Eet jij veel appels? Grote kans dat je je tanden in een Elstar zet. Dat is namelijk de meest geteelde appel in Nederland. Ze groeien in boomgaarden waar de bomen zo worden gekweekt dat er veel naast elkaar kunnen staan. In september zijn de appels rijp en kunnen ze geplukt worden. Bekijk het filmpje...
Herfst is de aanloop naar winter. In deze tijd zien we veel bladeren op de grond vallen. De meeste loofbomen laten hun bladeren vallen om uitdroging te voorkomen. Ze verdampen namelijk veel water via hun bladeren. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
De meeste bomen die in de zomer groen zijn, worden in de herfst kaal. Maar eerst krijgen hun blaadjes de mooiste kleuren, zoals geel, oranje en rood. Het bladgroen verdwijnt uit de bladeren zodat de boom de koude winter overleeft. En in het voorjaar komen er weer nieuwe blaadjes. Bekijk het filmpje op...
Wat zijn die bolletjes op bladeren? Voornamelijk op blaadjes van de eikenboom groeien in het najaar bladgallen. In het galletje zit de larve van een galinsect. Bekijk dit filmpje van Schooltv.nl.
Hoe maak ik bladnerven? In de herfst zie je bladeren op de grond. Als je goed naar een boomblad kijkt, zie je lijntjes. Die lijntjes heten nerven. Bekijk het filmpje van Schooltv.nl en maak zelf ook zo'n mooie tekening.
Als je in de lente mooie bloemen wil hebben in de tuin, moet je in de herfst al bollen in de grond planten. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? In de clip van Schooltv.nl kun je dat zien.
Heb je een blad of de naalden van een boom, dan kan je op deze site bekijken van welke boom ze afkomstig zijn. Je kunt zoeken op blad en naald of via de bomenlijst.
In de herfst hebben bomen de prachtigste kleuren. Mylene laat een paar bomen en hun vruchten zien. Bekijk het filmpje van de bomen-show op Schooltv.nl.
Waarom verliest een boom zijn blaadjes in het najaar? In de herfst bereiden bomen zich voor op de winter. Om ervoor te zorgen dat er geen water verdampt via de bladeren laat een boom zijn bladeren vallen in het najaar. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Egels sporen hun prooi op met hun reuk en hun gehoor. Ze jagen vooral 's nachts. Harde insectenpantsers worden met de grote, scherpe kiezen achter in de bek gekraakt. Een egel heeft een veelzijdig menu. Hij eet erg veel om een vetreserve voor de winterslaap op te bouwen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Tijdens de egeltelling op 13 tot en met 15 september 2024 wil de Zoogdiervereniging zoveel mogelijk gegevens van egels verzamelen. Zie je een egel bij jou in de buurt, geef het door.
Planten hebben leuke trucs om er voor te zorgen dat hun zaad verspreid wordt. De ene plant maakt gebruik van de wind, de andere van het water. Maar er zijn ook planten die er voor zorgen dat hun vruchten gewoon heel lekker smaken! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Misschien heb je wel eens een kring van paddenstoelen gezien in het bos. Dat noem je een heksenkring. Maar eigenlijk zijn heksenkringen gemaakt door mensen. Kletspraat of niet? Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.
Download de woordzoeker. De afbeeldingen op de 'flipping' pagina kun je omdraaien door erop te klikken. In de tekst kom je woorden tegen, die je ook kunt vinden in de woordzoeker die je gedownload hebt. Zo kom je meer te weten over de herfst.
In de herfst bereiden de bomen zich voor op de winter. Dan laten ze al hun bladeren vallen en worden ze kaal. Maar wáárom vallen die bladeren in de herfst van de boom? Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl. Met werkblad.
In de kaplaarzenfabriek in Raalte maken ze maar liefst zeshonderdduizend kaplaarzen per jaar! Margreet legt in deze aflevering van Het Klokhuis uit waarom de kaplaarzenfabriek met poly-urethaan werkt.
Kastanjes zijn de zaden van een kastanjeboom. Onrijpe zaden zijn omgeven door een bolster. Als de bolster openbarst, komen de rijpe zaden op de grond terecht. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Oesterzwammen en champignons kennen we allemaal, we eten ze ook, maar waar komen ze vandaan voordat ze bij de groenteboer liggen? Hoe worden ze eigenlijk gekweekt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Download de quiz-woordzoeker. De afbeeldingen op de 'flipping' pagina kun je omdraaien door erop te klikken. In de tekst kom je woorden tegen, die je ook kunt vinden in de quiz-woordzoeker die je gedownload hebt. Zo kom je meer te weten over paddenstoelen.
In de herfst kom je in het bos allerlei verschillende soorten paddenstoelen tegen. Van eetbare tot giftige. Maar wat zijn paddenstoelen nou eigenlijk? Bekijk het filmpje van Natuur de Luxe op schooltv.nl.
In Nederland zijn er wel 4000 verschillende soorten paddenstoelen te ontdekken. Sommige soorten zijn giftig, maar er zijn ook vele soorten die heel gezond zijn. Hoe weet je welke paddenstoelen je kunt eten? Bekijk het filmpje van het Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Er zijn heel veel verschillende soorten paddenstoelen. In dit filmpje gaan kinderen in het bos op zoek naar verschillende soorten paddenstoelen. Bekijk het filmpje van Schooltv.nl.
Ongezonde en overbodige bladeren, bloemen en andere delen van de plant laten bomen en planten gecontroleerd sterven. Dit heet apoptose. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.
Regen komt niet zomaar uit de lucht vallen. Hoe ontstaat het eigenlijk? Een regenwolk bestaat uit piepkleine druppeltjes. Als deze tegen elkaar botsen vormen ze grotere druppels. Op een gegeven moment zijn de druppels zo zwaar dat ze vallen. En dan regent het. Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl.
Met je rubberbootje door de straat varen: het kan steeds vaker, want het regent steeds meer in Nederland. Hoeveel het regent wordt gemeten door het KNMI in De Bilt. Daar houden ze het weer goed in de gaten, zodat er als het nodig is een weeralarm kan worden gegeven. Bekijk dit filmpje van Schooltv.nl.
Spinnen vangen vliegende insecten in een web van dunne, sterke draden. De draden zijn gemaakt van vloeibare zijde uit spintepels aan het achterlijf. Deze vloeibare zijde stolt als die tot draden is uitgetrokken. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.
Een proefje voor in de klas.Vang een kruisspin. Verder heb je nodig: een emmer, stevig zand, een stokje, een ventilator en water. Wat je verder moet doen, zie je in de clip van Schooltv.nl.
Hoor je de wind langs de daken huilen? Hoor je de regen striemen op de ruiten? Het is herfst! Tijl Damen zingt vrolijke liedjes over de herfst. Bekijk de filmpjes en zing lekker met hem mee. Met akkoorden, teksten en bladmuziek.
Als je in het najaar naar een vogel zwaait, is de kans groot dat je deze in de winter niet meer ziet. Veel vogels in Nederland zijn namelijk trekvogels. Ze trekken van de ene naar de andere plek. Waarom trekken vogels en hoe weten ze de weg? Tirsa gaat op pad met Camilla die haar alles uitlegt. Bekijk...
Laura en Tim gaan mee met ecoloog Chiel om vogels te spotten. Hij legt uit hoe hij trekvogels in de gaten houdt en wanneer trekvogels weer vertrekken. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
In de herfst is het tijd om de suikerbieten uit de grond te halen. Bijna al onze suiker wordt gemaakt van suikerbieten. Wil je weten hoe dat gaat? Bekijk dan het filmpje van Schooltv.nl.
Op een grote paddenstoel rood, met witte stippen... Ken je dat liedje nog? Het gaat over een paddenstoel: de vliegenzwam! Een paddenstoel is de vrucht van een schimmel. Onder de grond groeien schimmeldraden en boven de grond een paddenstoel. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Ieder jaar weer is er in ons luchtruim sprake van een massale verhuizing: vogeltrek. Vanuit het hoge noorden arriveren veel vogels in Nederland om hier te overwinteren. Andere vogels vertrekken juist weer naar warmere streken. Meer weetjes en feiten vind je op de website van Het Klokhuis.
Deze website geeft een overzicht van de wettelijke tijdregeling in Nederland en haar geschiedenis. Over tijdsystemen en tijdmeetkundige instrumenten waarmee de tijd bepaald werd. Met een overzicht van de zomertijdperioden in Nederland.
Het waait altijd, maar hoe komt dat? In dit clipje op Schooltv.nl leert Carlijn van alles over de wind. Door een proefje met een ballon, flesje en föhn wordt het haar een stuk duidelijker. Kijk je ook mee?
We geven windkracht aan met de schaalverdeling van Beaufort. Hier zie je in de eerste tabel waar de verschillende windkrachten voor staan en in de tweede tabel wat je dan om je heen in de natuur kunt zien gebeuren. Dit is een artikel van Schooltv.nl.
Windstoten zijn kortdurende rukwinden of windvlagen van minstens 50 kilometer per uur. Bij zware windstoten (vanaf 75 km per uur) kan het KNMI een waarschuwing uitgeven. Vanaf windkracht 9 spreken we van storm. Lees de uitleg op de site van het KNMI.
In Nederland verzetten we de klok twee keer per jaar om meer van het zonlicht te genieten en energie te besparen: vooruit in de lente en achteruit in de herfst. Maar hoe zit dat in andere landen? Doen zij dat ook, of niet? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 25 oktober...
Het laatste weekend van oktober gaat de wintertijd in. De klok wordt dan een uur verzet, maar naar welke kant ook alweer? Vooruit of achteruit? Het is voor veel mensen altijd even nadenken. Het Jeugdjournaal heeft het verlossende antwoord voor je in dit filmpje.
Het laatste weekend van oktober begint de wintertijd. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok een uur achteruit gezet. Maar waarom eigenlijk? Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 29 oktober 2022.
Elk jaar is het weer het zelfde liedje, moet hij nu voor- of achteruit. Daarmee bedoelen we de klok die vooruit of achteruit moet worden gezet als de zomertijd en de wintertijd ingaan. Lees hier waarom we dat eigenlijk doen.
Een keer per jaar gaat de klok een uur vooruit en een keer per jaar achteruit. Hoe zat het ook alweer met zomer- en wintertijd? Bekijk het het Snapje en speel de quiz! op Schooltv.nl.
Als de zomertijd ingaat, gaat de klok dan voor- of achteruit? En kan je dan langer slapen of juist korter? Luister maar naar dit Snapje?, een liedje met uitleg waardoor jij het snapt!