Samen met zijn opa houdt Joost (10 jaar, Arnhem) nauwgezet de razendsnelle opmars van de geallieerden bij. Wanneer duizenden parachutisten bij Arnhem landen zal Nederland toch ook snel bevrijd worden, hopen ze. Maar dat loopt helaas anders want de belangrijke slag om Arnhem wordt verloren. Bekijk deze...
Maurice gaat op bezoek bij een slagwerkfabriek. Hij krijgt te zien hoe verschillende maten trommels ambachtelijk in elkaar worden gezet. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In 1944 was Jan Eykelhoff 24 jaar. Hij hoorde bij een Nederlandse verzetsgroep en maakte de slag om Arnhem mee. Luister naar zijn verhaal in de clip van Schooltv.nl.
Slagaders en aders, wat is het verschil? Slagaders voeren bloed van het hart af en aders voeren bloed naar het hart toe. In de clip van Schooltv.nl zie je hoe dat precies gaat. Met quiz en werkblad bloedsomloop.
Hier vind je het recept voor een goede spreekbeurt of werkstuk over de slagerij! Natuurlijk is deze informatie ook leuk voor je als je gewoon meer wilt weten over de slagerij.
In 2015 vochten 180.000 soldaten tijdens de Slag bij Waterloo. De veldslag wordt daarom in 2015 groot herdacht. Maar wat is de Slag bij Waterloo precies? Vocht Nederland mee? En hoe wordt dat herdacht? Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal waarin deze drie vragen worden beantwoord.
1600 Slag bij Nieuwpoort, wie kent dit jaartal niet, maar wat is er echt gebeurd en waarom en wat waren de gevolgen van die Slag bij Nieuwpoort. Lees hier het verhaal.
De Slag om de Schelde was een belangrijke militaire gebeurtenis aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. In dit filmpje zoeken kinderen uit hoe het precies zit met de Slag om de Schelde.
Op sommige taarten zit slagroom. Deze slagroom is dan stijf. In de winkel kun je vloeibare slagroom kopen. Wat gebeurt er als je deze slagroom hard schudt? Ontdek het met dit proefje!
Napoleon voert veel oorlogen. Hij wil heel Europa veroveren. Echter in 1815 wordt hij in de 'Slag bij Waterloo' verslagen. Als je meer wilt weten bekijk je de clip van Schooltv.nl.
Triangel, tamboerijn, bekkens, kleine trom, grote trom, klokkenspel, xylofoon, marimba, pauken: Laura Trompetter is klassiek slagwerker en zij bespeelt al deze instrumenten! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Om te trommelen heb je slagknotsen nodig. Met een pollepel, wat wol en een oude binnenband kun je heel makkelijk je eigen slagknotsen maken! Bekijk het filmpje van Hoppatee! op Schooltv.nl.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
In een popgroep is een drummer het belangrijkst. Hij geeft het tempo, het ritme en de maat aan. Het tempo is hoe snel of langzaam een lied gaat. Het ritme is de afwisseling van lange en korte tonen. En de maat noem je de stukjes in de muziek die twee, drie of vier tellen duren. Lees er over op de website...
Hier vind je informatie voor het maken van een werkstuk of het houden van een spreekbeurt over zwerfafval. En vergeet de Zwerfafval Battle niet te spelen.
Afval is een goed onderwerp voor een spreekbeurt of werkstuk. Zoek je meer informatie over zwerfafval en afval scheiden kijk dan hier. Of bekijk de tips voor een nog leukere spreekbeurt of werkstuk.
De Eerste Wereldoorlog, die duurde van 1914 - 1918, is vooral bekend geworden als een 'loopgravenoorlog'. In de zomer van 1916 willen de geallieerden een doorbraak forceren bij de rivier de Somme. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is een historisch museum. Het gaat over de geschiedenis van gewone mensen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 9. Kijk in de (school)bieb.
Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is een historisch museum. Het gaat over de geschiedenis van gewone mensen. Kijk op de website van het museum om te zien wat daar allemaal te beleven valt.
De bevrijding van Nederland wordt tot staan gebracht als Operatie Market Garden mislukt. De Duitsers zijn te sterk voor de geallieerde parachutisten en troepen. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.
Op 6 juni 1944 landden de Amerikaanse, Engelse en Canadese troepen aan de Franse kust. De Engelse generaal Montgomery maakte een plan om ook Nederland snel te bevrijden om daarna Duitsland binnen te vallen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Slagaders vertakken zich tot haarvaatjes. Dat zijn hele kleine bloedvaatjes, die zelfs tot in het puntje van je kleine teen komen. Je hele lichaam heeft namelijk bloed nodig. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met quiz en werkblad bloedsomloop.
Waar begint de bloedsomloop? Bij de bloedsomloop in het lichaam van de mens, zijn het hart, de slagaders en de aders van belang. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met quiz en werkblad bloedsomloop.
Percussie is de verzamelnaam van alle slagwerkinstrumenten in een band, of orkest. In de clip van Schooltv beeldbank zie en hoor je enkele voorbeelden van kleine percussie-instrumenten zónder vel: claves, cowbell, snaartrom, basedrum, toms, chimes en de beatring. Met werkblad.
Een uitleg van de bouw en de functie van hart en bloedvaten. De bloedsomloop is nodig om allerlei stoffen op de juiste plaatsen in je lichaam te brengen en er ook weer vandaan te halen. Een goed transportsysteem is dus onmisbaar. Je hart en de bloedvaten vormen dit transportsysteem. Dit filmpje laat...
Bongo's en conga's worden bespeeld door met de handen op het strak gespannen vel te slaan. Bij deze percussieinstrumenten wordt het geluid dus voortgebracht door de trilling van een gespannen vel boven een klankkast (trom). Oorspronkelijk komen ze uit Afrika, maar je hoort ze vaak in Latijns-Amerikaanse...
Nederland is bijna acht maanden verdeeld geweest in een bevrijd en een bezet gebied. Pas op 5 mei 1945 kon de bevrijding van heel Nederland gevierd worden. Sosha gaat naar De Biesbosch, waar in de oorlog volop gesmokkeld werd tussen bevrijd en bezet gebied. Verder praat ze met Katrien over wat zij heeft...
De slagtanden van olifanten zijn veel geld waard. Die zijn namelijk van ivoor. Veel olifanten worden gedood voor hun slagtanden. Gelukkig wordt de handel in ivoor in steeds meer landen verboden want de olifant wordt met uitsterven bedreigd. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Napoleon behoort tot de meest bekende personen uit de geschiedenis. Hij wist zich van eenvoudige komaf op te werken tot keizer van Frankrijk en heerser over bijna geheel Europa. Maar bij Waterloo werd hij verslagen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. (Een aflevering uit het programma Vroeger & Zo)
Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Arthur Wellesley, de Britse generaal die Napoleon versloeg bij Waterloo.
Op deze website leert Bennie Briljant jou muziek maken op slagwerkinstrumenten. Wil je weten hoe het moet? Kijk dan naar de filmpjes en Bennie vertelt je alles. Bennie speelt op de handtrommel, de tamboerijn, de sambaballen en de rasp.
De marimba is een slaginstrument dat bestaat uit gestemde houten klankstaven ('toetsen') die tot klinken worden gebracht door er met een stok op te slaan. Kijk en luister naar het filmpje op Schooltv.nl. Met werkblad.
De marimba is een slaginstrument dat een beetje lijkt op de xylofoon. Je bespeelt hem met twee speciale hamers. Uit de buizen onder de klankstaven van de marimba komt een mooi, warm geluid. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
De marimba is een muziekinstrument met een zacht, bijna tropisch geluid. Het bestaat uit een heleboel houten toetsen en metalen resonators die het geluid versterken. Het resultaat: een prachtig slagwerkinstrument. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De pauk is een gestemd slaginstrument. In het symfonie-orkest zijn er altijd twee, soms meer te vinden. Het is een metalen ketel, waarover een kalfs- of kunststof vel gespannen is. Kijk en luister naar het filmpje op Schooltv.nl.
Pauken horen bij het slagwerk. Het zijn enorme ketels waarover een vel is gespannen. Door het vel strakker of losser te spannen, kun je de tonen hoger of lager maken. Toch heeft de paukenist vier pauken tot zijn beschikking. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de winter draaien de rookworstmakers draaien op volle toeren. Waar komt die Hollandse rookworsttraditie toch vandaan? Nienke gaat op bezoek bij ambachtelijke slager John die het hele recept laat zien. In de fabriek doet ze het dunnetjes over, maar dan met twee miljoen worsten per week! Bekijk deze...
Schuim bestaat voor een groot deel uit lucht. Als je eiwitten of slagroom klopt, houden die de lucht vast waardoor het gaat schuimen. En daar kun je lekkere dingen mee maken. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Een zeer uitgebreide site over het symfonieorkest. Bevat info over de verschillende groepen instrumenten binnen het orkest: slagwerk, koperblazers, houtblazers, strijkinstrumenten en piano, klavecimbel en harp.
Het grootste orkest is het symfonieorkest. Daarin vind je de meeste instrumentgroepen: de strijkinstrumenten, de blaasinstrumenten, de slaginstrumenten en de toetsinstrumenten. Er is meestal een vaste opstelling. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De cimbaal (in Nederland ook wel hakkebord of cymbalom genoemd) wordt bespeeld door met twee stokken op de liggende snaren te slaan. Je ziet het in het filmpje van Schooltv.nl. Met werkblad.
Blokfluit, piano of saxofoon, welk instrument kies jij? Klik op één van de muziekinstrumenten en bekijk de filmpjes. Die helpen je vast om een keuze te maken.
Elk instrument heeft een klankbron, iets dat zorgt dat de lucht gaat trillen. Daardoor gaat ons trommelvlies trillen en horen we dat als geluid. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de ritmesectie van het Metropole-orkest zitten allemaal instrumenten die ritmisch zijn. Het drumstel natuurlijk, maar ook een elektrische gitaar en een piano. Ze kunnen klassiek spelen, maar ook jazz! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De steeldrum was oorspronkelijk een leeg olievat en werd gebruikt als goedkoop percussie-instrument. Later ontwikkelden deze 'steelpans' zich tot speciaal bewerkte vaten. Door een systeem van uitgeklopte holtes kan er een hele reeks verschillende tonen en klanken uit gehaald worden. Meer uitleg zie je...
Zodra je de steeldrum hoort, ben je op een tropisch eiland. Je kan er ook zelf eentje maken van koekenpannen of koekblikken! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Mensen houden van trommelen! Eerst waren er alleen losse trommels, maar door ze bij elkaar te zetten is het drumstel ontstaan. Weet jij hoe groot het grootste drumstel ter wereld is? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Lees hier alles over de leukste pretparken in binnen- en buitenland. Makkelijk voor een spreekbeurt of werkstuk, of als voorbereiding op een dagje uit, je schoolreisje of de vakantie.
Met deze interactieve digibord-app kunnen kinderen zelf aan de slag. Maak een eigen melodie, een eigen schilderij en een eigen muzikale animatie en ter afsluiting tadaa!... een eigen tentoonstelling. In deze app gaan kinderen met musici van het Koninklijk Concertgebouworkest aan de slag met de muziek...
De BiebBoys zijn gevraagd om als #hierniet-helden online grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. In hun crisiscentrum komen alle meldingen binnen. Kees en Joran verzinnen een oplossing: #hierniet-heldenbot. Kan deze robot de BiebBoys helpen om #hierniet te zeggen tegen vervelend online gedrag? Ontdek...
De BiebBoys Kees en Joran willen duidelijk maken wat ze voelen maar weten niet precies hoe. Plotseling ontstaat het idee om een serenade als een echte Boyband te brengen… In het filmpje kun je zien dat het een supergoed idee is. Voor leerkrachten: In deze les staat poëzie centraal. De leerlingen...
Een groepje kinderen bekijken een plat pakket in een doos. Ze raden wat erin zou kunnen zitten; misschien wel een hut! In het pakket zitten houten planken en een bouwtekening. Aha, het is een kastje! Met schroeven en een schroevendraaier gaan ze aan de slag. Knap gedaan zeg! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Leer meer over programmeren. Kijk op deze site voor activiteiten, cursussen en clubs waar je terecht kunt. Wil je meteen aan de slag? Dat kan. Er staan op deze site ook een boel leuke dingen om thuis te doen voor je klaar.
In de podcast de Bonte Hond bespreken kinderen met theatermakers allerlei thema’s als vrijheid, jezelf zijn, eenzaamheid, kunst, Keti Koti, door hun eigen ervaringen te delen en advies te geven. De podcast bevat de coolste fantasieverhalen, bedacht door kinderen en nagespeeld door acteurs. Je krijgt...
Er zijn nog twee soorten olifanten: de Afrikaanse olifant en de Aziatische olifant. Olifanten zijn in gevaar omdat stropers hen doden om hun slagtanden. Op de site WNF-Rangers vind je allerlei weetjes over de olifanten.
Op denkboek.nl kun je van alles ontdekken en leren over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren. In de tijdlijn ontdek je wat er gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de vrijheidswijzer mag jij vertellen wat vrijheid voor jou betekent. In de kijkwijzer wordt uitgelegd wat er gebeurt tijdens...
Een zwemmende vis is levend, een gebakken vis dood en een speelgoedvis levenloos. Hoe zit het bij een versteende dinosaurus, een slagtand of een plantenzaad? Ontdek hoe het precies zit op de Natuurwijzer van Naturalis.
Hoe schrijf je een verhaal? Daar weet kinderboekenschrijver Jozua Douglas alles van. In deze schoolplaat kun je rondkijken in zijn schrijfkamer. Bekijk de video's over inspiratie, ontdek de handige schrijftips en ga zelf aan de slag met het schrijfkistje en de hoge hoed van Jozua Douglas. Bekijk de interactieve...
Deze film is een bewerking van het kinderboek van Dr. Seuss’ over de Lorax, een bijzondere bosbewoner die het woud beschermde. Een jongen gaat op zoek naar iets dat hem kan helpen om indruk te maken op het meisje van zijn dromen. Om zijn plan te laten slagen moet hij op zoek naar het verhaal de...
Niet ontplofte bommen en granaten opsporen? Of een bommelding? Voor dit soort zaken gaat de Explosieven Opruimingsdienst aan de slag. Wat gebeurt er met de gevonden explosieven? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Een drumfanfareorkest is een orkest dat eigenlijk uit alleen maar koperblaasinstrumenten bestaan en een beetje slagwerk. Dat is wel handig ook, want die instrumenten kun je tenminste bespelen terwijl je loopt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Wat is film eigenlijk? Hoe is film tot stand gekomen? Waar komen de eerste filmpjes vandaan en waarom gingen mensen films maken? Je vindt de antwoorden op deze vragen in de digitale folder. Achterin de folder staan tips om zelf met film aan de slag te gaan. Je kunt de folder ook downloaden.
Films kunnen niet zonder muziek. Met muziek kun je een film heel triest maken, of juist heel spannend. Meester Willem gaat samen met de klas aan de slag met zelfgemaakte filmmuziek. Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
In de Klokhuis Game Studio kun je ook aan de slag met games die anderen hebben gebouwd. Sosha laat zien hoe je andere games kunt bewerken en opslaan in je eigen Klokhuis Game studio. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Boodschappen versturen en ontvangen in een taal die alleen jij en je vrienden kunnen begrijpen, dat is natuurlijk vreselijk spannend. Met behulp van geheimschrift kan dat. Maar hoe verzin je een goed geheimschrift? Hier vind je verschillende soorten geheimschrift. Dus....., aan de slag!
Een website boordevol proefjes, experimenten en zelfbouw projecten. Alle projecten kun je downloaden als pdf-bestand. Je krijgt een duidelijke beschrijving en kunt meteen aan de slag.
Tim & Edson zijn van alle markten thuis en gaan aan de slag met een eigen popcornmachine. Bekijk de video op de site van Willem Wever om te zien hoe je dit stap voor stap kan maken.
Squid Game, James Bond, Avengers, Stranger Things en de Slag om de Schelde. Het zijn allemaal populaire films en series die niet bedoeld zijn voor jonge kinderen. Maar wie bepaald dat eigenlijk en waarom is er een Kijkwijzer? In de video van het Jeugdjournaal hoor je het antwoord. Dit is een filmpje...
Chocola raspen, nootjes fijn maken, slagroom, melk en suiker erbij, dan goed roeren en in de vriezer! Zelf ijs maken, lekker. Kijk maar goed naar deze clip van Schooltv.nl.
Op de Zapp-site van Jill vind je leuke DIY-ideeën voor Moederdag. Om te tekenen en te knutselen, te bakken of te koken. Ga maar snel aan de slag met deze handige tips.
Op de Zapp-site van Jill vind je leuke DIY-ideeën voor Sinterklaas. Om te tekenen en te knutselen, te bakken of te koken. Ga maar snel aan de slag met deze handige tips.
Op maandag 16 september 2024 organiseert UNICEF Nederland Jongeren Prinsjesdag. Jongeren gaan in gesprek met Tweede Kamerleden en bieden het UNICEF-jongerenadvies aan. Hiermee kan politiek Den Haag gericht aan de slag om de positie van jongeren in Nederland te verbeteren. Lees hier meer.
Kari maakt van oude metaal kleine figuurtjes. Maurice gaat met zijn caravan op bezoek en maakt samen met Kari een poppetje. Van een oude vork maken ze en slak. En ze geven tips zodat je zelf ook aan de slag kunt gaan! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Zo'n 150 jaar geleden was kinderarbeid in ons land normaal. Tienjarige kinderen werkten soms al veertien uur per in bijvoorbeeld textielfabrieken om wollen dekens te maken. In het Textielmuseum in Tilburg gaat Mustafa aan de slag in de wolfabriek en laat zien hoe zwaar en gevaarlijk het werk was. Verder...
Op de site van Klokhuis Stdio vind je projecten om zelf mee aan de slag te gaan; knutsel-projecten, bak-instructies maar ook foto-tutorials. En je kunt meedoen aan wedstrijden!
Lekker aan de slag met verf, stiften, potloden en ander knutselmateriaal. Hier vind kleurplaten en lekker veel knutselwerkjes. Dat wordt nog moeilijk kiezen. Wat ga jij maken?
Heb je zin om iets leuks te knutselen. Op deze site vind je heel veel knutselideeën, recepten en printbladen. Bij veel knutselwerkjes vind je ook filmpjes met uitleg. neem snel een kijkje en ga aan de slag. Deze site is Engelstalig. (Let op! Deze site bevat veel reclame.)
Weg met alle troep en zwerfafval. Zaterdag 23 maart 2024 kun je weer aan de slag om je eigen omgeving schoon te maken. Kom in actie! Meer weten hoe je kunt meedoen, kijk op deze site.
En man in Arnhem ontdekte een gevaarlijke vogelspin in een bakje druiven van de supermarkt. Lees er meer over in het bericht van het Jeugdjournaal. (Dit is een bericht van 18 mei 2020)
Ontdek in NEMO Science Museum de wereld van wetenschap en technologie. Alledaagse dingen die toch heel bijzonder zijn. Ga zelf aan de slag en zie hoe bijvoorbeeld bruggen werken, waarom je soms dingen ziet die er niet zijn en hoe bliksem ontstaat. Je leert met nieuwe ogen naar de wereld kijken. Neem...
Bij Koningsdag horen lekkere oranje gebakjes. Met deze supermakkelijke oranje-recepten op de website van Kidsweek kom je helemaal in de koninklijke sfeer. Aan de slag!
Nienke vertelt hoe vanuit zee het gevarieerde dierenrijk is ontstaan zoals we dat nu kennen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Vulkaanuitbarstingen, meteorietinslagen en ijstijden teisterden alles wat leefde. Aflevering uit de Klokhuisserie Oertoer over onze prehistorie.
Stel, je werkt met school aan een musical, of toneelstuk. Dan wil je natuurlijk dat er veel mensen komen kijken! Je kunt dan bijvoorbeeld posters maken. In deze clip van Schooltv.nl zie je hoe een echte ontwerper aan de slag gaat.
In het Rijksmuseum in Amsterdam doen ze onderzoek naar geur en schilderijen. Hoe beleef je een schilderij van de Slag bij Waterloo als je kunt ruiken hoe het daar toen geroken moet hebben? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Getsie, spruitjes! Hoe iets smaakt, wordt niet alleen bepaald door de smaakpapillen in je mond, maar ook door wat je ruikt. Janouk en de prof testen of je spruitjes naar appeltaart met slagroom kunt laten smaken. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Bij een goede winter hoort een flink pak sneeuw. Maar wat is sneeuw en hoe ontstaat het? In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Dolores met een sneeuwkanon aan de slag en ontdekt dat er drie sneeuwsoorten zijn: natte sneeuw, plaksneeuw en poedersneeuw. Welke sneeuw is het beste om een sneeuwpop te...
Je weet vast wel dat bewegen goed voor je is. Om alle kinderen in Nederland lekker fit te krijgen is er een sportprogramma bedacht: Speel je fit. Negen sportieve helden hebben speciaal voor jou superleuke oefeningen met een voetbal bedacht. Bekijk de filmpjes en dan aan de slag dus!
Er komt heel wat samenwerking kijken bij het maken van een musical. Onder andere een regisseur, vele acteurs en producenten gaan aan de slag om van de musical een bijzonder avontuur te maken voor de bezoekers. Op deze pagina op de website van de Efteling lees je wie er samen werken aan een musical, hoe...
Een stinkdier heeft geen scherpe stekels of lange slagtanden. Maar als hij in gevaar is, kan hij zijn vijanden wel wegjagen. Hij kan een vloeistof spuiten die zo vies is, dat alles en iedereen er vandoor gaat. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...
Als je nog oud speelgoed hebt liggen waar je toch niet meer mee speelt, kan je daar een leuke surprise van maken. Verzamel bijvoorbeeld oude speelgoedauto’s, knuffels of ander oud speelgoed, pak je knutselspullen en ga aan de slag! Bekijk het filmpje van Hoppatee! op Schooltv.nl.
De Tachtigjarige Oorlog is een lange en bloederige oorlog waarin De Nederlanden zich losmaken van het Spaanse Rijk. Wat weet jij van de Beeldenstorm, Willem van Oranje en de Slag bij Nieuwpoort? Start de quiz, bekijk de video en beantwoord de vragen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de online TekenDuck video’s leert een echte Donald Duck tekenaar je stap voor stap hoe jij Donald en zijn vrienden zelf kunt tekenen! Pak je potloden, gum en papier en ga aan de slag!
Maak een liefdesbriefje of een familiehanger. Oefen met het weven van patronen of experimenteer met knipkunst. Op de site van het Tropenmuseum vind je leuke activiteiten die je thuis kunt doen. Neem snel een kijkje en ga aan de slag.
Kun jij net zo mooi kleuren als Vincent van Gogh? Maak je eigen versies van zijn beroemde meesterwerken. Download en print hier de kleurplaten en ga aan de slag.
Toen in Zeeland een dode vinvis aanspoelde ging het snijteam van Naturalis onmiddellijk aan de slag. Elke aangespoelde walvisachtige wordt door hen geregistreerd. Maar deze vinvis was zo uniek dat het skelet ook meteen geconserveerd werd. Hoe gaat dat? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Bart bezoekt Yana (14) die zelf animaties maakt. Met klei maakt ze verhaaltjes over dieren. Bart krijgt te zien hoe ze de filmpjes maakt. Samen maken ze een filmpje en geven ze tips hoe je zelf aan de slag kunt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Een spreekbeurt of werkstuk over zuivel? Op deze plek vind je alle informatie en tips die je nodig hebt. Ook vind je hier allerlei handige hulpmiddelen om je presentatie of werkstuk nog leuker en mooier te maken. Bijvoorbeeld afbeeldingen, filmpjes en een mooi PowerPointsjabloon voor je presentatie......