Haal je zwembroek maar snel uit de kast: er is deze week een hittegolf. De komende dagen wordt het snikheet in Nederland. Zonnebrand smeren geblazen! Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 30 juni 2025.
In de zomer kan het behoorlijk warm zijn. Voor sommige mensen is dat niet prettig, zij hebben er last van. Op deze site vind je tips om de hitte een beetje te beperken.
Een verfrissend ijsje of een duik in het water, dat kun jij doen als je het warm hebt. Maar jouw huisdier niet. Op de site van Kidsweek vind je een huisdierenhitteplan met tips die er voor zorgen dat je huisdier wat minder last van de hitte heeft.
Zodra buiten de temperatuur stijgt, is het belangrijk dat je extra aandacht besteedt aan je huisdieren. Op de site van de Dierenbescherming vind je allerlei handige tips.
Van water dat besmet is met blauwalg kun je goed ziek worden. Je kunt daar dus beter niet gaan zwemmen. Gelukkig is er een oplossing voor: waterstofperoxide. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een frisse duik in het water met warm weer is heerlijk, maar dan moet het water wel schoon zijn. Bij warm weer komt er op steeds meer plekken blauwalg voor. Lees er over en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.
Zonlicht is goed voor de aanmaak van vitamine D. Maar te lang in de zon is niet goed. Een bestralingsdeskundige legt Bart uit wat er met je huid gebeurt als je te lang in de zon zit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Water halen we uit de natuur. Het is zo gewoon dat je er bijna nooit bij stil staat. Maar weet je dat er heel veel met het water gebeurt voordat we het kunnen drinken? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over zomerhitte. Want wat kan je het beste doen op een heel warme dag? Pien en Annabelle gaan op onderzoek uit. Luister naar de podcast in je podcast-app.
Weermensen en meteorologen hebben het vaak over hogedrukgebieden en lagedrukgebieden. Het weer wordt namelijk voor een groot deel bepaald door verschillen in luchtdruk. In een hogedrukgebied is het vaak droog, en in een lagedrukgebied vaak nat. Bekijk de Clipphanger op Schooltv.nl.
Chocola raspen, nootjes fijn maken, slagroom, melk en suiker erbij, dan goed roeren en in de vriezer! Zelf ijs maken, lekker. Kijk maar goed naar deze clip van Schooltv.nl.
Bloedjeheet! Wat is er dan lekkerder dan een flinke bak ijs? Nou: een bak met zelfgemaakt ijs! Met deze supersimpele recepten van Kidsweek is dat een fluitje van een cent. En daar heb je geen dure ijsmachine bij nodig.
Op deze website, speciaal voor kinderen, kom je alles te weten over kraanwater. Er wordt uitgelegd hoe en waarom mensen drinkwater gebruiken, hoe de natuur zorgt voor drinkwater en hoe de mensen zorgen voor drinkwater. Informatie en plaatjes voor werkstukken en spreekbeurten kun je downloaden. Met leuke...
Ga je zwemmen in de zee? Pas goed op voor muien, die zijn namelijk levensgevaarlijk! Lees op de site van de Reddingsbrigade hoe je een mui herkent en wat je moet doen als je in een mui terechtkomt.
Een mui is een geul in zee tussen twee zandbanken. Als je daar zwemt, trekt de sterke stroming je mee richting zee. Probeer hier niet tegenin te zwemmen, maar zwem mee naar achteren, waar de stroming minder sterk wordt. Je kan dan opzij en vervolgens terug naar het strand zwemmen. Bekijk het filmpje...
Dolores vertelt de geschiedenis van ons ijsje. De eerste ijssalon ter wereld werd in 1686 geopend in Parijs en bestaat nog steeds. Luc, één van de dertig Nederlandse meesterijsbereiders, legt aan Dolores uit hoe tegenwoordig schepijs in zijn ijssalon gemaakt wordt. Bekijk deze aflevering...
Op een warme zomerse dag smaakt zelfgemaakt sorbetijs heerlijk. Meesterijsbereider Luc laat je in de Klokhuis Studio stap voor stap zien hoe je dat moet doen .
Water komt in verschillende fases voor. Vloeibaar, vast en gas. En met water in vaste vorm kan je lekkere dingen maken! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Het is verstandig om je in te smeren als je naar buiten gaat op een zonnige dag. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen:`Wat doet de zon? Houdt niets dat dan tegen? Kun je zelf ook iets doen?
Verbranden is niet gezond. Dat weet toch iedereen? Helaas gebeurt het nog veel te vaak, zeggen deskundigen. Er zijn veel misverstanden over zonnen en insmeren. Op de website van Kidsweek vind je antwoord op een aantal vragen.
In Nederland zijn er zo'n 700 plekken waar je officieel mag zwemmen in de natuur. Dat zijn plekken buiten de zwembaden met chloor. Om zoveel mogelijk mensen veilig te laten zwemmen, wordt het water in het zomerseizoen om de twee weken gecontroleerd op ziekteverwekkende bacteriën en blauwalg. Hoe...