Zoeken: fossielen

Ik zoek informatie voor groep:
3 4 5 6 7 8 iedereen
  • Plaatje Fossielen
    hetklokhuis.nl
    Fossielen

    Margreet gaat met fossielenjagers op zoek naar oeroude botten. Samen met een paleontoloog doet ze proefjes met een fossielengebit. Wat zegt dat over de leefwereld van toen? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Fossielen
    docukit.nl
    Fossielen

    Fossielen vertellen iets over de natuur van miljoenen jaren geleden. Ze laten soms ook planten en dieren zien die nu niet meer bestaan. Door fossielen te bestuderen leren wetenschappers hoe deze planten en dieren er lang geleden uitzagen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je...

    x
  • Plaatje Fossielen
    paleontica.org
    Fossielen

    Hier kom je te weten wat fossielen zijn, hoe ze ontstaan en hoe oud ze zijn. Je vindt hier ook informatie over dinosaurussen en de mammoet. En wil je zelf op zoek naar een fossiel lees dan de tips.

    x
  • Plaatje Fossielen als thermometer voor het verleden
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Fossielen als thermometer voor het verleden

    Hoe weet je hoe warm het vroeger was op aarde? Wetenschappers hebben daar allerlei slimme manieren voor, zoals het onderzoeken van fossielen. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Fossielen vinden: waar en hoe doe je dat?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Fossielen vinden: waar en hoe doe je dat?

    Fossielen zijn schaars. Toch wil je er eentje hebben, maar waar vind je ze? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Fossielen
    jeugdbibliotheek.nl
    Fossielen

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Fossielen
    schooltv.nl
    Fossielen

    Het schip de Stad Amsterdam heeft acht maanden lang een bijzondere reis gemaakt. Dit was dezelfde reis als Charles Darwin lang geleden ook maakte. Een van de wetenschappers aan boord vindt een ei van wel 15 miljoen jaar oud! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; Fossielen
    schooltv.nl
    Nieuws uit de Natuur ; Fossielen

    Vroeger bestonden er dino’s, die leven nu niet meer. Maar hoe komt het dat wij weten dat ze bestaan hebben? In deze aflevering wordt duidelijk dat er van sommige dieren zoals dino’s nog versteende botten zijn terug te vinden. Welke dieren hebben nog meer botten? En welke niet? Bekijk het...

    x
  • Plaatje Wat is een fossiel en waar kan je fossielen vinden?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat is een fossiel en waar kan je fossielen vinden?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is er waardevol aan een collectie fossielen?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat is er waardevol aan een collectie fossielen?

    Een fossiel is veel waard voor de wetenschap, maar toch is het lastig de waarde in geld uit te drukken. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Fossielen zoeken, vinden...en dan?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Fossielen zoeken, vinden...en dan?

    Lekker uitwaaien op het strand. Hé, daar steekt iets uit het zand. Je schopt er tegenaan en ineens sta je met een oeroud bot in je handen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Paleontologie
    hetklokhuis.nl
    Paleontologie

    Dino-professor Anne Schulp weet alles over fossielen. Dat zijn versteende overblijfselen van planten of dieren, of de afdrukken daarvan. Soms wel van miljoenen jaren oud. Door de fossielen te onderzoeken, kun je veel te weten komen over planten en dieren die allang zijn uitgestorven. Bijvoorbeeld over...

    x
  • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; Bomen en Varens
    schooltv.nl
    Nieuws uit de Natuur ; Bomen en Varens

    Naast verschillende groepen dieren zijn er ook verschillende groepen planten. Planten bestaan al net zo lang als de dino’s en ook hier zijn fossielen van gevonden. Welke plantengroepen bestaan er allemaal? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje In Japan wordt de eerste dinodierentuin gebouwd - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    In Japan wordt de eerste dinodierentuin gebouwd - Is het snugger of kletspraat?

    Dinosaurussen zijn al lang uitgestorven. Maar archeologen vinden soms wel fossielen en botten van dino’s. Ook zijn er wel eens dinosauruseieren gevonden. Maar of daar nog babydino’s uit zullen komen? Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Geologie van Nederland
    geologievannederland.nl
    Geologie van Nederland

    Uitgebreide website over de geologie van Nederland. Uitgelegd wordt hoe Nederland zich door de tijd heen heeft gevormd. Met veel informatie over fossielen, mineralen en zwerfstenen.

    x
  • Plaatje Natuurwijzer
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Natuurwijzer

    Op de Natuurwijzer van museum Naturalis vind je veel weetjes over planten, fossielen, dieren en nog veel meer. Ook handig bij het maken van een spreekbeurt of werkstuk.

    x
  • Plaatje Het verleden in een tekening
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het verleden in een tekening

    Er zijn geen foto's uit de prehistorie, maar aan de hand van gevonden fossielen is er wel een reconstructietekening te maken. Hoe maak je zo'n tekening? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Ammonieten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Ammonieten

    Een ammoniet is een uitgestorven inktvisachtige die in een soort slakkenhuis woonde. Hun huizen vinden we nog steeds terug! Meer weten? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Ammoniet
    schooltv.nl
    Ammoniet

    Ammonieten zijn inktvissen die lang geleden zijn uitgestorven. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat was de eerste bloem die groeide?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat was de eerste bloem die groeide?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe oud is dat bot?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe oud is dat bot?

    Een bot is wit, toch? Niet als het heel oud is. Hoe bepaal je de ouderdom van een bot? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Maak zelf botten
    zozitdat.nl
    Maak zelf botten

    Op de website van Zo Zit Dat ontdek je hoe je zelf botten kunt maken.

    x
  • Plaatje Tien manieren om fossiel te worden
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Tien manieren om fossiel te worden

    Hoe bijzonder zou het zijn om miljoenen jaren bewaard te blijven? Om als fossiel gevonden te worden door wezens uit de toekomst? Op de Natuurwijzer van Naturalis staan de 10 beste manieren op een rijtje.

    x
  • Plaatje Graven naar vroeger
    docukit.nl
    Graven naar vroeger

    In de grond zitten veel sporen van vroeger. De muren van een kasteel van lang geleden, of een oude begraafplaats. Iemand die in de grond naar zulke sporen zoekt, heet een archeoloog. Als ze iets vinden, graven ze laagje voor laagje de aarde weg. Op die manier komen we dingen te weten over de geschiedenis....

    x
  • Plaatje Haaientand
    schooltv.nl
    Haaientand

    De tanden van een haai zien er vaak gevaarlijk uit. Dat moet ook wel, want met zijn scherpe tanden scheurt de haai grote prooien in stukken. Tenminste.. een aantal haaisoorten. Bekijk dit filmpje op Schooltv.nl maar eens.

    x
  • Plaatje Hoe zet je een dinosaurus in elkaar?
    schooltv.nl
    Hoe zet je een dinosaurus in elkaar?

    Eerst moeten de botten van een dinosaurus gevonden en uitgegraven worden. Vervolgens worden alle botten bij elkaar gebracht en als een bouwwerk in elkaar gezet. Maar hoe gaat dat precies en hoe weet je van welke dinosaurus de botten zijn? Bekijk dit fragment uit Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe herken je een mammoetbot?
    schooltv.nl
    Hoe herken je een mammoetbot?

    Heel lang geleden liepen er mammoeten rond op aarde. Dat weten we omdat we hun botten hebben gevonden. Victoria heeft ook een bot gevonden en vraagt zich af of het misschien van een mammoet is. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Natuurverzameling in topvorm
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Natuurverzameling in topvorm

    Dode dieren rotten normaal gesproken weg. Hoe houdt Naturalis de boel in topconditie? Dat is de sport van de collectiebeheerder. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei 'bewaarweetjes'.

    x
  • Plaatje Kies van de wolharige neushoorn
    schooltv.nl
    Kies van de wolharige neushoorn

    De wolharige neushoorn kwam hier voor tijdens de laatste ijstijd. Hij leefde samen met de wolharige mammoet. Zijn dikke wollige vacht beschermde hem tegen de ijzige kou. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ontdekkingen in de pruikentijd
    schooltv.nl
    Ontdekkingen in de pruikentijd

    Belangrijke mensen kon je in de achttiende eeuw herkennen aan hun pruik. Ze lazen kranten, schreven boeken en deden allerlei ontdekkingen.

    x
  • Plaatje Piet: een historisch beeld van onze vroege voorouder
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Piet: een historisch beeld van onze vroege voorouder

    Hoe zag onze mensachtige voorouder eruit? Eugène Dubois deed een ongelofelijke ontdekking in Indonesië en maakte een beeld van onze vroege voorouder. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Pieter in de prehistorie
    vpro.nl
    Pieter in de prehistorie

    In ons huidige bestaan is meer van de prehistorie terug te vinden dan je zou denken. Mammoetbotten vis je namelijk gewoon uit de Noordzee en de Zeeuwse kust is bezaaid met oeroude haaientanden. Archeoloog Pieter Hulst gaat in deze tv-serie op zoek naar sporen van de prehistorie. Bekijk hier alle afleveringen.

    x
  • Plaatje Trilobieten: veelzijdige dieren
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Trilobieten: veelzijdige dieren

    Dinosaurussen kent iedereen. Maar heb je wel eens van een trilobiet gehoord? Ontdek er alles over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe zag de Tyrannosaurus Rex eruit?
    schooltv.nl
    Hoe zag de Tyrannosaurus Rex eruit?

    Wetenschappers weten steeds meer over de prehistorische T. Rex, maar nog lang niet alles. Want het zou bijvoorbeeld goed kunnen dat het beest niet kaal was, maar veren op zijn huid had. Dankzij de vondst van een stukje fossiele huid kunnen wetenschappers meer zeggen over hoe deze dino eruitzag. Bekijk...

    x
  • Plaatje Wandeling door de tijd
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wandeling door de tijd

    Geologen onderzoeken de geschiedenis van de aarde. Hoe kijken geologen zo ver terug in de tijd en wat onderzoeken ze daarvoor? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De zee-egel
    schooltv.nl
    De zee-egel

    Er bestaan heel veel verschillende soorten zee-egels. In Nederland komen vier verschillende soorten voor. Als je goed kijkt op het strand kan je de skeletten van zee-egels vinden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Taaie rakkers uit de oertijd
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Taaie rakkers uit de oertijd

    Veel planten en dieren houden het al miljoenen jaren uit op aarde. Sommige zien er nog bijna net zo uit als in de oertijd. Ze worden levende fossielen genoemd. Lees meer op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Cryolophosaurus: een dino op de Zuidpool?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Cryolophosaurus: een dino op de Zuidpool?

    De fossielen van Cryolophosaurus zijn alleen gevonden op Antarctica: het allerkoudste deel van onze wereld. Ontdek in Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis, allerlei weetjes over de coole dino Cryolophosaurus.

    x
  • Plaatje Nederland geeft gestolen kunst terug aan IndonesiĆ«
    kidsweek.nl
    Nederland geeft gestolen kunst terug aan Indonesiƫ

    Indonesië wil dat Nederland veel kunststukken, fossielen en sieraden terug gaat geven. De museumstukken zijn niet eerlijk in Nederland gekomen. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 20 oktober 2022.

    x
  • Plaatje Haaienonderzoeker
    hetklokhuis.nl
    Haaienonderzoeker

    De Haai is één van de oudste diersoorten die er bestaan. Ze worden ook wel 'zwemmende fossielen' genoemd. Dolores gaat langs bij haaienonderzoeker Pepijn Kamminga. Hij onderzoekt of haaien in de loop van de tijd echt zo weinig veranderd zijn. Hoe? Hij scant de haaien in het ziekenhuis!...

    x
  • Plaatje Van een paar botten tot een oermens
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Van een paar botten tot een oermens

    In Naturalis staat een beeld van onze voorouder: Homo erectus. Gereconstrueerd aan de hand van slechts enkele fossielen. Hoe maak je zo’n beeld? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Schelpen zoeken doe je zo!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Schelpen zoeken doe je zo!

    Iedereen die weleens op het strand komt, verbaast zich over wat daar allemaal in het zand ligt. Schelpen in allerlei vormen en maten, krabbenschilden, eieren van zeedieren, fossielen en natuurlijk afval… Mocht jij daar eens iets bijzonders vinden, dan kun je dat bij Naturalis laten bekijken, bij...

    x
  • Plaatje Schildpadden
    docukit.nl
    Schildpadden

    Schildpadden leven al miljoenen jaren op aarde. Ze waren er al toen de dinosaurussen nog leefden. Dat weten we, omdat er fossielen van schildpadden zijn gevonden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 220. Kijk in de (school)bieb. Lees hier...

    x
  • Plaatje Het Teylers Museum in Haarlem
    schooltv.nl
    Het Teylers Museum in Haarlem

    Het Teylers Museum in Haarlem is in 1784 opgericht ter bevordering van kunst en wetenschap. Je vindt er daarom niet alleen schilderijen, maar ook natuurkundige instrumenten, fossielen en skeletten. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x