Zoeken: 2e wereldoorlog

Ik zoek informatie voor groep:
3 4 5 6 7 8 iedereen
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    docukit.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    Op 4 mei is het Dodenherdenking. Dan herdenken we in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Die oorlog duurde van 1940 tot 1945. Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. Want op die dag in 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog overzee
    docukit.nl
    De Tweede Wereldoorlog overzee

    Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) waren Suriname en de Nederlandse Antillen koloniën die door de Nederlandse regering werden bestuurd. Daarnaast had Nederland ook een kolonie in Azië: Nederlands-Indië. Hoe kregen deze gebieden te maken met de Tweede Wereldoorlog? Lees...

    x
  • Plaatje Grote herdenking van D-day, een beslissende dag in de Tweede Wereldoorlog
    jeugdjournaal.nl
    Grote herdenking van D-day, een beslissende dag in de Tweede Wereldoorlog

    D-day is één van de belangrijkste momenten in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over D-day: Wat gebeurde er op D-day? Waarom heet het D-day? Wat gebeurt er vandaag? Dit is een bericht van 6 juni 2019.

    x
  • Plaatje Frankrijk herdenkt belangrijk gevecht uit de Tweede Wereldoorlog
    jeugdjournaal.nl
    Frankrijk herdenkt belangrijk gevecht uit de Tweede Wereldoorlog

    Het is misschien wel het belangrijkste moment uit de Tweede Wereldoorlog: D-day. Op 6 juni 1944, precies 80 jaar geleden, begon in Frankrijk de bevrijding van West-Europa. Op de plek waar die grote aanval begon was een grote herdenking, met oud-militairen en wereldleiders. Ook koning Willem-Alexander,...

    x
  • Plaatje Hoe is het om als kind onder te duiken in de Tweede Wereldoorlog?
    schooltv.nl
    Hoe is het om als kind onder te duiken in de Tweede Wereldoorlog?

    Herman Polak is drie jaar als de Tweede Wereldoorlog begint. Hij is joods en moet onderduiken. Hij zit zonder zijn ouders ondergedoken bij een familie in Amsterdam. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Postduiven tijdens de Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Postduiven tijdens de Tweede Wereldoorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog vlogen duiven vrij rond, zij konden boodschappen brengen naar de geallieerden, dus werden ze gedood. Gers Pardoel vertelt er meer over. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Tweede Wereldoorlog
    tweedewereldoorlog.nl
    Tweede Wereldoorlog

    Website met heel veel informatie over de Tweede Wereldoorlog.

    x
  • Plaatje Tweede Wereldoorlog 1939-1945
    tracesofwar.nl
    Tweede Wereldoorlog 1939-1945

    Een website met zeer uitgebreide informatie over de Tweede Wereldoorlog. Deze site is moeilijk en eigenlijk voor volwassenen. Ben je geïnteresseerd? Neem gerust eens een kijkje.

    x
  • Plaatje Canon-pad de Tweede Wereldoorlog
    canon-pad-wo2.yurls.net
    Canon-pad de Tweede Wereldoorlog

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de Tweede Wereldoorlog.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    canonvannederland.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    Van 1940 tot 1945 was er in de wereld weer een grote oorlog. Deze oorlog heet de Tweede Wereldoorlog. Nederland deed ook mee in deze oorlog. Lees meer op de website van entoen.nu. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    jeugdbieb.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    Van 1940 tot 1945 was er in de wereld een grote oorlog. Deze oorlog heet de Tweede Wereldoorlog. Kijk hier voor websites en filmpjes.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    hetklokhuis.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    De Tweede Wereldoorlog heeft in vele opzichten verwoestend werk gedaan. Zeventig jaar later is de Explosieven Opruimingsdienst nog steeds bezig om de resten van die oorlog op te ruimen. Met origineel archiefmateriaal legt Bart uit hoe ons land leed onder het geweld en hoe de oorlogsmunitie terecht is...

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    De Tweede Wereldoorlog was voor veel Nederlanders een zware tijd. Joden waren hun leven niet meer veilig en eten was op de bon. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    jeugdbieb.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    De Tweede Wereldoorlog (1940-1945) is een grote en nare gebeurtenis in de wereldgeschiedenis. Hier een aantal feiten, sites en filmpjes op een rijtje.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    docukit.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    Op 4 mei is het Dodenherdenking. Dan herdenken we in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Die oorlog duurde van 1940 tot 1945. Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. Want op die dag in 1945 eindigde de oorlog in Nederland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in...

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog in Nederland
    docukit.nl
    De Tweede Wereldoorlog in Nederland

    Een akelig hoofdstuk uit de geschiedenis van verschillende Europese landen is de Tweede Wereldoorlog. In Nederland heeft die oorlog precies vijf jaar geduurd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 085. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Hoe was het om bij te dragen aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog?
    schooltv.nl
    Hoe was het om bij te dragen aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog?

    Gusta was 13 toen ze verzetskranten rondbracht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog mochten kranten alleen maar nieuws brengen dat positief was voor de Duitse bezetter. Daarom werden door het verzet geheime kranten gemaakt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Boekenlijst - De Tweede Wereldoorlog
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - De Tweede Wereldoorlog

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Het einde van de Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Het einde van de Tweede Wereldoorlog

    In 1945 neemt de kracht van het Duitse leger verder af, ondanks de verwoestende raketten die ze gebruiken tegen de Engelsen. Als de Russen in april 1945 Berlijn hebben veroverd beseft Hitler dat het voorbij is en pleegt hij zelfmoord. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Tijdlijn Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Tijdlijn Tweede Wereldoorlog

    Van 1940 tot 1945 was Nederland bezet door de Duitsers. Zij bepaalden de regels en waren de baas. Maar ondertussen zaten veel Nederlanders niet stil. Er werd gestaakt, mensen gingen in het verzet en langzaamaan werd Europa bevrijd. Wat gebeurde precies wanneer? Bekijk de Interactieve Schoolplaat op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat gebeurde er tijdens de Tweede Wereldoorlog?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat gebeurde er tijdens de Tweede Wereldoorlog?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Het verzet in de Tweede Wereldoorlog
    docukit.nl
    Het verzet in de Tweede Wereldoorlog

    Op 10 mei 1940 viel het Duitse leger Nederland en België binnen en werden beide landen bezet. Politieke partijen werden verboden, behalve de NSB omdat deze partij met de Duitsers samenwerkte. Er kwam censuur op kranten en radioprogramma’s. Sommige mensen verzetten zich door een eigen krantje...

    x
  • Plaatje Webpad Tweede Wereldoorlog
    webpad-wo2.yurls.net
    Webpad Tweede Wereldoorlog

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de Tweede Wereldoorlog.

    x
  • Plaatje Eerste Wereldoorlog
    hetklokhuis.nl
    Eerste Wereldoorlog

    De Eerste Wereldoorlog duurde vier jaar. Welke rol speelde Nederland? Waarom staat de klaproos symbool voor de Eerste Wereldoorlog? Dolores komt alles te weten over deze loopgravenoorlog. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis.

    x
  • Plaatje De Eerste Wereldoorlog
    schooltv.nl
    De Eerste Wereldoorlog

    In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. Een oorlog die vier jaar lang zou duren en aan 10 miljoen soldaten het leven heeft gekost. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Canon-pad De Eerste Wereldoorlog
    canon-pad-wo1.yurls.net
    Canon-pad De Eerste Wereldoorlog

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de Eerste Wereldoorlog.

    x
  • Plaatje De Eerste Wereldoorlog
    docukit.nl
    De Eerste Wereldoorlog

    In het begin van de vorige eeuw, tussen 1914 en 1918, was er in Europa een vreselijke oorlog. Omdat er zoveel landen aan meededen, wordt het de Eerste Wereldoorlog genoemd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 261. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De Eerste Wereldoorlog
    jeugdbieb.nl
    De Eerste Wereldoorlog

    Een belangrijke gebeurtenis in 200 jaar koninkrijk is de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Hier een aantal feiten, sites en filmpjes op een rijtje.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt Eerste Wereldoorlog
    spreekbeurt-wo1.yurls.net
    Spreekbeurt Eerste Wereldoorlog

    Op deze pagina vind je handige websites, filmpjes, plaatjes en nuttige tips voor een spreekbeurt over de Eerste Wereldoorlog.

    x
  • Plaatje Vensterplaat Eerste Wereldoorlog
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Eerste Wereldoorlog

    Op deze plaat over de Eerste Wereldoorlog is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Herdenking: 100 jaar na einde Eerste Wereldoorlog
    jeugdjournaal.nl
    Herdenking: 100 jaar na einde Eerste Wereldoorlog

    Op 11 november 2018 is het precies 100 jaar geleden dat de gevechten in de Eerste Wereldoorlog stopten. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Soldaat in de eerste wereldoorlog
    schooltv.nl
    Soldaat in de eerste wereldoorlog

    De Eerste Wereldoorlog kost veel meer levens dan de soldaten zich ooit voor hadden kunnen stellen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Eerste Wereldoorlog
    canonvannederland.nl
    Eerste Wereldoorlog

    Van 1914 tot 1918 was er een grote oorlog in Europa. Nederland deed niet mee in deze oorlog. Maar Nederland merkte er wel wat van. Lees hier meer. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas

    x
  • Plaatje Boekenlijst - De Eerste Wereldoorlog
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - De Eerste Wereldoorlog

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • x
  • Plaatje Wist je dit al over de Eerste Wereldoorlog?
    kidsweek.nl
    Wist je dit al over de Eerste Wereldoorlog?

    Op 28 juli 1914 begon de Eerste Wereldoorlog. In 1918 eindigde de oorlog, die miljoenen mensen het leven kostte. Waar draaide het om? En wie vocht tegen wie? Op de website van Kidsweek vind je een paar weetjes over deze bloederige oorlog. Dit is een bericht van 28 juli 2022.

    x
  • Plaatje Kindertransporten in de Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Kindertransporten in de Tweede Wereldoorlog

    Voordat de Tweede Wereldoorlog begint, vertrekken er vanuit Hoek van Holland schepen met Joodse kinderen naar Engeland. Hun ouders willen hiermee voorkomen dat ze worden opgepakt. Voor deze kinderen is een standbeeld gemaakt. Bekijk het filmpje van Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Suriname en Nederlands-Indië
    schooltv.nl
    Leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Suriname en Nederlands-Indië

    De Tweede Wereldoorlog woedt niet alleen in Europa. Ook in de Nederlandse koloniën Suriname en Nederlands-Indië is het oorlog. Wat is daar in het dagelijks leven van te merken? Heleen en Hetty waren kind toen de oorlog begon en vertellen wat ze nog weten uit die tijd. Bekijk het filmpje van...

    x
  • Plaatje Podcast: Over Ruth (88) die de Tweede Wereldoorlog overleefde
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Over Ruth (88) die de Tweede Wereldoorlog overleefde

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering In de nieuwe aflevering gaan Annabelle en Malou op bezoek bij Ruth Polak (88 jaar). Zij heeft als kind de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Ruth vertelt over hoe het is om...

    x
  • Plaatje Razzia’s in de Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Razzia’s in de Tweede Wereldoorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden door de Duitse bezetters regelmatig razzia’s gehouden. Een deel van de straat of wijk wordt afgezet en doorzocht door Duitse soldaten. Joden of mannen die moeten gaan werken in Duitsland worden opgepakt. Bekijk het filmpje van Jong in oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De tweede wereldoorlog door de ogen van kinderen
    schooltv.nl
    De tweede wereldoorlog door de ogen van kinderen

    Ook in de Tweede Wereldoorlog gaat het leven gewoon door. Kinderen gaan nog steeds naar school. Wat merken zij van de Duitse bezetting? Ooggetuigen die in de oorlog kind waren vertellen hun verhaal. Bekijk het filmpje van Jong in Oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sinti en Roma in de Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Sinti en Roma in de Tweede Wereldoorlog

    In Nederland wonen in 1940 ongeveer 4500 Sinti en Roma. Ze worden ook wel zigeuners genoemd. Vaak reizen ze met woonwagens, vioolorkesten en handelswaar van plek naar plek in Nederland. Net als de Joden worden ze vervolgd door Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Bekijk het filmpje van Jong in oorlog...

    x
  • Plaatje Vensterplaat De Tweede Wereldoorlog
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat De Tweede Wereldoorlog

    Op deze plaat over de Tweede Wereldoorlog is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Verraad of verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Verraad of verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Duitsland de baas in Nederland. De democratie bestaat niet meer, de Duitsers bepalen de nieuwe regels. Veel mensen passen zich aan aan de nieuwe situatie. Andere mensen werken met de Duitsers mee en sluiten zich aan bij de NSB. Bekijk het filmpje van Jong in de oorlog...

    x
  • Plaatje Verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog
    hetklokhuis.nl
    Verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog komen mensen in verzet tegen de Duitse bezetters. Dat gebeurt op allerlei manieren, in het hele land, door mensen uit alle lagen van de bevolking. Van het verstoppen van een illegale radio tot een staking, en zelfs een bomaanslag. In Amsterdam pleegt een groep kunstenaars...

    x
  • Plaatje Evacuaties in de Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Evacuaties in de Tweede Wereldoorlog

    Tijdens de bezetting worden sommige delen van Nederland geëvacueerd: mensen moeten hier hun huizen verlaten omdat de Duitse bezetter verdedigingswerken bouwt of omdat er in de buurt gevochten wordt. Bekijk het filmpje van Jong in oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Joods zijn in de tweede wereldoorlog
    schooltv.nl
    Joods zijn in de tweede wereldoorlog

    Als Adolf Hitler in Duitsland aan de macht komt, krijgen Joden het steeds moeilijker. Ze worden vervolgd en naar werkkampen en concentratiekampen gebracht. Daar komen miljoenen Joden om. Twee Joodse ooggetuigen die de oorlog hebben overleefd, vertellen hoe het was om in onderdrukking te leven. I Bekijk...

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    In 1933 komt de Duitse leider Adolf Hitler aan de macht. Zijn doel is een groot Duits rijk creëren. Ook zijn bondgenoten, de Italiaanse leider Mussolini en de Japanse keizer Hirohito hebben die drift om hun rijk groter te maken. Na een aanval van Japan op het Amerikaanse Hawaii wordt deze oorlog,...

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog dichtbij
    schooltv.nl
    De Tweede Wereldoorlog dichtbij

    Pim woont tijdens de oorlog in Nijmegen en Frits in Enschede. Aan het begin van de Duitse bezetting gaat het dagelijks leven min of meer gewoon door, maar dat verandert als hun huis aan het front komt te liggen. Bekijk het filmpje van Jong in oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog in Zeeland
    schooltv.nl
    De Tweede Wereldoorlog in Zeeland

    Als de geallieerden dichterbij komen, willen ze de weg naar het water naar Antwerpen vrijmaken. Zo moet de aanvoer over de Westerschelde mogelijk gemaakt worden. Om de Duitse bezetters uit Walcheren te verjagen wordt besloten Walcheren onder water te zetten. Bekijk het filmpje van Jong in oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat veroorzaakte de Tweede Wereldoorlog?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat veroorzaakte de Tweede Wereldoorlog?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje 80 jaar geleden begon de bevrijding: hoe ging dat?
    kidsweek.nl
    80 jaar geleden begon de bevrijding: hoe ging dat?

    Op 6 juni, precies tachtig jaar geleden vond een van de belangrijkste momenten uit de Tweede Wereldoorlog plaats: D-day. Wat gebeurde er precies? Lees er over op de website van Kidsweek.

    x
  • Plaatje Anne Frank - 1
    hetklokhuis.nl
    Anne Frank - 1

    Deel een van een tweeluik uit over Anne Frank. Het dagboek dat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft geschreven is over de hele wereld bekend. Anne heeft de oorlog niet overleefd. Haar beste vriendin Hanneli leeft nog wel. Margreet praat met haar over Anne's leven. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Anne Frank - 2
    hetklokhuis.nl
    Anne Frank - 2

    Deel twee van het tweeluik over Anne Frank. Anne Frank zat tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan twee jaar ondergedoken in het Achterhuis. Daar schrijft ze haar wereldberoemde dagboek. Uiteindelijk belandt ze toch in een concentratiekamp, waar ook haar vriendin Hanneli gevangen zit. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Aparte wijken voor joden
    schooltv.nl
    Aparte wijken voor joden

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden joden steeds meer buitengesloten uit de samenleving. Ze moeten een jodenster dragen en wonen in speciale joodse wijken. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; De bezetting
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; De bezetting

    De Duitsers zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog de baas in Nederland. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Hoe was het om het bombardement van Rotterdam mee te maken?
    schooltv.nl
    Hoe was het om het bombardement van Rotterdam mee te maken?

    Tom is vijf jaar oud als Rotterdam gebombardeerd wordt door het Duitse leger in de Tweede Wereldoorlog. De huizen tegenover zijn huis stonden allemaal in brand. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Capitulatievlag
    schooltv.nl
    Capitulatievlag

    Waar stond de witte vlag in de Tweede Wereldoorlog voor? Rapper Gers Pardoel legt het uit!Dit voorwerp is te zien in Museum Rotterdam en OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Caribisch gebied in oorlog
    schooltv.nl
    Caribisch gebied in oorlog

    In 1940 is Curaçao een kolonie van Nederland. Maar in tegenstelling tot Nederland wordt het Caribische eiland niet bezet door de Duitsers. Toch gaat de tweede wereldoorlog hier niet ongemerkt voorbij. Twee ooggetuigen vertellen hun verhaal. Bekijk het filmpje van Jong in oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe was het leven in concentratiekamp Vught?
    schooltv.nl
    Hoe was het leven in concentratiekamp Vught?

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in concentratiekamp Vught onder andere joden, politieke gevangenen en homoseksuele mensen opgesloten door de Duitsers. Het leven in het kamp was zwaar. De gevangenen werden vernederd. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Deportatie
    verzetsmuseum.org
    Deportatie

    Lees op de website van het Verzetsmuseum over de deportatie van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

    x
  • Plaatje De Eerste Wereldoorlog
    schooltv.nl
    De Eerste Wereldoorlog

    Na de moord op de Oostenrijkse kroonprins Franz Ferdinand, breekt in 1914 de Eerste Wereldoorlog uit. Het wordt een bloedige oorlog tussen aan de ene kant de geallieerden (Engeland, Frankrijk, Rusland, en later de Verenigde Staten) en aan de andere kant de Centralen (Duitsland, Hongarije, Turkije). Bekijk...

    x
  • Plaatje Engelandvaarders
    schooltv.nl
    Engelandvaarders

    Als in Nederland de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, proberen veel mensen te vluchten naar Engeland, dat nog niet bezet is door de Duitsers. Vanuit Engeland werken ze aan de bevrijding van Nederland. Ook koningin Wilhelmina doet dat. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Anne Frank
    schooltv.nl
    Anne Frank

    Wereldberoemd is het dagboek van Anne Frank. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moet zij als joods meisje met haar familie onderduiken in het achterhuis van haar vaders kantoor in Amsterdam. In de tussentijd wordt haar vriendin Hanneli opgepakt en afgevoerd naar concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland....

    x
  • Plaatje Tijdlijn: Het leven van Anne Frank
    schooltv.nl
    Tijdlijn: Het leven van Anne Frank

    Anne Frank heeft de Tweede Wereldoorlog niet overleefd, maar haar dagboek wel. In ‘Het Achterhuis’ schrijft ze over onderduiken, de oorlog en haar gedachtes en gevoelens. Na de oorlog is haar dagboek wereldberoemd geworden. In deze tijdlijn scroll je door haar leven, van haar geboorte in...

    x
  • Plaatje Gelovige radio
    schooltv.nl
    Gelovige radio

    In de Tweede Wereldoorlog kwamen mensen de tijd door, door naar de radio te luisteren. Wat helpt jou door de tijd heen? Gers Pardoel vertelt er meer over! Dit voorwerp is te zien in het Kazemattenmuseum Kornwerderzand. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 13 in oorlog ; Gewapend verzet
    hetklokhuis.nl
    13 in oorlog ; Gewapend verzet

    De wapens voor de verzetsmensen tijdens de Tweede Wereldoorlog worden vaak door Engelse vliegtuigen gedropt. Soms gaat dat heel erg fout, zijn de verzetsmensen verraden en worden ze opgepakt door Duitse soldaten. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Honger in oorlog
    schooltv.nl
    Honger in oorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt voedsel steeds schaarser. Voedingsmiddelen gaan op de bon en mensen staan uren in de rij voor een bordje eten uit de gaarkeuken. Ze eten zelfs suikerbieten en kinderen worden eropuit gestuurd om voedsel te sprokkelen bij boerderijen. Veel mensen sterven van de honger....

    x
  • Plaatje Hongerwinter
    schooltv.nl
    Hongerwinter

    Monnik las in het dagboek van zijn oma over de hongerwinter van 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna schreef hij dit lied over de gaarkeukens, eten op de bon, hout zoeken voor de kachel en hongertochten om te smeken bij boeren om eten. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Drie vragen over de Jodenster
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de Jodenster

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote gele ster op je kleding dragen, zodat iedereen kon zien dat je Joods was: De Jodenster. Het Jeugdjurnaal geeft in dit filmpje antwoord op drie vragen over de Jodenster. Wat is een Jodenster? Waarom moesten Joodse mensen deze ster dragen? Waarom vonden de nazi's...

    x
  • Plaatje Jong in oorlog
    schooltv.nl
    Jong in oorlog

    Wat gebeurde er in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog? In deze schoolplaat vertellen ooggetuigen hoe het was om als kind de oorlog mee te maken. Zoom in op de kaart en ontdek de belangrijkste concentratiekampen, bombardementen en veldslagen in Nederland van 1940 tot 1945. Bekijk de Interactieve...

    x
  • Plaatje Joods Monument
    joodsmonument.nl
    Joods Monument

    Het Joods Monument gedenkt de meer dan 104.000 personen die in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog als joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Een website met namen, verhalen en herinneringen.

    x
  • Plaatje Kano Engelandvaarders
    schooltv.nl
    Kano Engelandvaarders

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog proberen heel veel mensen het vrije Engeland te bereiken. Gers Pardoel vertelt over een kano die gebruikt werd in de oorlog. Deze kano komt uit de privécollectie van de familie Peteri. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kind in het kamp in oorlog
    schooltv.nl
    Kind in het kamp in oorlog

    Fred Mouw is twee jaar als de Tweede Wereldoorlog begint. Freds vader is joods, maar zijn moeder niet. Eind 1944 zit het gezin ondergedoken, maar ze worden verraden en opgepakt door de Duitsers. De vader van Fred komt in doorvoerkamp Westerbork terecht, maar Fred en zijn moeder worden vrijgelaten. De...

    x
  • Plaatje Knikkers van Anne Frank
    schooltv.nl
    Knikkers van Anne Frank

    Knikkers zijn voor kinderen een bijzondere schat tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gers Pardoel vertelt over de knikkers van Anne Frank. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Een koude, hongerige winter
    schooltv.nl
    Een koude, hongerige winter

    Tulpen, suikerbieten en waterige soep. In de hongerwinter tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten de inwoners uit de steden in het noorden en westen van ons land op hongertocht om aan voedsel te komen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Nationale Jeugdstorm
    schooltv.nl
    De Nationale Jeugdstorm

    Duitse kinderen gingen tijdens de Tweede Wereldoorlog naar de Hitler-jugend. Voor Nederlandsekinderen was er ook zo'n vereniging, de Jeugdstorm. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederland bevrijd
    schooltv.nl
    Nederland bevrijd

    Ieder jaar, op 5 mei, is het feest: Bevrijdingsdag. Dan vieren we onze vrijheid sinds de Tweede Wereldoorlog. Voor die vrijheid hebben veel soldaten hard gevochten. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederlands-Indië in oorlogstijd
    schooltv.nl
    Nederlands-Indië in oorlogstijd

    De Japanners onderwerpen Nederlands-Indië aan hun gewelddadige regime. Duizenden Nederlanders en Indonesiërs sterven in Japanse werkkampen. Tot 2 Amerikaanse atoombommen op Japan een eind maken aan de Tweede Wereldoorlog, ook in Nederlands-Indië. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Onderduiken
    hetklokhuis.nl
    Onderduiken

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog duiken honderdduizenden mensen onder omdat ze vervolgd worden door de Duitsers. Joden, Sinti en Roma om wie ze zijn. En jonge mannen die niet in Duitsland willen werken, en mensen die in het verzet zitten om wat ze doen. Nienke praat met Pieter, Harry en Mieke, die om verschillende...

    x
  • Plaatje Hoe een oorlog begint (Liedje)
    schooltv.nl
    Hoe een oorlog begint (Liedje)

    Bij geschiedenis leer je dat de Tweede Wereldoorlog in Nederland begint op 10 mei 1940. Maar is een oorlog wel op een datum vast te pinnen? Daarover gaat dit lied, gezongen door Matteo van der Grijn. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De oorlog in Nederlands-Indië
    schooltv.nl
    De oorlog in Nederlands-Indië

    De Tweede Wereldoorlog treft niet alleen Nederlanders binnen de landsgrenzen. Ook overzee, in Nederlands-Indië, voelen Nederlanders dreiging. Niet vanuit Duitsland, maar vanuit Japan. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Pleegkind in oorlog
    schooltv.nl
    Pleegkind in oorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben veel gezinnen het niet breed. Het leven is duur, helemaal met veel monden om te voeden. Daarom brengen sommige ouders hun kinderen onder bij pleeggezinnen. Hoe is het om je veilige thuis te verlaten en te gaan wonen bij mensen die je niet kent? Twee ooggetuigen die...

    x
  • Plaatje Hannie Schaft, het meisje met het rode haar
    hannieschaft.nl
    Hannie Schaft, het meisje met het rode haar

    Hannie Schaft, het meisje met het rode haar, was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Op deze pagina lees je meer over haar leven. Deze informatie is ook handig voor een werkstuk of spreekbeurt.

    x
  • Plaatje Soldaat in Nederlands-Indië in oorlog
    schooltv.nl
    Soldaat in Nederlands-Indië in oorlog

    Julius Ernst woont in Nederlands-Indië als in 1940 ook in Azië de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Hij zit net als zijn vader in het KNIL, het koninklijk Nederlands Indisch leger en vecht tegen het Japanse leger. Als Nederlands-Indië zich overgeeft wordt Julius gedwongen te werken aan een...

    x
  • Plaatje Vechten voor de vijand in oorlog
    schooltv.nl
    Vechten voor de vijand in oorlog

    Arjen de Groot is tien jaar als de Tweede Wereldoorlog begint. Arjens vader sluit zich aan bij de NSB die met de Duitse bezetters samenwerken. Als geallieerde legers Nederland vanuit het zuiden bevrijden, besluit het gezin te vluchten naar Duitsland, waar Arjen terecht komt bij de Hitlerjugend. Hier...

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Verraad en verzet
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Verraad en verzet

    Els brengt in het geheim krantjes en posters rond. Gevaarlijk werk, want als de Duitsers erachter komen, kan ze zwaar gestraft worden. Over het Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Verzet en verraad
    schooltv.nl
    Verzet en verraad

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest het verzet voorzichtig zijn: ze gebruikten codes die de Duitsers niet konden ontcijferen. Toch ging het soms mis. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het verzet
    docukit.nl
    Het verzet

    Op 10 mei 1940 begon in Nederland de Tweede Wereldoorlog. De meeste mensen probeerden, vooral de eerste jaren, zo gewoon mogelijk door te leven. Ze deden braaf wat de Duitsers zeiden. Maar een klein aantal mensen vocht in het geheim door. Zij zaten in het verzet. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Verzet in oorlog
    schooltv.nl
    Verzet in oorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog maken de Duitsers de dienst uit in Nederland. Mensen die het niet met de Duitse overheersing eens zijn, gaan zich organiseren in het verzet. Ze proberen de Nazi’s te saboteren. Alles moet in het geheim, want als je gepakt wordt, word je opgesloten of vermoord. Twee...

    x
  • Plaatje Wie niet weg is wordt gezien (boek)
    schooltv.nl
    Wie niet weg is wordt gezien (boek)

    Een boek van Ida Vos. Beleef de Tweede Wereldoorlog door de ogen van het joodse meisje Rachel. Ze mag niet meer fietsen, geen verstoppertje meer spelen in het park, boodschappen doen op speciale tijden, en tenslotte moet ze zich echt gaan verstoppen, samen met haar zus Esther. Bekijk de animatie op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bevrijdingsdag 5 mei
    weetwatjeviert.nl
    Bevrijdingsdag 5 mei

    In mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. 5 jaar lang is Duitsland de baas in Nederland. Veel joden worden naar concentratiekampen gestuurd en overleven de oorlog niet. Op 5 mei 1945 geeft Duitsland zich over en is Nederland weer vrij. Die vrijheid vieren we nog ieder jaar. Lees erover op de...

    x
  • Plaatje Wat vieren we op 5 mei?
    schooltv.nl
    Wat vieren we op 5 mei?

    Op 5 mei is het feest: dan vieren we onze vrijheid. Dat hebben we te danken aan de geallieerden, die ons land in 1945 bevrijden van nazi-Duitsland. Bekijk de Clipphanger het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Arnhem, september 1944
    schooltv.nl
    Arnhem, september 1944

    In 1944 was Jan Eykelhoff 24 jaar. Hij hoorde bij een Nederlandse verzetsgroep en maakte de slag om Arnhem mee. Luister naar zijn verhaal in de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De bevrijders van de oorlog
    schooltv.nl
    De bevrijders van de oorlog

    Ted, Guy, Alan zijn drie geallieerde soldaten die, samen met vele anderen, Nederland hebben bevrijd van de Duitsers. Voor hen begint de bevrijding van West-Europa op 6 juni 1944. Op die datum landen geallieerde legers in Normandië. Vandaaruit trekken ze op richting het noorden en bereiken ze uiteindelijk...

    x
  • Plaatje Bevrijding
    hetklokhuis.nl
    Bevrijding

    Op 5 mei 2015 vierden we dat Nederland 70 jaar geleden werd bevrijd van de Duitse bezetters. De bevrijding van Nederland heeft bijna een jaar geduurd. In deze aflevering van Het Klokhuis zie je een deel van de Bevrijdingsroute en ontmoet je ooggetuigen die hun eigen bevrijdingsverhaal vertellen.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Bevrijding
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Bevrijding

    Als de overgave van de Duitse troepen in Nederland is getekend, viert het hele land feest. Geallieerde troepen worden door duizenden mensen aan de kant van de weg begroet, kinderen rijden mee op tanks, krijgen kauwgum en chocolade van de soldaten en dagenlang wordt er feest gevierd. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje De bevrijding begint
    schooltv.nl
    De bevrijding begint

    In 1943 verliest de Duitse bezetter steeds meer terrein in Europa. Alle ogen zijn gericht op Engeland, dat een invasie over zee voorbereidt. Alleen weet niemand wanneer die gaat plaatsvinden... Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bram overleeft een bombardement
    schooltv.nl
    Bram overleeft een bombardement

    Acteur Bram van der Vlugt is 10 jaar oud als hij het bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag overleeft. Het huis waarin hij samen met zijn vader en broertje woont brandt helemaal af. Zijn moeder was er niet, die was joods en opgepakt omdat ze geen ster wilde dragen. Na het bombardement moet het...

    x
  • Plaatje Een brug te ver
    schooltv.nl
    Een brug te ver

    Op 6 juni 1944 landden de Amerikaanse, Engelse en Canadese troepen aan de Franse kust. De Engelse generaal Montgomery maakte een plan om ook Nederland snel te bevrijden om daarna Duitsland binnen te vallen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje D-day
    schooltv.nl
    D-day

    Op 6 juni 1944 landen tienduizenden geallieerde soldaten op de Franse kust. De bevrijding van Europa kan beginnen. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom is Dodenherdenking op 4 mei?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom is Dodenherdenking op 4 mei?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Duitsers in Nederland
    schooltv.nl
    Duitsers in Nederland

    Toen de Duitsers Nederland hadden bezet, hadden Nederlanders weinig vrijheid. Sommigen kwamen in verzet, anderen sloten zich aan bij de NSB. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Duitsland geeft zich over
    schooltv.nl
    Duitsland geeft zich over

    De geallieerden drijven Hitler in het nauw. Hij kan geen kant meer op. Op straat vieren mensen de bevrijding van Nederland. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Engeland
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Engeland

    Over Nederlandse waaghalzen, die tijdens de bezetting naar het vrije Engeland vluchten, om zo te kunnen vechten tegen de Duitsers. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Anne Frank in concentratiekamp Bergen-Belsen
    schooltv.nl
    Anne Frank in concentratiekamp Bergen-Belsen

    Wat er is gebeurd met Anne Frank en haar familie nadat ze zijn gearresteerd in het Achterhuis heeft ze niet kunnen opschrijven in haar dagboek. In november 1944 worden Anne en haar zus Margot gescheiden van hun moeder en op transport gezet naar een ander concentratiekamp. In Bergen-Belsen worden de zusjes...

    x
  • Plaatje Anne Frank in doorgangskamp Westerbork
    schooltv.nl
    Anne Frank in doorgangskamp Westerbork

    Wat er is gebeurd met Anne Frank en haar familie nadat ze zijn gearresteerd in het Achterhuis heeft ze niet kunnen opschrijven in haar dagboek. Toch hebben we wel een idee wat er gebeurd is. Het is een vreselijk verhaal dat begint in de zomer van 1944 in Kamp Westerbork. Bekijk het filmpje van Het videodagboek...

    x
  • Plaatje Anne Frank in vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau
    schooltv.nl
    Anne Frank in vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau

    Wat er is gebeurd met Anne Frank en haar familie nadat ze zijn gearresteerd in het Achterhuis heeft ze niet kunnen opschrijven in haar dagboek. Toch hebben we wel een idee wat er gebeurd is. Nadat Anne en haar familie een tijdje gevangen zijn gehouden in Kamp Westerbork, worden ze op transport gezet...

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Anne Frank
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Anne Frank

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Mini-pad Anne Frank
    mini-pad-annefrank.yurls.net
    Mini-pad Anne Frank

    In dit mini-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over Anne Frank.

    x
  • Plaatje Na de dood van Anne Frank
    schooltv.nl
    Na de dood van Anne Frank

    In februari 1945 zijn Anne en Margot Frank in concentratiekamp Bergen-Belsen overleden. Anne’s moeder is een maand eerder overleden in het vernietigingskamp van Auschwitz-Birkenau en ook de andere bewoners van het Achterhuis zijn in Duitse kampen omgekomen. Alleen de vader van Anne, Otto Frank,...

    x
  • Plaatje Vensterplaat Anne Frank
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Anne Frank

    Op deze plaat over Anne Frank is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Wat is er gebeurd met Anne Frank?
    schooltv.nl
    Wat is er gebeurd met Anne Frank?

    Anne en haar familie worden net als veel andere Joden afgevoerd naar concentratiekampen. In deze kampen worden miljoenen Joden vermoord. Op die manier wil Hitler alle Joden in Europa uitroeien. Bekijk het filmpje van Het videodagboek van Anne Frank op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie heeft Anne Frank verraden?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wie heeft Anne Frank verraden?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Gebombardeerd horloge
    schooltv.nl
    Gebombardeerd horloge

    Gers Pardoel vertelt over een horloge dat stil blijft staan als de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau wordt gebombardeerd. Dit voorwerp is te zien in het Kazemattenmusem in Kornwerderzand. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gewapend verzet
    schooltv.nl
    Gewapend verzet

    Tijdens de Duitse bezetting is het Nederlandse verzet vooral uit op voedselbonnen voor onderduikers en wapens uit het buitenland. Omdat de Duitsers er niet achter mogen komen, gebruiken ze een speciale code: morse. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het dagboek van Anne Frank bestaat 75 jaar
    jeugdjournaal.nl
    Het dagboek van Anne Frank bestaat 75 jaar

    Op 12 juni 1942 kreeg Anne Frank een dagboekje voor haar verjaardag. Ze schreef er in tijdens de tijd dat ze zat ondergedoken in het Achterhuis. Haar dagboek werd later wereldberoemd. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. (Dit is een bericht van 12 juni 2017)

    x
  • Plaatje Hitler en nazi-Duitsland
    docukit.nl
    Hitler en nazi-Duitsland

    In 1919 werd Hitler lid van de Duitse Arbeiderspartij, een politieke partij met extreem nationalistische ideeën. De leden werden nationaal-socialisten of nazi’s genoemd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 100. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Wie was Hitler?
    schooltv.nl
    Wie was Hitler?

    Als Adolf Hitler in 1933 aan de macht komt, wil hij van Europa een groot Duits rijk maken. In 1939 valt hij Polen binnen en in 1940 is ook Nederland aan de beurt. De geallieerden weten de nazi’s in 1945 te verslaan. Hitler pleegt zelfmoord voor ze hem kunnen oppakken. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe kwam Hitler aan de macht?
    schooltv.nl
    Hoe kwam Hitler aan de macht?

    Adolf Hitler is niet tevreden met hoe het in Duitsland gaat en hij geeft de Joden daar de schuld van. Hij gaat de politiek in. In 1932 wordt zijn partij de grootste en wordt Hitler de baas van Duitsland. Hitler wil van heel Europa een groot Duits rijk maken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie was Adolf Hitler?
    educatie-en-school.infonu.nl
    Wie was Adolf Hitler?

    Informatie over Adolf Hitler. (Let op: deze site bevat reclame.)

    x
  • Plaatje Hongersnood in Nederland
    schooltv.nl
    Hongersnood in Nederland

    In de winter van 1944 is er bijna nergens eten meer te krijgen. Ook de brandstof is op terwijl Nederland een bitterkoude winter te wachten staat. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hongertochten
    schooltv.nl
    Hongertochten

    Omdat er tijdens de hongerwinter bijna geen eten is, trekken mensen naar het platteland om eten te zoeken. Ze ruilen hun bezittingen voor een stuk kaas of wat eieren. Veel mensen overleven de hongertochten niet. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Hongerwinter
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Hongerwinter

    In de Hongerwinter van 1944 is er in grote delen van Nederland een groot tekort aan voedsel. Duizenden mensen, vaak kinderen trekken er daarom dagelijks op uit op zoek naar voedsel. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Het einde van de hongerwinter
    schooltv.nl
    Het einde van de hongerwinter

    In 1944 spreken de geallieerden met de verliezende Duitsers af dat ze het bezette deel van Nederland voedsel mogen brengen. Met vliegtuigen voorzien ze mensen van bloem, suiker en meel. De hongerwinter is voorbij! Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe was het om de hongerwinter mee te maken?
    schooltv.nl
    Hoe was het om de hongerwinter mee te maken?

    Tom was 9 jaar tijdens de hongerwinter van 1944. Het zuiden van Nederland was al bevrijd. Als straf zorgden de Duitsers dat er geen voedsel meer naar het westen kon komen. Eten was schaars en Tom en vele andere leden honger. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Indië
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Indië

    Nederlands- Indië wordt door Japan onder de voet gelopen. Christiaan en zijn vader belanden in een mannenkamp waar ze onder vreselijke omstandigheden proberen te overleven. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Joden
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Joden

    Kaat (12 jaar, Amsterdam) wordt niet meer toegelaten in het zwembad of de bioscoop. Ze wordt verplicht om een gele Jodenster te dragen, en ze krijgt een grote J in haar persoonsbewijs gestempeld, zodat ze altijd herkenbaar is. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Joden worden weggevoerd
    schooltv.nl
    Joden worden weggevoerd

    De joden in Nederland leven voortdurend in angst voor de Duitsers. Sommige families duiken onder om niet opgepakt te worden. Maar honderdduizend Nederlandse joden worden in goederentreinen naar Duitsland weggevoerd en komen nooit meer terug. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Jodensterren op de rol
    schooltv.nl
    Jodensterren op de rol

    Vanaf 3 mei 1942 moeten alle joden van zes jaar en ouder zichtbaar op hun kleding aan de linkerzijde een zogenaamde Jodenster dragen. Gers Pardoel vertelt hier meer over. Dit voorwerp is te zien in het Joods Historisch Museum. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kamp Auschwitz
    schooltv.nl
    Kamp Auschwitz

    Een vernietigingskamp voor 1,5 miljoen joden. De Duitsers willen van de joden af. Daarom brengen ze hen naar zogenaamde concentratiekampen zoals Auschwitz. Daar worden ze ondergebracht in kale barakken en uiteindelijk vermoord. Bekijk het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Concentratiekamp Auschwitz (WikiKids)
    wikikids.nl
    Concentratiekamp Auschwitz (WikiKids)

    Informatie over het concentratiekamp Auschwitz uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Nederlands Auschwitz Comité
    auschwitz.nl
    Nederlands Auschwitz Comité

    Het Nederlands Auschwitz Comité organiseert jaarlijks op de laatste zondag van januari de herdenking van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz. Hier vind je informatie over de herdenking, over het Spiegelmonument in Amsterdam en de expositie in Auschwitz.

    x
  • Plaatje Spreekbeurtpakket Kamp Westerbork
    kampwesterbork.nl
    Spreekbeurtpakket Kamp Westerbork

    Ga jij een werkstuk over kamp Westerbork maken? Op de webstie vind je een werkstukwijzer, een boekje vol informatie, tips en verhalen. Natuurlijk kun je de werkstukwijzer ook gebruiken voor je spreekbeurt. Met behulp van dit boekje kun je aan je klasgenoten vertellen over de geschiedenis van kamp Westerbork...

    x
  • Plaatje Klikplaat Wordt Gemist
    i.micr.io
    Klikplaat Wordt Gemist

    Deze klikplaat geeft je een inkijk in het leven van joden vóór en tijdens de oorlog. En vertelt het verhaal van anti-joodse maatregelen tijdens de oorlog en hoe die ervaren werden. Deze klikplaat is een onderdeel van de online leeromgeving bij het project Wordt Gemist van het Joods Cultureel...

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Na de oorlog
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Na de oorlog

    De oorlog is afgelopen en Nederland is bevrijd. Het land ligt in puin en moet worden opgebouwd. Overal liggen onontplofte bommen en landmijnen die geruimd moeten worden. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Nederland bezet
    schooltv.nl
    Nederland bezet

    In bezet Nederland gaat het leven gewoon door. Maar als de Duitsers onze fietsen, benzine en goederen inpikken, moeten er creatieve oplossingen worden gezocht. Zoals voedselbonnen. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De oorlog in Nederland is voorbij
    schooltv.nl
    De oorlog in Nederland is voorbij

    Als de vrede ondertekend is, viert heel Nederland feest. Maar het gaat mis als Duitse soldaten op de menigte beginnen te schieten. Het zijn de laatste slachtoffers die de Duitsers maken in ons land, want de oorlog is voorbij. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oorlog en bevrijding
    zapp.nl
    Oorlog en bevrijding

    Op deze Zapp-pagina is van alles te vinden over oorlog en bevrijding!n Bekijk afleveringen, doe quizzen en kom meer te weten over de oorlog en de bevrijding van Nederland.

    x
  • Plaatje Operatie Market Garden
    schooltv.nl
    Operatie Market Garden

    De bevrijding van Nederland wordt tot staan gebracht als Operatie Market Garden mislukt. De Duitsers zijn te sterk voor de geallieerde parachutisten en troepen. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Putten in de oorlog
    hetklokhuis.nl
    Putten in de oorlog

    Van 1940-1945 werd Nederland bezet door nazi-Duitsland. Onschuldige mensen werden opgepakt zonder dat ze zich konden verdedigen. Dat gebeurde ook in Putten. Een half jaar voordat de oorlog zou eindigen, werden 659 mannen afgevoerd naar Duitsland. Die hadden niks gedaan, maar werden toch zonder proces...

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Arnhem
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Arnhem

    Samen met zijn opa houdt Joost (10 jaar, Arnhem) nauwgezet de razendsnelle opmars van de geallieerden bij. Wanneer duizenden parachutisten bij Arnhem landen zal Nederland toch ook snel bevrijd worden, hopen ze. Maar dat loopt helaas anders want de belangrijke slag om Arnhem wordt verloren. Bekijk deze...

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Een stad in brand
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Een stad in brand

    Als in mei 1940 Duitse troepen ons land binnen vallen proberen Nederlandse militairen met man en macht de Duitsers tegen te houden. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Truitje van hondenhaar
    schooltv.nl
    Truitje van hondenhaar

    Rapper Gers Pardoel legt meer uit over het truitje van hondenhaar. Dit voorwerp is te zien in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Alles wat je moet weten over de Tweede Wereldoorlog
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Alles wat je moet weten over de Tweede Wereldoorlog

    Misschien hebben jouw opa's en oma's de Tweede Wereldoorlog nog meegemaakt. Of misschien is het al te lang geleden. Tussen 1940 en 1945 leefde Nederland in oorlog. Een belangrijke periode in de geschiedenis. Op de website van Willem Wever wordt verteld wat je moet weten over de Tweede Wereldoorlog.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    hetklokhuis.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Ons land wordt vijf jaar bezet door nazi-Duitsland. Voor de nazi’s was niet iedereen gelijk. Joden, Roma en Sinti, gehandicapten en homoseksuelen werden gediscrimineerd en vermoord. Chris de Leeuw was nog een kind toen de oorlog uitbrak, een...

    x
  • Plaatje Wat is er in de Hollandsche Schouwburg gebeurd?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat is er in de Hollandsche Schouwburg gebeurd?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Vermommingsbril Hannie Schaft
    schooltv.nl
    Vermommingsbril Hannie Schaft

    In de Tweede Werelfoorlog vermomden verzetsstrijders zich om het de bezetters zo moeilijk mogelijk te maken. Gers Pardoel vertelt over de vermommingsbril van Hannie Schaft. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Vernietiging
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Vernietiging

    Roos (13 jaar, Amsterdam) is met haar ouders opgepakt en weggevoerd naar doorgangskamp Westerbork. Hier wachten ze op transport naar de vernietigingskampen in Polen. Niemand wil naar het onbekende oosten, waar nog nooit iemand is teruggekeerd. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Verzet tegen de Duitsers
    schooltv.nl
    Verzet tegen de Duitsers

    Veel Nederlandse jongens en mannen moeten werken voor de Duitsers. Maar vaak willen ze dat niet en duiken ze onder. Er vormen zich verzetsgroepen die hen helpen door identiteitspapieren te vervalsen en voedselbonnen te stelen.Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waar blijven ze nou? (Liedje)
    schooltv.nl
    Waar blijven ze nou? (Liedje)

    In 1944 wordt het zuiden van Nederland bevrijd. De rest van ons land moet de hongerwinter doorstaan. Ook vandaag de dag zijn er mensen op de vlucht voor oorlog. Dit liedje gaat over wachten op bevrijding. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • x
  • Plaatje Waarom vluchtten er Belgen naar Nederland?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom vluchtten er Belgen naar Nederland?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Denkboek.nl
    denkboek.nl
    Denkboek.nl

    Op denkboek.nl kun je van alles ontdekken en leren over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren. In de tijdlijn ontdek je wat er gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de vrijheidswijzer mag jij vertellen wat vrijheid voor jou betekent. In de kijkwijzer wordt uitgelegd wat er gebeurt tijdens...

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog
    zapp.nl
    13 in de oorlog

    13 in de Oorlog is een televisieserie van 13 afleveringen en neemt je mee terug naar de Tweede Wereldoorlog en vertelt wat er allemaal gebeurde en hoe het is om tijdens de oorlog op te groeien.Op de website kun je de uitzendingen nog eens bekijken en het spel spelen.

    x
  • Plaatje 80 jaar vrijheid
    vrijheid.nl
    80 jaar vrijheid

    In 2024 en 2025 herdenken we dat er 80 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven. We vieren vrijheid niet alleen, maar samen. Want vrijheid deel je met elkaar. Lees er meer over op deze website.

    x
  • Plaatje Het Achterhuis
    schooltv.nl
    Het Achterhuis

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog moeten veel mensen onderduiken: ze verstoppen zich voor de Duitsers. Ook Anne Frank moet onderduiken. Samen met haar familie zit ze twee jaar ondergedoken in het achterhuis van het bedrijf van haar vader. Het Achterhuis is nu een museum. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis...

    x
  • Plaatje Arbeitseinsatz
    schooltv.nl
    Arbeitseinsatz

    In Duitsland worden tijdens de Tweede Wereldoorlog steeds meer mannen opgeroepen voor het leger. Mede daardoor ontstaat een tekort aan arbeiders in de fabrieken. Om het tekort aan te vullen worden mannen uit bezette landen gedwongen te werken in Duitsland: de arbeitseinsatz. Bekijk het filmpje van Jong...

    x
  • Plaatje Bij het verzet
    schooltv.nl
    Bij het verzet

    Niet iedereen gaf zich tijdens de Tweede Wereldoorlog zomaar gewonnen aan de Duitsers. Sommige mensen gingen in verzet. Ze drukten stiekem krantjes of plakten posters tegen de Duitsers. Maar als je gepakt werd, hadden de Duitsers geen genade. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bunkerdag
    bunkerdag.nl
    Bunkerdag

    Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, vallen het meest op. Normaal zijn de bunkers gesloten, maar op zaterdag 25 mei zijn de bunkers van Zeeland tot de Waddeneilanden voor één dag open!...

    x
  • Plaatje Wie was Churchill?
    schooltv.nl
    Wie was Churchill?

    Als premier sleept Winston Churchill de Britten door de Tweede Wereldoorlog. Hij begint zijn carrière als oorlogsjournalist in het leger. Daarna gaat hij de politiek in, en verder schildert, schrijft en rookt hij veel. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Biesbosch, grens tussen bezet en bevrijd Nederland
    schooltv.nl
    De Biesbosch, grens tussen bezet en bevrijd Nederland

    Martin en Wim wonen tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de rand van de Biesbosch, een moerassig getijdengebied in het midden van ons land. Zij vertellen er over in het filmpje van Jong in oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Dodendraad
    schooltv.nl
    De Dodendraad

    Tijdens de Eerste Wereldoorlog is Nederland neutraal. Veel Belgen besluiten daarom tijdelijk naar Nederland te vluchten uit angst voor de oorlog in eigen land. Maar deze vlucht is niet zonder risico. Om te voorkomen dat Belgen naar Nederland vluchten, leggen de Duitsers een elektrisch prikkeldraad aan....

    x
  • Plaatje Anne Frank Kennisbank
    research.annefrank.org
    Anne Frank Kennisbank

    In deze online Anne Frank Kennisbank vind je heel veel informatie over de geschiedenis van Anne Frank en de andere zeven onderduikers van het Achterhuis, in de context van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging. Let op: de meeste informatie is geschreven voor volwassen. Vraag om hulp als je dingen...

    x
  • Plaatje Het speciale NOS Jeugdjournaal over herdenken
    jeugdjournaal.nl
    Het speciale NOS Jeugdjournaal over herdenken

    Bekijk hier de speciale aflevering van het NOS Jeugdjournaal met de verhalen van de Joodse meisjes Sonja en Hanneke. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, verandert hun leven enorm en lopen ze steeds meer gevaar. Hoe is het met de twee kinderen gegaan? Verslaggever Joanke vertelt je over het leven van...

    x
  • Plaatje Herinneringscentrum Kamp Westerbork
    kampwesterbork.nl
    Herinneringscentrum Kamp Westerbork

    De mensen die in de Tweede Wereldoorlog naar kamp Westerbork moesten, verbleven daar vaak niet erg lang. Soms maar enkele dagen. Daarna werden ze maar kampen in Oost-Europa gedeporteerd. In het museum van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt over het leven van slachtoffers en overlevenden van...

    x
  • Plaatje Adolf Hitler
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Adolf Hitler

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Adolf Hitler, Duitse dictator die verantwoordelijk was voor de Tweede Wereldoorlog.

    x
  • Plaatje De hongerwinter
    schooltv.nl
    De hongerwinter

    Tijdens het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog brak een strenge winter aan, de hongerwinter. Mensen hadden weinig te eten en er kwamen veel mensen om door de honger. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ik ben onzichtbaar
    zapp.nl
    Ik ben onzichtbaar

    Het poppenhuis van Marjan Drukker, de kinderviool van Alida van Strien, het tafelvoetbalspel van Nico Croese… deze voorwerpen waren van Joodse kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun kostbare spullen in bewaring achterlieten bij anderen, voordat ze moesten onderduiken of werden afgevoerd....

    x
  • Plaatje In Westerbork worden 102.000 namen voorgelezen (Jeugdjournaal)
    jeugdjournaal.nl
    In Westerbork worden 102.000 namen voorgelezen (Jeugdjournaal)

    In Westerbork in Drenthe zijn mensen sinds woensdagavond (22 januari 2020) bezig met het voorlezen van 102.000 namen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Nederland werden weggevoerd en vermoord. Namen van Joden, Sinti en Roma, van volwassenen en kinderen. Het Jeugdjournaal geeft antwoord...

    x
  • Plaatje De opa en oma van Lukas zaten in een Jappenkamp
    schooltv.nl
    De opa en oma van Lukas zaten in een Jappenkamp

    De opa en oma van Lukas woonden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Toen de Japanners het land bezetten, sloten ze Nederlanders op in zogenaamde Jappenkampen. Zo ook de opa en oma van Lukas. Bekijk het filmpje van Nationale kinderherdenking, 4 mei op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kamp Westerbork
    schooltv.nl
    Kamp Westerbork

    Een doorgangskamp in Drenthe. Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden weggevoerd, kwamen terecht in kampen als Westerbork. Daar moesten ze werken voor de Duitsers, maar er was ook ruimte voor school en sport. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Naar school in oorlog
    schooltv.nl
    Naar school in oorlog

    In mei 1940 begint de Tweede Wereldoorlog ook in Nederland. De Duitsers worden de baas in ons land. Ondanks de bezetting gaat iedereen weer aan het werk en gaan de kinderen gewoon naar school, maar de school is wel veranderd. Betty en Maria vertellen hoe dat was in Nederland en Joop vertelt over zijn...

    x
  • Plaatje Nationaal monument kamp Vught
    nmkampvught.nl
    Nationaal monument kamp Vught

    Kamp Vught was een van de drie Duitse concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat is een concentratiekamp? En hoeveel gevangenen zaten er in Kamp Vught? Op deze pagina wordt antwoord gegeven op veelgestelde vragen.

    x
  • Plaatje Nationale herdenking 15 augustus
    15augustus1945.nl
    Nationale herdenking 15 augustus

    Op 15 augustus 1945, kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in toenmalig Nederlands-Indië en daarmee in het hele Koninkrijk der Nederlanden. Alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië worden op 15 augustus herdacht. Lees meer over de herdenking...

    x
  • Plaatje Nederland in puin
    schooltv.nl
    Nederland in puin

    Nederland is dan wel bevrijd, maar de Tweede Wereldoorlog eist ook na 5 mei 1945 nog slachtoffers. Dagelijks vallen er doden door Duitse landmijnen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Onderduiken in Friesland
    schooltv.nl
    Onderduiken in Friesland

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog lopen veel mensen risico om opgepakt te worden door de Duitsers. Als je Joods bent, of als je in het verzet zit bijvoorbeeld. De vader van Harry Stienis wordt bij een razzia gearresteerd en Harry en zijn moeder moeten onderduiken in Friesland. Bekijk het filmpje van het...

    x
  • Plaatje Onderduiken in oorlog
    schooltv.nl
    Onderduiken in oorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog moeten veel Joden onderduiken om aan vervolging te ontkomen. Betty is joods en haar ouders hebben een onderduikadres voor haar geregeld. Maria moet ook onderduiken, niet omdat zij joods is, maar omdat haar vader niet wil meewerken met de Duitsers. Bekijk het filmpje van...

    x
  • Plaatje Onderduiken om niet naar Duitsland te hoeven
    schooltv.nl
    Onderduiken om niet naar Duitsland te hoeven

    In de Tweede Wereldoorlog worden niet alleen Joden opgepakt, ook mannen lopen gevaar. De Duitsers dwingen hen om in Duitsland te komen werken. Pieter Huijskens weet te vluchten en duikt onder in een boerderij in Noord-Brabant. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het speciale NOS Jeugdjournaal over oorlog en herdenken
    jeugdjournaal.nl
    Het speciale NOS Jeugdjournaal over oorlog en herdenken

    Bekijk hier de extra uitzending van het NOS Jeugdjournaal waarin je verhalen hoort van vier mensen die als kind een oorlog hebben meegemaakt. Vier verschillende oorlogen en dus vier verschillende verhalen, maar er zijn opvallend veel overeenkomsten. Bert Woudstra was 8 jaar toen de Tweede Wereldoorlog...

    x
  • Plaatje Oorlog Stories
    kinderpodcasts.nl
    Oorlog Stories

    Luister hier naar de podcast waarin dagboekverhalen van oorlogskinderen uit de Tweede Wereldoorlog worden verteld.

    x
  • Plaatje Oorlogsmonumenten
    schooltv.nl
    Oorlogsmonumenten

    In vrijwel elke plaats in Nederland staan oorlogsmonumenten. Zij herinneren aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Manfred von Richthofen
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Manfred von Richthofen

    Manfred von Richthofen was de bekendste en meest gevreesde Duitse gevechtspiloot uit de Eerste Wereldoorlog. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.

    x
  • Plaatje Slag bij de Somme
    schooltv.nl
    Slag bij de Somme

    De Eerste Wereldoorlog, die duurde van 1914 - 1918, is vooral bekend geworden als een 'loopgravenoorlog'. In de zomer van 1916 willen de geallieerden een doorbraak forceren bij de rivier de Somme. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Slag om de Schelde - Bevrijding Vlissingen
    viewpure.com
    Slag om de Schelde - Bevrijding Vlissingen

    De Slag om de Schelde was een belangrijke militaire gebeurtenis aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. In dit filmpje zoeken kinderen uit hoe het precies zit met de Slag om de Schelde.

    x
  • Plaatje De slag om de Schelde
    oorlogsbronnen.nl
    De slag om de Schelde

    Lees hier over de Slag om de Schelde, een militaire aanval tijdens de Tweede Wereldoorlog om Noord-België en zuidwest Nederland te bevrijden.

    x
  • Plaatje Staakt! Staakt!
    schooltv.nl
    Staakt! Staakt!

    Staakt! Staakt! Stond er op de pamfletten. En driehonderdduizend Amsterdammers legden het werk neer in februari 1941. Midden in de Tweede Wereldoorlog. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ten strijde in oorlog vechten tegen de Duitsers
    schooltv.nl
    Ten strijde in oorlog vechten tegen de Duitsers

    Als de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnenvallen, vecht Nederland terug. Jongens vanaf 16 jaar zijn het jaar daarvoor al opgeroepen voor militaire dienst. Ze hebben geen idee wat hen te wachten staat. Hoe hebben zij de Tweede Wereldoorlog ervaren? De jongens van toen vertellen hun verhaal. Bekijk...

    x
  • Plaatje Alan Turing
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Alan Turing

    Alan Turing was een briljante wiskundige ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Alan Turing.

    x
  • Plaatje Van oorlog bevrijd
    schooltv.nl
    Van oorlog bevrijd

    Na de Tweede Wereldoorlog is iedereen het erover eens: dit mag nooit meer gebeuren. Op de dag dat Duitsland zich overgeeft, vieren we in Nederland Bevrijdingsdag: 5 mei. Hoe ging het eraan toe op de allereerste Bevrijdingsdag in 1945? Ooggetuigen vertellen. Bekijk het filmpje van Jong in Oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De vernietigingskampen
    schooltv.nl
    De vernietigingskampen

    Vanuit Kamp Westerbork worden joden in de Tweede Wereldoorlog naar Oost-Europa gedeporteerd. Een lange reis in overvolle veewagons. Ze weten nog niet welke gruwelen hen te wachten staan. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het Verscholen Dorp
    schooltv.nl
    Het Verscholen Dorp

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog duiken veel mensen onder. Een bijzondere onderduikplek is het Verscholen Dorp op de Veluwe. 80 mensen zitten hier in houten hutjes ondergedoken. Tot ze worden ontdekt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Waalsdorpervlakte
    schooltv.nl
    De Waalsdorpervlakte

    Op 4 mei herdenken we de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Ook op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag. En dat is niet zomaar: op deze plek werden meer dan 250 verzetsstrijders doodgeschoten door de Duitsers. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Richard Winters
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Richard Winters

    Richard Winters een van de bekendste Amerikaanse helden uit de Tweede Wereldoorlog. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.

    x
  • Plaatje Wraak op de NSB
    schooltv.nl
    Wraak op de NSB

    Na de bevrijding willen veel mensen wraak nemen op de NSB'ers die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben geholpen. Mensen die de Duitsers hebben gesteund worden openlijk afgeranseld of te werk gesteld in werkkampen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is 4 mei?
    kidsweek.nl
    Wat is 4 mei?

    Op 4 mei is heel Nederland om 8 uur ’s avonds twee minuten stil. We herdenken dan de mensen die gestorven zijn door geweld in een oorlog. Waarom herdenken we die mensen, en hoe doe je dat eigenlijk, herdenken? Lees de uitleg op de website van Kidsweek / Samsam.

    x
  • Plaatje Wat gebeurde er in Auschwitz en andere kampen?
    schooltv.nl
    Wat gebeurde er in Auschwitz en andere kampen?

    Anne Frank en haar familie komen in 1944 terecht in kamp Auschwitz. De gevangenen moeten dwangarbeid doen en krijgen bijna niets te eten en drinken. Mensen die te zwak zijn om te kunnen werken worden vermoord in de gaskamers. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Opgroeien met de Berlijnse muur
    schooltv.nl
    Opgroeien met de Berlijnse muur

    De opa van Emil groeide op in Oost-Duitsland maar vluchtte zodra hij kon naar het vrije Westen. Het oosten en het westen van het land en van de stad Berlijn werden van elkaar gescheiden door een muur die in 1989 werd afgebroken. Hoe was het om op te groeien en geen vrijheid te kennen? Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje De bevrijding
    schooltv.nl
    De bevrijding

    'Trees heeft een Canadees' Als Nederland is bevrijd, zijn de geallieerden soldaten erg populair bij de meisjes. Zo populair, dat er duizenden baby's worden geboren uit relaties met Engelsen en Canadezen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bevrijdingsdag
    schooltv.nl
    Bevrijdingsdag

    Met het aansteken van het bevrijdingsvuur in de nacht van 4 op 5 mei begint Bevrijdingsdag. Wij vieren dan dat je in Nederland vrij kunt leven. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bommen op Rotterdam
    schooltv.nl
    Bommen op Rotterdam

    Luchtalarm! Duitse bommenwerpers bestoken de binnenstad van Rotterdam. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bunkers
    hetklokhuis.nl
    Bunkers

    Langs de kust van Nederland staan wel honderden bunkers. Sommigen zijn nog goed zichtbaar, anderen liggen diep begraven onder meters zand. Hoe komen die bunkers hier en hoe was het om daar in te leven? Om daar achter te komen mag Sosha mee als één van deze bunkers wordt opgegraven. Bekijk...

    x
  • Plaatje Winston Churchill
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Winston Churchill

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Winston Churchill, Britse premier, oorlogsheld, schrijver en Nobelprijswinnaar.

    x
  • Plaatje Wat is een concentratiekamp?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat is een concentratiekamp?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is een davidster?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat is een davidster?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Deze plek werd 80 jaar geleden als eerst bevrijd
    jeugdjournaal.nl
    Deze plek werd 80 jaar geleden als eerst bevrijd

    In 2025, op 5 mei, wordt gevierd dat heel Nederland 80 jaar geleden is bevrijd. Maar de bevrijding van Nederland begon al eigenlijk eerder, in 1944. De bevrijding begon toen in Limburg. Als eerst werd het dorpje Mesch bevrijd. Op 12 september 2024 werd dat herdacht en gevierd. Bekijk het filmpje op de...

    x
  • Plaatje Dodenherdenking
    schooltv.nl
    Dodenherdenking

    Ieder jaar op 4 mei is het monument op De Dam het decor van een bijzondere bijeenkomst: Dodenherdenking. Iedereen die hier naartoe komt is om precies 8 uur twee minuten stil. Vooraf wordt in de Nieuwe Kerk een bijeenkomst gehouden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Duitsland valt Nederland binnen
    schooltv.nl
    Duitsland valt Nederland binnen

    Op 10 mei 1940 valt Duitsland Nederland binnen. Het Nederlandse leger vecht uit alle macht terug, maar na een paar dagen is Rotterdam verwoest en geeft Nederland zich over. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Februaristaking
    schooltv.nl
    Februaristaking

    In februari 1941 wordt er voor het eerst door een grote groep mensen geprotesteerd tegen de bezetting van de Duitsers in Nederland. Sinds mei 1940 zijn ze bij ons de baas. Waarom nu dat protest? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Februaristaking (WikiKids)
    wikikids.nl
    Februaristaking (WikiKids)

    De Februaristaking was een verzetsactie in Amsterdam tegen de Duitse bezetter. Lees er over op Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Anne Frank ; de tijdlijn
    annefrank.org
    Anne Frank ; de tijdlijn

    In deze tijdlijn staan 34 belangrijke gebeurtenissen voor, tijdens en na het leven van Anne Frank tussen 1914 en 1960.

    x
  • Plaatje Canon-pad Anne Frank
    canon-pad-annefrank.yurls.net
    Canon-pad Anne Frank

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over Anne Frank.

    x
  • Plaatje Het dagboek van Anne Frank
    schooltv.nl
    Het dagboek van Anne Frank

    Tijdens haar verblijf in het Achterhuis schreef Anne haar belevenissen op in een dagboek. Bekijk hier het fimpje van Schooltv.nl over het dagboek van Anne Frank. Met kennistest en werkblad.

    x
  • Plaatje Plus+pad Anne Frank
    plus-pad-annefrank.yurls.net
    Plus+pad Anne Frank

    In dit pluspad (voor kinderen die iets meer aankunnen) bekijk je een filmpje of website en beantwoord je de vragen in het 'raadselstraatje'. Zo kom je veel te weten over Anne Frank.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt Anne Frank
    spreekbeurt-annefrank.yurls.net
    Spreekbeurt Anne Frank

    Op deze pagina vind je handige websites, filmpjes, plaatjes en nuttige tips voor een spreekbeurt over Anne Frank.

    x
  • Plaatje Webpad Anne Frank
    webpad-annefrank.yurls.net
    Webpad Anne Frank

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over Anne Frank.

    x
  • Plaatje Wie was Anne Frank?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wie was Anne Frank?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Gedichtenwedstrijd: Owen herdenkt. Hoe herdenk jij?
    billybones.shop
    Gedichtenwedstrijd: Owen herdenkt. Hoe herdenk jij?

    Doe mee aan de gedichtenwedstrijd. Luister naar het verhaal Owen en de soldaat, geschreven door Lisa Thompson en laat je inspireren door Owen. Vertel in een gedicht wat vrijheid voor jou betekent of hoe jij herdenkt. En aan wie je dan denkt. Kijk op deze website als je mee wilt doen. Je kunt hier ook...

    x
  • Plaatje Het extra NOS Jeugdjournaal over herdenken
    jeugdjournaal.nl
    Het extra NOS Jeugdjournaal over herdenken

    Hoe is het om als kind een oorlog mee te maken? En wat verandert er dan op school? Je ziet het in het extra NOS Jeugdjournaal over herdenken. Dit is een uitzending van 4 mei 2024.

    x
  • Plaatje Waarom haatte Hitler Joden?
    schooltv.nl
    Waarom haatte Hitler Joden?

    Hitler geeft Joden de schuld van alles wat er niet goed gaat in Duitsland. Er komen steeds meer anti-Joodse maatregelen. Aan het eind van de oorlog zijn er meer dan 6 miljoen Joden door Hitler gedood. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Holocaust (WikiKids)
    wikikids.nl
    Holocaust (WikiKids)

    Informatie over de Holocaust uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Wat was de Holocaust?
    jeugdjournaal.nl
    Wat was de Holocaust?

    Lees de uitleg op de website van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Jodenvervolging
    schooltv.nl
    Jodenvervolging

    Joodse en niet-Joodse Nederlanders leven prima met elkaar samen. Tot Adolf Hitler zegt dat alle ellende in Europa de schuld is van de joden. Joden worden steeds meer buitengesloten. Bekijk het filmpje in Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kinderbevrijdingslied
    kleynkoor.academy
    Kinderbevrijdingslied

    Vrijheid, zing omdat je zingen mag. Vrijheid, dans omdat je dansen mag. De maand mei staat in het teken van bevrijding. Zing, dans en doe mee jij ook mee met dit speciale kinderbevrijdingslied? De tekst, muziek en dans vind je op deze site van de Kleynkoor Academy.

    x
  • Plaatje Landverraders
    schooltv.nl
    Landverraders

    NSB'ers helpen de Duitsers bij het oppakken van joden en worden daarvoor rijkelijk beloond. Maar ze worden door veel Nederlanders gezien als 'vuile landverraaiers'. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Luchtalarm! 14 mei 1940
    schooltv.nl
    Luchtalarm! 14 mei 1940

    Een interview met Gerard Martens. Hij maakte op 14 mei 1940 het bombardement in Rotterdam mee. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Na de oorlog
    schooltv.nl
    Na de oorlog

    Wie in de oorlog de Duitsers heeft geholpen, wordt na de bevrijding gestraft. Ze worden opgesloten en moeten zwaar werk doen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nationaal Holocaustmuseum
    jck.nl
    Nationaal Holocaustmuseum

    Het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam, het museum over de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland, opent op 11 maart 2024 voor het publiek. Wil je meer weten over dit museum en over wat je daar kunt zien, kijk dan op deze website.

    x
  • Plaatje Nationaal monument kamp Amersfoort
    kampamersfoort.nl
    Nationaal monument kamp Amersfoort

    Kamp Amersfoort was in de periode 1941-1945 een verzamelplaats voor meer dan 35.000 gevangenen van de Duitse politie. Het kamp werd volledig gesloopt maar diverse overblijfselen, monumenten en reconstructies herinneren aan deze periode. Kijk op de website voor meer informatie.

    x
  • Plaatje Nationale Dodenherdenking
    schooltv.nl
    Nationale Dodenherdenking

    Ieder jaar komen op 4 mei duizenden mensen naar de Nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Wat doen ze daar? Wie herdenken ze? En wat betekenen de kransen die gelegd worden door de koning of koningin? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederland bevrijd
    schooltv.nl
    Nederland bevrijd

    Na de oorlog keren Nederlandse krijgsgevangenen terug uit Duitsland. Maar de terugkeer is niet altijd een vrolijk weerzien. Hun huis, hun familie; ze zijn vaak alles kwijt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederland in oorlog
    schooltv.nl
    Nederland in oorlog

    Er was paniek en totale ontreddering in Nederland na de inval van Duitse legers in mei 1940. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederland in oorlog
    schooltv.nl
    Nederland in oorlog

    Duizenden jongens en mannen melden zich bij het leger om Nederland te beschermen tegen de Duitsers. Maar Nederland is slecht voorbereid op een oorlog. Onze kanonnen zijn bijna 100 jaar oud en de kogels zijn bijna op. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Leven in Nederlands-Indië in oorlog
    schooltv.nl
    Leven in Nederlands-Indië in oorlog

    Indonesië is in 1940 een kolonie van Nederland. Het land heet dan Nederlands-Indië. In 1942 wordt Nederlands-Indië bezet door het Japanse leger. Voor de Japanners is er geen plaats meer in het land voor blanke mensen of voor mensen met een gemengde afkomst. Joop en Karin vertellen er over....

    x
  • Plaatje Nieuw Hollandse Waterlinie
    hollandsewaterlinies.nl
    Nieuw Hollandse Waterlinie

    De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie van 85 kilometer lang. De linie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch en is 3 tot 5 kilometer breed. Ze bestaat uit 45 forten, 6 vestingen, 2 kastelen, 85 mitrailleurkazematten, ruim 700 betonnen schuilplaatsen en kazematten en ruim 100 militaire...

    x
  • Plaatje Nieuwe Hollandse Waterlinie
    waterliniemuseum.nl
    Nieuwe Hollandse Waterlinie

    Op de website van het Waterliniemuseum lees je allerlei weetjes over de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

    x
  • Plaatje Nieuwe Hollandse Waterlinie (WikiKids)
    wikikids.nl
    Nieuwe Hollandse Waterlinie (WikiKids)

    Informatie over de Nieuwe Hollandse Waterlinie uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Onderduiken
    schooltv.nl
    Onderduiken

    Het is oorlog. De Duitsers zijn de baas in ons land. Op een vroege ochtend vertrekt de familie Frank naar een geheim adres. Waarom? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met kennistest en werkblad.

    x
  • Plaatje Op houten banden
    kinderpodcasts.nl
    Op houten banden

    Op houten banden is een podcast voor kinderen over de bevrijding van Nederland in 1944-1945. Luister hier naar de afleveringen van deze podcast.

    x
  • Plaatje De opkomst van de NSB
    schooltv.nl
    De opkomst van de NSB

    De Nationaal Socialistische Beweging. Als het steeds slechter gaat met Nederland, geloven veel mensen niet meer in de regering. Daarom vestigen veel mensen hun hoop op Anton Mussert van de NSB, die in de lijn van Hitler de crisis zal oplossen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Owen herdenkt. Hoe herdenk jij?
    soundcloud.com
    Owen herdenkt. Hoe herdenk jij?

    In deze podcast kan je het verhaal Owen en de soldaat, geschreven door Lisa Thompson, luisteren.

    x
  • Plaatje Rotterdam gebombardeerd
    schooltv.nl
    Rotterdam gebombardeerd

    Duitsland maakt korte metten met de Nederlandse tegenstand. De Duitsers bombarderen Rotterdam en eisen dat Nederland zich overgeeft, anders zullen ze nog meer steden vernielen. Nederland heeft geen keus. Vanaf 14 mei 1940 is Duitsland de baas in ons land. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Webpad de slag om Arnhem
    webpad-de-slag-om-arnhem.yurls.net
    Webpad de slag om Arnhem

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de Slag om Arnhem.

    x
  • Plaatje Staken tegen Jodenvervolging in oorlog
    schooltv.nl
    Staken tegen Jodenvervolging in oorlog

    Nederland is vanaf mei 1940 bezet door de Duitsers, die ook in ons land nieuwe regels instellen waardoor de vrijheid van Joodse Nederlanders steeds meer wordt ingeperkt. Zo worden ze ontslagen en mogen ze op sommige plekken zoals parken, winkels en bioscopen niet meer komen. Maar in 1941 komen sommige...

    x
  • Plaatje Wij zijn vrij
    wijzijnvrij.org
    Wij zijn vrij

    Vrijheid is niet vanzelfsprekend, dat is iedereen nu wel duidelijk. Op deze speciale kinderwebsite over (on)vrijheid vertellen vijf mensen hun verhaal over wat ze hebben meegemaakt en wat het was om niet vrij te zijn.

    x
  • Plaatje Hoe is de atoomboom onstaan?
    schooltv.nl
    Hoe is de atoomboom onstaan?

    Net voor de Tweede Wereldoorlog begon de Verenigde Staten te testen met een nieuw soort bom. De atoombom. Deze werd bedacht voor een team wetenschappers waar Robert Oppenheimer de baas over was. In de Tweede Wereldoorlog werd de atoombom gebruikt voor de Verenigde Staten om de Japanse steden Nagasaki...

    x
  • Plaatje April-meistakingen 1943
    hetklokhuis.nl
    April-meistakingen 1943

    In Nederland was het van 1940 tot 1945 oorlog. De nazi’s waren de baas, en wie tegen ze inging riskeerde zijn leven. Toch vond in het voorjaar van 1943 de grootste opstand tegen de nazi's plaats. Door te staken – ofwel het werk neer te leggen – kwamen Nederlanders in het hele land in...

    x
  • Plaatje Dwangarbeid
    hetklokhuis.nl
    Dwangarbeid

    Co (97) en Wim (96) zijn nog geen achttien jaar als ze aan het begin van de Tweede Wereldoorlog verplicht moeten gaan werken voor de nazi's in Duitsland. En zij waren niet de enigen. Het ging in totaal om meer dan een half miljoen mannen. Ze bleven vaak jaren weg en konden moeilijk contact hebben met...

    x
  • Plaatje Canon - Europa
    hetklokhuis.nl
    Canon - Europa

    Nizar bezoekt het hart van Europa: het Europees Parlement in Brussel. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen een aantal landen op het idee dat het slimmer was om samen te werken, en zo ontstond de Europese Unie. De 27 aangesloten landen bedenken daar allemaal wetten, maar wat zien wij daar nou van terug in...

    x
  • Plaatje Indonesië in de oorlog
    hetklokhuis.nl
    Indonesië in de oorlog

    Honderden jaren was Nederland de baas in grote delen van wat we nu kennen als Indonesië. Janouk gaat vierhonderd jaar terug in de tijd en ziet hoe Nederland delen van het eilandenrijk met geweld veroverde. Veel Indonesiërs wilden een eigen land. In augustus 1945, kort na het einde van de Tweede...

    x
  • Plaatje Wrakduiken in de Noordzee
    schooltv.nl
    Wrakduiken in de Noordzee

    Op de bodem van de Noordzee liggen wrakken van Britse schepen uit de Eerste Wereldoorlog. Meer dan 1400 mannen zijn er verdronken. Maar om de wrakken heen is een heleboel nieuw zeeleven ontstaan. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Twee minuten stilte (Kinderen voor Kinderen)
    schooltv.nl
    Twee minuten stilte (Kinderen voor Kinderen)

    Op 4 mei is Nederland twee minuten stil. Waar is die stilte voor? Kinderen voor Kinderen zingt over de Nationale Dodenherdenking. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het Verdrag van München
    schooltv.nl
    Het Verdrag van München

    Op 30 september 1938 tekenen vier Europese landen een verdrag waarin staat dat Duitsland een deel van Tsjecho-Slowakije mag hebben. De andere landen hopen dat Hitler daardoor geen andere landen aan zal vallen. Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 20 en 30 op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Anne Frank
    jeugdbieb.nl
    Anne Frank

    Anne Frank zat tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 2 jaar ondergedoken in het Achterhuis in Amsterdam. Daar schrijft ze haar wereldberoemde dagboek Het Achterhuis. Bekijk deze websites en filmpjes als je meer over dit dappere meisje wilt weten. Of lees een boek uit het boekenlijstje.

    x
  • Plaatje De blauwbilgorgel (animatie Magda van Tilburg)
    booxalive.nl
    De blauwbilgorgel (animatie Magda van Tilburg)

    Cees Buddingh schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog het gekke, grappige gedicht 'de blauwbilgorgel'. Magda van Tilburg heeft bij dit beroemde gedicht een filmpje bijgemaakt. Kijk en luister...

    x
  • Plaatje De botersmokkel
    kempen.be
    De botersmokkel

    Kort na de Tweede Wereldoorlog was het prijsverschil tussen Hollandse en Belgische boter zo groot dat er boter werd gesmokkeld. Elena en Adriaan vertellen in het filmpje hoe dat precies ging.

    x
  • Plaatje Botersmokkel: een winstgevend smokkelproduct
    canonvannederland.app
    Botersmokkel: een winstgevend smokkelproduct

    Na de Tweede Wereldoorlog werd alles wat los en vast zat en waar iets op te verdienen viel tussen de grensstreek Nederland en België gesmokkeld. Vooral ook boter. Lees erover op de site van de Canon van Nederland.

    x
  • Plaatje Concentratiekampen
    tarissing.cybercomm.nl
    Concentratiekampen

    Beknopte informatie over de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Over de kampen in Vught, Westerbork, Amersfoort en Ommen.

    x
  • Plaatje Het conflict tussen Israël en Palestina
    schooltv.nl
    Het conflict tussen Israël en Palestina

    Na de Tweede Wereldoorlog wordt besloten dat de Joden een eigen land moeten krijgen. Dat wordt een gebied dat toen nog Palestina heette. De Palestijnen vinden het oneerlijk en er breekt een oorlog uit. Uiteindelijk wordt het land verdeeld in een Israëlisch deel en de Palestijnse gebieden. Deze gebeurtenis...

    x
  • Plaatje Denkboek 2023
    issuu.com
    Denkboek 2023

    Vrijheid vieren! Met dit Denkboek word je uitgedaagd om na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren, vrijheid en democratie. Je kunt het Denkboek 2023 hier downloaden.

    x
  • Plaatje Denkboek 2024
    issuu.com
    Denkboek 2024

    Met dit Denkboek word je uitgedaagd om na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren, vrijheid en democratie. Je kunt het Denkboek 2024 hier bekijken of downloaden.

    x
  • Plaatje Willem Drees
    hetklokhuis.nl
    Willem Drees

    Willem Drees is de grondlegger van de verzorgingsstaat. Vlak na de Tweede Wereldoorlog moest iedereen voor zichzelf zorgen. Ook de mensen die dat eigenlijk niet konden. Ouderen, zieken, werklozen. Door een reeks van wetten die hij als minister president maakte kwam er voor deze mensen hulp. Een aflevering...

    x
  • Plaatje Europa
    hetklokhuis.nl
    Europa

    Nizar bezoekt het hart van Europa: het Europees Parlement in Brussel. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen een aantal landen op het idee dat het slimmer was om samen te werken, en zo ontstond de Europese Unie. De 27 aangesloten landen bedenken daar allemaal wetten, maar wat zien wij daar nou van terug in...

    x
  • Plaatje De Europese Unie
    docukit.nl
    De Europese Unie

    Na de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) lag half Europa in puin. Zes Europese landen vonden dat er nooit meer oorlog mocht komen. Zij besloten te gaan samenwerken. In 1951 richtten ze de EGKS op: de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Steeds meer landen sloten zich aan. Nu spreken we over de Europese...

    x
  • Plaatje Wat moet je doen als je een explosief vindt?
    schooltv.nl
    Wat moet je doen als je een explosief vindt?

    Elk jaar worden er in Nederland zo’n 1700 explosieven gevonden. Vliegtuigbommen en granaten uit de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld. Dat is natuurlijk hartstikke gevaarlijk. De Explosieven Opruimingsdienst zorgt dat zulke explosieven veilig tot ontploffing worden gebracht. Bekijk het filmpje van...

    x
  • Plaatje Anne Frank
    canonvannederland.nl
    Anne Frank

    In de jaren dertig waren veel mensen in Duitsland boos. Ze waren boos omdat Duitsland de Eerste Wereldoorlog had verloren. En omdat er veel economische problemen waren. Ze richtten deze boosheid op de Joodse mensen. Er woonden toen ook veel Joden in Nederland. Een van deze Joodse mensen is heel bekend...

    x
  • Plaatje Anne Frank
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Anne Frank

    Anne Frank was een Joods meisje van Duitse afkomst en woonde in Amsterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zelf was zij geen bekend persoon. Dat kwam pas later toen haar dagboek 'Het Achterhuis' werd gevonden. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten...

    x
  • Plaatje Herdenken en vieren op 4 en 5 mei
    docukit.nl
    Herdenken en vieren op 4 en 5 mei

    Het is 4 mei, ’s avonds om 8 uur. Op de Dam in Amsterdam, staan duizenden mensen. Iedereen is 2 minuten stil en denkt aan alle Nederlanders die gestorven zijn in de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) en in oorlogen daarna. De koning en de koningin zijn ook bij de ceremonie. Zij leggen een bloemenkrans...

    x
  • Plaatje Indonesië
    schooltv.nl
    Indonesië

    Vroeger was Indonesië een kolonie van Nederland en heette het land Nederlands-Indië en waren de Nederlanders de baas in dit land. Maar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, maakten de Japanners een einde aan het Nederlandse bewind. Toen in 1945 een einde kwam aan de oorlog, riep leider Soekarno...

    x
  • Plaatje Hoe werden Joodse onderduikers ontdekt?
    schooltv.nl
    Hoe werden Joodse onderduikers ontdekt?

    Van de 28.000 Joodse onderduikers in de Tweede Wereldoorlog worden er 8000 ontdekt en afgevoerd naar concentratiekampen. Ook Anne Frank en haar familie worden gearresteerd. Sommige onderduikers worden verraden door bekenden, die daar geld voor krijgen van de Duitsers. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie was Anton de Kom?
    schooltv.nl
    Wie was Anton de Kom?

    Anton de Kom is een Surinaamse schrijver, activist en verzetsheld. Tijdens zijn leven strijdt hij tegen onrecht en ongelijkheid. Ook schrijft hij een boek over de geschiedenis van Suriname. Hij overlijdt tijdens de Tweede Wereldoorlog in een concentratiekamp. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Koude Oorlog
    docukit.nl
    Koude Oorlog

    Na de Tweede Wereldoorlog ontstonden er twee supermachten: de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. De Sovjet-Unie en de Verenigde Staten werden vijanden. Deze tijd (van 1945 tot 1989) noemen we de Koude Oorlog. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje De landmacht
    docukit.nl
    De landmacht

    Al zolang er mensen zijn, maken ze ruzie met elkaar. Soms ontstaat er oorlog uit een ruzie tussen twee landen. Vaak gaat het dan om stukken land of om geloof. Dat was lang geleden al zo. En dat is nu nog zo. Gelukkig niet in de buurt van Nederland. De laatste oorlog in Nederland was de Tweede Wereldoorlog....

    x
  • Plaatje Mijnenveger
    hetklokhuis.nl
    Mijnenveger

    De marine speurt op zee met op afstand bestuurbare duikboten naar mijnen uit de Tweede Wereldoorlog. Duikers plaatsen springstof bij de bom, om 'm onschadelijk te maken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Nationale Kinderherdenking - De Podcast
    nationalekinderherdenking.nl
    Nationale Kinderherdenking - De Podcast

    ‘Niet jouw oorlog, wel jouw vrijheid’. In deze podcast over moed, verdraagzaamheid, medemenselijkheid, empathie en gelijkwaardigheid, ontdek je hoe we uit de oorlog kunnen leren. In elke aflevering gaan twee presentatoren samen met twee kinderen en een speciale gast in gesprek over één...

    x
  • Plaatje Wat is de NAVO?
    schooltv.nl
    Wat is de NAVO?

    De NAVO wordt na de Tweede Wereldoorlog opgericht door een aantal West-Europese landen en de VS. Aanvankelijk om het westen te beschermen tegen het communisme, tegenwoordig om in te grijpen bij rampen en oorlogen. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nieuwkomers naast autochtonen
    schooltv.nl
    Nieuwkomers naast autochtonen

    Na de Tweede Wereldoorlog zijn veel mensen naar Nederland gekomen om hier een nieuw bestaan op te bouwen. De immigranten kwamen vooral uit Indonesië, Suriname en de Nederlandse Antillen. In de jaren 60 en 70, werden er Turkse en Marokkaanse gastarbeiders naar Nederland gehaald. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Waarom dragen we een onderbroek?
    schooltv.nl
    Waarom dragen we een onderbroek?

    Tegenwoordig draagt iedereen een onderbroek, maar dat was vroeger wel anders! De korte boxershort voor mannen, zoals w ‘m nu ook kennen, bestaat pas sinds de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Maar waarom dragen we eigenlijk een onderbroek? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Schatgraven verboden, toch doen sommige mensen het
    jeugdjournaal.nl
    Schatgraven verboden, toch doen sommige mensen het

    In het dorp Ommeren hopen schatzoekers een kist vol juwelen en sieraden te vinden. De kist zou er in de Tweede Wereldoorlog door Duitse soldaten zijn begraven. In Nederland zijn er regels als je schatten wil zoeken. Zo heb je toestemming nodig van de gemeente als je een metaaldetector gaat gebruiken...

    x
  • Plaatje Verzetsmuseum
    verzetsmuseum.org
    Verzetsmuseum

    Op de site van het Verzetsmuseum vind je informatie over het museum. Daarnaast vind je ook dossiers met verhalen over het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland, Indonesië, Suriname en Caraïbisch Nederland, en meer.

    x
  • Plaatje Verzetsmuseum Junior
    docukit.nl
    Verzetsmuseum Junior

    In het Verzetsmuseum Junior in Amsterdam kom je meer te weten over het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 73. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Virtueel Verzetsmuseum Junior
    verzetsmuseum.org
    Virtueel Verzetsmuseum Junior

    Bezoek Virtueel Verzetsmuseum Junior vanaf nu helemaal gratis! Leer de echt bestaande kinderen Henk, Eva, Jan en Nelly kennen en kom via hen meer te weten over de Tweede Wereldoorlog. Ga op deze site de virtuele tentoonstelling binnen.

    x
  • Plaatje Het Klokhuis over vrijheid
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis over vrijheid

    In de Klokhuisserie De 4 Vrijheden onderzoeken Pascal en Sosha wat het betekent om recht te hebben op een veilig leven, een huis, kleding en eten, een vrije mening te hebben en te geloven wat je wilt. Ze gaan op bezoek bij mensen die als kind de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt en spreken kinderen...

    x
  • Plaatje Wereldlichtjesdag
    wereldlichtjesdag.nl
    Wereldlichtjesdag

    Elke 2e zondag in december is het Wereldlichtjesdag. Op deze dag, om 19.00 uur 's avonds, steken mensen over de hele wereld kaarsjes aan om overleden kinderen te herdenken. Ga naar de website voor meer informatie.

    x
  • Plaatje De zeppelin
    docukit.nl
    De zeppelin

    Het zou kunnen dat je opa en oma nog in een zeppelin hebben gezeten. Voor de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) vlogen zeppelins regelmatig door de lucht. Eigenlijk is 'vliegen' niet het goede woord. Een zeppelin wordt niet voor niks een luchtschip genoemd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x