Hier lees je alles over de film 'De kleine kapitein' naar het boek van Paul Biegel. Het verhaal over een groepje kinderen dat op een oud schip, de Nooitlek, de zeeën bevaart op zoek naar het ‘land van Groot en Groei’.
De zomervakantie is aangebroken. De kleine Nicolaas, zijn ouders en Omi vertrekken richting zee. Het zal voor iedereen een onvergetelijke vakantie worden… Kijk hier voor meer informatie. Een film uit 2014. (Kijkwijzer: 6 jaar, geweld, angst, grof taalgebruik)
Sinterklaas en de Pietenreizen via Oostenrijk naar Nederland om de grote wens van Sara te vervullen. Sara woont samen met haar vader in een skidorpje. De Pieten zien voor het eerst sneeuw en zijn niet te houden. De film is te zien in de bioscoop vanaf de herfstvakantie 2024. (Kijkwijzer: alle leeftijden)
De kostuums en voorwerpen in een film worden geregeld door het art department. Als een film zich in het verleden afspeelt, zorgen zij voor spullen uit die tijd, zodat de film er zo geloofwaardig mogelijk uitziet. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Wat is film eigenlijk? Hoe is film tot stand gekomen? Waar komen de eerste filmpjes vandaan en waarom gingen mensen films maken? Je vindt de antwoorden op deze vragen in de digitale folder. Achterin de folder staan tips om zelf met film aan de slag te gaan. Je kunt de folder ook downloaden.
Bij het maken van een film worden er veel verschillende opnames gemaakt. Vervolgens worden de juiste shots in de goede volgorde gezet in de montage, waardoor er een scène ontstaat. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het juiste geluid kan een film of video spannend maken, of juist grappig. Bijna alle geluiden die je hoort, worden er achteraf bij gemaakt. Foley artist Tijn laat zien hoe hij dit in zijn studio doet. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een film zonder muziek is heel erg saai. Sosha loopt een dag mee met filmcomponist Fons Merkies en ontdekt hoe hij filmmuziek bedenkt en maakt. Hoe bepaalt hij met muziek de sfeer in een film? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
De film Free Birds gaat over de bevriende kalkoenen Reggie en Jake die hun eigen levens en dat van de hele kalkoenenbevolking, proberen te redden voordat ze als hoofdgerecht worden geserveerd tijdens de feestdagen. Meer info op deze Engelstalige site. Vanaf 11 december 2013 in de bioscoop. (Kijkwijzer:...
In de film De Dolle Tweeling 2 beleven de tweelingzusjes Hanni en Nanni weer allerlei gekke avonturen in het meisjesinternaat. Deze film is gebaseerd op de boeken van schrijfster Enid Blyton. Een film uit 2012.
Maurice reist af naar het decor van een kinderfilm die speelt in middeleeuws Antwerpen. Hoe verplaats je je naar de middeleeuwen? Maakt de decorbouwer alles zoals het echt was? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
De Club van Lelijke Kinderen is een bioscoopfilm die in 2019 in de bioscopen komt. De film gaat over Paul, een jongen die wordt opgesloten door president Isimo omdat hij flaporen heeft. Gelukkig weet hij op het nippertje te ontsnappen. Samen met Sara, Kai en De Club van Lelijke Kinderen gaat hij de strijd...
Alle films en veel video’s hebben een vaste opbouw. De belangrijkste figuur is de hoofdpersoon. Hij of zij heeft een doel, maar wordt tegengewerkt door een slechterik. Bij een film staat dit allemaal beschreven in het scenario. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een beestachtig avontuur van Shaun het schaap in de grote stad. Kijk op deze Engelstalige website voor alle nieuwtjes en weetjes over de film. Te zien in de bioscoop vanaf 25 maart 2015. (Kijkwijzer: alle leeftijden)
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Verschillende camerastandpunten hebben hun eigen functie. Emoties zijn goed zichtbaar in close-up en je kan iemand dreigend laten lijken met een kikkerperspectief. Zo breng je het verhaal zo goed mogelijk over op de kijker. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Als er films worden gemaakt die zich afspelen in een andere tijd, wordt hiervoor vaak een decor gebouwd. Maurice neemt een kijkje op de filmset van de jeugdfilm Storm, die zich afspeelt in de Middeleeuwen. Decorbouwers hebben speciaal voor deze film een Middeleeuws stadje gebouwd. Bekijk het filmpje...
India is de grootste filmproducent ter wereld. De in Bombay gevestigde studio's staan ook wel bekend als Bollywood. Maar wat is het verschil met de films in Hollywood? En wat leer je op een Bollywooddansschool? In deze aflevering van Het Klokhuis duikt Margreet in de wereld van Bollywood.
Er moet heel veel werk gedaan worden voordat de film in de bioscoop komt. Zoals het opnemen van de film. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 012. Kijk in de (school)bieb.
De film Migration (Vogelvlucht) gaat over een overbezorgde vader eend die door zijn familie wordt overgehaald om op de vakantie van hun leven te gaan. Dat betekent een verhaal vol avontuur. Kijk hier als je meer wilt weten over deze film. De film is vanaf 6 december 2023 te zien in de bioscoop. (Kijkwijzer:...
Vroeger zat er geen geluid bij films. In de bioscoop werd er live muziek bij de film gemaakt op de piano. Tegenwoordig gebruiken filmmakers behalve muziek ook veel geluidseffecten om de film zo spannend mogelijk te maken. Bekijk het filmpje van Stdio Snugger op schooltv.nl.
Om een film zo meeslepend mogelijk te maken, is geluid erg belangrijk. In een geluidsstudio worden daarom na het opnemen van een film geluiden toegevoegd. Dit wordt foley genoemd. Hiervoor wordt van alles gebruikt: bleekselderij voor botbreuken, een kussensloop voor een hartslag of een stofzuiger voor...
Je hebt het vast wel eens gezien: filmpjes van bijvoorbeeld langzaam vallende druppels. Om dit soort opnames te maken, is een speciale camera nodig die heel veel beeldjes per seconde kan opnemen en snel kan bewegen, een speciale robotcamera. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Doe met je klas mee aan het filmproject. Bedenk een verhaal bij de kinderrechten. Maak er een korte speelfilm van en wie weet wordt deze film wel vertoond ergens in een bioscoop. Alle informatie vind je op de site.
Johan Fabricius schreef rond 1920 een verhaal over de scheepsjongens van Bontekoe. Hier lees je informatie over de verfilming van dit beroemde boek. Een film uit 2007. Engelstalig.
Films kunnen niet zonder muziek. Met muziek kun je een film heel triest maken, of juist heel spannend. Meester Willem gaat samen met de klas aan de slag met zelfgemaakte filmmuziek. Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Informatie over de film Lang leve de koningin van Esmé Lammers. Een film over schaken. Als je deze film hebt gezien heb je zin om meteen een potje schaak te spelen.
Polleke is een jeugdfilm gebaseerd op de boeken van Guus Kuijer. Polleke is een slim en eigenwijs meisje van 11 jaar. Ze woont in de grote stad, in een flatgebouw vol mensen van alle kleuren en afkomst. Kijk hier voor meer informatie. Een film uit 2003. Engelstalig.
De film Uilenbal gaat over Meral. Ze is 8 jaar en net verhuisd. Ze vindt het moeilijk om vrienden te maken op haar nieuwe school. Dankzij muis Pieppiep krijgt ze nieuwe vrienden.Op deze site kom je alles te weten over deze film. Deze film is de openingsfilm van Cinekid 2016. Bekijk de trailer:
Deze film is een bewerking van het kinderboek van Dr. Seuss’ over de Lorax, een bijzondere bosbewoner die het woud beschermde. Een jongen gaat op zoek naar iets dat hem kan helpen om indruk te maken op het meisje van zijn dromen. Om zijn plan te laten slagen moet hij op zoek naar het verhaal de...
De Drekkies zoeken een nieuwe plek om te wonen. Ze komen terecht in Stinkstad, een prachtig en rustig plaatsje met een heerlijk stinkende vuilnisbelt... Op deze site kun je vinden waar je de film kunt bekijken. Deze film verscheen in 2021. (Kijkwijzer: alle leeftijden)
De film Engel, naar het boek van Isa Hoes en Vlinder Kamerling, vertelt het verhaal van het meisje Engel. Engel kan opeens alles wensen. Ze weet niet waarom en ze weet ook niet precies wat ze ermee moet. Al snel komt ze er achter dat de wensen haar ook nog eens in de problemen kunnen brengen... De film...
Wat is handiger? Een hele ingewikkelde robot of een heleboel simpele robotjes samen? Nienke gaat op bezoek bij de Technische Universiteit in Delft waar ze het antwoord op deze vraag proberen te vinden. Hun inspiratie komt uit de natuur. Daar zit de kracht in de groep. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Loving Vincent is een film over de beroemde kunstschilder Vincent van Gogh. Het is de eerste geschilderde speelfilm ter wereld. Meer dan 100 kunstenaars brengen de schilderijen in deze film tot leven. Lees er hier meer over. Te zien in de bioscoop vanaf 26 oktober 2017. (Kijkwijzer: 9 jaar, angst, grof...
Op deze website kom je alles te weten over de film 'Mijn vader is een detective: The Battle'. Een film over beroemd willen worden. Hoever ga jij om te winnen? Een familiefilm uit 2012.
De film Spokenjagers is gebaseerd op de verhalen van Cornelia Funke. De elfjarige Tom is nogal bang aangelegd. Dat wordt er niet beter op als hij thuis in de kelder een spook ontdekt. Ga naar de site voor meer weetjes over deze film. Vanaf 15 februari 2017 te zien in de bioscoop. (Let op: deze site bevat...
Deze film neemt je mee op avontuur met het kleine dappere hondje Titina in een ontdekkingsreis naar de Noordpool. Vanaf 12 juli 2023 te zien in de bioscoop. (Kijkwijzer: 6 jaar, angst)
De film Wonka is gebaseerd op Willy Wonka, de chocalatier uit het beroemde boek Sjakie en de chocoladefabriek, geschreven door Roald Dahl. De film is vanaf 13 december 2023 te zien in de bioscoop. (Kijkwijzer: 6 jaar, geweld)
Lees hier allerlei weetjes over de film 100% Coco, gebaseerd op de boeken van Niki Smit. Te zien in de bioscoop vanaf 6 juli 2017. (Kijkwijzer: alle leeftijden)
In deze film vertrekt Barbie naar de echte wereld. Wat zal zij daar ontdekken? Vanaf 19 juli 2023 te zien in de bioscoop. (Kijkwijzer: 9 jaar, angst, grof taalgebruik)
De wereld wordt bedreigd door een enorme vloedgolf. Alleen de ark van de leeuw Noah kan de dieren redden. Maar de Nestertjes Dave en Finney mogen niet mee. Een film uit 2015. (Kijkwijzer: alle leeftijden)
Deze film gaat over Dikkertje Dap en zijn beste vriend Raf, een giraf. De film is gebaseerd op het beroemde versje van Annie M.G. Schmidt. Kijk hier voor meer informatie over de film. Dit is een film 2017.
Een animatiefilm over de onzekere beer Ernest en de dappere muis Célestine. Ernest en Célestine gaan naar Brabbelland, het land waar Ernest vandaan komt, om zijn kapotte viool te laten repareren. Ernest wil helemaal niet terug, maar Célestine weet hem over te halen. Ze komen erachter...
Wat zijn de meest gebruikte geluidjes in films, games en reclames? Als je goed luistert valt er iets op: makers gebruiken vaak dezelfde geluidseffecten voor bijvoorbeeld een lach, klap of schreeuw. Waarom doen ze dit? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal wordt dat voor jou uitgezocht.
Squid Game, James Bond, Avengers, Stranger Things en de Slag om de Schelde. Het zijn allemaal populaire films en series die niet bedoeld zijn voor jonge kinderen. Maar wie bepaald dat eigenlijk en waarom is er een Kijkwijzer? In de video van het Jeugdjournaal hoor je het antwoord. Dit is een filmpje...
In deze familiefilm wenst Ava, tijdens een skivakantie in het Zwitserse Hotel Sinestra, haar overbezorgde ouders weg. De volgende morgen aan het ontbijt zijn alle volwassenen ineens verdwenen. Het feest barst los, want nu kunnen de kinderen alles doen wat ze zelf willen! Maar of dat nou zo'n goed idee...
Juf Braaksel blijft maar nieuwe vreselijke regels verzinnen en alle beste vrienden en vriendinnen worden uit elkaar gehaald. Lotte en Thijs willen er alles aan doen om haar te ontmaskeren en van school te verjagen. Lees hier meer over de film Vanaf 11 december 2024 te zien in de bioscoop. (Kijkwijzer:...
Lotte en Thijs zitten op een fijne school in de klas bij de lieve juf Evi. Maar wanneer er een vreselijke nieuwe directeur begint, wie ze de bijnaam Juf Braaksel geven, moeten ze een plan bedenken om van haar af te komen. Lees hier meer over de film Vanaf 20 december 2023 te zien in de bioscoop. (Kijkwijzer:...
Deze film is gebaseerd op het boek: De wraak van Knor, geschreven door Tosca Menten. Voor haar negende verjaardag krijgt Babs van haar opa uit Amerika het varkentje Knor cadeau. Haar ouders zijn daar niet zo blij mee. Alleen op voorwaarde dat Knor een puppycursus volgt, mag Babs hem houden. Maar dan...
Officiële Engelstalige website bij de film Loving Vincent, een geschilderde speelfilm over Vincent van Gogh. Te zien in de bioscoop vanaf 26 oktober 2017. (Kijkwijzer: 9 jaar, angst, grof taalgebruik)
Hier vind je alles over de film 'Pijnstillers' naar het boek van Carry Slee. Het verhaal draait om de muzikale Casper die zijn vader nooit heeft leren kennen en alleen met zijn moeder woont. Als blijkt dat zij ernstig ziek is besluit Casper samen met zijn beste vriend zijn vader te gaan zoeken. Vanaf...
Als Gnomeo en Juliet thuiskomen en ze ontdekken dat iedereen in hun tuintje weg is, dan is er maar één tuinkabouter die ze kunnen inschakelen… SHERLOCK GNOMES. Meer weten over deze film? Kijk op de website. Vanaf 13 april 2018 te zien in de bioscoop. (Kijkwijzer: 6 jaar, geweld,...
Een koala heeft een prachtig theater maar het gaat niet goed. Om het theater te redden organiseert hij een talentenjacht. Een varken, een gorilla, een muis en een olifant hebben ieder zo hun eigen reden om mee te doen. Meer weten over deze film? Neem een kijkje op deze site. Vanaf 7 december 2016 te...
Hier vind je alles over de film 'Spijt' naar het boek van Carry Slee. Spijt vertelt het verhaal van Jochem die het mikpunt is van getreiter en gepest. Vanaf 20 juni 2013 te zien in de bioscoop. (Kijkwijzer: 9 jaar, angst, grof taalgebruik)
Lees hier allerlei weetjes over de film Superjuffie, gebaseerd op de boeken van Janneke Schotveld. Te zien in de bioscoop vanaf 10 oktober 2018. (Kijkwijzer: alle leeftijden)
Een familiefilm over het verhaal van Mahito, De moeder van Mahito is omgekomen bij een brand in een ziekenhuis. Als zijn vader hertrouwt heeft Mahito moeite zijn stiefmoeder te accepteren. Een ontmoeting met een geheimzinnige reiger brengt hem naar een fantasiewereld, waar hij het verlies van z’n...
Op deze site vind je informatie over deze film Toen mijn vader een struik werd, gebaseerd op het boek van Joke van Leeuwen. Te zien in de bioscoop vanaf 22 maart 2017.
In deze Disney-film laat toverkoning Magnifico van het magische rijk Rosas elke maand de wens van één van zijn onderdanen uitkomen. Op een dag neemt hij Asha aan als zijn nieuwe tovenaarsleerling. Zij ontdekt dat Magnifico niet helemaal eerlijk is. Dus roept Asha de hulp in van Star. Samen...
Indy's (Bibi) slijmavontuur gaat verder als een mysterieuze slijmsteen met magische krachten plotseling vanuit de ruimte opduikt. Wanneer deze in handen valt van slechterik Xenia Kobalt krijgt opeens de hele wereld ruzie met elkaar. Samen met oude en nieuwe slijmvrienden en de vrolijke alien Klatu moet...
De film van ome Willem was een televisieprogramma voor kinderen dat werd uitgezonden van 1974-1989. Aart Staartjes is de bedenker van deze serie voor kleuters. Iedere uitzending werd afgesloten met het lied 'Deze vuist op deze vuist'. Lees hier meer over dit programma.
Jouw favoriete programma wordt opgenomen in een studio. Daar komt veel techniek bij kijken. Als er een echte speelfilm wordt opgenomen, is er nog veel meer apparatuur aanwezig. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een ode aan Jack Foley (1891-1967). Hij was de 'master' in het maken van extra geluid bij films om die spannender, verdrietiger en mooier te maken. Pascal gaat naar een studio en leert hoe hij 'Foley', maakt bij films. Voor de microfoon loopt hij in een grindbak, knakt vingers doormidden (bleekselderij)...
Vroeger lukte het nog niet om de stemmen en geluiden op te nemen en tegelijkertijd met een film af te spelen. Daarom maakte een explicateur tijdens de filmvertoning allerlei geluidseffecten. Tegenwoordig worden veel geluidseffecten in een studio gemaakt om de belevenis van een film zo mooi mogelijk te...
Een nieuw avontuur van Hikkie en Tandloos op het eiland Berg. Neem een kijkje op de website als je meer wilt weten. Een film uit 2014. (Kijkwijzer: 6 jaar, geweld, angst)
Karen, Kristel en Josje zijn door het dolle heen, want hun drie nichtjes komen een weekendje in hun appartement logeren. Maar al snel blijkt dat de nichtjes ettertjes zijn, die de boel op stelten zetten. Meer info, kleurplaten en games vind je op de website. (Kijkwijzer: alle leeftijden)
Minions, heb jij je ooit afgevraagd waar ze vandaan komen. Ze hebben één doel: ze willen de verschrikkelijkste meester dienen. In dit avontuur gaan ze op zoek naar de allerverschrikkelijkste schurk. Vanaf 1 juli 2015 te zien in de bioscoop. (Kijkwijzer: 6 jaar, geweld, angst) *
De katten Pim en Pom spelen de hoofdrol in deze animatiefilm. De film is gebaseerd op de tekeningen van Fiep Westendorp en de verhalen van Mies Bouhuys. Volg hier alle nieuwtjes over de film. De film is vanaf 9 april te zien in de bioscoop.
Met het bekijken van een filmpje in slow motion zie je een heleboel dat je anders zou missen omdat het voor ons oog te snel gaat. Met behulp van slow motion kun je snelle bewegingen beter bestuderen. En het ziet er ook nog eens heel tof uit! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
In deze film zijn we terug in het hoofd van tiener Riley, als ineens de slopers het hoofdkwartier binnenvallen. Ze komen ruimte maken voor iets totaal onverwachts: nieuwe Emoties! De oude rotten Plezier, Verdriet, Woede, Angst en Afkeer weten niet wat ze met Onzekerheid aan moeten. En die is niet alleen,...
Cinekid is het mediafestival voor kinderen van 4 tot 16 jaar. Het Cinekid Festival vindt plaats in Amsterdam en in andere steden tijdens de herfstvakantie. Kijk hier voor meer info over dit vrolijk en spetterend festival.
In het Imax-theater in Den Haag kan je spectaculaire films kijken op een enorm scherm. Hoe maak je beelden die je kan projecteren op zo'n enorm scherm? De Imax-camera was bij hoge uitzondering in ons land, en Bart mocht kijken hoe met dit enorme apparaat opnamen worden gemaakt. Hij toont de gigantische...
Jip wil met zijn grote zus Gail trouwen, maar zij trouwt al met Bart. Daarom is de hele familie bijeen in het grote landhuis van opa Willem. En daar verliest Jip zijn hart voor het eerst echt aan een ander. Deze film was de openingsfilm van Cinekid 2023, waar het de Publieksprijs voor Beste Nederlandse...
De film 'Mijn bijzonder rare week met Tess' is gebaseerd op het boek van Anna Woltz. Kijk hier voor meer informatie. Deze film is vanaf 3 juli 2019 te zien in de bioscoop.
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over statiegeld op kleine flesjes. Statiegeld op kleine plastic flesjes... Waarom? Waar kun je de flesjes inleveren? Gaat het helpen? Dit is een bericht van 30 juni 2021.
Op Triceratops TV vind je veel informatieve filmpjes over de kudde triceratopsen die Naturalis Biodiversity Center heeft opgegraven. Bekijk de filmpjes op YouTube.
De familie Dubbel neemt deel aan een chocoladewedstrijd. Wanneer er problemen ontstaan in de chocolaterie, worden ze gedwongen te verhuizen naar een camping, waar moeder Chanelle het animatieteam leidt en vader Jan de keuken runt. De film is vanaf 24 juli 2024 te zien in de bioscoop. Bekijk hier de trailer:
Dit spel hoort bij de tentoonstelling 'Het Kleine Weeshuis' in het Amsterdammuseum. Je ontdekt op een spannende manier hoe het leven in het weeshuis van de 17e eeuw moet zijn geweest. Speel niet alleen het spel, maar ga ook op avontuur in het museum.
Bekijk op deze site filmpjes met verhalen over Jip en Janneke. Deze verhalen zijn bedacht en geschreven door de schrijfster Annie M.G. Schmidt. Jip en Janneke zijn getekend door Fiep Westendorp.
Letters heb je in allerlei soorten en maten. Sommige letters zijn zo klein, dat je ze bijna niet kunt lezen. Hoe kun je kleine letters groter maken? Probeer het met dit proefje!
Een kleine mol zoekt een plekje om rustig te slapen. Maar overal waar hij zijn bedje opmaakt, wordt hij gestoord door dieren, grasmaaiers en andere herrie. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Veel Europese bossen worden steeds kleiner. Dat blijkt uit nieuw, internationaal onderzoek. Dat komt niet alleen door bosbranden en stormen. Maar ook door een piepklein dier: de schorskever. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 13 december 2022.
Tanks die over auto's rijden, schietende soldaten, straaljagers die worden neergeschoten. Op TikTtok komen veel filmpjes voorbij over de oorlog in Oekraïne. Maar sommige daarvan blijken hartstikke nep te zijn. Hoe weet je of je naar iets echts zit te kijken of niet? Bekijk het bericht en filmpje...
Het Spangalis College wordt gesloten en de leerlingen zullen verspreid worden over andere scholen. In hun strijd om dit te voorkomen besluit de vriendengroep onder leiding van Raaf en Abel het schoolgebouw te bezetten. Allerlei weetjes over de film SpangaS in actie vind je hier. Vanaf 18 juni 2015 in...
Je weet vast wel dat bewegen goed voor je is. Om alle kinderen in Nederland lekker fit te krijgen is er een sportprogramma bedacht: Speel je fit. Negen sportieve helden hebben speciaal voor jou superleuke oefeningen met een voetbal bedacht. Bekijk de filmpjes en dan aan de slag dus!
Stuntmensen doen de meest spectaculaire stunts voor films en series. Ze zijn hiervoor goed getraind en maken veel gebruik van bescherming, zoals dikke matten en brandwerende kleding om stunts veilig te kunnen doen. Met behulp van touwen kunnen ze grote sprongen maken. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis...
Lev heeft een saai leven met irritante ouders van wie hij niets mag. Maar alles verandert als zijn stoere rare oma op de stoep staat en hem meesleept op een ongekend avontuur om zijn eigen 'superkrachten' te ontdekken… De film is vanaf 10 juli 2024 te zien in de bioscoop. Bekijk hier de trailer:
На цьому сайті ви отримуєте безкоштовний доступ до мультфільмів, фільмів та аудіокниг. Op deze site krijg je gratis toegang tot tekenfilms, films en luisterboeken.
Er gebeuren nog te veel ongelukken op het spoor. Dat vindt spoororganisatie ProRail. Daarom beginnen zij een waarschuwingscampagne. In de campagne zijn heftige filmpjes te zien van bijna-ongelukken.Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal.
Dit boek kun je online lezen op Yoleo.nl of met de Yoleo iPad app. Daar moet je wel voor betalen. Ben je lid van de bibliotheek dan kun je een account aanmaken en gratis boeken lezen op deze site.
Olifanten worden gemiddeld ouder dan muizen. En dat is eigenlijk niet zo gek. Het lichaam van een olifant is veel sterker dan dat van een muis. En een muis heeft veel meer natuurlijke vijanden dan een olifant. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Teken zitten in het bos of in het gras. Ze kunnen zich vastbijten aan mensen of dieren. Vervolgens zuigt ie zichzelf vol met bloed. Soms kan een teek de ziekte van Lyme overdragen. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.
Filmscènes zijn geloofwaardig omdat acteurs goed kunnen acteren. Ze brengen hun gevoelens over. Oussama Ahammoud uit Vakkenvullers vertelt over het verschil tussen film- en theateracteren en geeft 3 gouden tips voor hoe je acteur kan worden. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
Een boek van Peter van Gestel. Nikki beleeft in dit boek de spannendste dag van haar leven. Ze moet auditie doen voor een film en raakt van de ene dolle situatie in de andere verzeild. Ze krijgt een broertje, krijgt een filmrol en wordt verliefd. En dat allemaal op 1 dag! Bekijk de animatie op Schooltv.nl.
Op elke filmpremière wordt er een rode loper uitgerold. Rood is al sinds de prehistorie een kleur die macht en kracht uitstraalt. Op de rode loper zie je dus vooral filmsterren, koningen en koninginnen voorbij lopen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Veel van de beelden die we zien zijn, zonder dat we het zelf door hebben, helemaal niet echt. De techniek waarmee je filmbeelden op de computer bewerkt en dingen toevoegt of verwijdert heet visuele effecten, ofwel VFX genoemd. Tirsa gaat naar de Filmacademie en ziet wat er allemaal mogelijk is. Bekijk...
Op talloze archiefbeelden kunnen we ons verleden bekijken. Maar die archiefbeelden staan op kwetsbare foto's en films. Hoe kunnen we dat verleden voor de toekomst bewaren? Dolores legt uit hoe met het project 'Beelden voor de toekomst' de dragers worden gerestaureerd en veiliggesteld voor de toekomst....
Elk jaar worden op het Cinekid Festival de belangrijkste prijzen op het gebied van film-, tv- en nieuwe media voor de jeugd uitgereikt: de Cinekid Leeuwen. Kijk hier om te zien om welke prijzen het precies gaat.
Het Klokhuis in Amerika! Bij hoge uitzondering mag Bart een kijkje nemen achter de schermen van de animatiestudio Pixar. Beroemd van films als Toy Story en Cars. De animatoren zijn daar bezig met de nieuwe animatiefilm Brave. Bart praat met de makers. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Wat is echt en wat is nep? Je kent ze vast wel, van die hele enge, bloederige wonden uit films. Maar vaak zijn deze wonden nagemaakt door een grimeur. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Door een heleboel foto's achter elkaar te zetten op de computer, krijg je een soort filmpje: stop-motion heet dat. Spela maakt een stop-motion film voor een poppenvoorstelling. Hoe dat gaat kun je zien in deze clip van Schooltv.nl.
Door de industriële revolutie werd het leven van de mensen in de negentiende eeuw niet alleen makkelijker, maar ook leuker. Er kwamen fietsen, auto's, films en telefoons. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Vroeger moesten de makers van animatiefilms elke tekening met de hand maken. Nu wordt veel met de computer gedaan. Maar het is nog steeds veel werk! Hoe het precies gaat? Dat zie je in deze clip van Schooltv.nl.
Bij de AnimationWorld Studios laten ze zien hoe ze animatiefilms maken met poppen of tekeningen. Maar alleen beeld is niet genoeg. Het geluid is bij een animatiefilm natuurlijk ook heel belangrijk. Ernst ziet wat een werk het is om The White Cowboy of Egoland maken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
3D Films worden steeds populairder. Bioscopen draaien zoveel mogelijk 3D films. Maar hoe wordt zo'n film gemaakt? Dit filmpje van Schooltv.nl laat je zien hoe het werkt.
Filmmaker Rogier van der Zwaag maakt wonderlijke werelden waarin niets is wat het lijkt. Magisch zwevende blokken, in de wereld van Rogier kan het. Maar hoe maak je dit soort films? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Damien maakt graag stop-motion filmpjes. Om er beter in te worden heeft hij een afspraak met Jorn. Hij leert Damien hoe hij goede stop-motion filmpjes kan maken. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Bij Taartrovers Thuis kijk je mooie korte films voor kinderen vanaf 3 jaar. Bij elke film zit een leuke opdracht. Ga mee op onderzoek: kijk, luister, voel, verwonder je en speel!
Graphic novels zijn grappige boeken met veel illustraties. Op deze site vind je een aantal van deze boeken op een rijtje. Met handige informatie voor een boekbespreking, leuke filmpjes en alles wat je wilt weten over jouw boekenhelden.
In films lijkt het soms of mensen kunnen vliegen. Ze springen door ramen, hangen aan hoge gebouwen, of ze staan in brand. In films kan alles! Dat komt door het stuntwerk, dat maakt films heel spannend. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr....
Edward Teach is beter bekend onder de naam Captain Blackbeard (Kapitein Zwartbaard). Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.
Hoe verschillend films ook zijn, bijna elke film heeft een verhaal, acteurs, camerawerk en geluid. Al die onderdelen zorgen ervoor dat jij je goed kan inleven in een film. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Ieder jaar worden er 30 miljoen bioscoopkaartjes verkocht! De bioscoop is een gewilde attractie. Maurice krijgt te zien hoe zo'n bioscoop werkt. Wie zoekt de films uit? Hoe worden ze geprogrammeerd en hoe werkt een projector? Hij komt er achter dat er allang geen films worden vertoond. Bekijk deze aflevering...
Op maandag 16 september 2024 organiseert UNICEF Nederland Jongeren Prinsjesdag. Jongeren gaan in gesprek met Tweede Kamerleden en bieden het UNICEF-jongerenadvies aan. Hiermee kan politiek Den Haag gericht aan de slag om de positie van jongeren in Nederland te verbeteren. Lees hier meer.
Films met veel geweld of enge beelden zijn niet geschikt voor jonge kinderen. Om hiervoor te waarschuwen geeft kijkwijzer elk programma en film een advies. Daar zijn handige pictogrammen voor. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
De Sneeuwkoningin bedekt de wereld onder een dikke ijslaag. Is baby Kai dan wel veilig? Kijk hier voor meer informatie over de film. Een film uit 2013. (Kijkwijzer: 6 jaar, angst, geweld)
Voor films worden bijna alle speciale effecten in de computer gemaakt. Dolores legt uit hoe met behulp van de computer sommige scènes voor de film Oorlogswinter zijn gemaakt. Een zomers weiland omtoveren tot een sneeuwlandschap, met bunker en een neerstortend vliegtuig? Bekijk deze aflevering van Het...
Een top 100 van beste films die je als kind gezien moet hebben. Het zijn speelfilms en animatiefilms uit vele landen: mooie, leuke, ontroerende, spannende of grappige films.
Met een 360 gradencamera wordt het kijken naar televisie of film een totaal andere ervaring. Hoe werkt zo'n 360 gradencamera en wat kan je er allemaal mee? Presentatrice Eva zet de 360 graden camera neer op een wel heel bijzondere en gevaarlijke plek: midden in het panterverblijf! Bekijk deze aflevering...
De speelfilm Patatje Oorlog is een combinatie van live-action en animatie. En dat is bijzonder, want zo'n mengvorm met acteurs en animatie komt niet vaak voor. Mustafa neemt tijdens de opnamen op de filmset een kijkje achter de schermen. Hij ziet hoe de animatiescènes worden gemaakt. Hoe laat...
Animatie kan figuurtjes tot leven brengen. In een animatiefilm kan alles. Zo’n film bestaat uit heel veel plaatjes. Animaties worden in bioscoopfilms gebruikt. Maar je kunt ze ook zien in reclames, apps en games. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior...
Felle kleuren, opvallende foto's, gezichten op andere lichamen en film waar stukjes uit zijn geknipt. Janouk onderzoekt allerlei vormen van beeldmanipulatie. Zie jij wat echt is en wat niet? En kwam beeldmanipulatie ook voor bij schilders in de 17de eeuw? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Verkleed gaan als je favoriete stripboek- of filmpersonage, dat heet cosplay. Veel mensen zijn urenlang bezig om de mooiste kostuums bij elkaar te zoeken. Sommige mensen maken hun kostuum helemaal zelf! Janouk gaat kijken hoe zo'n cosplaykostuum gemaakt wordt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Het woord cosplay komt van ‘costume’ en ‘play’, oftewel ‘kostuum’ en ‘spelen’. Cosplayers gaan verkleed als hun favoriete personage uit een film, game, serie of stripboek. Vaak maken mensen de kostuums zelf. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
De Nieuwe Wildernis is een film over de natuur in Nederland. In de hoofdrol: het edelhert, het konikpaard, de vos, de zeearend en de ijsvogel... De makers van de film hebben twee jaar lang de wilde dieren in de Oostvaardersplassen gefilmd. De film is vanaf 26 september te zien in de bioscoop. Voor informatie...
Welke kinderfilms zijn nu in de bioscoop te zien? Met deze lijst van Cinekid ben je altijd op de hoogte van de nieuwste films die te zien zijn in de bioscoop.
In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over hoe deskundigen bepalen wanneer je wel of niet naar een serie of film kunt kijken? Je kunt hier naar de podcast luisteren of in je podcast-app.
Op de Schooltv-website vind je leerzame filmpjes over allerlei onderwerpen. Leuk om te gebruiken bij een spreekbeurt. Je kunt op allerlei manieren zoeken naar een filmpje. Neem maar eens een kijkje.
In films zijn ze onmisbaar. Stuntmensen, de dubbelgangers van acteurs die voor gevaarlijke scènes worden ingezet. Pascal mag meedoen met een echte stunttraining. We zien hoe elke stunt stapje voor stapje heel precies wordt voorbereid. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Hoe kan het dat we in een bioscoop 3D zien? De wereld om ons heen is driedimensionaal. We zien drie dimensies: Lengte, breedte en diepte. Maar hoe kan het dat we in een bioscoopzaal extra diepte zien met een speciale bril? Waar zorgen de glazen in de speciale bril voor? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Veel animatiefilms worden vertaald uit het Engels. En dus moeten ze door Nederlandse stemmen worden ingesproken. Maurits en Jesse kijken mee met de opnames van Early Man met stemacteur Arjen Lubach. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Veel cosplayers maken hun outfit zelf. De Nederlandse cosplayer Wayne maakt hele bijzondere outfits. Hij begint met een 3D-ontwerp op de computer, waarna hij het pak van foam bouwt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Sommige televisieseries uit Amerika die in Nederland worden uitgezonden, worden niet ondertiteld, maar nagesynchroniseerd. Dat gebeurt in een geluidsstudio. De Nederlandse tekst moet net zo lang zijn als de oorspronkelijke tekst, anders klopt het niet met de monden van de acteurs. Bekijk het filmpje...
Al tien jaar lang kunnen mensen filmpjes uploaden op YouTube. Er zijn meer dan een miljard gebruikers. Sommige filmpjes worden heel veel bekeken. Vooral muziekfilmpjes. Bekijk het nieuwsitem van het Jeugdjournaal (10 mei 2015).
Dit is het YouTube-kanaal van Bibi. Bibi vindt het leuk om filmpjes te maken waarin ze knutselt of lekkere dingen maakt of bakt. Op haar YouTube-kanaal zijn steeds nieuwe filmpjes te zien.
Salvador Dali is een van de bekendste schilders van de 20e eeuw. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.
Het beroemde filmbedrijf Disney bestaat 100 jaar. In die tijd hebben ze heel veel films gemaakt, zoals Encanto, Frozen, De Lion King en nog veel meer. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.
Hoe kleiner je huis, hoe kleiner je ecologische voetafdruk. Nienke is op zoek naar het kleinste huis op Minitopia in Den Bosch. Hier staan allemaal ‘tiny houses’ die de bewoners zelf gebouwd hebben. Verdient bewoonster Renske de bokaal voor de kleinste voetafdruk? Bekijk het filmpje van Zapp...
Het dwergnijlpaard is het kleinere neefje van het gewone nijlpaard. Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes over dwergnijlpaarden op de site van National Geographic Junior.
Wat zeggen wetenschappers over die griezelige spoken en kwaadaardige geesten die je in films ziet? Hoe zit het met al die enge filmpjes die je misschien weleens online tegenkomt? Het Jeugdjournaal heeft voor je uitgezocht!
Slagaders vertakken zich tot haarvaatjes. Dat zijn hele kleine bloedvaatjes, die zelfs tot in het puntje van je kleine teen komen. Je hele lichaam heeft namelijk bloed nodig. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met quiz en werkblad bloedsomloop.
Als het vriest kun je de mooiste ijsbellen blazen. Het is niet alleen leuk, maar het ziet er ook nog eens fantastisch uit. Al die kleine ijskristallen bij elkaar lijken wel kleine kunstwerken op je bel. Benieuwd hoe je ijsbellen maakt? Kijk op de site van IVN natuureducatie.
Als je een boek leest, dan maak je van het verhaal een film in je hoofd. Bij iedereen ziet die film er anders uit. Janouk laat samen met schrijver Koos Meinderts zien hoe dat werkt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In deze app vind je 25 Nederlandstalige filmpjes van juf Jannie. Zo leer je leuke dingen maken op een Loombord, vork of een haakpen. Vrolijke bandjes, een giraf en meer. De filmpjes zitten in de app waardoor je geen internetverbinding nodig hebt om ze te bekijken. Lekker handig op vakantie.
Luizen zijn hele kleine beestjes die van de een naar de ander overlopen. Ze drinken kleine druppeltjes bloed vlak onder je huid. Het speeksel van de beestjes zorgt voor een allergische reactie en daardoor kan je jeuk krijgen. Om te voorkomen dat ze te veel overlopen worden er op scholen vaak luizencontroles...
Als je een kleine versie van een gebouw maakt, een maquette dus, is het belangrijk dat je precies weet hoeveel kleiner die maquette is ten opzichte van het te bouwen pand. Een maquette met een schaal van 1 op 200 wil zeggen dat het uiteindelijke echte gebouw 200 keer zo groot is. Bekijk het filmpje van...
Als je jong bent zijn je gebit en je kaak nog een stuk kleiner dan als je volwassen bent. Je hebt als je jong bent minder tanden, die ook nog eens kleiner zijn. Die tanden heten melktanden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Wolfgang Amadeus Mozart werd in 1756 geboren, in Salzburg, Oostenrijk. Op zijn vierde kan hij al pianospelen, een echt wonderkind. Hij is dan ook een wereldberoemde componist geworden. Zijn muziek wordt elke dag wel ergens op de wereld gespeeld in een concertgebouw, of je hoort het op de radio. Zelfs...
Dit kleine katje miauwt als jouw huisdier. Maar zo onschuldig is de ocelot niet. Deze wilde kat is niet zo groot, maar jagen kan hij als de beste! Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes over de ocelot op de site van National Geographic Junior.
In een sloot filmen, kan dat wel? Arthur doet dat, en hij laat aan Serah een prachtige onderwaterwereld zien. Serah mag zelf ook filmen met een van de speciale onderwatercamera’s. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Een boek van Lydia Rood. De kleine schoenpoetser Mateo ziet zichzelf als een toekomstige honkbalkampioen, maar het leven werkt vooralsnog niet echt mee. Zijn familie heeft geen geld om hem te laten honkballen, hij verliest zijn laatste spaargeld in een hanengevecht, en ook zijn schoenpoetserskist raakt...
Veel spannende verhalen van vroeger gaan over piraten. Dat zijn dan meestal mannen met een houten been, een lapje voor hun oog en een papegaai op hun schouder. Ook hebben ze meestal maar één hand en is de andere vervangen door een ijzeren haak. Net als in de film Kapitein Haak. Lees er...
In zee leven grote aantallen kleine planktondiertjes. Ze zijn vaak goed gecamoufleerd omdat ze bijna helemaal doorzichtig zijn. Planktondiertjes eten nog kleinere planktonplantjes. Die vormen het begin van de voedselketen in zee. Veel vissen leven van plankton. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Kleine diertjes en plantjes in de zee. Walvissen en andere zeedieren zijn er gek op: plankton. Het is eigenlijk niet meer dan allerlei kleine diertjes en plantjes. Maar plankton is wel heel belangrijk. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De kat van Puck lag bij haar in bed toen ze ineens raar begon te doen. Even later lagen er allemaal kleine poesjes bij Puck in bed. Haar poes was bevallen van kleine kittens! Bekijk de animatie van 1 Minuutje natuur op Schooltv.nl.
Vroeger waren radio's grote kasten. Dat komt omdat er glazen buizen in zaten. Die waren nodig om stroom op te wekken. Tot iemand ontdekte dat je ook met transistors stroom kon maken. Dat zijn kleine onderdelen, zodat de radio zelf ook kleiner kon worden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...
Hoe kan het opeens gaan regenen? Als een pan water kookt zie je damp boven de pan. In die damp zitten allemaal kleine waterdruppeltjes. Een wolk bestaat ook uit allemaal kleine waterdruppeltjes. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Vliegende robotjes worden steeds kleiner en lichter. Ze zijn razendsnel en kunnen alles wat ze tegenkomen onderzoeken en filmen. En ze kunnen nu ook samenwerken: een zwerm robotjes splitst zich op en de robotjes vliegen allemaal naar een andere kamer om een heel gebouw te onderzoeken. Bekijk deze aflevering...
Schaken is hip! De Netflix-serie The Queens Gambit is een grote hit, maar ook de Nederlandse film Lang leve de koningin kent iedereen vast nog wel. Ontdek hier het boek bij de film én lees alles over de spelregels voor schaken. Zo zet je iedereen schaakmat.
Kleine spruitjesplanten in de kas. Zaden van spruitjes worden machinaal in zaadbakken gedaan. Daarna gaan ze de kas in om uit te groeien tot kleine spruitjes-planten. Dan mogen de planten het land op! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Als je een wolk heel precies en van dichtbij zou kunnen bekijken, zou je allemaal hele kleine waterdruppeltjes zien. In deze proef maak je die kleine waterdruppels zelf, namelijk in een glazen pot! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Er staan miljarden filmpjes op YouTube. Maar je mag niet zomaar alles uploaden. YouTube heeft strenge regels: je mag geen haat zaaien of seksueel getinte video’s online zetten bijvoorbeeld. Die filmpjes worden verwijderd door speciale controleteams van YouTube. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Je verjaardag, Carnaval, Suikerfeest..., er worden heel wat feestjes gevierd. Jeugdbieb heeft een verzameling sites en filmpjes over allerlei feesten op een rijtje gezet. Neem eens een kijkje.
Mijnwerkers in het Zuid-Afrikaanse land Botswana hebben een super grote diamant gevonden. De diamant is iets kleiner dan een tennisbal. bekijk het nieuwsitem van het Jeugdjournaal.
Op 1 april dag mag je anderen voor de gek houden. Mensen halen grote en kleine grappen met elkaar uit. Waarom dat mag op deze dag wordt in de Wereld Feesten Almanak uitgelegd. (Letm op! Deze site bevat reclame.)
Het ziet er vrolijk uit, maar dat is het niet. In Iran moet een stel ruim tien jaar de cel in omdat ze filmden dat ze aan het dansen waren op straat. Hoe zit dat en waarom zijn zo veel mensen boos op de regering? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 2 februari 2023.
Zet je 3D-bril op, want deze aflevering van Het Klokhuis is gedeeltelijk in 3D! Mustafa legt uit hoe 3D-televisie werkt. Hoe kan het dat we sowieso 'diepte' en perspectief kunnen zien? En hoe kan je dan film en tv driedimensionaal kijken? En waarom moet je eigenlijk een 3D-bril op?
Met een 3D-bril kun je diepte zien tijdens een speciale 3D-film. Soms lijkt het alsof er dingen uit de film op je afkomen. Wat zie je als je met een 3D-bril op in een spiegel kijkt? Probeer het eens.
In de meeste fruitsoorten vind je de pitjes aan de binnenkant van de vrucht. Bij de aardbei zitten ze aan de buitenkant: gele kleine pitjes. Maar wat is een aardbei precies? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In het zuidelijke deel van Marokko is een zware aardbeving geweest. Er zijn meer dan 2000 mensen omgekomen. Ook zijn veel mensen gewond geraakt. Lees het nieuwsbericht en bekijk de filmpjes op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 9 september 2023.
Op de plek waar het huis van Zara en Annemijn stond, wordt nu een huis gebouwd dat wel tegen aardbevingen kan. Ze wonen namelijk in Groningen, waar veel aardbevingen zijn door de gasboringen die er worden gedaan. Ze hebben een film gemaakt over de invloed die de bevingen op hun dagelijkse leven hebben....
Om het gas bij alle huishoudens te laten komen, is er in Nederland een netwerk van leidingen aangelegd: 11.500 kilometer in totaal. Vanuit deze hoofdleidingen komt het in kleine leidingen terecht. Door elke straat loopt wel een gasleiding, die het aardgas bij jou thuis brengt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Kleine diertjes en plantjes in de zee hebben miljoenen jaren geleden gezorgd voor het ontstaan van aardolie. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met werkblad aardolie: vragen en opdrachten bij de clips over aardolie.
In Midden- en Zuid-Amerika groeit een boom met zulk harde vruchten, die bijna geen enkel dier open krijgt: de paranotenboom. De agoeti, een knaagdier zo groot als een kleine kat, laat zich door de harde buitenkant niet tegenhouden. Het diertje peuzelt de zaden van de paranotenboom lekker op, Lees er...
Aletta Jacobs is een bekende Nederlandse feministe. Ze wilde dat vrouwen dezelfde rechten kregen als mannen. Bijvoorbeeld dat vrouwen ook mochten studeren. Hier vind je filmpjes en websites over deze dappere vrouw.
Het beroemde boek Alleen op de wereld van Hector Malot (1878) is bewerkt tot een televisieserie. Alle kinderen hebben wel wat. De één is doof, de ander schrijft links, weer een ander heeft ADHD. En Remi? Remi is een vondeling. Bekijk hier alle afleveringen. (Foto: Lemming Film)
De Amazone is het grootste regenwoud ter wereld. Het is zeven miljoen vierkante kilometer groot! Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes op de site van National Geographic Junior.
De grachtengordel is gebouwd in een tijd dat Amsterdam één van de belangrijkste handelssteden ter wereld is. Rijke kooplieden bouwen hun karakteristieke grachtenpanden. De rijkdom van die kleine groep heeft ook een keerzijde: de gewone bevolking was straatarm en veel winst werd gemaakt...
Ruim honderd jaar geleden waren er, net als nu, veel te weinig huizen. Vooral in steden stonden hele kleine en ongezonde woningen. Daar woonden de arme mensen. Een paar jonge architecten wilden dat veranderen. Er kwamen nieuwe huizen in een bouwstijl die je de Amsterdamse School noemt, niet alleen in...
Een boek van Simone van der Vlugt Het is 1630 en de heksenjacht is in volle gang. Oude vrouwen, zelfs hele gezinnen met kleine kinderen worden het slachtoffer. Ook over Nina doen verhalen de ronde. Om te voorkomen dat ook Nina slachtoffer wordt van de nietsontziende heksenvervolging, smokkelt Nina's...
Wanneer je een enge film kijkt weet je best dat het niet echt is. Toch reageert je lichaam alsof je echt wordt achtervolgd door een man met een hakbijl: je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling versnelt en je kan zelfs overgeven van angst. Waarom vinden we het dan toch leuk om horrorfilms te kijken?...
Pascal gaat langs bij de animatiestudio van Mascha Halberstadt. Mascha maakt animatiefilms zonder computer. De poppen, het decor, de kleding, alles is echt en met de hand gemaakt. Bij het filmen komen de poppen tot leven. Pascal ontdekt hoe dat werkt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Anne Frank zat tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 2 jaar ondergedoken in het Achterhuis in Amsterdam. Daar schrijft ze haar wereldberoemde dagboek Het Achterhuis. Bekijk deze websites en filmpjes als je meer over dit dappere meisje wilt weten. Of lees een boek uit het boekenlijstje.
Wie thuis vissen houdt, heeft vaak een kleine glazen bak. Er zijn ook enorme grote aquaria. Die horen vaak bij een dierentuin. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 193. Kijk in de (school)bieb.
De verschillen tussen arm en rijk worden steeds groter. Ook in Nederland. Bekijk de artikelen, interviews en filmpjes over armoede in het dossier van Kidsweek / Samsam.
Op deze site ontdek je meer over astma. Test je kennis met de quizzen of bekijk de filmpjes. Met uitgebreide informatie voor een mooie spreekbeurt over astma.
Kijk hier voor sites en filmpjes bij het onderwerp van Nieuwsbegrip, begrijpend lezen bij het nieuws van de dag. Deze week: Australië verbiedt sociale media voor jongeren onder de 16 jaar.
Charlie is gek op ballen. En ze stuiteren superver als je een kleine bal op een grote bal laat stuiteren. Hoe kan dat? Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.
Om ons heen is het niet leeg. Om ons heen is lucht. Die bestaat uit kleine luchtdeeltjes. Lucht oefent een druk op ons uit. Wapper maar eens met een vel papier, je voelt weerstand van de lucht! De luchtdruk verandert steeds, afhankelijk van het weer. En die veranderende luchtdruk kun je zichtbaar maken...
Landskampioen, Europa Cup I, Europa Cup II, Supercup, drie keer Europees voetballer van het jaar, twee keer Wereldvoetballer van het jaar en winnaar van het Europees Kampioenschap. Een kleine greep uit de erelijst van Marco van Basten, een van de beste Nederlandse voetballers ooit. Op de website Geschiedenis...
Alleen naar de bioscoop gaan kan soms onprettig voelen. Maar waarom eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. (Een filmpje uit de serie Wisebits, korte filmpjes over een wonderlijk feit om over na te denken.)
Ten zuiden van Nederland ligt België. België is kleiner dan Nederland. In België wonen iets meer dan tien miljoen mensen. De meeste mensen wonen in de grote steden. De grootste steden zijn Brussel en Antwerpen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...
In België spreken ze Nederlands en Frans. In een klein stukje van België ook Duits. Hoe komt het eigenlijk dat ze binnen dit kleine land verschillende talen spreken? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Op deze website leert Bennie Briljant jou muziek maken op slagwerkinstrumenten. Wil je weten hoe het moet? Kijk dan naar de filmpjes en Bennie vertelt je alles. Bennie speelt op de handtrommel, de tamboerijn, de sambaballen en de rasp.
Wil je meer weten over de berberaap, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over deze aap.
De bruine beer. We kennen ze van de knuffelbeertjes en de leuke filmpjes op tv. Deze beer is altijd lief, zacht en lust graag honing. Maar de echte bruine beer is een roofdier en kan ook erg gevaarlijk zijn. Soms worden bruine beren gevangengenomen en worden ze gebruikt als dansbeer of circusbeer. Als...
Joe Biden wordt de oudste president van Amerika ooit. Als kind stotterde hij. Hij was een tijdje advocaat maar zit alweer zo’n 50 jaar in de politiek. Hij wil meer doen tegen klimaatverandering. Ook vindt hij het belangrijk om het verschil tussen arm en rijk kleiner te maken. Bekijk het filmpje...
Vind je lezen en boeken saai? Dan heb je de BiebBoys nog niet ontmoet. Bekijk hun filmpjes, zeker weten dat je daarna meteen naar een boek grijpt. Neem snel een kijkje op hun website! Voor leerkrachten: hier vind je de allerleukste lespakketten rond lezen en mediawijsheid, met een toelichting, video...
Het gaat niet zo goed met de wilde bij. Veel bijensoorten worden bedreigd, omdat hun leefruimte kleiner wordt. Als we niets doen, sterft de wilde bij uit. Gelukkig kun jij de bijen helpen door een woonplekje te maken in jouw tuin of op je balkon. Op de website van Willem Wever zie je hoe je jouw eigen...
Dieren op een biologische boerderij worden op een natuurlijke manier verzorgd. Ze zitten niet in kleine hokjes. Ze hebben de ruimte. Maar een beter dierenleven kost wel meer geld.Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Als je huid in aanraking komt met extreme hitte of kou, kun je een brandblaar krijgen. Een drukblaar ontstaat als je bijvoorbeeld te kleine schoenen aan hebt. Maar wat is eigenlijk een blaar? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Hier vind je, speciaal voor jou, een aantal websites en filmpjes over racisme, discriminatie, vrijheid van meningsuiting en mensenrechten op een rijtje.
Blauw Bloed is een tv-programma met de laatste nieuwtjes en feiten over ons koningshuis en andere vorstenhuizen van Europa. Neem een kijkje op deze website boordevol foto's, filmpjes en weetjes als je meer wilt weten.
De blauwe draak is een kleine mooie naaktslak die zich laat meedrijven op de oceaan. Hij maakt handig gebruik van het gif van gevaarlijke oceaandieren. Lees er over in de Natuurwijzer van Naturalis.
De blauwe vinvis is een walvis die maar liefst 25 meter lang kan worden. Hij is niet gevaarlijk voor mensen want hij eet alleen plankton en kleine diertjes. Maar de mens vormt wel een gevaar voor de blauwe vinvis. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.
In een fles kan cola zitten. Als je een glas inschenkt, komt de cola er uit. Aan de bovenkant is de fles open. Daar kan de cola in de fles gaan. En door die opening kan de cola er ook weer uit. Maar kun je alle kleine dingen eigenlijk wel in een fles krijgen? Ontdek het met dit proefje.
Ben je bang voor onweer? Of vind je de bliksem en de donder juist heel spannend? Je kunt de bliksem wel zien, maar niet van dichtbij bekijken. Dat zou erg gevaarlijk zijn. Toch kun je een kleine bliksem wel van dichtbij zien. Ontdek het met dit proefje.
Zonder bloed kun je niet leven. Bloed stroomt bijna overal in je lijf, van je neus tot in je kleine teen, en van je hersenen tot in je darmen. Je hart pompt het bloed rond. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 410. Kijk in de (school)bieb.
In je hele lichaam zit bloed. Dit stroomt door een groot netwerk van grote en kleine vaten door je lichaam. Waar je ook prikt in je lichaam, er komt bijna altijd een druppeltje bloed uit. Maar wat is eigenlijk de functie van bloed? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Jij wilt alles weten over bloed, bloedtransfusie of de bloedbank? Of wil je er een spreekbeurt over houden? Hier vind je filmpjes en uitgebreide informatie.
Boer Boris woont met zijn broertje en zusje en een heleboel beesten op een boerderij. En daar is altijd wel iets te beleven. Ted van Lieshout en Philip Hopman maken van die belevenissen mooie prentenboeken. Op de website vind je alles over de boeken, knutselwerkjes, filmpjes en spelletjes. Neem gauw...
Je hebt vast wel eens van de Britse superspion en geheim agent James Bond met zijn code naam 007 gehoord of zelfs een film gezien waarin hij de hoofdrol speelt. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.
Je ziet ze bijna nooit, maar dankzij verborgen camera’s weten we best veel over boommarters in Nederland. Het zijn kleine roofdieren die leven in het bos en gek zijn op pindakaas. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Keukenzout bestaat uit kleine korreltjes. Je kunt zout door het eten doen, zodat het niet meer flauw smaakt. Hoe kun je zelf zoutkristallen maken? Ontdek het met dit proefje!
Boulderen is indoor klimmen met hindernissen en zonder tuigje. Hoe kleiner de handgrepen, hoe moeilijker de boulderbaan. Boulderwedstrijden zijn dan ook heel spannend om naar te kijken. Janouk wil wel eens zien hoe zo’n boulderbaan gemaakt wordt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Hoe lees je als je blind bent? Met je vingers! Braille noem je dat. Elke letter bestaat uit kleine puntjes die je met je vingertoppen kunt voelen. Lees er over op de website van Kidsweek.
Met een brandblussers kun je kleine brandjes in huis of ergens anders zelf blussen. Er zit geen water in, maar een blusmiddel dat het vuur dooft. Hoe worden die brandblussers eigenlijk gemaakt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Met hulp van dansers Erik en Rein van de dansgroep EenVijfVijf maak jij je eigen toffe breakdance! Op Klokhuis Studio vind je handige filmpjes en hoedoejedat-jes.
Een boek van Lydia Rood. Karim en Karima wonen met hun moeder in het Marokkaanse Rifgebergte. Vader verdient de kost in Nederland, en de kinderen zien hem amper. Moeder heeft epileptische aanvallen, Karim verandert langzaam in een kleine crimineel en zijn zus moet alles doen om het huishouden draaiende...
Om brood te maken heb je meel, water en ook gist nodig. Die gist kun je in kleine zakjes in de supermarkt kopen. Maar waarom zit er eigenlijk gist in brood? Ontdek het met dit proefje!
Iedereen kent Nijntje, van tekenaar en schrijver Dick Bruna. Over de hele wereld lezen ouders hun kinderen verhaaltjes voor over dit kleine, lieve konijntje. Hoe is Nijntje eigenlijk ontstaan? Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.
Het vrouwtje van een buidelboomkikker draagt haar eieren in een broedbuidel met zich mee. In de buidel komen de eieren uit. Als de larven groot genoeg zijn, laat de moeder ze los in het water. Ze groeien daar uit tot kleine boomkikkertjes. Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl.
De buxus is een sierstruik met een heleboel kleine blaadjes. Om hem mooi in model te houden moet hij regelmatig gesnoeid worden. Maar met een heggenschaar is daar natuurlijk geen beginnen aan. Daarom is er een speciale machine voor: de buxussnoeier. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De Nederlandse geschiedenis wordt verteld in 50 vensters. 50 verschillende onderwerpen van Trijntje, Karel de Grote, Rembrandt, Alette Jacobs, Anne Frank tot het oranjegevoel. Bij alle vensters vind je filmpjes, websites en een boekenlijstje. Prima bruikbaar bij het thema van de Kinderboekenweek 2020:...
In de zomervakantie gaan veel Nederlanders kamperen, met de tent of de caravan. Kamperen is avontuurlijk en spannend. Maar als je met de caravan gaat, heb je eigenlijk bijna alles wat je thuis ook hebt. Van bed tot stoel, van aanrecht tot koelkast. Alles is alleen kleiner en knusser. Lees er over op...
Altijd al in een film of serie willen spelen? Dan kun je je het beste inschrijven bij een castingbureau. Maar hoe gaat zo'n casting dan? Waar moet je op letten? En moet je per se heel knap zijn om een kans te maken? Eva onderzoekt het in deze aflevering van Het Klokhuis.
Na het overlijden van de Britse koningin Elizabeth is haar oudste zoon Charles meteen koning geworden. De nieuwe Britse koning Charles III gaf al zijn eerste toespraak. Lees het artikel en bekijk de filmpjes over zijn leven en de toespraak op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 9 september...
Al je foto’s, filmpjes en documenten kun je tegenwoordig bewaren in de cloud. Ze staan dan niet op je eigen computer, maar op een van de vele supercomputers ergens ter wereld. En toch kun je er altijd en overal bij. Bekijk het filmpje van het Klokhuis op Schooltv.nl.
Staat jouw telefoon ook vol met foto’s en filmpjes? Die wil je natuurlijk niet kwijtraken. Daarom is het slim om een backup te maken in de cloud. Janouk legt uit wat dat precies inhoudt, en waarom het eigenlijk zo heet. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Elke keer als je fossiele brandstoffen, zoals steenkool, maar ook benzine, verbrandt, breek je het eigenlijk in kleine stukjes op. Daar komt CO2 bij vrij. CO2 houdt warmte vast en daardoor warmt de aarde op. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
De Republiek Colombia is een land in het noordwesten van Zuid-Amerika. Lees de informatie en bekijk de filmpjes over dit land op de website van Samsam.
Wist je dat een computer eigenlijk een ingewikkelde rekenmachine is? Door het rekenwerk van de computer kun jij informatie vinden, werkstukken schrijven, filmpjes bekijken of gamen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 31. Kijk in de (school)bieb.
'Het is oorlog', zo liet de Israëlische premier Netanyahu zaterdag weten toen Hamas, een terroristische organisatie, vanuit Palestijns gebied raketten afvuurde op Israël. Ook vielen tientallen strijders het land binnen. Al meer dan zeventig jaar is er ruzie tussen Israëliërs en Palestijnen....
Als je slechte ogen hebt, kun je natuurlijk een bril opzetten. Maar als je dat niet wilt, kun je ook lenzen in doen: kleine stukjes geslepen glas die je gewoon óp je ogen legt. Niemand ziet ze en niemand weet dus dat je slechte ogen hebt. In de clip van Schooltv.nl zie je hoe contactlenzen gemaakt worden.
Als je een oogafwijking hebt kun je natuurlijk een bril dragen, maar je kunt ook voor contactlenzen kiezen. Kleine namaaklenzen die je op je oog draagt. Ze corrigeren de afwijking en zorgen dat je scherp ziet. Maar hoe worden die lenzen eigenlijk gemaakt? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Op de stranden van Terschelling, Ameland en Vlieland zijn allerlei spullen aangespoeld. Dat komt doordat er in Duitsland 270 containers overboord zijn geslagen. Lees er over of bekijk de filmpjes op de site van het Jeugdjournaal.
In vier filmpjes wordt door wetenschappers,speciaal voor jou, van alles uitgelegd over het coronavirus en de aanpak: - Wat is het coronavirus? - Hoe werkt immuniteit? - De aanpak van het coronavirus - Wat kunnen we samen doen? Dit is een initiatief van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) in nauwe samenwerking...
Na de ‘Beurskrach’, een grote financiële crisis in de Verenigde Staten in 1929, komt ook Nederland in een crisis terecht. Veel mensen worden werkloos en moeten leven van steun van de overheid. Een kleine uitkering waar mensen amper van rond konden komen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis...
De Cyberpoli is een internetkliniek en ontmoetingsplaats voor kinderen en jongeren met een chronische aandoening. Er zijn 33 verschillende poli’s. Op iedere poli kun je terecht voor één of meerdere aandoeningen. Staat jouw aandoening erbij, dan kun je hier betrouwbare medische informatie...
Sommige bewegingen zijn gewoon hartstikke grappig om te zien, toch? Voor de dansers van 155 is plezier maken en lachen belangrijker dan serieus en perfect dansen. Ze maken voorstellingen waarin ze breakdance combineren met humor, buiten spelen, lol maken, muziek en film... en Pascal doet voor één...
In de zestig meter hoge collectietoren van Naturalis bevindt zich een heel bijzondere kamer. Met daarin een laatje met vijf kleine bruine en grijze vogeltjes, de Darwinvinken, die voor Naturalis heel erg kostbaar zijn. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek...
In dit gratis E-duboek neemt Piloot Henk je mee in zijn vliegtuig. Hij vliegt je naar alle zes de werelddelen. In elk werelddeel bezoek je een bijzonder land. Je vliegt met Henk mee naar Italië, Kenia, Japan, Australië, Brazilië en Groenland. Met filmpjes, werkblad en puzzels.
Buddy Vedder ging in het tv-programma 'Herinneringen voor het leven' in gesprek met kleinkinderen over hun opa's en oma's met dementie. Zij vertellen hoe zij de ziekte van hun opa of oma beleven. Bekijk hier de filmpjes van Djez-Lin, Mick en Jay en Lenthe.
Op de website van Alzheimer Nederland vind je allerlei materialen en informatie voor jouw spreekbeurt over dementie. Je vindt er online filmpjes en dia’s voor een PowerPointpresentatie. Daarnaast krijg je tips om je spreekbeurt zo interessant mogelijk te maken voor jouw ‘publiek’.
Via sociale media ontvangen en versturen we heel wat foto’s en filmpjes. Meestal is dat leuk, maar zeker niet altijd. Denk daarom 2x na voordat je iets deelt. 1x voor jezelf. En 1x voor de ander. Hier lees je alles over de campagne die er voor moet zorgen dat jij je daar bewust van bent.
In India is de koe heilig. Moslims en joden eten geen varkens. En in Suriname is kip een enorm populair onderdeel van de maaltijd. In elke cultuur en religie gaan mensen weer anders met dieren om. Bekijk hier het dossier van Kidsweek / Samsam met artikelen en filmpjes over hoe kinderen met dieren omgaan.
Janouk gaat op bezoek bij dierenarts en -chirurg Saskia. Een dierenarts zorgt voor de kleinere huisdieren. Vandaag zijn er operaties gepland en ook komen er katten, honden en cavia’s op het spreekuur langs. Tussendoor is er ook nog een spoedoperatie. Helaas loopt het niet altijd goed af. Bekijk...
In dit pieker-pad (speciaal voor bollebozen) ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over dinosaurussen. Neem de tijd om de informatie op de verschillende websites en de filmpjes eens goed te bekijken.
Op deze site kun je foto’s en filmpjes bekijken van vrouwen en mannen met een beroep in wetenschap, techniek en ict. Wist je dat er echt heel veel verschillende beroepen zijn? Neem maar eens een kijkje.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog is Nederland neutraal. Veel Belgen besluiten daarom tijdelijk naar Nederland te vluchten uit angst voor de oorlog in eigen land. Maar deze vlucht is niet zonder risico. Om te voorkomen dat Belgen naar Nederland vluchten, leggen de Duitsers een elektrisch prikkeldraad aan....
Met Driekoningen wordt duidelijk dat de kleine Jezus een bijzondere opdracht in zijn leven heeft. Want niet iedereen krijgt zomaar kraamvisite van koningen uit verre landen! Lees erover op de site Weet wat je viert.
De aardkorst bestaat niet uit één groot stuk, maar uit losse platen. In totaal zijn er zes grote platen en verschillende kleine, die continu in beweging zijn. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 397. Kijk in de (school)bieb.
Een drone is een onbemand luchtvaartuig dat je op afstand kunt besturen. Je kunt ze voor allerlei dingen gebruiken: om mooie filmpjes mee te maken of om mensen in een stadion mee in de gaten te houden. Zou de politie drones ook gebruiken om baasjes van honden die op straat poepen op te sporen? Bekijk...
In het programma Dubbelleven van Villa Achterwerk vertellen kinderen hoe het is om in twee huizen te leven omdat hun ouders gescheiden zijn. Hier kun je de filmpjes bekijken.
De Doggersbank in de Noordzee is een populair gebied om te duiken. Peter is onderwatercameraman. Tijdens één van zijn duikavonturen is hij de mooiste kwallen en vissen aan het filmen, als hij ineens onwel wordt. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
De miljoenpoot heeft helemaal geen miljoen poten! Het zijn er niet meer dan 750... En een duizendpoot heeft meestal 50 poten. Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes over deze kriebelbeestjes op de site van National Geographic Junior.
Hoe krijg je een film op dvd? Het heeft natuurlijk allemaal te maken met bits en bytes. Kortom: hoe sla je beeld en geluid digitaal op? Dat weten ze in de dvd-fabriek. Het begint allemaal met de glasmaster en het eindigt met een keurig dvdtje vol met digitale putjes. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Dwaal mee door de natuurfilms in miniatuur met in de hoofdrol moerassen, beken, rivieren, de zee. In meer dan 300 filmpjes worden verhalen verteld over de planten en de dieren in de Nederlandse natuur.
Hoe zorg je ervoor dat eten er lekker uitziet in een video? Pascal gaat op bezoek bij een filmstudio die daarin gespecialiseerd is. Hoelang duurt een opname eigenlijk en waarom moet er een speciale camera gebruikt worden? Bekijk de aflevering van Het Klokhuis.
Hier vind je de leukste weetjes over de sprookjes en de attracties in de Efteling. Met filmpjes, kleurplaten en kidsradio. Wil je weten in welke je attractie je mag? Kijk dan even op het meetlint.
Egels verstoppen zich graag. Ze hebben kleine ogen waar ze niet goed mee kunnen zien. Maar ruiken kunnen ze wel, zelfs iets wat ver weg is! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De eikenprocessierups is een rups die op eikenbomen zit. Ze eten de blaadjes van die boom. Op zijn lijf heeft de processierups veel kleine haartjes die zwellingen, jeuk of brandwonden op je huid kunnen veroorzaken. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.
De eikenprocessierups heeft allemaal kleine haartjes. En juist die zijn gevaarlijk. Als je die aanraakt, krijg je jeuk en uitslag op je huid. Meer weten? Bekijk het filmpje op de website van het Jeugdjournaal.
Veel mensen hebben last van de eikenprocessierupsen. Ze verspreiden kleine brandhaartjes, en als je die aanraakt, krijg je jeuk en uitslag op je huid. Pascal gaat naar een proefstation waar de rups wordt onderzocht. En hij zoekt de rupsen op in het wild, waar wordt gekeken hoe ze kunnen worden bestreden....
In deze combo vind je websites, filmpjes en een werkboekje. Speur naar informatie en beantwoord de vragen, zo kom je veel te weten over de Elfstedentocht.
Emmet is de hoofdrolspeler uit de eerste LEGO® bioscoopfilm. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over dit filmkarakter.
Nederland, waterland. Dat klopt ook. Slootjes, plassen, grote en kleine rivieren. Ze bepalen ons landschap en we halen flink wat energie uit al dat water. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een externe harde schijf is handig voor het opslaan van je foto’s, filmpjes of belangrijke documenten. Maar hoe wordt zo’n harddisk eigenlijk gemaakt? Daar komen een heleboel robots aan te pas en vooral geen stofdeeltjes. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Ezels lijken een beetje op paarden, maar ze zijn kleiner. Je herkent ze aan hun grote ogen en lange oren. Ezels zijn heel sterk: ze kunnen heel veel tillen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Elke dag spreken ezel Huug en zijn grote kleine vriend Albert de sprinkhaan af, onder de oude appelboom. Albert zit dan vol met vragen. ‘Huug, waarom maken mensen ruzie? Wat is mooi Huug? En hoe weet je dat eigenlijk? Wat is normaal of wat is eerlijk delen?’ Op zoek naar antwoorden doen Huug...
Iedereen is wel eens ergens bang voor. Zo kunnen mensen bang zijn voor bijvoorbeeld kleine ruimtes en voor spinnen. Een ander soort angst is faalangst. Dat is dat je van tevoren al bang bent dat er iets zal mislukken. Faalangst slaat toe op het moment dat je een prestatie moet leveren. Dat kan een proefwerk...
Als fabrieksarbeider in de 19e eeuw had je het zwaar. Jan gaat liever naar school. Dan komt er een filmploeg langs in de fabriek. Jan hoopt dat hij ontdekt wordt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Sosha krijgt acteerles in hoe je kunt doen alsof je dood gaat, let op: alléén te faken als je op toneel staat of in een film speelt.In 'Fake It Till You Make It' van Het Klokhuis krijg jij fantasievolle tips en voorbeelden om zelf te leren acteren, voor in het theater of het echte leven....
Op 16 oktober 2023 is het precies 100 jaar geleden dat het filmbedrijf Disney is opgericht. Bekijk het feestelijke filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 16 oktober 2023.
Je ziet ze opeens overal: fidget spinners. De kleine, platte speeltjes draaien na één zwiep eindeloos rondjes om hun eigen as. Maar waar komen ze eigenlijk vandaan? Lees het op de site van Kidsweek.
Een mountainbike is een sterke fiets om mee door ruig terrein te fietsen. Een BMX-fiets is een kleine crossfiets waar je goed stunts mee kunt doen. Mountainbiken en fietscrossen met een BMX-fiets zijn twee verschillende sporten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...
Wil je meer weten over de grote flamingo, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over deze vogel.
Een rauw ei is zacht en een gekookt ei is stevig. Het gekookte ei kan niet zomaar door de kleine opening van een fles. Kun jij een gekookt ei toch in een fles krijgen? Probeer het met dit proefje.
In sommige frisdrank zoals sinas zit prik. Het zijn kleine belletjes die op je tong prikkelen als je ervan drinkt. Wat gebeurt er als je een fles sinas schudt? Doe dit proefje.
Flipje is bedacht in 1935, een mannetje met een dikke frambozenlijf en armen en beentjes van rode bessen. Het reclamepoppetje voor de producten van jamfabriek De Betuwe. In het museum en op deze website kom je meer te weten over dit kleine ventje.
Een boek van Mirjam Mous. Eigenlijk is dit boek een moderne versie van het beroemde sprookje over de kleine zeemeermin: meisje vindt de jongen van haar dromen, doet alles om bij hem te zijn, maar hij heeft gevoelens voor een ander. De eenzame hoofdpersoon, in dit geval het meisje Marit, moet wel heel...
In de loop van de negentiende eeuw werden er allerlei uitvindingen gedaan waardoor de fotocamera's kleiner en beter werden.Nu heeft bijna iedereen een digitale fotocamera in zijn telefoon. Foto’s zijn een belangrijk communicatiemiddel geworden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...
Anne Frank werd in 1929 in Frankfurt am Main (Duitsland) geboren. Annes ouders waren Joods. Toen Hitler aan de macht kwam vluchtte het gezin naar Amsterdam. Hitler wilde alle joden weg hebben. In 1942 dook het gezin Frank onder. Toen begon Anne aan haar dagboek. Hier vind je websites en filmpjes over...
In twaalf korte films leer je de geschiedenis van de slavernij en het ontstaan van de frevo kennen. Een bijzonder verhaal over slavenhandel, militaire orkesten en vechtdansen uit Angola.
Een gehandicaptenvoertuig is eigenlijk een kleine auto. Dolores neemt een kijkje in de fabriek. Alles begint bij het frame. Daarna gaat de motor erin, de wielen erop en wordt de auto helemaal in elkaar gezet. Gassen maar! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Lekker naar muziek luisteren, filmpjes kijken, videogamen of naar een muziek concert gaan. Wat is er leuker dan dat? Maar kunnen oren daar wel tegen? Hoe kan het dat je oor iets hoort en hoe hard mag dat geluid staan, zodat het niet slecht is voor je oren? Tirsa zoekt het uit. Bekijk deze aflevering...
Gekko's zijn kleine reptielen. Ze eten vooral insecten en hebben een bijzondere hobby: tegen muren en plafonds op lopen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Geld verdienen ... In Nederland gelden strenge regels voor kinderen om te mogen werken. Als je 12 jaar of jonger bent mag je nog niet werken. En vanaf 13 mag je alleen wat kleine klusjes voor geld. In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal wordt bekeken welke tips je online kunt vinden...
Niet iedereen past in één hokje. Jongens en meisjes gedragen zich niet altijd precies zoals anderen van ze verwachten. Dat kan te maken met op wie ze verliefd worden. Maar ook op hoe ze zich willen kleden of welke hobby's en sporten ze willen doen. Bekijk de artikelen, interviews en filmpjes...
Je hand kun je heel soepel bewegen. Er zitten allemaal kleine botjes in: handwortelbeentjes, middenhandsbeentjes en vingerkootjes. In je arm zitten drie smalle botten: het opperarmbeen, de ellepijp en het spaakbeen. Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl.
In bijna elke woning staat een gereedschapskist. Daarin zitten vaak een hamer, schroevendraaiers, tangen, sleutels en een zaagje. Dit gereedschap is voor kleine klusjes thuis, bijvoorbeeld iets ophangen of iets in elkaar zetten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...
Vroeger kregen gevangenen in de gevangenis alleen maar water en brood. Ze zaten met veel mensen in een kleine ruimte. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Bekijk het clipje uit Studio Snugger op Schooltv.nl.
Vanuit Palestijns gebied zijn er op 7 oktober 2023 raketten afgevuurd op Israël. Dat werd gedaan door de terroristische organisatie Hamas. Die organisatie is tegen Israël. De situatie in Israël en de Palestijnse gebieden is ingewikkeld. Het heeft te maken met twee bevolkingsgroepen die...
Gibbons lijken heel erg op mensen. Net als wij kunnen deze apen rechtop staan en op twee benen lopen. Ze wonen in Zuidoost-Azië en vormen een kleine familie met twee ouders en hun kinderen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Wildlands deelt graag kennis en weetjes met jullie over de dieren uit hun dierentuin. Je kunt deze informatieve leesplacemat over de giraf downloaden en printen of op internet bekijken. Online vind je dan ook nog filmpjes, geluiden, foto's, mopjes, quizvragen en meer... Vergeet niet ook de achterkant...
Wildlands deelt graag kennis en weetjes met jullie over de dieren uit hun dierentuin. Je kunt deze informatieve leesplacemat over de giraf downloaden en printen of op internet bekijken. Online vind je dan ook nog filmpjes, geluiden, foto's, mopjes, quizvragen en meer... Vergeet niet ook de achterkant...
Wil je meer weten over de Rothschild giraffe, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over dit hoefdier.
Vincent van Gogh is geboren en getogen in Brabant. Ontdek allerlei weetjes en feiten over het leven van deze schilder. Met foto's, filmpjes en geluidsfragmenten.
Wil je meer weten over de westelijke laagland gorilla, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over deze aap.
De Gouden Griffel 2022, de prijs voor het best geschreven boek van het afgelopen jaar, gaat naar Yorick Goldewijk. Hij krijgt de prijs voor het boek Films die nergens draaien. Lees hier meer.
De Gouden Griffel 2024, de prijs voor het best geschreven boek van het afgelopen jaar, gaat naar Annejan Mieras voor haar boek Het kleine heelal. Lees hier meer.
Het Gouden Penseel 2023, de prijs voor het best geïllustreerde boek van het afgelopen jaar, gaat naar Djenné Fila. Zij krijgt de prijs voor haar illustraties in het boek Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen. Lees hier meer.
Wildlands deelt graag kennis en weetjes met jullie over de dieren uit hun dierentuin. Je kunt deze informatieve leesplacemat over de grijpstaartaap downloaden en printen of op internet bekijken. Online vind je dan ook nog filmpjes, geluiden, foto's, mopjes, quizvragen en meer... Vergeet niet ook de achterkant...
Wildlands deelt graag kennis en weetjes met jullie over de dieren uit hun dierentuin. Je kunt deze informatieve leesplacemat over de grijpstaartaap downloaden en printen of op internet bekijken. Online vind je dan ook nog filmpjes, geluiden, foto's, mopjes, quizvragen en meer... Vergeet niet ook de achterkant...
Het is ongelooflijk wat je met grime en schmink allemaal kunt doen. In een paar uur kun je veranderen in een oud mannetje, een heks, of een buitenaards wezen. Grime wordt heel veel gebruikt in films en het theater. In deze clip van Schooltv.nl zie je hoe dat gaat.
Arjen van der Grijn is grimeur. Met pruiken, schmink en make-up tovert hij heel veel bekende Nederlandse acteurs om tot de typetjes die zij spelen. Hij bedenkt ook speciale effecten met allerlei materialen, bijvoorbeeld om sneeuwgezichten te maken die niet smelten tijdens het draaien van een film. Bekijk...
Van kleine vissershaven naar een van de grootste havens ter wereld. De haven van Rotterdam was vroeger een klein visserhaventje. Tegenwoordig is het een van de belangrijkste havens ter wereld! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een belangrijke gebeurtenis in 200 jaar koninkrijk is het ontwerpen van de Nederlandse Grondwet in 1814 en de wijzigingen in 1848. Hier een aantal feiten, sites en filmpjes op een rijtje.
In Groningen was een grote fakkeloptocht om te protesteren tegen de gaswinning. In Groningen wordt aardgas uit de grond gehaald en dat veroorzaakt aardbevingen. Mensen in Groningen willen dat het stopt. Bekijk het nieuwsbericht en het filmoje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 16...
In deze combo vind je websites, filmpjes en een werkboekje. Speur naar informatie en beantwoord de vragen, zo kom je veel te weten over de Guldensporenslag, de strijd waarin Vlaanderen vocht voor onafhankelijkheid van Frankrijk.
Achthonderd jaar geleden, in de middeleeuwen, waren Amsterdam en Rotterdam nog kleine vissersdorpjes. Toen waren steden als Kampen en Deventer heel belangrijke steden in de handel tijdens de zogenaamde Hanzetijd. Hoe ging dat vroeger, en wat werd er allemaal verhandeld? In Deventer ziet Janouk hoe de...
Op deze plaat over Hebban olla vogala nestas is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.
Lees je graag lekker enge griezelboeken? Over vampiers, monsters en heksen? En zou je zelf op de heksenschool van Harry Potter willen zitten? Iedereen weet dat heksen alleen bestaan in boeken, films en sprookjes. Vijfhonderd jaar geleden was dat heel anders. Lees er over op de website van Docukit. Meer...
Bart is in Bolivia, bij het grootste tropische regenwoud ter wereld. Het gebied wordt bedreigd. Bomen worden gekapt voor het hout, of platgebrand, zodat boeren hun koeien op de grond kunnen laten grazen. Om ervoor te zorgen dat het regenwoud niet kleiner wordt, worden er nieuwe bomen gepland. Bekijk...
Paddenstoelen, vallende bladeren, spinnenwebben? Wel, dan staat de herfst voor de deur. Hier vind je sites en filmpjes die je van alles vertellen over de herfst.
Herten zijn prachtige dieren. Veel mensen zijn gevoelig voor hun schoonheid. De kleine herten vertederen en de grote maken indruk met hun soepele bewegingen en de snelheid waarmee ze uit het zicht rennen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 080....
Door te eten, te wonen, te kopen en te reizen gebruikt ieder van ons een stuk aarde. Dit noemen we de ecologische voetafdruk. Nederlanders leven letterlijk op te grote voet. Drie aardbollen, zoveel zouden we nodig hebben als iedereen op de wereld zou leven zoals wij in Nederland. Waar hebben we al die...
Dikke muren, kleine vensters, een slotgracht en een ophaalbrug In de Middeleeuwen werden de eerste kastelen gebouwd. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met quiz en werkbladen.
Een hijskraan wordt bediend door een kraanmachinist. Die zit hoog boven in de kraan, in de cabine. Vanuit dat kleine hokje kan hij het bouwterrein goed overzien. Een kraanmachinist mag alleen een hijskraan besturen als hij een hijsbewijs heeft. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...
Popcorn is onmisbaar bij een spannende film of serie. Het wordt gemaakt van maïs, maar hoe verandert zo’n keiharde maïskorrel nou in een luchtig popcorntje? Met de superslomocamera van Pascal kun je dat goed zien. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Op een cd kunnen heel veel liedjes en filmpjes staan. Maar hoe kan dat eigenlijk, en hoe worden ze gemaakt? Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl.
Deze site helpt je bij leuk, slim en veilig gebruik van internet en (sociale) media. Met betrouwbare informatie, filmpjes met uitleg en tips en leuke opdrachten (voor kinderen en jongeren vanaf 10 jaar).
Het is feest. De kleine loodgieter Super Mario Bros bestaat 35 jaar. En dat moet gevierd worden. Super Mario speelt in heel veel videospellen. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.
Wat is eigenlijk honger? Waar heerst hongersnood en waar komt het door? Kun je iets doen om honger te voorkomen? Bekijk de artikelen, interviews en filmpjes over honger in het dossier van Kidsweek / Samsam.
Wist je dat er allerlei beestjes op je hoofd kunnen leven? Die worden hoofdluizen genoemd. Het zijn hele kleine beestjes, die zorgen voor jeuk op je hoofd. Hoe kom je daar vanaf? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Iedereen kan hoofdluis krijgen. Je hoeft je er niet voor te schamen. Want hoofdluizen houden van grote en van kleine mensen, van ongewassen haar en van schoon haar, van krullen en van steil haar. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Mini Informatie, nr. 440....
Hugo de Groot kennen de meeste mensen als de man die gevangen zat in Slot Loevenstein. Maar hij was ook de bedenker van het modern volkenrecht. In 1625 schreef hij ‘Over het recht van oorlog en vrede’. Hier vind je filmpjes en websites over deze belangrijke politicus en geleerde.
Iedereen moet wel eens huilen. Omdat je verdrietig bent, als je een ui aan het snijden bent of een zielige film kijkt. Maar hoe werkt dat precies? Waarom huilen mensen wel en dieren niet? Sosha zocht het voor je uit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
'In Holland staat een huis, in Holland staat een huis...' Dit is een zinnetje uit een liedje dat al heel oud is. In Nederland staan heel veel huizen. Grote huizen, kleine huizen, flats, villa's en zelfs woonboten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...
Christiaan Huygens is geboren in 1629. Zijn vader wilde dat Christiaan een baan in de politiek zou krijgen. Hij moest in Leiden en Breda rechten studeren. Maar Christiaan wilde liever rekenen en de sterren onderzoeken. Hij bouwde kleine machines. En hij keek naar interessante dingen in de natuur. Lees...
De kans dat je een Iberische lynx in het wild tegenkomt, is heel erg klein. Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes over Iberische lynxen op de site van National Geographic Junior.
Wildlands deelt graag kennis en weetjes met jullie over de dieren uit hun dierentuin. Je kunt deze informatieve leesplacemat over de ijsbeer downloaden en printen of op internet bekijken. Online vind je dan ook nog filmpjes, geluiden, foto's, mopjes, quizvragen en meer... Vergeet niet ook de achterkant...
Wildlands deelt graag kennis en weetjes met jullie over de dieren uit hun dierentuin. Je kunt deze informatieve leesplacemat over de ijsbeer downloaden en printen of op internet bekijken. Online vind je dan ook nog filmpjes, geluiden, foto's, mopjes, quizvragen en meer... Vergeet niet ook de achterkant...
Als je incontinent bent, verlies je per ongeluk kleine beetjes of grote hoeveelheden urine of ontlasting. Dat kan aangeboren zijn, maar ook komen door een ongeluk of val. Als je incontinentie hebt, ben je in elk geval niet de enige: in Nederland hebben meer dan 3 miljoen Nederlanders een plasprobleem!...
Daphne is gek op kleine kriebelbeestjes. De insecten die ze in haar tuin vangt, bestudeert ze onder de microscoop. Ook heeft ze een hotel gemaakt waar lieveheersbeestjes veilig kunnen overwinteren. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.
Als je iemand vraagt om insecten te beschrijven dan zal diegene beginnen met ‘insecten zijn kleine dieren…’. Heb jij jezelf ooit afgevraagd waarom insecten klein zijn? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.
Op internet staan veel filmpjes en plaatjes van seks: porno. Wat moet je daarmee? Zing mee met het lijflied van Dokter Corrie. Bekijk het filmpje van De Dokter Corrie Show op Schooltv.nl.
Zo'n 9000 kilometer ten oosten van Nederland ligt Japan, het land van de rijzende zon. Japan bestaat uit 6848 kleine en vier grote eilanden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 340. Kijk in de (school)bieb.
In 2016 is het 500 jaar geleden dat de beroemde schilder Jeroen Bosch is overleden. Hij was een meester in het schilderen van monsters, duivels en draken. Meer weten? Bekijk deze sites en filmpjes.
Jonge helden zijn kinderen en jongeren die iets heel verdrietigs meemaken. Misschien is jouw vader of moeder dood. Of je broer of zus. Of iemand anders die heel belangrijk voor je was. Of misschien je ouders scheiden? Allemaal zeer indrukwekkende gebeurtenissen. Op deze site kun je lezen hoe je je kunt...
Jonge helden zijn kinderen en jongeren die iets heel verdrietigs meemaken. Misschien is jouw vader of moeder dood. Of je broer of zus. Of iemand anders die heel belangrijk voor je was. Of misschien je ouders scheiden? Allemaal zeer indrukwekkende gebeurtenissen. Op deze site kun je lezen hoe je je kunt...
De oude Grieken bakten kleine, ronde taartjes met een brandend kaarsje erop om godin Artemis te eren. Vanaf de 17e eeuw vierden rijke Duitsers de Kinderfesten. Met een vrolijke taart met daarop net zo veel kaarsjes als de leeftijd van de jarige. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Kari maakt van oude metaal kleine figuurtjes. Maurice gaat met zijn caravan op bezoek en maakt samen met Kari een poppetje. Van een oude vork maken ze en slak. En ze geven tips zodat je zelf ook aan de slag kunt gaan! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Kerstcadeautjes pak je natuurlijk in met mooi kerstpapier. Dat cadeaupapier is eerst door iemand ontworpen. Daarna is het met inkt op grote rollen gedrukt. Ten slotte zijn er kleine rollen van gemaakt die je kunt kopen in de winkel. Fijne kerstdagen! Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
Op Keti Koti, 1 juli 2023, heeft koning Willem-Alexander sorry gezegd voor het Nederlandse slavernijverleden. Na zijn excuses was er luid gejuich en applaus te horen. Lees hier het artikel en bekijk de filmpjes op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 1 juli 2023.
Wat is dat? In het technologisch museum Nemo in Amsterdam kun je iets bijzonders zien. Daar zet de beweging van één dominosteen een hele besturingsbaan in werking. Een kettingreactie heet dat. Kijk maar eensnaar dit filmpoje van Schooltv.nl.
Blokfluit, piano of saxofoon, welk instrument kies jij? Klik op één van de muziekinstrumenten en bekijk de filmpjes. Die helpen je vast om een keuze te maken.
Als je in het lichaam wilt kijken of alles het goed doet, is het lang niet altijd nodig om te opereren. Met radiogolven, röntgenstralen of kleine cameraatjes kunnen doktoren ook onderzoek doen. Eva is in het ziekenhuis om te kijken hoe dat in z'n werk gaat. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Een adventure game en lessen voor groep 7/8 over kinderarbeid. Wereldwijd gaan 160 miljoen kinderen niet naar school omdat ze moeten werken. Daarmee wordt de kans op het kiezen van een opleiding en een eigen toekomst een stuk kleiner. Jij speelt hierin een belangrijke rol. Ontdek het in deze game en...
Het is Kindermuziekweek! Van 5 t/m 14 april klinkt er door heel Nederland volop muziek voor én door kinderen. Op zoek naar een leuk filmpje, een Klassiek Karweitje of gewoon lekkere klassieke muziek om naar te luisteren? Bij NPO klassiek vind je een overzicht van interessante filmpjes en spelletjes...
Alle kinderen tot achttien jaar hebben kinderrechten. Bekijk de artikelen, interviews en filmpjes over kinderrechten in het dossier van Kidsweek / Samsam.
Op deze site kun je van alles vinden over tv-programma´s van vroeger. Bevat naast informatie ook tunes, filmpjes en liedjes. Bekijk deze site eens samen met je ouders, dat vinden ze vast leuk!
Op deze plaat over de kinderwet van van Houten is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.
Deze kleine loopvogels hebben zich perfect aangepast op leven op de grond. Kiwi’s hebben namelijk nooit leren vliegen! Dit hoefde ook niet, vroeger leefden er namelijk helemaal geen roofdieren in de buurt van de kiwi. Wil je meer weten over de kiwi? Lees de weetjes op de website van National Geographic...
De kiwi is een van de gezondste fruitsoorten. Het vruchtvlees is groen, met hele kleine zwarte pitjes. Maar waar komt de vrucht eigenlijk vandaan? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Op zoek naar een leuk filmpje, een Klassiek Karweitje of gewoon lekkere klassieke muziek om naar te luisteren? Hier vind je een overzicht van interessante filmpjes en spelletjes voor alle basisschoolkinderen die van muziek houden.
Op de website van Albert Heijn vind je lekkere gerechten die jij zelf kunt klaarmaken. Stap voor stap en met korte filmpjes wordt verteld wat je moet doen. Met coole extra's zoals een puntzakmaker, video ei breken, Miss-Spaghetti en meer. Bij sommige recepten moet je wel even wat hulp vragen. En doe...
Wil je meer weten over de korenwolf, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over dit knaagdier.
Vogels hebben kleine kopjes. Lang werd daarom gedacht dat vogels niet heel slim zijn. Maar nu blijkt: mensen dachten daar zelf niet goed genoeg over na! Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.
Sommige hebben acht ogen, andere zijn harig of hebben een pantser. Wat weet jij van kriebelbeesten? Speel de quiz over spinnen, insecten en andere kleine beestjes op de site van Schooltv.nl.
Wildlands deelt graag kennis en weetjes met jullie over de dieren uit hun dierentuin. Je kunt deze informatieve leesplacemat over de krokodil downloaden en printen of op internet bekijken. Online vind je dan ook nog filmpjes, geluiden, foto's, mopjes, quizvragen en meer... Vergeet niet ook de achterkant...
Wildlands deelt graag kennis en weetjes met jullie over de dieren uit hun dierentuin. Je kunt deze informatieve leesplacemat over de krokodil downloaden en printen of op internet bekijken. Online vind je dan ook nog filmpjes, geluiden, foto's, mopjes, quizvragen en meer... Vergeet niet ook de achterkant...
Dit boeiende beest loert al miljoenen jaren vanuit het water op lekkere hapjes die toevallig langskomen. Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes over krokodillen op de site van National Geographic Junior.
Heb je zin om iets leuks te knutselen. Op deze site vind je heel veel knutselideeën, recepten en printbladen. Bij veel knutselwerkjes vind je ook filmpjes met uitleg. neem snel een kijkje en ga aan de slag. Deze site is Engelstalig. (Let op! Deze site bevat veel reclame.)
Wil je meer weten over de kuifmangabey, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over deze aap.
In de rubberkorrels op sportvelden met kunstgras zitten kleine hoeveelheden kankerverwekkende stoffen. Sommige sportclubs nemen geen enkel risico en kiezen voor korrels van kurk in plaats van rubber. Maar hoe gevaarlijk zijn de rubberen korrels nou echt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het laatste nog levende mannetje van de noordelijke witte neushoorn is dood. Het mannetje leefde in een park in Kenia en had problemen met zijn gezondheid. Van de neushoornsoort leven er nu nog maar twee, allebei vrouwtjes. Meer weten? Bekijk de filmpjes op de site van het Jeugdjournaal.
Gloeiend hete lava, vuurballen en wolken van as. Voor onderzoekers zijn uitbarstingen een unieke kans om meer te ontdekken over de binnenkant van de aarde. Lees er over en bekijk de filmpjes op de Natuurwijzer van Naturalis.
Wil je meer weten over de gouden leeuwaap, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over deze dwergaap.
Wil je meer weten over de Afrikaanse leeuw, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over dit roofdier.
Vind jij het leuk om voor kleine kinderen te zorgen? Misschien wil je wel leidster in de kinderopvang worden! Je verzorgt dan de baby's en peuters. Als groepsleidster heb je een grote verantwoordelijkheid, je hebt de zorg voor heel jonge kinderen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...
Iemand die liegt, geeft vaak allerlei kleine signalen af met zijn gezicht. Lukt het illusionist Niels om de leugenaars te in dit experiment te ontmaskeren? Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Ontdek alles over carnaval! Hoe is carnaval ontstaan? Hoe maak je carnavalsmuziek? Hoe wordt een carnavalswagen gebouwd? Chef Soldaat legt het allemaal uit in zijn filmpjes. Kijk op zijn site naar de video’s Leutig Lesje. (En voor de juffen en meesters is er een lespakket voor in de klas.)
Je kunt deze informatieve leesplacemat over het zeevarende beroep downloaden en printen of op internet bekijken. Online zijn er allerlei leuke activiteiten aan de placemat toegevoegd zoals filmpjes, geluiden, foto's, mopjes, quizvragen en meer...
Overal om ons heen is leven. Uit zaadjes groeien kleine plantjes, dieren krijgen jongen en mensen krijgen kinderen. Planten, dieren en mensen gaan allemaal een keer dood. Leven en dood horen bij elkaar. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...
Bram Botermans vindt het leven een hel. Op de middelbare school moet hij zich staande houden tussen kleine brugpiepers en volgroeid gespuis dat zich al scheert. Lees hier over de boekenserie 'Het leven van een loser', geschreven door Jeff Kinney
Een libel legt eieren in het water. Uit de eieren komen larven, die er heel anders uitzien dan hun ouders. Libellenlarven hebben kenmerken waardoor ze echte waterdieren zijn. Ze leven van kleine diertjes. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Is het je wel eens opgevallen dat het in bad net lijkt of je hele kleine voeten hebt? Of dat het in het zwembad net lijkt of je hele korte benen hebt? Dit proefje legt uit hoe dat komt.
Als je liegt, wordt je neus kouder en je handen ook. Wetenschappers hebben dit ontdekt door mensen die een leugen vertelden, te filmen met een warmte-camera. Is het snugger of kletspraat? Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.
In dit pieker-pad (speciaal voor bollebozen) ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de luchtvaart. Neem de tijd om de informatie op de verschillende websites en de filmpjes eens goed te bekijken.
Luilak is een feestdag die vooral in Noord-Holland wordt gevierd. Je staat zo vroeg mogelijk op en probeert alle slaapkoppen wakker te maken door aan te bellen en veel lawaai te maken. In de Wereld Feesten Almanak vind je informatie en filmpjes. Luilak wordt op de dag voor Pinksteren gevierd. Let op!...
Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum. Hoe kan je diepte zien in een plat plaatje of een film? Dat kan met een 3D bril. Zo maak je je eigen 3D-bril.
De maan heeft vanuit de aarde vele gezichten. Soms zie je maar een kleine sikkel, dan weer zie je de hele maan, of zie je haar helemaal niet. Hoe zit dat precies? Op deze site van Sciencespace vind je een eenvoudig proefje en kun je je eigen model van de maan maken. Hiermee kun je de maanfasen tijdens...
Mensen bedenken eerst hoe hun gereedschap eruit moet zien en maken het dan zelf. We zijn uitvinders en veranderen daardoor zelf ook een beetje. Hoe zit dat? Lees er over en bekijk de filmpjes op de Natuurwijzer van Naturalis.
Website bij het boek Madiba ; het levensverhaal van Nelson Mandela. Het boek is geschreven door Angela Machiel Guépin en gebaseerd op de autobiografie van Mandela. Met tips, weetjes, foto's en filmpjes voor een boekbespreking of spreekbeurt.
Als een architect bedenkt hoe een gebouw eruit moet zien, gaat hij eerst altijd op zoek naar de vorm. Door een maquette te maken, een kleine versie van het gebouw, kan je een goede voorstelling maken van hoe het gebouw er uiteindelijk uit kan zien. Vaak worden er veel verschillende maquettes gemaakt...
In de Mauritshuis Tour vind je informatie over alle schilderijen in het museum. Met uitleg, foto's, gekke vragen, interessante filmpjes en een verrassende ontknoping.
Welk televisieprogramma, welke app, film, boek of game past bij jou? Mediasmarties vertelt je welke media goed bij jou passen. Neem maar eens een kijkje.
Gouden Griffelwinnaar Koos Meinderts geeft in het Jeugdjournaal antwoord op drie vragen. Waar moet je van griezelen? Waar word je boos van? Wat maakt je blij? Bekijk de filmpjes met de antwoorden.
Meisjes zijn stom! Of misschien toch niet? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. (Een filmpje uit de serie Wisebits, korte filmpjes over een wonderlijk feit om over na te denken.)
Merels kunnen heel mooi zingen. Maar ze kunnen ook goed voor elkaar zorgen! Vader en moeder merel zorgen samen voor de jonkies en zorgen dat ze genoeg te eten krijgen: dikke wormen en andere kleine beestjes. Eet smakelijk! Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.
Kleine plantjes, bomvol smaak, dat zijn microgroenten. In de kas ontdekt Janouk hoe microgroenten groeien. Chef-kok Eric Miete laat haar zien waarom chefs zo dol zijn op de miniplantjes. Maar wat doen microgroenten in een snackbar? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Voor arme mensen was het altijd heel moeilijk om een bedrijfje te beginnen. Ze kunnen namelijk geen geld lenen van de bank. Gelukkig is er nu het microkrediet, een kleine lening voor arme mensen. Het begin van een beter leven. Bekijk het filmpje van Schooltv.nl.
Microscoop betekent letterlijk: het kleine zien. Door een microscoop kun je dingen zien die je met het blote oog niet kunt zien. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 158. Kijk in de (school)bieb.
Bij Middeleeuwen denk je aan ridders, kastelen en heldhaftige gevechten. Het is een tijd waarover heel wat boeken en films zijn gemaakt. Meestal lees of zie je daarin niet zoveel over de gewone mensen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 136....
Annejan Mieras kreeg in 2024 de Gouden Griffel voor haar boek Het kleine heelal. Wil je alles weten over deze schrijfster en haar boeken? Neem snel een kijkje op haar website.
Mist ontstaat vaak ’s nachts als de grond erg afkoelt. Door de kou verandert het water in de lucht boven de grond in kleine druppels. Als de zon feller gaat schijnen, lossen de waterdruppels op in de warme lucht. Als de zon in de winter of herfst niet zo fel is, blijft de mist langer hangen. Bekijk...
Mist is een wolk die uit de lucht is gezakt. Als je een wolk van dichtbij bekijkt, zie je allemaal kleine waterdruppeltjes. Die druppeltjes zijn heel licht, maar als ze te zwaar worden dan zakken ze naar beneden. Echt waar, of kletspraat? Bekijk het filmpje uit Studio Snugger op Schooltv.nl.
Een mondkapje bestaat uit verschillende lagen. De filterlaag is het belangrijkst. Deze wordt niet gemaakt van geweven stof, hier kunnen de kleine virusdeeltjes gemakkelijk doorheen. De filterlaag wordt gemaakt van melt-blown stof, die bestaat uit en wirwar van vezels die de virusdeeltjes kunnen tegenhouden....
Eva krijgt een kleine cursus mondkapjes: Stap 1 is het desinfecteren van de handen. Stap 2 is de juiste kant omhoog en de binnenkant naar je gezicht. Vervolgens doe je het ijzerdraadje over je neus, klem je hem vast en doe je de elastiekjes achter de oren. Ook goed afzetten is belangrijk. Hierbij moet...
Monsters, bestaan ze wel of niet? Je kunt het pas zeggen als je er één gezien hebt. Zelf, met je eigen ogen. Maar heb je er nooit één gezien, weet je dan ook zeker dat ze niet bestaan? Niemand die het weet! In boeken en films komen monsters zeker voor. Lees er over op de website...
Bij een broodje kroket hoort mosterd. Deze scherpe saus wordt gemaakt van hele kleine zaadjes uit de mosterdplant. De zaadjes worden gemengd met kruiden, olie en azijn. Even malen tot de gewenste grofheid en klaar! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In dit pieker-pad (speciaal voor bollebozen) ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over mummies. Neem de tijd om de informatie op de verschillende websites en de filmpjes eens goed te bekijken.
In dit pieker-pad (speciaal voor bollebozen) ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over muziekinstrumenten. Neem de tijd om de informatie op de verschillende websites en de filmpjes eens goed te bekijken.
De naakte molrat is misschien wel het raarste zoogdier dat op aarde rondloopt: roze, haarloos en kleine kraaloogjes waar hij niks mee ziet. Qua uiterlijk zou je denken dat hij geen schijn van kans maakt in de brute natuur, maar molratten hebben een geheim: ze worden tot wel 35 jaar oud! Hoe kan dit?...
Als je je nagels verkeerd afknipt of als je te kleine schoenen draagt kun je een ingegroeide nagel krijgen. Hoe komt dat en wat kun je er tegen doen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een natuurfilm maken is lastig. Hoe krijg je de shots die je wilt hebben? De makers van de film 'Holland, natuur in de delta' geven tips. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Bij natuurfilms hoor je vaak niet wat je hoort. Beeld en geluid worden apart van elkaar opgenomen. Het geluid wordt soms zelfs nagemaakt. Maurice gaat op geluidenjacht met Henk, de geluidsman van de spectaculaire film 'De nieuwe wildernis'. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Natuurrampen gebeuren elke dag: stormen, overstromingen, aardbevingen of extreme droogte. Bekijk de artikelen, interviews en filmpjes over natuurrampen in het dossier van Kidsweek / Samsam.
Wil je meer weten over de Europese nerts, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over dit dier.
Wildlands deelt graag kennis en weetjes met jullie over de dieren uit hun dierentuin. Je kunt deze informatieve leesplacemat over de witte neushoorn downloaden en printen of op internet bekijken. Online vind je dan ook nog filmpjes, geluiden, foto's, mopjes, quizvragen en meer... Vergeet niet ook de...
Wil je meer weten over de witte neushoorn, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over deze neushoorn.
Op nieuwjaarsdag kun je op verschillende plekken in Nederland het nieuwe jaar inluiden met een frisse duik in zee: de nieuwjaarsduik. Bekijk het filmpjevan het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.
Het noodweer in Midden-Europa zorgt in meerdere landen voor grote overlast. Bekijk dit nieuwsbericht en filmje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 14 september 2024.
We leven in een bijzondere tijd, met allemaal veranderingen. Maar is dit wel zo bijzonder? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. (Een filmpje uit de serie Wisebits, korte filmpjes over een wonderlijk feit om over na te denken.)
Paul is fotograaf en heeft een superhandig apparaat om spectaculaire luchtfoto's mee te maken. Het is een op afstand bestuurbare helikopter met acht wieken; de octocopter. Nienke probeert samen met Paul en zijn piloot Lesley een scene uit een Klokhuisaflevering te filmen. Bekijk deze aflevering van Het...
На сайті української школи онлайн ви знайдете безкоштовні відео, тести та навчальні матеріали для дітей 5 -11 класів. На цьому сайті ви можете брати уроки з усіх видів...
Тут ви знайдете відео, в яких українські письменники читають уривки з дитячих книжок. Hier vind je filmpjes waarin Oekraïense schrijvers fragmenten uit kinderboeken voorlezen.
Bart gaat naar Zeeland. In de Oosterschelde gaat hij onderzoeken hoe oesters worden gekweekt. Hij volgt de weg van oesterzaad, oesterlarfje tot kleine oestertjes. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Zintuigen zijn organen die mensen en dieren de mogelijkheid geven om dingen waar te nemen. Zo ook je ogen en oren. Bij het bekijken van televisie of een film zijn de ogen en oren erg belangrijk. Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.
Van 26 juli t/m 11 augustus 2024 vindt in Parijs het grootste sportevenement in de wereld plaats: de Olympische Spelen. Op deze pagina vind je links naar websites en filmpjes over dit belangrijke sportevenement.
In dit pieker-pad (speciaal voor bollebozen) ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de Olympische Spelen. Neem de tijd om de informatie op de verschillende websites en de filmpjes eens goed te bekijken.
De Olympische Winterspelen vinden plaats van 4 tot en met 20 februari 2022 in Beijing (China). Duizenden sporters uit de hele wereld, sneeuw, ijs, records, medailles... Kijk hier voor alle informatie, links en filmpjes.
In een bos vormt een dikke laag bladeren de strooisellaag. In die laag lijkt het wel een wildpark met allemaal kleine beestjes, die maken dat ze wegkomen als je een blad optilt. Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl.
Meestal zie je ze alleen in spannende films; onderzeeboten. Maar wist je dat Nederland er ook vier heeft? Sosha neemt een kijkje op een onderzeeër. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
De verschillen tussen arm en rijk worden steeds groter. Ook in Nederland. Bekijk de artikelen, interviews en filmpjes over armoede in het dossier van Kidsweek / Samsam.
Maria Fiselier is klassiek zangeres. Ze legt aan Nienke uit hoe ze haar stem traint om uiteindelijk haar droom in vervulling te laten gaan; operazangeres worden. Op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag legt ze uit hoe met behulp van twee kleine stembandjes zulk prachtig geluid gemaakt kan worden....
De orang-oetan wordt met uitsterven bedreigd. Het leefgebied van de aap wordt steeds kleiner. Nienke reist af naar Borneo om dat leefgebied te bezoeken. Ze ziet dat grote stukken regenwoud zijn gekapt voor de productie van palmolie. Bekijk deze speciale aflevering van Het Klokhuis in het kader van de...
Geluid wordt opgevangen door het trommelvlies. De geluidstrillingen worden doorgegeven aan kleine botjes in het oor. Daarna komt de trilling in het slakkenhuis terecht. Daar zit vloeistof in die haartjes doet bewegen. Die haartjes sturen signalen naar je hersenen. Die signalen zijn geluidsprikkels. Zo...
Waarschijnlijk heb je wel eens een symfonieorkest gehoord, misschien zelfs zonder dat je het doorhad. Een symfonieorkest: wat is dat precies? Welke instrumenten spelen er mee en hoe zijn ze gemaakt? Ontdek hier alles over het orkest in tien verrassende filmpjes over het orkest en haar instrumenten.
Een otter vangt een karper. Eerst speelt hij wat met de gewonde prooi, maar om de prooi op te eten brengt hij die aan land. Knipkiezen achter in de bek knippen een vis in kleine stukjes. Die worden daarna zonder te kauwen doorgeslikt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Lijkt jouw opa of oma ook steeds kleiner te worden? Misschien komt dat wel omdat ze krimpen… Is dat kletspraat of niet? Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.
Kleine zeediertjes hadden het niet makkelijk tijdens het Krijt, 145-66 miljoen jaar geleden. Hoe pasten ze zich aan om te overleven? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.
Je hebt vast in de zomer wel eens een pluizige paardebloem weggeblazen. Je blaast dan allemaal kleine bloempjes weg. Aan die pluisjes zitten de vruchtjes, waar weer nieuwe paardebloemen uit kunnen groeien. Hoe? Dat kun je in de clip van Schooltv.nl goed zien.
Wil je meer weten over de rode panda, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over deze panda.
Prentenboek van Eric Carle. Over de maan en de wens van een meisje. Marijke wil graag met de maan spelen. De maan is heel hoog en zelf is ze te klein om erbij te kunnen. Met een heel lange ladder lukt het papa. Maar dan blijkt de maan te groot. Gelukkig wordt de maan elke nacht kleiner. Kijk maar naar...
Beroemde filmsterren hebben bijna altijd paparazzi achter zich aan zitten. Maar wat zijn paparazzi? Bekijk het filmpje van Studio Snugger op schooltv.nl.
Papegaaien zijn gek op noten. Ze gebruiken hun snavel als notenkraker. Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes over papegaaien op de site van National Geographic Junior.
Op de site van de NOS vind je allerlei actuele informatie over de Paralympische Spelen. Bekijk de reportages, de filmpjes en de interviews. Je kunt hier de Spelen ook online volgen.
De Paralympische Winterspelen vinden plaats van 4 tot en met 13 maart 2022 in Beijing (China). Sporters uit de hele wereld, sneeuw, ijs, records, medailles... Kijk hier voor alle informatie, links en filmpjes.
Het ziet er maar raar uit, de keelzak van een pelikaan. Toch is die zak erg handig. Een pelikaan kan er vis mee opscheppen en regenwater mee opvangen. Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes over pelikanen op de site van National Geographic Junior.
Percussie is de verzamelnaam van alle slagwerkinstrumenten in een band, of orkest. In de clip van Schooltv beeldbank zie en hoor je enkele voorbeelden van kleine percussie-instrumenten zónder vel: claves, cowbell, snaartrom, basedrum, toms, chimes en de beatring. Met werkblad.
Van piepschuim kun je van alles maken. Het is licht, stevig en isoleert. En dat terwijl het eigenlijk gewoon kleine balletjes lucht zijn! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Beleef hier vrolijke avonturen met Pim en Pom. De twee vrolijke katten uit de verhalen van Mies Bouhuijs. Pim en Pom zijn getekend door Fiep Westendorp. Met liedjes, verhalen, filmpjes, kleurplaten en knutselwerkjes.
Zain, de zoon van een beruchte piraat, groeit op in een kleine harem in Salee, een zeeroversnest aan de Marokkaanse kust. Spaanse soldaten nemen Zain gevangen en sturen hem als 'waterjongen' naar een galei Lees hier alles over het boek 'Piratenzoon', geschreven door Rob Ruggenberg. Net als Robs eerdere...
Pistoolgarnalen zijn kleine, bijzondere dieren. Waar danken ze eigenlijk hun naam aan? Ze kunnen toch niet schieten? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.
Het produceren van plantaardig voedsel is efficiënt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. (Een filmpje uit de serie Wisebits, korte filmpjes over een wonderlijk feit om over na te denken.)
Alle flesjes en andere stukken plastic die in de zee belanden, vallen na verloop van tijd uit elkaar. Die kleine stukjes plastic worden opgegeten door allerlei zeedieren. Supergevaarlijk, dus het is belangrijk om de zee en het strand schoon te houden! Wetenschappers hebben een apparaat ontwikkeld waarmee...
In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over nepnieuws. Bart en Annabelle zochten uit hoe je kunt herkennen of filmpjes echt of nep zijn. En waarom maken mensen eigenlijk nepnieuws? Je hoort het allemaal...
Een popconcert is een hele belevenis. De muziek klinkt goed, er is een prachtige lichtshow en je ziet je favoriete popster in het echt. Het publiek juicht en zingt mee met de liedjes. Er zijn popconcerten in kleine zaaltjes, maar ook in enorme voetbalstadions. Lees er over op de website van Docukit....
Popcorn is een populaire snack voor in de bioscoop. Maar popcorn en maïs bestaat al veel langer dan films kijken in de bioscoop. Waar komt het vandaan en hoe komt het dat maïs kan poppen tot popcorn? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Een fles heeft bovenaan een opening. Hierdoor kun je de fles met water vullen en eruit drinken. Kan het water er ook nog door als de opening in de fles kleiner is? Ontdek het met dit proefje!
Janouk is in het grootste pruikenatelier van Europa, met maar liefst 16.000 verschillende pruiken. De pruiken die hier verkocht en verhuurd worden zijn bedoeld voor televisieseries, films en theater. Toneelkapper Thomas vertelt wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van de juiste pruik. Bekijk...
Op het Arabische schiereiland ligt het kleine, rijke land Qatar. Door de vondst van grote voorraden aardolie en vloeibaar aardgas is het land uitgegroeid tot één van de rijkste landen ter wereld. En die rijkdom is vaak in het nieuws. In het bijzonder voor en tijdens het wereldkampioenschap...
Heb jij al zo'n flitsend mobieltje? Zo één van de tv-reclame? Of ben je al naar die spannende film geweest? Die ene waar gisteren reclame voor werd gemaakt op de radio? Door reclame weet je wat er allemaal aan geweldige dingen te koop is. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...
Reclame zie je overal. Grote borden op straat of langs het sportveld. Folders in de brievenbus, filmpjes op tv en op internet. Maar ook in je keukenkastje of in de badkamer. Waarom is er zoveel reclame? Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...
Zoek de antwoorden op de 18 vragen van dit speurpad rond het thema van de Kinderboekenweek 2012 'Hallo wereld'. De antwoorden vind je door op de vlaggen te klikken en de Schooltv.nl filmpjes te bekijken. Succes!
Vroeger dachten mensen dat er een monster in de zee leefde dat schepen verwoestte. Waarschijnlijk gingen die verhalen over de reuzenkraak, de grootste octopus ter wereld. Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes over reuzenkraken op de site van National Geographic Junior.
De riddertijd duurde van 500 tot 1500. Die periode heet de Middeleeuwen. In de Middeleeuwen was Europa verdeeld in een heleboel kleine koninkrijkjes. De koningen hadden vaak ruzie met elkaar. Zij hadden ridders in dienst die ze voor zich konden laten vechten. Lees er over op de website van Docukit. Meer...
Deze werkstukwijzer helpt je bij het maken van een presentatie of werkstuk over roken. Je vindt hier ideeën voor vragen, informatie, filmpjes, handige tips voor de uitvoering en voorbeelden.
Wil je een spreekbeurt houden of een werkstuk maken over de Romeinse limes of de Romeinse tijd? Wil je weten waar je overblijfselen van een echt Romeins fort of badhuis kunt zien? Of heb je zin om een leuk boek te lezen? Snuffel rond op deze site en zoek naar filmpjes, websites, games, foto's of leuke...
Volg in de podcast 'Ron wil een tattoo' de avonturen van Ron, de reus, zeemeermin Trudy, Pedro de Wonderpiraat en andere helden. Voor kleine en grote kinderen elke week een nieuw avontuur!
In het dorp Ommeren hopen schatzoekers een kist vol juwelen en sieraden te vinden. De kist zou er in de Tweede Wereldoorlog door Duitse soldaten zijn begraven. In Nederland zijn er regels als je schatten wil zoeken. Zo heb je toestemming nodig van de gemeente als je een metaaldetector gaat gebruiken...
In een scherm zitten allemaal kleine lampjes. Ieder lampje laat een kleur door. Alle lampjes bij elkaar laten dan een plaatje zien. De lampjes wisselen heel snel van kleur, waardoor je allemaal plaatjes achter elkaar krijgt. Dan krijg je uiteindelijk een filmpje. Bekijk het filmpje van Willem Wever op...
Ga jij je spreekbeurt houden of een werkstuk maken over Scouting? Dan vind je hier alle informatie die je nodig hebt. Je vindt er een puwerpointpresentatie, filmpjes en een pdf-bestand metl veel informatie over Scouting in Nederland en in andere landen.
Op sociale media gaan filmpjes rond van schattige servals. Als ze jong zijn kunnen ze nog lief zijn, maar zodra ze volwassen zijn kunnen ze je aanvallen. Raïsha gaat langs bij Stichting AAP om er achter te komen waarom je dit dier beter niet thuis kan houden. Bekijk het filmpje van Natuur de Luxe...
Alles over Sesamstraat. Met liedjes, kleurplaten, foto's van de bewoners en veel meer. Maak op de site je eigen kamer met je eigen naambordje. Speel daar spelletjes, luister naar de leukste liedjes, bekijk de filmpjes of maak een mooie tekening.
Tycho maakt showkleding. Kleding die opvalt in kleine zaaltjes, maar ook bij de enorme podia van megaconcerten. Ook op grote afstand moeten de kledingstukken zichtbaar zijn en 'stralen'. Dolores gaat op bezoek in zijn atelier. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Schaap Sieb neemt je mee in de wereld van Ruimte voor de Rivier! Sieb is nieuwsgierig. Om overstromingen in Nederland te voorkomen hebben de rivieren meer ruimte nodig. Maar hoe doe je dat dan? Kijk hier naar de 9 verschillende filmpjes!
Triangel, tamboerijn, bekkens, kleine trom, grote trom, klokkenspel, xylofoon, marimba, pauken: Laura Trompetter is klassiek slagwerker en zij bespeelt al deze instrumenten! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Pascal test 5 slaaptips: geen cola, suiker, spannende films of sport voor het slapengaan. Slaap in een donkere, stille kamer. De allerbelangrijkste tip: de twee uur voordat je naar bed gaat geen telefoon, tablet of computer. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
De Slavernij Junior is een zesdelige geschiedenisserie voor kinderen, gepresenteerd door Lisa Wade. Zij vertelt het verhaal van de slavernij en laat je filmpjes zien. Niet alleen slavernij van vroeger, maar ook slavernij zoals die nu nog voorkomt in bijvoorbeeld Bangladesh en Benin. Kijk hier voor meer...
Rivieren en kanalen zijn in Nederland op een slimme manier met elkaar verbonden. Maar daarbij moeten de verschillende waterstanden wel overbrugd worden. Dat gebeurt met sluizen. Maurice legt uit hoe kleine en grote sluizen werken. Wat is een kolk en waarom moet die geschut worden? Bekijk deze aflevering...
Bellen, internetten en foto's maken, we kunnen van alles met onze smartphone. Maar hoe weet je telefoon dat je gebeld wordt? En hoe kan het dat je filmpjes kunt kijken op je scherm? Pascal duikt in de wereld van de chips en de touchscreens en zoekt het voor je uit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In dit kleine museum in Budel (Noord-Brabant) ontdek je alles over smokkelen. Je vindt er spullen en foto’s van smokkelaars en douane van vroeger en er is een link met het huidige smokkelen.Op de site vind je alle informatie over het museum.
Steeds meer kinderen gebruiken Snapchat. Het hoort bij social media, net als Instagram, Facebook en Twitter. Je kunt er foto’s en filmpjes delen met je vrienden, maar ook je favoriete popsterren en acteurs volgen. Wat is er nou zo leuk aan Snapchat en zijn er ook dingen die minder leuk zijn? Bekijk...
Er ligt een flink pak sneeuw in ons land en het gaat ook nog hard vriezen. Dat is bijzonder. Op deze pagina van het Jeugdjournaal vind je berichten en filmpjes over deze sneeuwsdag. Dit is een bericht van 7 februari 2021.
Snoeptomaatjes zijn veel kleiner dan gewone tomaten, maar ze worden op dezelfde manier gekweekt: in kassen met de juiste temperatuur en met hommels voor de bestuiving van de planten. Op die manier worden in deze kwekerij elke dag 2 miljoen tomaatjes geplukt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Op Instagram en andere social media zie je continu foto’s en filmpjes voorbijkomen van mensen die er perfect uitzien en die alleen maar leuke dingen doen. In dit experiment bootsen we dat na, maar dan in het echt. Wat doet dat met het zelfbeeld van onze proefpersonen? Bekijk het filmpje van Brainstorm...
Spekkie heet eigenlijk Marloes. Maar ze is dol op spekkies, vandaar. Sproet is haar vriend. Hij draagt een kleine, ronde bril en zijn neus zit vol sproetjes. Ze zijn dikke vrienden, dol op avontuur en erg goed in het oplossen van allerlei zaken. Vivian den Hollander schrijft spannende boeken over deze...
De werking van hersenen met betrekking tot taal. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. (Een filmpje uit de serie Wisebits, korte filmpjes over een wonderlijk feit om over na te denken.)
Hoe wordt vers geoogste spinazie binnen vier uur diepvriesspinazie? Bart gaat spinazie oogsten, zaaien en invriezen. In de spinaziefabriek ziet hij hoe ze van de gewassen en bevroren spinazie kleine vierkante blokjes diepvriesspinazie maken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Op deze plaat over Spinoza is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes. (Foto: Roel Wijnants Fotografie)
In films zijn spionnen meestal knappe mannen en vrouwen die op spannende missies gaan. Maar in het echt hebben spionnen geen speciale gadgets en werken ze vooral op de computer. Met speciale bordspellen worden ze getraind om tactisch te denken en samen te werken. Bekijk het filmpje van Studio Snugger...
Met 'spruitjeslucht' wordt vaak iets negatiefs bedoeld, terwijl die kleine groene kooltjes toch best lekker zijn. Wat gebeurt er allemaal voordat spruitjes op je bord liggen? Dolores laat met speciale versnelde opnames zien hoe een spruitjesplant groeit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Eva wil graag weten waar het geluid van kerkklokken vandaan komt. Ze gaat langs bij een echte stadsbeiaardier. Hij speelt allerlei soorten muziek, van klassiek tot film. En de hele stad luistert mee. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Het gaat niet zo goed met de steenuil in Nederland. Om dit kleine uiltje te helpen, gaat Remy op pad met natuurbeschermer Jochem. Hoe maak je boerenerven zo uilvriendelijk mogelijk? Bekijk het filmpje van Zapp your planet op schooltv.nl.
Elke steen, groot of klein, was ooit een stukje rots van een berg. Door de wind en de regen breken stukken steen van de berg af. Als die stukken in de rivier vallen, neemt het water ze mee. Ze schuren over de bodem en botsen tegen elkaar. Daardoor worden de stukjes steeds kleiner en ronder, tot het kiezelstenen...
Er zijn ontzettend veel sterren in het heelal. Vanaf de aarde lijken ze allemaal hetzelfde, maar dat is niet zo. Je hebt hele grote en kleinere sterren. Onze zon is ook een ster! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Wat is er allemaal te beleven met stoepplantjes? Deze kleine plantjes groeien tussen de stenen van de stoep, de meeste mensen vinden het onkruid en maar slordig staan. Maar deze stoepplantjes zijn best belangrijk. Op de site van Hortus Botaniscus in Leiden vind je informatie, proefjes en kleurplaten.
Stokstaartjes zijn eigenlijk kleine roofdieren. Maar in het wild zijn ze ook een geliefd hapje voor andere roofdieren. Daarom staat er in elke stokstaartjesfamilie altijd een stokstaartje op de uitkijk. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Code oranje, code rood! Dudley, Eunice en Franklin.. Afgelopen dagen raasden er verschillende stormen over ons land. Wil je meer weten over wind en storm? Hier vind je een verzameling sites en filmpjes met uitleg en weetjes.
Fladderen lukt ze niet, maar struisvogels kunnen razendsnel lopen: wel zeventig kilometer per uur! Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes over struisvogels op de site van National Geographic Junior.
Als een acteur iets gevaarlijks moet spelen, zoals een crash met een auto, dan mag dat niet misgaan. Die scène wordt dan soms gespeeld door een stuntman. Zo iemand weet precies hoe hij dat veilig kan doen, zodat er toch een spectaculaire stunt in de film of serie zit. Bekijk het filmpje van Het...
De suikerbiet is een wortelgewas dat speciaal wordt geteeld om suiker van te maken. Het is een plant die ook wel beetwortel wordt genoemd. Maar hoe krijg je van een stuk biet zulke mooie kleine korreltjes of vloeibare suiker? Eva kijkt mee bij de grootste suikerfabriek in Nederland. Bekijk deze aflevering...
Super Tijl zingt vrolijke liedjes over helden. Bekijk de filmpjes en zing lekker met hem mee. De Heldenrap, Boek van je leven, of Weet je wat een held is. Met akkoorden, teksten en bladmuziek.
Keihard trainen om het lichaam van een superheld te krijgen. Acteurs doen het, filmsterren, artiesten, sporters, en wist je dat ook sommige kinderen er zo uit willen zien? Het ziet er sterk en fit uit, maar is dat ook zo? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal werd uitgezocht hoe...
Symbolica, paleis der fantasie, is de nieuwste attractei in de Efteling. Vanaf 1 juli 2017 kun je dit wonderlijke paleis bezoeken.Lees hier meer informatie. En bekijk de filmpjes van de making-of.
Ooit leefde er een gestreept buideldier in Australië. Het leek op een kleine tijger, maar had een kop als Lees er meer over op de Natuurwijzer van Naturalis.
Wil je een spreekbeurt of presentatie houden over teken en de ziekte van Lyme? Op deze pagina vind je allerlei informatie, plaatjes en filmpjes die je hiervoor goed kunt gebruiken.
Een tekenfilm maken kost veel tijd en geld. Dat was al zo in 1937, toen de eerste tekenfilm uitkwam. De beroemde Amerikaan Walt Disney had een eigen studio, waarin tekeningen en opnames voor de films werden gemaakt. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...
In dit pieker-pad (speciaal voor bollebozen) ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over telecommunicatie. Neem de tijd om de informatie op de verschillende websites en de filmpjes eens goed te bekijken.
Voor sommige sporten heb je een bal nodig. Voor tennis een kleine bal en voor basketbal een grote bal. Wat gebeurt er als de ene bal op de andere valt? Ontdek het met dit proefje!
Hoor je de wind langs de daken huilen? Hoor je de regen striemen op de ruiten? Het is herfst! Tijl Damen zingt vrolijke liedjes over de herfst. Bekijk de filmpjes en zing lekker met hem mee. Met akkoorden, teksten en bladmuziek.
TikTok verzamelt allerlei gegevens over je. Door nieuwe regels kunnen daar nog meer mensen bij. Politici maken zich zorgen en sommigen willen zelfs een verbod op de app. Kun je binnenkort dan geen filmpjes meer maken of kijken? Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht...
Je hebt veel verschillende soorten tomaten. Rode, gele en groene bijvoorbeeld. Maar ook hele grote en hele kleine. Maar wat is dat nou eigenlijk, een tomaat? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
De torenvalk is een echte roofvogel. Hij jaagt op muizen en andere kleine dieren. En als de torenvlak jonkies krijgt, blijft moeder op het nest terwijl vader op jacht gaat naar eten. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
Tour de France 2024! De 111de Tour de France begint op 29 juni in Florence. De slotetappe eindigt op 21 juli op din Nice. Op de site van NOS Sport vind je informatie en filmpjes met nieuws, etappeverslagen, klassementen en de deelnemers.
De Tour de France voor vrouwen 2024 wordt gereden van 12 tot en met 18 augustus. Op de site van NOS Sport vind je informatie en filmpjes met nieuws, etappeverslagen, klassementen en de deelnemers.
Met een flesje bellenblaas kun je zeepbellen blazen. Meestal zijn dit een heleboel kleine zeepbellen. Hoe kun je een heel grote zeepbel blazen? Ontdek het met dit proefje!
Lahmacun (Turkse pizza) en döner kebab zijn hele bekende gerechten uit de Turkse keuken, maar er is nog veel meer! Tirsa gaat naar een Turks restaurant en proeft de lekkerste gerechten. Ook gaat ze meze maken met foodie Elvan. Meze zijn kleine hapjes die je als voorgerecht kunt eten, maar ook los...
Officiële website van de Tweede Kamer. Je vindt er veel informatie en filmpjes. Een groot deel van de debatten zijn hier live te volgen. En ken jij alle Kamerleden? Ze staan alle 150 op een rijtje op deze site.
Op deze interactieve schoolplaat ontdek je wat er allemaal gebeurt in de Tweede Kamer. Aan de hand van foto's en filmpjes leer je hoe de Nederlandse democratie werkt.
Op 22 november 2023 zijn er verkiezingen in ons land. Er werd een nieuwe Tweede Kamer gekozen. Wil je er meer over weten? Hier vind je websites en filmpjes over politiek en de Tweede Kamerverkiezingen.
Veel films gaan over ruimtewezens en vliegende schotels. Denk maar aan Star Wars en E.T. Droom jij ook wel eens van enge ruimtewezens of marsmannetjes? Dan ben je niet de enige. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 123. Kijk in de (school)bieb.
Uitgeverij De Fontein geeft kinderboeken uit voor alle leeftijden. Op deze site vind je boekennieuwtjes, informatie over boeken, schrijvers en handige tips voor een boekbespreking. En... leuke filmpjes waardoor je superveel zin in lezen krijgt.
De ukulele lijkt op een gitaar, maar hij is een stuk kleiner. Ook heeft hij maar vier snaren, in plaats van zes. Het is helemaal niet moeilijk om ukulele te leren spelen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De James Webb-telescoop weet meer van de ruimte te filmen dan alle andere telescopen. Het nieuwste resultaat: superscherpe beelden van de planeet Uranus. Hoeveel manen tel jij? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 7 april 2023.
Soms zie je in een film een spannend karate-gevecht of kung fu-gevecht. Dat soort gevechten zijn stoer. En mooi om naar te kijken. Maar het is ook leuk om zelf te doen. In Nederland zijn er meer dan 40 duizend kinderen die een of andere vechtsport beoefenen. Lees er over op de website van Docukit. Meer...
Een vergeet-mij-nietje is een plant die je kunt tegenkomen in de tuin of in het wild. De plant heeft kleine bloemen. Welke kleur hebben die bloemen eigenlijk? Ontdek het met dit proefje!
Zo moet je je gedragen in de buurt van vrachtwagens en voertuigen van hulpdiensten. Bekijk deze verkeersplaten met een verhalen, liedjes, filmpjes en spelletjes.
Bekijk de speciale pagina van Het Klokhuis over de Tweede Kamerverkiezingen. Met uitleg en filmpjes over democratie, de Tweede Kamer en politieke partijen..
Max Verstappen heeft veel succes als coureur. Als kleine jongen was hij al de hele tijd bezig met auto’s, racen en karten. Hij heeft zijn talent voor racen niet van een vreemde, want zijn vader Jos Verstappen is ook Formule 1-coureur. Max heeft maar één doel: de beste van de wereld...
Veel kinderen verzamelen iets. Zoals: schelpen, schedeltjes van vogels, sneeuwbollen, postzegels of lucifersdoosje. Je kunt je verzameling bewaren in een vitrine, dat is een glazen kast. Er zijn kleine verzamelingen, maar ook hele grote. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je...