Vader des Vaderlands wordt Willem van Oranje ook wel genoemd. In de Gouden Eeuw was hij dé man die in opstand kwam tijdens de Spaanse overheersing en ten strijde trok tegen koning Filips van Spanje. Filips was woedend en loofde een beloning uit voor diegene die Willem van Oranje wist te vermoorden....
Toen de Fransen niet langer meer de baas waren in Nederland kwam de zoon van stadhouder Willem V terug naar Nederland. Deze zoon was Willem I (Willem de eerste). Hij werd koning van heel Nederland. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Willem VI wordt eerste koning van Verenigd Koninkrijk der Nederlanden In 1813 verandert Nederland van republiek in een koninkrijk. Na de bezetting door de Fransen wordt Willem VI tot koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden gekroond. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De over-over-over-overgrootvader van koning Willem-Alexander was Willem I. Hij werd in 1814 de eerste koning van Nederland. Nederland werd toen een koninkrijk. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 26. Kijk in de (school)bieb.
In 1813 is Willem I koning geworden van Nederland. België hoort in die tijd ook bij ons land. En Brussel is de hoofdstad. Maar Koning Willem I verliest een deel van zijn koninkrijk. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Onze eerste koning was koning Willem I, hij regeerde van 1813 tot 1840 over het grote koninkrijk Nederland. Wil je meer weten over deze Koning? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Op 2 december 1813 wordt Willem I uitgeroepen tot Soeverein Vorst der Verenigde Nederlanden. Lees op de site van het Koninklijk Huis meer over deze koning.
Willem III, Prins van Oranje-Nassau, is van 1849 tot zijn dood in 1890, Koning der Nederlanden Lees op de site van het Koninklijk Huis meer over deze koning.
Willem van Oranje leidde de opstand tegen de Spaanse koning Filips II. Daarom loofde hij een grote beloning uit aan degene die Willem zou vermoorden. Balthasar Gerards schoot Willem van Oranje neer in Delft, in 1557. Bekijk het filmpje van Welkom in de 80-jarige Oorlog op Schooltv.nl.
In de Prinsenhof in Delft is een moord gepleegd. Willem van Oranje werd in koelen bloede neergeschoten. Wie was die Willem van Oranje? Waarom moest hij dood? Bart probeert het leven van Willem aan de hand van ons volkslied te reconstrueren. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis.
Willem Drees was minister-president. Hij was voor het hele Nederlandse volk een vader-figuur. Daarom noemden ze hem: Vadertje Drees. Drees maakte in 1947 een heel belangrijke wet: de Noodvoorziening voor ouden van dagen. Dat is nu de AOW. Door deze wet kregen oudere mensen geld, als ze niet meer konden...
De koning van Spanje vond Willem van Oranje maar een lastpak. Hij loofde een hoge beloning uit voor degene die hem zou vermoorden. Het huis waar Willem van Oranje werd doodgeschoten is nu een museum. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Willem Drees is een heel belangrijke minister-president geweest in Nederland. Veel Nederlanders vinden hem zelfs de beste minister-president van de afgelopen 100 jaar. Als je meer over hem wilt weten bekijk je de clip van Schooltv.nl.
Willem Drees is de grondlegger van de verzorgingsstaat. Vlak na de Tweede Wereldoorlog moest iedereen voor zichzelf zorgen. Ook de mensen die dat eigenlijk niet konden. Ouderen, zieken, werklozen. Door een reeks van wetten die hij als minister president maakte kwam er voor deze mensen hulp. Een aflevering...
Stap in de tijdmachine van Canon Talks op Schooltv.nl en ga in gesprek met Willem van Oranje. Hij vertelt je over zijn leven, zijn ruzie met Filips II van Spanje, hoe hij in opstand kwam en wie hem uiteindelijk doodgeschoten heeft.
Pang! Pang! Pang! Met drie pistoolschoten wordt Willem van Oranje in 1584 vermoord. Maar wie heeft het gedaan? De schout en z’n rakkers zijn op zoek naar de dader, Balthasar Gerards. . Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.
Willem van Oranje was heel belangrijk voor Nederland. We noemen hem de vader des vaderlands: de vader van het vaderland. Lees hier meer informatie.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Willem van Oranje was heel belangrijk voor Nederland. We noemen hem de vader des vaderlands: de vader van het vaderland. Hij legde de basis voor een nieuwe Nederlandse staat. Wil je meer weten, bekijk deze websites.
Het 'Wilhelmus' is het Nederlandse volkslied. Het is al een paar honderd jaar oud. Het lied gaat over Willem van Oranje. Hij leefde meer dan vierhonderd jaar geleden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 266. Kijk in de (school)bieb.
Nederland viel in de zestiende eeuw in handen van Spanje. Veel mensen waren daar niet blij mee. Willem van Oranje leidde het verzet tegen de Spaanse koning Filips II. Maar dat moet hij uiteindelijk met de dood bekopen.
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de Willems-Orde, de allerhoogste onderscheiding voor militairen. Koning Willem-Alexander reikte deze medaille uit (op 15 maart 2026) aan de Korps Commandotroepen die in Afghanistan hebben gevochten.
Op 30 april 2013 zette Willem-Alexander zijn handtekening onder een belangrijk papier. Nu was hij écht de nieuwe koning. Daarna was er een plechtig moment in de Amsterdamse Nieuwe Kerk: de inhuldiging. Lees over koning Willem-Alexander op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...
In 1533 werd Willem van Nassau geboren. Willem had een neef die de baas was van het Franse prinsdom Orange. Toen die neef stierf gaf hij het prinsdom aan Willem van Nassau. Willem mocht toen de naam van het prinsdom aan zijn eigen naam toevoegen. Toen heette hij Willem van Oranje-Nassau. Bekijk het filmpje...
Een koninklijke onderscheiding is eigenlijk een koninklijk schouderklopje voor iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor de Nederlandse samenleving. Voor dapperheid kunnen militairen en burgers de Militaire Willems-Orde krijgen. Lees hier meer over deze onderscheiding
In Willemstad op Curaçao kom je een diverse mix aan architectuurstijlen en culturen tegen. Hierin zie je het koloniale verleden terug. Bijzonder is dat er mensen wonen in de huizen die onderdeel zijn van werelderfgoed. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
De film van ome Willem was een televisieprogramma voor kinderen dat werd uitgezonden van 1974-1989. Aart Staartjes is de bedenker van deze serie voor kleuters. Iedere uitzending werd afgesloten met het lied 'Deze vuist op deze vuist'. Lees hier meer over dit programma.
Ooit zijn Nederland en België onderdeel geweest van hetzelfde koninkrijk. Toen de Fransen in 1813 uit de Nederlanden vertrokken, werd Koning Willem I vorst van Nederland, België en Luxemburg. België had in die tijd veel industrie en Nederland was goed in de handel. Best een goeie combinatie dus. Bekijk...
Nederland heeft een koning: Willem-Alexander. Zijn vrouw Máxima is koningin. Hoe is het om op te groeien als kroonprins? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In Nederland is iedereen voor de wet gelijk. Dat staat in onze grondwet. Iemand die er anders uitziet of iets anders gelooft, mag niet gediscrimineerd worden. Heel belangrijk dus! In deze energizer met Buddy en meester Willem leer je een rap over de grondwet. Bekijk het filmpje van Méér...
Ziek zijn is helemaal niet leuk! Waar kan je allemaal pijn hebben? Daar gaan we in deze energizer over zingen met Buddy en meester Willem. Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
De koning, het kabinet, de Eerste Kamer, de Tweede Kamer... Wie is de baas in Nederland. Lees er alles over op deze website. Je vindt de informatie door te klikken op de verschillende onderwerpen.
Portugal is niet alleen een mooi vakantieland, maar ook echt een Songfestivalland! In deze energizer maak je kennis met het Portugese levenslied: de fado. Edsilia Rombley laat je horen hoe dat klinkt. Zing je mee? Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op schooltv.nl.
Als je iemand leuk vindt, geeft dat een heel speciaal gevoel. Dit liedje gaat over liefde en vriendschap. Voor deze romantische energizer heb je alleen je stem nodig! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Mark Rutte en zijn ministers en staatssecretarissen stoppen als regering van Nederland. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bereicht van 15 januari 2021.
Op deze interactieve website kun je online door het Binnenhof lopen. Op de website zijn foto’s, video’s en teksten te vinden die meer laten zien over de achtergrond van het Binnenhof. Ook is het mogelijk om binnen te kijken in onder meer het Torentje, de Ridderzaal en de Trêveszaal.
Waarom hebben we verkiezingen en wat betekent het om in een democratie te leven? Nienke gaat bij de Tweede en Eerste Kamer langs en legt het uit. En wat heeft de koning met de regering te maken? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
27 april is de verjaardag van onze huidige koning Willem Alexander, deze dag staat ook wel bekend als Koninsdag. Op de website van Willem Wever vind je 5 weetjes over deze dag.
Officiële website van de Tweede Kamer. Je vindt er veel informatie en filmpjes. Een groot deel van de debatten zijn hier live te volgen. En ken jij alle Kamerleden? Ze staan alle 150 op een rijtje op deze site.
Willem Wilmink schreef in 1992 voor het programma Het Klokhuis een 'kroningslied". Harry Bannink zette het lied op muziek en het werd gezongen door Frank Groothof. Klokhuissamensteller Jan Kok heeft het lied op YouTube gezet samen met een nieuw filmpje van Hakim Traïda. Kijk en luister maar.
Als je huiswerk af is, kun je zeggen: klaar is Kees! Maar waarschijnlijk heet jij geen Kees. Wie is die Kees dan wel? Willem Wever geeft antwoord. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Een koude winter voor Willem Barentsz en zijn mannen. Op zijn ontdekkingsreis naar een nieuwe zeeweg richting het Verre Oosten, raakte Willem Barentsz met zijn schip vast in het ijs... Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Naomi wil weten wat er gebeurt nadat je 112 hebt gebeld. Samen met Tess neemt ze een kijkje bij de meldkamer waar alle telefoontjes naar 112 binnenkomen. Ook gaan ze mee met een ambulance. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Als je in een snelle achtbaan zit, kan dat een gek gevoel geven in je buik. In je buik zitten een heleboel organen die door de snelheid van het karretje tegen elkaar en je buikwand worden gedrukt. Ook het stofje adrenaline kan zorgen voor kriebels in je buik. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Veel animatiefilms worden vertaald uit het Engels. En dus moeten ze door Nederlandse stemmen worden ingesproken. Maurits en Jesse kijken mee met de opnames van Early Man met stemacteur Arjen Lubach. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Tess en Matthew gaan naar een fabriek waar asfalt gemaakt wordt. Als ze hebben gezien hoe het gemaakt wordt, gaan ze naar een weg waar de asfalt gelegd wordt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Thijs is helemaal gek op auto's en wil later autojournalist worden. Samen met Edson gaat hij langs bij een automagazine om te zien wat autojournalisten doen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Bram en Jesse zijn op het circuit van Zandvoort. Hier worden verschillende races gereden. Bij deze races houden de officials in de gaten of alle auto's zich wel aan de regels houden en ze zijn verantwoordelijk voor de veiligheid. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Dankzij de streepjescode hoeft de caissière de prijzen van de producten in de supermarkt niet uit haar hoofd te kennen. Ze doet gewoon: bliep! Maar hoe weet die scanner nou welk product hij scant? Diederik legt het uit. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Kasper en Edson gaan op bezoek bij bergbeklimmer Wilco. Hij heeft als enige Nederlander op elk continent de hoogste top beklommen. Wilco laat Kasper en Edson zien hoe je je voorbereidt op een bergbeklimming. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Toen prinses Beatrix werd geboren, werden er voor het eerst oranje muisjes gemaakt. Sindsdien is het een traditie om oranje muisjes te eten bij de geboorte van een prins of prinses. Ook werd er gedacht dat de anijszaadjes goed zou zijn voor moedermelk. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Belangrijke mensen zoals politici of diplomaten hebben vaak beveiligers. Ze zijn de hele tijd in de buurt en zorgen dat hen niks overkomt. Hoe is het om de hele dag beveiliging om je heen te hebben? Froukje en Jesse maken het mee. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
ess en Naomi kijken mee bij een man die zijn pols heeft gebroken. Er wordt een röntgenfoto gemaakt en hij krijgt gips. Naomi krijgt ook gips om te voelen hoe dat is. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
De brandweer rukt gemiddeld 350 keer per dag uit. Als brandweerman of -vrouw moet je dus altijd klaarstaan. Carolien en Tess mogen mee op een brandoefening. Lukt het ze om een autobrand te blussen? Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Roos zit op cheerleading en wil graag weten hoe je een goede cheerleader-act maakt. Ze mag meedoen met The Frysian Cheer Stars met een optreden tijdens een basketbalwedstrijd. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Elke keer als je fossiele brandstoffen, zoals steenkool, maar ook benzine, verbrandt, breek je het eigenlijk in kleine stukjes op. Daar komt CO2 bij vrij. CO2 houdt warmte vast en daardoor warmt de aarde op. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Cookies zijn handig, want ze onthouden wie je bent en wat je leuk vindt. Maar dat is ook gelijk het nadeel: bedrijven weten steeds meer over je en proberen je te beïnvloeden met advertenties. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Dieren reizen ook wel eens met het vliegtuig! En soms moeten ze van het ene vliegtuig overstappen op het andere. Kunnen ze dan even de benen strekken of moeten ze in hun kooi blijven? Tess en Marlijn zoeken uit of dieren ook businessclass vliegen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Féline en Edson lopen mee met een dierenarts in een dierentuin. Ze gaan een kameel helpen die last heeft van jeuk en zijn bij de operatie van een korenwolf. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Diederik is bij het Nederlands Forensisch Instituut. Daar onderzoeken ze DNA om misdrijven op te lossen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Tess en Silke gaan mee met een dopingcontroleur om erachter te komen hoe een dopingcontrole in zijn werk gaat. Ze gaan langs bij topvolleybalster Madeleine. Zij moet haar plas laten onderzoeken op doping. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
In de dressuursport moeten paarden er altijd op en top uitzien. Voordat ze meedoen aan een wedstrijd krijgen ze dus eerst een uitgebreide verzorgingsbeurt. Marle kijkt mee bij een dressuurwedstrijd van Madeleine Witte-Vrees en haar paard Cennin. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
De maan trekt met haar zwaartekracht het water naar zich toe. Als de Noordzee aan de kant van de maan staat, dan is het daar vloed. Ook aan precies de andere kant van de wereld is het dan vloed, door draaien van de aarde. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Marthe wil weten hoe mensen vroeger hun eten bewaarden, voordat er koelkasten bestonden. Samen met Tess bekijkt ze een ijskast, hoe eten gerookt wordt en fermenteert ze kool. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
In je eten zitten calorieën. Een calorie is een hoeveelheid energie. Op een verpakking staat hoeveel calorieën ergens in zitten. Ook staan er voedingsstoffen als vetten, koolhydraten en eiwitten op. Daar krijg je ook energie van. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Ashani wil weten wat de mensen in Nederland vroeger aten. Om daar achter te komen gaat ze met Tess naar het Rijksmuseum waar ze samen met topkok Joris een ouderwets gerecht maken. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Elk jaar worden er in Nederland zo’n 1700 explosieven gevonden. Vliegtuigbommen en granaten uit de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld. Dat is natuurlijk hartstikke gevaarlijk. De Explosieven Opruimingsdienst zorgt dat zulke explosieven veilig tot ontploffing worden gebracht. Bekijk het filmpje van...
Uit een föhn komt warme lucht. Dat klinkt logisch, maar hoe wordt die lucht eigenlijk warm? Diederik legt uit dat dit komt door botsende elektronen. En hij laat zien wat er gebeurt als er te veel elektronen door een draad heen gaan. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Hoe harder je de muziek op je radio of stereo zet, hoe meer het vel op je speaker gaat trillen. Luister je te lang naar te harde muziek, dan kan je gehoor beschadigd raken. Dus als je geen gehoorapparaatje wil, kun je je muziek maar beter niet te hard zetten! Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Balthasar Gerards heeft Willem van Oranje vermoord. De schepenen gaan in overleg hoe hij verhoord en gestraft moet worden. Gerards laat weinig los, dus bedenken ze verschrikkelijke martelmethodes. Bekijk het filmpje van Welkom in de 80-jarige Oorlog op schooltv.nl.
Flessen die je in de glasbak gooit, worden recycled tot nieuwe flessen. Eerst wordt het glas gebroken en gewassen. Daarna kan het worden omgesmolten tot nieuw glas. Heel duurzaam dus! Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Nathan heeft een schilderij op de zolder van zijn oma gevonden en wil weten of het een echte Van Gogh is. Daarvoor gaat hij samen met Tess naar het Van Gogh museum. Daar laten experts zien hoe je het werk van Van Gogh kan herkennen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Dracula heeft een cape, twee scherpe hoektanden en is op jacht naar bloed! Lekker eng dus. Maar hoe komen we eigenlijk aan dat beeld van graaf Dracula? Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Bram wil graag helikopterpiloot worden. Maar hoe ingewikkeld is het om een helikopter te besturen? Samen met Tess maakt hij een vlucht in een simulator. Daarna gaan ze met helikopterpiloot Elma de lucht in. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Als je helium inademt, klinkt je stem anders. Je stem wordt niet hoger, maar door de helium verandert je klankkast. Net zoals bij muziekinstrumenten, als zij dezelfde toon aanslaan, klinken die ook anders. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Jesse en Sofia leren wat angst is en hoe je van je angsten afkomt. Sofia heeft last van hoogtevrees. Met hulp van een VR bril probeert ze er van af te komen. Om het te testen gaan ze klimmen en tokkelen in het bos. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
In een hotel komen gasten om te slapen, te dineren en lekker in de watten gelegd te worden. Sarah wil later graag hotelmanager worden. Maar wat moet je daar allemaal voor kunnen? Ze mag een dagje meelopen in het Kurhaus in Scheveningen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Als je huisdier doodgaat, is dat natuurlijk heel verdrietig. Er zijn speciale dierenbegraafplaatsen waar je jouw huisdier zijn laatste rustplaats kunt geven. Je kiest een kistje en een mooi plekje op de begraafplaats. Hoe gaat zo'n dierengrafenis in zijn werk? En is er ook cake na afloop? Bekijk het...
Lucas wil graag weten hoe je een goede bodycheck kan geven. Dit leert hij van de aanvoerder van het Nederlandse ijshockeyteam. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Insecten hebben geen longen. Ze ademen via piepkleine gaatjes in hun skelet, dat aan de buitenkant zit. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Wanneer je iets niet weet, kun je zeggen: ‘Joost mag het weten’. Maar wie is die Joost eigenlijk? Daarover zijn allerlei theorieën. Misschien is het een verbastering van Joos, de Chinese god van de hel. Gezellig. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
De oude Grieken bakten kleine, ronde taartjes met een brandend kaarsje erop om godin Artemis te eren. Vanaf de 17e eeuw vierden rijke Duitsers de Kinderfesten. Met een vrolijke taart met daarop net zo veel kaarsjes als de leeftijd van de jarige. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Eerst worden de slechte bacteriën uit de melk gehaald door te pasteuriseren. Doordat er zuursel en stremsel bij wordt gedaan gaat het klonteren. Wrongel, dat wat overblijft, wordt in een zout pekelbad gelegd. Na het pekelen moet de kaas alleen nog rijpen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Op 1 juli gaan veel Surinaamse Nederlanders in kleurrijke kleding de straat op. Ze vieren dan dat de slavernij voorbij is. Er is een herdenking, er zijn optredens en er is natuurlijk veel Surinaams eten. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Anna houdt heel erg van kippen, ze wil zelfs kippenboer worden. Daarom gaat ze samen met Jesse kijken hoe de dag van een kippenboer eruit ziet. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Elk haartje op je lichaam heeft een eigen spiertje. Die worden aangespannen als je het koud hebt of als je bang bent. Dan krijg je kippenvel. In de oertijd konden we hiermee indruk maken op de vijand. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Teun en Tim gaan langs bij modeontwerper Janice. Hij laat zien wat er allemaal vooraf gaat aan het maken van een kledingstuk. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Tussen je botten zit kraakbeen en een vloeistof waar onoplosbaar gas inzit. Als je je vingers knakt, poppen die eruit. Het gas moet namelijk een kant op. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Een jonge geitenhoeder zag zijn geiten dansen en springen na het eten van een bepaalde bes. Monniken uit een naburig klooster proefden de bessen. Maar vonden ze zo vies smaken dat ze ze in het vuur gooiden. Er kwam meteen een heerlijke geur uit de vlammen omhoog. De monniken deden de geroosterde bessen...
David en Florian willen later samen een restaurant beginnen. Om erachter te komen hoe dat is, gaan ze koks helpen die voor duizend mensen moeten koken. Dat zijn een heleboel broodjes hamburger die gemaakt moeten worden. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Ze zeggen wel eens dat je beter niet kan zwemmen vlak na het eten, omdat je dan kramp in je maag krijgt. Maar is dat echt zo? Volgens Peter Beterweter valt dat wel mee! Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Als je een luchtballon bestuurt moet je rekening houden met de windrichting en het weer. In de lucht heb je allemaal snelwegen van stromen lucht. Die gaan allemaal een bepaalde kant op. Je volgt de luchtstroom met de richting waar je heen wil. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Ongelijke polen trekken elkaar aan. In een niet magnetische spijker zitten al die atoompjes met die noord- en die zuidpooltjes allemaal door elkaar. Als de noordjes allemaal één kant en de zuidjes allemaal een andere kant op liggen dan heb je een magneet. Bekijk het filmpje van Willem Wever...
Heel lang geleden liepen er mammoeten rond op aarde. Dat weten we omdat we hun botten hebben gevonden. Victoria heeft ook een bot gevonden en vraagt zich af of het misschien van een mammoet is. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Roan wil later marinier worden op een onderzeeër. Daarom gaat hij kijken in een onderzeeër en doet hij de flippertest. Deze moet je halen voordat je matroos wordt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
In de negentiende eeuw is het gewoon dat meisjes niet gaan studeren maar moeder worden en voor het huishouden zorgen. Aletta Jacobs vindt dat onzin. Ze wordt de eerste vrouwelijke arts van Nederland en zorgt ervoor dat vrouwen net als mannen kiesrecht krijgen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Mensen stammen af van apen. Vroeger leken we dus ook veel meer op apen. Maar door de eeuwen heen zijn we geëvolueerd. We zijn niet meer zo behaard en we hebben grotere hersenen en schedels gekregen. Uiteindelijk bleef er een mensensoort over: de homo sapiens. Bekijk het filmpje van Willem Wever...
Een steen die door de ruimte heen zweeft, dat noemen we een meteoroïde. En als-ie naar de aarde toe gaat en in de dampkring terechtkomt, dan wordt-ie steeds warmer omdat-ie de lucht in elkaar duwt. En dan wordt het een vallende ster of een meteoor. Als-ie dan tijdens het vliegen door de dampkring...
De Landmacht gaat regelmatig op oefening. Finn en Jesse mogen mee tijdens een nachtoefening. Ze moeten informatie over de vijand inwinnen, zonder gezien of gehoord te worden. Hoe doe je dat? Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Yanaika is beginnend model en wil graag weten hoe het leven van een model eruitziet. Samen met Jesse loopt ze een dagje mee met model Akke Marije. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Tess en Nikkie zijn op een plaatsdelict waar ze op zoek gaan naar sporen. Ook onderzoeken ze een schedel om te kijken of ze erachter kunnen komen wie het is. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Als je niest, roep je waarschijnlijk hatsjoe! Maar in Japan zeggen ze hakashun en in Fankrijk achoum. Hatsjoe is een klankwoord, en hoe je dat uitspreekt, verschilt per taal. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Als je niest, vliegen de bacteriën met 165 kilometer per uur je neus uit. Niet zo fris, wel gezond! Zo raakt je lichaam vervelende bacteriën kwijt. En wist je dat het eigenlijk slecht is om je neus dicht te knijpen als je moet niezen? Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
In 1596 vertrekken Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck naar Indië. Althans, dat is de bedoeling. Maar het schip komt vast te zitten in het ijs bij Nova Zembla in het noordpoolgebied. Hoe gaat de bemanning dit overleven? Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.
Nederland is een koninkrijk, maar vanaf 1588 was Nederland ruim twee eeuwen lang een republiek, dus zonder koning. Nizar volgt het leven van een van de belangrijkste personen uit die tijd én uit onze geschiedenis: de grote staatsman Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619). Johan was zelfs betrokken...
De Olympische Spelen zijn bedacht door de Grieken. In de stad Olympia werden in 776 voor Christus de eerste Spelen gehouden. Toen was het enige onderdeel nog een hardloopwedstrijd. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Maarten van der Weijden is kampioen openwaterzwemmen. Hij zwom zelfs de Elfstedentocht, meer dan 200 kilometer! De dertienjarige Danielle wil weten hoe je zo goed wordt in openwaterzwemmen. Heeft Maarten tips voor haar? Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Als Nederland moet voetballen kleurt het hele land oranje. Maar oranje zit helemaal niet in onze vlag. Dat oranje toch onze nationale kleur is geworden, hebben we te danken aan Willem van Oranje. In de Gouden Eeuw leidt hij de opstand tegen het Spaanse Rijk. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Manon neemt een kijkje achter de schermen van Paleis Noordeinde, het werkpaleis van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Er werken ongeveer tweehonderd mensen in het paleis en er gebeurt een hoop. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Piepschuim is superhandig: het isoleert en het weegt bijna niks. Maar hoe kan dat eigenlijk? Diederik laat zien hoe je piepschuim kunt oplossen en hoe je piepschuim maakt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Soms moet een vliegtuig een noodlanding maken omdat de benzine op is of omdat er een motor uitvalt. Een spannende situatie, waarin het extra belangrijk is dat de piloot zijn hoofd koel houdt. Maar hoe doe je dat? Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
In één pot pindakaas zitten maar liefst 585 pinda’s. De pinda’s worden gebrand, vermalen en in potjes gedaan. Zo krijg je dus pindakaas die jij elke ochtend op je brood kan smeren! Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Pissebedden eten het liefst rottend hout, oude bladeren en soms ook dode dieren. Ze zijn daarmee belangrijke schoonmakers van de natuur. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Pizza wordt over de hele wereld gegeten. Het gerecht wordt in de zeventiende eeuw bedacht door een pizzabakker in Napels, Italië. Eerst is de pizza alleen voor arme gezinnen, maar al snel wordt de pizza bij iedereen razend populair. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Als je plast, plas je een heleboel vocht en afvalstoffen uit. Een van die afvalstoffen zorgt voor de gele kleur van je plas. Is je plas donkergeel? Dan heb je misschien te weinig gedronken! Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Ricky en Tess gaan het water op om te kijken hoeveel plastic er in de Nederlandse wateren zit. Ook gaan ze samen met een wetenschapper bioplastic maken. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Om van een normale auto een politieauto moet er een hoop gebeuren. Allard en Jesse helpen mee met de ombouw en het testen van een politieauto. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
De Franse Koning Lodewijk XIV had lang, krullend haar. Als onderdaan hoorde je er pas bij als je ook zulk haar had. Toen hij kaal werd, ging hij een pruik dragen om zijn imago te behouden. Toen wilden zijn onderdanen natuurlijk ook allemaal een pruik. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Op zee heb je niet altijd goed zicht. Daarom zijn grote schepen uitgerust met radar. Radiosignalen kaatsen tegen andere schepen en worden op een scherm weergegeven als gele blokjes. Diederik laat op een marineschip zien hoe dit werkt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Thom wil later graag radio-dj worden. Hij maakt nu ook al radioshows maar heeft moeite met niet door de zang heen praten. Samen met Edson neemt hij een kijkje bij 3FM waar hij de kunst mag afkijken bij Eva Koreman. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Cristoffe wil rapper worden. Hij heeft een tekst geschreven en samen met rapper Josylvio maakt hij er een echte track van. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Als je iets wil verkopen, heb je een marketingstrategie nodig. Reclamemaker Jordi van de Bovenkamp laat zien hoe je met de juiste aanpak zelfs gebakjes die eruitzien als een drol kunt verkopen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Flor vindt turnen een hele coole sport. Hij wil graag leren hoe je vette trucs op de rekstok doet. Hij wordt geholpen door Bart Deurloo, hij won een bronzen medaille tijdens het WK in 2017. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
In Nederland produceren we maar liefst 6,5 miljard kilo restafval per jaar. Al die vuilniszakken gaan de verbrandingsoven in. Wat er overblijft wordt hergebruikt. En van de warmte die vrijkomt bij het verbranden wordt elektriciteit gemaakt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Frederique wil later chirurg worden. Maar ze vraagt zich af of robots niet al het werk overnemen. Samen met Edson gaat ze naar het ziekenhuis om erachter te komen wat robots kunnen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Metaal wordt na verloop van tijd bruin en vlokkerig. Dat noem je roest. Dat komt doordat ijzer wordt aangetast door zuurstof. En dat is nou eenmaal overal om ons heen. Diederik laat in het laboratorium zien hoe metaal roest. Maar probeer dat vooral niet thuis! Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Experts hebben ontdekt dat er in Europa 486.713 wegen naar Rome leiden. Dat zijn ze bijna allemaal. Ze berekenden ook of alle wegen over de hele wereld leiden naar Rome. Dat lijkt onmogelijk, omdat er knoeperds van oceanen en zeeën tussen de werelddelen zitten. Maar wat blijkt? Op elk werelddeel...
Diederik laat zien hoe rook ontstaat. Door de warmte van vuur wordt hout kapotgemaakt. Maar als dat niet helemaal goed gaat, krijg je rook. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
In een rookmelder zit een sensor en een lampje. Daartussen zit een schot, dus het lampje kan niet direct op de sensor schijnen. Als er rookdeeltjes bijkomen, reflecteren zij het licht op de sensor. Hierdoor gaat de rookmelder af. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Jonas en Jesse leren de kneepjes van rugby van de aanvoerder van het Nederlandse rugbyteam. De belangrijkste regels zijn dat je de bal altijd naar achteren moet passen en dat tackelen mag, maar wel onder de schouders. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
In een scherm zitten allemaal kleine lampjes. Ieder lampje laat een kleur door. Alle lampjes bij elkaar laten dan een plaatje zien. De lampjes wisselen heel snel van kleur, waardoor je allemaal plaatjes achter elkaar krijgt. Dan krijg je uiteindelijk een filmpje. Bekijk het filmpje van Willem Wever op...
Gympen, laarzen, nette schoenen, iedereen heeft wel een aantal paren in de kast staan. Maar hoe worden ze gemaakt? Het begint met een patroon, het idee op papier. Dan wordt de vorm in leer uitgesneden. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Door het coronavirus kunnen kinderen in Nederland even niet naar school. Maar hoe kun je thuis het beste al je schoolwerk maken? Willem Wever vraagt een meester om een paar goede tips. Met deze tips zijn jouw schoolopdrachten zo gemaakt!
Het woord selfie bestaat pas sinds 2012, maar we maken al veel langer foto’s van onszelf. De eerste selfie werd gemaakt in 1839! En nee, daar kwam geen smartphone aan te pas. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Op 11 november is het Sint Maarten. Dan gaan veel kinderen zingend met lampionnen langs de deuren. Sint Maarten heette eigenlijk Martinus en was een monnik die na zijn dood heilig werd verklaard. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Smaak is voor iedereen anders. Het is niet één ding. Smaak bestaat uit allemaal verschillende soorten smaken. Hoe we proeven, is met je tong. Maar ook met je ogen en met je neus. Dat maakt de hele smaak compleet. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
In een spiegel zie je alles in spiegelbeeld. Dat is logisch. Maar waarom is dat eigenlijk zo? En waarom draait een spiegel alleen links en rechts om en niet onder en boven? Diederik legt uit hoe het echt zit. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
'Boontje om zijn loontje' betekent dat iemand zijn verdiende straf krijgt. Het gaat waarschijnlijk over een sprookje waarbij een boontje een kooltje uitlacht waardoor zijn buik scheurt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Jesse wil later popster worden, daarom wil hij weten hoe het er achter de schermen aan toegaat. Samen met Tess helpt hij stagemanager Jules op Pinkpop. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Mila en Saskia nemen een kijkje bij Stichting AAP. Daar worden dieren zoals apen, leeuwen en wasberen opgevangen die thuis of in een circus zijn verwaarloosd. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Damien maakt graag stop-motion filmpjes. Om er beter in te worden heeft hij een afspraak met Jorn. Hij leert Damien hoe hij goede stop-motion filmpjes kan maken. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Nog voordat een drol de grond geraakt heeft, worden strontvliegen al door de geur aangetrokken. Niet omdat ze poep zo lekker vinden, maar omdat ze er hun eitjes in leggen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
De Tachtigjarige Oorlog is een lange en bloederige oorlog waarin De Nederlanden zich losmaken van het Spaanse Rijk. Wat weet jij van de Beeldenstorm, Willem van Oranje en de Slag bij Nieuwpoort? Start de quiz, bekijk de video en beantwoord de vragen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De oude Egyptenaren lazen de tijd middels zonnewijzers. Die zijn alleen niet heel handig als het bewolkt is. Daarom bedachten ze zandlopers. Maar die moet je heel vaak omdraaien, ook niet handig. Toen is de slingerklok uitgevonden door de Nederlander Christiaan Huygens. Bekijk het filmpje van Willem...
Treinen kunnen net als auto’s ook wel eens pech hebben. Ravi wil graag weten wat er dan met een trein gebeurt. Samen met Tess gaat hij kijken bij een kapot treinstel. Op naar de werkplaats! Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Laura en Tim gaan mee met ecoloog Chiel om vogels te spotten. Hij legt uit hoe hij trekvogels in de gaten houdt en wanneer trekvogels weer vertrekken. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Evelien wil later veearts worden. Daarom loopt ze met Jesse een dagje mee met een veearts om te kijken wat het allemaal inhoudt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Je wordt rood door verbranden doordat de UV-straling uit het zonlicht de cellen in de huid beschadigen. De bloedvaatjes in de huid, gaan uit elkaar staan. Zo kunnen ze de ruimte van de zon beter kwijt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
In Nederland heb je heel veel verkeerslichten. Één voor één gaan ze op groen. Maar hoe weet een verkeerslicht dat er voetgangers, fietsers of auto's staan te wachten? Door knopjes en draden in de weg krijgt een verkeerslicht door dat er mensen of voertuigen zijn en hoe lang...
Victoria gaat de straat op om te vragen of je verkouden kan worden als je zonder jas naar buiten gaat. Ook vraagt ze het aan een expert. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Met een verrekijker kun je veel verder kijken dan met het blote oog. Je zoomt als het ware in op je omgeving. Diederik laat zien hoe zo’n verrekijker dat doet. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Vikingen waren goede ontdekkingsreizigers. Ze hadden de beste schepen van Europa. Ze bouwden hun boten met een speciale techniek. En als versiering hadden ze een drakenkop, waardoor anderen dachten dat de schepen zeemonsters waren. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Saskia en Justin gaan samen met onderzoeker Suzanne de Waddenzee op. Daar vangen ze vissen. Terug in het onderzoeksinstituut tellen en meten ze de vissen. Ook kijken ze wat er in de maag van de vissen zit. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Om een vlammetje te krijgen, heb je warmte en een brandstof nodig. De temperatuur en het soort brandstof bepalen welke kleur of kleuren een vlam heeft. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Mensen die weinig geld hebben, kunnen voor hun boodschappen naar de voedselbank. Hier zorgen vrijwilligers voor voedselpakketten met producten die in de supermarkt niet meer verkocht kunnen worden, maar nog hartstikke goed zijn. Dani en Tess gaan kijken of ze bij de voedselbank ook pannenkoeken hebben....
Als vogels in een sterke temperatuurverandering komen, kunnen ze een verkoudheid oplopen. Net als bij mensen kennen zij ook een loopneus. Dan komt er snot uit de neusgaten in hun snavel, beginnen hun ogen te tranen en kunnen ze gaan niezen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Diederik legt uit hoe door middel van goed vouwen en gooien, je papieren vliegtuigje zo ver mogelijk kan komen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Edson en Wietse gaan naar een bunker waar allemaal professioneel vuurwerk ligt. Met een vuurwerkexpert steken ze vuurwerk af. Ook laat hij zien hoe gevaarlijk illegaal vuurwerk kan zijn. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
De oudste toiletten en rioleringen waar we vanaf weten zijn van 2500 jaar voor Christus. Archeologen hebben huizen gevonden waar speciaal hokje gebouwd was met een opening boven het water. 2000 jaar later bouwden de Romeinen openbare toiletten. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Websites bestaan uit allemaal kleine informatiepakketjes. Die informatiepakketjes zijn allemaal enen en nullen. De pakketjes worden van computer naar computer gestuurd door kabels waar glas in zit. De enen en nullen knipperen door het glas, zo snel als licht. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Overal om ons heen vliegen moleculen en die botsen tegen van alles aan. Als er aan één kant van een voorwerp minder moleculen tegenaan botsen, dan verplaatst het voorwerp die kant op. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Dankzij wifi kun je op je telefoon en tablet non-stop kattenfilmpjes kijken. Superhandig, zo’n draadloze internetverbinding. Maar hoe werkt dat eigenlijk? En waarom hapert de wifi soms? Diederik ligt het uit. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Het Wilhelmus kent iedereen. Het is het Nederlandse volkslied dat iedereen meezingt bij sportwedstrijden. Nou, de eerste twee regels dan. Het gaat over Willem van Oranje en hij was van Duitse bloed. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Worteltjes zijn natuurlijk heel gezond. Ze zeggen wel eens dat je er zelfs betere ogen van krijgt. Is dat ook echt zo? Victoria zoekt het uit. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Quint en Jesse nemen een kijkje in een zeehondenopvang. Daar worden zieke zeehonden verzorgd. Als ze weer beter zijn, worden ze vrijgelaten. Jesse mag daarbij helpen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Doordat er zoveel waterstof op de zon is, smelt het samen. Dit is kernfusie en daarbij ontstaat een enorme hoeveelheid warmte. De zon is van binnen wel 15 miljoen graden. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
In een zwembad zit een pomp met haarvanger dat al het vuil zoals haren opvangt. Maar die maakt niet het water schoon waar plas in zit. Dat doet chloor, dat eet de bacteriën op. Er is ook een milieuvriendelijke manier met planten die de bacteriën opnemen. Bekijk het filmpje van Willem Wever...
We zweten de hele dag door. Door te zweten raakt je lichaam lichaamswarmte kwijt. De druppeltjes zweet op je huid verdampen en daardoor koelt je lichaam af. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
De atlassen en kaarten van de familie Blaeu uit Amsterdam zijn wereldberoemd. de beroemdste daarvan is de Atlas Maior uit 1662. In bijna 600 kaarten en duizenden pagina's beschrijvingen bracht deze meerdelige atlas de wereld van toen in kaart. Lees hier meer. Let op: kies de informatie die geschikt is...
Zo’n 400 jaar geleden werd de Atlas Maior gemaakt. Dit is de mooiste, dikste en duurste atlas ter wereld! Hij is gemaakt door de familie Blaeu. De informatie uit de atlas is over de hele wereld verzameld door bekende ontdekkingsreizigers en zit vol met prachtige kaarten en tekeningen. Bekijk het...
Nergens worden zoveel kaarten verkocht als in Nederland. En die gekte bestaat al sinds de Gouden Eeuw. De Atlas Major van de familie Blaauw, gemaakt in 1662, was in heel Europa een topper. Bart bekijkt de elfdelige atlas en smult van de mooie plaatjes en de interessante informatie. Een aflevering uit...
Bekijk hier een filmpje over de voorbereidingen van de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april 2013. Over de Nieuwe Kerk en de Verenigde Vergadering.
In 1573 komt Nederland in opstand tegen de Spaanse overheersers in ons land. De Spaanse koning Filips II treedt hard op: hij bezet de stad Leiden. Mensen verhongeren of gaan dood aan de pest. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Overal in Nederland is 3 oktober een gewone schooldag. Maar niet als je in Leiden woont. Leiden viert dan namelijk Leidens Ontzet. Men herdenkt elk jaar dat op 3 oktober 1574 een einde kwam aan de maandenlange Spaanse belegering van de stad. Lees er meer over in de Wereld Feesten Almanak. Let op! Deze...
In dit pluspad (voor kinderen die iets meer aankunnen) bekijk je een filmpje of website en beantwoord je de vragen in het 'raadselstraatje'. Zo kom je veel te weten over het Huis Oranje-Nassau.
Wist je dat er heel veel manieren zijn om een papieren vliegtuigje te vouwen. Neem maar eens een kijkje op deze site. Met makkelijk te volgen uitleg en voorbeeldfimpjes. Deze site is Engelstalig, maar door de plaatjes zijn de aanwijzingen goed te volgen. (Let op: deze site bevat reclame)
Het Nederlandse volkslied, het Wilhelmus, heeft wel 16 coupletten. Maar wie heeft ze ooit bedacht? Bekijk het filmpje van Welkom in de 80-jarige Oorlog op Schooltv.nl.
Nederland heeft misschien wel het oudste volkslied ter wereld: het Wilhelmus. Sinds ongeveer 1570 wordt het gezongen, tegenwoordig vooral bij sportwedstrijden en op Koningsdag. Maar hoe klonk dit lied 450 jaar geleden? En zingen we nog wel hetzelfde?Bekijk de documentaire en lees de weetjes over het...
Op Keti Koti, 1 juli 2023, heeft koning Willem-Alexander sorry gezegd voor het Nederlandse slavernijverleden. Na zijn excuses was er luid gejuich en applaus te horen. Lees hier het artikel en bekijk de filmpjes op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 1 juli 2023.
De Maatschappij van Weldadigheid richtte Koloniën van Weldadigheid op om paupers in Nederland perspectief op een beter bestaan te bieden. Lees hier de geschiedenis en informatie over de verschillende koloniën.
Willem-Alexander is de koning van Nederland. Maar een koning hoort toch een kroon te dragen? Dat doet onze koning niet. Is hij dan wel een echte koning? Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.
Elk jaar op 27 april is het Koningsdag in Nederland. Op die dag is koning Willem-Alexander jarig. Iedereen viert dan feest. Overal hangen vlaggen met een oranje wimpel. Veel mensen dragen oranje kleding. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Mini Informatie, nr....
Deze spectaculaire Koninklijke Klokhuis Quiz werd gemaakt in het kader van de troonopvolging van prins Willem Alexander, op 30 april 2013. Hoeveel weet jij van het koningshuis? Een vraag- en antwoordspel met boeiende fragmenten!
Op 30 april 2013 is in de Nieuwe Kerk in Amsterdam Willem-Alexander ingehuldigd als nieuwe koning van Nederland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 364. Kijk in de (school)bieb.
In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering worden vragen beantwoord over het koningshuis. Kan het eigenlijk, dat Willem-Alexander ineens geen koning meer is, en het hele koningshuis stopt? Je kunt hier naar de podcast...
Ga je een spreekbeurt houden over het werelderfgoed in Nederland? Op deze site staat een PowerPoint-sjabloon voor je klaar. Hierin kun je jouw spreekbeurt voorbereiden. In het document ‘Stappenplan voor een slimme spreekbeurt’ vind je tips.
IDe regering komt in 1885 met een nieuwe nationale feestdag: prinssesedag. De verjaardag van prinses Wilhelmina wordt gevierd. Later, wanneer zij koningin wordt, verandert de naam in Koninginnedag. In 2013 werd Willem-Alexander koning en veranderde de naam in Koningsdag. Bekijk het filmpje vann het Jeugdjournaal...
De bouwwerken die tot het werelderfgoed van ons land behoren vertellen het bijzondere verhaal van Nederland en de Nederlanders. Ontdek hier allerlei interessante weetjes.
In 1848 wordt de Nederlandse grondwet getekend door Koning Willem II. Daarmee geeft hij de macht over aan de Staten Generaal en wordt de macht van de koning ingeperkt. In eerste instantie wil Willem II niet tekenen, maar na een nachtje slapen is hij ineens van gedachten veranderd. Bekijk het filmpje...
In Den Haag hangt een bijzonder schilderij. Het is een panorama van het strand in Scheveningen. Het heet Panorama Mesdag, en het is met een lengte van 120 meter het grootste schilderij van Nederland. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Op 27 april vieren we in Nederland Koningsdag. Vroeger heette deze feestdag Koninginnedag en nog langer geleden Prinsessedag. Maar het blijft een volksfeest, inclusief vlag, wimpel, oranjebitter en een kater de volgende dag. Bekijk de Clipphanger op Schooltv.nl.
De Koningsspelen, een vrolijke en gezellige sportieve dag voor alle kinderen van de basisscholen in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. De dag begint altijd met een gezond en feestelijk Koningsontbijt, gevolgd door de Koningssportdag, vol beweging voor alle kinderen. In 2024 zijn de Koningsspelen...
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de Koningsspelen 2021: Hoe lang bestaan de Koningsspelen? Waarom zijn de Koningsspelen bedacht? Is het ieder jaar hetzelfde? Dit is een bericht van 22 april 2021.
Zij aan zij, Pasapas, Fitlala... Lekker zingen en dansen! Hier staan alle video's van de Koningsspelenliedjes van Kinderen voor Kinderen op een rijtje.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Pasapas is het vrolijke lied van Kinderen voor Kinderen bij de Koningsspelen 2019. Tijd om uit je stoel te komen en lekker mee te zingen en dansen! Bekijk het filmpje van Kinderen voor Kinderen op Schooltv.nl.
Op deze site vind je prentenboeken die worden voorgelezen in een andere taal of dialect. Bij het prentenboek vind je de beschikbare talen die je kunt luisteren.
Op warmetruiendag zet je de verwarming lager, en trek je een warme trui aan om energie te besparen. Jona en Julia hebben speciaal voor de koning een trui gebreid, die Manon op paleis Huis ten Bosch mag overhandigen. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.
ZiggZagg is het vrolijke lied van Kinderen voor Kinderen bij de Koningsspelen 2023. Op de site van Zapp vind je de videoclip, songtekst en bladmuziek. Tijd om uit je stoel te komen en lekker mee te zingen en dansen!
Wat gebeurt er als je een mentos in een flesje cola laat vallen. Je krijgt een enorme fontein! Wil je dit nu gebruiken als 1 aprilgrap? Kijk op de website van Willem Wever voor aanwijzingen
In Nederland maken we gelukkig geen heftige aardbevingen mee, maar de laatste jaren komen ze toch steeds meer voor. Dit komt door aardgas dat uit de grond wordt gehaald in Groningen. Diederik gaat naar de TU Delft en kijkt hoe we onze huizen beter kunnen beschermen tegen aardbevingen! Bekijk het filmpje...
Een AMBER alert is een kort bericht waarin de politie vraagt om hulp. Het doel van het bericht is om een vermist of ontvoerd kind zo snel mogelijk weer te vinden. Op de website van Willem Wever vind je antwoord op 3 vragen over dit onderwerp.
Bekijk het filmpje dat is gemaakt bij het boek Het Pungelhuis, geschreven door Annet Huizing. De animatie is gemaakt door een student van de Willem de Kooning Academie.
De avondklok blijft gelden tot zeker 2 maart. Dat heeft het kabinet besloten. Lees het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 8 februari 2021.
Bekijk de videoclip bij het kinderboekenweeklied 2023 'Bij mij thuis'. Het lied wordt gezongen door Kinderen voor Kinderen. De tekst is bedacht door Janneke Schotveld en de muziek is van Jermain van der Bogt en Willem Laseroms. Zing en dans je mee? De songtekst en bladmuziek vind je ook op de site van...
Het gaat niet zo goed met de wilde bij. Veel bijensoorten worden bedreigd, omdat hun leefruimte kleiner wordt. Als we niets doen, sterft de wilde bij uit. Gelukkig kun jij de bijen helpen door een woonplekje te maken in jouw tuin of op je balkon. Op de website van Willem Wever zie je hoe je jouw eigen...
Elke dag staan er cartoons in de krant. Nienke ziet bij cartoonist Hajo hoe hij cartoons maakt van o.a. Willem-Alexander. Wat zijn karikaturen? En hoe worden symbolen gebruikt in cartoons? Said en Jonathan praten over cartoons. Mag alles als het maar grappig is? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Als je hersenen, door bijvoorbeeld een ongeluk, ernstig beschadigd raken kun je in coma raken. Willemijn, hersendeskundige van het Radboud UMC, legt aan Nienke uit wat een coma precies is. Een aflevering uit Het Klokhuis over hersenen.
De commando’s van het Korps Commandotroepen voeren geheime operaties uit in gevaarlijke gebieden. Voor hun missies in Afghanistan hebben ze een koninklijke onderscheiding gekregen, de Willems-orde. Commando Bart vertelt over zijn werk, dat heel spannend is, maar ook zwaar. Bekijk het filmpje op...
In urban muziek wordt vaak gerapt. In deze energizer gaan we rappen met meester Willem en Ilse DeLange! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Rock is stoere muziek, met drums en gitaren. In deze energizer gaan we drummen met meester Willem en Ilse DeLange! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Westerse muziek klinkt heel anders dan muziek uit Turkije. In deze energizer zingen we onze eigen tekst op een Turks liedje van Tarkan met Ilse DeLange en meester Willem! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de klas op Schooltv.nl.
Een disco is niet alleen een club waar je kunt dansen, het is ook een muziekstijl uit de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw. Discomuziek is funky, swingend en gemaakt om op te dansen. Meester Willem en zijn klas laten hun beste dansmoves zien. Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas...