Zoeken: willem ii voetbalclub

Ik zoek informatie voor groep:
peuters 1 2 3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje Willem II
    willem-ii.nl
    Willem II

    Alle informatie over voetbalclub Willem II uit Tilburg.

    x
  • Plaatje Koning Willem II
    koninklijkhuis.nl
    Koning Willem II

    Willem II, Prins van Oranje-Nassau, is van 1840 tot 1849 Koning der Nederlanden. Lees op de site van het Koninklijk Huis meer over deze koning.

    x
  • Plaatje Koning Willem III
    koninklijkhuis.nl
    Koning Willem III

    Willem III, Prins van Oranje-Nassau, is van 1849 tot zijn dood in 1890, Koning der Nederlanden Lees op de site van het Koninklijk Huis meer over deze koning.

    x
  • Plaatje Willem van Oranje
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Willem van Oranje

    Willem van Oranje wordt in Nederland vaak de "Vader des Vaderlands" genoemd omdat hij de eerste stappen heeft gezet naar een onafhankelijk Nederland zoals we dat nu kennen. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.

    x
  • Plaatje Willem van Oranje
    schooltv.nl
    Willem van Oranje

    Vader des Vaderlands wordt Willem van Oranje ook wel genoemd. In de Gouden Eeuw was hij dé man die in opstand kwam tijdens de Spaanse overheersing en ten strijde trok tegen koning Filips van Spanje. Filips was woedend en loofde een beloning uit voor diegene die Willem van Oranje wist te vermoorden....

    x
  • Plaatje Koning Willem I
    canonvannederland.nl
    Koning Willem I

    Toen de Fransen niet langer meer de baas waren in Nederland kwam de zoon van stadhouder Willem V terug naar Nederland. Deze zoon was Willem I (Willem de eerste). Hij werd koning van heel Nederland. Lees hier meer. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas

    x
  • Plaatje Koning Willem I
    schooltv.nl
    Koning Willem I

    Willem VI wordt eerste koning van Verenigd Koninkrijk der Nederlanden In 1813 verandert Nederland van republiek in een koninkrijk. Na de bezetting door de Fransen wordt Willem VI tot koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden gekroond. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Koning Willem I
    docukit.nl
    Koning Willem I

    De over-over-over-overgrootvader van koning Willem-Alexander was Willem I. Hij werd in 1814 de eerste koning van Nederland. Nederland werd toen een koninkrijk. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 26. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Koning Willem I verliest België
    schooltv.nl
    Koning Willem I verliest België

    In 1813 is Willem I koning geworden van Nederland. België hoort in die tijd ook bij ons land. En Brussel is de hoofdstad. Maar Koning Willem I verliest een deel van zijn koninkrijk. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De moord op Willem van Oranje
    schooltv.nl
    De moord op Willem van Oranje

    Willem van Oranje leidde de opstand tegen de Spaanse koning Filips II. Daarom loofde hij een grote beloning uit aan degene die Willem zou vermoorden. Balthasar Gerards schoot Willem van Oranje neer in Delft, in 1557. Bekijk het filmpje van Welkom in de 80-jarige Oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Koning Willem I
    schooltv.nl
    Koning Willem I

    Onze eerste koning was koning Willem I, hij regeerde van 1813 tot 1840 over het grote koninkrijk Nederland. Wil je meer weten over deze Koning? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Koning Willem I
    koninklijkhuis.nl
    Koning Willem I

    Op 2 december 1813 wordt Willem I uitgeroepen tot Soeverein Vorst der Verenigde Nederlanden. Lees op de site van het Koninklijk Huis meer over deze koning.

    x
  • Plaatje Vensterplaat koning Willem I
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat koning Willem I

    Op deze plaat over koning Willem I is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Willem van Oranje
    hetklokhuis.nl
    Willem van Oranje

    In de Prinsenhof in Delft is een moord gepleegd. Willem van Oranje werd in koelen bloede neergeschoten. Wie was die Willem van Oranje? Waarom moest hij dood? Bart probeert het leven van Willem aan de hand van ons volkslied te reconstrueren. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis.

    x
  • Plaatje Willem Drees
    canonvannederland.nl
    Willem Drees

    Willem Drees was minister-president. Hij was voor het hele Nederlandse volk een vader-figuur. Daarom noemden ze hem: Vadertje Drees. Drees maakte in 1947 een heel belangrijke wet: de Noodvoorziening voor ouden van dagen. Dat is nu de AOW. Door deze wet kregen oudere mensen geld, als ze niet meer konden...

    x
  • Plaatje Canon Talks: Willem van Oranje
    schooltv.nl
    Canon Talks: Willem van Oranje

    Stap in de tijdmachine van Canon Talks op Schooltv.nl en ga in gesprek met Willem van Oranje. Hij vertelt je over zijn leven, zijn ruzie met Filips II van Spanje, hoe hij in opstand kwam en wie hem uiteindelijk doodgeschoten heeft.

    x
  • Plaatje Willem van Oranje
    schooltv.nl
    Willem van Oranje

    De koning van Spanje vond Willem van Oranje maar een lastpak. Hij loofde een hoge beloning uit voor degene die hem zou vermoorden. Het huis waar Willem van Oranje werd doodgeschoten is nu een museum. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Willem van Oranje vermoord
    schooltv.nl
    Willem van Oranje vermoord

    Nederland viel in de zestiende eeuw in handen van Spanje. Veel mensen waren daar niet blij mee. Willem van Oranje leidde het verzet tegen de Spaanse koning Filips II. Maar dat moet hij uiteindelijk met de dood bekopen.

    x
  • Plaatje Canon-pad Willem Drees
    canon-pad-willemdrees.yurls.net
    Canon-pad Willem Drees

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over Willem Drees en de verzorgingsstaat.

    x
  • Plaatje Vensterplaat Willem Drees
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Willem Drees

    Op deze plaat over de Willem Drees is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Willem Drees
    schooltv.nl
    Willem Drees

    Willem Drees is een heel belangrijke minister-president geweest in Nederland. Veel Nederlanders vinden hem zelfs de beste minister-president van de afgelopen 100 jaar. Als je meer over hem wilt weten bekijk je de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Willem Drees
    hetklokhuis.nl
    Willem Drees

    Willem Drees is de grondlegger van de verzorgingsstaat. Vlak na de Tweede Wereldoorlog moest iedereen voor zichzelf zorgen. Ook de mensen die dat eigenlijk niet konden. Ouderen, zieken, werklozen. Door een reeks van wetten die hij als minister president maakte kwam er voor deze mensen hulp. Een aflevering...

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over Willem van Oranje
    museumprinsenhofdelft.nl
    Spreekbeurt over Willem van Oranje

    Wil jij een spreekbeurt houden over Willem van Oranje? Het Museum Prinsenhof Delft helpt jou op weg. Op de website vind je een spreekbeurtpakket met lekker veel informatie. Je kunt deze informatie zelf downloaden. Dat wordt het een super spreekbeurt!

    x
  • Plaatje Wie heeft Willem van Oranje vermoord?
    schooltv.nl
    Wie heeft Willem van Oranje vermoord?

    Pang! Pang! Pang! Met drie pistoolschoten wordt Willem van Oranje in 1584 vermoord. Maar wie heeft het gedaan? De schout en z’n rakkers zijn op zoek naar de dader, Balthasar Gerards. . Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Willem van Oranje
    canonvannederland.nl
    Willem van Oranje

    Willem van Oranje was heel belangrijk voor Nederland. We noemen hem de vader des vaderlands: de vader van het vaderland. Lees hier meer informatie. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas

    x
  • Plaatje Willem van Oranje
    jeugdbieb.nl
    Willem van Oranje

    Willem van Oranje was heel belangrijk voor Nederland. We noemen hem de vader des vaderlands: de vader van het vaderland. Hij legde de basis voor een nieuwe Nederlandse staat. Wil je meer weten, bekijk deze websites.

    x
  • Plaatje Willem van Oranje
    docukit.nl
    Willem van Oranje

    Het 'Wilhelmus' is het Nederlandse volkslied. Het is al een paar honderd jaar oud. Het lied gaat over Willem van Oranje. Hij leefde meer dan vierhonderd jaar geleden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 266. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Canon-pad Willem van Oranje
    canon-pad-willemvanoranje.yurls.net
    Canon-pad Willem van Oranje

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over Willem van Oranje.

    x
  • Plaatje Vensterplaat Willem van Oranje
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Willem van Oranje

    Op deze plaat over Willem van Oranje is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Webpad Koning Willem-Alexander
    webpad-koning-willem-alexander.yurls.net
    Webpad Koning Willem-Alexander

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over Koning Willem-Alexander.

    x
  • Plaatje Drie vragen over de Willems-Orde
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de Willems-Orde

    Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de Willems-Orde, de allerhoogste onderscheiding voor militairen. Koning Willem-Alexander reikte deze medaille uit (op 15 maart 2026) aan de Korps Commandotroepen die in Afghanistan hebben gevochten.

    x
  • Plaatje Koning Willem-Alexander
    docukit.nl
    Koning Willem-Alexander

    Op 30 april 2013 zette Willem-Alexander zijn handtekening onder een belangrijk papier. Nu was hij écht de nieuwe koning. Daarna was er een plechtig moment in de Amsterdamse Nieuwe Kerk: de inhuldiging. Lees over koning Willem-Alexander op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje Waarom is oranje de kleur van Nederland?
    schooltv.nl
    Waarom is oranje de kleur van Nederland?

    In 1533 werd Willem van Nassau geboren. Willem had een neef die de baas was van het Franse prinsdom Orange. Toen die neef stierf gaf hij het prinsdom aan Willem van Nassau. Willem mocht toen de naam van het prinsdom aan zijn eigen naam toevoegen. Toen heette hij Willem van Oranje-Nassau. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje De militaire Willems-orde
    lintjes.nl
    De militaire Willems-orde

    Een koninklijke onderscheiding is eigenlijk een koninklijk schouderklopje voor iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor de Nederlandse samenleving. Voor dapperheid kunnen militairen en burgers de Militaire Willems-Orde krijgen. Lees hier meer over deze onderscheiding

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: Willemstad op Curaçao
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: Willemstad op Curaçao

    Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis Werelderfgoed over de historische haven en binnenstad van Willemstad op Curaçao.

    x
  • Plaatje Waarom is Willemstad op Curaçao werelderfgoed?
    schooltv.nl
    Waarom is Willemstad op Curaçao werelderfgoed?

    In Willemstad op Curaçao kom je een diverse mix aan architectuurstijlen en culturen tegen. Hierin zie je het koloniale verleden terug. Bijzonder is dat er mensen wonen in de huizen die onderdeel zijn van werelderfgoed. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nieuwe Britse koning Charles III belooft
    jeugdjournaal.nl
    Nieuwe Britse koning Charles III belooft 'loyaliteit, respect en liefde'

    Na het overlijden van de Britse koningin Elizabeth is haar oudste zoon Charles meteen koning geworden. De nieuwe Britse koning Charles III gaf al zijn eerste toespraak. Lees het artikel en bekijk de filmpjes over zijn leven en de toespraak op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 9 september...

    x
  • Plaatje Elizabeth II
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Elizabeth II

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over koningin Elizabeth II. Zij was de langstzittende vorst van het Verenigd Koninkrijk. Meer dan 70 jaar lang zat ze op de troon.

    x
  • Plaatje De film van ome Willem
    kindertvgeheugen.nl
    De film van ome Willem

    De film van ome Willem was een televisieprogramma voor kinderen dat werd uitgezonden van 1974-1989. Aart Staartjes is de bedenker van deze serie voor kleuters. Iedere uitzending werd afgesloten met het lied 'Deze vuist op deze vuist'. Lees hier meer over dit programma.

    x
  • Plaatje Koning Willem I
    hetklokhuis.nl
    Koning Willem I

    Ooit zijn Nederland en België onderdeel geweest van hetzelfde koninkrijk. Toen de Fransen in 1813 uit de Nederlanden vertrokken, werd Koning Willem I vorst van Nederland, België en Luxemburg. België had in die tijd veel industrie en Nederland was goed in de handel. Best een goeie combinatie dus. Bekijk...

    x
  • Plaatje Canon-pad Koning Willem I
    canon-pad-willem1.yurls.net
    Canon-pad Koning Willem I

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over Koning Willem I.

    x
  • Plaatje Koning Willem-Alexander
    koninklijkhuis.nl
    Koning Willem-Alexander

    Op de site 'Het Koninklijk Huis' vind je informatie over koning Willem-Alexander.

    x
  • Plaatje Koning Willem-Alexander
    schooltv.nl
    Koning Willem-Alexander

    Nederland heeft een koning: Willem-Alexander. Zijn vrouw Máxima is koningin. Hoe is het om op te groeien als kroonprins? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt Koning Willem-Alexander
    spreekbeurt-willem-alexander.yurls.net
    Spreekbeurt Koning Willem-Alexander

    Op deze pagina vind je handige websites, filmpjes, plaatjes en nuttige tips voor een spreekbeurt over Willem-Alexander.

    x
  • Plaatje Voetbalclub VVSB uit Noordwijkerhout
    schooltv.nl
    Voetbalclub VVSB uit Noordwijkerhout

    In 2016 is het voor het eerst in 40 jaar een amateurclub gelukt de halve finale van de KNVB-beker te bereiken: VVSB uit Noordwijkerhout. De spelers van VVSB zijn geen profvoetballers, want naast het voetballen hebben ze een gewone baan. Bekijk het filmpje van Zapp Weekjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Charles III van het Verenigd Koninkrijk (WikiKids)
    wikikids.nl
    Charles III van het Verenigd Koninkrijk (WikiKids)

    Informatie over koning Charles, uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen. Charles werd koning van het Verenigd Koninkrijk na het overlijden van koningin Elizabeth op 8 september 2022.

    x
  • Plaatje Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk (WikiKids)
    wikikids.nl
    Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk (WikiKids)

    Informatie over koningin Elizabeth - koningin van het Verenigd Koninkrijk -, uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Rappen voor gelijkheid met Buddy en meester Willem
    schooltv.nl
    Rappen voor gelijkheid met Buddy en meester Willem

    In Nederland is iedereen voor de wet gelijk. Dat staat in onze grondwet. Iemand die er anders uitziet of iets anders gelooft, mag niet gediscrimineerd worden. Heel belangrijk dus! In deze energizer met Buddy en meester Willem leer je een rap over de grondwet. Bekijk het filmpje van Méér...

    x
  • Plaatje Willem-Jan speelt klarinet
    schooltv.nl
    Willem-Jan speelt klarinet

    Willem-Jan is gek op het geluid van de klarinet. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Liedjes van ome Willem (tekst)
    dbnl.org
    Liedjes van ome Willem (tekst)

    In de digitale bibliotheek van de Nederlandse letteren lees je alle versjes uit de bundel "Liedjes van ome Willem" geschreven door Karel Eykman.

    x
  • Plaatje Ziek zijn met Buddy Vedder en meester Willem (Liedje)
    schooltv.nl
    Ziek zijn met Buddy Vedder en meester Willem (Liedje)

    Ziek zijn is helemaal niet leuk! Waar kan je allemaal pijn hebben? Daar gaan we in deze energizer over zingen met Buddy en meester Willem. Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De voetbalclub
    schooltv.nl
    De voetbalclub

    Flip de Beer mag een avondje mee doen met de voetbalclub. Bij een wedstrijd is voorbereiding belangrijk. Iedereen trekt een tenue aan. De coach geeft een peptalk. Samen rennen ze een rondje om het veld om op te warmen. Daarna oefenen ze met schieten. Wat kan iedereen dat goed! Kijk maar naar het filmpje...

    x
  • Plaatje Webpad 200 jaar Koninkrijk
    webpad-200-jaar-koninkrijk.yurls.net
    Webpad 200 jaar Koninkrijk

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over gebeurtenissen in 200 jaar Koninkrijk.

    x
  • Plaatje Iiieeek... een luis! (Digitaal prentenboek)
    schooltv.nl
    Iiieeek... een luis! (Digitaal prentenboek)

    Als mama erachter komt dat er een luis op Jan zijn hoofd woont is het huis te klein. De jacht op Piet wordt ingezet met gemene shampoo en een harde kam. Net zolang tot Piet verdwenen is... Tenminste, dat denkt mama. Bekijk het filmpje van het prentenboek op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Koning Willem-Alexander opent mega-sluis in Terneuzen
    jeugdjournaal.nl
    Koning Willem-Alexander opent mega-sluis in Terneuzen

    In Terneuzen is een gigantische nieuwe sluis geopend. De Nieuwe Sluis, zoals hij heet, is gebouwd door Nederland en België samen. Daarom kwamen de koning van Nederland én van België naar Terneuzen om hem te openen.mnDe sluis ligt bij een groot kanaal tussen Terneuzen en de Belgische...

    x
  • Plaatje Zorgen over
    jeugdjournaal.nl
    Zorgen over 'ongezond' kunstgras bij voetbalclubs

    Sportvelden met kunstgras zijn bestrooid met korrels van vermalen autobanden. Die stoffen kunnen gevaarlijk zijn. Wetenschappers moeten onderzoeken of het echt zo is en hoe gevaarlijk het is. Ouders en sportclubs maken zich zorgen. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Portugese fado zingen met Edsilia Rombley, Buddy Vedder en meester Willem
    schooltv.nl
    Portugese fado zingen met Edsilia Rombley, Buddy Vedder en meester Willem

    Portugal is niet alleen een mooi vakantieland, maar ook echt een Songfestivalland! In deze energizer maak je kennis met het Portugese levenslied: de fado. Edsilia Rombley laat je horen hoe dat klinkt. Zing je mee? Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Liefde met Buddy Vedder en meester Willem
    schooltv.nl
    Liefde met Buddy Vedder en meester Willem

    Als je iemand leuk vindt, geeft dat een heel speciaal gevoel. Dit liedje gaat over liefde en vriendschap. Voor deze romantische energizer heb je alleen je stem nodig! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het beleg van Leiden
    schooltv.nl
    Het beleg van Leiden

    In 1573 komt Nederland in opstand tegen de Spaanse overheersers in ons land. De Spaanse koning Filips II treedt hard op: hij bezet de stad Leiden. Mensen verhongeren of gaan dood aan de pest. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ik maak voor jou een andere kroon (Lied)
    youtube.com
    Ik maak voor jou een andere kroon (Lied)

    Willem Wilmink schreef in 1992 voor het programma Het Klokhuis een 'kroningslied". Harry Bannink zette het lied op muziek en het werd gezongen door Frank Groothof. Klokhuissamensteller Jan Kok heeft het lied op YouTube gezet samen met een nieuw filmpje van Hakim Traïda. Kijk en luister maar.

    x
  • Plaatje De Tachtigjarige Oorlog – Opstand in de Nederlanden
    historiek.net
    De Tachtigjarige Oorlog – Opstand in de Nederlanden

    Op deze pagina vind je een beknopt overzicht van de Tachtigjarige Oorlog. Van de Beeldenstorm tot de moord op Willem van Oranje en meer…

    x
  • Plaatje Wie is Kees in
    schooltv.nl
    Wie is Kees in 'klaar is Kees'?

    Als je huiswerk af is, kun je zeggen: klaar is Kees! Maar waarschijnlijk heet jij geen Kees. Wie is die Kees dan wel? Willem Wever geeft antwoord. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Leidens ontzet
    beleven.org
    Leidens ontzet

    Overal in Nederland is 3 oktober een gewone schooldag. Maar niet als je in Leiden woont. Leiden viert dan namelijk Leidens Ontzet. Men herdenkt elk jaar dat op 3 oktober 1574 een einde kwam aan de maandenlange Spaanse belegering van de stad. Lees er meer over in de Wereld Feesten Almanak. Let op! Deze...

    x
  • Plaatje Overwintering op Nova Zembla
    schooltv.nl
    Overwintering op Nova Zembla

    Een koude winter voor Willem Barentsz en zijn mannen. Op zijn ontdekkingsreis naar een nieuwe zeeweg richting het Verre Oosten, raakte Willem Barentsz met zijn schip vast in het ijs... Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er nadat je 112 hebt gebeld?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er nadat je 112 hebt gebeld?

    Naomi wil weten wat er gebeurt nadat je 112 hebt gebeld. Samen met Tess neemt ze een kijkje bij de meldkamer waar alle telefoontjes naar 112 binnenkomen. Ook gaan ze mee met een ambulance. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom krijg je in de achtbaan kriebels in je buik?
    schooltv.nl
    Waarom krijg je in de achtbaan kriebels in je buik?

    Als je in een snelle achtbaan zit, kan dat een gek gevoel geven in je buik. In je buik zitten een heleboel organen die door de snelheid van het karretje tegen elkaar en je buikwand worden gedrukt. Ook het stofje adrenaline kan zorgen voor kriebels in je buik. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er in de hersenen van iemand met alzheimer?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er in de hersenen van iemand met alzheimer?

    Mensen met de ziekte van Alzheimer zijn heel erg vergeetachtig. Ze herkennen soms hun eigen familie niet meer. Dat komt doordat het deel van hun hersenen waar herinneringen worden opgeslagen, steeds kleiner wordt. Veerle ervaart hoe het is om dement te zijn. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe wordt een animatiefilm ingesproken?
    schooltv.nl
    Hoe wordt een animatiefilm ingesproken?

    Veel animatiefilms worden vertaald uit het Engels. En dus moeten ze door Nederlandse stemmen worden ingesproken. Maurits en Jesse kijken mee met de opnames van Early Man met stemacteur Arjen Lubach. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe wordt een asfaltweg gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe wordt een asfaltweg gemaakt?

    Tess en Matthew gaan naar een fabriek waar asfalt gemaakt wordt. Als ze hebben gezien hoe het gemaakt wordt, gaan ze naar een weg waar de asfalt gelegd wordt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat doet een autojournalist?
    schooltv.nl
    Wat doet een autojournalist?

    Thijs is helemaal gek op auto's en wil later autojournalist worden. Samen met Edson gaat hij langs bij een automagazine om te zien wat autojournalisten doen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat doet een official bij het autoracen?
    schooltv.nl
    Wat doet een official bij het autoracen?

    Bram en Jesse zijn op het circuit van Zandvoort. Hier worden verschillende races gereden. Bij deze races houden de officials in de gaten of alle auto's zich wel aan de regels houden en ze zijn verantwoordelijk voor de veiligheid. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werkt een barcode?
    schooltv.nl
    Hoe werkt een barcode?

    Dankzij de streepjescode hoeft de caissière de prijzen van de producten in de supermarkt niet uit haar hoofd te kennen. Ze doet gewoon: bliep! Maar hoe weet die scanner nou welk product hij scant? Diederik legt het uit. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe bereid je je voor op een bergbeklimming?
    schooltv.nl
    Hoe bereid je je voor op een bergbeklimming?

    Kasper en Edson gaan op bezoek bij bergbeklimmer Wilco. Hij heeft als enige Nederlander op elk continent de hoogste top beklommen. Wilco laat Kasper en Edson zien hoe je je voorbereidt op een bergbeklimming. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom eten we beschuit met muisjes als er een baby is geboren?
    schooltv.nl
    Waarom eten we beschuit met muisjes als er een baby is geboren?

    Toen prinses Beatrix werd geboren, werden er voor het eerst oranje muisjes gemaakt. Sindsdien is het een traditie om oranje muisjes te eten bij de geboorte van een prins of prinses. Ook werd er gedacht dat de anijszaadjes goed zou zijn voor moedermelk. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe is het om beveiligd te worden?
    schooltv.nl
    Hoe is het om beveiligd te worden?

    Belangrijke mensen zoals politici of diplomaten hebben vaak beveiligers. Ze zijn de hele tijd in de buurt en zorgen dat hen niks overkomt. Hoe is het om de hele dag beveiliging om je heen te hebben? Froukje en Jesse maken het mee. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er in je lichaam als je een boer laat?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er in je lichaam als je een boer laat?

    Iedereen laat stiekem wel eens een boer. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam als je een boer laat? Edson vertelt het je! Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe genezen je botten als ze gebroken zijn?
    schooltv.nl
    Hoe genezen je botten als ze gebroken zijn?

    ess en Naomi kijken mee bij een man die zijn pols heeft gebroken. Er wordt een röntgenfoto gemaakt en hij krijgt gips. Naomi krijgt ook gips om te voelen hoe dat is. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe oefent de brandweer met blussen?
    schooltv.nl
    Hoe oefent de brandweer met blussen?

    De brandweer rukt gemiddeld 350 keer per dag uit. Als brandweerman of -vrouw moet je dus altijd klaarstaan. Carolien en Tess mogen mee op een brandoefening. Lukt het ze om een autobrand te blussen? Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat zijn broeikasgassen?
    schooltv.nl
    Wat zijn broeikasgassen?

    Een broeikasgas is een soort wollen trui die de aarde isoleert. Die broeikasgassen komen in de lucht doordat we met z'n allen veel vliegen, autorijden, fabrieken hebben draaien en elektriciteit produceren. Dit doen we vaak met fossiele brandstoffen. Als je die verbrandt, komen daar broeikasgassen vandaan....

    x
  • Plaatje Hoe maak je een goede cheerleader-act?
    schooltv.nl
    Hoe maak je een goede cheerleader-act?

    Roos zit op cheerleading en wil graag weten hoe je een goede cheerleader-act maakt. Ze mag meedoen met The Frysian Cheer Stars met een optreden tijdens een basketbalwedstrijd. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie was Cleopatra?
    schooltv.nl
    Wie was Cleopatra?

    Vaak wordt Cleopatra afgeschilderd als bloedmooie mannenverslindster. Maar volgens onderzoekers was ze helemaal niet zo'n schoonheid. Maar slim was ze zeker. Ze deed wiskundig en medisch onderzoek en kon iedereen betoveren met haar intelligente toespraken. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is CO2?
    schooltv.nl
    Wat is CO2?

    Elke keer als je fossiele brandstoffen, zoals steenkool, maar ook benzine, verbrandt, breek je het eigenlijk in kleine stukjes op. Daar komt CO2 bij vrij. CO2 houdt warmte vast en daardoor warmt de aarde op. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat zijn cookies?
    schooltv.nl
    Wat zijn cookies?

    Cookies zijn handig, want ze onthouden wie je bent en wat je leuk vindt. Maar dat is ook gelijk het nadeel: bedrijven weten steeds meer over je en proberen je te beïnvloeden met advertenties. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe komt het dat er soms dauw op het gras ligt?
    kro-ncrv.nl
    Hoe komt het dat er soms dauw op het gras ligt?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat zijn deepfake video
    schooltv.nl
    Wat zijn deepfake video's?

    Tegenwoordig kan je veel maken op de computer, zoals een deepfake video. Een video die echt lijkt, maar misschien helemaal niet echt is. Hoe werkt dat precies en hoe kan je zelf zo'n video maken? Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waar blijven dieren tijdens een overstap op een vliegveld?
    schooltv.nl
    Waar blijven dieren tijdens een overstap op een vliegveld?

    Dieren reizen ook wel eens met het vliegtuig! En soms moeten ze van het ene vliegtuig overstappen op het andere. Kunnen ze dan even de benen strekken of moeten ze in hun kooi blijven? Tess en Marlijn zoeken uit of dieren ook businessclass vliegen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat doet een dierenarts in een dierentuin?
    schooltv.nl
    Wat doet een dierenarts in een dierentuin?

    Féline en Edson lopen mee met een dierenarts in een dierentuin. Ze gaan een kameel helpen die last heeft van jeuk en zijn bij de operatie van een korenwolf. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe wordt DNA verzameld?
    schooltv.nl
    Hoe wordt DNA verzameld?

    Diederik is bij het Nederlands Forensisch Instituut. Daar onderzoeken ze DNA om misdrijven op te lossen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom zit er een gat in een donut?
    schooltv.nl
    Waarom zit er een gat in een donut?

    Zeeman Hanson Gregory kreeg vaak oliebollen van zijn moeder mee op zijn reizen. Hij vond ze alleen niet altijd helemaal gaar. Hij vond dat dat beter kon en duwde een zoutvaatje door het deeg. Dat werd de eerste donut. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Word je doof van harde muziek luisteren via je oortjes?
    schooltv.nl
    Word je doof van harde muziek luisteren via je oortjes?

    Victoria gaat factchecken of je van harde muziek luisteren op je oortjes doof wordt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe gaat een dopingcontrole?
    schooltv.nl
    Hoe gaat een dopingcontrole?

    Tess en Silke gaan mee met een dopingcontroleur om erachter te komen hoe een dopingcontrole in zijn werk gaat. Ze gaan langs bij topvolleybalster Madeleine. Zij moet haar plas laten onderzoeken op doping. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe verzorg je een dressuurpaard?
    schooltv.nl
    Hoe verzorg je een dressuurpaard?

    In de dressuursport moeten paarden er altijd op en top uitzien. Voordat ze meedoen aan een wedstrijd krijgen ze dus eerst een uitgebreide verzorgingsbeurt. Marle kijkt mee bij een dressuurwedstrijd van Madeleine Witte-Vrees en haar paard Cennin. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kan je drinkwater maken van je eigen plas?
    schooltv.nl
    Kan je drinkwater maken van je eigen plas?

    Je eigen plas drinken. Het klinkt misschien vies, maar het kan wel! Tim en Edson durven het aan en testen het uit. Bekijk het filmpje vann Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe worden e-bikes gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe worden e-bikes gemaakt?

    Er scheuren steeds meer elektrische fietsen over de weg. Door de elektrische motor ga je op een e-bike lekker hard. Een e-bike bestaat uit wel 500 onderdelen. Wist je dat ie in de fabriek zelfs even de oven in gaat? Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe ontstaan eb en vloed?
    schooltv.nl
    Hoe ontstaan eb en vloed?

    De maan trekt met haar zwaartekracht het water naar zich toe. Als de Noordzee aan de kant van de maan staat, dan is het daar vloed. Ook aan precies de andere kant van de wereld is het dan vloed, door draaien van de aarde. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe zit een escaperoom in elkaar?
    schooltv.nl
    Hoe zit een escaperoom in elkaar?

    Puzzels oplossen, codes ontcijferen en ontsnappen! Dat is het doel van een escaperoom. In Nederland zijn honderden escaperooms. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe hielden mensen vroeger eten goed zonder koelkast?
    schooltv.nl
    Hoe hielden mensen vroeger eten goed zonder koelkast?

    Marthe wil weten hoe mensen vroeger hun eten bewaarden, voordat er koelkasten bestonden. Samen met Tess bekijkt ze een ijskast, hoe eten gerookt wordt en fermenteert ze kool. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waar in mijn eten vind ik energie?
    schooltv.nl
    Waar in mijn eten vind ik energie?

    In je eten zitten calorieën. Een calorie is een hoeveelheid energie. Op een verpakking staat hoeveel calorieën ergens in zitten. Ook staan er voedingsstoffen als vetten, koolhydraten en eiwitten op. Daar krijg je ook energie van. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat aten Nederlanders vroeger?
    schooltv.nl
    Wat aten Nederlanders vroeger?

    Ashani wil weten wat de mensen in Nederland vroeger aten. Om daar achter te komen gaat ze met Tess naar het Rijksmuseum waar ze samen met topkok Joris een ouderwets gerecht maken. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Drie experimenten met druk
    schooltv.nl
    Drie experimenten met druk

    Diederik laat drie experimenten met druk zien: een ei scheiden, een kanon en een raket maken. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat moet je doen als je een explosief vindt?
    schooltv.nl
    Wat moet je doen als je een explosief vindt?

    Elk jaar worden er in Nederland zo’n 1700 explosieven gevonden. Vliegtuigbommen en granaten uit de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld. Dat is natuurlijk hartstikke gevaarlijk. De Explosieven Opruimingsdienst zorgt dat zulke explosieven veilig tot ontploffing worden gebracht. Bekijk het filmpje van...

    x
  • Plaatje Hoe tank je een F-16 in de lucht?
    schooltv.nl
    Hoe tank je een F-16 in de lucht?

    Joep en Edson vliegen mee met een boom-operator. Hij bestuurt de angel die aan een vliegtuig zit om een F-16 te tanken. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe zet een föhn elektriciteit om in warmte?
    schooltv.nl
    Hoe zet een föhn elektriciteit om in warmte?

    Uit een föhn komt warme lucht. Dat klinkt logisch, maar hoe wordt die lucht eigenlijk warm? Diederik legt uit dat dit komt door botsende elektronen. En hij laat zien wat er gebeurt als er te veel elektronen door een draad heen gaan. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is een foley artist?
    schooltv.nl
    Wat is een foley artist?

    Julie wil weten wat een foley artist doet. Daarom gaat ze met Tim langs een foley artist. Hier mogen ze geluiden voor onder een animatiefilm maken. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe maak je een gamekarakter?
    schooltv.nl
    Hoe maak je een gamekarakter?

    Tristan en Tim gaan langs bij Floris die zelf games maakt. Samen met hem ontwikkelen ze hun eigen gamekarakters. Eerst maken ze een schets, dan wordt er een 3D-karakter van gemaakt en daarna geven ze met speciale pakken bewegingen aan de karakters. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe is geld ontstaan?
    schooltv.nl
    Hoe is geld ontstaan?

    Voordat er geld was, werd er geruild. Maar dat ruilen was ook onhandig. Gelukkig kwam er een oplossing: een soort tegoedbon. Eerst in de vorm van zout, dat je wel goed kan bewaren. En later in de vorm van stukjes metaal. Alexander de Grote liet rond 300 voor Christus voor het eerst munten maken van goud....

    x
  • Plaatje Hoe werkt geluid?
    schooltv.nl
    Hoe werkt geluid?

    Hoe harder je de muziek op je radio of stereo zet, hoe meer het vel op je speaker gaat trillen. Luister je te lang naar te harde muziek, dan kan je gehoor beschadigd raken. Dus als je geen gehoorapparaatje wil, kun je je muziek maar beter niet te hard zetten! Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werd Balthasar Gerards gestraft?
    schooltv.nl
    Hoe werd Balthasar Gerards gestraft?

    Balthasar Gerards heeft Willem van Oranje vermoord. De schepenen gaan in overleg hoe hij verhoord en gestraft moet worden. Gerards laat weinig los, dus bedenken ze verschrikkelijke martelmethodes. Bekijk het filmpje van Welkom in de 80-jarige Oorlog op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe wordt glas gerecycled?
    schooltv.nl
    Hoe wordt glas gerecycled?

    Flessen die je in de glasbak gooit, worden recycled tot nieuwe flessen. Eerst wordt het glas gebroken en gewassen. Daarna kan het worden omgesmolten tot nieuw glas. Heel duurzaam dus! Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe kan je zien of een schilderij van Van Gogh is?
    schooltv.nl
    Hoe kan je zien of een schilderij van Van Gogh is?

    Nathan heeft een schilderij op de zolder van zijn oma gevonden en wil weten of het een echte Van Gogh is. Daarvoor gaat hij samen met Tess naar het Van Gogh museum. Daar laten experts zien hoe je het werk van Van Gogh kan herkennen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom sneed Vincent van Gogh zijn eigen oor af?
    schooltv.nl
    Waarom sneed Vincent van Gogh zijn eigen oor af?

    Vincent van Gogh was een hele bekende Nederlands kunstschilder. In 1888 sneed hij zijn eigen oor af na een ruzie met zijn collega-schilder. Maar waarom deed hij dat precies? Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie was graaf Dracula?
    schooltv.nl
    Wie was graaf Dracula?

    Dracula heeft een cape, twee scherpe hoektanden en is op jacht naar bloed! Lekker eng dus. Maar hoe komen we eigenlijk aan dat beeld van graaf Dracula? Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Graafschap
    degraafschap.nl
    De Graafschap

    Website van de Superboeren, zoals de voetbalclub de Graafschap uit Doetinchem ook wel wordt genoemd.

    x
  • Plaatje Waarom is griezelen zo leuk?
    schooltv.nl
    Waarom is griezelen zo leuk?

    Een spannend boek of griezelfilm kan je de stuipen op het lijf jagen. Je lichaam reageert net zoals het op gevaar zou reageren. Maar gelukkig bestaan spoken niet echt. Toch? Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom krijgen oude mensen grijs haar?
    schooltv.nl
    Waarom krijgen oude mensen grijs haar?

    Je haren groeien uit de haarzakjes van je hoofdhuid. In die zakjes zitten kleurbolletjes, die je haar rood, bruin, zwart of blond maken. Hoe ouder je wordt, hoe minder van die kleurstof, oftewel melanine, je aanmaakt. En haren zonder melanine zijn grijs of wit. Bekijk het filmpje van Willem Wever op...

    x
  • Plaatje Hoe wordt hagelslag gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe wordt hagelslag gemaakt?

    Roos is gek op hagelslag. En dus wil ze graag weten hoe haar favoriete broodbeleg wordt gemaakt. Het begint allemaal met de cacaoboon. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe bestuur je een helikopter?
    schooltv.nl
    Hoe bestuur je een helikopter?

    Bram wil graag helikopterpiloot worden. Maar hoe ingewikkeld is het om een helikopter te besturen? Samen met Tess maakt hij een vlucht in een simulator. Daarna gaan ze met helikopterpiloot Elma de lucht in. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Krijg je een hoge stem van helium?
    schooltv.nl
    Krijg je een hoge stem van helium?

    Als je helium inademt, klinkt je stem anders. Je stem wordt niet hoger, maar door de helium verandert je klankkast. Net zoals bij muziekinstrumenten, als zij dezelfde toon aanslaan, klinken die ook anders. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe kom je van hoogtevrees af?
    schooltv.nl
    Hoe kom je van hoogtevrees af?

    Jesse en Sofia leren wat angst is en hoe je van je angsten afkomt. Sofia heeft last van hoogtevrees. Met hulp van een VR bril probeert ze er van af te komen. Om het te testen gaan ze klimmen en tokkelen in het bos. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe word je hotelmanager?
    schooltv.nl
    Hoe word je hotelmanager?

    In een hotel komen gasten om te slapen, te dineren en lekker in de watten gelegd te worden. Sarah wil later graag hotelmanager worden. Maar wat moet je daar allemaal voor kunnen? Ze mag een dagje meelopen in het Kurhaus in Scheveningen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe worden huisdieren begraven?
    schooltv.nl
    Hoe worden huisdieren begraven?

    Als je huisdier doodgaat, is dat natuurlijk heel verdrietig. Er zijn speciale dierenbegraafplaatsen waar je jouw huisdier zijn laatste rustplaats kunt geven. Je kiest een kistje en een mooi plekje op de begraafplaats. Hoe gaat zo'n dierengrafenis in zijn werk? En is er ook cake na afloop? Bekijk het...

    x
  • Plaatje Hoe wordt een hulphond opgeleid?
    schooltv.nl
    Hoe wordt een hulphond opgeleid?

    Kris en Jesse kijken bij Stichting Hulphond hoe labrador Belle wordt opgeleid tot hulphond. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe geef je een goede bodycheck bij ijshockey?
    schooltv.nl
    Hoe geef je een goede bodycheck bij ijshockey?

    Lucas wil graag weten hoe je een goede bodycheck kan geven. Dit leert hij van de aanvoerder van het Nederlandse ijshockeyteam. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe ademen insecten?
    schooltv.nl
    Hoe ademen insecten?

    Insecten hebben geen longen. Ze ademen via piepkleine gaatjes in hun skelet, dat aan de buitenkant zit. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kan het internet vol raken?
    schooltv.nl
    Kan het internet vol raken?

    Aditya kan niet zonder het internet. Daarom wil hij weten of het internet ooit vol kan raken. Samen met Tess gaat hij naar het computermuseum en naar één van de grootste datacentra van de wereld. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie is Joost in
    schooltv.nl
    Wie is Joost in 'Joost mag het weten'?

    Wanneer je iets niet weet, kun je zeggen: ‘Joost mag het weten’. Maar wie is die Joost eigenlijk? Daarover zijn allerlei theorieën. Misschien is het een verbastering van Joos, de Chinese god van de hel. Gezellig. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom staan er kaarsjes op een verjaardagstaart?
    schooltv.nl
    Waarom staan er kaarsjes op een verjaardagstaart?

    De oude Grieken bakten kleine, ronde taartjes met een brandend kaarsje erop om godin Artemis te eren. Vanaf de 17e eeuw vierden rijke Duitsers de Kinderfesten. Met een vrolijke taart met daarop net zo veel kaarsjes als de leeftijd van de jarige. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe wordt kaas gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe wordt kaas gemaakt?

    Eerst worden de slechte bacteriën uit de melk gehaald door te pasteuriseren. Doordat er zuursel en stremsel bij wordt gedaan gaat het klonteren. Wrongel, dat wat overblijft, wordt in een zout pekelbad gelegd. Na het pekelen moet de kaas alleen nog rijpen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Blijft kauwgum in je maag zitten als je het doorslikt?
    schooltv.nl
    Blijft kauwgum in je maag zitten als je het doorslikt?

    Victoria zoekt uit of kauwgum in je maag blijft zitten als je het doorslikt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is Keti Koti?
    schooltv.nl
    Wat is Keti Koti?

    Op 1 juli gaan veel Surinaamse Nederlanders in kleurrijke kleding de straat op. Ze vieren dan dat de slavernij voorbij is. Er is een herdenking, er zijn optredens en er is natuurlijk veel Surinaams eten. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom moet je niet lachen als je jezelf kietelt?
    schooltv.nl
    Waarom moet je niet lachen als je jezelf kietelt?

    Als je wordt gekieteld, reageert je lichaam met een reflex: je begint te lachen en met je lijf te kronkelen. Maar als je jezelf onder je oksel kietelt, weten je hersenen dat het lichaam niet hoeft te reageren op het gekietel. Slim hè? Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe ziet de dag van een kippenboer eruit?
    schooltv.nl
    Hoe ziet de dag van een kippenboer eruit?

    Anna houdt heel erg van kippen, ze wil zelfs kippenboer worden. Daarom gaat ze samen met Jesse kijken hoe de dag van een kippenboer eruit ziet. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe wordt kleding ontworpen en gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe wordt kleding ontworpen en gemaakt?

    Teun en Tim gaan langs bij modeontwerper Janice. Hij laat zien wat er allemaal vooraf gaat aan het maken van een kledingstuk. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Top 10 duurste kledingmerken
    kro-ncrv.nl
    Top 10 duurste kledingmerken

    Op de website van Willem Wever vind je een lijstje met de 10 duurste kledingmerken.

    x
  • Plaatje Is vingers knakken slecht voor je botten?
    schooltv.nl
    Is vingers knakken slecht voor je botten?

    Tussen je botten zit kraakbeen en een vloeistof waar onoplosbaar gas inzit. Als je je vingers knakt, poppen die eruit. Het gas moet namelijk een kant op. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie heeft koffie ontdekt?
    schooltv.nl
    Wie heeft koffie ontdekt?

    Een jonge geitenhoeder zag zijn geiten dansen en springen na het eten van een bepaalde bes. Monniken uit een naburig klooster proefden de bessen. Maar vonden ze zo vies smaken dat ze ze in het vuur gooiden. Er kwam meteen een heerlijke geur uit de vlammen omhoog. De monniken deden de geroosterde bessen...

    x
  • Plaatje Hoe kook je voor veel mensen?
    schooltv.nl
    Hoe kook je voor veel mensen?

    David en Florian willen later samen een restaurant beginnen. Om erachter te komen hoe dat is, gaan ze koks helpen die voor duizend mensen moeten koken. Dat zijn een heleboel broodjes hamburger die gemaakt moeten worden. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Krijg je kramp als je na het eten gaat zwemmen?
    schooltv.nl
    Krijg je kramp als je na het eten gaat zwemmen?

    Ze zeggen wel eens dat je beter niet kan zwemmen vlak na het eten, omdat je dan kramp in je maag krijgt. Maar is dat echt zo? Volgens Peter Beterweter valt dat wel mee! Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom is de lucht blauw?
    schooltv.nl
    Waarom is de lucht blauw?

    Wit zonlicht bestaat uit allerlei kleuren. Het blauwe licht heeft problemen om de aarde te bereiken. Omdat het een kortere golflengte heeft, wordt dat licht door de moleculen in de atmosfeer alle kanten op gestuurd. Het blauwe licht verspreidt zich zo over de hele atmosfeer. Bekijk het filmpje van Willem...

    x
  • Plaatje Hoe bestuur je een luchtballon?
    schooltv.nl
    Hoe bestuur je een luchtballon?

    Als je een luchtballon bestuurt moet je rekening houden met de windrichting en het weer. In de lucht heb je allemaal snelwegen van stromen lucht. Die gaan allemaal een bepaalde kant op. Je volgt de luchtstroom met de richting waar je heen wil. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat doet de luchtverkeersleiding?
    schooltv.nl
    Wat doet de luchtverkeersleiding?

    Levi en Tess zijn op luchthaven Eindhoven. Daar kijken ze wat een luchtverkeersleider doet en hoe je een luchtverkeersleider wordt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werkt een magneet?
    schooltv.nl
    Hoe werkt een magneet?

    Ongelijke polen trekken elkaar aan. In een niet magnetische spijker zitten al die atoompjes met die noord- en die zuidpooltjes allemaal door elkaar. Als de noordjes allemaal één kant en de zuidjes allemaal een andere kant op liggen dan heb je een magneet. Bekijk het filmpje van Willem Wever...

    x
  • Plaatje Hoe herken je een mammoetbot?
    schooltv.nl
    Hoe herken je een mammoetbot?

    Heel lang geleden liepen er mammoeten rond op aarde. Dat weten we omdat we hun botten hebben gevonden. Victoria heeft ook een bot gevonden en vraagt zich af of het misschien van een mammoet is. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe word je matroos op een onderzeeër?
    schooltv.nl
    Hoe word je matroos op een onderzeeër?

    Roan wil later marinier worden op een onderzeeër. Daarom gaat hij kijken in een onderzeeër en doet hij de flippertest. Deze moet je halen voordat je matroos wordt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom mochten meisjes vroeger niet studeren?
    schooltv.nl
    Waarom mochten meisjes vroeger niet studeren?

    In de negentiende eeuw is het gewoon dat meisjes niet gaan studeren maar moeder worden en voor het huishouden zorgen. Aletta Jacobs vindt dat onzin. Ze wordt de eerste vrouwelijke arts van Nederland en zorgt ervoor dat vrouwen net als mannen kiesrecht krijgen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe weten we hoe mensen er vroeger uitzagen?
    schooltv.nl
    Hoe weten we hoe mensen er vroeger uitzagen?

    Mensen stammen af van apen. Vroeger leken we dus ook veel meer op apen. Maar door de eeuwen heen zijn we geëvolueerd. We zijn niet meer zo behaard en we hebben grotere hersenen en schedels gekregen. Uiteindelijk bleef er een mensensoort over: de homo sapiens. Bekijk het filmpje van Willem Wever...

    x
  • Plaatje Wat is een meteoriet?
    schooltv.nl
    Wat is een meteoriet?

    Een steen die door de ruimte heen zweeft, dat noemen we een meteoroïde. En als-ie naar de aarde toe gaat en in de dampkring terechtkomt, dan wordt-ie steeds warmer omdat-ie de lucht in elkaar duwt. En dan wordt het een vallende ster of een meteoor. Als-ie dan tijdens het vliegen door de dampkring...

    x
  • Plaatje Wat zijn meteorieten?
    kro-ncrv.nl
    Wat zijn meteorieten?

    Op de website van Willem Wever vind je wat meteorieten zijn.

    x
  • Plaatje Hoe blijven militairen verborgen voor de vijand?
    schooltv.nl
    Hoe blijven militairen verborgen voor de vijand?

    De Landmacht gaat regelmatig op oefening. Finn en Jesse mogen mee tijdens een nachtoefening. Ze moeten informatie over de vijand inwinnen, zonder gezien of gehoord te worden. Hoe doe je dat? Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe ziet het leven van een model eruit?
    schooltv.nl
    Hoe ziet het leven van een model eruit?

    Yanaika is beginnend model en wil graag weten hoe het leven van een model eruitziet. Samen met Jesse loopt ze een dagje mee met model Akke Marije. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe los je een moordzaak op?
    schooltv.nl
    Hoe los je een moordzaak op?

    Tess en Nikkie zijn op een plaatsdelict waar ze op zoek gaan naar sporen. Ook onderzoeken ze een schedel om te kijken of ze erachter kunnen komen wie het is. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Museum Prinsenhof Delft
    museumprinsenhofdelft.nl
    Museum Prinsenhof Delft

    In dit museum ontdek je alles over Willem van Oranje, Delftse Meesters en Delfts Blauw.. Wat is er te zien en te beleven in dit museum? Op de website vind je alle informatie..

    x
  • Plaatje 8 bijzondere natuurverschijnselen die je moet zien!
    kro-ncrv.nl
    8 bijzondere natuurverschijnselen die je moet zien!

    Op de website van Willem Wever vind je een lijstje met acht bijzondere natuurverschijnselen.

    x
  • Plaatje Waarom zeg je hatsjoe als je niest?
    schooltv.nl
    Waarom zeg je hatsjoe als je niest?

    Als je niest, roep je waarschijnlijk hatsjoe! Maar in Japan zeggen ze hakashun en in Fankrijk achoum. Hatsjoe is een klankwoord, en hoe je dat uitspreekt, verschilt per taal. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom niezen we?
    schooltv.nl
    Waarom niezen we?

    Als je niest, vliegen de bacteriën met 165 kilometer per uur je neus uit. Niet zo fris, wel gezond! Zo raakt je lichaam vervelende bacteriën kwijt. En wist je dat het eigenlijk slecht is om je neus dicht te knijpen als je moet niezen? Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe kan het ijs op de Noordpool smelten?
    kro-ncrv.nl
    Hoe kan het ijs op de Noordpool smelten?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Overwinteren op Nova Zembla
    schooltv.nl
    Overwinteren op Nova Zembla

    In 1596 vertrekken Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck naar Indië. Althans, dat is de bedoeling. Maar het schip komt vast te zitten in het ijs bij Nova Zembla in het noordpoolgebied. Hoe gaat de bemanning dit overleven? Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Johan van Oldenbarnevelt
    hetklokhuis.nl
    Johan van Oldenbarnevelt

    Nederland is een koninkrijk, maar vanaf 1588 was Nederland ruim twee eeuwen lang een republiek, dus zonder koning. Nizar volgt het leven van een van de belangrijkste personen uit die tijd én uit onze geschiedenis: de grote staatsman Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619). Johan was zelfs betrokken...

    x
  • Plaatje Hoe zijn de Olympische Spelen ontstaan?
    schooltv.nl
    Hoe zijn de Olympische Spelen ontstaan?

    De Olympische Spelen zijn bedacht door de Grieken. In de stad Olympia werden in 776 voor Christus de eerste Spelen gehouden. Toen was het enige onderdeel nog een hardloopwedstrijd. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe bereid je je voor op 10 kilometer openwaterzwemmen?
    schooltv.nl
    Hoe bereid je je voor op 10 kilometer openwaterzwemmen?

    Maarten van der Weijden is kampioen openwaterzwemmen. Hij zwom zelfs de Elfstedentocht, meer dan 200 kilometer! De dertienjarige Danielle wil weten hoe je zo goed wordt in openwaterzwemmen. Heeft Maarten tips voor haar? Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom is oranje de kleur van Nederland?
    schooltv.nl
    Waarom is oranje de kleur van Nederland?

    Als Nederland moet voetballen kleurt het hele land oranje. Maar oranje zit helemaal niet in onze vlag. Dat oranje toch onze nationale kleur is geworden, hebben we te danken aan Willem van Oranje. In de Gouden Eeuw leidt hij de opstand tegen het Spaanse Rijk. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als je een pakketje bestelt?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er als je een pakketje bestelt?

    Tijn en Tess volgen een pakketje van de webwinkel naar de klant. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Paleis Noordeinde
    hetklokhuis.nl
    Paleis Noordeinde

    Manon neemt een kijkje achter de schermen van Paleis Noordeinde, het werkpaleis van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Er werken ongeveer tweehonderd mensen in het paleis en er gebeurt een hoop. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Waarom vinden we patat, pannenkoeken en pizza zo lekker?
    schooltv.nl
    Waarom vinden we patat, pannenkoeken en pizza zo lekker?

    Bijna iedereen houdt wel van de drie P's: patat, pannenkoeken en pizza. Samen met Emma zoekt Tim uit hoe het kan dat we dit eten zo lekker vinden. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is piepschuim?
    schooltv.nl
    Wat is piepschuim?

    Piepschuim is superhandig: het isoleert en het weegt bijna niks. Maar hoe kan dat eigenlijk? Diederik laat zien hoe je piepschuim kunt oplossen en hoe je piepschuim maakt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe blijft een piloot rustig in een noodsituatie?
    schooltv.nl
    Hoe blijft een piloot rustig in een noodsituatie?

    Soms moet een vliegtuig een noodlanding maken omdat de benzine op is of omdat er een motor uitvalt. Een spannende situatie, waarin het extra belangrijk is dat de piloot zijn hoofd koel houdt. Maar hoe doe je dat? Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waar komt het geld uit een pinautomaat vandaan?
    schooltv.nl
    Waar komt het geld uit een pinautomaat vandaan?

    Isa en Tess nemen een kijkje bij de geldcentrale en De Nederlandse Bank. Hier is een kluis met de goudvoorraad van Nederland. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe wordt pindakaas gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe wordt pindakaas gemaakt?

    In één pot pindakaas zitten maar liefst 585 pinda’s. De pinda’s worden gebrand, vermalen en in potjes gedaan. Zo krijg je dus pindakaas die jij elke ochtend op je brood kan smeren! Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom zijn er pissebedden?
    schooltv.nl
    Waarom zijn er pissebedden?

    Pissebedden eten het liefst rottend hout, oude bladeren en soms ook dode dieren. Ze zijn daarmee belangrijke schoonmakers van de natuur. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom kan niet iedereen tegen pittig eten?
    schooltv.nl
    Waarom kan niet iedereen tegen pittig eten?

    De zenuwcellen in je mond slaan alarm als je pittig eet. Er worden dan pijnprikkels naar je hersenen gestuurd. Het stofje dat pijnprikkels stuurt naar je hersenen raakt uitgeput als je veel pittig eten eet. Als je dus veel pittig eet, heb je minder pijn. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe is de pizza ontstaan?
    schooltv.nl
    Hoe is de pizza ontstaan?

    Pizza wordt over de hele wereld gegeten. Het gerecht wordt in de zeventiende eeuw bedacht door een pizzabakker in Napels, Italië. Eerst is de pizza alleen voor arme gezinnen, maar al snel wordt de pizza bij iedereen razend populair. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom is plas geel?
    schooltv.nl
    Waarom is plas geel?

    Als je plast, plas je een heleboel vocht en afvalstoffen uit. Een van die afvalstoffen zorgt voor de gele kleur van je plas. Is je plas donkergeel? Dan heb je misschien te weinig gedronken! Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 10 tips om minder plastic te gebruiken
    kro-ncrv.nl
    10 tips om minder plastic te gebruiken

    Hoe kun je minder plastic gebruiken? Willem Wever geeft je 10 tips.

    x
  • Plaatje Hebben we ook plastic soep in Nederland?
    schooltv.nl
    Hebben we ook plastic soep in Nederland?

    Ricky en Tess gaan het water op om te kijken hoeveel plastic er in de Nederlandse wateren zit. Ook gaan ze samen met een wetenschapper bioplastic maken. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hebben we ook plastic soup in Nederland?
    kro-ncrv.nl
    Hebben we ook plastic soup in Nederland?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat doet de politie te fiets?
    schooltv.nl
    Wat doet de politie te fiets?

    Jelte en Tess gaan mee met de politie te fiets. Jelte leert hoe hij iemand moet aanhouden en waarom het handig is dat er politie te fiets is. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe worden politieauto
    schooltv.nl
    Hoe worden politieauto's gemaakt?

    Om van een normale auto een politieauto moet er een hoop gebeuren. Allard en Jesse helpen mee met de ombouw en het testen van een politieauto. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom droegen mensen vroeger een pruik?
    schooltv.nl
    Waarom droegen mensen vroeger een pruik?

    De Franse Koning Lodewijk XIV had lang, krullend haar. Als onderdaan hoorde je er pas bij als je ook zulk haar had. Toen hij kaal werd, ging hij een pruik dragen om zijn imago te behouden. Toen wilden zijn onderdanen natuurlijk ook allemaal een pruik. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werkt radar?
    schooltv.nl
    Hoe werkt radar?

    Op zee heb je niet altijd goed zicht. Daarom zijn grote schepen uitgerust met radar. Radiosignalen kaatsen tegen andere schepen en worden op een scherm weergegeven als gele blokjes. Diederik laat op een marineschip zien hoe dit werkt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe kan een radio-dj zo goed improviseren?
    schooltv.nl
    Hoe kan een radio-dj zo goed improviseren?

    Thom wil later graag radio-dj worden. Hij maakt nu ook al radioshows maar heeft moeite met niet door de zang heen praten. Samen met Edson neemt hij een kijkje bij 3FM waar hij de kunst mag afkijken bij Eva Koreman. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe word je een goede rapper?
    schooltv.nl
    Hoe word je een goede rapper?

    Cristoffe wil rapper worden. Hij heeft een tekst geschreven en samen met rapper Josylvio maakt hij er een echte track van. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe verkoop je iets met reclame?
    schooltv.nl
    Hoe verkoop je iets met reclame?

    Als je iets wil verkopen, heb je een marketingstrategie nodig. Reclamemaker Jordi van de Bovenkamp laat zien hoe je met de juiste aanpak zelfs gebakjes die eruitzien als een drol kunt verkopen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe doe je vette trucs op de rekstok?
    schooltv.nl
    Hoe doe je vette trucs op de rekstok?

    Flor vindt turnen een hele coole sport. Hij wil graag leren hoe je vette trucs op de rekstok doet. Hij wordt geholpen door Bart Deurloo, hij won een bronzen medaille tijdens het WK in 2017. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er met restafval?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er met restafval?

    In Nederland produceren we maar liefst 6,5 miljard kilo restafval per jaar. Al die vuilniszakken gaan de verbrandingsoven in. Wat er overblijft wordt hergebruikt. En van de warmte die vrijkomt bij het verbranden wordt elektriciteit gemaakt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gaan robots het werk van chirurgen overnemen?
    schooltv.nl
    Gaan robots het werk van chirurgen overnemen?

    Frederique wil later chirurg worden. Maar ze vraagt zich af of robots niet al het werk overnemen. Samen met Edson gaat ze naar het ziekenhuis om erachter te komen wat robots kunnen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe ontstaat roest?
    schooltv.nl
    Hoe ontstaat roest?

    Metaal wordt na verloop van tijd bruin en vlokkerig. Dat noem je roest. Dat komt doordat ijzer wordt aangetast door zuurstof. En dat is nou eenmaal overal om ons heen. Diederik laat in het laboratorium zien hoe metaal roest. Maar probeer dat vooral niet thuis! Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Leiden alle wegen naar Rome?
    schooltv.nl
    Leiden alle wegen naar Rome?

    Experts hebben ontdekt dat er in Europa 486.713 wegen naar Rome leiden. Dat zijn ze bijna allemaal. Ze berekenden ook of alle wegen over de hele wereld leiden naar Rome. Dat lijkt onmogelijk, omdat er knoeperds van oceanen en zeeën tussen de werelddelen zitten. Maar wat blijkt? Op elk werelddeel...

    x
  • Plaatje Hoe ontstaat rook?
    schooltv.nl
    Hoe ontstaat rook?

    Diederik laat zien hoe rook ontstaat. Door de warmte van vuur wordt hout kapotgemaakt. Maar als dat niet helemaal goed gaat, krijg je rook. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werkt een rookmelder?
    schooltv.nl
    Hoe werkt een rookmelder?

    In een rookmelder zit een sensor en een lampje. Daartussen zit een schot, dus het lampje kan niet direct op de sensor schijnen. Als er rookdeeltjes bijkomen, reflecteren zij het licht op de sensor. Hierdoor gaat de rookmelder af. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat zijn de regels van rugby?
    schooltv.nl
    Wat zijn de regels van rugby?

    Jonas en Jesse leren de kneepjes van rugby van de aanvoerder van het Nederlandse rugbyteam. De belangrijkste regels zijn dat je de bal altijd naar achteren moet passen en dat tackelen mag, maar wel onder de schouders. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe krijg je kleuren op je scherm?
    schooltv.nl
    Hoe krijg je kleuren op je scherm?

    In een scherm zitten allemaal kleine lampjes. Ieder lampje laat een kleur door. Alle lampjes bij elkaar laten dan een plaatje zien. De lampjes wisselen heel snel van kleur, waardoor je allemaal plaatjes achter elkaar krijgt. Dan krijg je uiteindelijk een filmpje. Bekijk het filmpje van Willem Wever op...

    x
  • Plaatje Hoe worden schoenen gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe worden schoenen gemaakt?

    Gympen, laarzen, nette schoenen, iedereen heeft wel een aantal paren in de kast staan. Maar hoe worden ze gemaakt? Het begint met een patroon, het idee op papier. Dan wordt de vorm in leer uitgesneden. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie maakte de eerste selfie?
    schooltv.nl
    Wie maakte de eerste selfie?

    Het woord selfie bestaat pas sinds 2012, maar we maken al veel langer foto’s van onszelf. De eerste selfie werd gemaakt in 1839! En nee, daar kwam geen smartphone aan te pas. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie was Sint Maarten?
    schooltv.nl
    Wie was Sint Maarten?

    Op 11 november is het Sint Maarten. Dan gaan veel kinderen zingend met lampionnen langs de deuren. Sint Maarten heette eigenlijk Martinus en was een monnik die na zijn dood heilig werd verklaard. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is smaak?
    schooltv.nl
    Wat is smaak?

    Smaak is voor iedereen anders. Het is niet één ding. Smaak bestaat uit allemaal verschillende soorten smaken. Hoe we proeven, is met je tong. Maar ook met je ogen en met je neus. Dat maakt de hele smaak compleet. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werkt een spiegel?
    schooltv.nl
    Hoe werkt een spiegel?

    In een spiegel zie je alles in spiegelbeeld. Dat is logisch. Maar waarom is dat eigenlijk zo? En waarom draait een spiegel alleen links en rechts om en niet onder en boven? Diederik legt uit hoe het echt zit. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Word je sterk van spinazie?
    schooltv.nl
    Word je sterk van spinazie?

    Vaak wordt er gezegd dat je sterk wordt van spinazie. Victoria zoekt uit of dat echt waar is. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waar komt het spreekwoord
    schooltv.nl
    Waar komt het spreekwoord 'boontje komt om zijn loontje' vandaan?

    'Boontje om zijn loontje' betekent dat iemand zijn verdiende straf krijgt. Het gaat waarschijnlijk over een sprookje waarbij een boontje een kooltje uitlacht waardoor zijn buik scheurt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat doet een stadion-omroeper?
    schooltv.nl
    Wat doet een stadion-omroeper?

    Hugo gaat vaak naar voetbalwedstrijden in een stadion. Daar hoort hij de stadion-omroeper. Hij is benieuwd wat die allemaal doet. Daarom loopt hij met Tim een dagje mee met de stadion-omroeper van AZ. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat doet een stagemanager?
    schooltv.nl
    Wat doet een stagemanager?

    Jesse wil later popster worden, daarom wil hij weten hoe het er achter de schermen aan toegaat. Samen met Tess helpt hij stagemanager Jules op Pinkpop. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe worden dieren verzorgd bij stichting AAP?
    schooltv.nl
    Hoe worden dieren verzorgd bij stichting AAP?

    Mila en Saskia nemen een kijkje bij Stichting AAP. Daar worden dieren zoals apen, leeuwen en wasberen opgevangen die thuis of in een circus zijn verwaarloosd. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe maak je een stop-motion filmpje?
    schooltv.nl
    Hoe maak je een stop-motion filmpje?

    Damien maakt graag stop-motion filmpjes. Om er beter in te worden heeft hij een afspraak met Jorn. Hij leert Damien hoe hij goede stop-motion filmpjes kan maken. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat doet een strontvlieg op een hoop stront?
    schooltv.nl
    Wat doet een strontvlieg op een hoop stront?

    Nog voordat een drol de grond geraakt heeft, worden strontvliegen al door de geur aangetrokken. Niet omdat ze poep zo lekker vinden, maar omdat ze er hun eitjes in leggen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Tachtigjarige Oorlog Quiz
    schooltv.nl
    De Tachtigjarige Oorlog Quiz

    De Tachtigjarige Oorlog is een lange en bloederige oorlog waarin De Nederlanden zich losmaken van het Spaanse Rijk. Wat weet jij van de Beeldenstorm, Willem van Oranje en de Slag bij Nieuwpoort? Start de quiz, bekijk de video en beantwoord de vragen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is tijd?
    schooltv.nl
    Wat is tijd?

    De oude Egyptenaren lazen de tijd middels zonnewijzers. Die zijn alleen niet heel handig als het bewolkt is. Daarom bedachten ze zandlopers. Maar die moet je heel vaak omdraaien, ook niet handig. Toen is de slingerklok uitgevonden door de Nederlander Christiaan Huygens. Bekijk het filmpje van Willem...

    x
  • Plaatje Hoe zorg je dat je TikTok-account niet gehackt wordt?
    schooltv.nl
    Hoe zorg je dat je TikTok-account niet gehackt wordt?

    Het TikTok-account van Lisanne is gehackt. Hoe kan een hacker in jouw account en hoe zorg je ervoor dat dat niet gebeurt? Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als een trein stuk is?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er als een trein stuk is?

    Treinen kunnen net als auto’s ook wel eens pech hebben. Ravi wil graag weten wat er dan met een trein gebeurt. Samen met Tess gaat hij kijken bij een kapot treinstel. Op naar de werkplaats! Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe weten trekvogels dat ze moeten vertrekken?
    schooltv.nl
    Hoe weten trekvogels dat ze moeten vertrekken?

    Laura en Tim gaan mee met ecoloog Chiel om vogels te spotten. Hij legt uit hoe hij trekvogels in de gaten houdt en wanneer trekvogels weer vertrekken. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat doet een veearts?
    schooltv.nl
    Wat doet een veearts?

    Evelien wil later veearts worden. Daarom loopt ze met Jesse een dagje mee met een veearts om te kijken wat het allemaal inhoudt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat betekent veganistisch?
    schooltv.nl
    Wat betekent veganistisch?

    Jop wil later een fastfoodrestaurant zonder vlees beginnen. Daarom wil hij weten wat veganistisch inhoudt en hoe je veganistisch eten kan maken. Samen met Tim maakt hij hamburgers van oesterzwammen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom word je rood als je verbrandt?
    schooltv.nl
    Waarom word je rood als je verbrandt?

    Je wordt rood door verbranden doordat de UV-straling uit het zonlicht de cellen in de huid beschadigen. De bloedvaatjes in de huid, gaan uit elkaar staan. Zo kunnen ze de ruimte van de zon beter kwijt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werkt een verkeerslicht?
    schooltv.nl
    Hoe werkt een verkeerslicht?

    In Nederland heb je heel veel verkeerslichten. Één voor één gaan ze op groen. Maar hoe weet een verkeerslicht dat er voetgangers, fietsers of auto's staan te wachten? Door knopjes en draden in de weg krijgt een verkeerslicht door dat er mensen of voertuigen zijn en hoe lang...

    x
  • Plaatje Word je verkouden van zonder jas naar buiten gaan?
    schooltv.nl
    Word je verkouden van zonder jas naar buiten gaan?

    Victoria gaat de straat op om te vragen of je verkouden kan worden als je zonder jas naar buiten gaat. Ook vraagt ze het aan een expert. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werkt een verrekijker?
    schooltv.nl
    Hoe werkt een verrekijker?

    Met een verrekijker kun je veel verder kijken dan met het blote oog. Je zoomt als het ware in op je omgeving. Diederik laat zien hoe zo’n verrekijker dat doet. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Krijg je vierkante ogen van televisie kijken?
    schooltv.nl
    Krijg je vierkante ogen van televisie kijken?

    Ouders proberen je vaak achter de televisie vandaan te krijgen door te zeggen dat je er vierkante ogen van krijgt. Maar kunnen je ogen echt vervormen door te lang naar een beeldscherm te turen? Victoria en de Beterweter zoeken het uit. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie waren de Vikingen?
    schooltv.nl
    Wie waren de Vikingen?

    Vikingen waren goede ontdekkingsreizigers. Ze hadden de beste schepen van Europa. Ze bouwden hun boten met een speciale techniek. En als versiering hadden ze een drakenkop, waardoor anderen dachten dat de schepen zeemonsters waren. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe vind je vingerafdrukken?
    schooltv.nl
    Hoe vind je vingerafdrukken?

    Diederik laat zien op welke manieren vingerafdrukken zichtbaar kunnen worden. Uit vingerafdrukken kan je allerlei informatie halen zoals of de persoon drugs heeft gebruikt en wat voor zweet hij heeft. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe weten we welke vissen er in de Waddenzee leven?
    schooltv.nl
    Hoe weten we welke vissen er in de Waddenzee leven?

    Saskia en Justin gaan samen met onderzoeker Suzanne de Waddenzee op. Daar vangen ze vissen. Terug in het onderzoeksinstituut tellen en meten ze de vissen. Ook kijken ze wat er in de maag van de vissen zit. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe ontstaat de kleur van een vlam?
    schooltv.nl
    Hoe ontstaat de kleur van een vlam?

    Om een vlammetje te krijgen, heb je warmte en een brandstof nodig. De temperatuur en het soort brandstof bepalen welke kleur of kleuren een vlam heeft. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe vouw ik een Bullet vliegtuig van papier?
    kro-ncrv.nl
    Hoe vouw ik een Bullet vliegtuig van papier?

    Op de website van Willem Wever vind je de vouwinstructies voor het vouwen van een Bullet vliegtuig.

    x
  • Plaatje Wat doet de voedselbank?
    schooltv.nl
    Wat doet de voedselbank?

    Mensen die weinig geld hebben, kunnen voor hun boodschappen naar de voedselbank. Hier zorgen vrijwilligers voor voedselpakketten met producten die in de supermarkt niet meer verkocht kunnen worden, maar nog hartstikke goed zijn. Dani en Tess gaan kijken of ze bij de voedselbank ook pannenkoeken hebben....

    x
  • Plaatje Kunnen vogels verkouden worden?
    schooltv.nl
    Kunnen vogels verkouden worden?

    Als vogels in een sterke temperatuurverandering komen, kunnen ze een verkoudheid oplopen. Net als bij mensen kennen zij ook een loopneus. Dan komt er snot uit de neusgaten in hun snavel, beginnen hun ogen te tranen en kunnen ze gaan niezen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe vouw je een goed papieren vliegtuigje?
    schooltv.nl
    Hoe vouw je een goed papieren vliegtuigje?

    Diederik legt uit hoe door middel van goed vouwen en gooien, je papieren vliegtuigje zo ver mogelijk kan komen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er ná een vulkaanuitbarsting?
    kro-ncrv.nl
    Wat gebeurt er ná een vulkaanuitbarsting?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe maak je een vuurwerkshow?
    schooltv.nl
    Hoe maak je een vuurwerkshow?

    Edson en Wietse gaan naar een bunker waar allemaal professioneel vuurwerk ligt. Met een vuurwerkexpert steken ze vuurwerk af. Ook laat hij zien hoe gevaarlijk illegaal vuurwerk kan zijn. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waar kom je uit als je een gat dwars door de aarde boort?
    schooltv.nl
    Waar kom je uit als je een gat dwars door de aarde boort?

    De aarde is 12.800 kilometer dik. Een wetenschapper heeft uitgerekend dat je na 38 minuten en 11 seconden aan de andere kant uitkomt. Eerst ga je door de aardkorst, daarna komt de aardmantel. En hier kan het wel 4000 graden worden. Dan komt de buitenkern. Met daarin vloeibaar ijzer. En dan moet je ook...

    x
  • Plaatje Hoe weet je met welk wapen een kogel is afgevuurd?
    schooltv.nl
    Hoe weet je met welk wapen een kogel is afgevuurd?

    Elk pistool heeft in de loop allemaal krasjes en groeven zitten. En als je een kogel afvuurt door zo’n loop, dan laten al die unieke krasjes een uniek lijntjespatroon achter op die kogel. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 6 tips om water te besparen
    kro-ncrv.nl
    6 tips om water te besparen

    Op de website van Willem Wever vind je tips om water te besparen.

    x
  • Plaatje Wanneer is de wc ontstaan?
    schooltv.nl
    Wanneer is de wc ontstaan?

    De oudste toiletten en rioleringen waar we vanaf weten zijn van 2500 jaar voor Christus. Archeologen hebben huizen gevonden waar speciaal hokje gebouwd was met een opening boven het water. 2000 jaar later bouwden de Romeinen openbare toiletten. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waardoor komt een website snel op je scherm?
    schooltv.nl
    Waardoor komt een website snel op je scherm?

    Websites bestaan uit allemaal kleine informatiepakketjes. Die informatiepakketjes zijn allemaal enen en nullen. De pakketjes worden van computer naar computer gestuurd door kabels waar glas in zit. De enen en nullen knipperen door het glas, zo snel als licht. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is de wet van Bernoulli?
    schooltv.nl
    Wat is de wet van Bernoulli?

    Overal om ons heen vliegen moleculen en die botsen tegen van alles aan. Als er aan één kant van een voorwerp minder moleculen tegenaan botsen, dan verplaatst het voorwerp die kant op. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe kan de presentator van Wie is de Mol zo serieus kijken?
    schooltv.nl
    Hoe kan de presentator van Wie is de Mol zo serieus kijken?

    Rik van de Westelaken legt uit hoe hij zo serieus kan blijven kijken tijdens het presenteren, geeft wat informatie van achter de schermen over Wie is de Mol en doet de pokerface challenge. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werkt wifi?
    schooltv.nl
    Hoe werkt wifi?

    Dankzij wifi kun je op je telefoon en tablet non-stop kattenfilmpjes kijken. Superhandig, zo’n draadloze internetverbinding. Maar hoe werkt dat eigenlijk? En waarom hapert de wifi soms? Diederik ligt het uit. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het Wilhelmus
    schooltv.nl
    Het Wilhelmus

    Het Wilhelmus kent iedereen. Het is het Nederlandse volkslied dat iedereen meezingt bij sportwedstrijden. Nou, de eerste twee regels dan. Het gaat over Willem van Oranje en hij was van Duitse bloed. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zijn wortels goed voor je ogen?
    schooltv.nl
    Zijn wortels goed voor je ogen?

    Worteltjes zijn natuurlijk heel gezond. Ze zeggen wel eens dat je er zelfs betere ogen van krijgt. Is dat ook echt zo? Victoria zoekt het uit. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er met een zeehond in nood?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er met een zeehond in nood?

    Quint en Jesse nemen een kijkje in een zeehondenopvang. Daar worden zieke zeehonden verzorgd. Als ze weer beter zijn, worden ze vrijgelaten. Jesse mag daarbij helpen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kan je sushi maken van het zeewier uit de Noordzee?
    schooltv.nl
    Kan je sushi maken van het zeewier uit de Noordzee?

    Je hebt vast en zeker wel eens een stukje sushi op. Het laagje om sushi heen is gemaakt van zeewier. Maar kunnen we eigenlijk ook zeewier uit de Nederlandse Noordzee gebruiken om dat te maken? Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe komt het dat de zon gevaarlijk is?
    schooltv.nl
    Hoe komt het dat de zon gevaarlijk is?

    Doordat er zoveel waterstof op de zon is, smelt het samen. Dit is kernfusie en daarbij ontstaat een enorme hoeveelheid warmte. De zon is van binnen wel 15 miljoen graden. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom kleurt de zon rood bij zonsondergang?
    kro-ncrv.nl
    Waarom kleurt de zon rood bij zonsondergang?

    Op de website van Willem Wever vind je andwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe wordt een zwembad schoongemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe wordt een zwembad schoongemaakt?

    In een zwembad zit een pomp met haarvanger dat al het vuil zoals haren opvangt. Maar die maakt niet het water schoon waar plas in zit. Dat doet chloor, dat eet de bacteriën op. Er is ook een milieuvriendelijke manier met planten die de bacteriën opnemen. Bekijk het filmpje van Willem Wever...

    x
  • Plaatje Waarom zweten we?
    schooltv.nl
    Waarom zweten we?

    We zweten de hele dag door. Door te zweten raakt je lichaam lichaamswarmte kwijt. De druppeltjes zweet op je huid verdampen en daardoor koelt je lichaam af. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Atlas Maior
    canonvannederland.nl
    De Atlas Maior

    De atlassen en kaarten van de familie Blaeu uit Amsterdam zijn wereldberoemd. de beroemdste daarvan is de Atlas Maior uit 1662. In bijna 600 kaarten en duizenden pagina's beschrijvingen bracht deze meerdelige atlas de wereld van toen in kaart. Lees hier meer. Let op: kies de informatie die geschikt is...

    x
  • Plaatje De Atlas Maior van Blaeu
    schooltv.nl
    De Atlas Maior van Blaeu

    Zo’n 400 jaar geleden werd de Atlas Maior gemaakt. Dit is de mooiste, dikste en duurste atlas ter wereld! Hij is gemaakt door de familie Blaeu. De informatie uit de atlas is over de hele wereld verzameld door bekende ontdekkingsreizigers en zit vol met prachtige kaarten en tekeningen. Bekijk het...

    x
  • Plaatje Atlas Major
    hetklokhuis.nl
    Atlas Major

    Nergens worden zoveel kaarten verkocht als in Nederland. En die gekte bestaat al sinds de Gouden Eeuw. De Atlas Major van de familie Blaauw, gemaakt in 1662, was in heel Europa een topper. Bart bekijkt de elfdelige atlas en smult van de mooie plaatjes en de interessante informatie. Een aflevering uit...

    x
  • Plaatje Atlas van Blaeu online
    erfgoedleiden.nl
    Atlas van Blaeu online

    Hier kun je zien hoe een atlas, gemaakt door de familie Blaeu, er uit ziet.

    x
  • Plaatje Beëdiging en inhuldiging op 30 april 2013
    youtube.com
    Beëdiging en inhuldiging op 30 april 2013

    Bekijk hier een filmpje over de voorbereidingen van de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april 2013. Over de Nieuwe Kerk en de Verenigde Vergadering.

    x
  • Plaatje Van Elizabeth naar Charles (NOS)
    nos.nl
    Van Elizabeth naar Charles (NOS)

    Op 8 september overleed de Britse koningin Elizabeth op 96-jarige leeftijd. Ze is opgevolgd door haar zoon, koning Charles III. In deze collectie van de NOS vind je de belangrijkste verhalen over de troonswisseling in het Verenigd Koninkrijk.

    x
  • Plaatje FC Dordrecht
    fcdordrecht.nl
    FC Dordrecht

    Officiële website van voetbalclub FC Dordrecht met alles wat je maar wilt weten over deze voetbalclub.

    x
  • Plaatje Kruiswoord-clip Nova Zembla
    kruiswoord-clip-novazembla.yurls.net
    Kruiswoord-clip Nova Zembla

    Een kruiswoordclip boordevol weetjes over Nova Zembla. Eerst even printen en dan de vragen beantwoorden en invullen. Succes!

    x
  • Plaatje Spreekbeurt Nova Zembla
    spreekbeurt-novazembla.yurls.net
    Spreekbeurt Nova Zembla

    Op deze pagina vind je handige websites, filmpjes, plaatjes en nuttige tips voor een spreekbeurt over Nova Zembla.

    x
  • Plaatje Plus+pad Oranje-Nassau
    plus-pad-oranje.yurls.net
    Plus+pad Oranje-Nassau

    In dit pluspad (voor kinderen die iets meer aankunnen) bekijk je een filmpje of website en beantwoord je de vragen in het 'raadselstraatje'. Zo kom je veel te weten over het Huis Oranje-Nassau.

    x
  • Plaatje Origami voor kinderen
    origamivoorkinderen.nl
    Origami voor kinderen

    Bloemen, vogels, vliegtuigen... Op deze wbesite vind je allerlei voorbeelden van figuren om te vouwen. (Let op: deze site bevat reclame)

    x
  • Plaatje Papieren vliegtuigjes vouwen
    foldnfly.com
    Papieren vliegtuigjes vouwen

    Wist je dat er heel veel manieren zijn om een papieren vliegtuigje te vouwen. Neem maar eens een kijkje op deze site. Met makkelijk te volgen uitleg en voorbeeldfimpjes. Deze site is Engelstalig, maar door de plaatjes zijn de aanwijzingen goed te volgen. (Let op: deze site bevat reclame)

    x
  • Plaatje Hoe komt het dat er altijd water uit de kraan komt?
    schooltv.nl
    Hoe komt het dat er altijd water uit de kraan komt?

    Door de druk die uit een watertoren komt, stroomt er evenveel water via waterleidingen naar alle huizen toe. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wilhelmus (WikiKids)
    wikikids.nl
    Wilhelmus (WikiKids)

    Informatie over het Nederlandse volkslied het Wilhelmus, uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Hoe zou het Wilhelmus geschreven zijn?
    schooltv.nl
    Hoe zou het Wilhelmus geschreven zijn?

    Het Nederlandse volkslied, het Wilhelmus, heeft wel 16 coupletten. Maar wie heeft ze ooit bedacht? Bekijk het filmpje van Welkom in de 80-jarige Oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje How to Wilhelmus
    howtowilhelmus.nl
    How to Wilhelmus

    Nederland heeft misschien wel het oudste volkslied ter wereld: het Wilhelmus. Sinds ongeveer 1570 wordt het gezongen, tegenwoordig vooral bij sportwedstrijden en op Koningsdag. Maar hoe klonk dit lied 450 jaar geleden? En zingen we nog wel hetzelfde?Bekijk de documentaire en lees de weetjes over het...

    x
  • Plaatje Almere City FC
    almerecity.nl
    Almere City FC

    Officiële website van de voetbalclub Almere City FC.

    x
  • Plaatje AZ
    az.nl
    AZ

    Hier vind je het laatste nieuws en andere feiten over voetbalclub AZ uit Alkmaar.

    x
  • Plaatje Wie wordt koning als Charles plotseling overlijdt?
    jeugdjournaal.nl
    Wie wordt koning als Charles plotseling overlijdt?

    Na het overlijden van de Britse koningin Elizabeth is haar zoon Charles koning geworden. In het filmpje op de site van het Jeugdjournaal krijg je antwoord op de vraag wie er koning wordt als Charles overlijdt. Dit is een bericht van 15 september 2022.

    x
  • Plaatje Excelsior
    excelsiorrotterdam.nl
    Excelsior

    Informatie over voetbalclub Excelsior uit Rotterdam.

    x
  • Plaatje FC Den Bosch
    fcdenbosch.nl
    FC Den Bosch

    Alles wat je wilt weten over voetbalclub FC Den Bosch vind je op deze officiële site.

    x
  • Plaatje FC Eindhoven
    fc-eindhoven.nl
    FC Eindhoven

    Website van voetbalclub FC Eindhoven.

    x
  • Plaatje FC Emmen
    fcemmen.nl
    FC Emmen

    Het laatste nieuws en andere informatie van voetbalclub FC Emmen vind je op deze website.

    x
  • Plaatje FC Groningen
    fcgroningen.nl
    FC Groningen

    Veel informatie, onder andere het wedstrijdprogramma, de teams, de historie, het clublied en het laatste nieuws, over de Groningse voetbalclub.

    x
  • Plaatje FC Twente
    fctwente.nl
    FC Twente

    Uitgebreide site van voetbalclub FC Twente uit Enschede. Natuurlijk is er ook het laatste nieuws over de club te vinden. En er is een speciale kidsclubpagina.

    x
  • Plaatje Fortuna Sittard
    fortunasittard.nl
    Fortuna Sittard

    Dit is de officiële website van voetbalclub Fortuna Sittard met alle nieuws en informatie over de club.

    x
  • Plaatje Go Ahead Eagles
    ga-eagles.nl
    Go Ahead Eagles

    Go Ahead Eagles is de voetbalclub uit Deventer. Op de site vind je informatie over de club, de wedstrijden, de spelers en het laatste nieuws. Met een apart deel voor de GO kids, de Go Ahead Eagles kids club.

    x
  • Plaatje De invoering van de grondwet
    schooltv.nl
    De invoering van de grondwet

    In 1848 wordt de Nederlandse grondwet getekend door Koning Willem II. Daarmee geeft hij de macht over aan de Staten Generaal en wordt de macht van de koning ingeperkt. In eerste instantie wil Willem II niet tekenen, maar na een nachtje slapen is hij ineens van gedachten veranderd. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Helmond Sport
    helmondsport.nl
    Helmond Sport

    Kijk op deze website als je alles wilt weten over voetbalclub Helmond Sport.

    x
  • Plaatje Helmond Sport Fanaticats Kidsclub
    helmondsport.nl
    Helmond Sport Fanaticats Kidsclub

    Dit is Loewy the Cat, de mascotte van voetbalclub Helmond Sport. Deze site vol weetjes is speciaal voor alle jonge fans van de club. Je vindt er ook handige informatie voor een spreekbeurt over jouw favoriete club.

    x
  • Plaatje Heracles Almelo
    heracles.nl
    Heracles Almelo

    Informatie over voetbalclub Heracles uit Almelo. Met informatie over de kidsclub en de juniorclub.

    x
  • Plaatje Jong PSV
    psv.nl
    Jong PSV

    Jong PSV is het tweede team van de voetbalclub PSV. Kijk hier voor informatie.

    x
  • Plaatje NAC Breda
    nac.nl
    NAC Breda

    Voor weetjes over voetbalclub NAC Breda kijk je op hun officiële site.

    x
  • Plaatje PEC Zwolle
    peczwolle.nl
    PEC Zwolle

    Op de website van PEC Zwolle vind je alle informatie over deze voetbalclub.

    x
  • Plaatje PSV
    psv.nl
    PSV

    Op de officiële website van PSV vind je alles over de voetbalclub uit Eindhoven.

    x
  • Plaatje RKC Waalwijk
    rkcwaalwijk.nl
    RKC Waalwijk

    Alle informatie over voetbalclub RKC Waalwijk.

    x
  • Plaatje Roda JC Kerkrade
    rodajckerkrade.nl
    Roda JC Kerkrade

    Alles wat je wilt weten over voetbalclub Roda JC uit Kerkrade vind je op deze site.

    x
  • Plaatje SC Cambuur
    cambuur.nl
    SC Cambuur

    Alle informatie over voetbalclub SC Cambuur vind je op deze officiële site.

    x
  • Plaatje sc Heerenveen
    sc-heerenveen.nl
    sc Heerenveen

    Uitgebreide informatie over voetbalclub sc Heerenveen met overzichten van wedstrijden en spelers.

    x
  • Plaatje Telstar
    sctelstar.nl
    Telstar

    Alles wat je wilt weten over voetbalclub Telstar vind je op deze officiële site.

    x
  • Plaatje TOP Oss
    toposs.nl
    TOP Oss

    Clubinformatie van TOP Oss over de wedstrijden, teams en spelers. En het laatste nieuws van deze voetbalclub.

    x
  • Plaatje Vitesse
    vitesse.nl
    Vitesse

    Voetbalclub Vitesse uit Arnhem geeft op deze site een heleboel informatie. Ook is er een beknopte geschiedenis van de club te vinden.

    x
  • Plaatje VVV-Venlo
    vvv-venlo.nl
    VVV-Venlo

    Uitslagen, wedstrijdprogramma en andere weetjes over voetbalclub VVV-Venlo vind je op deze website.

    x
  • Plaatje Ajax
    ajax.nl
    Ajax

    Hier vind je het laatste nieuws, de uitslagen, het programma, de spelers en nog veel meer over Ajax.

    x
  • Plaatje Curaçao
    landenweb.nl
    Curaçao

    Curaçao ligt in Midden-Amerika. Lees de uitgebreide informatie over dit land op Landenweb. (Deze site bevat reclame)

    x
  • Plaatje Feest voor Koningin Elizabeth: Ze zit 70 jaar op de troon
    jeugdjournaal.nl
    Feest voor Koningin Elizabeth: Ze zit 70 jaar op de troon

    De Britten vieren in juni 2022 feest. Hun koningin, Elizabeth II zit meer dan 70 jaar op de troon. Bijna alle Britten hebben in hun leven geen andere vorst meegemaakt. Bekijk het filmpje op de siet van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 2 juni 2022.

    x
  • Plaatje FC Utrecht
    fcutrecht.nl
    FC Utrecht

    Informatie over FC Utrecht. Hier vind je ook alle uitslagen in de competitie van FC Utrecht sinds 1970 met elftalfoto's.

    x
  • Plaatje FC Volendam
    fcvolendam.nl
    FC Volendam

    Informatie over vooral het programma en de teams van deze voetbalclub uit Volendam. Er is een aparte link naar de kidsclub website.

    x
  • Plaatje Feyenoord
    feyenoord.com
    Feyenoord

    Informatie over de club Feyenoord, zijn spelers en de wedstrijden. En natuurlijk het laatste nieuws.

    x
  • Plaatje Frankrijk herdenkt belangrijk gevecht uit de Tweede Wereldoorlog
    jeugdjournaal.nl
    Frankrijk herdenkt belangrijk gevecht uit de Tweede Wereldoorlog

    Het is misschien wel het belangrijkste moment uit de Tweede Wereldoorlog: D-day. Op 6 juni 1944, precies 80 jaar geleden, begon in Frankrijk de bevrijding van West-Europa. Op de plek waar die grote aanval begon was een grote herdenking, met oud-militairen en wereldleiders. Ook koning Willem-Alexander,...

    x
  • Plaatje 7 originele tips om geld te verdienen op Koningsdag
    kidsweek.nl
    7 originele tips om geld te verdienen op Koningsdag

    Terwijl koning Willem-Alexander op Koningsdag de hele dag een beetje koninklijk gaat zwaaien, kun jij mooi geld verdienen op de vrijmarkt. Hoe? Nou, zo! Kijk snel op de website van Kidsweek.

    x
  • Plaatje Graf van Egyptische farao van 3500 jaar oud gevonden
    jeugdjournaal.nl
    Graf van Egyptische farao van 3500 jaar oud gevonden

    Een bijzondere vondst in Egypte: archeologen vonden daar een graftombe van een farao. Het graf is duizenden jaren oud en is van farao Thoetmosis II. Hij was zo'n 3500 jaar geleden de koning van Egypte. Bekijk het filmpje en lees het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van...

    x
  • Plaatje Jong Ajax
    ajax.nl
    Jong Ajax

    Hier vind je het laatste nieuws over Jong Ajax, het tweede elftal van Ajax.

    x
  • Plaatje Keti Koti: Excuses koning, herdenken én feestvieren
    jeugdjournaal.nl
    Keti Koti: Excuses koning, herdenken én feestvieren

    Op Keti Koti, 1 juli 2023, heeft koning Willem-Alexander sorry gezegd voor het Nederlandse slavernijverleden. Na zijn excuses was er luid gejuich en applaus te horen. Lees hier het artikel en bekijk de filmpjes op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 1 juli 2023.

    x
  • Plaatje Koloniën van weldadigheid
    kolonienvanweldadigheid.eu
    Koloniën van weldadigheid

    De Maatschappij van Weldadigheid richtte Koloniën van Weldadigheid op om paupers in Nederland perspectief op een beter bestaan te bieden. Lees hier de geschiedenis en informatie over de verschillende koloniën.

    x
  • Plaatje Een echte koning draagt een kroon - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Een echte koning draagt een kroon - Is het snugger of kletspraat?

    Willem-Alexander is de koning van Nederland. Maar een koning hoort toch een kroon te dragen? Dat doet onze koning niet. Is hij dan wel een echte koning? Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Koningsdag
    docukit.nl
    Koningsdag

    Elk jaar op 27 april is het Koningsdag in Nederland. Op die dag is koning Willem-Alexander jarig. Iedereen viert dan feest. Overal hangen vlaggen met een oranje wimpel. Veel mensen dragen oranje kleding. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Mini Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Waarom vieren we Koningsdag?
    kidsweek.nl
    Waarom vieren we Koningsdag?

    We vieren Koningsdag op de verjaardag van koning Willem-Alexander.Op de website van Kidsweek wordt verteld hoe onze onze Koningsdag-tradities zijn ontstaan.

    x
  • Plaatje Koninklijke Klokhuis Quiz
    hetklokhuis.nl
    Koninklijke Klokhuis Quiz

    Deze spectaculaire Koninklijke Klokhuis Quiz werd gemaakt in het kader van de troonopvolging van prins Willem Alexander, op 30 april 2013. Hoeveel weet jij van het koningshuis? Een vraag- en antwoordspel met boeiende fragmenten!

    x
  • Plaatje Kroning prins Charles
    nos.nl
    Kroning prins Charles

    Charles is al een paar maanden koning; op 6 mei wordt hij officieel gekroond. Zijn vrouw Camilla wordt dan koningin. De ceremonie in Londen zal honderden miljoenen kijkers trekken. Een overzicht van nieuws en alles wat je moet weten over Charles III vind je op de site van de NOS.

    x
  • Plaatje Een nieuwe koning
    docukit.nl
    Een nieuwe koning

    Op 30 april 2013 is in de Nieuwe Kerk in Amsterdam Willem-Alexander ingehuldigd als nieuwe koning van Nederland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 364. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Podcast: Kan het koningshuis verdwijnen?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Kan het koningshuis verdwijnen?

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering worden vragen beantwoord over het koningshuis. Kan het eigenlijk, dat Willem-Alexander ineens geen koning meer is, en het hele koningshuis stopt? Je kunt hier naar de podcast...

    x
  • Plaatje De Spaanse Armada op weg
    schooltv.nl
    De Spaanse Armada op weg

    In 1588 wil de Spaanse koning Filips II Engeland veroveren. Hij stuurt een grote vloot: de Armada, op weg naar Engeland. Maar al snel gaat het mis. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sparta Rotterdam
    sparta-rotterdam.nl
    Sparta Rotterdam

    Op de website van Sparta vind je natuurlijk het laatste nieuws, maar ook alle spelers die sinds 1991 voor de club gespeeld hebben.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt werelderfgoed in Nederland
    werelderfgoed.nl
    Spreekbeurt werelderfgoed in Nederland

    Ga je een spreekbeurt houden over het werelderfgoed in Nederland? Op deze site staat een PowerPoint-sjabloon voor je klaar. Hierin kun je jouw spreekbeurt voorbereiden. In het document ‘Stappenplan voor een slimme spreekbeurt’ vind je tips.

    x
  • Plaatje Ten strijde tegen Engeland
    schooltv.nl
    Ten strijde tegen Engeland

    De Spaanse koning Filips II regeert over een groot aantal gebieden in Europa. Ook over de Nederlanden. Het is het jaar 1588, veel Nederlandse provincies zijn tegen hem in opstand gekomen. Nederlanders vechten tegen Spaanse soldaten. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom vieren we de verjaardag van de koning?
    schooltv.nl
    Waarom vieren we de verjaardag van de koning?

    IDe regering komt in 1885 met een nieuwe nationale feestdag: prinssesedag. De verjaardag van prinses Wilhelmina wordt gevierd. Later, wanneer zij koningin wordt, verandert de naam in Koninginnedag. In 2013 werd Willem-Alexander koning en veranderde de naam in Koningsdag. Bekijk het filmpje vann het Jeugdjournaal...

    x
  • Plaatje Werelderfgoed in Nederland
    werelderfgoed.nl
    Werelderfgoed in Nederland

    De bouwwerken die tot het werelderfgoed van ons land behoren vertellen het bijzondere verhaal van Nederland en de Nederlanders. Ontdek hier allerlei interessante weetjes.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog
    zapp.nl
    13 in de oorlog

    13 in de Oorlog is een televisieserie van 13 afleveringen en neemt je mee terug naar de Tweede Wereldoorlog en vertelt wat er allemaal gebeurde en hoe het is om tijdens de oorlog op te groeien.Op de website kun je de uitzendingen nog eens bekijken en het spel spelen.

    x
  • Plaatje Wat is 4 mei?
    kidsweek.nl
    Wat is 4 mei?

    Op 4 mei is heel Nederland om 8 uur ’s avonds twee minuten stil. We herdenken dan de mensen die gestorven zijn door geweld in een oorlog. Waarom herdenken we die mensen, en hoe doe je dat eigenlijk, herdenken? Lees de uitleg op de website van Kidsweek / Samsam.

    x
  • Plaatje Bevrijdingsdag 5 mei
    weetwatjeviert.nl
    Bevrijdingsdag 5 mei

    In mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. 5 jaar lang is Duitsland de baas in Nederland. Veel joden worden naar concentratiekampen gestuurd en overleven de oorlog niet. Op 5 mei 1945 geeft Duitsland zich over en is Nederland weer vrij. Die vrijheid vieren we nog ieder jaar. Lees erover op de...

    x
  • Plaatje Wat vieren we op 5 mei?
    schooltv.nl
    Wat vieren we op 5 mei?

    Op 5 mei is het feest: dan vieren we onze vrijheid. Dat hebben we te danken aan de geallieerden, die ons land in 1945 bevrijden van nazi-Duitsland. Bekijk de Clipphanger het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 80 jaar geleden begon de bevrijding: hoe ging dat?
    kidsweek.nl
    80 jaar geleden begon de bevrijding: hoe ging dat?

    Op 6 juni, precies tachtig jaar geleden vond een van de belangrijkste momenten uit de Tweede Wereldoorlog plaats: D-day. Wat gebeurde er precies? Lees er over op de website van Kidsweek.

    x
  • Plaatje 80 jaar vrijheid
    vrijheid.nl
    80 jaar vrijheid

    In 2025 herdenken we dat er 80 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven. We vieren vrijheid niet alleen, maar samen. Want vrijheid deel je met elkaar. Lees er meer over op deze website.

    x
  • Plaatje Het Achterhuis
    schooltv.nl
    Het Achterhuis

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog moeten veel mensen onderduiken: ze verstoppen zich voor de Duitsers. Ook Anne Frank moet onderduiken. Samen met haar familie zit ze twee jaar ondergedoken in het achterhuis van het bedrijf van haar vader. Het Achterhuis is nu een museum. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis...

    x
  • Plaatje Anne Frank - 1
    hetklokhuis.nl
    Anne Frank - 1

    Deel een van een tweeluik uit over Anne Frank. Het dagboek dat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft geschreven is over de hele wereld bekend. Anne heeft de oorlog niet overleefd. Haar beste vriendin Hanneli leeft nog wel. Margreet praat met haar over Anne's leven. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Anne Frank - 2
    hetklokhuis.nl
    Anne Frank - 2

    Deel twee van het tweeluik over Anne Frank. Anne Frank zat tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan twee jaar ondergedoken in het Achterhuis. Daar schrijft ze haar wereldberoemde dagboek. Uiteindelijk belandt ze toch in een concentratiekamp, waar ook haar vriendin Hanneli gevangen zit. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Aparte wijken voor joden
    schooltv.nl
    Aparte wijken voor joden

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden joden steeds meer buitengesloten uit de samenleving. Ze moeten een jodenster dragen en wonen in speciale joodse wijken. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Arbeitseinsatz
    schooltv.nl
    Arbeitseinsatz

    In Duitsland worden tijdens de Tweede Wereldoorlog steeds meer mannen opgeroepen voor het leger. Mede daardoor ontstaat een tekort aan arbeiders in de fabrieken. Om het tekort aan te vullen worden mannen uit bezette landen gedwongen te werken in Duitsland: de arbeitseinsatz. Bekijk het filmpje van Jong...

    x
  • Plaatje Arnhem, september 1944
    schooltv.nl
    Arnhem, september 1944

    In 1944 was Jan Eykelhoff 24 jaar. Hij hoorde bij een Nederlandse verzetsgroep en maakte de slag om Arnhem mee. Luister naar zijn verhaal in de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat gebeurde er in Auschwitz en andere kampen?
    schooltv.nl
    Wat gebeurde er in Auschwitz en andere kampen?

    Anne Frank en haar familie komen in 1944 terecht in kamp Auschwitz. De gevangenen moeten dwangarbeid doen en krijgen bijna niets te eten en drinken. Mensen die te zwak zijn om te kunnen werken worden vermoord in de gaskamers. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De baas in Nederland
    derdekamer.nl
    De baas in Nederland

    De koning, het kabinet, de Eerste Kamer, de Tweede Kamer... Wie is de baas in Nederland. Lees er alles over op deze website. Je vindt de informatie door te klikken op de verschillende onderwerpen.

    x
  • Plaatje Baila bailalaa (Kinderen voor Kinderen)
    zapp.nl
    Baila bailalaa (Kinderen voor Kinderen)

    'Baila bailalaa' is het lied van Kinderen voor Kinderen bij de Koningsspelen 2025. Zing en dans jij ook mee? Hier vind je de songtekst en de bladmuziek. Bekijk hier de videoclip:

    x
  • Plaatje Opgroeien met de Berlijnse muur
    schooltv.nl
    Opgroeien met de Berlijnse muur

    De opa van Emil groeide op in Oost-Duitsland maar vluchtte zodra hij kon naar het vrije Westen. Het oosten en het westen van het land en van de stad Berlijn werden van elkaar gescheiden door een muur die in 1989 werd afgebroken. Hoe was het om op te groeien en geen vrijheid te kennen? Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje De bevrijders van de oorlog
    schooltv.nl
    De bevrijders van de oorlog

    Ted, Guy, Alan zijn drie geallieerde soldaten die, samen met vele anderen, Nederland hebben bevrijd van de Duitsers. Voor hen begint de bevrijding van West-Europa op 6 juni 1944. Op die datum landen geallieerde legers in Normandië. Vandaaruit trekken ze op richting het noorden en bereiken ze uiteindelijk...

    x
  • Plaatje Bevrijding
    hetklokhuis.nl
    Bevrijding

    Op 5 mei 2015 vierden we dat Nederland 70 jaar geleden werd bevrijd van de Duitse bezetters. De bevrijding van Nederland heeft bijna een jaar geduurd. In deze aflevering van Het Klokhuis zie je een deel van de Bevrijdingsroute en ontmoet je ooggetuigen die hun eigen bevrijdingsverhaal vertellen.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Bevrijding
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Bevrijding

    Als de overgave van de Duitse troepen in Nederland is getekend, viert het hele land feest. Geallieerde troepen worden door duizenden mensen aan de kant van de weg begroet, kinderen rijden mee op tanks, krijgen kauwgum en chocolade van de soldaten en dagenlang wordt er feest gevierd. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje De bevrijding
    schooltv.nl
    De bevrijding

    'Trees heeft een Canadees' Als Nederland is bevrijd, zijn de geallieerden soldaten erg populair bij de meisjes. Zo populair, dat er duizenden baby's worden geboren uit relaties met Engelsen en Canadezen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De bevrijding begint
    schooltv.nl
    De bevrijding begint

    In 1943 verliest de Duitse bezetter steeds meer terrein in Europa. Alle ogen zijn gericht op Engeland, dat een invasie over zee voorbereidt. Alleen weet niemand wanneer die gaat plaatsvinden... Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De bevrijding van kamp Westerbork
    schooltv.nl
    De bevrijding van kamp Westerbork

    Op 12 april 1945 wordt kamp Westerbork bevrijd door de Canadezen. Er verblijven op dat moment zo’n 850 gevangenen in het kamp. Vanwege hun veiligheid moeten ze nog tot 5 mei in het kamp blijven. Bekijk het filmpje van De Twede Wereldoorlog in het kort op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bevrijdingsdag
    schooltv.nl
    Bevrijdingsdag

    Met het aansteken van het bevrijdingsvuur in de nacht van 4 op 5 mei begint Bevrijdingsdag. Wij vieren dan dat je in Nederland vrij kunt leven. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; De bezetting
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; De bezetting

    De Duitsers zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog de baas in Nederland. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Bij het verzet
    schooltv.nl
    Bij het verzet

    Niet iedereen gaf zich tijdens de Tweede Wereldoorlog zomaar gewonnen aan de Duitsers. Sommige mensen gingen in verzet. Ze drukten stiekem krantjes of plakten posters tegen de Duitsers. Maar als je gepakt werd, hadden de Duitsers geen genade. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Binnenhof online
    binnenhofonline.nl
    Binnenhof online

    Op deze interactieve website kun je online door het Binnenhof lopen. Op de website zijn foto’s, video’s en teksten te vinden die meer laten zien over de achtergrond van het Binnenhof. Ook is het mogelijk om binnen te kijken in onder meer het Torentje, de Ridderzaal en de Trêveszaal.

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Koninklijk Huis
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Koninklijk Huis

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Bram overleeft een bombardement
    schooltv.nl
    Bram overleeft een bombardement

    Acteur Bram van der Vlugt is 10 jaar oud als hij het bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag overleeft. Het huis waarin hij samen met zijn vader en broertje woont brandt helemaal af. Zijn moeder was er niet, die was joods en opgepakt omdat ze geen ster wilde dragen. Na het bombardement moet het...

    x
  • Plaatje Hoe was het om het bombardement van Rotterdam mee te maken?
    schooltv.nl
    Hoe was het om het bombardement van Rotterdam mee te maken?

    Tom is vijf jaar oud als Rotterdam gebombardeerd wordt door het Duitse leger in de Tweede Wereldoorlog. De huizen tegenover zijn huis stonden allemaal in brand. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bommen op Rotterdam
    schooltv.nl
    Bommen op Rotterdam

    Luchtalarm! Duitse bommenwerpers bestoken de binnenstad van Rotterdam. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Britse koningin Elizabeth (96) overleden
    jeugdjournaal.nl
    Britse koningin Elizabeth (96) overleden

    De Britse koningin Elizabeth (96) is overleden. In de video op de site van het Jeugdjournaal zie je een kort overzicht van haar leven. Dit is een bericht van 8 september 2022.

    x
  • Plaatje Britse koningin Elizabeth overleden
    jeugdbieb.nl
    Britse koningin Elizabeth overleden

    Op 8 september 2022 is de Britse koningin Elizabeth overleden. Zij werd 96 jaar. Haar zoon Charles is nu de koning van het Verenigd Koninkrijk. Kijk hier voor meer informatie.

    x
  • Plaatje Britten nemen in Londen afscheid van koningin Elizabeth
    jeugdjournaal.nl
    Britten nemen in Londen afscheid van koningin Elizabeth

    De kist van koningen Elizabeth is naar Westminister Hall gebracht. Dat is het gebouw waar de Britse regering werkt. Daar kunnen mensen vanaf nu tot maandag langs de kist lopen. Het gebouw is dag en nacht open. Bekijk het artikel en filmpje op de website van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 14...

    x
  • Plaatje Een brug te ver
    schooltv.nl
    Een brug te ver

    Op 6 juni 1944 landden de Amerikaanse, Engelse en Canadese troepen aan de Franse kust. De Engelse generaal Montgomery maakte een plan om ook Nederland snel te bevrijden om daarna Duitsland binnen te vallen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bunkerdag
    bunkerdag.nl
    Bunkerdag

    Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, vallen het meest op. Normaal zijn de bunkers gesloten, maar op zaterdag 24 mei 2025 zijn de bunkers van Zeeland tot de Waddeneilanden voor één dag...

    x
  • Plaatje Bunkers
    hetklokhuis.nl
    Bunkers

    Langs de kust van Nederland staan wel honderden bunkers. Sommigen zijn nog goed zichtbaar, anderen liggen diep begraven onder meters zand. Hoe komen die bunkers hier en hoe was het om daar in te leven? Om daar achter te komen mag Sosha mee als één van deze bunkers wordt opgegraven. Bekijk...

    x
  • Plaatje Capitulatievlag
    schooltv.nl
    Capitulatievlag

    Waar stond de witte vlag in de Tweede Wereldoorlog voor? Rapper Gers Pardoel legt het uit!Dit voorwerp is te zien in Museum Rotterdam en OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Caribisch gebied in oorlog
    schooltv.nl
    Caribisch gebied in oorlog

    In 1940 is Curaçao een kolonie van Nederland. Maar in tegenstelling tot Nederland wordt het Caribische eiland niet bezet door de Duitsers. Toch gaat de tweede wereldoorlog hier niet ongemerkt voorbij. Twee ooggetuigen vertellen hun verhaal. Bekijk het filmpje van Jong in oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Grote dag voor Charles: de kroning tot koning
    jeugdjournaal.nl
    Grote dag voor Charles: de kroning tot koning

    Op 6 mei 2023 is Charles officieel gekroond tot koning van het Verenigd Koninkrijk.Bekijk het artikel en de video op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 6 mei 2023.

    x
  • Plaatje Wie was Churchill?
    schooltv.nl
    Wie was Churchill?

    Als premier sleept Winston Churchill de Britten door de Tweede Wereldoorlog. Hij begint zijn carrière als oorlogsjournalist in het leger. Daarna gaat hij de politiek in, en verder schildert, schrijft en rookt hij veel. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Winston Churchill
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Winston Churchill

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Winston Churchill, Britse premier, oorlogsheld, schrijver en Nobelprijswinnaar.

    x
  • Plaatje Hoe was het leven in concentratiekamp Vught?
    schooltv.nl
    Hoe was het leven in concentratiekamp Vught?

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in concentratiekamp Vught onder andere joden, politieke gevangenen en homoseksuele mensen opgesloten door de Duitsers. Het leven in het kamp was zwaar. De gevangenen werden vernederd. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje D-day
    schooltv.nl
    D-day

    Op 6 juni 1944 landen tienduizenden geallieerde soldaten op de Franse kust. De bevrijding van Europa kan beginnen. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Grote herdenking van D-day, een beslissende dag in de Tweede Wereldoorlog
    jeugdjournaal.nl
    Grote herdenking van D-day, een beslissende dag in de Tweede Wereldoorlog

    D-day is één van de belangrijkste momenten in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over D-day: Wat gebeurde er op D-day? Waarom heet het D-day? Wat gebeurt er vandaag? Dit is een bericht van 6 juni 2019.

    x
  • Plaatje Daba Die Daba Daa (Kinderen voor Kinderen)
    zapp.nl
    Daba Die Daba Daa (Kinderen voor Kinderen)

    'Daba Die Daba Daa' is het lied van Kinderen voor Kinderen bij de Koningsspelen 2024. Zing en dans jij ook mee? Bekijk hier de videoclip:

    x
  • Plaatje De Biesbosch, grens tussen bezet en bevrijd Nederland
    schooltv.nl
    De Biesbosch, grens tussen bezet en bevrijd Nederland

    Martin en Wim wonen tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de rand van de Biesbosch, een moerassig getijdengebied in het midden van ons land. Zij vertellen er over in het filmpje van Jong in oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Denkboek.nl
    denkboek.nl
    Denkboek.nl

    Op denkboek.nl kun je van alles ontdekken en leren over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren. In de tijdlijn ontdek je wat er gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de vrijheidswijzer mag jij vertellen wat vrijheid voor jou betekent. In de kijkwijzer wordt uitgelegd wat er gebeurt tijdens...

    x
  • Plaatje Deportatie
    verzetsmuseum.org
    Deportatie

    Lees op de website van het Verzetsmuseum over de deportatie van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

    x
  • Plaatje Deze plek werd 80 jaar geleden als eerst bevrijd
    jeugdjournaal.nl
    Deze plek werd 80 jaar geleden als eerst bevrijd

    In 2025, op 5 mei, wordt gevierd dat heel Nederland 80 jaar geleden is bevrijd. Maar de bevrijding van Nederland begon al eigenlijk eerder, in 1944. De bevrijding begon toen in Limburg. Als eerst werd het dorpje Mesch bevrijd. Op 12 september 2024 werd dat herdacht en gevierd. Bekijk het filmpje op de...

    x
  • Plaatje Dodenherdenking
    schooltv.nl
    Dodenherdenking

    Ieder jaar op 4 mei is het monument op De Dam het decor van een bijzondere bijeenkomst: Dodenherdenking. Iedereen die hier naartoe komt is om precies 8 uur twee minuten stil. Vooraf wordt in de Nieuwe Kerk een bijeenkomst gehouden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Duitsers in Nederland
    schooltv.nl
    Duitsers in Nederland

    Toen de Duitsers Nederland hadden bezet, hadden Nederlanders weinig vrijheid. Sommigen kwamen in verzet, anderen sloten zich aan bij de NSB. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Duitsland geeft zich over
    schooltv.nl
    Duitsland geeft zich over

    De geallieerden drijven Hitler in het nauw. Hij kan geen kant meer op. Op straat vieren mensen de bevrijding van Nederland. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Duitsland valt Nederland binnen
    schooltv.nl
    Duitsland valt Nederland binnen

    Op 10 mei 1940 valt Duitsland Nederland binnen. Het Nederlandse leger vecht uit alle macht terug, maar na een paar dagen is Rotterdam verwoest en geeft Nederland zich over. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom is queen Elizabeth (van 96 jaar) nog steeds koningin?
    jeugdjournaal.nl
    Waarom is queen Elizabeth (van 96 jaar) nog steeds koningin?

    Koningin Elizabeth is al 96 jaar, een leeftijd waarop de meeste mensen allang niet meer werken. Maar de koningin voert nog steeds koninklijke taken uit. Waarom? Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 30 augsutus 2022.

    x
  • Plaatje Zo ging de uitvaart van koningin Elizabeth
    jeugdjournaal.nl
    Zo ging de uitvaart van koningin Elizabeth

    Miljoenen (misschien zelfs wel miljarden) mensen keken op 19 september 2022 naar de uitvaart van koningin Elizabeth. De meesten op tv, maar er kwamen ook veel mensen naar Londen om afscheid te nemen van de koningin. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht...

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Engeland
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Engeland

    Over Nederlandse waaghalzen, die tijdens de bezetting naar het vrije Engeland vluchten, om zo te kunnen vechten tegen de Duitsers. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Engelandvaarders
    schooltv.nl
    Engelandvaarders

    Als in Nederland de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, proberen veel mensen te vluchten naar Engeland, dat nog niet bezet is door de Duitsers. Vanuit Engeland werken ze aan de bevrijding van Nederland. Ook koningin Wilhelmina doet dat. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Engels koningshuis
    royal.uk
    Engels koningshuis

    Wil jij alles weten over het Engelse koningshuis. Kijk dan op deze officiële Engelstalige website.

    x
  • Plaatje Escape room Koningsdag
    escaperoom.yurls.net
    Escape room Koningsdag

    Los de puzzels op en weet te ontsnappen uit deze 'Koningsdag' online escape room.

    x
  • Plaatje Evacuaties in de Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Evacuaties in de Tweede Wereldoorlog

    Tijdens de bezetting worden sommige delen van Nederland geëvacueerd: mensen moeten hier hun huizen verlaten omdat de Duitse bezetter verdedigingswerken bouwt of omdat er in de buurt gevochten wordt. Bekijk het filmpje van Jong in oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Februaristaking
    schooltv.nl
    Februaristaking

    In februari 1941 wordt er voor het eerst door een grote groep mensen geprotesteerd tegen de bezetting van de Duitsers in Nederland. Sinds mei 1940 zijn ze bij ons de baas. Waarom nu dat protest? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Februaristaking (WikiKids)
    wikikids.nl
    Februaristaking (WikiKids)

    De Februaristaking was een verzetsactie in Amsterdam tegen de Duitse bezetter. Lees er over op Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Fitlala (Kinderen voor Kinderen)
    bnnvara.nl
    Fitlala (Kinderen voor Kinderen)

    'Fitlala' is het lied van Kinderen voor Kinderen bij de Koningsspelen 2018. Zing en dans jij ook mee? Bekijk hier de clip:

    x
  • Plaatje FitTop10 (Kinderen voor Kinderen)
    zapp.nl
    FitTop10 (Kinderen voor Kinderen)

    FitTop10 ... Zing en dans mee met het lied voor de Koningsspelen 2022.

    x
  • Plaatje Anne Frank
    schooltv.nl
    Anne Frank

    Wereldberoemd is het dagboek van Anne Frank. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moet zij als joods meisje met haar familie onderduiken in het achterhuis van haar vaders kantoor in Amsterdam. In de tussentijd wordt haar vriendin Hanneli opgepakt en afgevoerd naar concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland....

    x
  • Plaatje Anne Frank ; de tijdlijn
    annefrank.org
    Anne Frank ; de tijdlijn

    In deze tijdlijn staan 34 belangrijke gebeurtenissen voor, tijdens en na het leven van Anne Frank tussen 1914 en 1960.

    x
  • Plaatje Anne Frank in concentratiekamp Bergen-Belsen
    schooltv.nl
    Anne Frank in concentratiekamp Bergen-Belsen

    Wat er is gebeurd met Anne Frank en haar familie nadat ze zijn gearresteerd in het Achterhuis heeft ze niet kunnen opschrijven in haar dagboek. In november 1944 worden Anne en haar zus Margot gescheiden van hun moeder en op transport gezet naar een ander concentratiekamp. In Bergen-Belsen worden de zusjes...

    x
  • Plaatje Anne Frank in doorgangskamp Westerbork
    schooltv.nl
    Anne Frank in doorgangskamp Westerbork

    Wat er is gebeurd met Anne Frank en haar familie nadat ze zijn gearresteerd in het Achterhuis heeft ze niet kunnen opschrijven in haar dagboek. Toch hebben we wel een idee wat er gebeurd is. Het is een vreselijk verhaal dat begint in de zomer van 1944 in Kamp Westerbork. Bekijk het filmpje van Het videodagboek...

    x
  • Plaatje Anne Frank in vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau
    schooltv.nl
    Anne Frank in vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau

    Wat er is gebeurd met Anne Frank en haar familie nadat ze zijn gearresteerd in het Achterhuis heeft ze niet kunnen opschrijven in haar dagboek. Toch hebben we wel een idee wat er gebeurd is. Nadat Anne en haar familie een tijdje gevangen zijn gehouden in Kamp Westerbork, worden ze op transport gezet...

    x
  • Plaatje Anne Frank Kennisbank
    research.annefrank.org
    Anne Frank Kennisbank

    In deze online Anne Frank Kennisbank vind je heel veel informatie over de geschiedenis van Anne Frank en de andere zeven onderduikers van het Achterhuis, in de context van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging. Let op: de meeste informatie is geschreven voor volwassen. Vraag om hulp als je dingen...

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Anne Frank
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Anne Frank

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Canon-pad Anne Frank
    canon-pad-annefrank.yurls.net
    Canon-pad Anne Frank

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over Anne Frank.

    x
  • Plaatje Het dagboek van Anne Frank
    schooltv.nl
    Het dagboek van Anne Frank

    Tijdens haar verblijf in het Achterhuis schreef Anne haar belevenissen op in een dagboek. Bekijk hier het fimpje van Schooltv.nl over het dagboek van Anne Frank. Met kennistest en werkblad.

    x
  • Plaatje Mini-pad Anne Frank
    mini-pad-annefrank.yurls.net
    Mini-pad Anne Frank

    In dit mini-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over Anne Frank.

    x
  • Plaatje Na de dood van Anne Frank
    schooltv.nl
    Na de dood van Anne Frank

    In februari 1945 zijn Anne en Margot Frank in concentratiekamp Bergen-Belsen overleden. Anne’s moeder is een maand eerder overleden in het vernietigingskamp van Auschwitz-Birkenau en ook de andere bewoners van het Achterhuis zijn in Duitse kampen omgekomen. Alleen de vader van Anne, Otto Frank,...

    x
  • Plaatje Plus+pad Anne Frank
    plus-pad-annefrank.yurls.net
    Plus+pad Anne Frank

    In dit pluspad (voor kinderen die iets meer aankunnen) bekijk je een filmpje of website en beantwoord je de vragen in het 'raadselstraatje'. Zo kom je veel te weten over Anne Frank.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt Anne Frank
    spreekbeurt-annefrank.yurls.net
    Spreekbeurt Anne Frank

    Op deze pagina vind je handige websites, filmpjes, plaatjes en nuttige tips voor een spreekbeurt over Anne Frank.

    x
  • Plaatje Tijdlijn: Het leven van Anne Frank
    schooltv.nl
    Tijdlijn: Het leven van Anne Frank

    Anne Frank heeft de Tweede Wereldoorlog niet overleefd, maar haar dagboek wel. In ‘Het Achterhuis’ schrijft ze over onderduiken, de oorlog en haar gedachtes en gevoelens. Na de oorlog is haar dagboek wereldberoemd geworden. In deze tijdlijn scroll je door haar leven, van haar geboorte in...

    x
  • Plaatje Vensterplaat Anne Frank
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Anne Frank

    Op deze plaat over Anne Frank is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Wat is er gebeurd met Anne Frank?
    schooltv.nl
    Wat is er gebeurd met Anne Frank?

    Anne en haar familie worden net als veel andere Joden afgevoerd naar concentratiekampen. In deze kampen worden miljoenen Joden vermoord. Op die manier wil Hitler alle Joden in Europa uitroeien. Bekijk het filmpje van Het videodagboek van Anne Frank op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Webpad Anne Frank
    webpad-annefrank.yurls.net
    Webpad Anne Frank

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over Anne Frank.

    x
  • Plaatje Gebombardeerd horloge
    schooltv.nl
    Gebombardeerd horloge

    Gers Pardoel vertelt over een horloge dat stil blijft staan als de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau wordt gebombardeerd. Dit voorwerp is te zien in het Kazemattenmusem in Kornwerderzand. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gelovige radio
    schooltv.nl
    Gelovige radio

    In de Tweede Wereldoorlog kwamen mensen de tijd door, door naar de radio te luisteren. Wat helpt jou door de tijd heen? Gers Pardoel vertelt er meer over! Dit voorwerp is te zien in het Kazemattenmuseum Kornwerderzand. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gewapend verzet
    schooltv.nl
    Gewapend verzet

    Tijdens de Duitse bezetting is het Nederlandse verzet vooral uit op voedselbonnen voor onderduikers en wapens uit het buitenland. Omdat de Duitsers er niet achter mogen komen, gebruiken ze een speciale code: morse. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 13 in oorlog ; Gewapend verzet
    hetklokhuis.nl
    13 in oorlog ; Gewapend verzet

    De wapens voor de verzetsmensen tijdens de Tweede Wereldoorlog worden vaak door Engelse vliegtuigen gedropt. Soms gaat dat heel erg fout, zijn de verzetsmensen verraden en worden ze opgepakt door Duitse soldaten. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Het grootste schilderij van Nederland
    schooltv.nl
    Het grootste schilderij van Nederland

    In Den Haag hangt een bijzonder schilderij. Het is een panorama van het strand in Scheveningen. Het heet Panorama Mesdag, en het is met een lengte van 120 meter het grootste schilderij van Nederland. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het speciale NOS Jeugdjournaal over herdenken
    jeugdjournaal.nl
    Het speciale NOS Jeugdjournaal over herdenken

    Bekijk hier de speciale aflevering van het NOS Jeugdjournaal met de verhalen van de Joodse meisjes Sonja en Hanneke. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, verandert hun leven enorm en lopen ze steeds meer gevaar. Hoe is het met de twee kinderen gegaan? Verslaggever Joanke vertelt je over het leven van...

    x
  • Plaatje Wie herdenken we op 4 mei?
    schooltv.nl
    Wie herdenken we op 4 mei?

    Tijdens de Nationale Dodenherdenking zijn we 2 minuten stil. De plechtigheid werd in het leven geroepen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken, maar inmiddels herdenken we ook anderen. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Herinneringscentrum Kamp Westerbork
    kampwesterbork.nl
    Herinneringscentrum Kamp Westerbork

    De mensen die in de Tweede Wereldoorlog naar kamp Westerbork moesten, verbleven daar vaak niet erg lang. Soms maar enkele dagen. Daarna werden ze maar kampen in Oost-Europa gedeporteerd. In het museum van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt over het leven van slachtoffers en overlevenden van...

    x
  • Plaatje Het dagboek van Anne Frank bestaat 75 jaar
    jeugdjournaal.nl
    Het dagboek van Anne Frank bestaat 75 jaar

    Op 12 juni 1942 kreeg Anne Frank een dagboekje voor haar verjaardag. Ze schreef er in tijdens de tijd dat ze zat ondergedoken in het Achterhuis. Haar dagboek werd later wereldberoemd. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. (Dit is een bericht van 12 juni 2017)

    x
  • Plaatje Het extra NOS Jeugdjournaal over herdenken
    jeugdjournaal.nl
    Het extra NOS Jeugdjournaal over herdenken

    Hoe is het om als kind een oorlog mee te maken? En wat verandert er dan op school? Je ziet het in het extra NOS Jeugdjournaal over herdenken. Dit is een uitzending van 4 mei 2024.

    x
  • Plaatje Hitler en nazi-Duitsland
    docukit.nl
    Hitler en nazi-Duitsland

    In 1919 werd Hitler lid van de Duitse Arbeiderspartij, een politieke partij met extreem nationalistische ideeën. De leden werden nationaal-socialisten of nazi’s genoemd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 100. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Waarom haatte Hitler Joden?
    schooltv.nl
    Waarom haatte Hitler Joden?

    Hitler geeft Joden de schuld van alles wat er niet goed gaat in Duitsland. Er komen steeds meer anti-Joodse maatregelen. Aan het eind van de oorlog zijn er meer dan 6 miljoen Joden door Hitler gedood. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie was Hitler?
    schooltv.nl
    Wie was Hitler?

    Als Adolf Hitler in 1933 aan de macht komt, wil hij van Europa een groot Duits rijk maken. In 1939 valt hij Polen binnen en in 1940 is ook Nederland aan de beurt. De geallieerden weten de nazi’s in 1945 te verslaan. Hitler pleegt zelfmoord voor ze hem kunnen oppakken. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Adolf Hitler
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Adolf Hitler

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Adolf Hitler, Duitse dictator die verantwoordelijk was voor de Tweede Wereldoorlog.

    x
  • Plaatje Hoe kwam Hitler aan de macht?
    schooltv.nl
    Hoe kwam Hitler aan de macht?

    Adolf Hitler is niet tevreden met hoe het in Duitsland gaat en hij geeft de Joden daar de schuld van. Hij gaat de politiek in. In 1932 wordt zijn partij de grootste en wordt Hitler de baas van Duitsland. Hitler wil van heel Europa een groot Duits rijk maken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie was Adolf Hitler?
    educatie-en-school.infonu.nl
    Wie was Adolf Hitler?

    Informatie over Adolf Hitler. (Let op: deze site bevat reclame.)

    x
  • Plaatje Holocaust (WikiKids)
    wikikids.nl
    Holocaust (WikiKids)

    Informatie over de Holocaust uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Wat was de Holocaust?
    jeugdjournaal.nl
    Wat was de Holocaust?

    Lees de uitleg op de website van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Honger in oorlog
    schooltv.nl
    Honger in oorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt voedsel steeds schaarser. Voedingsmiddelen gaan op de bon en mensen staan uren in de rij voor een bordje eten uit de gaarkeuken. Ze eten zelfs suikerbieten en kinderen worden eropuit gestuurd om voedsel te sprokkelen bij boerderijen. Veel mensen sterven van de honger....

    x
  • Plaatje Hongersnood in Nederland
    schooltv.nl
    Hongersnood in Nederland

    In de winter van 1944 is er bijna nergens eten meer te krijgen. Ook de brandstof is op terwijl Nederland een bitterkoude winter te wachten staat. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hongertochten
    schooltv.nl
    Hongertochten

    Omdat er tijdens de hongerwinter bijna geen eten is, trekken mensen naar het platteland om eten te zoeken. Ze ruilen hun bezittingen voor een stuk kaas of wat eieren. Veel mensen overleven de hongertochten niet. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hongerwinter
    schooltv.nl
    Hongerwinter

    Monnik las in het dagboek van zijn oma over de hongerwinter van 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna schreef hij dit lied over de gaarkeukens, eten op de bon, hout zoeken voor de kachel en hongertochten om te smeken bij boeren om eten. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Hongerwinter
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Hongerwinter

    In de Hongerwinter van 1944 is er in grote delen van Nederland een groot tekort aan voedsel. Duizenden mensen, vaak kinderen trekken er daarom dagelijks op uit op zoek naar voedsel. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje De hongerwinter
    schooltv.nl
    De hongerwinter

    Tijdens het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog brak een strenge winter aan, de hongerwinter. Mensen hadden weinig te eten en er kwamen veel mensen om door de honger. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het einde van de hongerwinter
    schooltv.nl
    Het einde van de hongerwinter

    In 1944 spreken de geallieerden met de verliezende Duitsers af dat ze het bezette deel van Nederland voedsel mogen brengen. Met vliegtuigen voorzien ze mensen van bloem, suiker en meel. De hongerwinter is voorbij! Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe was het om de hongerwinter mee te maken?
    schooltv.nl
    Hoe was het om de hongerwinter mee te maken?

    Tom was 9 jaar tijdens de hongerwinter van 1944. Het zuiden van Nederland was al bevrijd. Als straf zorgden de Duitsers dat er geen voedsel meer naar het westen kon komen. Eten was schaars en Tom en vele andere leden honger. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hupsakee! (Kinderen voor Kinderen)
    bnnvara.nl
    Hupsakee! (Kinderen voor Kinderen)

    'Hupsakee' is het lied van Kinderen voor Kinderen bij de Koningsspelen 2016. Zing en dans jij ook mee? Bekijk hier de videoclip:

    x
  • Plaatje Ik ben onzichtbaar
    zapp.nl
    Ik ben onzichtbaar

    Het poppenhuis van Marjan Drukker, de kinderviool van Alida van Strien, het tafelvoetbalspel van Nico Croese… deze voorwerpen waren van Joodse kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun kostbare spullen in bewaring achterlieten bij anderen, voordat ze moesten onderduiken of werden afgevoerd....

    x
  • Plaatje In Westerbork worden 102.000 namen voorgelezen (Jeugdjournaal)
    jeugdjournaal.nl
    In Westerbork worden 102.000 namen voorgelezen (Jeugdjournaal)

    In Westerbork in Drenthe zijn mensen sinds woensdagavond (22 januari 2020) bezig met het voorlezen van 102.000 namen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Nederland werden weggevoerd en vermoord. Namen van Joden, Sinti en Roma, van volwassenen en kinderen. Het Jeugdjournaal geeft antwoord...

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Indië
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Indië

    Nederlands- Indië wordt door Japan onder de voet gelopen. Christiaan en zijn vader belanden in een mannenkamp waar ze onder vreselijke omstandigheden proberen te overleven. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje De opa en oma van Lukas zaten in een Jappenkamp
    schooltv.nl
    De opa en oma van Lukas zaten in een Jappenkamp

    De opa en oma van Lukas woonden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Toen de Japanners het land bezetten, sloten ze Nederlanders op in zogenaamde Jappenkampen. Zo ook de opa en oma van Lukas. Bekijk het filmpje van Nationale kinderherdenking, 4 mei op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Joden
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Joden

    Kaat (12 jaar, Amsterdam) wordt niet meer toegelaten in het zwembad of de bioscoop. Ze wordt verplicht om een gele Jodenster te dragen, en ze krijgt een grote J in haar persoonsbewijs gestempeld, zodat ze altijd herkenbaar is. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Joden worden weggevoerd
    schooltv.nl
    Joden worden weggevoerd

    De joden in Nederland leven voortdurend in angst voor de Duitsers. Sommige families duiken onder om niet opgepakt te worden. Maar honderdduizend Nederlandse joden worden in goederentreinen naar Duitsland weggevoerd en komen nooit meer terug. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Drie vragen over de Jodenster
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de Jodenster

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote gele ster op je kleding dragen, zodat iedereen kon zien dat je Joods was: De Jodenster. Het Jeugdjurnaal geeft in dit filmpje antwoord op drie vragen over de Jodenster. Wat is een Jodenster? Waarom moesten Joodse mensen deze ster dragen? Waarom vonden de nazi's...

    x
  • Plaatje Jodensterren op de rol
    schooltv.nl
    Jodensterren op de rol

    Vanaf 3 mei 1942 moeten alle joden van zes jaar en ouder zichtbaar op hun kleding aan de linkerzijde een zogenaamde Jodenster dragen. Gers Pardoel vertelt hier meer over. Dit voorwerp is te zien in het Joods Historisch Museum. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Jodenvervolging
    schooltv.nl
    Jodenvervolging

    Joodse en niet-Joodse Nederlanders leven prima met elkaar samen. Tot Adolf Hitler zegt dat alle ellende in Europa de schuld is van de joden. Joden worden steeds meer buitengesloten. Bekijk het filmpje in Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Jong in oorlog
    schooltv.nl
    Jong in oorlog

    Wat gebeurde er in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog? In deze schoolplaat vertellen ooggetuigen hoe het was om als kind de oorlog mee te maken. Zoom in op de kaart en ontdek de belangrijkste concentratiekampen, bombardementen en veldslagen in Nederland van 1940 tot 1945. Bekijk de Interactieve...

    x
  • Plaatje Joods Monument
    joodsmonument.nl
    Joods Monument

    Het Joods Monument gedenkt de meer dan 104.000 personen die in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog als joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Een website met namen, verhalen en herinneringen.

    x
  • Plaatje Joods zijn in de tweede wereldoorlog
    schooltv.nl
    Joods zijn in de tweede wereldoorlog

    Als Adolf Hitler in Duitsland aan de macht komt, krijgen Joden het steeds moeilijker. Ze worden vervolgd en naar werkkampen en concentratiekampen gebracht. Daar komen miljoenen Joden om. Twee Joodse ooggetuigen die de oorlog hebben overleefd, vertellen hoe het was om in onderdrukking te leven. I Bekijk...

    x
  • Plaatje Kamp Auschwitz
    schooltv.nl
    Kamp Auschwitz

    Een vernietigingskamp voor 1,5 miljoen joden. De Duitsers willen van de joden af. Daarom brengen ze hen naar zogenaamde concentratiekampen zoals Auschwitz. Daar worden ze ondergebracht in kale barakken en uiteindelijk vermoord. Bekijk het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Concentratiekamp Auschwitz (WikiKids)
    wikikids.nl
    Concentratiekamp Auschwitz (WikiKids)

    Informatie over het concentratiekamp Auschwitz uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Nederlands Auschwitz Comité
    auschwitz.nl
    Nederlands Auschwitz Comité

    Het Nederlands Auschwitz Comité organiseert jaarlijks op de laatste zondag van januari de herdenking van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz. Hier vind je informatie over de herdenking, over het Spiegelmonument in Amsterdam en de expositie in Auschwitz.

    x
  • Plaatje Kamp Westerbork
    schooltv.nl
    Kamp Westerbork

    Een doorgangskamp in Drenthe. Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden weggevoerd, kwamen terecht in kampen als Westerbork. Daar moesten ze werken voor de Duitsers, maar er was ook ruimte voor school en sport. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Spreekbeurtpakket Kamp Westerbork
    kampwesterbork.nl
    Spreekbeurtpakket Kamp Westerbork

    Ga jij een werkstuk over kamp Westerbork maken? Op de webstie vind je een werkstukwijzer, een boekje vol informatie, tips en verhalen. Natuurlijk kun je de werkstukwijzer ook gebruiken voor je spreekbeurt. Met behulp van dit boekje kun je aan je klasgenoten vertellen over de geschiedenis van kamp Westerbork...

    x
  • Plaatje Kano Engelandvaarders
    schooltv.nl
    Kano Engelandvaarders

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog proberen heel veel mensen het vrije Engeland te bereiken. Gers Pardoel vertelt over een kano die gebruikt werd in de oorlog. Deze kano komt uit de privécollectie van de familie Peteri. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kind in het kamp in oorlog
    schooltv.nl
    Kind in het kamp in oorlog

    Fred Mouw is twee jaar als de Tweede Wereldoorlog begint. Freds vader is joods, maar zijn moeder niet. Eind 1944 zit het gezin ondergedoken, maar ze worden verraden en opgepakt door de Duitsers. De vader van Fred komt in doorvoerkamp Westerbork terecht, maar Fred en zijn moeder worden vrijgelaten. De...

    x
  • Plaatje Kinderbevrijdingslied
    kleynkoor.academy
    Kinderbevrijdingslied

    Vrijheid, zing omdat je zingen mag. Vrijheid, dans omdat je dansen mag. De maand mei staat in het teken van bevrijding. Zing, dans en doe mee jij ook mee met dit speciale kinderbevrijdingslied? De tekst, muziek en dans vind je op deze site van de Kleynkoor Academy.

    x
  • Plaatje Kindertransporten in de Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Kindertransporten in de Tweede Wereldoorlog

    Voordat de Tweede Wereldoorlog begint, vertrekken er vanuit Hoek van Holland schepen met Joodse kinderen naar Engeland. Hun ouders willen hiermee voorkomen dat ze worden opgepakt. Voor deze kinderen is een standbeeld gemaakt. Bekijk het filmpje van Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Klikplaat Wordt Gemist
    i.micr.io
    Klikplaat Wordt Gemist

    Deze klikplaat geeft je een inkijk in het leven van joden vóór en tijdens de oorlog. En vertelt het verhaal van anti-joodse maatregelen tijdens de oorlog en hoe die ervaren werden. Deze klikplaat is een onderdeel van de online leeromgeving bij het project Wordt Gemist van het Joods Cultureel...

    x
  • Plaatje Knikkers van Anne Frank
    schooltv.nl
    Knikkers van Anne Frank

    Knikkers zijn voor kinderen een bijzondere schat tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gers Pardoel vertelt over de knikkers van Anne Frank. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Podcast: Wat moet je doen als de koning op bezoek komt?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Wat moet je doen als de koning op bezoek komt?

    Je gaat de koninklijke familie de komende tijd weer veel zien: Bij de Koningsspelen, Koningsdag, de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Maar hoe moet je je eigenlijk gedragen in de buurt van de koning of koningin? Daar zijn best wat regels voor! Pien en Bart van het Jeugdjournaal zochten het uit. Luister...

    x
  • Plaatje Hoe is Koningsdag ontstaan?
    schooltv.nl
    Hoe is Koningsdag ontstaan?

    Op 27 april vieren we in Nederland Koningsdag. Vroeger heette deze feestdag Koninginnedag en nog langer geleden Prinsessedag. Maar het blijft een volksfeest, inclusief vlag, wimpel, oranjebitter en een kater de volgende dag. Bekijk de Clipphanger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Koningsspelen
    koningsspelen.nl
    Koningsspelen

    De Koningsspelen, een vrolijke en gezellige sportieve dag voor alle kinderen van de basisscholen in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. De dag begint altijd met een gezond en feestelijk Koningsontbijt, gevolgd door de Koningssportdag, vol beweging voor alle kinderen. In 2025 zijn de Koningsspelen...

    x
  • Plaatje Koningsspelen 2025
    jeugdbieb.nl
    Koningsspelen 2025

    De Koningsspelen zijn op donderdag 17 april, een vrolijke en gezellige sportieve dag voor alle kinderen van de basisscholen in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. De dag begint met een gezond en feestelijk Koningsontbijt, gevolgd door de Koningssportdag. Dans, zing en sport jij ook mee?...

    x
  • Plaatje Drie vragen over de Koningsspelen 2021
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de Koningsspelen 2021

    Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de Koningsspelen 2021: Hoe lang bestaan de Koningsspelen? Waarom zijn de Koningsspelen bedacht? Is het ieder jaar hetzelfde? Dit is een bericht van 22 april 2021.

    x
  • Plaatje Koningsspelenliedjes
    koningsspelen.nl
    Koningsspelenliedjes

    Zij aan zij, Pasapas, Fitlala... Lekker zingen en dansen! Hier staan alle video's van de Koningsspelenliedjes van Kinderen voor Kinderen op een rijtje.

    x
  • Plaatje Koninklijke knutsels
    adlj.nl
    Koninklijke knutsels

    Kleuren, plakken, knippen, kleien ... Allerlei feestelijke en 'koninklijke' knutselwerkjes. Ga maar gauw aan de slag.

    x
  • Plaatje Een koude, hongerige winter
    schooltv.nl
    Een koude, hongerige winter

    Tulpen, suikerbieten en waterige soep. In de hongerwinter tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten de inwoners uit de steden in het noorden en westen van ons land op hongertocht om aan voedsel te komen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Landverraders
    schooltv.nl
    Landverraders

    NSB'ers helpen de Duitsers bij het oppakken van joden en worden daarvoor rijkelijk beloond. Maar ze worden door veel Nederlanders gezien als 'vuile landverraaiers'. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Suriname en Nederlands-Indië
    schooltv.nl
    Leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Suriname en Nederlands-Indië

    De Tweede Wereldoorlog woedt niet alleen in Europa. Ook in de Nederlandse koloniën Suriname en Nederlands-Indië is het oorlog. Wat is daar in het dagelijks leven van te merken? Heleen en Hetty waren kind toen de oorlog begon en vertellen wat ze nog weten uit die tijd. Bekijk het filmpje van...

    x
  • Plaatje Luchtalarm! 14 mei 1940
    schooltv.nl
    Luchtalarm! 14 mei 1940

    Een interview met Gerard Martens. Hij maakte op 14 mei 1940 het bombardement in Rotterdam mee. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Na de oorlog
    schooltv.nl
    Na de oorlog

    Wie in de oorlog de Duitsers heeft geholpen, wordt na de bevrijding gestraft. Ze worden opgesloten en moeten zwaar werk doen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Na de oorlog
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Na de oorlog

    De oorlog is afgelopen en Nederland is bevrijd. Het land ligt in puin en moet worden opgebouwd. Overal liggen onontplofte bommen en landmijnen die geruimd moeten worden. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Naar school in oorlog
    schooltv.nl
    Naar school in oorlog

    In mei 1940 begint de Tweede Wereldoorlog ook in Nederland. De Duitsers worden de baas in ons land. Ondanks de bezetting gaat iedereen weer aan het werk en gaan de kinderen gewoon naar school, maar de school is wel veranderd. Betty en Maria vertellen hoe dat was in Nederland en Joop vertelt over zijn...

    x
  • Plaatje Nationaal Holocaustmuseum
    jck.nl
    Nationaal Holocaustmuseum

    Het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam, het museum over de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland, opent op 11 maart 2024 voor het publiek. Wil je meer weten over dit museum en over wat je daar kunt zien, kijk dan op deze website.

    x
  • Plaatje Nationaal monument kamp Amersfoort
    kampamersfoort.nl
    Nationaal monument kamp Amersfoort

    Kamp Amersfoort was in de periode 1941-1945 een verzamelplaats voor meer dan 35.000 gevangenen van de Duitse politie. Het kamp werd volledig gesloopt maar diverse overblijfselen, monumenten en reconstructies herinneren aan deze periode. Kijk op de website voor meer informatie.

    x
  • Plaatje Nationaal monument kamp Vught
    nmkampvught.nl
    Nationaal monument kamp Vught

    Kamp Vught was een van de drie Duitse concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat is een concentratiekamp? En hoeveel gevangenen zaten er in Kamp Vught? Op deze pagina wordt antwoord gegeven op veelgestelde vragen.

    x
  • Plaatje Nationale Dodenherdenking
    schooltv.nl
    Nationale Dodenherdenking

    Ieder jaar komen op 4 mei duizenden mensen naar de Nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Wat doen ze daar? Wie herdenken ze? En wat betekenen de kransen die gelegd worden door de koning of koningin? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nationale herdenking 15 augustus
    15augustus1945.nl
    Nationale herdenking 15 augustus

    Op 15 augustus 1945, kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in toenmalig Nederlands-Indië en daarmee in het hele Koninkrijk der Nederlanden. Alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië worden op 15 augustus herdacht. Lees meer over de herdenking...

    x
  • Plaatje De Nationale Jeugdstorm
    schooltv.nl
    De Nationale Jeugdstorm

    Duitse kinderen gingen tijdens de Tweede Wereldoorlog naar de Hitler-jugend. Voor Nederlandsekinderen was er ook zo'n vereniging, de Jeugdstorm. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederland bevrijd
    schooltv.nl
    Nederland bevrijd

    Na de oorlog keren Nederlandse krijgsgevangenen terug uit Duitsland. Maar de terugkeer is niet altijd een vrolijk weerzien. Hun huis, hun familie; ze zijn vaak alles kwijt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederland bevrijd
    schooltv.nl
    Nederland bevrijd

    Ieder jaar, op 5 mei, is het feest: Bevrijdingsdag. Dan vieren we onze vrijheid sinds de Tweede Wereldoorlog. Voor die vrijheid hebben veel soldaten hard gevochten. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederland bezet
    schooltv.nl
    Nederland bezet

    In bezet Nederland gaat het leven gewoon door. Maar als de Duitsers onze fietsen, benzine en goederen inpikken, moeten er creatieve oplossingen worden gezocht. Zoals voedselbonnen. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederland in oorlog
    schooltv.nl
    Nederland in oorlog

    Er was paniek en totale ontreddering in Nederland na de inval van Duitse legers in mei 1940. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederland in oorlog
    schooltv.nl
    Nederland in oorlog

    Duizenden jongens en mannen melden zich bij het leger om Nederland te beschermen tegen de Duitsers. Maar Nederland is slecht voorbereid op een oorlog. Onze kanonnen zijn bijna 100 jaar oud en de kogels zijn bijna op. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederland in puin
    schooltv.nl
    Nederland in puin

    Nederland is dan wel bevrijd, maar de Tweede Wereldoorlog eist ook na 5 mei 1945 nog slachtoffers. Dagelijks vallen er doden door Duitse landmijnen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Leven in Nederlands-Indië in oorlog
    schooltv.nl
    Leven in Nederlands-Indië in oorlog

    Indonesië is in 1940 een kolonie van Nederland. Het land heet dan Nederlands-Indië. In 1942 wordt Nederlands-Indië bezet door het Japanse leger. Voor de Japanners is er geen plaats meer in het land voor blanke mensen of voor mensen met een gemengde afkomst. Joop en Karin vertellen er over....

    x
  • Plaatje Nederlands-Indië in oorlogstijd
    schooltv.nl
    Nederlands-Indië in oorlogstijd

    De Japanners onderwerpen Nederlands-Indië aan hun gewelddadige regime. Duizenden Nederlanders en Indonesiërs sterven in Japanse werkkampen. Tot 2 Amerikaanse atoombommen op Japan een eind maken aan de Tweede Wereldoorlog, ook in Nederlands-Indië. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nieuw Hollandse Waterlinie
    hollandsewaterlinies.nl
    Nieuw Hollandse Waterlinie

    De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie van 85 kilometer lang. De linie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch en is 3 tot 5 kilometer breed. Ze bestaat uit 45 forten, 6 vestingen, 2 kastelen, 85 mitrailleurkazematten, ruim 700 betonnen schuilplaatsen en kazematten en ruim 100 militaire...

    x
  • Plaatje Nieuwe Hollandse Waterlinie
    waterliniemuseum.nl
    Nieuwe Hollandse Waterlinie

    Op de website van het Waterliniemuseum lees je allerlei weetjes over de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

    x
  • Plaatje Nieuwe Hollandse Waterlinie (WikiKids)
    wikikids.nl
    Nieuwe Hollandse Waterlinie (WikiKids)

    Informatie over de Nieuwe Hollandse Waterlinie uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Okido (Dansles)
    bnnvara.nl
    Okido (Dansles)

    Dans lekker mee bij het lied van Kinderen voor Kinderen bij de Koningsspelen 2017. Demi legt je de dans stap voor stap uit in deze videoclip.

    x
  • Plaatje Okido (Kinderen voor Kinderen)
    bnnvara.nl
    Okido (Kinderen voor Kinderen)

    'Okido' is het lied van Kinderen voor Kinderen bij de Koningsspelen 2017.

    x
  • Plaatje Onderduiken
    schooltv.nl
    Onderduiken

    Het is oorlog. De Duitsers zijn de baas in ons land. Op een vroege ochtend vertrekt de familie Frank naar een geheim adres. Waarom? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met kennistest en werkblad.

    x
  • Plaatje Onderduiken
    hetklokhuis.nl
    Onderduiken

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog duiken honderdduizenden mensen onder omdat ze vervolgd worden door de Duitsers. Joden, Sinti en Roma om wie ze zijn. En jonge mannen die niet in Duitsland willen werken, en mensen die in het verzet zitten om wat ze doen. Nienke praat met Pieter, Harry en Mieke, die om verschillende...

    x
  • Plaatje Hoe is het om als kind onder te duiken in de Tweede Wereldoorlog?
    schooltv.nl
    Hoe is het om als kind onder te duiken in de Tweede Wereldoorlog?

    Herman Polak is drie jaar als de Tweede Wereldoorlog begint. Hij is joods en moet onderduiken. Hij zit zonder zijn ouders ondergedoken bij een familie in Amsterdam. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Onderduiken in Friesland
    schooltv.nl
    Onderduiken in Friesland

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog lopen veel mensen risico om opgepakt te worden door de Duitsers. Als je Joods bent, of als je in het verzet zit bijvoorbeeld. De vader van Harry Stienis wordt bij een razzia gearresteerd en Harry en zijn moeder moeten onderduiken in Friesland. Bekijk het filmpje van het...

    x
  • Plaatje Onderduiken in oorlog
    schooltv.nl
    Onderduiken in oorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog moeten veel Joden onderduiken om aan vervolging te ontkomen. Betty is joods en haar ouders hebben een onderduikadres voor haar geregeld. Maria moet ook onderduiken, niet omdat zij joods is, maar omdat haar vader niet wil meewerken met de Duitsers. Bekijk het filmpje van...

    x
  • Plaatje Onderduiken om niet naar Duitsland te hoeven
    schooltv.nl
    Onderduiken om niet naar Duitsland te hoeven

    In de Tweede Wereldoorlog worden niet alleen Joden opgepakt, ook mannen lopen gevaar. De Duitsers dwingen hen om in Duitsland te komen werken. Pieter Huijskens weet te vluchten en duikt onder in een boerderij in Noord-Brabant. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De oorlog in Nederland is voorbij
    schooltv.nl
    De oorlog in Nederland is voorbij

    Als de vrede ondertekend is, viert heel Nederland feest. Maar het gaat mis als Duitse soldaten op de menigte beginnen te schieten. Het zijn de laatste slachtoffers die de Duitsers maken in ons land, want de oorlog is voorbij. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oorlog en bevrijding
    zapp.nl
    Oorlog en bevrijding

    Op deze Zapp-pagina is van alles te vinden over oorlog en bevrijding!n Bekijk afleveringen, doe quizzen en kom meer te weten over de oorlog en de bevrijding van Nederland.

    x
  • Plaatje Het speciale NOS Jeugdjournaal over oorlog en herdenken
    jeugdjournaal.nl
    Het speciale NOS Jeugdjournaal over oorlog en herdenken

    Bekijk hier de extra uitzending van het NOS Jeugdjournaal waarin je verhalen hoort van vier mensen die als kind een oorlog hebben meegemaakt. Vier verschillende oorlogen en dus vier verschillende verhalen, maar er zijn opvallend veel overeenkomsten. Bert Woudstra was 8 jaar toen de Tweede Wereldoorlog...

    x
  • Plaatje Hoe een oorlog begint (Liedje)
    schooltv.nl
    Hoe een oorlog begint (Liedje)

    Bij geschiedenis leer je dat de Tweede Wereldoorlog in Nederland begint op 10 mei 1940. Maar is een oorlog wel op een datum vast te pinnen? Daarover gaat dit lied, gezongen door Matteo van der Grijn. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De oorlog in Nederlands-Indië
    schooltv.nl
    De oorlog in Nederlands-Indië

    De Tweede Wereldoorlog treft niet alleen Nederlanders binnen de landsgrenzen. Ook overzee, in Nederlands-Indië, voelen Nederlanders dreiging. Niet vanuit Duitsland, maar vanuit Japan. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oorlog Stories
    kinderpodcasts.nl
    Oorlog Stories

    Luister hier naar de podcast waarin dagboekverhalen van oorlogskinderen uit de Tweede Wereldoorlog worden verteld.

    x
  • Plaatje Oorlogsmonumenten
    schooltv.nl
    Oorlogsmonumenten

    In vrijwel elke plaats in Nederland staan oorlogsmonumenten. Zij herinneren aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Op houten banden
    kinderpodcasts.nl
    Op houten banden

    Op houten banden is een podcast voor kinderen over de bevrijding van Nederland in 1944-1945. Luister hier naar de afleveringen van deze podcast.

    x
  • Plaatje Operatie Market Garden
    schooltv.nl
    Operatie Market Garden

    De bevrijding van Nederland wordt tot staan gebracht als Operatie Market Garden mislukt. De Duitsers zijn te sterk voor de geallieerde parachutisten en troepen. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De opkomst van de NSB
    schooltv.nl
    De opkomst van de NSB

    De Nationaal Socialistische Beweging. Als het steeds slechter gaat met Nederland, geloven veel mensen niet meer in de regering. Daarom vestigen veel mensen hun hoop op Anton Mussert van de NSB, die in de lijn van Hitler de crisis zal oplossen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oranjefeesten ; Knutselen
    adlj.nl
    Oranjefeesten ; Knutselen

    Kleuren, plakken, knippen, borduren, weven... Allerlei feestelijke en 'oranje' knutselwerkjes. Ga maar gauw aan de slag.

    x
  • Plaatje Orkest van de koning (Liedje)
    tijldamen.com
    Orkest van de koning (Liedje)

    Zing lekker mee met dit feestelijk koningslied voor kinderen: Orkest van de koning. Een lied van Tijl Damen.

    x
  • Plaatje Owen herdenkt. Hoe herdenk jij?
    soundcloud.com
    Owen herdenkt. Hoe herdenk jij?

    In deze podcast kan je het verhaal Owen en de soldaat, geschreven door Lisa Thompson, luisteren.

    x
  • Plaatje Paleis Soestdijk
    hetklokhuis.nl
    Paleis Soestdijk

    In deze aflevering van Het Klokhuis bezoekt Lisa Paleis Soestdijk. Ze vertelt er over de geschiedenis van het paleis, de Koninginnedagvieringen, de oud-bewoners (o.a. de eerste eigenaar Cornelis de Graeff, burgemeester van Amsterdam, Lodewijk Napoleon, koning Willem II en koningin Juliana en prins Bernhard),...

    x
  • Plaatje Pasapas (Kinderen voor Kinderen)
    schooltv.nl
    Pasapas (Kinderen voor Kinderen)

    Pasapas is het vrolijke lied van Kinderen voor Kinderen bij de Koningsspelen 2019. Tijd om uit je stoel te komen en lekker mee te zingen en dansen! Bekijk het filmpje van Kinderen voor Kinderen op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Pleegkind in oorlog
    schooltv.nl
    Pleegkind in oorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben veel gezinnen het niet breed. Het leven is duur, helemaal met veel monden om te voeden. Daarom brengen sommige ouders hun kinderen onder bij pleeggezinnen. Hoe is het om je veilige thuis te verlaten en te gaan wonen bij mensen die je niet kent? Twee ooggetuigen die...

    x
  • Plaatje Podcast: Over Ruth (88) die de Tweede Wereldoorlog overleefde
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Over Ruth (88) die de Tweede Wereldoorlog overleefde

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering In de nieuwe aflevering gaan Annabelle en Malou op bezoek bij Ruth Polak (88 jaar). Zij heeft als kind de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Ruth vertelt over hoe het is om...

    x
  • Plaatje Postduiven tijdens de Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Postduiven tijdens de Tweede Wereldoorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog vlogen duiven vrij rond, zij konden boodschappen brengen naar de geallieerden, dus werden ze gedood. Gers Pardoel vertelt er meer over. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Prentenboeken in alle talen
    prentenboekeninalletalen.nl
    Prentenboeken in alle talen

    Op deze site vind je prentenboeken die worden voorgelezen in een andere taal of dialect. Bij het prentenboek vind je de beschikbare talen die je kunt luisteren.

    x
  • Plaatje Putten in de oorlog
    hetklokhuis.nl
    Putten in de oorlog

    Van 1940-1945 werd Nederland bezet door nazi-Duitsland. Onschuldige mensen werden opgepakt zonder dat ze zich konden verdedigen. Dat gebeurde ook in Putten. Een half jaar voordat de oorlog zou eindigen, werden 659 mannen afgevoerd naar Duitsland. Die hadden niks gedaan, maar werden toch zonder proces...

    x
  • Plaatje Razzia’s in de Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Razzia’s in de Tweede Wereldoorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden door de Duitse bezetters regelmatig razzia’s gehouden. Een deel van de straat of wijk wordt afgezet en doorzocht door Duitse soldaten. Joden of mannen die moeten gaan werken in Duitsland worden opgepakt. Bekijk het filmpje van Jong in oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Rotterdam gebombardeerd
    schooltv.nl
    Rotterdam gebombardeerd

    Duitsland maakt korte metten met de Nederlandse tegenstand. De Duitsers bombarderen Rotterdam en eisen dat Nederland zich overgeeft, anders zullen ze nog meer steden vernielen. Nederland heeft geen keus. Vanaf 14 mei 1940 is Duitsland de baas in ons land. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hannie Schaft, het meisje met het rode haar
    hannieschaft.nl
    Hannie Schaft, het meisje met het rode haar

    Hannie Schaft, het meisje met het rode haar, was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Op deze pagina lees je meer over haar leven. Deze informatie is ook handig voor een werkstuk of spreekbeurt.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Arnhem
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Arnhem

    Samen met zijn opa houdt Joost (10 jaar, Arnhem) nauwgezet de razendsnelle opmars van de geallieerden bij. Wanneer duizenden parachutisten bij Arnhem landen zal Nederland toch ook snel bevrijd worden, hopen ze. Maar dat loopt helaas anders want de belangrijke slag om Arnhem wordt verloren. Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Webpad de slag om Arnhem
    webpad-de-slag-om-arnhem.yurls.net
    Webpad de slag om Arnhem

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de Slag om Arnhem.

    x
  • Plaatje Slag om de Schelde - Bevrijding Vlissingen
    viewpure.com
    Slag om de Schelde - Bevrijding Vlissingen

    De Slag om de Schelde was een belangrijke militaire gebeurtenis aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. In dit filmpje zoeken kinderen uit hoe het precies zit met de Slag om de Schelde.

    x
  • Plaatje De slag om de Schelde
    oorlogsbronnen.nl
    De slag om de Schelde

    Lees hier over de Slag om de Schelde, een militaire aanval tijdens de Tweede Wereldoorlog om Noord-België en zuidwest Nederland te bevrijden.

    x
  • Plaatje Soldaat in Nederlands-Indië in oorlog
    schooltv.nl
    Soldaat in Nederlands-Indië in oorlog

    Julius Ernst woont in Nederlands-Indië als in 1940 ook in Azië de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Hij zit net als zijn vader in het KNIL, het koninklijk Nederlands Indisch leger en vecht tegen het Japanse leger. Als Nederlands-Indië zich overgeeft wordt Julius gedwongen te werken aan een...

    x
  • Plaatje Staakt! Staakt!
    schooltv.nl
    Staakt! Staakt!

    Staakt! Staakt! Stond er op de pamfletten. En driehonderdduizend Amsterdammers legden het werk neer in februari 1941. Midden in de Tweede Wereldoorlog. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Een stad in brand
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Een stad in brand

    Als in mei 1940 Duitse troepen ons land binnen vallen proberen Nederlandse militairen met man en macht de Duitsers tegen te houden. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Staken tegen Jodenvervolging in oorlog
    schooltv.nl
    Staken tegen Jodenvervolging in oorlog

    Nederland is vanaf mei 1940 bezet door de Duitsers, die ook in ons land nieuwe regels instellen waardoor de vrijheid van Joodse Nederlanders steeds meer wordt ingeperkt. Zo worden ze ontslagen en mogen ze op sommige plekken zoals parken, winkels en bioscopen niet meer komen. Maar in 1941 komen sommige...

    x
  • Plaatje Ten strijde in oorlog vechten tegen de Duitsers
    schooltv.nl
    Ten strijde in oorlog vechten tegen de Duitsers

    Als de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnenvallen, vecht Nederland terug. Jongens vanaf 16 jaar zijn het jaar daarvoor al opgeroepen voor militaire dienst. Ze hebben geen idee wat hen te wachten staat. Hoe hebben zij de Tweede Wereldoorlog ervaren? De jongens van toen vertellen hun verhaal. Bekijk...

    x
  • Plaatje Truitje van hondenhaar
    schooltv.nl
    Truitje van hondenhaar

    Rapper Gers Pardoel legt meer uit over het truitje van hondenhaar. Dit voorwerp is te zien in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Alan Turing
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Alan Turing

    Alan Turing was een briljante wiskundige ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Alan Turing.

    x
  • Plaatje Tweede Wereldoorlog
    tweedewereldoorlog.nl
    Tweede Wereldoorlog

    Website met heel veel informatie over de Tweede Wereldoorlog.

    x
  • Plaatje Tweede Wereldoorlog 1939-1945
    tracesofwar.nl
    Tweede Wereldoorlog 1939-1945

    Een website met zeer uitgebreide informatie over de Tweede Wereldoorlog. Deze site is moeilijk en eigenlijk voor volwassenen. Ben je geïnteresseerd? Neem gerust eens een kijkje.

    x
  • Plaatje Boekenlijst - De Tweede Wereldoorlog
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - De Tweede Wereldoorlog

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Canon-pad de Tweede Wereldoorlog
    canon-pad-wo2.yurls.net
    Canon-pad de Tweede Wereldoorlog

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de Tweede Wereldoorlog.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    canonvannederland.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    Van 1940 tot 1945 was er in de wereld weer een grote oorlog. Deze oorlog heet de Tweede Wereldoorlog. Nederland deed ook mee in deze oorlog. Lees meer op de website van entoen.nu. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    jeugdbieb.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    Van 1940 tot 1945 was er in de wereld een grote oorlog. Deze oorlog heet de Tweede Wereldoorlog. Kijk hier voor websites en filmpjes.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    hetklokhuis.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    De Tweede Wereldoorlog heeft in vele opzichten verwoestend werk gedaan. Zeventig jaar later is de Explosieven Opruimingsdienst nog steeds bezig om de resten van die oorlog op te ruimen. Met origineel archiefmateriaal legt Bart uit hoe ons land leed onder het geweld en hoe de oorlogsmunitie terecht is...

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    De Tweede Wereldoorlog was voor veel Nederlanders een zware tijd. Joden waren hun leven niet meer veilig en eten was op de bon. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    jeugdbieb.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    De Tweede Wereldoorlog (1940-1945) is een grote en nare gebeurtenis in de wereldgeschiedenis. Hier een aantal feiten, sites en filmpjes op een rijtje.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    docukit.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    Op 4 mei is het Dodenherdenking. Dan herdenken we in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Die oorlog duurde van 1940 tot 1945. Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. Want op die dag in 1945 eindigde de oorlog in Nederland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in...

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    docukit.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    Op 4 mei is het Dodenherdenking. Dan herdenken we in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Die oorlog duurde van 1940 tot 1945. Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. Want op die dag in 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    In 1933 komt de Duitse leider Adolf Hitler aan de macht. Zijn doel is een groot Duits rijk creëren. Ook zijn bondgenoten, de Italiaanse leider Mussolini en de Japanse keizer Hirohito hebben die drift om hun rijk groter te maken. Na een aanval van Japan op het Amerikaanse Hawaii wordt deze oorlog,...

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog dichtbij
    schooltv.nl
    De Tweede Wereldoorlog dichtbij

    Pim woont tijdens de oorlog in Nijmegen en Frits in Enschede. Aan het begin van de Duitse bezetting gaat het dagelijks leven min of meer gewoon door, maar dat verandert als hun huis aan het front komt te liggen. Bekijk het filmpje van Jong in oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog in Nederland
    docukit.nl
    De Tweede Wereldoorlog in Nederland

    Een akelig hoofdstuk uit de geschiedenis van verschillende Europese landen is de Tweede Wereldoorlog. In Nederland heeft die oorlog precies vijf jaar geduurd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 085. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog in Zeeland
    schooltv.nl
    De Tweede Wereldoorlog in Zeeland

    Als de geallieerden dichterbij komen, willen ze de weg naar het water naar Antwerpen vrijmaken. Zo moet de aanvoer over de Westerschelde mogelijk gemaakt worden. Om de Duitse bezetters uit Walcheren te verjagen wordt besloten Walcheren onder water te zetten. Bekijk het filmpje van Jong in oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De tweede wereldoorlog door de ogen van kinderen
    schooltv.nl
    De tweede wereldoorlog door de ogen van kinderen

    Ook in de Tweede Wereldoorlog gaat het leven gewoon door. Kinderen gaan nog steeds naar school. Wat merken zij van de Duitse bezetting? Ooggetuigen die in de oorlog kind waren vertellen hun verhaal. Bekijk het filmpje van Jong in Oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Flipping - Tweede Wereldoorlog
    flipping-tweede-wereldoorlog.yurls.net
    Flipping - Tweede Wereldoorlog

    Download de woordzoeker. De afbeeldingen op de 'flipping' pagina kun je omdraaien door erop te klikken. In de tekst kom je woorden tegen, die je ook kunt vinden in de puzzel die je gedownload hebt. Zo kom je meer te weten over de Tweede Wereldoorlog.

    x
  • Plaatje Het einde van de Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Het einde van de Tweede Wereldoorlog

    In 1945 neemt de kracht van het Duitse leger verder af, ondanks de verwoestende raketten die ze gebruiken tegen de Engelsen. Als de Russen in april 1945 Berlijn hebben veroverd beseft Hitler dat het voorbij is en pleegt hij zelfmoord. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog overzee
    docukit.nl
    De Tweede Wereldoorlog overzee

    Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) waren Suriname en de Nederlandse Antillen koloniën die door de Nederlandse regering werden bestuurd. Daarnaast had Nederland ook een kolonie in Azië: Nederlands-Indië. Hoe kregen deze gebieden te maken met de Tweede Wereldoorlog? Lees...

    x
  • Plaatje Sinti en Roma in de Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Sinti en Roma in de Tweede Wereldoorlog

    In Nederland wonen in 1940 ongeveer 4500 Sinti en Roma. Ze worden ook wel zigeuners genoemd. Vaak reizen ze met woonwagens, vioolorkesten en handelswaar van plek naar plek in Nederland. Net als de Joden worden ze vervolgd door Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Bekijk het filmpje van Jong in oorlog...

    x
  • Plaatje Tijdlijn Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Tijdlijn Tweede Wereldoorlog

    Van 1940 tot 1945 was Nederland bezet door de Duitsers. Zij bepaalden de regels en waren de baas. Maar ondertussen zaten veel Nederlanders niet stil. Er werd gestaakt, mensen gingen in het verzet en langzaamaan werd Europa bevrijd. Wat gebeurde precies wanneer? Bekijk de Interactieve Schoolplaat op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vensterplaat De Tweede Wereldoorlog
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat De Tweede Wereldoorlog

    Op deze plaat over de Tweede Wereldoorlog is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Verraad of verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Verraad of verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Duitsland de baas in Nederland. De democratie bestaat niet meer, de Duitsers bepalen de nieuwe regels. Veel mensen passen zich aan aan de nieuwe situatie. Andere mensen werken met de Duitsers mee en sluiten zich aan bij de NSB. Bekijk het filmpje van Jong in de oorlog...

    x
  • Plaatje Webpad Tweede Wereldoorlog
    webpad-wo2.yurls.net
    Webpad Tweede Wereldoorlog

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de Tweede Wereldoorlog.

    x
  • Plaatje Van oorlog bevrijd
    schooltv.nl
    Van oorlog bevrijd

    Na de Tweede Wereldoorlog is iedereen het erover eens: dit mag nooit meer gebeuren. Op de dag dat Duitsland zich overgeeft, vieren we in Nederland Bevrijdingsdag: 5 mei. Hoe ging het eraan toe op de allereerste Bevrijdingsdag in 1945? Ooggetuigen vertellen. Bekijk het filmpje van Jong in Oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vechten voor de vijand in oorlog
    schooltv.nl
    Vechten voor de vijand in oorlog

    Arjen de Groot is tien jaar als de Tweede Wereldoorlog begint. Arjens vader sluit zich aan bij de NSB die met de Duitse bezetters samenwerken. Als geallieerde legers Nederland vanuit het zuiden bevrijden, besluit het gezin te vluchten naar Duitsland, waar Arjen terecht komt bij de Hitlerjugend. Hier...

    x
  • Plaatje Vermommingsbril Hannie Schaft
    schooltv.nl
    Vermommingsbril Hannie Schaft

    In de Tweede Werelfoorlog vermomden verzetsstrijders zich om het de bezetters zo moeilijk mogelijk te maken. Gers Pardoel vertelt over de vermommingsbril van Hannie Schaft. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Vernietiging
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Vernietiging

    Roos (13 jaar, Amsterdam) is met haar ouders opgepakt en weggevoerd naar doorgangskamp Westerbork. Hier wachten ze op transport naar de vernietigingskampen in Polen. Niemand wil naar het onbekende oosten, waar nog nooit iemand is teruggekeerd. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje De vernietigingskampen
    schooltv.nl
    De vernietigingskampen

    Vanuit Kamp Westerbork worden joden in de Tweede Wereldoorlog naar Oost-Europa gedeporteerd. Een lange reis in overvolle veewagons. Ze weten nog niet welke gruwelen hen te wachten staan. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Verraad en verzet
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Verraad en verzet

    Els brengt in het geheim krantjes en posters rond. Gevaarlijk werk, want als de Duitsers erachter komen, kan ze zwaar gestraft worden. Over het Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Het Verscholen Dorp
    schooltv.nl
    Het Verscholen Dorp

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog duiken veel mensen onder. Een bijzondere onderduikplek is het Verscholen Dorp op de Veluwe. 80 mensen zitten hier in houten hutjes ondergedoken. Tot ze worden ontdekt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Verzet en verraad
    schooltv.nl
    Verzet en verraad

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest het verzet voorzichtig zijn: ze gebruikten codes die de Duitsers niet konden ontcijferen. Toch ging het soms mis. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het verzet
    docukit.nl
    Het verzet

    Op 10 mei 1940 begon in Nederland de Tweede Wereldoorlog. De meeste mensen probeerden, vooral de eerste jaren, zo gewoon mogelijk door te leven. Ze deden braaf wat de Duitsers zeiden. Maar een klein aantal mensen vocht in het geheim door. Zij zaten in het verzet. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Hoe was het om bij te dragen aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog?
    schooltv.nl
    Hoe was het om bij te dragen aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog?

    Gusta was 13 toen ze verzetskranten rondbracht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog mochten kranten alleen maar nieuws brengen dat positief was voor de Duitse bezetter. Daarom werden door het verzet geheime kranten gemaakt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het verzet in de Tweede Wereldoorlog
    docukit.nl
    Het verzet in de Tweede Wereldoorlog

    Op 10 mei 1940 viel het Duitse leger Nederland en België binnen en werden beide landen bezet. Politieke partijen werden verboden, behalve de NSB omdat deze partij met de Duitsers samenwerkte. Er kwam censuur op kranten en radioprogramma’s. Sommige mensen verzetten zich door een eigen krantje...

    x
  • Plaatje Verzet in oorlog
    schooltv.nl
    Verzet in oorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog maken de Duitsers de dienst uit in Nederland. Mensen die het niet met de Duitse overheersing eens zijn, gaan zich organiseren in het verzet. Ze proberen de Nazi’s te saboteren. Alles moet in het geheim, want als je gepakt wordt, word je opgesloten of vermoord. Twee...

    x
  • Plaatje Verzet tegen de Duitsers
    schooltv.nl
    Verzet tegen de Duitsers

    Veel Nederlandse jongens en mannen moeten werken voor de Duitsers. Maar vaak willen ze dat niet en duiken ze onder. Er vormen zich verzetsgroepen die hen helpen door identiteitspapieren te vervalsen en voedselbonnen te stelen.Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog
    hetklokhuis.nl
    Verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog komen mensen in verzet tegen de Duitse bezetters. Dat gebeurt op allerlei manieren, in het hele land, door mensen uit alle lagen van de bevolking. Van het verstoppen van een illegale radio tot een staking, en zelfs een bomaanslag. In Amsterdam pleegt een groep kunstenaars...

    x
  • Plaatje Werkt de vijfsecondenregel?
    schooltv.nl
    Werkt de vijfsecondenregel?

    Team Willem Wever doet wetenschappelijk onderzoek naar de vijfsecondenregel. Ze laten een plakje komkommer en een boterham één, vijf en dertig seconden op de grond liggen om te kijken hoeveel bacteriën er dan op zitten. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Waalsdorpervlakte
    schooltv.nl
    De Waalsdorpervlakte

    Op 4 mei herdenken we de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Ook op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag. En dat is niet zomaar: op deze plek werden meer dan 250 verzetsstrijders doodgeschoten door de Duitsers. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waar blijven ze nou? (Liedje)
    schooltv.nl
    Waar blijven ze nou? (Liedje)

    In 1944 wordt het zuiden van Nederland bevrijd. De rest van ons land moet de hongerwinter doorstaan. Ook vandaag de dag zijn er mensen op de vlucht voor oorlog. Dit liedje gaat over wachten op bevrijding. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Doet de koning mee aan warmetruiendag?
    schooltv.nl
    Doet de koning mee aan warmetruiendag?

    Op warmetruiendag zet je de verwarming lager, en trek je een warme trui aan om energie te besparen. Jona en Julia hebben speciaal voor de koning een trui gebreid, die Manon op paleis Huis ten Bosch mag overhandigen. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie niet weg is wordt gezien (boek)
    schooltv.nl
    Wie niet weg is wordt gezien (boek)

    Een boek van Ida Vos. Beleef de Tweede Wereldoorlog door de ogen van het joodse meisje Rachel. Ze mag niet meer fietsen, geen verstoppertje meer spelen in het park, boodschappen doen op speciale tijden, en tenslotte moet ze zich echt gaan verstoppen, samen met haar zus Esther. Bekijk de animatie op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wij zijn vrij
    wijzijnvrij.org
    Wij zijn vrij

    Vrijheid is niet vanzelfsprekend, dat is iedereen nu wel duidelijk. Op deze speciale kinderwebsite over (on)vrijheid vertellen vijf mensen hun verhaal over wat ze hebben meegemaakt en wat het was om niet vrij te zijn.

    x
  • Plaatje Richard Winters
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Richard Winters

    Richard Winters een van de bekendste Amerikaanse helden uit de Tweede Wereldoorlog. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.

    x
  • Plaatje Wraak op de NSB
    schooltv.nl
    Wraak op de NSB

    Na de bevrijding willen veel mensen wraak nemen op de NSB'ers die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben geholpen. Mensen die de Duitsers hebben gesteund worden openlijk afgeranseld of te werk gesteld in werkkampen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje ZiggZagg (Kinderen voor Kinderen)
    zapp.nl
    ZiggZagg (Kinderen voor Kinderen)

    ZiggZagg is het vrolijke lied van Kinderen voor Kinderen bij de Koningsspelen 2023. Op de site van Zapp vind je de videoclip, songtekst en bladmuziek. Tijd om uit je stoel te komen en lekker mee te zingen en dansen!

    x
  • Plaatje Een hand uit de 3D-printer
    schooltv.nl
    Een hand uit de 3D-printer

    De 9-jarige Guido is geboren zonder linkerhand. Sinds kort heeft hij een kunsthand waarmee hij toch dingen kan doen. Geen prothese uit het ziekenhuis, maar een kunsthand uit de 3D-printer, in de kleuren van zijn favoriete voetbalclub. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat zijn de 7 schoonheden?
    kro-ncrv.nl
    Wat zijn de 7 schoonheden?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wie heeft de 7 schoonheden bedacht?
    kro-ncrv.nl
    Wie heeft de 7 schoonheden bedacht?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe ontstaat een aardbeving?
    kro-ncrv.nl
    Hoe ontstaat een aardbeving?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waar kom je uit als je een gat dwars door de aarde boort?
    kro-ncrv.nl
    Waar kom je uit als je een gat dwars door de aarde boort?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is de meest voorkomende achternaam van Nederland?
    kro-ncrv.nl
    Wat is de meest voorkomende achternaam van Nederland?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje ADO Den Haag
    adodenhaag.nl
    ADO Den Haag

    Website van voetbalclub ADO Den Haag met uitgebreide informatie over de historie, teams, wedstrijden en club. Er is een apart deel voor de ADO kids.

    x
  • Plaatje Ajax Kidsclub
    ajaxlife.nl
    Ajax Kidsclub

    Dit is de supportersclub van Ajax speciaal voor kinderen. Je vindt hier informatie over de mascotte Lucky en over de voetbalclub en de laatste nieuwtjes.

    x
  • Plaatje Wat is een akkoord?
    schooltv.nl
    Wat is een akkoord?

    Bijna alle muziek bestaat uit akkoorden. Dat zijn combinaties van drie of meer tonen die mooi bij elkaar klinken. Willem legt uit wat het verschil is tussen mineur en majeur akkoorden en laat zien hoe je ze speelt. Bekijk het filmpje van Méér muziek in de Klas op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Animatie bij het boek Het Pungelhuis
    youtube-nocookie.com
    Animatie bij het boek Het Pungelhuis

    Bekijk het filmpje dat is gemaakt bij het boek Het Pungelhuis, geschreven door Annet Huizing. De animatie is gemaakt door een student van de Willem de Kooning Academie.

    x
  • x
  • Plaatje Marco van Basten
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Marco van Basten

    Landskampioen, Europa Cup I, Europa Cup II, Supercup, drie keer Europees voetballer van het jaar, twee keer Wereldvoetballer van het jaar en winnaar van het Europees Kampioenschap. Een kleine greep uit de erelijst van Marco van Basten, een van de beste Nederlandse voetballers ooit. Op de website Geschiedenis...

    x
  • Plaatje Bij mij thuis (Kinderen voor Kinderen
    zapp.nl
    Bij mij thuis (Kinderen voor Kinderen

    Bekijk de videoclip bij het kinderboekenweeklied 2023 'Bij mij thuis'. Het lied wordt gezongen door Kinderen voor Kinderen. De tekst is bedacht door Janneke Schotveld en de muziek is van Jermain van der Bogt en Willem Laseroms. Zing en dans je mee? De songtekst en bladmuziek vind je ook op de site van...

    x
  • Plaatje Wanneer is het Carnaval?
    kro-ncrv.nl
    Wanneer is het Carnaval?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is carnaval?
    kro-ncrv.nl
    Wat is carnaval?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Cartoonist
    hetklokhuis.nl
    Cartoonist

    Elke dag staan er cartoons in de krant. Nienke ziet bij cartoonist Hajo hoe hij cartoons maakt van o.a. Willem-Alexander. Wat zijn karikaturen? En hoe worden symbolen gebruikt in cartoons? Said en Jonathan praten over cartoons. Mag alles als het maar grappig is? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoelang hebben ze aan de Chinese muur gebouwd?
    kro-ncrv.nl
    Hoelang hebben ze aan de Chinese muur gebouwd?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Coma
    hetklokhuis.nl
    Coma

    Als je hersenen, door bijvoorbeeld een ongeluk, ernstig beschadigd raken kun je in coma raken. Willemijn, hersendeskundige van het Radboud UMC, legt aan Nienke uit wat een coma precies is. Een aflevering uit Het Klokhuis over hersenen.

    x
  • Plaatje De geheime missies van de commando’s
    schooltv.nl
    De geheime missies van de commando’s

    De commando’s van het Korps Commandotroepen voeren geheime operaties uit in gevaarlijke gebieden. Voor hun missies in Afghanistan hebben ze een koninklijke onderscheiding gekregen, de Willems-orde. Commando Bart vertelt over zijn werk, dat heel spannend is, maar ook zwaar. Bekijk het filmpje op...

    x
  • Plaatje Waar komen de namen van de dagen van de week vandaan?
    kro-ncrv.nl
    Waar komen de namen van de dagen van de week vandaan?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje De Opstand
    canonvannederland.nl
    De Opstand

    Tijdens de Nederlandse Opstand, beter bekend als Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), komen de Nederlandse gewesten in verzet tegen koning Filips II van Spanje. In 1588 ontstaat uiteindelijk de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Voor meer informatie neem je een kijkje op deze site. Let op: kies...

    x
  • Plaatje Rappen met Ilse DeLange
    schooltv.nl
    Rappen met Ilse DeLange

    In urban muziek wordt vaak gerapt. In deze energizer gaan we rappen met meester Willem en Ilse DeLange! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Rocken met Ilse DeLange
    schooltv.nl
    Rocken met Ilse DeLange

    Rock is stoere muziek, met drums en gitaren. In deze energizer gaan we drummen met meester Willem en Ilse DeLange! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wereldmuziek maken met Ilse DeLange
    schooltv.nl
    Wereldmuziek maken met Ilse DeLange

    Westerse muziek klinkt heel anders dan muziek uit Turkije. In deze energizer zingen we onze eigen tekst op een Turks liedje van Tarkan met Ilse DeLange en meester Willem! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de klas op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Top 10 lelijkste dieren ter wereld
    kro-ncrv.nl
    Top 10 lelijkste dieren ter wereld

    We kijken meestal naar dieren, omdat we ze leuk, mooi of schattig vinden. Maar sommige dieren zijn vooral bijzonder lelijk.En die dieren verdienen ook aandacht. Daarom heeft Willem Wever de tien lelijkste dieren ter wereld op een rij gezet.

    x
  • Plaatje Top 8 dodelijkste dieren ter wereld
    kro-ncrv.nl
    Top 8 dodelijkste dieren ter wereld

    Wat zijn de dodelijkste dieren ter wereld? Willem Wever zoekt het voor je uit.

    x
  • Plaatje In welk tijdperk leefden dinosaurussen?
    kro-ncrv.nl
    In welk tijdperk leefden dinosaurussen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Lang leve disco
    schooltv.nl
    Lang leve disco

    Een disco is niet alleen een club waar je kunt dansen, het is ook een muziekstijl uit de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw. Discomuziek is funky, swingend en gemaakt om op te dansen. Meester Willem en zijn klas laten hun beste dansmoves zien. Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas...

    x
  • Plaatje De metamorfose van Escher
    schooltv.nl
    De metamorfose van Escher

    Escher is een beroemde Nederlandse graficus. Hij maakte tekeningen en figuren die bijna onmogelijk lijken. Eén van zijn beroemdste werken is Metamorphose II. Een metamorfose is een gedaanteverandering. In Eschers metamorfose veranderen vierkanten in salamanders, vissen en andere figuren. In de...

    x
  • Plaatje Lang leve filmmuziek
    schooltv.nl
    Lang leve filmmuziek

    Films kunnen niet zonder muziek. Met muziek kun je een film heel triest maken, of juist heel spannend. Meester Willem gaat samen met de klas aan de slag met zelfgemaakte filmmuziek. Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Floris de Vijfde
    docukit.nl
    Floris de Vijfde

    In 1254 werd Floris de Vijfde geboren. Bij zijn geboorte stond al vast dat hij zijn machtige vader Willem zou opvolgen als graaf van Holland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 255. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • x
  • Plaatje De 4 Vrijheden: Geloof
    hetklokhuis.nl
    De 4 Vrijheden: Geloof

    In deze aflevering van de bijzondere Klokhuis-serie De 4 Vrijheden onderzoekt Sosha het mensenrecht: Vrijheid van geloof. Katholiek, protestant, joods, moslim, hindoe...in Nederland mag je geloven wat je wilt. Aviva (11), Roya (14), Willem (12) en Lucas (12) vertellen over hun eigen geloof. En Sosha...

    x
  • Plaatje Gi-ga-groen (Kinderen voor Kinderen)
    zapp.nl
    Gi-ga-groen (Kinderen voor Kinderen)

    Bekijk de videoclip bij het kinderboekenweeklied 2022 'Gi-ga-groen'. Het lied wordt gezongen door Kinderen voor Kinderen. De tekst is bedacht door Janneke Schotveld en de muziek is van Jermain van der Bogt en Willem Laseroms. Zing en dans je mee?

    x
  • Plaatje Wat is in 2024 de route van de Glazen Koets op Prinsjesdag
    rijksoverheid.nl
    Wat is in 2024 de route van de Glazen Koets op Prinsjesdag

    De koning en de koningin rijden in de Glazen Koets van paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Daar zal koning Willem-Alexander de troonrede voorlezen. Bekijk op de site van de Rijksoverheid de route.

    x
  • Plaatje Hoe werkt gps?
    schooltv.nl
    Hoe werkt gps?

    Dankzij de gps-functie op je telefoon weet je altijd waar je bent en kun je bijna overal komen. Je telefoon staat namelijk in verbinding met allerlei satellieten die rond de aarde zweven. Diederik laat zien hoe dat werkt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom vieren we Halloween in Nederland?
    kro-ncrv.nl
    Waarom vieren we Halloween in Nederland?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is Halloween?
    kro-ncrv.nl
    Wat is Halloween?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Mijn hamster lijkt op mij
    schooltv.nl
    Mijn hamster lijkt op mij

    De hamster van Bente heet Willem. Hij houdt van zoetigheid en hij is snel zenuwachtig. Net als Bente! Bekijk de animatie van 1 Minuutje Natuur op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werkt een handwarmer?
    schooltv.nl
    Hoe werkt een handwarmer?

    Diederik laat zien hoe een handwarmer werkt en hoe je er zelf eentje kan maken. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Lang leve typisch hollands
    schooltv.nl
    Lang leve typisch hollands

    Nederlandse muziek is heel populair. Denk maar aan Nick & Simon, André Hazes of onze succesvolle dj’s. Dat was vroeger wel anders! Meester Willem duikt samen met de klas de muzikale geschiedenis van Nederland in. Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is het hoogste getal ter wereld?
    kro-ncrv.nl
    Wat is het hoogste getal ter wereld?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe leeft de Inuit?
    kro-ncrv.nl
    Hoe leeft de Inuit?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is het symbool van de Islam?
    kro-ncrv.nl
    Wat is het symbool van de Islam?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Jippie No More! (de film)
    vprogids.nl
    Jippie No More! (de film)

    Jip wil met zijn grote zus Gail trouwen, maar zij trouwt al met Bart. Daarom is de hele familie bijeen in het grote landhuis van opa Willem. En daar verliest Jip zijn hart voor het eerst echt aan een ander. Deze film was de openingsfilm van Cinekid 2023, waar het de Publieksprijs voor Beste Nederlandse...

    x
  • Plaatje Wat voor muts hebben joden op hun hoofd?
    kro-ncrv.nl
    Wat voor muts hebben joden op hun hoofd?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat betekent 20+ 30+ 40+ 45+ 48+ 50+ en 60+ op de kaas?
    kro-ncrv.nl
    Wat betekent 20+ 30+ 40+ 45+ 48+ 50+ en 60+ op de kaas?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Op het kasteel
    schooltv.nl
    Op het kasteel

    Hoe was het leven op een kasteel? Wat voor werkzaamheden hadden de mensen die in het kasteel werkten voor graaf Willem? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe komt het dat je van kauwgom beter kan concentreren?
    kro-ncrv.nl
    Hoe komt het dat je van kauwgom beter kan concentreren?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Lang Leve klassiek
    schooltv.nl
    Lang Leve klassiek

    Klassieke muziek wordt vaak gespeeld op violen en andere klassieke instrumenten. Maar ook met boomwhackers kun je klassieke muziek maken. Meester Willem en zijn klas laten zien hoe je dat doet. Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De derde dinsdag - Wat zit er in het koffertje?
    derdekamer.nl
    De derde dinsdag - Wat zit er in het koffertje?

    Nadat koning Willem-Alexander op Prinsjesdag de troonrede heeft voorgelezen, brengt de minister van Financiën een koffertje naar de Tweede Kamer. Lees hier meer over dat koffertje.

    x
  • Plaatje Koningin Juliana (1909-2004)
    koninklijkhuis.nl
    Koningin Juliana (1909-2004)

    Op de site van het Koninklijk Huis vind je een levensbeschrijving en foto's van koningin Juliana, de moeder van prinses Beatrix en de oma van koning Willem-Alexander. (Foto: bron RVD)

    x
  • Plaatje Koningin Máxima
    docukit.nl
    Koningin Máxima

    Op 2 februari 2002 trouwden Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Máxima werd geboren in Argentinië. Ze moest de Nederlandse taal beter leren en de cultuur leren kennen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 33. Kijk...

    x
  • Plaatje Koningsdag Doetinchem 2025
    koningsdagindoetinchem.nl
    Koningsdag Doetinchem 2025

    De jarige koning Willem-Alexander en zijn gezin bezoeken op Koningsdag Doetinchem in de provincie Gelderland. Je kunt het bezoek via de NPO op televisie bekijken. Weetjes en feiten over deze dag vind je op deze website.

    x
  • Plaatje Van 1885 tot nu: waarom vieren we Koningsdag?
    kro-ncrv.nl
    Van 1885 tot nu: waarom vieren we Koningsdag?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is het verschil tussen een krent en een rozijn?
    kro-ncrv.nl
    Wat is het verschil tussen een krent en een rozijn?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is het verschil tussen een krokodil en een alligator?
    kro-ncrv.nl
    Wat is het verschil tussen een krokodil en een alligator?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Top 10 snelste landdieren ter wereld
    kro-ncrv.nl
    Top 10 snelste landdieren ter wereld

    Welke dieren kunnen het snelst rennen? Willem Wever zoekt het uit en heeft 10 sprintkanonnen van het dierenrijk op een rijtje gezet.

    x
  • Plaatje De 10 grootste landen ter wereld
    kro-ncrv.nl
    De 10 grootste landen ter wereld

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Top 10 mooiste landen ter wereld
    kro-ncrv.nl
    Top 10 mooiste landen ter wereld

    De wereld zit vol met prachtige natuur en avonturen, maar wat zijn nu eigenlijk de allermooiste plekjes? Willem Wever zocht de top 10 mooiste landen voor je uit!

    x
  • Plaatje Top 10 warmste landen ter wereld
    kro-ncrv.nl
    Top 10 warmste landen ter wereld

    De zomers zijn in Nederland vaak erg warm. Maar het kan nog veel warmer! Willem Wever zet de 10 warmste landen in de wereld voor jou op een rijtje.

    x
  • Plaatje Wat is het langste woord ter wereld?
    kro-ncrv.nl
    Wat is het langste woord ter wereld?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Lang Leve latin
    schooltv.nl
    Lang Leve latin

    Latin is de verzamelnaam voor muziek uit Latijns-Amerika. Het klinkt zonnig, vrolijk en vooral heel swingend. Dat komt door de instrumenten en de ritmes. Swing mee met Willem en zijn klas! Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe wordt een liedje opgenomen?
    schooltv.nl
    Hoe wordt een liedje opgenomen?

    Een liedje opnemen gebeurt in een geluidsstudio. Eerst wordt de muziek opgenomen en daarna komt de zang erbij. Willem kijkt hoe India, Flore, Luna en Esmée van 4Life het liedje ‘Onze song’ opnemen en vraagt aan muziekproducer Eric van Tijn hoe zoiets werkt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom draagt Paul van Loon altijd een zonnebril?
    kro-ncrv.nl
    Waarom draagt Paul van Loon altijd een zonnebril?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom is de lucht blauw?
    kro-ncrv.nl
    Waarom is de lucht blauw?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • x
  • Plaatje Hoe was het leven in de Middeleeuwen?
    kro-ncrv.nl
    Hoe was het leven in de Middeleeuwen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe oud kan een mier worden?
    kro-ncrv.nl
    Hoe oud kan een mier worden?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom mogen moslims geen hond?
    kro-ncrv.nl
    Waarom mogen moslims geen hond?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom muggen zo kieskeurig zijn (en wat je eraan kunt doen)
    kro-ncrv.nl
    Waarom muggen zo kieskeurig zijn (en wat je eraan kunt doen)

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe worden mummies gemaakt?
    kro-ncrv.nl
    Hoe worden mummies gemaakt?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Lang leve musical
    schooltv.nl
    Lang leve musical

    In musicals wordt gedanst, gezongen en geacteerd. Denk maar aan The Lion King, The bodyguard en Soldaat van Oranje. De klas zingt en danst samen met Meester Willem het lied ‘Wacht maar af totdat ik koning ben’ uit The Lion King. Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe maak je een muzikale act?
    schooltv.nl
    Hoe maak je een muzikale act?

    Willem is op een basisschool om een muzikale act te maken. Deze act kun je gebruiken om uit te voeren op een schoolfeest of voor de weekopening in de aula. In 6 stappen legt hij uit hoe je een melodie bedenkt, de tekst schrijft en welke muziekinstrumenten je daarvoor nodig hebt. Bekijk het filmpje van...

    x
  • Plaatje Nachtduiken in de Noordzee
    schooltv.nl
    Nachtduiken in de Noordzee

    ’s Nachts duiken is extra spannend: er kan van alles in je buurt zwemmen wat je niet ziet. Willem is tijdens zijn nachtduik allerlei bijzondere zeedieren aan het bewonderen, als zijn touw ineens losraakt van de ankerlijn. Hoe moet hij in het donker de boot terugvinden? Bekijk het filmpje van De...

    x
  • Plaatje Hoe is Nederland ontstaan?
    kro-ncrv.nl
    Hoe is Nederland ontstaan?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wie was Johan van Oldenbarnevelt?
    schooltv.nl
    Wie was Johan van Oldenbarnevelt?

    In de Tachtigjarige Oorlog maakt Nederland zich vrij van Spanje onder leiding van Willem van Oranje. Johan van Oldenbarnevelt is zijn belangrijkste adviseur. In de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden is Johan van Oldenbarnevelt een soort minister-president. Alle provincies vergaderen samen onder...

    x
  • Plaatje Waar staan de Olympische ringen voor?
    kro-ncrv.nl
    Waar staan de Olympische ringen voor?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Onderzoekers vinden bijzondere faraostad in Egypte
    jeugdjournaal.nl
    Onderzoekers vinden bijzondere faraostad in Egypte

    Archeologen in Egypte hebben een bijzondere ontdekking gedaan: ze hebben een complete stad gevonden! De stad werd waarschijnlijk 3400 jaar geleden gebouwd, toen farao Amenhotep III aan de macht was. Bekijk het filmpje en lees het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van...

    x
  • Plaatje Is het slecht om niet te ontbijten?
    schooltv.nl
    Is het slecht om niet te ontbijten?

    Victoria mag nooit zonder ontbijt de deur uit. Ze gaat factchecken of het echt slecht voor je is als je niet ontbijt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoeveel organen heeft een mens?
    kro-ncrv.nl
    Hoeveel organen heeft een mens?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe oud was de oudste mens ter wereld?
    kro-ncrv.nl
    Hoe oud was de oudste mens ter wereld?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Patriotten
    schooltv.nl
    Patriotten

    Tweehonderd jaar geleden was Nederland een republiek. Een land zonder koning. Er is wel een stadhouder. Hij is verre familie van onze koningin, dus ook een Oranje. Samen met andere belangrijke Nederlanders bestuurt hij de republiek. Maar veel mensen beginnen te klagen en geven Willem V de schuld van...

    x
  • Plaatje Patriotten
    canonvannederland.nl
    Patriotten

    In de tweede helft van de 18e eeuw ging het niet goed meer met de Republiek. Veel mensen vonden Willem de Vijfde een slechte stadhouder. Mensen kwamen in opstand, zij wilden Nederland veranderen. Deze kritische burgers worden patriotten genoemd. Lees hier meer. Let op: kies de informatie die geschikt...

    x
  • Plaatje Patriotten
    hetklokhuis.nl
    Patriotten

    Aan het einde van de Gouden Eeuw zorgde stadhouder Willem de Vijfde vooral goed voor zichzelf en zijn vrienden. Het volk begon te morren. De Patriotten maakten aanvankelijk vooral spotprenten en pamfletten. Uiteindelijk liep het natuurlijk uit op een gewapend conflict tussen de stadhouder en de Patriotten....

    x
  • Plaatje Hoe werd vroeger een piramide gebouwd?
    kro-ncrv.nl
    Hoe werd vroeger een piramide gebouwd?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe komen de planeten aan hun naam?
    kro-ncrv.nl
    Hoe komen de planeten aan hun naam?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom is Pluto geen planeet meer?
    kro-ncrv.nl
    Waarom is Pluto geen planeet meer?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Prins Bernhard (1911-2004)
    koninklijkhuis.nl
    Prins Bernhard (1911-2004)

    Op de site van het Koninklijk Huis vind je een levensbeschrijving en foto's van prins Bernard, de vader van prinses Beatrix en de opa van koning Willem-Alexander. (Foto: bron RVD)

    x
  • Plaatje Prins Claus (1926-2002)
    koninklijkhuis.nl
    Prins Claus (1926-2002)

    Op de site van het koninklijk huis vind je een levensbeschrijving van Prins Claus, de man van prinses Beatrix en de vader van koning Willem-Alexander.

    x
  • Plaatje Prins Friso (1968-2013)
    koninklijkhuis.nl
    Prins Friso (1968-2013)

    Prins Friso is de broer van koning Willem-Alexander en tweede zoon van prinses Beatrix. Hier lees je meer over hem. (Foto: website Het Koninklijk Huis)

    x
  • Plaatje Prinses Alexia
    koninklijkhuis.nl
    Prinses Alexia

    Hier vind je informatie over prinses Alexia. Alexia is de tweede dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Zij is jarig op 26 juni.

    x
  • Plaatje Prinses Amalia
    koninklijkhuis.nl
    Prinses Amalia

    Hier vind je informatie over prinses Catharina-Amalia, prinses van Oranje. De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

    x
  • Plaatje Prinses Ariane
    koninklijkhuis.nl
    Prinses Ariane

    Hier vind je informatie over prinses Ariane, de derde dochter van koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Prinses Ariane is jarig op 10 april.

    x
  • Plaatje Prinses Beatrix
    koninklijkhuis.nl
    Prinses Beatrix

    Op de site 'Het koninklijk Huis' vind je informatie over prinses Beatrix. Zij is de moeder van koning Willem-Alexander en de oma van de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane. Zij was koningin van Nederland van 30 april 1980 tot 30 april 2013.

    x
  • Plaatje Beatrix: van prinsesje tot koningin
    schooltv.nl
    Beatrix: van prinsesje tot koningin

    In de Schooltv.nl kun je de clip Beatrix: van prinsesje tot koningin bekijken. Op 30 april 1980 werd prinses Beatrix koningin van Nederland. 33 jaar lang stond ze aan het hoofd van de staat. In 2013 nam haar zoon, Willem-Alexander, de troon van haar over.

    x
  • Plaatje Regenwormen
    hetklokhuis.nl
    Regenwormen

    Op een grasveld zo groot als een voetbalveld leven 4 miljoen regenwormen! Dolores praat met regenwormdeskundigen Jan Willem en Ingrid en krijgt alles te horen over deze intrigerende bodembewoners. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Wat hebben de Romeinen allemaal uitgevonden?
    kro-ncrv.nl
    Wat hebben de Romeinen allemaal uitgevonden?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom buigen schaduwen naar elkaar toe?
    kro-ncrv.nl
    Waarom buigen schaduwen naar elkaar toe?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als je brood met schimmel opeet?
    kro-ncrv.nl
    Wat gebeurt er als je brood met schimmel opeet?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom bestaat er een schrikkeljaar?
    kro-ncrv.nl
    Waarom bestaat er een schrikkeljaar?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe komt het dat er seizoenen bestaan?
    kro-ncrv.nl
    Hoe komt het dat er seizoenen bestaan?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe oud is Sinterklaas?
    kro-ncrv.nl
    Hoe oud is Sinterklaas?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Krijgt een slak een nieuw huisje als zijn huisje kapot is?
    kro-ncrv.nl
    Krijgt een slak een nieuw huisje als zijn huisje kapot is?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje De ster Betelgeuze, gaat hij exploderen?
    kro-ncrv.nl
    De ster Betelgeuze, gaat hij exploderen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom geven wij namen aan stormen?
    kro-ncrv.nl
    Waarom geven wij namen aan stormen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje De Tachtigjarige oorlog
    schooltv.nl
    De Tachtigjarige oorlog

    Toen Spanje de baas was over Nederland, moest iedereen hetzelfde geloof hebben: katholiek. Veel Nederlanders wilden dat niet en ze kwamen in opstand, onder leiding van Willem van Oranje. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is een tektonische plaat?
    kro-ncrv.nl
    Wat is een tektonische plaat?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom is de Titanic gezonken en wat is er precies gebeurd?
    kro-ncrv.nl
    Waarom is de Titanic gezonken en wat is er precies gebeurd?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Toen was ik 12
    kinderpodcasts.nl
    Toen was ik 12

    Luister naar de podcast Toen was ik 12, de podcast van Willem Wever, waarin spannende verhalen worden verteld die echt gebeurd zijn. Want soms ben je, zonder dat je het weet, onderdeel van een grote gebeurtenis uit de Nederlandse geschiedenis.

    x
  • Plaatje Hoe weten trekvogels wanneer ze moeten vertrekken?
    kro-ncrv.nl
    Hoe weten trekvogels wanneer ze moeten vertrekken?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Lang leve urban
    schooltv.nl
    Lang leve urban

    Urban is een mix van R&B, hiphop, rap en popmuziek. Urban artiesten zoals Ariana Grande laten graag horen hoe mooi ze een melodie kunnen versieren. Willem en zijn klas gaan kijken of zij dat ook kunnen! Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe worden vlaggen gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe worden vlaggen gemaakt?

    Elk land heeft een eigen vlag. Maar ook bedrijven, voetbalclubs en provincies laten graag hun eigen vlag wapperen. Die vlaggen worden gemaakt in Dokkum. Elke vlag begint op de computer. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe hard vliegt een vliegtuig net voordat hij de lucht in gaat?
    kro-ncrv.nl
    Hoe hard vliegt een vliegtuig net voordat hij de lucht in gaat?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Voetbal
    docukit.nl
    Voetbal

    In Nederland zijn meer dan vierduizend voetbalclubs. In elke stad of elk dorp is er wel één. Elke club heeft een aantal teams. Er zijn teams voor volwassenen en voor kinderen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 154. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Hoe is voetbal ontstaan?
    kro-ncrv.nl
    Hoe is voetbal ontstaan?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Zijn er verschillen tussen mannen- en vrouwenvoetbal?
    schooltv.nl
    Zijn er verschillen tussen mannen- en vrouwenvoetbal?

    Vroeger was voetbal echt een jongenssport. Voetbal is zelfs een tijdje verboden geweest voor meisjes. Inmiddels is dit niet meer zo en lopen bij de meeste voetbalclubs ook flink wat meiden rond. Er is geen echt verschil, behalve bij de profvoetballers. Vrouwen krijgen veel minder betaald dan mannen....

    x
  • Plaatje Waar zijn de halve cirkels voor een voetbaldoel voor?
    kro-ncrv.nl
    Waar zijn de halve cirkels voor een voetbaldoel voor?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoeveel water bevat je lichaam?
    kro-ncrv.nl
    Hoeveel water bevat je lichaam?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is het grootste werelddeel?
    kro-ncrv.nl
    Wat is het grootste werelddeel?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is het nut van wespen?
    kro-ncrv.nl
    Wat is het nut van wespen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe werkt een windmolen?
    schooltv.nl
    Hoe werkt een windmolen?

    In Nederland staan duizenden windmolens die miljoenen huishoudens van elektriciteit voorzien: groene stroom. Maar hoe wek je eigenlijk energie op uit wind? Diederik laat zien dat een windturbine eigenlijk best veel lijkt op de dynamo op je fiets. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom worden wolken donkerder als er meer regen in zit?
    kro-ncrv.nl
    Waarom worden wolken donkerder als er meer regen in zit?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom is zeewater zout?
    kro-ncrv.nl
    Waarom is zeewater zout?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is de gevaarlijkste zee ter wereld?
    kro-ncrv.nl
    Wat is de gevaarlijkste zee ter wereld?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe heet is de zon?
    kro-ncrv.nl
    Hoe heet is de zon?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe ontstaan zons- en maansverduisteringen?
    kro-ncrv.nl
    Hoe ontstaan zons- en maansverduisteringen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is een zwart gat?
    schooltv.nl
    Wat is een zwart gat?

    In sciencefictionfilms blijven mensen altijd uit de buurt van zwarte gaten. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk in zo’n geheimzinnig zwart gat? Bregje en Jesse roepen de hulp in van sterrenkundige Joeri. Hopelijk weet hij of je nou wel of niet in een zwart gat kunt verdwijnen! Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Is zwart een kleur?
    kro-ncrv.nl
    Is zwart een kleur?

    Willem Wever zoekt het uit en geeft antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe bestuur je een zweefvliegtuig?
    schooltv.nl
    Hoe bestuur je een zweefvliegtuig?

    Gwen wil weten wat je moet kunnen om een zweefvliegtuig te besturen. Samen met Piet gaat ze vliegen in een zweefvliegtuig en mag ze 'm zelf besturen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoeveel zwemdiploma´s kun je halen?
    kro-ncrv.nl
    Hoeveel zwemdiploma´s kun je halen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x