Zoeken: wetenschap

Ik zoek informatie voor groep:
1 2 3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje Hoe teken je als een wetenschapper?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe teken je als een wetenschapper?

    Wil je tekenen als een echte wetenschapper? Houd je dan aan dit stappenplan dat je vindt op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Weekend van de wetenschap
    weekendvandewetenschap.nl
    Weekend van de wetenschap

    In het Weekend van de Wetenschap kun je een kijkje nemen in de wereld van wetenschap en technologie. Op 5 en 6 oktober 2024 kun je in veel bedrijven, instituten, universiteiten, onderzoeksinstellingen, musea en sterrenwachten een kijkje achter de schermen nemen. Op deze site vind je alle informatie.

    x
  • Plaatje Zijn de wetenschappers van nu slimmer dan die van vroeger?
    nemosciencemuseum.nl
    Zijn de wetenschappers van nu slimmer dan die van vroeger?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Wetenschapje
    kinderpodcasts.nl
    Wetenschapje

    Is onweer een botsing tussen wolken? Kan je van de maan springen? Interessante en gekke weetjes hoor je in de podcast Wetenschapje, een podcast over wetenschap voor kinderen. Nieuwsgierig? Ga dan maar snel luisteren.

    x
  • Plaatje Wetenschappelijk tekenen: het gaat om de details
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wetenschappelijk tekenen: het gaat om de details

    Wetenschappelijk tekenaars steken veel werk in het maken van uiterst gedetailleerde tekeningen van de natuur. Waarom gebruiken onderzoekers niet gewoon foto’s? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Raar maar waar: Weetjes over techniek en wetenschap
    jeugdbieb.nl
    Raar maar waar: Weetjes over techniek en wetenschap

    Raar maar waar! Interessante weetjes over techniek en wetenschap vind je hier.

    x
  • Plaatje Christiaan Huygens
    hetklokhuis.nl
    Christiaan Huygens

    Hij is een van de slimste mensen die ooit heeft geleefd: Christiaan Huygens. Hij denkt over van álles na en doet de ene na de andere uitvinding. Hij is in de 17de eeuw de uitvinder van de slingerklok, waardoor we nu precies weten hoe laat het is. Ook is hij dol op sterren en planeten. Huygens...

    x
  • Plaatje Zo zit dat (Tijdschrift)
    zozitdat.nl
    Zo zit dat (Tijdschrift)

    Tijdschrift met veel foto's en tekeningen over onderwerpen zoals: sport, techniek, computers, natuur. Op de site vind je deze onderwerpen terug maar daarnaast ook leuke filmpjes en spelletjes en je kunt verschillende programmaatjes downloaden.

    x
  • Plaatje Hoe kun je sneller fietsen met behulp van wetenschap?
    schooltv.nl
    Hoe kun je sneller fietsen met behulp van wetenschap?

    Om snel te fietsen heb je talent en kracht nodig, maar de wetenschap is ook heel belangrijk. Bij de TU in Delft bouwen ze supersnelle fietsen en ontwerpen ze aerodynamische kleding zodat wielrenners zoals Tom Dumoulin nog sneller kunnen fietsen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Full Proof - Wetenschap om zelf te doen
    hetklokhuis.nl
    Full Proof - Wetenschap om zelf te doen

    Full Proof is een programma van de makers van Het Klokhuis over wetenschappelijke proefjes. Spannende proefjes die je bijna allemaal kunt doen met spullen uit je eigen keuken! De proefjes worden niet gedaan door mannen met witte jassen in een laboratorium, maar gewoon buiten door kinderen zoals jij....

    x
  • Plaatje Wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking overleden
    jeugdjournaal.nl
    Wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking overleden

    Op 14 maart 2018 is de misschien wel bekendste wetenschapper van de wereld overleden. Stephen Hawking was 76 jaar en wist heel veel over het heelal. Meer hierover op de website van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Wetenschappers
    jeugdjournaal.nl
    Wetenschappers 'ontdekken' negende planeet

    Onderzoekers denken dat ze een nieuwe planeet hebben ontdekt. Ze hebben hem niet gezien, maar toch weten ze vrij zeker dat hij bestaat. Op de rand van ons zonnestelsel zou er nog één zijn. Lees meer op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Wetenschap: Hoe kunnen we onze huizen verstevigen tegen aardbevingen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wetenschap: Hoe kunnen we onze huizen verstevigen tegen aardbevingen?

    In Nederland maken we gelukkig geen heftige aardbevingen mee, maar de laatste jaren komen ze toch steeds meer voor. Dit komt door aardgas dat uit de grond wordt gehaald in Groningen. Diederik gaat naar de TU Delft en kijkt hoe we onze huizen beter kunnen beschermen tegen aardbevingen! Bekijk het filmpje...

    x
  • x
  • Plaatje Varven, een modderig stukje wetenschap
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Varven, een modderig stukje wetenschap

    Op de bodem van een meer ligt een schat aan informatie. Wim Hoek van de Universiteit Utrecht vertelt hoe modder ons iets kan leren over de ijstijd. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe kun je sneller zwemmen met behulp van wetenschap?
    schooltv.nl
    Hoe kun je sneller zwemmen met behulp van wetenschap?

    Als je zo snel wil zwemmen als zwemkampioene Ranomi Kromowidjojo heb je meer nodig dan een zwempak en talent. In het zwembad waar ze traint hangen 25 onderwatercamera’s die opnemen hoe ze start, zwemt en keert. Zo kan ze haar techniek verbeteren en tijd winnen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het Klokhuis : Zoek het uit!
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis : Zoek het uit!

    Zoek Het Uit! is een Klokhuisproject over wetenschap. In 10 tv-uitzendingen ontdek je waar wetenschappers allemaal werken en hoe zij onderzoek doen. Bij de serie is ook een bijbehorend boek en een iPad”-app met experimenten die je zelf kunt doen. Voor meer informatie, nieuws en de tv-uitzendingen...

    x
  • Plaatje Christiaan Huygens
    schooltv.nl
    Christiaan Huygens

    Christiaan Huygens is een van de bekendste wetenschappers uit zijn tijd. Hij was zowel natuurkundige, sterrenkundige als wiskundige. Hij vond onder andere het slingeruurwerk uit en ontdekte als eerste dat er om Saturnus heen een platte ring hangt. Christiaan was een wegbereider van de moderne wetenschap....

    x
  • Plaatje Stokstaartjes
    stokstaartjespodcast.nl
    Stokstaartjes

    Stokstaartjes is dé wetenschapspodcast voor en door kinderen. Per aflevering hoor je één of twee kinderen die een vraag hebben en per aflevering worden er twee vragen beantwoord door een wetenschapper. Maar Stokstaartjes doet ook experimenten en gaat op onderzoek uit.

    x
  • Plaatje BiebBoys - Taalwetenschap
    biebboys.nl
    BiebBoys - Taalwetenschap

    De BiebBoys gaan op de wetenschappelijke tour! Ze ontdekken op welke manieren je kunt onderzoeken wat er gebeurt in je hersenen wanneer je leest. Wil jij dat ook weten? Bekijk deze video. Voor leerkrachten: De leerlingen onderzoeken hun eigen leeservaring. Wat doet taal met je hoofd? Naast de video vind...

    x
  • Plaatje Biokunst
    hetklokhuis.nl
    Biokunst

    Pascal gaat kijken in het Bio Art laboratorium van Jalila Essaidi. Hier komen kunst, natuur en wetenschap samen. Wist je dat je van koeienmest textiel kunt maken? En dat mensenhuid kogels tegen kan houden wanneer het gemengd is met spinnenzijde? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Biomimicry
    hetklokhuis.nl
    Biomimicry

    Wij kunnen als mens nog een hoop van de natuur leren. Of beter gezegd: kopiëren. Pascal duikt in de wereld van biomimicry. De wetenschap en kunst die geniale oplossingen vindt in de natuur en die gebruikt als inspiratie voor nieuwe uitvindingen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Discovery museum
    discoverymuseum.nl
    Discovery museum

    In Discovery Museum staat alles in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. Op deze site lees je er alles over dit museum in Kerkrade.

    x
  • Plaatje Dit doe ik
    ditdoeik.nl
    Dit doe ik

    Op deze site kun je foto’s en filmpjes bekijken van vrouwen en mannen met een beroep in wetenschap, techniek en ict. Wist je dat er echt heel veel verschillende beroepen zijn? Neem maar eens een kijkje.

    x
  • Plaatje Knutsellab
    knutsellab.nl
    Knutsellab

    Op Knutsellab vind je knutsels met een wetenschappelijke achtergrond. Aan alle knutsels valt iets te begrijpen en te onderzoeken.

    x
  • Plaatje Studio Drift
    hetklokhuis.nl
    Studio Drift

    De makers van Studio Drift combineren kunst en wetenschap met elkaar. Ze kijken goed naar hoe de natuur in elkaar zit. Uit de vleugels van vogels en de zaadjes van paardenbloemen halen zij inspiratie voor hun kunstwerken. Hun werk is over de hele wereld te bewonderen.

    x
  • Plaatje Leonardo da Vinci
    eduboek.nl
    Leonardo da Vinci

    Leonardo da Vinci was uitvinder, muzikant, militair ingenieur, beeldhouwer, architect en wetenschapper. En de schilder van o.a. 'de Mona Lisa'. Wil je meer weten? Lees en bekijk via de computer dit gratis online boek.

    x
  • Plaatje Webpad Raar maar waar
    webpad-kbw-2015.yurls.net
    Webpad Raar maar waar

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten natuur en techniek, wetenschap. Dit webpad is speciaal gemaakt voor de Kinderboekenweek 2015 met als thema: Raar maar waar.

    x
  • Plaatje Canon-pad Christiaan Huygens
    canon-pad-christiaanhuygens.yurls.net
    Canon-pad Christiaan Huygens

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over Christiaan Huygens.

    x
  • Plaatje Infrarood
    hetklokhuis.nl
    Infrarood

    In deze aflevering van Het Klokhuis doet Bart een aantal proefjes met infrarood licht. Maar hoe doe je dat, want infrarood is eigenlijk niet te zien. Een infraroodcamera biedt hulp. Hij legt ook uit wat de Herschel infraroodtelescoop in de ruimte allemaal kan doen. En wat heeft de naam Herschel nou met...

    x
  • Plaatje Zoek Het Uit! Liegen
    hetklokhuis.nl
    Zoek Het Uit! Liegen

    Hoe weet je of iemand liegt of niet? Nienke gaat aan de leugendetector. Maar is die leugendetector waterdicht? Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam leggen uit waarom we eigenlijk liegen. Bij sommige mensen zie je gelijk dat ze de boel flessen. Waaraan? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Het Teyler
    schooltv.nl
    Het Teyler's museum

    Het oudste museum van Nederland. Veel belangrijke ontdekkingen uit de pruikentijd kwamen terecht in het Teyler's museum in Haarlem. Dankzij Pieter Teyler weten we nu veel meer over hoe mensen toen naar de wereld keken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Leonardo da Vinci
    schooltv.nl
    Leonardo da Vinci

    Wat een knappe kop! Leonardo da Vinci werd een paar honderd jaar geleden geboren in Italië. Hij was onder andere schilder, beeldhouwer, architect en uitvinder. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Leonardo da Vinci
    schooltv.nl
    Leonardo da Vinci

    Leonardo da Vinci was een durfal: hij deed wat niemand in zijn tijd durfde te doen. Zo vond hij nieuwe dingen uit, en maakte kunstwerken die we nog steeds prachtig vinden. Typhoon rapt over de dromen van Leonardo da Vinci. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe weet ik of iets waar is?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoe weet ik of iets waar is?

    Wanneer is iets waar? Lees het antwoord van scheikundige Jocelyne Vreede op deze vraag in het verslag van de kinderlezing van juni 2017. (De Kinderlezing is een activiteit van NEMO Science Museum in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.)

    x
  • Plaatje Hoe helpen varkens bij politieonderzoek?
    schooltv.nl
    Hoe helpen varkens bij politieonderzoek?

    Je zou het misschien niet zeggen, maar varkens lijken erg op mensen. Daarom worden varkens veel gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Ook de politie maakt gebruik van varkens. Waarschuwing: in deze clip zitten beelden van dode biggetjes die als schokkend kunnen worden ervaren. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Taal
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Taal

    Een aflevering uit de serie Zoek het uit! Een serie over wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Taal, je gebruikt het iedere dag. Om te praten, te schrijven, te lezen. Maar hoe is taal ontstaan? Bart zoekt uit wat het verschil is tussen mensen- en dierentaal.Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Marie Curie
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Marie Curie

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over de wetenschapper Marie Curie, Zij is de enige wetenschapper die twee Nobelprijzen won op twee verschillende vakgebieden.

    x
  • Plaatje Dinosaurus
    hetklokhuis.nl
    Dinosaurus

    Tot vijfenzestig miljoen jaar geleden leefden er dinosaurussen op aarde. Dat is toch al een tijdje geleden. Hoe kunnen we nu dan toch weten hoe dino's eruit zagen? Dolores vraagt het aan een dino-onderzoeker. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Het Klokhuis afleveringen
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis afleveringen

    Heb je een aflevering van het Klokhuis gemist? Geen probleem. Via de website kun je oude afleveringen van het Klokhuis bekijken.

    x
  • Plaatje Rolstoelskills
    hetklokhuis.nl
    Rolstoelskills

    Tess zit al haar hele leven in een rolstoel. Samen met Sosha gaat ze een rondje rijden, en dat is nog best lastig. Ook gaat Sosha langs bij een speciale training om beter te leren rijden in je rolstoel. Deze speciale rolstoelles werd bedacht door Marleen Sol. Met dat idee won ze in 2018 de Klokhuis Wetenschapsprijs...

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Sponzen
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Sponzen

    Sponzen zijn bijzondere organismen die ons veel vertellen over de 'gezondheid' van de zee. Dolores reist af naar Curacao om mee te duiken met onderzoeker Jasper de Goeij. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Nicolaas Copernicus
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Nicolaas Copernicus

    De ontdekkingen van Nicolaas Copernicus zetten de wetenschappelijke wereld en ook de kerkelijke wereld op zijn kop! Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.

    x
  • Plaatje Corona uitgelegd aan kinderen
    youtube.com
    Corona uitgelegd aan kinderen

    In vier filmpjes wordt door wetenschappers,speciaal voor jou, van alles uitgelegd over het coronavirus en de aanpak: - Wat is het coronavirus? - Hoe werkt immuniteit? - De aanpak van het coronavirus - Wat kunnen we samen doen? Dit is een initiatief van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) in nauwe samenwerking...

    x
  • Plaatje Albert Einstein
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Albert Einstein

    Deze natuurkundige wordt, samen met onder andere Isaac Newton en Stephen Hawking, gezien als een van de briljantste wetenschappers ooit. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Albert Einstein.

    x
  • Plaatje Mae Jemison
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Mae Jemison

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Mae Jemison, arts, wetenschapper en chemisch ingenieur, maar boven alles een astronaut en de eerste Afro-Amerikaanse vrouw in de ruimte.

    x
  • Plaatje Zo word je professor
    docukit.nl
    Zo word je professor

    Een professor heeft verschillenden taken. In de eerste plaats is dat lesgeven aan de studenten van de universiteit.Hij houdt zich ook bezig met wetenschap. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 7. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Wat bedacht Archimedes in bad?
    nemosciencemuseum.nl
    Wat bedacht Archimedes in bad?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Wat zijn de Christmas Lectures?
    nemosciencemuseum.nl
    Wat zijn de Christmas Lectures?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Wat heeft Marie Curie ontdekt?
    nemosciencemuseum.nl
    Wat heeft Marie Curie ontdekt?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Charles Darwin
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Charles Darwin

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Charles Darwin, grondlegger van de evolutietheorie.

    x
  • Plaatje Eise Eisinga
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Eise Eisinga

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Eise Eisinga die in zijn huis een compleet planetarium bouwde en nu nog steeds kunt bezoeken.

    x
  • Plaatje Ada Lovelace
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Ada Lovelace

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over Ada Lovelace te weten.

    x
  • Plaatje Mohammad Al-Chwarizmi
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Mohammad Al-Chwarizmi

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Mohammad Al-Chwarizmi, vader van de wiskunde.

    x
  • Plaatje Leonardo da Vinci
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Leonardo da Vinci

    Leonardo da Vinci was architect, uitvinder, filosoof, ingenieur, beeldhouwer, schilder, natuurkundige, scheikundige, anatomist, schrijver en componist. Kortom, een alleskunner! Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.

    x
  • Plaatje Mijn vader heeft ALS
    hetklokhuis.nl
    Mijn vader heeft ALS

    ALS is een spierziekte waarbij de spieren langzaam uitvallen. Igor is de vader van Kaat, Mink en Fedor en hij heeft ALS. Janouk bezoekt het gezin. Hoe is het om hiermee te leven en hoe doe je dat als je vader deze dodelijke ziekte heeft? Marion Sommers-Spijkerman heeft hier onderzoek naar gedaan en ontwikkelde...

    x
  • Plaatje Hersenen in je buik
    hetklokhuis.nl
    Hersenen in je buik

    Wist je dat we ook hersenen in onze buik hebben? Niet alleen in je hoofd maar ook in je darmen zitten namelijk hersencellen. Je darmen kunnen zelf beslissingen nemen zonder je hoofd te gebruiken. Voel je je beter als je goed eet en je darmen gezond zijn? Bekijk deze aflevering van het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Een jas met techniek erin, iets voor jou?
    nemosciencemuseum.nl
    Een jas met techniek erin, iets voor jou?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Lijm
    hetklokhuis.nl
    Lijm

    Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een lijmsoort voor. Zelfs vliegtuigonderdelen worden gelijmd! Maar waarom plakt lijm en wat gebeurt er in de lijmfabriek? Kijk maar eens naar deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Onderzoek naar kinderkanker
    hetklokhuis.nl
    Onderzoek naar kinderkanker

    Janouk loopt mee met arts-onderzoeker Floor. Zij onderzoekt erfelijkheid bij kinderkanker. Waarom gebruikt zij daarvoor een 3D-foto en wat gebeurt ermee? Janouk ontmoet ook Roemer (9 jaar). Zij had leukemie en kreeg twee jaar lang behandelingen. Hoe is het nu met haar? Bekijk deze aflevering van Het...

    x
  • Plaatje Tweetaligheid
    hetklokhuis.nl
    Tweetaligheid

    De meeste kinderen hebben één moedertaal. Sommige kinderen groeien op met meer dan één taal, bijvoorbeeld omdat hun moeder Nederlands is en hun vader Spaans. Of omdat er thuis Arabisch wordt gesproken en op school Nederlands. In Friesland krijgen veel kinderen zowel Fries...

    x
  • Plaatje Hoe zag de Tyrannosaurus Rex eruit?
    schooltv.nl
    Hoe zag de Tyrannosaurus Rex eruit?

    Wetenschappers weten steeds meer over de prehistorische T. Rex, maar nog lang niet alles. Want het zou bijvoorbeeld goed kunnen dat het beest niet kaal was, maar veren op zijn huid had. Dankzij de vondst van een stukje fossiele huid kunnen wetenschappers meer zeggen over hoe deze dino eruitzag. Bekijk...

    x
  • Plaatje Nederlandse Poolexpeditie
    jeugdjournaal.nl
    Nederlandse Poolexpeditie

    Een groep van 55 Nederlandse wetenschappers zijn op expeditie naar de Noordpool. Ze gaan voor onderzoek naar het eiland Edgeøya, vlakbij Spitsbergen. Ze kijken hoe het met de dieren en planten in het gebied gaat. Ook doen ze onderzoek naar klimaatverandering en de invloed van mensen op de natuur....

    x
  • Plaatje SEES (Poolexpeditie)
    sees.nl
    SEES (Poolexpeditie)

    Op deze site vind je informatie over de grootste Nederlandse Poolexpeditie ooit. Van 19 tot 28 augustus 2015 reizen wetenschappers naar de oostkant van Spitsbergen naar het eiland Edgeøya. Zij doen onderzoek naar de invloed van de mens op de natuur.

    x
  • Plaatje De aarde wordt steeds zwaarder - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    De aarde wordt steeds zwaarder - Is het snugger of kletspraat?

    Elke dag worden er nieuwe gebouwen gemaakt: flats, stadions, bruggen. Wetenschappers hebben ontdekt dat de aarde bijna te zwaar is. Door haar overgewicht zakt ze elk jaar een klein stukje in de ruimte. Echt waar, of kletspraat? Bekijk het filmpje uit Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Waarom zijn landen op zoek naar aliens?
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Waarom zijn landen op zoek naar aliens?

    Wetenschappers gaan onderzoeken hoe de planeet Mars in elkaar zit, of mensen er ooit kunnen gaan wonen én of er misschien ooit iets heeft geleefd. Maar wat hopen ze te vinden? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal geeft Benjamin antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is ALS?
    schooltv.nl
    Wat is ALS?

    Als je de diagnose ALS krijgt, heb je niet lang meer te leven. Je spieren vallen één voor één uit, totdat je ademhalingsspieren ermee stoppen. ALS kan nog niet genezen worden, dus wetenschappelijk onderzoek naar een werkende behandeling is van levensbelang. Bekijk de clipphanger...

    x
  • Plaatje Hoe is de atoomboom onstaan?
    schooltv.nl
    Hoe is de atoomboom onstaan?

    Net voor de Tweede Wereldoorlog begon de Verenigde Staten te testen met een nieuw soort bom. De atoombom. Deze werd bedacht voor een team wetenschappers waar Robert Oppenheimer de baas over was. In de Tweede Wereldoorlog werd de atoombom gebruikt voor de Verenigde Staten om de Japanse steden Nagasaki...

    x
  • Plaatje 5 simpele tips om bedreigde diersoorten te helpen
    natgeojunior.nl
    5 simpele tips om bedreigde diersoorten te helpen

    Op 22 april vieren we de dag van de aarde. Door samen te werken kunnen wetenschappers, politici en kinderen zoals jij voor positieve veranderingen zorgen en de aarde helpen. Dat doe je niet alleen voor jezelf, vrienden en familie, maar ook voor deze 50 bedreigde diersoorten. Kijk op de site van National...

    x
  • Plaatje Wat zijn bitcoins?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat zijn bitcoins?

    Op de website van Willem Wever legt wetenschapper Diederik uit wat bitcoins zijn.

    x
  • Plaatje Podcast: BN
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: BN'ers die sorry zeggen

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over sorry zeggen. Bart en Pien praten er over met Paul van Lange. Hij is wetenschapper en weet alles over sorry zeggen. Luister naar de podcast in je podcast-app.

    x
  • Plaatje Buitenaards leven: Heelal
    hetklokhuis.nl
    Buitenaards leven: Heelal

    Zijn wij de enige planeet waar leven is? Of zouden er nog meer planeten vol leven zijn? Wetenschappers zijn hard op zoek in onze Melkweg en daarbuiten in het enorme heelal. Pascal neemt een kijkje bij meerdere onderzoeken naar leven ergens in het heelal. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe kun je CO2 recyclen?
    schooltv.nl
    Hoe kun je CO2 recyclen?

    Je ziet het niet, maar de CO2 die we met zijn allen uitstoten komt terecht in de atmosfeer. Wetenschappers hebben een manier gevonden om die CO2 te recyclen. Zo kan er bijvoorbeeld nieuwe benzine van worden gemaakt. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Deskundigen:
    jeugdjournaal.nl
    Deskundigen: 'Corona-pandemie is voorbij'

    Goed nieuws over het corona-virus: de pandemie is voorbij. Dat zegt een groep wetenschappers die de regering advies geeft over het virus. Bekijk het bericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 24 februari 2023.

    x
  • Plaatje Charles Darwin
    schooltv.nl
    Charles Darwin

    Een beroemde wetenschapper. Het schip de Stad Amsterdam heeft acht maanden lang een bijzondere reis gemaakt. Dit was dezelfde reis als Charles Darwin lang geleden ook maakte. Maar wie was Charles Darwin eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Je kunt diamanten maken van pindakaas - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Je kunt diamanten maken van pindakaas - Is het snugger of kletspraat?

    Duitse wetenschappers hebben ontdekt dat je diamanten van pindakaas kunt maken! Hoe kan dat? En hoe ontstaan diamanten eigenlijk? Bekijk het clipje uit Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Een grote hoop gehoornde dinosauriërs
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een grote hoop gehoornde dinosauriërs

    Tijdens een tot dan toe mislukte T. rex expeditie stuitte wetenschappers van Naturalis in 2013 op de resten van een aantal skeletten van Triceratops. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over deze dinosaurussen.

    x
  • Plaatje Dodo
    hetklokhuis.nl
    Dodo

    Lisa reconstrueert met drie wetenschappers het leven van de Dodo. De vogel die inmiddels het symbool is geworden van alle uitgestorven dieren. Hij kwam alleen maar voor op het eiland Mauritius. Nadat ontdekkingsreizigers daar voet aan wal hadden gezet,was de dodo binnen 100 jaar uitgestorven. Bekijk...

    x
  • Plaatje Wat is El Niño?
    kidsweek.nl
    Wat is El Niño?

    Er komt waarschijnlijk extreem weer op meerdere plekken in de wereld aan. Wetenschappers voorspellen namelijk dat het fenomeen El Niño eraan komt. Maar wat is dat precies? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 9 mei 2023.

    x
  • Plaatje Encyclopedoe
    encyclopedoe.nl
    Encyclopedoe

    In deze Encyclopedoe vind je heel veel proefjes op het gebied van wetenschap en techniek. Je wordt verwezen naar boeken waar de proefjes in staan en naar andere websites. Pas wel op bij het uitvoeren van deze experimenten!

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Enzymen
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Enzymen

    Enzymen spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering. Ze 'knippen' het voedsel in hapklare brokken die opgenomen kunnen worden door de darmen. Bekijk deze aflevering van de Klokhuisserie 'Zoek Het Uit!', een serie over wetenschappelijk onderzoek in Nederland.

    x
  • Plaatje Bouw met je eten
    nemosciencemuseum.nl
    Bouw met je eten

    Normaal gesproken mag je niet spelen met je eten. In het kader van de wetenschap mag het wel. Ontdek hoe je een zo hoog mogelijke toren bouwt, met zo min mogelijk spekjes en spaghetti. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje FIRST LEGO League
    firstlegoleague.nl
    FIRST LEGO League

    Voor kinderen die nieuwsgierig en creatief zijn en interesse hebben in wetenschap en technologie. In de FIRST LEGO league word je uitgedaagd met LEGO te experimenteren en kritisch te denken. Op deze site vind je alle informatie. Er zijn verschillende toernooien waar je aan kunt meedoen.

    x
  • Plaatje Fossielen
    docukit.nl
    Fossielen

    Fossielen vertellen iets over de natuur van miljoenen jaren geleden. Ze laten soms ook planten en dieren zien die nu niet meer bestaan. Door fossielen te bestuderen leren wetenschappers hoe deze planten en dieren er lang geleden uitzagen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je...

    x
  • Plaatje Fossielen als thermometer voor het verleden
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Fossielen als thermometer voor het verleden

    Hoe weet je hoe warm het vroeger was op aarde? Wetenschappers hebben daar allerlei slimme manieren voor, zoals het onderzoeken van fossielen. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Fossielen
    schooltv.nl
    Fossielen

    Het schip de Stad Amsterdam heeft acht maanden lang een bijzondere reis gemaakt. Dit was dezelfde reis als Charles Darwin lang geleden ook maakte. Een van de wetenschappers aan boord vindt een ei van wel 15 miljoen jaar oud! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is er waardevol aan een collectie fossielen?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat is er waardevol aan een collectie fossielen?

    Een fossiel is veel waard voor de wetenschap, maar toch is het lastig de waarde in geld uit te drukken. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Groeien
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Groeien

    Zoek het uit; een serie over wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Hoe groei je? Nienke zoekt het uit met de onderzoekers van de Technische Universiteit in Eindhoven. De belangrijkste bouwstenen zijn natuurlijk onze cellen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Stephen Hawking
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Stephen Hawking

    Stephen Hawking is een briljant natuurkundige, wiskundige en kosmoloog en behoort tot de grootste wetenschappers aller tijden. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.

    x
  • Plaatje Het Klokhuis met Oekraïense ondertiteling / Хет Клохуйс з українськими субтитрами
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis met Oekraïense ondertiteling / Хет Клохуйс з українськими субтитрами

    Het Klokhuis - нідерландська телевізійна програма для дітей, в якій вас знайомлять із різноманітними цікавими фактами про науку, культуру та суспільство.На цій сторінці ви...

    x
  • Plaatje Hoe kun je pijn voelen door koude knakworsten?
    schooltv.nl
    Hoe kun je pijn voelen door koude knakworsten?

    Als je hete en koude knakworsten om en om neerlegt en daar met je arm bovenop gaat leunen, gebeurt er iets geks. Je hebt het gevoel dat je verbrandt. Dat heet de thermal grill illusion. En zelfs wetenschappers snappen niet hoe het werkt. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Horloge
    hetklokhuis.nl
    Horloge

    Wist je dat een slingerklok de voorloper is van het polshorloge zonder batterijen? Dit systeem, bedacht door de zeventiende-eeuwse wetenschapper Christaan Huygens wordt nog steeds gebruikt. Horloges zijn er in allerlei soorten en maten. Vroeger was een horloge alleen voor de rijken en moest de rest op...

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Kun je straks je huisdier verstaan?
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Kun je straks je huisdier verstaan?

    Dat dieren met elkaar kunnen 'praten' weten we al wat langer. Maar wij, als mensen, verstaan maar weinig van wat ze zeggen. Kunstmatige intelligentie gaat dit veranderen, denken onderzoekers en wetenschappers. Hoe dat werkt? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal wordt dat uitgezocht.

    x
  • Plaatje Christiaan Huygens
    docukit.nl
    Christiaan Huygens

    Christiaan Huygens is een bekende wetenschapper. Hij deed uitvindingen, onder andere over het heelal. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 10. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Intelligentie bij dieren
    docukit.nl
    Intelligentie bij dieren

    Intelligentie heeft te maken met hoe je problemen oplost. Daarvoor moet je plannen kunnen maken en je gedrag aanpassen. Wetenschappers ontdekten dat steeds meer dieren op allerlei manieren intelligent zijn. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Leven aan boord van ISS
    schooltv.nl
    Leven aan boord van ISS

    Een ruimtestation zo groot als een voetbalveld. In het ruimtestation ISS zijn astronauten druk bezig met wetenschappelijk onderzoek. En werken in de ruimte is niet zo makkelijk als het lijkt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is het ISS?
    schooltv.nl
    Wat is het ISS?

    In het internationale ruimtestation, ISS, doen astronauten wetenschappelijk onderzoek. Omdat het ruimtestation in een baan rond de aarde zweeft, zijn de astronauten gewichtloos. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kauwgom
    docukit.nl
    Kauwgom

    Het is lekker om op iets te kauwen. Op een pen of een potlood, of op een stukje kauwgum. Wetenschappers hebben bewezen dat kauwgom kauwen goed is. Van het kauwen gaan je hersenen harder werken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 071....

    x
  • Plaatje Kidsweek  (Tijdschrift)
    kidsweek.nl
    Kidsweek (Tijdschrift)

    Wil jij weten wat er in de wereld gebeurt? En lees je graag nieuws over dieren, natuur, wetenschap en sport? Je leest het allemaal in Kidsweek. Een krant speciaal voor kinderen tussen 7 en 10 jaar. Neem ook eens een kijkje op de website.

    x
  • Plaatje Een heel bijzondere kies
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een heel bijzondere kies

    Het is 1891, op Java in Indonesië vindt Eugene Dubois een kies en een schedeldak. Ruim een eeuw later bewezen wetenschappers dat het van mensachtigen is. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Kleinste deeltje
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Kleinste deeltje

    Zoek Het Uit! een serie over wetenschappelijk onderzoek. Nienke gaat naar Zwitserland! Een heel team van onderzoekers is daar bezig met de zoektocht naar het kleinste deeltje. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Klimaatverandering
    docukit.nl
    Klimaatverandering

    Wat doe jij liever? Lekker luieren onder een palmboom? Of hou je meer van een stevige schaatspartij op natuurijs? Wetenschappers zijn er nog niet uit: wordt het in de toekomst warmer of juist kouder op de wereld? Dat het klimaat verandert, is duidelijk. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Wie was Anton de Kom?
    npokennis.nl
    Wie was Anton de Kom?

    NPO Focus geeft antwoord op vragen over wetenschap, geschiedenis, politiek, economie en cultuur met video's, foto's en verhalen. Hier wordt het verhaal van Anton de Kom, schrijver, activist en verzetsstrijder, verteld.

    x
  • Plaatje Kun je ziek worden van kunstgras?
    jeugdjournaal.nl
    Kun je ziek worden van kunstgras?

    Sporten op kunstgrasvelden kan volgens wetenschappers ongezond zijn. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Zorgen over
    jeugdjournaal.nl
    Zorgen over 'ongezond' kunstgras bij voetbalclubs

    Sportvelden met kunstgras zijn bestrooid met korrels van vermalen autobanden. Die stoffen kunnen gevaarlijk zijn. Wetenschappers moeten onderzoeken of het echt zo is en hoe gevaarlijk het is. Ouders en sportclubs maken zich zorgen. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Het laatste continent
    hetlaatstecontinent.be
    Het laatste continent

    Een informatieve website over Antarctica. Hier kom je alles te weten over het Zuidpoolcontinent, zijn geschiedenis, de dieren die er leven, wetenschappelijk onderzoek en nog veel meer.

    x
  • Plaatje Wie was Antoni van Leeuwenhoek?
    schooltv.nl
    Wie was Antoni van Leeuwenhoek?

    Van slootwater tot sperma: wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek bestudeert alles onder zijn eigen uitvinding, de microscoop. Antoni is zijn tijd ver vooruit! Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Als je liegt, wordt je neus kouder - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Als je liegt, wordt je neus kouder - Is het snugger of kletspraat?

    Als je liegt, wordt je neus kouder en je handen ook. Wetenschappers hebben dit ontdekt door mensen die een leugen vertelden, te filmen met een warmte-camera. Is het snugger of kletspraat? Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje MuseumJeugdUniversiteit
    museumjeugduniversiteit.nl
    MuseumJeugdUniversiteit

    Meer weten dan je juf of meester? Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school...

    x
  • Plaatje Waarom houden we van muziek?
    schooltv.nl
    Waarom houden we van muziek?

    Muziek is enorm belangrijk. Het kan zorgen dat je vrolijk wordt en niet meer stil kan zitten. Wetenschapper Erik Scherder legt uit waarom: het stimuleert in je hersenen gebieden die met taal, beweging en emotie te maken hebben. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nemo
    docukit.nl
    Nemo

    Nemo is een museum over wetenschap en techniek. Het leuke van Nemo is dat je overal aan mag komen en alles mag proberen. Ze zeggen er zelfs: ‘Verboden af te blijven!’. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 329. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje NEMO Science Museum
    nemosciencemuseum.nl
    NEMO Science Museum

    Ontdek in NEMO Science Museum de wereld van wetenschap en technologie. Alledaagse dingen die toch heel bijzonder zijn. Ga zelf aan de slag en zie hoe bijvoorbeeld bruggen werken, waarom je soms dingen ziet die er niet zijn en hoe bliksem ontstaat. Je leert met nieuwe ogen naar de wereld kijken. Neem...

    x
  • Plaatje Drie vragen over de Nobelprijs 2019
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de Nobelprijs 2019

    De Nobelprijzen zijn belangrijke prijzen voor mensen die veel hebben betekend voor de wetenschap, literatuur en vrede. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen: Waarom heet de Nobelprijs, de Nobelprijs? Hoeveel Nobelprijzen zijn er ieder jaar? Kunnen kinderen ook een Nobelprijs krijgen?

    x
  • Plaatje Waar komt de Nobelprijs voor de Vrede vandaan?
    schooltv.nl
    Waar komt de Nobelprijs voor de Vrede vandaan?

    Elk jaar worden op 10 december de Nobelprijzen uitgereikt. Die gaan naar mensen of organisaties die iets bijzonders hebben gepresteerd in de wetenschap, de literatuur of voor de vrede. De Nobelprijs is vernoemd naar de Noorse uitvinder van het dynamiet: Alfred Nobel. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal...

    x
  • Plaatje Een zuurder wordende oceaan
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een zuurder wordende oceaan

    Wetenschappers hebben ontdekt dat de oceaan steeds zuurder wordt, maar hoe komt dit? En welke gevolgen heeft het? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Kan iedereen Olympisch kampioen worden?
    schooltv.nl
    Kan iedereen Olympisch kampioen worden?

    Vroeger was alles beter. Nou dat geldt mooi niet voor de topsport! Kijk maar eens naar de records door de jaren heen. Er zijn heel veel onderzoekers die zich dagelijks bezighouden met sporters aan goud helpen. Misschien kan Yannick door de wetenschap ook wel Olympisch kampioen worden? Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Ontstaan van de mens - Oermens
    hetklokhuis.nl
    Ontstaan van de mens - Oermens

    Ontmoet onze voorouders! Aan de hand van wetenschappelijke theorieën reconstrueert Maurice onze geschiedenis. Hoe zijn wij ontstaan? Zo'n 10 miljoen jaar geleden begonnen apen in Oost Afrika op twee benen te lopen. Bekijk deze aflevering uit de serie Klokhuis Oertoer over onze prehistorie.

    x
  • Plaatje Op expeditie: een dag bij een opgraving
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Op expeditie: een dag bij een opgraving

    Wetenschappers gaan vaak op expeditie. Ze willen bijvoorbeeld meer weten over de natuur in een afgelegen gebied of het voedsel van een pas ontdekte diersoort. Lees op de Natuurwijzer van Naturalis hoe zo'n expeditie verloopt.

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Hoe kun je superoud worden?
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Hoe kun je superoud worden?

    Hoe oud kunnen mensen worden? Die vraag houdt heel veel wetenschappers bezig. In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal wordt dat voor jou uitgezocht.

    x
  • Plaatje Parasieten
    schooltv.nl
    Parasieten

    Het schip de Stad Amsterdam heeft acht maanden lang een bijzondere reis gemaakt. Dit was dezelfde reis als Charles Darwin lang geleden maakte met zijn schip de Beagle. In Brazilië komt een wetenschapper de Bilharziaparasiet tegen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe komen we af van het plastic in de zee?
    schooltv.nl
    Hoe komen we af van het plastic in de zee?

    Alle flesjes en andere stukken plastic die in de zee belanden, vallen na verloop van tijd uit elkaar. Die kleine stukjes plastic worden opgegeten door allerlei zeedieren. Supergevaarlijk, dus het is belangrijk om de zee en het strand schoon te houden! Wetenschappers hebben een apparaat ontwikkeld waarmee...

    x
  • Plaatje Hebben we ook plastic soep in Nederland?
    schooltv.nl
    Hebben we ook plastic soep in Nederland?

    Ricky en Tess gaan het water op om te kijken hoeveel plastic er in de Nederlandse wateren zit. Ook gaan ze samen met een wetenschapper bioplastic maken. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Alles over de plastic soep
    plasticsoep.sites.uu.nl
    Alles over de plastic soep

    Deze site vertelt je alles te over de plastic soep. Wat er door wetenschap allemaal al is ontdekt, maar ook wat er nog ontdekt moet worden.

    x
  • Plaatje Proefjes
    proefjes.nl
    Proefjes

    Op deze site vind je allerlei leuke wetenschappelijke proefjes. De proefjes zijn thuis of op school te doen met gewone spullen.

    x
  • Plaatje Quiz : ALS
    schooltv.nl
    Quiz : ALS

    Elk jaar krijgen 500 mensen de ongeneeslijke ziekte ALS. Tijdens 3FM Serious Request wordt geld opgehaald voor wetenschappelijk onderzoek naar ALS en hulpmiddelen voor patiënten. Weet jij wat deze ziekte inhoudt? Beantwoord de vragen van de quiz op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Raar maar waar! bovenbouw (Digibordles)
    rianvisser.nl
    Raar maar waar! bovenbouw (Digibordles)

    Digibordles voor de bovenbouw bij het thema van de kinderboekenweek 'Raar maar waar'. Over natuur, techniek en wetenschap. Lessen voor groep 3, 4 en 5 gemaakt door Rian Visser.

    x
  • Plaatje Raar maar waar! middenbouw (Digibordles)
    rianvisser.nl
    Raar maar waar! middenbouw (Digibordles)

    Digibordles voor de middenbouw bij het thema van de kinderboekenweek 'Raar maar waar'. Over natuur, techniek en wetenschap. Lessen voor groep 3, 4 en 5 gemaakt door Rian Visser.

    x
  • Plaatje Raar maar waar! onderbouw (Digibordles)
    rianvisser.nl
    Raar maar waar! onderbouw (Digibordles)

    Digibordles voor de onderbouw bij het thema van de kinderboekenweek 'Raar maar waar'. Over natuur, techniek en wetenschap. Lessen voor groep 1, 2 en 3 gemaakt door Rian Visser.

    x
  • Plaatje Rioolwateronderzoek
    hetklokhuis.nl
    Rioolwateronderzoek

    Rioolwater zit vol stinkende poep, maar toch zijn wetenschappers er dol op. Waarom? Eva duikt het riool in en ontdekt dat ons rioolwater een goudmijn aan informatie is. Debbie is bang dat ze via het rioolwater in de gaten wordt gehouden.

    x
  • Plaatje Wat is een riviermonding?
    schooltv.nl
    Wat is een riviermonding?

    Rond riviermondingen kun je natuurgebieden vinden, of juist havens. En door eb en vloed verandert de riviermonding voortdurend. Wetenschappers in Utrecht hebben een speciale zandbank gebouwd om in het klein te onderzoeken hoe een riviermonding werkt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Rotten
    hetklokhuis.nl
    Rotten

    Vanaf het moment dat groenten en fruit geplukt zijn, krijgen ze geen voeding meer uit de grond. Hoe langer ze in de fruitschaal liggen, hoe slapper ze worden. Als je lang genoeg wacht, worden ze meestal vanzelf rot. Maar rotten, wat is dat eigenlijk? Eva gaat kijken in een laboratorium in Wageningen,...

    x
  • Plaatje Schilderijrestauratie
    hetklokhuis.nl
    Schilderijrestauratie

    In het Rijksmuseum hangen schilderijen die al honderden jaren oud zijn. Die schilderijen hebben in al die jaren van alles doorstaan, maar toch zien ze er vandaag de dag nog heel goed uit! Pascal gaat naar het Ateliergebouw naast het Rijksmuseum. Hier werken restaurateurs en wetenschappers samen om de...

    x
  • Plaatje De schoenbekooievaar
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De schoenbekooievaar

    De schoenbekooievaar is een grote vogel en leeft in de moerassen van Oost-Afrika. Ondanks zijn grootte is hij pas in 1850 ontdekt door wetenschappers. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Mysterieuze lichtgevende schorpioenen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Mysterieuze lichtgevende schorpioenen

    Schorpioenen weerkaatsen ultraviolet licht met een speciaal laagje in de huid, waardoor ze lijken te gloeien. Waarom? Wetenschappers staan voor een raadsel lees er meer over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe ontstaan de seizoenen?
    allesoversterrenkunde.nl
    Hoe ontstaan de seizoenen?

    Wetenschapper Govert Schilling legt op deze site uit hoe de seizoenen ontstaan.

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Slimme verpakkingen
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Slimme verpakkingen

    Wij gooien veel voedsel weg omdat het 'over de datum' is. Dat is niet altijd nodig. Nienke gaat langs onderzoekers die bezig zijn met slimme verpakkingen. Hoe kunnen zij er voor zorgen dat ons verse eten langer houdbaar wordt? Kan een zak sla middels een chip SMS-en dat 'ie opgegeten moet worden? Bekijk...

    x
  • Plaatje Stuifmeel uit de ijstijd
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Stuifmeel uit de ijstijd

    Wetenschappers weten welke planten in de ijstijd op welke plek groeiden. Hoe komen ze aan deze kennis? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het Teylers Museum in Haarlem
    schooltv.nl
    Het Teylers Museum in Haarlem

    Het Teylers Museum in Haarlem is in 1784 opgericht ter bevordering van kunst en wetenschap. Je vindt er daarom niet alleen schilderijen, maar ook natuurkundige instrumenten, fossielen en skeletten. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Waarom de Titanic nog steeds op de bodem ligt
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Waarom de Titanic nog steeds op de bodem ligt

    De Titanic ligt al meer dan 100 jaar op de bodem van de zee. Er gaat weer een groep wetenschappers naar het schip toe om foto's en video's te maken. De Titanic is misschien wel het bekendste schip uit de geschiedenis. Hoort het wrak dan niet in een museum?. In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van...

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Vlees van de toekomst
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Vlees van de toekomst

    Het produceren van vlees kost zo veel dat het in de toekomst moeilijk is vol te houden. Wat zouden de alternatieven kunnen zijn? Een insectenburger of een hamburger van kweekvlees?...Bekijk deze aflevering van de Klokhuisserie 'Zoek Het Uit!', een serie over wetenschappelijk onderzoek in Nederland.

    x
  • Plaatje De Voetafdruk: Reizen
    hetklokhuis.nl
    De Voetafdruk: Reizen

    Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde. We noemen dit stukje land je ecologische voetafdruk. Door te reizen wordt je voetafdruk ook groter. Dat komt vooral omdat veel voertuigen vervuilende gassen uitstoten. Nizar zoekt uit hoe dat zit. Ook bezoekt hij wetenschappers die werken aan duurzamere...

    x
  • Plaatje Freek Vonk
    freekvonk.nl
    Freek Vonk

    Op deze website vind je weetjes en nieuwtjes over de bioloog en wetenschapper Freek Vonk,

    x
  • Plaatje Wie zit op welke tak?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wie zit op welke tak?

    Wetenschappers hebben al veel ontdekt over het ontstaan van de mens. Toch weet men veel nog niet zeker, bijvoorbeeld hoe onze stamboom er nu precies uitziet. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Winkelgeheimen
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Winkelgeheimen

    Hoe worden wij verleid om in de supermarkt zo veel mogelijk geld uit te geven? Maurice en Nienke zoeken het uit. Ze horen van gedragswetenschappers en een hersenonderzoeker hoe wij onbewust keuzes maken. Daar maken supermarkten met hun winkelgeheimen handig gebruik van! Bekijk deze aflevering van de...

    x
  • Plaatje De zeeschildpad
    schooltv.nl
    De zeeschildpad

    Het schip de Stad Amsterdam heeft acht maanden lang een bijzondere reis gemaakt. Dit was dezelfde reis als Charles Darwin lang geleden maakte met zijn schip de Beagle. Een wetenschapper ontmoet onder water een van de oudste diersoorten op aarde. De zeeschildpad! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De zon en de aarde
    schooltv.nl
    De zon en de aarde

    Wordt de zon nat als je hem in de zee ziet zakken? Wetenschapper Diederik legt aan de hand van een zelfgebouwd planetarium uit dat de aarde om de zon heen draait. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe doen ruimtevaartuigen onderzoek naar de zon?
    schooltv.nl
    Hoe doen ruimtevaartuigen onderzoek naar de zon?

    De zon is ontzettend heet. Daarom worden er hittebestendige ruimtevaartuigen met allerlei meetinstrumenten naar de zon gestuurd om die van dichtbij te onderzoeken. Zo hopen wetenschappers er onder andere achter te komen waarom om de 11 jaar zonnevlekken tevoorschijn komen, en dan weer verdwijnen. Bekijk...

    x
  • Plaatje Buitenaards leven: Zonnestelsel
    hetklokhuis.nl
    Buitenaards leven: Zonnestelsel

    Heb jij je wel eens afgevraagd of we alleen zijn in het heelal? Of er daarbuiten ook leven is? Wetenschappers zoeken ernaar op aarde met telescopen en in de ruimte met ruimteschepen en satellieten. Want het zou weleens kunnen dat er leven is in onze eigen Melkweg. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x