2019 won klimaatactivist Greta Thunberg. National Geographic Junior is het daar helemaal mee eens. Lees hier waarom.

    x
  • Plaatje Tijger
    natgeojunior.nl
    Tijger

    Kijk voor weetjes, feiten en filmpje over tijgers op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Tijgers
    docukit.nl
    Tijgers

    Een jonge tijger heet welp. Hij ziet er schattig uit, maar vergis je niet! Een tijger is een roofdier en doodt dus andere dieren om ze op te kunnen eten. De tijger is ook een kat-achtige. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 238. Kijk in...

    x
  • Plaatje Treinen
    docukit.nl
    Treinen

    Elke dag reizen er ongeveer 1 miljoen Nederlanders met de trein. Op een van de 385 stations stappen ze in en weer uit. Er zijn verschillende soorten treinen. Stoptreinen rijden over korte afstanden en stoppen bij elk station. Intercity's zijn sneltreinen die alleen op grote stations stoppen. Lees er...

    x
  • Plaatje Trekvogels
    docukit.nl
    Trekvogels

    Heel veel vogels gaan in de herfst op reis. Dat heet de vogeltrek. Bijna 120 vogelsoorten trekken van Europa naar Afrika. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 306. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Trouwen
    docukit.nl
    Trouwen

    Als twee mensen van elkaar houden, kunnen ze met elkaar trouwen. Trouwen is voor de wet vastleggen dat twee mensen bij elkaar horen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 177. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Tuinbouw
    docukit.nl
    Tuinbouw

    Het hele jaar door kun je groenten en fruit kopen. Tuinbouw is het verbouwen van groente, fruit, bloemen, bloembollen, paddenstoelen en zelfs bomen. In Nederland wordt veel groente en fruit verbouwd door tuinders. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Eigen tuintje
    docukit.nl
    Eigen tuintje

    Groente en fruit kun je in de winkel kopen, maar je kunt het ook zelf kweken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 048. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De tulp
    docukit.nl
    De tulp

    In het voorjaar staan de tulpenvelden in bloei. Je ziet dan velden vol verschillende kleuren. Veel mensen komen hiernaar kijken. Maar voor de telers zijn de bloemen niet belangrijk. Het gaat hen om de bollen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    docukit.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    Op 4 mei is het Dodenherdenking. Dan herdenken we in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Die oorlog duurde van 1940 tot 1945. Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. Want op die dag in 1945 eindigde de oorlog in Nederland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in...

    x
  • Plaatje Uilen
    docukit.nl
    Uilen

    Als het 's avonds donker wordt, komen de uilen uit hun schuilplaatsen. Uilen zijn nachtvogels. Ze jagen in het donker op hun prooi. De ogen van de uil zijn heel bijzonder. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 152. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Uitvindingen
    docukit.nl
    Uitvindingen

    Als je een uitvinding doet, bedenk je iets wat nog niet bestaat. Vaak maakt een uitvinding het leven makkelijker. Een van de oudste en beroemdste uitvindingen is het wiel. Zonder dat ronde ding zou de wereld er heel anders uitzien. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje Provincie Utrecht
    docukit.nl
    Provincie Utrecht

    Utrecht is de kleinste provincie van Nederland. Maar er wonen en werken wel veel mensen. De hoofdstad van Utrecht heet ook Utrecht. Andere grote plaatsen in Utrecht zijn Amersfoort, Veenendaal en Woerden. Utrecht ligt midden in Nederland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je...

    x
  • Plaatje Van akker tot eten
    docukit.nl
    Van akker tot eten

    Je eet elke dag groente en fruit, maar weet je waar dat vandaan komt? Je ouders kopen het in de supermarkt, groentewinkel of op de markt. Maar hoe komt het daar? Waar komt die groente en dat fruit vandaan? Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Varkens
    docukit.nl
    Varkens

    Wat vind jij nou van een varken? Een leuk huisdier dat gezellig naast de kat slaapt? Vast niet. De meeste mensen vinden varkens dom, lui en vies. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 009. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Vegetariërs
    docukit.nl
    Vegetariërs

    Mensen die geen vlees en vis eten zijn vegetariër. Vegetariërs eten veel plantaardige producten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 199. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Verhuizen
    docukit.nl
    Verhuizen

    Verhuizen is een hele klus. Het kost veel tijd en geld en je wordt er behoorlijk moe van. Waarom gaan mensen dan toch verhuizen? Dat doen ze bijvoorbeeld omdat het oude huis te klein is geworden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 023....

    x
  • Plaatje Verkeersborden
    docukit.nl
    Verkeersborden

    In het verkeer moet je je aan verkeersregels houden. Anders zou er van alles mis gaan. 'Rechts gaat voor' is een bekende regel. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 198. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Verkiezingen
    docukit.nl
    Verkiezingen

    In een land of stad moet veel geregeld worden. Denk maar aan afspraken over de natuur en het verkeer, aan regels voor scholen en ziekenhuizen. Als iedereen zich ermee bemoeit, wordt het een rommeltje. Daarom zijn er verkiezingen, om een groep mensen uit te kiezen die de stad of het land besturen. Zij...

    x
  • Plaatje Verliefd!
    docukit.nl
    Verliefd!

    Sommige kinderen zijn altijd verliefd, andere nooit. Verliefd zijn is een speciaal gevoel. Je vindt de ander de liefste van de hele wereld en je wilt steeds bij hem of haar zijn. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 25. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Verzamelingen
    docukit.nl
    Verzamelingen

    Veel kinderen verzamelen iets. Zoals: schelpen, schedeltjes van vogels, sneeuwbollen, postzegels of lucifersdoosje. Je kunt je verzameling bewaren in een vitrine, dat is een glazen kast. Er zijn kleine verzamelingen, maar ook hele grote. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je...

    x
  • Plaatje Vikingen
    docukit.nl
    Vikingen

    De Vikingen leefden vroeger in Scandinavië. Dat zijn de landen Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland. De Vikingen waren één volk en ze spraken één taal: het Oudnoors. Ze waren heel goede scheepsbouwers. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je...

    x
  • Plaatje Vioolspelen
    docukit.nl
    Vioolspelen

    Een viool is een strijkinstrument met vier snaren. Je kunt er klassieke muziek op spelen, maar ook andere soorten muziek. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 2. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Visserij in Nederland
    docukit.nl
    Visserij in Nederland

    In waterland Nederland wordt al eeuwenlang gevist. In de Noordzee, in het IJsselmeer en in rivieren en meren. Vroeger gebeurde dat met botters. Dat zijn houten zeilschepen. Het werk op de botters was zwaar. Alles gebeurde met de hand. Tegenwoordig hebben vissersschepen moderne apparatuur aan boord. Lees...

    x
  • Plaatje Vlaamse gaai: 8 weetjes over deze na-aper!
    natgeojunior.nl
    Vlaamse gaai: 8 weetjes over deze na-aper!

    Schreeuwekster, hannebroek, meerkol. Dit zijn allemaal bijnamen van de Vlaamse gaai en ze zijn allemaal even toepasselijk. Wil je weten waarom deze vogel deze bijnamen heeft? Of waarom de Vlaamse gaai een na-aper is? Lees het op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Weet je dit al over de vleermuis?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over de vleermuis?

    Dit 'muisje' is het enige zoogdier dat kan vliegen. Kijk voor weetjes over vleermuizen op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Vleesetende planten
    natgeojunior.nl
    Vleesetende planten

    Kijk voor weetjes over vleesetende planten op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje De vlieg
    docukit.nl
    De vlieg

    Vliegen kunnen overal leven. Het liefst zijn ze in de buurt van mensen. Daar is altijd wel iets te eten. Vliegen zijn insecten. Alle insecten hebben zes poten, een kop, een voorlijf en een achterlijf. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Vliegeren
    docukit.nl
    Vliegeren

    Vliegers zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt er zelf één maken. Maar er zijn ook speciale vliegerwinkels waar kant-en-klare te koop zijn. En om te kunnen vliegeren heb je wind nodig. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 105....

    x
  • Plaatje Vliegtuigen
    docukit.nl
    Vliegtuigen

    Leonardo da Vinci leefde van 1452 tot 1519. Hij tekende voertuigen die al veel leken op de vliegtuigen en helikopters van vandaag. Toch duurde het tot ongeveer 1900 voordat het eerste vliegtuig de lucht in ging. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Het vliegveld
    docukit.nl
    Het vliegveld

    Heb jij wel eens gevlogen? Ging je toen op vakantie of ging je familie bezoeken? Dagelijks reizen miljoenen mensen met het vliegtuig. Om in het vliegtuig te kunnen stappen, gaan al die mensen naar een vliegveld. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Vlinders
    docukit.nl
    Vlinders

    Als je 's zomers in de tuin zit of in het park, zie je bijna altijd wel een vlinder. Soms een witte, andere keren een met prachtige kleuren. Vlinders zien er heel teer uit en zitten nooit lang stil. Hup, daar gaan ze weer. Naar de volgende bloem. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Vlotten
    docukit.nl
    Vlotten

    Een vlot is een plat vlak, een soort vloer. Een vlot wordt altijd gemaakt van materiaal dat blijft drijven.. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 254. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Vluchtelingen
    docukit.nl
    Vluchtelingen

    In kranten, op het journaal en ook op het Jeugdjournaal gaat het vaak over mensen die uit hun land vluchten. Ze varen in propvolle bootjes richting Europa. Dat gaat niet altijd goed. Soms zinkt zo’n boot en verdrinken de opvarenden. Vluchtelingen zijn mensen die gevlucht zijn, bijvoorbeeld voor...

    x
  • Plaatje Voelen
    docukit.nl
    Voelen

    Met je huid kun je dingen voelen. Of het warm of koud is, of iets hard of zacht is, of glad, of ruw. Voelen is één van de vijf zintuigen. Een zintuig is een manier om de wereld om je heen waar te nemen. De andere vier zintuigen zijn: horen, ruiken, proeven en zien. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Voetbal
    docukit.nl
    Voetbal

    In Nederland zijn meer dan vierduizend voetbalclubs. In elke stad of elk dorp is er wel één. Elke club heeft een aantal teams. Er zijn teams voor volwassenen en voor kinderen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 154. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Vogelbekdier
    natgeojunior.nl
    Vogelbekdier

    De mannetjes van het vogelbekdier hebben bij elke achterpoot een giftige stekel. Daarmee verdedigen ze zich als ze worden aangevallen. Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes over vogelbekdieren op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Vogels spotten: 6 tips voor beginners
    natgeojunior.nl
    Vogels spotten: 6 tips voor beginners

    Of je nu naar het bos gaat om vogels te spotten met je verrekijker, of dat je thuis voor het raam zit: met deze tips op de site van National Geographic Junior wordt vogels spotten een makkie.

    x
  • Plaatje Volle maan
    docukit.nl
    Volle maan

    De maan is een planeet, net als de aarde. Niemand weet precies hoeveel planeten er zijn. Er worden steeds weer nieuwe ontdekt. De maan die wij kennen, hoort bij de aarde. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 216. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Voltige
    hetklokhuis.nl
    Voltige

    Acrobatiek op een galopperend paard, dat is voltige. Nienke gaat langs bij junior wereldkampioen Sam dos Santos, en mag zelf ook voltigeren. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De vorm van dingen
    docukit.nl
    De vorm van dingen

    Ieder voorwerp heeft een vorm. Dat betekent dat iemand die vorm heeft bedacht. Dat doet een ontwerper. Hij of zij bedenkt de vorm van dingen, de kleur en waar het van gemaakt wordt. De vorm van dingen heet ook wel vormgeving. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje De vos
    docukit.nl
    De vos

    Een vos is een roofdier. Hij gaat op jacht, doodt dieren en eet die op. Er zijn veel soorten vossen, zoals de poolvos en de woestijnvos. In Nederland komt alleen de rode vos voor. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 256. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Vrachtschepen
    docukit.nl
    Vrachtschepen

    Een vrachtschip is een schip dat goederen vervoert over water. Goederen zijn spullen zoals speelgoed en meubelen. Of grondstoffen zoals zand of olie. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 300. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Vrachtwagens
    docukit.nl
    Vrachtwagens

    Een vrachtwagen vervoert goederen. Alle auto's die meer dan 3500 kilo wegen, noemen we vrachtwagens. Vrachtwagens zijn maximaal vier meter hoog en tweeënhalve meter breed. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 178. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Vulkanen
    natgeojunior.nl
    Vulkanen

    Ze zorgen voor spetterend vuurwerk, vruchtbare grond en levensgevaarlijke situaties... vulkanen! Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes over tijgers op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Vulkanen
    docukit.nl
    Vulkanen

    Sommige bergen kunnen vuur spuwen. Dat zijn vulkanen. Sommige zijn nog actief, andere zijn slapend of uitgedoofd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 131. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De vuurtoren
    docukit.nl
    De vuurtoren

    Heb jij wel eens vakantie gevierd aan zee? Dan heb je vast een vuurtoren gezien. Je kunt 'm namelijk niet missen: hij is hoog, vaak rood van kleur en 's nachts schijnt hij over de zee en het land. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 070....

    x
  • Plaatje Vuurwerk
    docukit.nl
    Vuurwerk

    Wie vuurwerk heeft uitgevonden, weet niemand. Er wordt wel gezegd dat het een kok in China was, duizend jaar geleden. Hij ontdekte dat een combinatie van stofjes een knal kon geven. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 140. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De Waddeneilanden
    docukit.nl
    De Waddeneilanden

    Nederland heeft vijf bewoonde Waddeneilanden. Het Waddengebied is uniek in de wereld. Nergens ter wereld is een gebied dat erop lijkt. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 13. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Walvissen
    docukit.nl
    Walvissen

    Weet jij wat het grootste dier op aarde is? Het is de walvis, en om precies te zijn de blauwe vinvis. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 334. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Walvisvaart
    docukit.nl
    Walvisvaart

    Heel vroeger waren de mensen bang voor walvissen. Ze dachten dat het monsters of duivels waren. Daarom wilden ze walvissen vangen en doden. Ook wordt er al duizenden jaren op walvissen gejaagd voor hun vlees. De Inuit deden dat bijvoorbeeld. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...

    x
  • Plaatje Wapenschilden
    docukit.nl
    Wapenschilden

    Duizend jaar geleden leefden er ridders. Je noemt deze tijd de middeleeuwen. Ridders vochten voor hun koning. Als de ridders vochten, droegen ze een harnas. In hun ijzeren harnassen leken alle ridders op elkaar. Er werd dus iets bedacht waardoor de mensen ze uit elkaar konden houden: het wapenschild....

    x
  • Plaatje Water
    docukit.nl
    Water

    Water is overal. Jij denkt misschien: Ja, maar in de woestijn is het droog. Toch is er overal op aarde water. Water dat je niet ziet. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 015. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Het water de baas
    docukit.nl
    Het water de baas

    Nederland is wereldberoemd. Natuurlijk door de klompen en tulpen, maar ook door iets anders. Nederland is ook beroemd omdat de helft lager ligt dan de zee. Een groot stuk van Nederland ligt lager dan de zeespiegel. Dat vinden sommige mensen maar een eng idee. Gelukkig zorgen de duinen en dijken ervoor...

    x
  • Plaatje Waterdieren
    docukit.nl
    Waterdieren

    Nederland is een land met veel water. Sloten, meren, rivieren en kanalen zijn gevuld met zoet water. In dat water wonen allerlei dieren. De meeste zijn zo klein dat je een microscoop of een vergrootglas nodig hebt om ze te bekijken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje Watersnoodramp van 1953
    docukit.nl
    Watersnoodramp van 1953

    In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 stormde het. Tussen 4 en 6 uur 's ochtends was het vloed. Het water van de zee stond daardoor hoog. Maar het was ook springtij, en daardoor stond het water extra hoog. De storm duwde het water met kracht de zeearmen van Zeeland in. Daardoor...

    x
  • Plaatje Watervallen
    natgeojunior.nl
    Watervallen

    Water stroomt naar beneden. Giet maar eens wat water over een hoop zand, dan zie je wat we bedoelen. Als er genoeg water is, vormt dat water samen een rivier. Als er in zo'n rivier ineens een groot hoogteverschil is, stort het water in een vrije val naar beneden, een afgrond in. Dat noemen we een waterval....

    x
  • Plaatje Het weerbericht
    docukit.nl
    Het weerbericht

    Het weer is belangrijk voor ons. Het bepaalt hoe we bouwen, hoe we ons kleden, wat we doen. We kijken of luisteren dus vaak naar het weerbericht. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 210. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De Weerribben en De Wieden
    docukit.nl
    De Weerribben en De Wieden

    Eén van Europa's grootste moerassen ligt in Nederland, in de provincie Overijssel. Je vindt er meertjes en sloten met daartussen smalle stroken grond. Dit moerasgebied heet de Weerribben en de Wieden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Weet je dit al over de tornado?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over de tornado?

    Een tornado is een enorme storm. Kijk voor weetjes op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Weet je dit al over woestijnen?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over woestijnen?

    De meeste mensen denken bij een woestijn aan een droge, hete ernorme zandvlakte. Maar wist je dat maar een klein gedeelte van de woestijnen op deze wereld er zo uitziet? Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes over woestijnen op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Wegen en straten
    docukit.nl
    Wegen en straten

    De meeste kinderen in Nederland kunnen met de fiets naar school. Bij een grotere afstand kun je beter met de auto rijden. Je rijdt me de fiets en met de auto over straten en wegen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 23. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Werken bij de televisie
    docukit.nl
    Werken bij de televisie

    Bijna iedereen kijkt televisie. Duizenden mensen zorgen ervoor dat jij programma's kunt bekijken. Maar de meesten van hen komen nooit in beeld. Ze werken achter de schermen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 143. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Werken in een pretpark
    docukit.nl
    Werken in een pretpark

    Werken in een pretpark lijkt een droombaan. Maar voor iemand die in een pretpark werkt, is die bijzondere omgeving heel gewoon. Hij komt er elke dag. Het is zijn werk en datzelfde werk zou hij ook ergens anders kunnen doen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Werken met roofvogels
    docukit.nl
    Werken met roofvogels

    De valkenier draagt bij het jagen een stevige leren handschoen. Zo doet het geen pijn als de roofvogel op zijn arm gaat zitten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 052. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Wilde dieren in Nederland
    docukit.nl
    Wilde dieren in Nederland

    In Nederland leven veel wilde dieren. Het zijn grote en kleine dieren, maar allemaal kunnen ze voor zichzelf zorgen. Ze zoeken zelf hun eten en ze bouwen zelf een nest of graven een hol. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 27. Kijk in...

    x
  • Plaatje Oog in oog met een wild zwijn: dit moet je doen
    natgeojunior.nl
    Oog in oog met een wild zwijn: dit moet je doen

    Wilde zwijnen komen in Nederland op verschillende plaatsen voor. Zo kun je ze spotten op de Veluwe en in Nationaal Park De Meinweg. Een wild zwijn leeft vaak in een groep, is heel schuw en blijft liever uit de buurt van mensen. Maar het kan voorkomen dat je toch opeens oog in oog komt te staan met een...

    x
  • Plaatje Willem van Oranje
    docukit.nl
    Willem van Oranje

    Het 'Wilhelmus' is het Nederlandse volkslied. Het is al een paar honderd jaar oud. Het lied gaat over Willem van Oranje. Hij leefde meer dan vierhonderd jaar geleden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 266. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Wimpergroefkopadder
    natgeojunior.nl
    Wimpergroefkopadder

    De wimpergroefkopadder is een kampioen in verstoppertje spelen. Zelfs met die kakelbonte kleuren! Kijk voor nog meer weetjes op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Windmolens
    docukit.nl
    Windmolens

    Tegenwoordig zie je overal in ons land windturbines. Dat is een nieuw soort windmolen die elektriciteit opwekt. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 12. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De winkel van vroeger
    docukit.nl
    De winkel van vroeger

    Begin vorige eeuw, verkochten de meeste winkels maar één ding. Bijvoorbeeld brood. Of vlees. Of melk. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 304. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Winter
    docukit.nl
    Winter

    Als het in de winter lang genoeg vriest, kun je schaatsen. Als er sneeuw valt, kun je sleeën of sneeuwpoppen maken. Jammer genoeg gebeurt dat niet elke winter. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 125. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de witte haai
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de witte haai

    Witte haaien zijn de schrik van veel mensen. Dat is nergens voor nodig, want ze lusten helemaal geen mensenvlees! Lees nog meer feitjes over de witte haai op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Witte haai
    natgeojunior.nl
    Witte haai

    Ze worden gezien als de meest gevreesde zeedieren. Toch houden haaien helemaal niet van mensenvlees. Kijk voor weetjes, feiten en filmpje over witte haaien op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Wolken
    docukit.nl
    Wolken

    Wolken. Ze zijn er bijna altijd. Ze hangen in de lucht. Soms gaan ze hard, soms lijkt het of ze stilstaan. Maar wolken komen ook uit je mond, als het buiten koud is. Ze komen uit schoorstenen en uit de uitlaat van een auto. Wolken lijken op dikke watten. Pluizig en zacht. Lees er over op de website van...

    x
  • Plaatje Wolkenkrabbers
    docukit.nl
    Wolkenkrabbers

    De Amerikaanse stad New York is echt beroemd om zijn wolkenkrabbers. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 301. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Wolven
    docukit.nl
    Wolven

    Wolven zijn de voorouders van de honden. Honden stammen dus af van wolven. Daarom lijken ze veel op elkaar. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 122. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Wolven
    natgeojunior.nl
    Wolven

    Hij slobbert net zo hard als een hond bij het drinken, maar heeft iets schuinere ogen en sterkere kauwspieren. Kijk voor weetjes over wolven op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de wombat
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de wombat

    Dit buideldier poept kubussen en graaft gangenstelsels van wel 200 meter lang! Wil jij nog meer lezen over dit buitenbeentje? Lees dan de feitjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Wonderkinderen
    docukit.nl
    Wonderkinderen

    Wonderkinderen zijn heel bijzonder. Ze hebben een speciaal talent. Ze kunnen dingen die de meeste volwassenen niet eens kunnen. Bijvoorbeeld heel goed schaken of muziek maken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 191. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: het wrattenzwijn
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: het wrattenzwijn

    Dit zwijn heeft veel gemeen met zijn familielid, het varken, maar hij heeft toch wel een aantal dingen die anders zijn. Zoals zijn wratten en zijn kniebeschermers. Lees de weetjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Zand
    docukit.nl
    Zand

    Zand bestaat uit hele kleine stukjes steen. Het zijn korrels van een halve millimeter tot twee millimeter groot. Je komt zand overal in Nederland tegen. Op het strand, in de duinen en langs rivieren. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Zebra
    docukit.nl
    Zebra's

    Zebra's zijn familie van paarden en ezels. Maar er zijn verschillen. Een zebra is zwart-wit gestreept. En een zebra is een wild dier. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 135. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Zeehond
    natgeojunior.nl
    Zeehond

    Van alle zeedieren is de zeehond misschien wel een van de schattigsten. Ze kunnen heel goed zwemmen en komen vooral bij de noord- en zuidpool voor. Maar je kunt ze ook veel dichter bij huis treffen! Kijk voor weetje op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Provincie Zeeland
    docukit.nl
    Provincie Zeeland

    De provincie Zeeland heet niet voor niets ‘zee-land’. Er is zee en er is land. Zeeland ligt in het zuidwesten van Nederland. Het grenst aan België en aan de Noordzee. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 340. Kijk in de...

    x
  • Plaatje Weet je dit al over de zeenaaktslak?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over de zeenaaktslak?

    Het is naakt, het zwemt diep in de zee en het komt in veel soorten en maten voor. Rara, wat is dit? De zeenaaktslak natuurlijk! Kijk voor weetjes over de zeenaaktslak op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Zeep
    docukit.nl
    Zeep

    Zeep bestaat in allerlei geuren en kleuren en is in ieder huis te vinden.Mensen gebruiken zeep voor de hygiëne. Zeep zorgt ervoor dat ons lichaam schoon blijft. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 54. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Het zeepaardje
    docukit.nl
    Het zeepaardje

    Een zeepaardje is een vis, maar hij ziet er heel anders uit. Zijn kop lijkt op het hoofd van een paard en hij heeft een krulstaart. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 282. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Zeepaard
    natgeojunior.nl
    Zeepaard

    Zeepaardjes zijn grappig om te zien. Ze lijken op kleine onderwater-paardjes, maar het zijn vissen die rechtop zwemmen! Kijk voor weetjes over zeepaardjes op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Zeeschepen
    docukit.nl
    Zeeschepen

    Schepen worden tegenwoordig gebouwd van staal, een sterk soort ijzer. Een schip wordt op een scheepswerf gebouwd en in elkaar gezet in een droogdok. Vrachtschepen vervoeren allerlei goederen over de hele wereld. 90 % van alle vracht wordt over zee vervoerd. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje Weetjes over zeeschildpadden
    natgeojunior.nl
    Weetjes over zeeschildpadden

    Zeeschildpadden worden geboren aan land. Extra bijzonder dus, dat deze reptielen zich de rest van hun leven uitstekend in de zee thuis voelen! Meer weetjes over zeeschildpadden lees je op de website van National Geographic junior.

    x
  • Plaatje Zeilen
    docukit.nl
    Zeilen

    Nederland is een echt watersportland. Er is veel water, en het waait bijna altijd. Je kunt dus goed zeilen in ons land. Want zeilen is varen op de wind. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 335. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De zeppelin
    docukit.nl
    De zeppelin

    Het zou kunnen dat je opa en oma nog in een zeppelin hebben gezeten. Voor de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) vlogen zeppelins regelmatig door de lucht. Eigenlijk is 'vliegen' niet het goede woord. Een zeppelin wordt niet voor niks een luchtschip genoemd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Het ziekenhuis
    docukit.nl
    Het ziekenhuis

    Als je een ziekenhuis binnen stapt, kom je in een andere wereld terecht. Er lopen mensen in witte jassen rond. Dat zijn artsen of verpleeg-kundigen. Zij werken in het ziekenhuis. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 231. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Zien
    docukit.nl
    Zien

    Zien doe je op de eerste plaats met je ogen. Elke oogbol zit met zes spieren aan de oogkas vast. Die spieren laten je ogen alle kanten op bewegen. De oogleden en wimpers zorgen ervoor dat er geen stof en vuil in je ogen komt. Het traanvocht voorkomt dat het oog uitdroogt. Lees er over op de website van...

    x
  • Plaatje Zingen
    docukit.nl
    Zingen

    Zingen, iedereen doet het. Als er iemand jarig is, of als Sinterklaas komt. Of zomaar omdat je er blij van wordt. Zingen is muziek maken met je stem. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 22. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Zo hoort het
    docukit.nl
    Zo hoort het

    In de loop van de eeuwen zijn de mensen anders gaan denken over wat wel en niet hoort. Alle regels die met gedrag te maken hebben, heten samen etiquette. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 109. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Zomer
    docukit.nl
    Zomer

    Het seizoen zomer begint op 21 juni. Dat is de langste dag van het jaar. De zomer is het warmste jaargetijde. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 114. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De Zon
    docukit.nl
    De Zon

    De zon is belangrijk is ons leven. De zon zorgt voor licht en warmte op aarde, maar ook voor zwaartekracht. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 337. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Zonne-energie
    docukit.nl
    Zonne-energie

    De zon geeft warmte en licht. In dat zonlicht zit veel energie. Je kunt er apparaten mee laten werken, zoals een rekenmachine, een radio, of een telefoon. Er wordt steeds vaker zonne-energie gebruikt voor warmte en elektriciteit. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje Zout
    docukit.nl
    Zout

    Mensen hebben zout nodig. Zonder zout kun je zelfs doodgaan. Een volwassen mens heeft per dag een afgestreken eetlepel zout nodig. Dat is negen gram. Voor kinderen is de helft genoeg. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 187. Kijk in de...

    x
  • Plaatje Provincie Zuid-Holland
    docukit.nl
    Provincie Zuid-Holland

    Zuid-Holland is de drukste provincie van Nederland. Dat komt doordat er zoveel steden liggen. De twee grootste steden zijn Den Haag en Rotterdam. Ze zijn een deel van de Randstad. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 99. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Het Zuiderzeemuseum
    docukit.nl
    Het Zuiderzeemuseum

    In Enkhuizen staat het Zuiderzeemuseum. Het museum gaat over de tijd tot 1932, toen het IJsselmeer nog een zee was: de Zuiderzee. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 19. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Zwanen
    docukit.nl
    Zwanen

    Een zwaan is een sierlijke grote vogel. Je ziet hem meestal in het water. Maar ze kunnen ook vliegen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 1. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Weet je dit al over de zwarte weduwe?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over de zwarte weduwe?

    Oké, vogelspinnen en tijgerspinnen zijn ook eng, maar de zwarte weduwe is echt een pittige tante! Kijk voor weetjes op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Het zwembad
    docukit.nl
    Het zwembad

    In Nederland zijn zevenhonderd openbare zwembaden. Openbaar wil zeggen dat iedereen erin mag. Sommige zwembaden zijn buitenbaden. Ze zijn alleen in de zomer geopend. Er zijn ook veel binnenbaden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 157....

    x
  • Plaatje Zwemmen
    docukit.nl
    Zwemmen

    In veel zwembaden kun je binnen en buiten zwemmen. Zwemmen is goed voor je omdat je hele lichaam in beweging is. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 338. Kijk in de (school)bieb.

    x