In een mensenleven loop je drie rondjes om de aarde! Voettherapeut Riekje legt uit wat er kan gebeuren als de stand van je voet niet goed is. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Als je de Nijmeegse Vierdaagse loopt, is het belangrijk dat je stevige, goed passende schoenen hebt. Voetexpert Mark heeft een trucje om je veters extra stevig te strikken. Bij blaren staat het Rode Kruis voor je klaar. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Sommige dingen blijven in water drijven, terwijl andere dingen zinken. Bij dit proefje gebruik je metalen paperclips. Blijven de paperclips drijven? Ontdek het met dit proefje.
Footwork draait om hele snelle bewegingen met je voeten. Vaak wordt footwork als een wedstrijd tegen elkaar gedanst: wie kan zijn voeten het snelste bewegen?
Na een heerlijke badsessie ben je misschien wel ontspannen en schoon, maar je houdt er ook rimpels op je handen en voeten aan over. Hoe kom je eigenlijk aan die oudevrouwtjeshanden en voeten? Bekijk de cliphanger op Schooltv.nl.
Als je door de heuvels van Limburg loopt, ligt onder je voeten een laag kalksteen van tientallen meters dik. Dit is een enorm massagraf. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek hoe dat kan.
Bodemdieren zijn onmisbaar voor de natuur. Ze leven vooral onder onze voeten, maar wat doen ze daar eigenlijk? Lees het artikel op de website van IVN Natuur Educatie om erachter te komen wat deze diertjes zo speciaal maken!
Bonobo's zijn hele handige apen. Ze lijken een beetje op mensen. Alleen kunnen wij niks vastpakken met onze voeten, en bonobo's wel! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De eerste 'messen' waren van steen en zijn al 6000 jaar oud. Nienke vertelt hoe het bestek zich sindsdien ontwikkeld heeft tot het setje dat we nu kennen. Ontwerpers Mickael Boulay en Anne Ligtenberg maken bestek voor mensen die met het standaard bestek niet uit de voeten kunnen. Bekijk deze aflevering...
Modder is veel meer dan bruine drab uit de sloot. Er zitten bacteriën in die elektronen uitstoten. En die elektronen kun je vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld een lamp op te laten branden. Heel duurzaam dus! Je krijgt er alleen wel vieze voeten van. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.
Op land heb je grotere temperatuurverschillen dan in zee Ken je dat, dat het zo warm is aan het strand dat je je voeten brandt? De zee is dan lekker koel. Maar hoe komt het eigenlijk dat land en zee niet dezelfde temperatuur hebben? Het antwoord krijg je in deze clip van Schooltv.nl.
Is het je wel eens opgevallen dat het in bad net lijkt of je hele kleine voeten hebt? Of dat het in het zwembad net lijkt of je hele korte benen hebt? Dit proefje legt uit hoe dat komt.
Voor sommige mensen zijn geluiden als klikken met een balpen, het kraken van chips en sloffende voeten niet zomaar irritant, maar echt heel vervelend. Dat noem je misofonie. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.
Nationaal Park Duinen van Texel beslaat het hele Texelse duingebied, inclusief zandplaat De Hors, de Texelse bossen en De Slufter. Het duingebied van Texel is een afwisselend landschap met veel natte duinvalleien tussen droge duinen, bossen, heidevelden, kwelders en een uitgestrekte strandvlakte. Voor...
Fijne laarzen of stevige schoenen hebben huisdieren natuurlijk niet, ze lopen gewoon op hun blote voeten door de wei of op straat. Maar helemaal zonder bescherming zijn ze natuurlijk niet. Hoe voorkom je een ontsteking? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Je kunt ze vaak vinden onder stenen in de tuin of in het park: pissebedden. Ze houden namelijk van natte, donkere plekken. Maar wat is het eigenlijk voor een diertje? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Bij een goede winter hoort een flink pak sneeuw. Maar wat is sneeuw en hoe ontstaat het? In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Dolores met een sneeuwkanon aan de slag en ontdekt dat er drie sneeuwsoorten zijn: natte sneeuw, plaksneeuw en poedersneeuw. Welke sneeuw is het beste om een sneeuwpop te...
Bouw je eigen huis voor een spin. Dit heb je nodig: een plastic bak, zand, plastic folie, dunne stokjes, een natte spons, vliegen en maden en wat takjes. Dit filmpje van Schooltv.nl laat je zien hoe zo'n huis maakt.
Vogels stammen af van dinosaurussen. Daarom hebben de meeste vogels vier tenen, maar niet altijd! Waarom hebben niet alle vogels dezelfde voeten? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.
Jongens maken sperma aan. Dat is een wit, plakkerig goedje dat bij het klaarkomen uit de piemel komt. Dat noem je een zaadlozing. Maar het kan ook ’s nachts gebeuren, terwijl je slaapt. Dat noem je een natte droom. Bekijk de animatie van De Dokter Corrie Show op Schooltv.nl.
Het kan gebeuren: plotseling opent de aarde zich onder je voeten. Een zinkgat slokt je op. Het lijkt wel een nachtmerrie, maar dit natuurfenomeen kan ook echt gebeuren. Het wordt ook wel een zinkgat of verdwijngat genoemd. Zinkgaten zijn gaten in het aardoppervlak die worden veroorzaakt door instorting...